logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: JABŁKA
Liczba odnalezionych rekordów: 24



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/24
Rok: 2019
Autorzy: Marcin Kidoń, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk, Katarzyna Polanowska
Tytuł: Wpływ parametrów procesu nasączania próżniowego na stopień wysycenia i jakość tkanki jabłkowej
W: XII Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Warzywa, grzyby, owoce - znaczenie w naszej epoce" : Łódź, 30-31 maja 2019 r..
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2019
Szczegóły: s. 42
ISBN: 978-83-949548-2-6
Liczba znaków: 2710
Liczba arkuszy: 0,07
Polskie słowa kluczowe: jabłka ; nasączanie próżniowe ; zwiążki bioaktywne ; jakość
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/24
Rok: 2018
Autorzy: Marcin Kidoń, Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Przydatność różnych odmian jabłek do procesu nasączania próżniowego
W: XI Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce, warzywa i grzyby - innowacje, bezpieczeństwo, jakość, technologie" : Bydgoszcz, 17-18 maja 2018 r..
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Wydawnictwa Uczelniane Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego, 2018
Szczegóły: s. 23
ISBN: 978-83-65603-43-2
Polskie słowa kluczowe: jabłka ; jakość ; nasączanie próżniowe
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
3/24
Rok: 2018
Autorzy: Karolina Jąder
Tytuł: Produkcja, konsumpcja i eksport jabłek w Polsce w latach 2005-2016
Źródło: Zesz. Nauk. SGGW Wars., Probl. Rol. Świat. - 2018, t. 18 (33), z. 4, s. 209-221, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 2081-6960 e-ISSN: 2544-0659
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 stycznia 2019].
Polskie słowa kluczowe: jabłka ; powierzchnia uprawy ; zbiory ; konsumpcja ; eksport
Angielskie słowa kluczowe: apples ; area ; crops ; consumption ; export
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/24
Rok: 2016
Autorzy: Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Janusz Czapski, Katarzyna Czaczyk, Marcin Kidoń, Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Porównanie nasączania próżniowego, zanurzania oraz blanszowania jako metod obróbki mało przetworzonych plastrów jabłek
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", 5 lutego 2016 Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolski, 2016
Szczegóły: s. 108
Polskie słowa kluczowe: przetwarzanie ; nasączanie próżniowe ; blanszowanie ; brązowienie enzymatyczne ; jabłka
Angielskie słowa kluczowe: minimal processing ; vacuum impregnation ; blanching ; enzymatic browning ; apples
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/24
Rok: 2015
Autorzy: Sylwia Kierczyńska
Tytuł: Produkcja, eksport i ceny zagęszczonego soku jabłkowego a ceny skupu jabłek do przetwórstwa w Polsce
Źródło: Rocz. Nauk. Ekon. Rol. Rozw. Obsz. Wiej. - 2015, t. 102, z. 4, s. 74-81, il., bibliogr.
p-ISSN: 2353-4362
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: ceny ; produkcja ; eksport ; zagęszczony sok jabłkowy ; jabłka ; ceny skupu
Angielskie słowa kluczowe: prices ; production ; export ; apple juice concentrate ; prices for apple for processing
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 14.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/24
Rok: 2014
Autorzy: Grzegorz Łysiak, Robert Kurlus, Zofia Zydlik, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Apple skin colour changes during harvest as an indicator of maturity
Tytuł równoległy: Zmiana barwy zasadniczej skórki w okresie zbioru jako wskaźnik dojrzałości zbiorczej jabłek
Źródło: Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus. - 2014, 13 (3), s. 71-83, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0692
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 listopada 2014].
Liczba arkuszy: 0,95
Polskie słowa kluczowe: jabłka ; CIELab ; zdolność przechowanicza ; optymalny termin zbioru ; zaburzenia fizjologiczne ; choroby przechowalnicze
Angielskie słowa kluczowe: apple ; CIELab ; storability ; optimum harvest date ; physiological disorders ; storage diseases
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.552
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/24
Rok: 2014
Autorzy: Grzegorz Łysiak
Tytuł: Measurement of ethylene production as a method for determining the optimum harvest date of 'Jonagored' apples
Źródło: Folia Hortic. - 2014, 26/2, s. 117-124, il., bibliogr.
p-ISSN: 0867-1761 e-ISSN: 2083-5965
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 marca 2015].
Liczba znaków: 28500
Polskie słowa kluczowe: jędrność ; choroby grzybowe ; dojrzałość owoców ; choroby fizjologiczne ; indeks dojrzałości ; indeks Streifa ; jabłka
Angielskie słowa kluczowe: firmness ; fungal diseases ; maturity ; physiological disorders ; Streif index
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 8.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/24
Rok: 2013
Autorzy: Grzegorz Łysiak
Tytuł: The influence of harvest maturity and basic macroelement content in fruit on the incidence of diseases and disorders after storage of the 'Ligol' apple cultivar
Tytuł równoległy: Wpływ dojrzałości zbiorczej i zawartości podstawowych składników mineralnych na występowanie chorób po przechowywaniu jabłek odmiany 'Ligol'
Źródło: Folia Hortic. - 2013, 25/1, s. 31-39, il., bibliogr.
p-ISSN: 0867-1761 e-ISSN: 2083-5965
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 marca 2015].
Liczba znaków: 31350
Polskie słowa kluczowe: gorzka plamistość podskórna ; choroby grzybowe ; choroby fizjologiczne ; skład mineralny ; zdolność przechowalnicza ; jakość owoców ; jabłka
Angielskie słowa kluczowe: bitter pit ; fungal diseases ; mineral content ; physiological disorders ; storability ; fruit quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 8.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/24
Rok: 2013
Autorzy: Sylwia Kierczyńska
Tytuł: Apple consumers' preferences on the example of the Poznań University of Life Sciences students
Tytuł równoległy: Zróżnicowanie preferencji konsumentów jabłek na przykładzie studentów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Źródło: J. Agribus. Rural Dev. - 2013, 4 (30), s. 83-93, il., bibliogr.
p-ISSN: 1899-5241 e-ISSN: 1899-5772
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: owoce ; jabłka ; odmiany roślin ; smak ; barwa ; wielkość owoców ; twardość
Angielskie słowa kluczowe: fruits ; apple ; varieties ; taste ; color ; size ; hardness
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/24
Rok: 2012
Autorzy: Grzegorz Łysiak
Tytuł: The base colour of fruit as an indicator of optimum harvest date for two apple cultivars (Malus domestica Borkh.)
Tytuł równoległy: Ocena przydatności barwy podstawowej skórki jako wskaźnika wyznaczania dojrzałości zbiorczej dwóch odmian jabłek (Malus domestica Borkh.)
Źródło: Folia Hortic. - 2012, 24/1, s. 81-89, il., bibliogr.
p-ISSN: 0867-1761 e-ISSN: 2083-5965
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 kwietnia 2015].
Liczba znaków: 29600
Polskie słowa kluczowe: kwasowość ; zawartość ekstraktu ; dojrzałość owoców ; kąt HUE ; zdolność przechowalnicza ; jabłka
Angielskie słowa kluczowe: acidity ; CIE Lab ; firmness ; Hueab angle ; fruit ripening ; TSS ; storability ; apple
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 8.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/24
Rok: 2011
Autorzy: Sylwia Kierczyńska
Tytuł: Wielkość produkcji a poziom cen wybranych gatunków owoców do przetwórstwa;
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2011, t. 13, z. 2, s. 201-205, bibliogr.
p-ISSN: 1508-3535
Polskie słowa kluczowe: owoce ; jabłka ; wiśnie ; maliny ; truskawki ; zbiory ; ceny ; korelacja
Angielskie słowa kluczowe: fruits ; apple ; sour cherry ; raspberry ; strawberry ; fruit production ; prices ; correlation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
12/24
Rok: 2011
Autorzy: Artur Jakubek, Piotr Boniecki, Tatiana Dejewska, Maciej Zaborowicz
Tytuł: JabVis 1.1 ewolucja aplikacji z elementami sztucznej inteligencji
Źródło: Tech. Rol. Ogrod. Leś. - 2011, nr 1, s. 9-11, il., bibliogr.
p-ISSN: 1732-1719
Polskie słowa kluczowe: owoce ; jabłka ; dojrzałość owoców ; stopień dojrzałości ; sztuczne sieci neuronowe ; system JabVis 1.1
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/24
Rok: 2010
Autorzy: Zofia Zydlik
Tytuł: Właściwości mikrobiologiczne i biochemiczne gleby oraz wzrost i plonowanie jabłoni po replantacji
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010. - 100 s. : il., bibliogr. ; 24 cm.
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 412
Polskie słowa kluczowe: gleby ; właściwości biochemiczne ; właściwości biologiczne ; analiza nematologiczna ; analiza mikrobiologiczna ; jabłoń ; odmiany roślin ; jabłoń Topaz ; plonowanie ; replantacja ; wzrost roślin ; owoce ; jabłka ; jakość ; składniki mineralne
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/24
Rok: 2010
Autorzy: Piotr Boniecki, Artur Jakubek, Tomasz Kluza, Krzysztof Nowakowski
Tytuł: Neuronowa identyfikacja dojrzałości wybranych odmian jabłek
Źródło: Tech. Rol. Ogrod. Leś. - 2010, nr 6, s. 7-10, il., bibliogr.
p-ISSN: 1732-1719
Polskie słowa kluczowe: owoce ; jabłka ; dojrzałość owoców ; stopień dojrzałości ; identyfikacja ; barwa ; skala BBCH ; kształt ; współczynnik kształtu ; zbiory danych ; sztuczne sieci neuronowe ; system JabVis 1.1
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
15/24
Rok: 2008
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Wyczarowane z jabłek
Źródło: Agrotechnika. - 2008, nr 11, s. 52-53, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; owoce ; jabłka ; wartość odżywcza ; potrawy z owoców ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/24
Rok: 2007
Autorzy: Anna Stachowiak, Michał Szklarz
Tytuł: Technika zbiorów owoców w Holandii
Źródło: Sad Nowocz. - 2006, R. 34, 9, s. 17-18, il.
p-ISSN: 0137-4788
Polskie słowa kluczowe: Holandia ; sadownictwo ; owoce ; jabłka ; gruszki ; zbiór ; techniki zbioru
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/24
Rok: 2006
Autorzy: Michał Szklarz
Tytuł: Fruit storage ability of sports 'Gala' apple cultivar
Tytuł równoległy: Zdolność przechowalnicza jabłek sportów odmiany 'Gala'
Źródło: Pr. Komis. Nauk Rol. Komis. Nauk Leś. - 2006, t. 100, s. 289-294, il., bibliogr.
p-ISSN: 0079-4708
Uwagi: Tytuł zeszytu: Prace z zakresu nauk rolniczych i leśnych.
Polskie słowa kluczowe: drzewa owocowe ; jabłoń Gala ; sporty ; jabłka ; przechowywanie ; jędrność ; zdolność przechowalnicza
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
18/24
Rok: 2005
Autorzy: Róża Biegańska-Marecik, Janusz Czapski
Tytuł: Technologia produkcji jabłek mało przetworzonych pakowanych w atmosferze modyfikowanej
Źródło: Przem. Ferment. Owoc. Warz. - 2005, t. 49, nr 10, s. 8-11, il.
p-ISSN: 0137-2645
Polskie słowa kluczowe: jabłka ; owoce ; owoce mało przetworzone ; produkcja owoców ; pakowanie w zmodyfikowanej atmosferze ; plastry ; blanszowanie ; brązowienie enzymatyczne ; podatność na brązowienie ; odmiany roślin ; sacharoza ; kwas cytrynowy ; zanurzanie ; nasączanie próżniowe ; procesy technologiczne ; jakość
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/24
Rok: 2003
Autorzy: Zofia Zydlik, Eugeniusz Pacholak
Tytuł: Wpływ zróżnicowanego nawożenia i nawadniania na jakość owoców i zdolność przechowalniczą jabłek odmiany 'Šampion'
Źródło: Pr. Komis. Nauk Rol. Komis. Nauk Leś. - 2003, t. 95, s. 297-303, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0079-4708
Uwagi: Tytuł zeszytu: Prace z zakresu nauk rolniczych
Polskie słowa kluczowe: jabłka ; jabłoń Szampion ; owoce ; nawożenie ; nawadnianie ; jakość owoców ; zdolność przechowalnicza ; odmiany roślin
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
20/24
Rok: 2003
Autorzy: Sylwia Kierczyńska
Tytuł: Opłacalność produkcji jabłek w wyznaczonych typach sadów
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2003, t. 5, z. 1, s. 101-105, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1508-3535
Polskie słowa kluczowe: efekty ekonomiczne ; sady karłowe ; produkcja owoców ; jabłka ; ekonomika produkcji
Angielskie słowa kluczowe: economic results ; income ; management system ; economics of apple production
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 1.000
Praca afiliowana przez UP
21/24
Rok: 2002
Autorzy: Zofia Zydlik, Eugeniusz Pacholak
Tytuł: Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem na skład chemiczny owoców i zdolność przechowalniczą jabłek odmiany 'Šampion'
Źródło: Pr. Komis. Nauk Rol. Komis. Nauk Leś. - 2002, t. 93, s. 169-175, bibliogr.
p-ISSN: 0079-4708
Uwagi: Tytuł zeszytu: Prace z zakresu nauk rolniczych.
Polskie słowa kluczowe: jabłka ; jabłoń Szampion ; owoce ; skład chemiczny ; nawożenie ; przechowywanie
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
22/24
Rok: 2001
Autorzy: Robert Kurlus, Grzegorz Łysiak
Tytuł: Effect of rootstock on storage quality of 'Jonagored' apples
W: Apple rootstocks for intensive orchards : Proceedings of the international seminar, Warsaw-Ursynów, Poland, 18-21 August, 1999, Supplement / Ed. Andrzej Sadowski.
Adres wydawniczy: Warszawa : Fundacja "Rozwój SGGW", 2001
Szczegóły: s. 9-10, il., bibliogr.
ISBN: 83-7274-038-0
Liczba znaków: 8300
Polskie słowa kluczowe: zdolność przechowalnicza ; jędrność ; zawartość ekstraktu ; choroby grzybowe ; choroby fizjologiczne ; jabłka ; jabłoń Jonagored
Angielskie słowa kluczowe: firmness ; storability ; soluble solid content ; fungal diseases ; physiological disorders ; apple
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
23/24
Rok: 2001
Autorzy: Paweł Trzciński, Barbara Wilkaniec, Hanna Piekarska-Boniecka, Beata Borowiak-Sobkowiak
Tytuł: Wpływ żerowania mszycy jabłoniowo-babkowej (Dysaphis plantaginea Pass.) na wielkość owoców jabłoni odmiany Primula
Źródło: Prog. Plant Prot. - 2001, vol. 41, no. 2, s. 467-469, il., bibliogr.
p-ISSN: 1427-4337
Polskie słowa kluczowe: jabłoń ; jabłoń Primula ; szkodniki roślin ; mszyce ; mszyca jabłoniowo-babkowa ; Dysaphis plantaginea ; żerowanie ; jabłka ; wielkość owoców
Angielskie słowa kluczowe: apple ; plant pest ; aphid ; apple aphid ; Dysaphis plantaginea ; Aphidoidea ; fruit size
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
24/24
Rok: 1998
Autorzy: Zofia Zydlik, Eugeniusz Pacholak
Tytuł: Wpływ fertygacji na zdolność przechowalniczą jabłek odmiany Golden Delicious
Źródło: Pr. Komis. Nauk Rol. Komis. Nauk Leś. - 1998, t. 85, s. 121-128, il., bibliogr.
p-ISSN: 0079-4708
Uwagi: Tytuł zeszytu: Prace z zakresu nauk rolniczych.
Polskie słowa kluczowe: jabłoń Golden Delicious ; owoce ; jabłka ; zdolność przechowalnicza ; fertygacja
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP