logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: KRUCHOŚĆ MIĘSA
Liczba odnalezionych rekordów: 9



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/9
Rok: 2016
Autorzy: Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Anita Spychaj, Edward Pospiech
Tytuł: Analiza kruchości i wodochłonności mięsa wieprzowego o zróżnicowanej szybkości schładzania
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 57
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; schładzanie ; kruchość mięsa ; wodochłonność
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/9
Rok: 2016
Autorzy: Ewa Iwańska, Beata Mikołajczak, Bożena Grześ, Edward Pospiech
Tytuł: Wpływ procesu poubojowego dojrzewania mięsa wieprzowego na zmiany punktu izoelektrycznego białek wycieku wirówkowego
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 55
Polskie słowa kluczowe: ogniskowe izoelektryczne ; proteoliza ; troponina T ; kruchość mięsa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
3/9
Rok: 2014
Autorzy: A. Iwanowska, A. Spychaj, E. Pospiech
Tytuł: Identification of meat proteins responsible for its tenderisation
W: 4th Conference of Polish mass spectrometry society, Trzebnica, 26-29 May 2014 : Program and Abstracts / Ed. Marek Cebrat.
Adres wydawniczy: Wrocław : Faculty of Chemistry, University of Wrocław, 2014
Szczegóły: s. 82
ISBN: 978-83-60043-18-9
Polskie słowa kluczowe: mięso wołowe ; kruchość mięsa ; białko ; wskaźniki kruchości mięsa ; elektrostymulacja ; kondycjonowanie ; białko szoku cieplnego Hsp27 ; troponina T ; alfa-1 aktyna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
4/9
Rok: 2012
Autorzy: Ewa Iwańska, Agnieszka Iwanowska, Ryszard Żywica, Joanna K. Banach, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Edward Pospiech
Tytuł: Przebieg glikolizy w mięsie bydlęcym pochodzącym od tusz poddanych różnym zabiegom tenderyzacyjnym
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 59
Polskie słowa kluczowe: mięso wołowe ; glikoliza ; glikogen ; kwas mlekowy ; kruchość mięsa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/9
Rok: 2011
Autorzy: H. Gajewska-Szczerbal, A. Perek
Tytuł: Dynamics of changes in the thermal resistance of the pigs' intramuscular collagen and in the fragility of m. semimembranosus during the production of canned models
W: Proceedings of the 5th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 19-20 September 2011.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 51-52
ISBN: 978-83-7717-070-0
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo mięsa ; obróbka termiczna ; konserwy mięsne ; mięso wieprzowe ; kruchość mięsa ; kolagen śródmięśniowy
Angielskie słowa kluczowe: intramuscular collagen ; resistance ; canned pork products
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
6/9
Rok: 2010
Autorzy: Tomasz Pawlak, Antoni Ryniecki
Tytuł: 'Puffingi' mięsne - dobór metod obróbki wstępnej surowca
W: II Sympozjum Inżynierii Żywności : Warszawa, 9-11 czerwiec 2010 / Oprac. red. Ewa Jakubczyk.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2010
Szczegóły: s. 99
ISBN: 978-83-7583-204-4
Polskie słowa kluczowe: suszenie mikrofalowo-podciśnieniowe ; puffingi mięsne ; mięso ; kruchość mięsa ; obróbka wstępna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/9
Rok: 2006
Autorzy: Ewa Iwańska, Edward Pospiech, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak
Tytuł: Analiza przemian białek wycieku wirówkowego mięsa wieprzowego o zróżnicowanej kruchości za pomocą elektroforezy dwukierunkowej
Źródło: Rocz. Inst. Przem. Mięs. Tłuszcz. - 2009, t. 47, 2, s. 42-56, il., bibliogr.
p-ISSN: 0138-080X
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; kruchość mięsa ; białka ; elektroforeza 2D
Angielskie słowa kluczowe: porcine meat ; tenderness ; proteins ; two-dimensional electrophoresis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
8/9
Rok: 2002
Autorzy: Bożena Grześ, Edward Pospiech
Tytuł: Zmiany winkuliny i desminy w mięsie młodego bydła poddanym peklowaniu i ich wpływ na jego właściwości
Źródło: Rocz. Inst. Przem. Mięs. Tłuszcz. - 2002, t. 39, s. 139-146, il., bibliogr.
p-ISSN: 0138-080X
Polskie słowa kluczowe: mięso wołowe ; winkulina ; desmina ; peklowanie ; elektroforeza ; przemyte miofibryle ; wyciek wirówkowy ; western blotting ; wodochłonność ; kruchość mięsa
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
9/9
Rok: 1999
Autorzy: Jacek Kijowski
Tytuł: Znaczenie i wykorzystanie kwasu mlekowego oraz jego soli w produkcji i przetwórstwie mięsa drobiowego. cz. I
Źródło: Pol. Drobiar. - 1999, R. 8, nr 4, s. 13-16, il.
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe ; przetwórstwo mięsa ; kwas mlekowy ; trwałość przechowalnicza ; odczyn mięsa ; kruchość mięsa ; jakość
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP