logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: HERBATA ZIELONA
Liczba odnalezionych rekordów: 15



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/15
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Joanna Jankowiak
Tytuł: Aktywność biologiczna zielonej herbaty
W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 55-66, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-834-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; przeciwutleniacze ; galusan epigalokatechiny ; właściwości prozdrowotne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
2/15
Rok: 2015
Autorzy: A. Lisowska, B. Stawinska-Witoszynska, J. Bajerska, P. Krzyżanowska, J. Walkowiak
Tytuł: Green tea influences intestinal assimilation of lipids in humans: a pilot study
Źródło: Eur. Rev. Med. Pharmacol. Sci. - 2015, vol. 19, no. 2, s. 209-214, bibliogr.
p-ISSN: 1128-3602 e-ISSN: 2284-0729
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 31 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; zespół metaboliczny ; test oddechowy
Angielskie słowa kluczowe: green tea ; metabolic syndrome ; Breath test
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.575
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/15
Rok: 2015
Autorzy: Moumita Sahoo, Banishree Sahoo, Indira Dash, Ajay Dethose, Eldin Jhonson, Jayabalan Rasu, P. Thangaraj, S. Marimuthu, A.P. Sasikumar, Suh Joo-Won, Yang Seung Hwan, Kamila Goderska
Tytuł: Changes in content of tea polyphenols in tea curd (functional food) developed by lactic acid bacteria (LAB) during refrigerated storage
Źródło: Res. J. Pharm. Biol. Chem. Sci. - 2015, vol. 6, iss. 3, s. 406-417, il., bibliogr.
p-ISSN: 0975-8585
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; herbata zielona ; herbata czarna
Angielskie słowa kluczowe: functional food ; green tea ; black tea ; biogenic amines ; probiotics ; tea curd
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
4/15
Rok: 2015
Autorzy: Klaudia Lochocka, Joanna Bajerska, Aleksandra Glapa, Ewa Fidler-Witon, Jan K. Nowak, Tomasz Szczapa, Philip Grebowiec, Aleksandra Lisowska, Jarosław Walkowiak
Tytuł: Green tea extract decreases starch digestion and absorption from a test meal in humans: a randomized, placebo-controlled crossover study
Źródło: Sci. Rep. - 2015, vol. 5, art. no. 12015, bibliogr.
p-ISSN: 2045-2322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; skrobia ; trawienie
Angielskie słowa kluczowe: green tea ; starch ; digestion
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.228
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/15
Rok: 2012
Autorzy: Joanna Suliburska, Pawel Bogdanski, Monika Szulinska, Marta Stepien, Danuta Pupek-Musialik, Anna Jablecka
Tytuł: Effects of green tea supplementation on elements, total antioxidants, lipids, and glucose values in the serum of obese patients
Źródło: Biol. Trace Elem. Res. - 2012, vol. 149, iss. 3, s. 315-322, il., bibliogr.
p-ISSN: 0163-4984 e-ISSN: 1559-0720
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: otyłość ; herbata zielona ; składniki mineralne ; stres oksydacyjny ; lipidy ; glukoza
Angielskie słowa kluczowe: obesity ; green tea ; polyphenol epigallocatechin-3-gallate ; minerals ; oxidative stress ; lipids ; glucose
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.307
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/15
Rok: 2012
Autorzy: Pawel Bogdanski, Joanna Suliburska, Monika Szulinska, Marta Stepien, Danuta Pupek-Musialik, Anna Jablecka
Tytuł: Green tea extract reduces blood pressure, inflammatory biomarkers, and oxidative stress and improves parameters associated with insulin resistance in obese, hypertensive patients
Źródło: Nutr. Res. - 2012, vol. 32, iss. 6, s. 421-427, bibliogr.
p-ISSN: 0271-5317
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: nadciśnienie ; otyłość ; herbata zielona ; stany zapalne ; stres oksydacyjny ; insulinooporność
Angielskie słowa kluczowe: hypertension ; obesity ; green tea ; polyphenol epigallocatechin-3-gallate ; inflammation ; oxidative stress ; insulin resistance ; randomized trial
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.142
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/15
Rok: 2012
Autorzy: M. Szulinska, P. Bogdanski, K. Musialik, J. Suliburska
Tytuł: Beneficial influence of green tea extract supplementation on blood pressure, insulin resistance, selected inflammatory markers and total antioxidant status in patients with obesity related hypertension
Źródło: Obes. Facts. - 2012, vol. 5, suppl. 1, s. 197
p-ISSN: 1662-4025
Uwagi: 19th European Congress on Obesity, Lyon, France, 9-12 May, 2012. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: otyłość ; nadciśnienie tętnicze ; herbata zielona ; insulinooporność
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/15
Rok: 2012
Autorzy: Roman Holubowicz
Tytuł: Zielona herbata i chińskie niespieszne życie
Źródło: Slow. Life. Gard. - 2012, 6, s. 49-53, il.
p-ISSN: 2083-5515
Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; Chiny ; aspekty zdrowotne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/15
Rok: 2010
Autorzy: Małgorzata Muzolf-Panek, Bożena Tyrakowska
Tytuł: Influence of green tea catechins biotransformation on their antioxidant activity
Tytuł równoległy: Wpływ biotransformacji na aktywność przeciwutleniającą katechin występujących w herbacie zielonej
Źródło: Zesz. Nauk. - Uniw. Ekon. Pozn. - 2010, 158, s. 61-71, il., bibliogr.
p-ISSN: 1689-7374
Uwagi: Tytuł zeszytu: Current trends in commodity science: food quality; ISBN 978-83-7417-536-4
Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; biotransformacja ; katechiny ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: green tea ; biotransformation ; catechins ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
10/15
Rok: 2009
Autorzy: Magdalena Broda, Katarzyna Leja
Tytuł: Zielona herbata i jej sekrety
Źródło: Ekonatura. - 2009, nr 12 (73), s. 6-7, il.
p-ISSN: 1731-6944
Polskie słowa kluczowe: zdrowie człowieka ; herbata zielona
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/15
Rok: 2008
Autorzy: A. Gramza-Michałowska, J. Korczak
Tytuł: Rapeseed oil enriched with tea extracts oxidative stability
W: Advances in analysis and technology of rapeseed oil : Monograph / Ed.in-Chief Edward Szłyk.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 55-61, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-231-2294-4
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; stabilność oksydacyjna ; przeciwutleniacze ; herbata czarna ; herbata zielona ; herbata biała ; herbata żółta ; herbata czerwona ; Yerba mate ; test Rancimat ; test Oxidograph
Angielskie słowa kluczowe: tea ; antioxidants ; rapeseed oil ; Rancimat ; Oxidograph
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
12/15
Rok: 2007
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak, Marzanna Hęś
Tytuł: Purification process influence on green tea extracts' polyphenol content and antioxidant activity
Tytuł równoległy: Wpływ procesów oczyszczania na aktywność przeciwutleniającą ekstraktu zielonej herbaty
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2007, 6 (2), s. 41-48, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; ekstrakt etanolowy ; aktywność przeciwutleniająca ; kwas linolowy ; polifenole ; aktywność przeciwrodnikowa ; DPPH ; oczyszczanie
Angielskie słowa kluczowe: green tea ; Camellia sinensis ; ethanolic extract ; antioxidant activity ; linoleic acid emulsion ; polyphenols ; antiradical activity ; DPPH ; purification
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/15
Rok: 2005
Autorzy: A. Gramza, K. Pawlak-Lemańska, J. Korczak, E. Wąsowicz, M. Rudzińska
Tytuł: Tea extracts as free radical scavengers
Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2005, vol. 14, no. 6, s. 861-867, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-1485
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum EBSCO (baza Academic Search Complete)
Polskie słowa kluczowe: wolne rodniki ; ABTS+ ; DPPH ; zmiatacze wolnych rodników ; herbata czarna ; herbata zielona ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: free radical ; ABTS+ ; DPPH ; radical scavengers ; green tea extract ; black tee extract ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.352
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/15
Rok: 2005
Autorzy: Anna Gramza, Józef Korczak, Rafał Wójciak, Zbigniew Krejpcio, Marzanna Hęś, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Influence of Fe2+ on antioxidant activity of tea extracts
Tytuł równoległy: Wpływ dodatku Fe2+ na aktywność przeciwutleniającą ekstraktów z herbaty
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2005, R. 32, supl. 1, cz. 2, s. 1135-1139, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; wyciągi z herbaty ; herbata czarna ; herbata zielona ; działanie przeciwutleniające ; polifenole ; utlenianie tłuszczu ; Oksydograf
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; tea extracts ; black tea ; green tea ; antioxidative activity ; polyphenols ; lipid oxidation ; Oxidograph
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
15/15
Rok: 2004
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Józef Korczak, Anna Gramza, Erwin Wąsowicz, Paresh C. Dutta
Tytuł: Inhibition of stigmasterol oxidation by antioxidants in purified sunflower oil
Źródło: J. AOAC Int. - 2004, vol. 87, iss. 2, s. 499-504
p-ISSN: 1060-3271
Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; alfa-tokoferol ; ekstrakty roślinne ; rozmaryn lekarski ; hydroksytoluen ; stigmasterol ; olej słonecznikowy ; przeciwutleniacze ; utlenianie
Angielskie słowa kluczowe: green tea ; alpha-tocopherol ; plant extracts ; rosemary ; butylated hydroxytoluene ; stigmasterol ; sunflower oil ; antioxidants ; oxidation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.147
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP