logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: KASZA GRYCZANA
Liczba odnalezionych rekordów: 8



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/8
Rok: 2016
Autorzy: K. Dziedzic, A. Szwengiel, D. Górecka, M. Rudzińska, J. Korczak, J. Walkowiak
Tytuł: The effect of processing on the phytosterol content in buckwheat groats and by-products
Źródło: J. Cereal Sci. - 2016, vol. 69, s. 25-31, il., bibliogr.
p-ISSN: 0733-5210
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 maja 2016].
Polskie słowa kluczowe: przetwarzanie ; kasza gryczana ; gryczane produkty uboczne ; fitosterole
Angielskie słowa kluczowe: processing ; buckwheat groats ; buckwheat by-products ; phytosterols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.223
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/8
Rok: 2014
Autorzy: Marzanna Hęś, Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Agnieszka Drożdżyńska, Elżbieta Gujska
Tytuł: Effect of boiling in water of barley and buckwheat groats on the antioxidant properties and dietary fiber composition
Źródło: Plant Foods Hum. Nutr. - 2014, vol. 69, 3, s. 276-282, il., bibliogr.
p-ISSN: 0921-9668 e-ISSN: 1573-9104
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: kasza jęczmienna ; kasza gryczana ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; błonnik pokarmowy
Angielskie słowa kluczowe: barley groats ; buckwheat groats ; polyphenols ; antioxidant activity ; dietary fiber
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.976
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/8
Rok: 2009
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Romualda Danków, Jan Pikul
Tytuł: Dynamika zmian kwasowości jogurtu z dodatkiem produktów zbożowych podczas chłodnieczego przechowywania
W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06-01.07.2009.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
Szczegóły: s. 124
Polskie słowa kluczowe: jogurty ; kasza gryczana ; kasza owsiana ; kwasowość miareczkowa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/8
Rok: 2009
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Agnieszka Drożdżyńska, Danuta Górecka, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Zawartość wybranych związków przeciwutleniających w gryce i produktach powstałych podczas jej przerobu
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2009, R. 16, nr 6 (67), s. 81-90, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 czerwca 2019].
Polskie słowa kluczowe: ziarniaki gryki ; kasza gryczana ; związki przeciwutleniające ; RRLC ; DPPH
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat caryopses ; buckwheat groats ; antioxidants ; RRLC ; DPPH
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/8
Rok: 2008
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Agnieszka Drożdżyńska, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Wpływ procesu otrzymywania kaszy gryczanej prażonej na zawartość wybranych składników odżywczych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2008, R. 15, nr 5 (60), s. 63-70, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 czerwca 2019].
Polskie słowa kluczowe: ziarniaki gryki ; kasza gryczana ; procesy technologiczne ; białka ; tłuszcze ; sacharydy ; kwasy uronowe
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat grains ; buckwheat groats ; technological process ; proteins ; lipids ; saccharides ; uronic acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/8
Rok: 2007
Autorzy: Marzanna Hęś, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Gramza-Michałowska, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Zdolność ekstraktów z kaszy jęczmiennej i gryczanej do chelatowania jonów żelaza (II)
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1387-1491, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: kasza gryczana ; kasza jęczmienna ; polifenole ; aktywność chelatująca
Angielskie słowa kluczowe: barley groats ; buckwheat groats ; polyphenols ; chelating activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
7/8
Rok: 2006
Autorzy: Marzanna Hęś, Józef Korczak, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Przeciwutleniające właściwości ekstraktów z kaszy gryczanej
Źródło: Fragm. Agron. - 2006, R. 23, nr 1 (89), s. 57- 67, tab., bibliogr.
p-ISSN: 0860-4088
Polskie słowa kluczowe: kasza gryczana ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat groats ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
8/8
Rok: 2006
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Marzanna Hęś, Danuta Górecka, Katarzyna Waszkowiak, Alicja Jaśkiewicz
Tytuł: Wpływ sposobu gotowania na zawartość tiaminy oraz jodu w kaszy gryczanej
Źródło: Fragm. Agron. - 2006, R. 23, nr 1 (89), s. 200-210, bibliogr.
p-ISSN: 0860-4088
Polskie słowa kluczowe: kasza gryczana ; zawartość tiaminy ; jod ; zawartość pierwiastków ; obróbka technologiczna ; gotowanie
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP