logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: KURY NIOSKI
Liczba odnalezionych rekordów: 22



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/22
Rok: 2016
Autorzy: Łukasz Tomczyk, Tomasz Szablewski, Renata Cegielska-Radziejewska, Agata Lasik, Kinga Stuper-Szablewska
Tytuł: Czynniki wpływające na kształtowanie wartości odżywczych jaj konsumpcyjnych
W: I Ogólnopolska Konferencja Nowe Horyzonty w Naukach Przyrodniczych BIOT 2016 : Poznań, 6 maja 2016 r., Książka abstraktów.
Adres wydawniczy: Poznań : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2016
Szczegóły: s. 45
Polskie słowa kluczowe: jaja konsumpcyjne ; wartość odżywcza ; kury nioski ; systemy utrzymania
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/22
Rok: 2016
Autorzy: Łukasz Tomczyk, Tomasz Szablewski, Renata Cegielska-Radziejewska, Agata Lasik
Tytuł: Ocena wpływ pochodzenia i systemu utrzymania kur niosek na jakość jaj spożywczych
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 33
Polskie słowa kluczowe: kury nioski ; systemy utrzymania ; jaja spożywcze ; jakość
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
3/22
Rok: 2016
Autorzy: Łukasz Tomczyk, Tomasz Szablewski, Renata Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Wartość odżywcza jaj konsumpcyjnych pozyskiwanych od kur niosek utrzymywanych w różnych systemach
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2016, R. 23, nr 6 (109), s. 20-27, bibliogr., streszcz., summ.
p-ISSN: 2451-0769 e-ISSN: 2451-0777
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 marca 2017].
Polskie słowa kluczowe: jaja konsumpcyjne ; wartość odżywcza ; kury nioski ; systemy utrzymania ; kształtowanie wartości odżywczej
Angielskie słowa kluczowe: table eggs ; nutritional value ; laying hens ; housing system ; forming nutritional value of eggs
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/22
Rok: 2014
Autorzy: Ł. Tomczyk, T. Szablewski, E. Gornowicz, R. Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Ecological laying hens management system in maintaining the welfare
W: 9th International Conference of Young Naturalists From Biotechnology to Environmental Protection : The interdisciplinary meeting of young naturalists, 06-08 November, 2014, Zielona Góra, Poland / Red. Ita Szczepańska, Krystyna Walińska.
Adres wydawniczy: Zielona Góra : The Biologist Scientific Union of University of Zielona Góra (KNB UZ), 2014
Szczegóły: s. 184
Polskie słowa kluczowe: dobrostan zwierząt ; kury nioski ; systemy utrzymania
Angielskie słowa kluczowe: welfare ; laying hens ; management system
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
5/22
Rok: 2014
Autorzy: Z. Zduńczyk, J. Jankowski, A. Rutkowski, E. Sosnowska, A. Drazbo, P. Zdunczyk, J. Juskiewicz
Tytuł: The composition and enzymatic activity of gut microbiota in laying hens fed diets supplemented with blue lupine seeds
Źródło: Anim. Feed Sci. Tech. - 2014, vol. 191, s. 57-66, bibliogr.
p-ISSN: 0377-8401
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: mikroflora jelita ślepego ; fermentacja ; kury nioski
Angielskie słowa kluczowe: laying hens ; cecal microbiota ; growth ; intestinal ferentation ; blue lupine seeds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.997
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/22
Rok: 2014
Autorzy: Aleksandra Drażbo, D. Mikulski, Z. Zduńczyk, Beata Szmatowicz, A. Rutkowski, J. Jankowski
Tytuł: Fatty acid composition, physicochemical and sensory properties of eggs from laying hens fed diets containing blue lupine seeds
Źródło: Eur. Poult. Sci. - 2014, vol. 78, bibliogr.
e-ISSN: 1612-9199
Uwagi: Opublikowano: 25.08.2014
Polskie słowa kluczowe: kury nioski ; łubin niebieski ; jaja ; cechy jakościowe
Angielskie słowa kluczowe: laying hens ; blue lupine ; nutrition ; egg quality ; yolk color
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
DOI:
7/22
Rok: 2012
Autorzy: Tomasz Szablewski, Ewa Gornowicz, Renata Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Ekologiczny chów niosek zapewnieniem dobrostanu kur
W: VIII Poznańskie Forum Zootechniczno-Weterynaryjne "Dobrostan zwierząt - współczesne wyzwania dla hodowców i lekarzy weterynarii" : Poznań, 19 kwietnia 2012.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2012
Szczegóły: s. 54
Polskie słowa kluczowe: chów ekologiczny ; dobrostan zwierząt ; kury nioski
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/22
Rok: 2011
Autorzy: T. Szablewski, M. Rudzińska, R. Cegielska-Radziejewska, E. Gornowicz
Tytuł: Comparative analysis of fatty acids profile and cholesterol content of eggs yolks of different breeds laying hens housed in ecological conditions
W: Proceedings of the 5th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 19-20 September 2011.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 179-180
ISBN: 978-83-7717-070-0
Polskie słowa kluczowe: kury nioski ; utrzymanie zwierząt ; rasy zwierząt ; jaja kurze ; żółtko jaja ; profil kwasów tłuszczowych ; zawartość cholesterolu
Angielskie słowa kluczowe: eggs yolk ; fatty acids ; cholesterol
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
9/22
Rok: 2009
Autorzy: Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski, Renata Cegielska-Radziejewska, Anna Kaczmarek
Tytuł: UV-C irradiation sanitation of shell surface of eggs laid by layer hens in litter housing
W: Food quality and safety / ed. by Grażyna Krasnowska and Anna Pęksa.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2009
Szczegóły: s. 211-215, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-60574-66-9
Liczba arkuszy: 0,53
Polskie słowa kluczowe: promieniowanie UV-C ; skorupy jaj ; kury nioski
Angielskie słowa kluczowe: UV-C irradiation ; eggshell ; laying hens
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
10/22
Rok: 2006
Autorzy: Feliks Czarnociński, Marian Lipiński, Michał Wójcik
Tytuł: Niektóre gospodarcze skutki poprawy dobrostanu kur niosek, determinowanego dyrektywami UE
W: Problemy intensyfikacji produkcji zwierzęcej z uwzględnieniem ochrony środowiska i standardów UE : XII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Materiały na konferencję, Warszawa, 26-27 września 2006 r..
Adres wydawniczy: Warszawa : Instytut Budownictwa, Mechanizacji i Elektryfikacji Rolnictwa, 2006
Szczegóły: s. 156-160, il., bibliogr.
ISBN: 83-86264-71-3
Polskie słowa kluczowe: drobiarstwo ; kury nioski ; dobrostan zwierząt ; fermy drobiu ; kurniki ; wyposażenie techniczne ; wymagania unijne ; skutki gospodarcze
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/22
Rok: 2004
Autorzy: Tomasz Szwaczkowski, Katarzyna Cywa-Benko, Stanisław Wężyk
Tytuł: Curvilinear inbreeding effects on some performance traits in laying hens
Źródło: J. Appl. Genet. - 2004, vol. 45, no. 3, s. 343-345, bibliogr.
p-ISSN: 1234-1983
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Journal of Applied Genetics"
Polskie słowa kluczowe: depresja inbredowa ; kury nioski ; cechy użytkowe ; selekcja ; metoda REML
Angielskie słowa kluczowe: inbreeding depression ; laying hens ; long-term selection ; REML method
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/22
Rok: 2004
Autorzy: Maciej Frątczak, Damian Józefiak, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Zastosowanie trzech poziomów energii metabolicznej w mieszankach dla kur niosek Hy-Line znoszących jaja o brązowej i białej skorupie
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 2004, 72, 4, s. 177-183, bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: drób ; kury ; kury Hy-Line ; kury nioski ; żywienie zwierząt ; pasze ; energia metaboliczna ; poziom energii ; wyniki produkcyjne ; nieśność ; spożycie paszy ; wykorzystanie paszy ; jaja ; jakość
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
13/22
Rok: 2003
Autorzy: Anna Wolc, Małgorzata Twardowska, Bart Ducro, Tomasz Szwaczkowski
Tytuł: Analiza krzywych nieśności przy użyciu trzech modeli matematycznych
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 2003, 68, 4, s. 63-69, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: drób ; kury ; kury nioski ; nieśność ; krzywa nośności ; modele matematyczne ; model Grossmana ; model Younga ; model Wooda ; regresja nieliniowa
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
14/22
Rok: 2003
Autorzy: Ewa Skotarczak, Krzysztof Moliński, Tomasz Szwaczkowski
Tytuł: Odziedziczalność oraz trendy genetyczne i fenotypowe dla względnego dochodu netto w wybranych populacjach kur nieśnych
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 2003, 68, 4, s. 31-38, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: drób ; kury ; kury nioski ; wartość hodowlana ; względny dochód netto ; odziedziczalność ; trend genetyczny ; trend fenotypowy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
15/22
Rok: 2001
Autorzy: Anna Wolc, Tomasz Szwaczkowski
Tytuł: Parametry genetyczne nieśności cząstkowej kur
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 2001, 57, s. 43-49, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: drób ; kury nioski ; wartość hodowlana ; nieśność ; nieśność cząstkowa ; odziedziczalność ; korelacja fenotypowa ; korelacja genetyczna
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
16/22
Rok: 1999
Autorzy: Maciej Szydłowski, Krzysztof Moliński, Anita Dobek, Katarzyna Cywa-Benko, Tomasz Szwaczkowski
Tytuł: Identyfikacja genów głównych w populacjach kur nieśnych
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 1999, 40, s. 183-184
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: drób ; hodowla zwierząt ; kury nioski ; genetyka zwierząt ; geny główne ; identyfikacja
Charakt. formalna: PDN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/22
Rok: 1999
Autorzy: Przemysław Piotrowski, Stanisław Wężyk, Tomasz Szwaczkowski
Tytuł: Ocena wartości hodowlanej kur nieśnych z zastosowaniem Modelu Zwierzęcia
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 1999, 40, s. 170-171
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: hodowla zwierząt ; drób ; kury nioski ; wartość hodowlana ; ocena wartości hodowlanej ; metoda BLUP ; Model Zwierzęcia
Charakt. formalna: PDN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/22
Rok: 1997
Autorzy: Tomasz Szwaczkowski, Antoni Brodacki, Maciej Szydłowski
Tytuł: Ocena zależności między genotypami białek surowicy krwi i jaja a cechami użytkowymi kur nieśnych
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 1997, 32, s. 306
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: genetyka zwierząt ; drób ; kury nioski ; kury rodu N88 ; białka jaja ; białka surowicy krwi ; genotyp ; cechy użytkowe
Charakt. formalna: PDN
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
19/22
Rok: 1997
Autorzy: Bogdan Śliwiński, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Określenie możliwości stosowania zbóż krajowych w mieszankach dla niosek produkujących jaja konsumpcyjne
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 1997, 32, s. 167-175, bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: drób ; kury nioski ; produkcja jaj ; żywienie zwierząt ; mieszanki paszowe ; komponenty ; zboża ; żyto ; pszenżyto ; jęczmień ; wartość pokarmowa ; strawność ; spożycie paszy ; nieśność ; jaja spożywcze ; jakość
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
20/22
Rok: 1997
Autorzy: Helena Kontecka, Katarzyna Witkiewicz, Joanna Sobczak
Tytuł: Wpływ dodatku witaminy C do paszy na wskaźniki produkcyjne i hematologiczne kur nieśnych
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 1997, 32, s. 139-145, bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: drób ; kury nioski ; żywienie zwierząt ; dodatki paszowe ; witamina C ; wyniki produkcyjne ; nieśność ; masa jaja ; zużycie paszy ; wskaźniki hematologiczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
21/22
Rok: 1996
Autorzy: Stefania Smulikowska, Andrzej Rutkowski, Anna Mieczkowska
Tytuł: Czy można stosować żyto w żywieniu kur nieśnych?
Źródło: Pol. Drobiar. - 1996, R. 5, nr 11, s. 9-12, bibliogr.
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: drób ; kury nioski ; żywienie zwierząt ; żyto ; wartość pokarmowa ; mieszanki paszowe ; wyniki produkcyjne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
22/22
Rok: 1996
Autorzy: Zbigniew Sobek, Dariusz Sokołowski
Tytuł: Komputerowy system zarządzania stadem niosek i brojlerów
Źródło: Pol. Drobiar. - 1996, R. 5, nr 6, s. 30-32, il.
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: drobiarstwo ; produkcja drobiarska ; komputeryzacja ; kury nioski ; brojlery kurze ; zarządzanie stadem ; systemy komputerowe
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP