logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: GLUTEN
Liczba odnalezionych rekordów: 15



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/15
Rok: 2015
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Paulina Górecka, Małgorzata Baraniak
Tytuł: Ocena zawartości białek glutenowych w piwach metodami immunochemicznymi i molekularnymi
W: IX Polska Konferencja Chemii Analitycznej "Chemia analityczna to ciągłe wyzwania" : Poznań, 6-10 VII 2015 r., Abstrakty.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 412, bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: piwo ; gluten ; ELISA ; PCR
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/15
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Łagowska
Tytuł: Gluten i mleko. Eliminować czy nie?
Źródło: Wych. Fiz. Zdr. - 2015, 1, s. 6-8, il., bibliogr.
p-ISSN: 0860-8075
Polskie słowa kluczowe: alergeny pokarmowe ; gluten ; mleko
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
3/15
Rok: 2015
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Małgorzata Wróblewska, Małgorzata Nogala-Kałucka, Dorota Piasecka-Kwiatkowska
Tytuł: Studia nad wykorzystaniem kropek kwantowych do oznaczania gliadyny
W: Żywność - zdrowie - przyszłość : XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Lublin, 25-26 czerwca 2015, Materiały konferencji naukowej.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, 2015
Szczegóły: s. 115
ISBN: 978-83-935421-6-1
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 20 stycznia 2017].
Polskie słowa kluczowe: kropki kwantowe ; gliadyny ; gluten
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
4/15
Rok: 2015
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Grażyna Neunert, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
Tytuł: Zastosowanie kropek kwantowych do detekcji związków chinonowych
W: Żywność - zdrowie - przyszłość : XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Lublin, 25-26 czerwca 2015, Materiały konferencji naukowej.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, 2015
Szczegóły: s. 116
ISBN: 978-83-935421-6-1
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 20 stycznia 2017].
Polskie słowa kluczowe: kropki kwantowe ; gliadyny ; gluten
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/15
Rok: 2013
Autorzy: Renata Gaj, Dariusz Górski, Jacek Przybył
Tytuł: Effect of differentiated phosphorus and potassium fertilization on winter wheat yield and quality
Tytuł równoległy: Wpływ zróżnicowanego nawożenia fosforem i potasem na plon i jakość pszenicy ozimej
Źródło: J. Elem. - 2013, vol. 18, no. 1, s. 55-67, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-2296
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: pszenica ozima ; nawożenie potasem ; nawożenie fosforem ; dawki nawozowe ; gluten ; białko ; wyrównanie ziarna
Angielskie słowa kluczowe: winter wheat ; phosphorus rates ; potassium rates ; gluten ; protein ; grain size uniformity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.643
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/15
Rok: 2013
Autorzy: Marzanna Hęś, Anna Jędrusek-Golińska, Danuta Górecka, Joanna Kobus-Cisowska, Marta Zając
Tytuł: Badanie wiedzy żywieniowej osób z celiakią i uczuleniem na gluten z terenu Poznania
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2013, t. 94, nr 2, s. 389-392, il., bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostepna również online [Dostęp: 26 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: celiakia ; gluten ; żywność bezglutenowa
Angielskie słowa kluczowe: coeliac disease ; gluten ; gluten-free food
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/15
Rok: 2012
Autorzy: Zenon Kędzior, Anna Pruska-Kędzior, Magdalena Jankowska, Bolesław Salmanowicz, Maria Binder, Ewelina Kasprowicz
Tytuł: Comparison of viscoelastic properties of gluten obtained from einkorn, emmer, durum, spelt and common wheat
W: 6th International Symposium on Food Rheology and Structure : ISFRS 2012, April 10-13 2012, Zurich, Switzerland, Abstract Book / Ed. Peter Fischer and Erich J. Windhab.
Adres wydawniczy: Zurich : Laboratory of Food Process Engineering (ETH), 2012
Szczegóły: s. 125, il., bibliogr.
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: pszenica durum ; pszenica samopsza ; pszenica płaskurka ; pszenica orkisz ; gluten ; właściwości lepkosprężyste ; spektrum mechaniczne ; test retardacji ; metoda Cole-Cole ; skład frakcyjny białek
Angielskie słowa kluczowe: einkorn ; emmer ; durum wheat ; spelt ; common wheat ; gluten ; viscoelastic properties ; mechanical spectrum ; retardation test ; Cole-Cole method ; protein fractional composition
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/15
Rok: 2011
Autorzy: Jerzy R. Warchalewski, Justyna Gralik, Stanisław Grundas, Anna Pruska-Kędzior, Zenon Kędzior
Tytuł: Changes in microwave-treated wheat grain properties
W: Advances in induction and microwave heating of mineral and organic materials / Ed. Stanisław Grundas.
Adres wydawniczy: [Rijeka] : InTech, 2011
Szczegóły: s. 503-530, il., bibliogr.
ISBN: 978-953-307-522-8
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2016].
Liczba arkuszy: 2,3
Polskie słowa kluczowe: ziarno pszenicy ; ogrzewanie mikrofalowe ; postępowanie pozbiorcze ; wartość wypiekowa ; gluten ; spektrum mechaniczne ; metoda Cole-Cole ; Ephestia kuehniella ; Tribolium confusum ; Sitophilus granarius
Angielskie słowa kluczowe: wheat grain ; microwave heating ; post-harvest treatment ; baking value ; farinograph ; extensograph ; baking test ; gluten ; mechanical spectrum ; Cole-Cole method ; Ephestia kuehniella ; Tribolium confusum ; Sitophilus granarius
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/15
Rok: 2011
Autorzy: Magdalena Jankowska, Zenon Kędzior, Anna Pruska-Kędzior, Ewelina Chojnacka, Maria Binder
Tytuł: Porównanie właściwości funkcjonalnych glutenu z pszenicy samopszy i pszenicy zwyczajnej
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2011, R. 18, nr 6 (79), s. 79-90, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: pszenica samopsza ; pszenica zwyczajna ; gluten ; reologia ; równania Cole-Cole ; lepkosprężystość ; prolaminy ; gluteniny
Angielskie słowa kluczowe: einkorn ; common wheat ; gluten ; rheology ; Cole-Cole equations ; viscoelasticity ; prolamins ; glutenins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.155
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/15
Rok: 2010
Autorzy: Agata Kurzawska, Danuta Górecka, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Krzysztof Dziedzic
Tytuł: Zawartość glutenu w kłączu pałki wodnej wąskolistnej (Typha angustifolia)
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2010, R. 17, nr 5 (72), s. 85-92, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 kwietnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: pałka wodna wąskolistna ; Typha angustifolia ; kłącze ; gluten ; Ridascreen Gliadin R7001
Angielskie słowa kluczowe: narrow-leaved cattail ; Typha angustifolia ; rhizome ; gluten ; Ridascreen Gliadin R7001
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.157
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/15
Rok: 2008
Autorzy: Anna Pruska-Kedzior, Zenon Kedzior, Ewa Klockiewicz-Kaminska
Tytuł: Comparison of viscoelastic properties of gluten from spelt and common wheat
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2008, vol. 227, iss. 1, s. 199-207, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: reologia dynamiczna ; gluten ; test retardacji ; metoda Cole-Cole ; orkisz ; pszenica
Angielskie słowa kluczowe: dynamic rheology ; gluten ; retardation test ; Cole-Cole method ; spelt ; wheat
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.622
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
12/15
Rok: 2006
Autorzy: Alicja Kawka, Monika Ignasiak
Tytuł: Wpływ glutenu witalnego na jakość pieczywa jęczmiennego
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 63-64
Polskie słowa kluczowe: pieczywo jęczmienne ; gluten ; jakość
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/15
Rok: 2006
Autorzy: Anna Pruska-Kędzior, Zenon Kędzior, Jacques Lefebvre, Elżbieta Bera, Justyna Golińska-Krysztofiak, Katarzyna Hryciuk
Tytuł: Effect of climatic conditions of wheat breeding on linear viscoelastic properties of wheat gluten studied using a phenomenological analysis in retardation and in dynamic experiments
W: Proceedings of the 4th International Symposium on Food Rheology and Structure : ISFRS 2006, February 19-23, 2006, Zurich, Switzerland / Ed. Peter Fischer, Philipp Erni and Erich J. Windhab.
Adres wydawniczy: Zurich : Laboratory of Food Process Engineering (ETH), 2006
Szczegóły: s. 559-563, il., bibliogr.
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: pszenica zwyczajna ; gluten ; właściwości lepkosprężyste ; spektrum mechaniczne ; test retardacji ; metoda Cole-Cole ; analiza fenomenologiczna ; warunki pogodowe
Angielskie słowa kluczowe: common wheat ; gluten ; viscoelastic properties ; mechanical spectrum ; retardation test ; Cole-Cole method ; phenomenological analysis ; weather conditions
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/15
Rok: 2005
Autorzy: Alicja Kawka, Agnieszka Liczbańska, Justyna Łapa
Tytuł: Wpływ całoziarnowej mąki jęczmiennej i wybranych dodatków technologicznych na jakość pieczywa pszenno-jęczmiennego
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2005, R. 12, nr 2 (43), s. 33-46
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: piekarstwo ; mąka jęczmienna pełnoziarnista ; dodatki do żywności ; gluten ; lecytyna sojowa ; pieczywo pszenno-jęczmienne ; jakość
Angielskie słowa kluczowe: whole barley flour ; dough making methods ; technological additives ; wheat-barley bread ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
15/15
Rok: 2001
Autorzy: Alicja Kawka, Zuzanna Nyk
Tytuł: Wpływ wybranych dodatków technologicznych na cechy ciasta i jakość chleba pszenno-jęczmiennego
Źródło: Prz. Piek. Cukier. - 2001, R. 49, nr 12, s. 8-11, bibliogr.
p-ISSN: 0033-2313
Polskie słowa kluczowe: piekarstwo ; dodatki do żywności ; dodatki technologiczne ; ciasto pszenno-jęczmienne ; chleb pszenno-jęczmienny ; jakość ; gluten ; mąka jęczmienna ; właściwości fizyczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 0.500
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP