logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: JAKOŚĆ MIKROBIOLOGICZNA
Liczba odnalezionych rekordów: 21



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/21
Rok: 2018
Autorzy: Ewa Świtała, Katarzyna Leja
Tytuł: Ocena jakości mikrobiologicznej suplementów diety
Źródło: Ekonatura. - 2018, nr 1 (170), s. 5-6, il.
p-ISSN: 1731-6944
Polskie słowa kluczowe: suplementy diety ; jakość mikrobiologiczna ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/21
Rok: 2018
Autorzy: Katarzyna Czaczyk, Anna Dobrowolska
Tytuł: Zagrożenia mikrobiologiczne w owocach i warzywach o małym stopniu przetworzenia
Źródło: Przem. Spoż. - 2018, t. 72, 6, s. 19-22, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: warzywa mało przetworzone ; owoce mało przetworzone ; jakość mikrobiologiczna
Angielskie słowa kluczowe: minimally processed fruits ; minimally processed vegetables ; microbiological quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
DOI:
3/21
Rok: 2016
Autorzy: P. Konieczny, R. Cegielska-Radziejewska, E. Mroczek, J. Dziedzic
Tytuł: Analysis of air quality in selected areas of a poultry processing plant with the use of a microbiological air sampler
Źródło: Braz. J. Poult. Sci. - 2016, vol. 18, no. 3, s. 401-406, il., bibliogr.
p-ISSN: 1516-635X e-ISSN: 1806-9061
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 stycznia 2017].
Polskie słowa kluczowe: zakłady przetwórstwa drobiu ; powietrze ; jakość mikrobiologiczna ; metoda zderzeniowa
Angielskie słowa kluczowe: poultry processing plant ; microbiological air quality ; impaction technique
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.465
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/21
Rok: 2015
Autorzy: Anna Kaczmarek, Renata Cegielska-Radziejewska, Tomasz Szablewski, Jan Zabielski
Tytuł: TBARS and microbial growth predicative models of pork sausage stored at different temperatures
Źródło: Czech J. Food Sci. - 2015, vol. 33, no. 4, s. 320-325, il., bibliogr.
p-ISSN: 1212-1800
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: utlenianie tłuszczu ; jakość mikrobiologiczna ; równanie Arrheniusa ; TBARS ; model pierwiastkowy
Angielskie słowa kluczowe: lipid oxidation ; microbiological quality ; Arrhenius equation ; square root model ; TBARS
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.728
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/21
Rok: 2015
Autorzy: Bożena Danyluk, Agnieszka Bilska, Piotr Kirklo
Tytuł: Ocena mikrobiologiczna wybranych produktów drobiowych z grupy żywności wygodnej
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2015, t. 9, z. 3, art. 31, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_31.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: żywność wygodna ; mięso drobiowe ; jakość mikrobiologiczna
Angielskie słowa kluczowe: convenience food ; poultry meat ; microbiological quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/21
Rok: 2014
Autorzy: Bożena Danyluk, Agnieszka Bilska, Piotr Kirklo
Tytuł: Wpływ sposobu chłodzenia na jakość mikrobiologiczną surowców przeznaczonych do produkcji żywności wygodnej
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2014, t. 8, z. 4, art. 53, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_8_53.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe ; jakość mikrobiologiczna ; chłodzenie immersyjne ; chłodzenie owiewowo-wodne
Angielskie słowa kluczowe: poultry meat ; microbiological quality ; water immersion ; cold-air blast with water sprays cooling
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/21
Rok: 2013
Autorzy: R. Rusinek, J. Wawrzyniak, M. Gawrysiak-Witulska, A. Kasprzycka
Tytuł: Influence of temperature moisture content and pressure on microbiological quality of rapeseed stored at anaerobic conditions
W: 10th International Conference on Agrophysics (ICA2013) : 70th anniversary of Prof. Ryszard Walczak's birthday 5th-7th June 2013 Lublin, Book of abstract / [Ed. Cezary Sławiński].
Adres wydawniczy: Lublin : Institute of Agrophysics Polish Academy of Sciences, 2013
Szczegóły: s. 110
ISBN: 978-83-89969-09-5
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; wilgotność ; przechowywanie ; rozwój grzybni ; warunki beztlenowe ; jakość mikrobiologiczna
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; moisture content ; storage ; mould ; fungi ; anaerobic condition ; microbiological quality
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/21
Rok: 2013
Autorzy: Piotr Konieczny, Joanna Dziedzic, Renata Cegielska-Radziejewska, Ewelina Mroczek
Tytuł: Analiza jakości powietrza w wybranych pomieszczeniach produkcyjnych zakładu drobiarskiego z zastosowaniem mikrobiologicznego próbnika powietrza
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 54-57
Polskie słowa kluczowe: powietrze ; jakość mikrobiologiczna ; próbnik powietrza ; zakłady spożywcze
Angielskie słowa kluczowe: air ; microbial quality ; air sampler ; food processing plant
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
9/21
Rok: 2013
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk, Irena Jóźwiak, Eugeniusz Korbas
Tytuł: Changes in microbiological quality of mulberry leaves obtained in pilot-plant scale
Tytuł równoległy: Zmiany jakości mikrobiologicznej ekstraktu z liści morwy pozyskanego w skali półtechnicznej
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 186-187
Polskie słowa kluczowe: morwa biała ; jakość mikrobiologiczna ; leżakowanie ; liście
Angielskie słowa kluczowe: white mulberry ; microbiological quality ; aging ; leaves
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
10/21
Rok: 2012
Autorzy: Sylwia Bielińska-Nowak, Jacek Wójtowski, Piotr Ślósarz, Maria Markiewicz-Kęszycka
Tytuł: Budowa morfologiczna sutka owiec a jakość mikrobiologiczna ich mleka
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2012, t. 6, z. 4, art. 67, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_6_67.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Zootechnika.
Polskie słowa kluczowe: owce ; ultrasonografia ; strzyki ; wymiona ; mleko ; jakość mikrobiologiczna
Angielskie słowa kluczowe: sheep ; ultrasonography ; teat ; udder ; milk ; microbiological quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/21
Rok: 2011
Autorzy: Sylwia Bielińska, Jacek Wójtowski, Maria Markiewicz-Kęszycka, Piotr Ślósarz, Andrzej Łyczyński, Grażyna Czyżak-Runowska
Tytuł: Zależność budowy morfologicznej sutka monitorowanego techniką USG z jakością cytologiczną i mikrobiologiczną mleka owiec
W: Genetyczne i środowiskowe możliwości dostosowania wartości rzeźnej i jakości mięsa u zwierząt do wymagań konsumentów : Lublin - Zwierzyniec, 7-9 września 2011.
Adres wydawniczy: [Lublin] : [b.w.], 2011
Szczegóły: s. 27-28
Polskie słowa kluczowe: budowa morfologiczna sutka ; mleko owcze ; jakość cytologiczna ; jakość mikrobiologiczna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/21
Rok: 2009
Autorzy: M. Gawrysiak-Witulska, J. Wawrzyniak, A. Ryniecki, M. Rudzińska, K. Stuper, J. Perkowski
Tytuł: Microbiological and technological quality of repeseed preserved using the controlled near-ambient drying
W: Advances in research and technology of rapeseed oil : Monograph. Part 2 / Ed.-in-Chief Edward Szłyk.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2009
Szczegóły: s. 159-171, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-231-2452-8
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; nasiona oleiste ; jakość mikrobiologiczna ; jakość technologiczna ; suszenie ; ergosterol
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; microbiological quality ; technological quality ; near-ambient drying ; ergosterol
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
13/21
Rok: 2009
Autorzy: Romualda Danków, Dorota Cais-Sokolińska, Jan Pikul
Tytuł: Charakterystyka mleka pasteryzowanego poddanego enzymatycznej hydrolizie laktozy
W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06-01.07.2009.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
Szczegóły: s. 125
Polskie słowa kluczowe: mleko bezlaktozowe ; jakość mikrobiologiczna ; ocena sensoryczna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/21
Rok: 2009
Autorzy: G. Szwed, M. Gawrysiak-Witulska, K. Stuper, J. Perkowski
Tytuł: Warunki przechowywania pszenicy, procesy biologiczne, odkształcenie i naprężenie w ziarnie
W: Właściwości fizyczne surowców roślinnych : ziarno, owoce, surowce energetyczne / Pod red. Bohdana Dobrzańskiego jr., Rafała Rybczyńskiego.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2.
Adres wydawniczy: Lublin : Fundacja Rozwoju Nauk Agrofizycznych Komitet Agrofizyki PAN, 2009
Szczegóły: s. 35-48, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-60489-13-0
Polskie słowa kluczowe: zboża ; pszenica ; ziarno ; warunki przechowywania ; naprężenia ; odkształcenia ; jakość mikrobiologiczna
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/21
Rok: 2007
Autorzy: Jan Grajewski, Andrzej Potkański, Katarzyna Raczkowska-Werwińska, Magdalena Twarużek, Beata Miklaszewska, Monika Grabowska, Agnieszka Gubała, Marek Selwet
Tytuł: Jakość higieniczna kiszonki z kukurydzy zakiszanej z dodatkiem biologicznym lub chemicznym
Źródło: Med. Weter. - 2007, vol. 63, nr 2, s. 205-208, il., bibliogr.
p-ISSN: 0025-8628
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Medycyna Weterynaryjna"
Polskie słowa kluczowe: pasze ; kiszonki ; kiszonka z kukurydzy ; jakość higieniczna ; jakość mikrobiologiczna ; stabilność tlenowa ; kiszenie ; dodatki kiszonkarskie ; preparaty chemiczne ; preparaty mikrobiologiczne ; mikotoksyny
Angielskie słowa kluczowe: feeds ; silage ; corn silage ; quality ; hygienic quality ; biological additive ; chemical additives ; mycotoxins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/21
Rok: 2007
Autorzy: Marzena Gawrysiak-Witulska, Kinga Stuper, Juliusz Perkowski
Tytuł: Ocena stężenia ergosteroli w ziarnie kukurydzy suszonym metodą dwuetapową
W: Problemy agrofizyczne kształtowania środowiska rolniczego i jakości surowców żywnościowych / pod red. Stanisława Nawrockiego, Stanisława Grundasa, Zofii Sokołowskiej.
Adres wydawniczy: Lublin : Fundacja Rozwoju Nauk Agrofizycznych, 2007
Szczegóły: s. 93-95, il.
ISBN: 978-83-60489-04-8
Polskie słowa kluczowe: kukurydza ; suszenie ; suszenie dwuetapowe ; suszenie wysokotemperaturowe ; ziarno ; jakość mikrobiologiczna ; ergosterol
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/21
Rok: 2006
Autorzy: Piotr Zielonka, Jan Zabielski
Tytuł: Stan jakości mikrobiologicznej i fizykochemicznej oraz bezpieczeństwa żywności w kraju w świetle badań Państwowej Inspekcji Sanitarnej
W: HACCP, ISO 22000 - zagrożenia żywności, funkcjonowanie, auditowanie i certyfikowanie systemu / pod red. Jacka Kijowskiego i Renaty Cegielskiej-Radziejewskiej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 62-71, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-442-3
Polskie słowa kluczowe: Państwowa Inspekcja Sanitarna ; badania naukowe ; bezpieczeństwo żywności ; żywność ; jakość mikrobiologiczna ; jakość fizyczna ; Polska
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/21
Rok: 2006
Autorzy: Jolanta Wawrzyniak, Marzena Gawrysiak-Witulska, Antoni Ryniecki, Małgorzata Wiewiórowska
Tytuł: Jakość mikrobiologiczna jęczmienia browarnego konserwowanego w silosie metalowym
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2006, R. 50, nr 10, s. 25-27, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: jęczmień browarny ; zboża ; przechowywanie ; silos metalowy ; jakość mikrobiologiczna ; wilgotność ; suszenie
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/21
Rok: 2005
Autorzy: Danuta Karczewska, Hanna Płuszka, Sylwia Chudy, Jan Pikul
Tytuł: Wpływ atmosfery modyfikowanej na jakość mikrobiologiczną twarogu półtłustego
Źródło: Prz. Mlecz. - 2005, 10, s. 4-6, il.
p-ISSN: 0478-6599
Polskie słowa kluczowe: sery twarogowe ; ser twarogowy półtłusty ; pakowanie w zmodyfikowanej atmosferze ; atmosfera modyfikowana ; przechowywanie ; jakość mikrobiologiczna ; ocena jakości ; bakterie ; grzyby pleśniowe ; drożdże
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/21
Rok: 2000
Autorzy: A. Potkański, M. Przybylski, P. Goliński, M. Kostulak-Zielińska, J. Perkowski, M. Selwet
Tytuł: Wartość pokarmowa i jakość mikrobiologiczna kiszonki z kukurydzy zakiszanej z dodatkiem konserwantu chemicznego
W: Mikotoksyny i dioksyny a środowisko : V Międzynarodowa konferencja naukowa, Bydgoszcz, 25-27 września 2000 r..
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : [Instytut Biologii i Ochrony Środowiska Akademii Bydgoskiej im. Kazimierza Wielkiego], 2000
Szczegóły: s. 185-189, il., bibliogr.
ISBN: 83-912646-0-2
Polskie słowa kluczowe: kukurydza ; kiszenie ; konserwanty ; kiszonka z kukurydzy ; wartość pokarmowa ; jakość mikrobiologiczna
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/21
Rok: 2000
Autorzy: Jan Olechnowicz, Ryszard Steppa
Tytuł: Wpływ stanu zdrowotnego gruczołów mlekowych na jakość mleka owczego
Źródło: Rocz. Nauk. Zootech., Supl. - 2000, z. 6, s. 269-273, bibliogr.
p-ISSN: 0137-1657
Uwagi: Tytuł zeszytu: Jubileusz 50-lecia Instytutu Zootechniki "Bezpieczna żywność wyzwaniem dla nauk zootechnicznych", Balice, 24.05.2000 r., Doniesienia naukowe: II. Wpływ czynników środowiskowych na jakość produktów pochodzenia zwierzęcego.
Polskie słowa kluczowe: owce ; maciorki ; gruczoł mlekowy ; wymiona ; zdrowotność wymion ; mleko owcze ; jakość ; jakość mikrobiologiczna ; ogólna liczba bakterii ; liczba komórek somatycznych
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP