logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: KRUCHOŚĆ
Liczba odnalezionych rekordów: 7



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/7
Rok: 2017
Autorzy: Ewa Iwańska, Beata Mikołajczak, Bożena Grześ, Anita Spychaj, Edward Pospiech
Tytuł: Wpływ szybkości wychładzania na przebieg glikolizy i kruszenia wieprzowego mięśnia LTL
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 2, s. 161-167, bibliogr., streszcz., abstr.
https://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_16.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; prędkość wychładzania ; glikoliza ; kruchość
Angielskie słowa kluczowe: pork ; cooling rate ; glycolysis ; tenderness
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/7
Rok: 2016
Autorzy: Ewa Iwańska, Beata Mikołajczak, Bożena Grześ, Ryszard Żywica, Katarzyna Banach, Agnieszka Iwanowska, Edward Pospiech
Tytuł: Changes in glycolysis process in bulls' meat carcasses subjected to different tenderization treatment
Tytuł równoległy: Przebieg przemian glikolitycznych w mięsie tusz buhajów poddanych różnym zabiegom tenderyzacji
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2016, t. 10, z. 4, art. 43, bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_10_43.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dzuał: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: wołowina ; glikoliza ; elektrostymulacja ; kondycjonowanie ; kruchość
Angielskie słowa kluczowe: beef ; glycolysis ; electrical stimulation ; conditioning ; tenderness
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/7
Rok: 2012
Autorzy: Bożena Grześ, Edward Pospiech, Piotr Ślósarz, Dariusz Lisiak, Eugenia Grześkowiak
Tytuł: Ocena udziału kolagenu typu I i III w wieprzowych mięśniach longissimus thoracis i semimembranosus
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 57
Polskie słowa kluczowe: mięśnie wieprzowe ; typy kolagenu ; elektroforeza SDS-PAGE ; kruchość
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/7
Rok: 2012
Autorzy: Agnieszka Iwanowska, Joanna K. Banach, Ryszard Żywica, Bożena Grześ, Ewa Iwańska, Beata Mikołajczak, Edward Pospiech
Tytuł: Porównanie efektów tenderyzacyjnych elektrostymulacji nisko i wysokonapięciowej tusz byczków holsztyńsko-fryzyjskich, odmiany czarno-białej
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 58
Polskie słowa kluczowe: jakość wołowiny ; kruchość ; elektrostymulacja ; białka mięsa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/7
Rok: 2010
Autorzy: Agnieszka Iwanowska, Ewa Iwańska, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Edward Pospiech, Stanisław Rosochacki, Edyta Juszczuk-Kubiak, Andrzej Łyczyński
Tytuł: Changes in proteins and tenderness of meat from young bulls of four breeds at three ages over 10 days of cold storage
Tytuł równoległy: Zmiany zachodzące w białkach i kruchości młodej wołowiny zależnie od rasy i wieku ubijanych zwierząt
Źródło: Anim. Sci. Pap. Rep. - 2010, vol. 28, no. 1, s. 13-25, il., bibliogr.
p-ISSN: 0860-4037
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: wołowina ; kruchość ; białka miofibrylarne ; proteoliza ; SDS-PAGE ; immunoblotting
Angielskie słowa kluczowe: beef ; tenderness ; myofibrillar proteins ; proteolysis ; SDS-PAGE ; immunoblotting
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.386
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/7
Rok: 2009
Autorzy: Agnieszka Iwanowska, Edward Pospiech, Stanisław Rosochacki, Andrzej Łyczyński, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Edyta Juszczuk-Kubiak, Ewa Rzosińska, Grażyna Czyżak-Runowska
Tytuł: Wpływ genu m-kalpainy na przebieg procesu proteolizy i kruchość mięsa bydła rzeźnego
W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06 - 01.07.2009.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
Szczegóły: s. 110-111
Polskie słowa kluczowe: wołowina ; byczki ; proteoliza ; kruchość ; MHC ; elektroforeza
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/7
Rok: 2006
Autorzy: Bożena Grześ, Edward Pospiech, Andrzej Łyczyński, Maria Koćwin-Podsiadła, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Ewa Rzosińska, Grażyna Czyżak-Runowska
Tytuł: Zależność pomiędzy zróżnicowaną podatnością świń na stres a kruchością mięsa i szybkością degradacji titiny
Źródło: Rocz. Inst. Przem. Mięs. Tłuszcz. - 2006, t. 44, 2, s. 25-31, bibliogr.
p-ISSN: 0138-080X
Polskie słowa kluczowe: wieprzowina ; kruchość ; titina natywna (T1) ; produkty degradacji titint T1
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP