logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: HERBATA
Liczba odnalezionych rekordów: 12



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/12
Rok: 2016
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Bartosz Kulczyński, Yuan Xindi, Małgorzata Gumienna
Tytuł: Research on the effect of culture time on the kombucha tea beverage's antiradical capacity and sensory value
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2016, 15 (4), s. 447-457, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 marca 2017].
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; kombucha ; aktywność przeciwutleniająca ; zmiatanie wolnych rodników ; polifenole ; ocena sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; kombucha ; antioxidant ; radical scavenging activity ; polyphenols ; sensory value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/12
Rok: 2015
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor, Julita Reguła, Bartosz Kulczyński
Tytuł: PCL assay application in superoxide anion-radical scavenging capacity of tea Camellia sinensis extracts
Tytuł równoległy: Oznaczanie zdolności zmiatania anionorodników ponadtlenkowych przez ekstrakty herbaty Camelia sinensis z wykorzystaniem PCL
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2015, 14 (4), s. 331-341, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; photochemiluminescence ; superoxide radical ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/12
Rok: 2015
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
Tytuł: Oznaczanie całkowitej zawartości związków fenolowych w napojach przy zastosowaniu kropek kwantowych CdTe
W: IX Polska Konferencja Chemii Analitycznej : "Chemia analityczna to ciagłe wyzwania", Poznań, 6-10 lipca 2015, Abstrakty.
Adres wydawniczy: [b. m.] : [b. w.], 2015
Szczegóły: s. 395
Polskie słowa kluczowe: fluorescencja ; kropki kwantowe ; związki fenolowe ; zawartość związków fenolowych ; metoda Folina-Ciocalteu ; herbata ; kawa ; zioła
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/12
Rok: 2014
Autorzy: A. Gramza-Michałowska
Tytuł: Caffeine in tea Camellia sinensis - content, absorption, benefits and risks of consumption
Źródło: J. Nutr. Health Aging. - 2014, vol. 18, no. 2, s. 143-149, bibliogr.
p-ISSN: 1279-7707 e-ISSN: 1760-4788
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; kofeina ; działanie zdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; caffeine ; health effect
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.996
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/12
Rok: 2013
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak
Tytuł: Oxygen radical absorbance capacity of selected food products
Tytuł równoległy: Zdolność wiązania rodników tlenowych (ORAC) przez składniki wybranych produktów spożywczych
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2013, 12 (2), s. 175-180, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; zdolność wiązania rodników tlenowych ; owoce ; herbata ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; oxygen radical absorbance capacity ; fruits ; tea ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/12
Rok: 2012
Autorzy: Joanna Suliburska, Karolina Kaczmarek
Tytuł: Herbal infusions as a source of calcium, magnesium, iron, zinc and copper in human nutrition
Źródło: Int. J. Food Sci. Nutr. - 2012, vol. 63, no. 2, s. 194-198, bibliogr.
p-ISSN: 0963-7486
Polskie słowa kluczowe: zioła ; napary ; składniki mineralne ; herbata
Angielskie słowa kluczowe: herbs ; infusion ; minerals ; tea ; extraction
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.257
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
7/12
Rok: 2012
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Anna Gramza-Michałowska, Magdalena Jeszka, Monika Przeor, Józef Korczak
Tytuł: Ocena aktywności przeciwutleniającej kakao (Theobroma cacao) w tłuszczowych układach modelowych z uwzględnieniem oddziaływania synergistycznego z wybranymi ekstraktami roślinnymi
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 94
Polskie słowa kluczowe: kakao ; morwa ; herbata ; przeciwutleniacze
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/12
Rok: 2010
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Herbata aromatyczny napój czy superantyoksydant?
Źródło: Przem. Spoż. - 2010, t. 64, 6, s. 32-36, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; polifenole ; katechiny ; potencjał przeciwutleniający
Angielskie słowa kluczowe: tea leaves ; Camellia sinensis ; polyphenols ; catechins ; antioxidant potential
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
9/12
Rok: 2008
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Marzanna Hęś, Józef Korczak
Tytuł: Tea extracts antioxidative potential in emulsified lipid system
Tytuł równoległy: Ocena aktywności przeciwutleniającej ekstraktów herbat w układach tłuszczu zemulgowanego
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2008, 7 (3), s. 29-34, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; przeciwutleniacze ; emulsja tłuszczowa ; kwas linolowy
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; antioxidants ; lipid emulsion ; linoleic acid
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/12
Rok: 2007
Autorzy: Joanna Suliburska, Grażyna Duda, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: Spożycie kawy i herbaty a występowanie pierwotnego nadciśnienia tętniczego u osób dorosłych
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1111-1115, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: kawa ; herbata ; nadciśnienie tętnicze ; osoby dorosłe
Angielskie słowa kluczowe: coffee ; tea ; hypertension ; adult
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
11/12
Rok: 2005
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Gramza, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Frequency of consumption and consumer acceptance of tea among inhabitants of the Wielkopolska region
Tytuł równoległy: Częstotliwość spożycia i akceptacja konsumencka herbaty wśród mieszkańców Wielkopolski
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2005, R. 32, supl. 1, cz. 2, s. 949-954, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: analiza konmsumencka ; preferencje konsumenckie ; akceptacja konsumencka ; herbata
Angielskie słowa kluczowe: consumer analysis ; frequency of consumption ; consumer acceptance ; tea
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
12/12
Rok: 2005
Autorzy: Anna Gramza, Józef Korczak, Rafał Wójciak, Zbigniew Krejpcio, Marzanna Hęś, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Influence of Fe2+ on antioxidant activity of tea extracts
Tytuł równoległy: Wpływ dodatku Fe2+ na aktywność przeciwutleniającą ekstraktów z herbaty
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2005, R. 32, supl. 1, cz. 2, s. 1135-1139, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; wyciągi z herbaty ; herbata czarna ; herbata zielona ; działanie przeciwutleniające ; polifenole ; utlenianie tłuszczu ; Oksydograf
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; tea extracts ; black tea ; green tea ; antioxidative activity ; polyphenols ; lipid oxidation ; Oxidograph
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP