logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: KAROTENOIDY
Liczba odnalezionych rekordów: 25



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/25
Rok: 2019
Autorzy: Róża Biegańska-Marecik
Tytuł: Wpływ technologii minimalnego przetwarzania na jakość sensoryczną i mikrobiologiczną oraz zawartość związków biologicznie aktywnych w jarmużu (Brassica oleracea L. var. acephala DC
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2019. - 165 s. : il., bibliogr., streszcz., abstr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 509
ISBN: 978-83-7160-923-7
Liczba arkuszy: 14,5
Polskie słowa kluczowe: jarmuż ; minimalne przetwarzanie ; jakość sensoryczna ; jakość mikrobiologiczna ; związki fenolowe ; glukozynolany ; karotenoidy
Angielskie słowa kluczowe: kale ; minimal processing ; phenolic compounds ; glucosinolates ; carotenoids ; microbiological quality ; sensory quality
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 80.000
Praca afiliowana przez UP
2/25
Rok: 2018
Autorzy: Agnieszka Rękas, Aleksander Siger, Małgorzata Wroniak, Iwona Ścibisz
Tytuł: Phytochemicals and antioxidant activity degradation kinetics during long-term storage of rapeseed oil pressed from microwave-treated seeds
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2018, vol. 120, 2, art. no. 1700283, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 czerwca 2018].
Polskie słowa kluczowe: karotenoidy ; kinetyka degradacji ; mikrofale ; związki fenolowe ; tokochromanole
Angielskie słowa kluczowe: carotenoids ; degradation kinetics ; microwaving ; phenolic compounds ; tocochromanols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.852
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/25
Rok: 2017
Autorzy: Marianna Raczyk, Aleksander Siger, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Roasting pumpkin seeds and changes in the composition and oxidative stability of cold-pressed oils
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2017, 16 (3), s. 293-301, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 października 2017].
Polskie słowa kluczowe: olej ; nasiona ; dynia ; prażenie ; sterole ; kwasy tłuszczowe ; tokoferole ; karotenoidy
Angielskie słowa kluczowe: pumpkin seed oil ; roasting ; sterols ; fatty acid ; tocopherols ; carotenoids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/25
Rok: 2017
Autorzy: Iuliia Ielchishcheva, Barbara Stachowiak, Artur Szwengiel, Anatoliy Bozhkov
Tytuł: Carbohydrate components of culture media as determinants of the Rhodosporidium diobovatum IMB Y-5023 yeast metabolism
Tytuł równoległy: Substrat węglowodanowy w podłożu jako determinant metabolizmu drożdży Rhodosporidium diobovatum IMB Y-5023
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 3, s. 291-301, il., bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_27.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: Rhodosporidium diobovatum ; asymilacja węglowodanów ; karotenoidy ; hodowla ; skład podłoża ; oświetlenie
Angielskie słowa kluczowe: Rhodosporidium diobovatum ; carbohydrates assimilation ; carotenoids ; cultivation ; medium composition ; illumination
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/25
Rok: 2017
Autorzy: Sylwia Marszałkiewicz, Aleksander Siger, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Katarzyna Ratusz, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Fizyczno-chemiczne właściwości olejów lniankowych tłoczonych na zimno
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 3, s. 235-244, il., bibliogr., streszcz., abstr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_22.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: fitosterole ; karotenoidy ; kwasy tłuszczowe ; olej lniankowy ; oleje roslinne tłoczone na zimno ; tokoferole
Angielskie słowa kluczowe: phytosterols ; carotenoids ; fatty acid ; camelina oil ; cold-pressed vegetable oils ; tocopherols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/25
Rok: 2017
Autorzy: Aleksander Siger, Marcin Łukaszewski, Krzysztof Dwiecki, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Badania nad zmiennością zawartości karotenoidów w nowych liniach hodowlanych łubinu wąskolistnego
Tytuł równoległy: Study of variation of carotenoids content in the new breeding lines of narrow-leaved lupin
W: XXV Jubileuszowa Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych : Rynia n. Zalewem Zegrzyńskim, 31maja - 02 czerwca 2017.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 73-74
Polskie słowa kluczowe: karotenoidy ; łubin wąskolistny
Angielskie słowa kluczowe: carotenoids ; narrow-leaved lupin
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
7/25
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Magdalena Człapka-Matyasik, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Wartość żywieniowa dyni
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 698-701, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: dynia ; karotenoidy ; właściwości prozdrowotne ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: pumpkin ; carotenoids ; health-promoting properties ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/25
Rok: 2016
Autorzy: Paweł Górnaś, Magdalena Rudzińska, Marianna Raczyk, Inga Mišina, Arianne Soliven, Dalija Segliña
Tytuł: Composition of bioactive compounds in kernel oils recovered from sour cherry (Prunus cerasus L.) by-products: Impact of the cultivar on potential applications
Źródło: Ind. Crop. Prod. - 2016, vol. 82, s. 44-50, il., bibliogr.
p-ISSN: 0926-6690
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 marca 2016].
Polskie słowa kluczowe: olej z pestek wiśni ; tokoferole ; kwasy tłuszczowe ; karotenoidy ; fitosterole
Angielskie słowa kluczowe: Prunus cerasus ; sour cherry kernel oil ; fatty acids ; tocopherols ; phytosterols ; carotenoids
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.181
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/25
Rok: 2016
Autorzy: Paweł Górnaś, Magdalena Rudzińska, Marianna Raczyk, Inga Mišina, Arianne Soliven, Dalija Segliña
Tytuł: Chemical composition of seed oils recovered from different pear (Pyrus communis L.) cultivars
Źródło: J. Am. Oil Chem. Soc. - 2016, vol. 93, iss. 2, s. 267-274, il., bibliogr.
p-ISSN: 0003-021X e-ISSN: 1558-9331
Uwagi: Publikacja dostepna również online [Dostęp: 21 marca 2016].
Polskie słowa kluczowe: olej z pestek gruszek ; kwasy tłuszczowe ; tokoferole ; karotenoidy ; sterole
Angielskie słowa kluczowe: pear seed oil ; fatty acids ; tocopherols ; carotenoids ; sterols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.421
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/25
Rok: 2016
Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Dwiecki, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Variation of tocochromanols and carotenoids content in the seeds of cultivars and new collection breeding lines of Lupinus angustifolius
W: Plants in pharmacy and nutrition : 2nd International Young Scientists Symposium, 15-17 September 2016, Wroclaw, Poland, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wroclaw Medical University, 2016
Szczegóły: s. 128
ISBN: 978-83-7055-591-7
Polskie słowa kluczowe: łubin ; tokochromanole ; karotenoidy
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; tocochromanols ; carotenoids
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
11/25
Rok: 2016
Autorzy: Iwona Bartkowiak-Broda, Magdalena Rudzińska, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Teresa Piętka, Krzysztof Michalski
Tytuł: Olej gorczycy białej (Sinapis alba L.) bogatym źródłem fitosteroli
Tytuł równoległy: Oil of white mustard (Sinapis alba L.) a rich source of phytosterols
W: Rośliny oleiste - postępy w genetyce, hodowli, technologii i analityce lipidów : XXXIII Konferencja Naukowa, 5-6.04.2016, Poznań, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 135-136
Polskie słowa kluczowe: gorczyca biała ; fitosterole ; karotenoidy
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
12/25
Rok: 2014
Autorzy: Barbara Stachowiak
Tytuł: Astaxanthin synthesis by Xanthophyllomyces dendrorhous DSM 5626 and its astaxanthin overproducing mutants on xylose media under different illumnation
Tytuł równoległy: Synteza astaksantyny przez Xanthophyllomyces dendrorhous DSM 5626 i jego nadprodukujące astaksantynę mutanty na podłożach z ksylozą, przy rożnym natężeniu oświetlenia
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2014, 13 (3), s. 279-288, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 listopada 2014].
Polskie słowa kluczowe: Xanthophyllomyces dendrorhous ; astaksantyna ; karotenoidy ; natężenie oświetlenia ; ksyloza
Angielskie słowa kluczowe: astaxanthin ; culture ; xylose ; illumination ; Xanthophyllomyces dendrorhous
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/25
Rok: 2014
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Karotenoidy
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 195-209, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 1,00
Polskie słowa kluczowe: karotenoidy ; ksantofile ; prowitamina A
Angielskie słowa kluczowe: carotenoids ; xanthophylls ; provitamin A
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
14/25
Rok: 2012
Autorzy: Beata Janowska, Magdalena Rybus-Zając, Anita Schroeter-Zakrzewska
Tytuł: Content of chloroplast pigments and saccharides in leaves of poppy anemone (Anemone coronaria L.) 'Sylphide' after application of benzyladenine and gibberellic acid
Tytuł równoległy: Zawartość barwników chloroplastowych i sacharydów w liściach zawilca wieńcowatego (Anemone coronaria L.) 'Sylphide' po zastosowaniu benzyloadeniny i kwasu giberelinowego
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2012, t. 6, z. 3, art. 44, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_6_44.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Ogrodnictwo
Polskie słowa kluczowe: zawilec wieńcowaty ; Anemone coronaria ; regulatory wzrostu ; benzyloadenina ; kwas giberelinowy ; cukry ; chlorofil ; karotenoidy
Angielskie słowa kluczowe: Anemone coronaria ; growth regulators ; benzyladenine ; gibberelic acid ; saccharides ; chlorophyll ; carotenoids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/25
Rok: 2011
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger
Tytuł: Free radicals in biological and food systems
W: Frying of food : Oxidation, nutrient and non-nutrient antioxidants, biologically active compounds and high temperatures / Ed. by Dimitrios Boskou, Ibrahim Elmadfa.
Adres wydawniczy: Boca Raton : CRC Press, cop. 2011
Szczegóły: s. 49-69, bibliogr.
ISBN: 978-1-4398-0682-1
Polskie słowa kluczowe: wolne rodniki ; tokochromanole ; karotenoidy ; związki fenolowe
Angielskie słowa kluczowe: free radicals ; tocochromanols ; carotenoids ; phenolic compounds
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
16/25
Rok: 2011
Autorzy: Barbara Stachowiak, Anna Gramza-Michałowska, Jacek Nowak, Julita Reguła
Tytuł: Potencjał przeciwutleniający ekstraktów karotenoidów pozyskanych z mutantów drożdży Phaffia rhodozyma w emulsji kwasu linolowego
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2011, t. 92, nr 4, s. 890-893, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 marca 2016].
Polskie słowa kluczowe: Phaffia rhodozyma ; karotenoidy ; potencjał przeciwutleniający ; emulsja kwasu linolowego
Angielskie słowa kluczowe: Phaffia rhodozyma ; carotenoids ; antioxidant potential ; linoleic acid emulsion
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/25
Rok: 2010
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Barbara Stachowiak
Tytuł: The antioxidant potential of carotenoid extract from Phaffia rhodozyma
Tytuł równoległy: Potencjał przeciwutleniający ekstraktu karotenoidów z drożdży Phaffia rhodozyma
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2010, 9 (2), s. 171-188, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: Phaffia rhodozyma ; karotenoidy ; astaksantyna ; utlenianie tłuszczów ; zdolność wygaszania rodników
Angielskie słowa kluczowe: Phaffia rhodozyma ; carotenoids ; astaxanthin ; lipids oxidation ; radical scavenging activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
18/25
Rok: 2009
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Karoten z grządki
Źródło: Agrotechnika. - 2009, nr 7, s. 64-65, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: warzywa korzeniowe ; marchew ; karotenoidy ; właściwości odżywcze ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/25
Rok: 2008
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Barbara Stachowiak
Tytuł: Potencjał przeciwutleniający ekstraktów karotenoidów z komórek Rhodotorula sp. w emulsji kwasu linolowego
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2008, t. 41, nr 3, s. 298-302, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: emulsja kwasu linolowego ; karotenoidy ; Rhodotorula ; dieny sprzężone ; aldehyd malonowy ; TBA
Angielskie słowa kluczowe: linoleic acid emulsion ; carotenoids ; Rhodotorula ; conjugated dienes ; malondialdehyde ; TBA
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
20/25
Rok: 2008
Autorzy: Piotr Robakowski, Tomasz Wyka, Sławomir Samardakiewicz, Jerzy Modrzyński, Daniel Kierzkowski
Tytuł: Przystosowanie sadzonek jodły pospolitej (Abies alba Mill.) do warunków świetlnych panujących pod okapem różnych gatunków drzew w Karkonoskim Parku Narodowym
W: Jodła pospolita w Karkonoskim Parku Narodowym / Red. nauk. Władysław Barzdajn, Andrzej Raj.
Adres wydawniczy: Jelenia Góra : Karkonoski Park Narodowy, 2008
Szczegóły: s. 129-148, il., bibliogr., abstr.
ISBN: 978-83-926933-0-7
Polskie słowa kluczowe: Abies alba ; jodła pospolita ; sadzonki ; warunki świetlne ; gatunki roślin ; karotenoidy ; zawartość chlorofilu ; fluorescencja chlorofilu ; igły sosnowe ; zawartość azotu ; fotoinhibicja ; fotosynteza
Angielskie słowa kluczowe: Abies alba ; acclimation to light ; carotenoids ; chlorophyll content ; chlorophyll fluorescence ; needle structure ; nitrogen content ; photoinhibition ; photosynthesis
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/25
Rok: 2007
Autorzy: Stanisław Kozłowski, Arkadiusz Swędrzyński
Tytuł: Zmienność występowania barwników chlorofilowych i karotenoidowych w odmianach hodowlanych Lolium perenne (Poaceae)
Źródło: Fragm. Florist. Geobot. Pol. - 2007, Suppl. 9, s. 163-171, il., bibliogr.
p-ISSN: 1640-629X
Uwagi: Tytuł zeszytu: Biologia traw
Polskie słowa kluczowe: trawy ; Lolium perenne ; życica trwała ; odmiany roślin ; barwniki roślinne ; chlorofil a ; chlorofil b ; zawartość chlorofilu ; karotenoidy ; beta-karoten ; zawartość karatenoidów
Angielskie słowa kluczowe: carotenoids concentration ; chlorophyll concentration ; Lolium perenne ; cultivars
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
22/25
Rok: 2006
Autorzy: Barbara Stachowiak, Maciej Kuligowski, Zbigniew Czarnecki, Jacek Nowak
Tytuł: Dobór metody pozyskiwania karotenoidów z komórek drożdży Phaffia rhodozyma
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2006, t. 11, nr 2, s. 135-140, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: V seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Poznań, 15-17 listopada 2005 r.
Polskie słowa kluczowe: drożdże ; Phaffia rhodozyma ; karotenoidy ; metody izolacji
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
23/25
Rok: 2006
Autorzy: Barbara Stachowiak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ wybranych czynników mutagennych na karotenogenezę w komórkach drożdży Phaffia rhodozyma
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 69
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: drożdże ; Phaffia rhodozyma ; karotenoidy ; biosynteza ; czynniki mutagenne ; promieniowanie ultrafioletowe ; mutageny chemiczne
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
24/25
Rok: 2006
Autorzy: Henryk Gąsiorowski
Tytuł: Kukurydza. Część 6, Lipidy kukurydzy
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2006, R. 50, nr 5, s. 18, 23-24
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: zboża ; kukurydza ; skład chemiczny ; lipidy ; fosfolipidy ; fitosterole ; karotenoidy ; witamina E
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
25/25
Rok: 2006
Autorzy: Barbara Stachowiak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Drożdże Phaffia rhodozyma jako potencjalne źródło naturalnej astaksantyny
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2006, R. 13, nr 2 (47), s. 17-28, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: barwniki naturalne ; karotenoidy ; astaksantyna ; Phaffia rhodozyma ; drożdże ; wykorzystanie
Angielskie słowa kluczowe: Phaffia rhodozyma ; astaxanthin ; microbial production of carotenoids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP