logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: JAJA
Liczba odnalezionych rekordów: 24



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/24
Rok: 2018
Autorzy: Zora Váradyová, Dominika Mravčáková, Michal Babják, Magdalena Bryszak, L'ubomira Grešáková, Klaudia Čobanová, Svetlana Kišidayová, Iveta Plachá, Alžbeta Königová, Adam Cieslak, Sylwester Slusarczyk, Lukasz Pecio, Mariusz Kowalczyk, Marián Varády
Tytuł: Effects of herbal nutraceuticals and/or zinc against Haemonchus contortus in lambs experimentally infected
Źródło: BMC Vet. Res. - 2018, vol. 14, art. 78, il., bibliogr., abstr.
https://bmcvetres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12917-018-1405-4
p-ISSN: 1746-6148
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 31 lipca 2018].
Polskie słowa kluczowe: działanie przeciwpasożytnicze ; jaja ; liczebność ; nicienie żołądkowo-jelitowe
Angielskie słowa kluczowe: anthelmintic activity ; egg counts ; gastrointestinal nematode ; Haemonchus contortus ; herbal bioactive compounds ; mineral status ; organic zinc ; sheep
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.958
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/24
Rok: 2016
Autorzy: Łukasz Tomczyk, Tomasz Szablewski, Renata Cegielska-Radziejewska, Agata Lasik
Tytuł: Jakość jaj pozyskanych z klatkowego systemu utrzymania kur niosek
W: Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu żywnościowym [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 57-64, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-833-9
Liczba arkuszy: 0,50
Polskie słowa kluczowe: jaja ; klatki umeblowane ; zanieczyszczenia kurnika
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/24
Rok: 2016
Autorzy: S. Krystianiak, S. Nowaczewski, H. Kontecka
Tytuł: How important is eggshell colour in ringnecked pheasant (Phasianus colchicus L.) reproduction?. Part 1, Morphological, physical feature of egg and eggshell quality
Źródło: Worlds Poultry Sci. J. - 2016, vol. 72, iss. 2, s. 323-332, il., bibliogr.
p-ISSN: 0043-9339 e-ISSN: 1743-4777
Polskie słowa kluczowe: bażant ; cechy morfologiczne ; jaja ; jakość skorupki
Angielskie słowa kluczowe: pheasant eggs ; egg morphology ; eggshell quality ; ultrastructure
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.037
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
4/24
Rok: 2015
Autorzy: Tomasz Szablewski, Łukasz Tomczyk, Renata Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Charakterystyka mikroflory grzybowej izolowanej z treści jaj konsumpcyjnych
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2015, t. 20, nr 1, s. 8-11, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600 e-ISSN: 2392-1765
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: mikroflora grzybowa ; mikotoksyny ; jaja
Angielskie słowa kluczowe: fungal microflora ; mycotoxins ; eggs
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/24
Rok: 2015
Autorzy: Łukasz Tomczyk, Tomasz Szablewski, Renata Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Microscopic fungi and their metabolites in eggs
W: Food - Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researcher - IVth International Session, 14-15 of May 2015, Rzeszów, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: [Rzeszów] : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 122
Polskie słowa kluczowe: grzyby mikroskopowe ; mikotoksyny ; jaja
Angielskie słowa kluczowe: microscopic fungi ; micotoxins ; eggs
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
6/24
Rok: 2015
Autorzy: Ł. Tomczyk, T. Szablewski, R. Cegielska-Radziejewska, A. Lasik
Tytuł: Chemical contamination of eggs in different systems of laying hens
W: The 10th International Conference of Young Naturalists From Biotechnology to Environmental Protection : The interdisciplinary meeting of young naturalists, 12-15 November 2015, Zielona Góra, Poland / Red. Ita Szczepańska, Krystyna Walińska.
Adres wydawniczy: Zielona Góra : KNB UZ, 2015
Szczegóły: s. 178
ISBN: 978-83-943745-0-1
Polskie słowa kluczowe: jaja ; zanieczyszczenia chemiczne ; drób ; systemy utrzymania
Angielskie słowa kluczowe: eggs ; chemical contamination ; poultry ; management system
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
7/24
Rok: 2014
Autorzy: Aleksandra Drażbo, D. Mikulski, Z. Zduńczyk, Beata Szmatowicz, A. Rutkowski, J. Jankowski
Tytuł: Fatty acid composition, physicochemical and sensory properties of eggs from laying hens fed diets containing blue lupine seeds
Źródło: Eur. Poult. Sci. - 2014, vol. 78, bibliogr.
e-ISSN: 1612-9199
Uwagi: Opublikowano: 25.08.2014
Polskie słowa kluczowe: kury nioski ; łubin niebieski ; jaja ; cechy jakościowe
Angielskie słowa kluczowe: laying hens ; blue lupine ; nutrition ; egg quality ; yolk color
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
DOI:
8/24
Rok: 2014
Autorzy: Dominika Tolik, Ewa Poławska, Anna Charuta, Sebastian Nowaczewski, Ross Cooper
Tytuł: Characteristics of egg parts, chemical composition and nutritive value of Japanese quail eggs - a review
Źródło: Folia Biol.-Kraków. - 2014, vol. 62, no. 4, s. 287-292, bibliogr.
p-ISSN: 0015-5497 e-ISSN: 1734-9168
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: skład chemiczny ; jaja ; przepiórki ; morfologia
Angielskie słowa kluczowe: chemical composition ; eggs ; japanese quails ; morphology
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.882
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/24
Rok: 2014
Autorzy: S. Nowaczewski, T. Szablewski, M. Rudzińska, G. Leśnierowski, R. Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Effect of Japanese quails age on cholesterol and lysozyme content in egg
W: Wrocław Banff Egg Forum : Egg: Bioactive Treausure, Wrocław, 25-27 June 2014 / Ed. by Małgorzata Korzeniowska i Tadeusz Trziszka.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 40
ISBN: 978-83-7714-185-1
Polskie słowa kluczowe: przepiórka japońska ; cholesterol ; lizozym ; jaja
Angielskie słowa kluczowe: japanese quails ; cholesterol ; lysozyme ; eggs
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
10/24
Rok: 2013
Autorzy: Tomasz Szablewski, Hanna Baranowska, Renata Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Application of low-field nuclear magnetic resonance [NMR] to assess the egg white quality
Tytuł równoległy: Zastosowanie niskopolowego magnetycznego rezonansu jądrowego [NMR] do oceny jakości białka jaj
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 168-169
Polskie słowa kluczowe: NMR ; jaja ; jednostki Haugha
Angielskie słowa kluczowe: NMR ; eggs ; Haugh units
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
11/24
Rok: 2013
Autorzy: S. Nowaczewski, E. Kaczmarkiewicz, H. Kontecka
Tytuł: Porównanie formy dzikiej bażanta łownego (Phasianus colchicus) i jego odmian barwnych pod względem jakości jaj
W: XXV Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA "Nauka praktyce drobiarskiej - praktyka drobiarska nauce" : Materiały konferencyjne: 02-04.09.2013., Zegrze k. Warszawy, Poland.
Adres wydawniczy: [Warszawa] : [Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego. Wydawnictwo], 2013
Szczegóły: s. 146-147
ISBN: 978-83-7583-488-8
Polskie słowa kluczowe: bażant ; odmiany barwne ; jaja ; jakość
Angielskie słowa kluczowe: common pheasant ; colour mutations ; eggs ; quality
Charakt. formalna: PKN
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
12/24
Rok: 2012
Autorzy: Tomasz Szablewski, Iwona Rissmann, Kinga Stuper-Szablewska, Renata Cegielska-Radziejewska, Ewa Gornowicz
Tytuł: Analysis of the mineral content table eggs from hens kept in ecological conditions
Tytuł równoległy: Analiza składu mineralnego treści jaj kur utrzymywanych w warunkach ekologicznych
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 80-81
Polskie słowa kluczowe: jaja ; składniki mineralne ; warunki ekologiczne
Angielskie słowa kluczowe: eggs ; minerals ; ecological conditions
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
13/24
Rok: 2012
Autorzy: Tomasz Szablewski, Iwona Rissmann, Kinga Stuper-Szablewska, Renata Cegielska-Radziejewska, Ewa Gornowicz
Tytuł: Evaluation of microscopic fungi in the egg content from the laying hens included in the genetic resources conservation program
Tytuł równoległy: Ocena występowania grzybów mikroskopowych w treści jaj kur objętych programem ochrony zasobów genetycznych
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Ceralny Ośrodek Badawczo Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 110-111
Polskie słowa kluczowe: grzyby mikroskopowe ; ergosterol ; jaja
Angielskie słowa kluczowe: microscopic fungi ; ergosterol ; eggs
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
14/24
Rok: 2012
Autorzy: Tomasz Szablewski, Ewa Gornowicz, Kinga Stuper-Szablewska, Magdalena Rudzińska, Renata Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Jaja z ekologicznego chowu kur niosek jako źródło składników prozdrowotnych
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 106
Polskie słowa kluczowe: jaja ; chów ekologiczny ; kwasy tłuszczowe ; kwasy fenolowe ; pierwiastki chemiczne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/24
Rok: 2011
Autorzy: Tomasz Szablewski, Renata Cegielska-Radziejewska, Anna Kaczmarek, Jacek Kijowski
Tytuł: Oddziaływania konkurencyjne mikroorganizmów na powierzchni skorup jaj konsumpcyjnych w aspekcie ich bezpieczeństwa
W: Towaroznawstwo w zapewnieniu jakości żywności i bezpieczeństwa konsumenta : Materiały Konferencji Naukowej z okazji 50-lecia Zakładu/Katedry Towaroznawstwa Żywności Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań, 17-18 maja 2011 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Katedra Towaroznawstwa Żywności, Wydział Towaroznawstwa, Uniwersytet Ekonomiczny, 2011
Szczegóły: s. 93
Polskie słowa kluczowe: oddziaływania konkurencyjne ; jaja ; Escherichia coli ; Salmonella enteritidis ; bezpieczeństwo
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/24
Rok: 2010
Autorzy: T. Szablewski, R. Cegielska-Radziejewska, L. Lewko, A. Kaczmarek, E. Gornowicz
Tytuł: A comparison of selected quality attrributes of eggs coming from different lines of laying hens
Tytuł równoległy: Porównanie wybranych wyróżników jakości jaj różnych rodów kur nieśnych
W: Science for poultry practice - poultry practice for science : XXII International Poultry Symposium PB WPSA, 6-8 September 2010.
Adres wydawniczy: Olsztyn : [b.w.], 2010
Szczegóły: s. 247-248
Polskie słowa kluczowe: wyróżniki jakościowe ; rasy rodzime ; jaja
Angielskie słowa kluczowe: egg quality attributes ; native breeds
Charakt. formalna: PKN
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
17/24
Rok: 2009
Autorzy: Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski, Renata Cegielska-Radziejewska, Anna Kaczmarek
Tytuł: UV-C irradiation to sanitise shell surface of eggs laid by layer hens in litter housing system
W: 4th International Conference on Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 24-25 September 2009.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, [2009]
Szczegóły: s. 229
ISBN: 978-83-60574-65-2
Polskie słowa kluczowe: promieniowanie UV-C ; jaja
Angielskie słowa kluczowe: UV-C irradiation ; egg
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
18/24
Rok: 2009
Autorzy: Tomasz Szablewski, Renata Cegielska-Radziejewska, Ewa Gornowicz, Jacek Kijowski
Tytuł: Jakość i mikroflora jaj kurzych znakowanych laserowo
W: Jakość i bezpieczeństwo żywności - wyzwanie XXI wieku : XIV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Gdynia, 21-22 maja 2009.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej w Gdyni, 2009
Szczegóły: s. 127
ISBN: 978-83-7421-067-6
Polskie słowa kluczowe: jakość jaj ; ocena mikrobiologiczna ; znakowanie ; lasery ; jaja
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/24
Rok: 2009
Autorzy: T. Szablewski, K. Stuper, R. Cegielska-Radziejewska, E. Gornowicz, J. Perkowski
Tytuł: Sposób chowu niosek a jakość mikrobiologiczna jaj konsumpcyjnych
Tytuł równoległy: Housing menagement of layer hens and microbiological quality of eggs for human consumption
W: XXI Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA : "Nauka praktyce drobiarskiej - praktyka drobiarska nauce", Wrocław - Szklarska Poręba, Poland, 7-9.09.2009.
Adres wydawniczy: Wrocław : DD Dobra Drukarnia, 2009
Szczegóły: s. 167-167
ISBN: 978-83-929472-3-3
Polskie słowa kluczowe: ergosterol ; grzyby mikroskopowe ; jaja ; chów zwierząt ; chów klatkowy ; chów ściółkowy
Angielskie słowa kluczowe: ergosterol ; microscopic fungi ; eggs ; cage housing and litter housing
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
20/24
Rok: 2007
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Paweł Górnaś, Agnieszka Wilk, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
Tytuł: Spectroscopic studies of D-α-tocopherol concentration-induced transformation in egg phosphatidylcholne vesicles
Źródło: Cell. Mol. Biol. Lett. - 2007, vol. 12, iss. 1, s. 51-69, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-8153 e-ISSN: 1689-1392
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Springer
Polskie słowa kluczowe: jaja ; błona lipidowa ; fosfolipidy ; lecytyna ; alfa-tokoferol ; fluorescencja ; metody badań ; mikroskopia optyczna
Angielskie słowa kluczowe: egg phosphatidylcholine ; tocopherols ; fluorescence ; vesicle ; optical microscopy ; dynamic light scattering
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.676
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
21/24
Rok: 2007
Autorzy: Józef Fornal, Tomasz Jeliński, Jadwiga Sadowska, Stanisław Grundas, Jan Nawrot, Anna Niewiada, Jerzy R. Warchalewski, Wioletta Błaszczak
Tytuł: Detection of granary weevil Sitophilus granarius (L.) eggs and internal stages in wheat grain using soft X-ray and image analysis
Źródło: J. Stored Prod. Res. - 2007, vol. 43, iss. 2, s. 142-148, il., bibliogr.
p-ISSN: 0022-474X
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Elsevier
Polskie słowa kluczowe: zboża ; pszenica ; ziarno ; szkodniki magazynowe ; wołek zbożowy ; Sitophilus granarius ; jaja ; wykrywanie ; promieniowanie X ; cyfrowa analiza obrazu ; algorytmy
Angielskie słowa kluczowe: wheat grain ; granary weevil ; Sitophilus granarius ; eggs ; X-ray detection ; digital image analysis ; algorithm
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.376
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
22/24
Rok: 2006
Autorzy: Juliusz Książkiewicz, Helena Kontecka, Sebastian Nowaczewski
Tytuł: Nieśność i cechy jakości oraz wylęgowości jaj gęsi o różnym pochodzeniu filogenetycznym
Źródło: Rocz. Nauk. Zootech. - 2006, t. 33, z. 1, s. 71-80, bibliogr.
p-ISSN: 0137-1657
Polskie słowa kluczowe: drób ; gęś ; gęś garbonosa ; gęś kubaniecka ; gęś pomorska ; cechy reprodukcyjne ; jaja ; jakość ; wylęgowość ; nieśność
Angielskie słowa kluczowe: geese ; reproductive traits ; egg quality ; hatchability
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
23/24
Rok: 2004
Autorzy: Maciej Frątczak, Damian Józefiak, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Zastosowanie trzech poziomów energii metabolicznej w mieszankach dla kur niosek Hy-Line znoszących jaja o brązowej i białej skorupie
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 2004, 72, 4, s. 177-183, bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: drób ; kury ; kury Hy-Line ; kury nioski ; żywienie zwierząt ; pasze ; energia metaboliczna ; poziom energii ; wyniki produkcyjne ; nieśność ; spożycie paszy ; wykorzystanie paszy ; jaja ; jakość
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
24/24
Rok: 2001
Autorzy: Hanna Frankowska, Jacek Kijowski, Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Dorota Lisiak
Tytuł: Lizozym białka jaja kurzego o zwiększonym zakresie antybakteryjnego działania
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 2001, 57, s. 395-401, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: jaja ; białko jaja ; lizozym ; aktywność antybakteryjna ; modyfikacja chemiczna ; modyfikacja termiczna ; lizozym o zwiększonej aktywności antybakteryjnej
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP