logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: FERMENTACJA
Liczba odnalezionych rekordów: 52



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/52
Rok: 2018
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Barbara Stachowiak, Łukasz K. Kaczyński, Paulina Bierzuńska, Barbara Górna
Tytuł: The stability of the casein-gluconate matrix in reduced-lactose kefir with soluble fraction polysaccharides containing b-glucan from Pleurotus ostreatus
Źródło: Int. J. Dairy Technol. - 2018, vol. 71, iss. 1, s. 122-130, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1364-727X
Uwagi: Publikacja dostępna rónież online [Dostęp: 13 czerwca 2017].
Polskie słowa kluczowe: kefir ; fermentacja ; Pleurotus ostreatus
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.522
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/52
Rok: 2018
Autorzy: Alina Pacesz, Anna Sip
Tytuł: Komosa ryżowa nie tylko skarb Inków
Źródło: Przem. Spoż. - 2018, t. 72, 6, s. 23-27, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X
Uwagi: Wykaz literatury jest dostępny na stronie internetowej www.przemyslspozywczy.eu w zakładce Archiwum przydanym tytule artykułu.
Polskie słowa kluczowe: komosa ; wartość odżywcza ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: quinoa ; nutritional value ; fermentation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
3/52
Rok: 2018
Autorzy: Agnieszka A. Pilarska
Tytuł: Wpływ nośników mikrobiologicznych na poprawę wydajności wytwarzania biogazu/metanu w procesie fermentacji metanowej
W: X Poznańska Konferencja Naukowa "Chemia-nauka i przemysł" : Poznań, 30.11.2018 r., Materiały konferencyjne / Oprac. red. Sławomir Borysiak, Aleksandra Grząbka-Zasadzińska, Robert Pietrzak.
Adres wydawniczy: Poznań : Politechnika Poznańska, 2018
Szczegóły: s. 35-38, bibliogr.
ISBN: 978-83-62108-44-2
Polskie słowa kluczowe: nośniki mikrobiologiczne ; aktywność enzymatyczna ; fermentacja ; fermentacja metanowa ; wytwarzanie biogazu
Angielskie słowa kluczowe: microbial carrier ; enzymatic activity ; anaerobic digestion ; biogas production
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/52
Rok: 2018
Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Maria Różańska, Agnieszka Makowska, Paweł Jeżowski
Tytuł: Wpływ dodatku soku ziemniaczanego na przebieg procesu fermentacji ciasta pszennego
W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie : "Innowacyjność i optymalizacji procesów w produkcji i przetwarzaniu ziemniaka", X Jubileuszowa Konferencja Naukowa, Polanica Zdrój, 8-10 maja 2018 r. / Oprac. red. Hanna Boruczkowska, Tomasz Boruczkowski.
Adres wydawniczy: Polanica Zdrój : Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2018
Szczegóły: s. 69
ISBN: 978-83-923549-1-8
Polskie słowa kluczowe: sok z ziemniaka ; fermentacja ; ciasto pszenne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/52
Rok: 2017
Autorzy: Anita Zaworska, Andrzej Frankiewicz, Małgorzata Kasprowicz-Potocka
Tytuł: The influence of narrow-leafed lupin seed fermentation on their chemical composition and ileal digestibility and microbiota in growing pigs
Źródło: Arch. Anim. Nutr. - 2017, vol. 71, no. 4, s. 285-296, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1745-039X e-ISSN: 1477-2817
Polskie słowa kluczowe: fermentacja ; łubin wąskolistny ; trzoda chlewna ; żywienie zwierząt
Angielskie słowa kluczowe: bacterial count ; fermentation ; Lupinus angustifolius ; pigs ; protein digestibility ; nutritive value
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.887
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
6/52
Rok: 2017
Autorzy: Iwona Jasińska-Kuligowska, Maciej Kuligowski, Bingzhu Hou
Tytuł: Changes in bioactive compounds and antioxidative activity during douchi fermentation process
W: Current trends in commodity science : Food safety and analysis of bioactive substances / Ed. Hanna Śmigielska.
Adres wydawniczy: Poznań : University of Economics and Business, Faculty of Commodity Science, 2017
Szczegóły: s. 20-37, il., bibliogr., abstr., streszcz.
ISBN: 978-83-94206-1-9
Polskie słowa kluczowe: Douchi ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; żywność funkcjonalna ; jakość żywności ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: Douchi ; polyphenols ; antioxidative activity ; functional food ; food quality ; fermentation
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
7/52
Rok: 2017
Autorzy: Anita Zaworska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Andrzej Frankiewicz
Tytuł: Optymalizacja procesu fermentacji nasion łubinu wąskolistnego odm. Neptun w kierunku uzyskania produktu o wyższej wartości pokarmowej
W: Konferencja "Znaczenie łubinu dla bioróżnorodności" : 24-25 kwietnia 2017, Wrocław-Pawłowice, Abstrakty.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 32-35, bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: łubin ; fermentacja ; bakterie ; drożdże ; skład chemiczny
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/52
Rok: 2017
Autorzy: Sylwia Grochowska, Włodzimierz Nowak, Małgorzata Lasik-Kurdyś, Robert Mikuła, Jacek Nowak
Tytuł: Wpływ drożdży Saccharomyces cerevisiae na wzrost i fermentację in vitro Selenomonas ruminantium i Megasphaera elsdenii
Źródło: Rocz. Nauk. PTZ. - 2017, t. 13, nr 3, s. 9-22, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1733-7305
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 31 października 2017].
Polskie słowa kluczowe: Saccharomyces cerevisiae ; żywe kultury drożdży ; Megasphaera elsdenii ; Selemonas ruminantium ; wzrost bakterii ; fermentacja ; badania in vitro
Angielskie słowa kluczowe: Saccharomyces cerevisiae ; live yeast culture ; Megasphaera elsdenii ; Selenomonas ruminantium ; bacterial growth ; fermentation ; in vitro
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/52
Rok: 2017
Autorzy: Anita Zaworska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Piotr Gulewicz, Zuzanna Wiśniewska, Andrzej Frankiewicz
Tytuł: Optymalizacja procesu fermentacji nasion łubinu wąskolistnego odm. Neptun w kierunku uzyskania produktu o wyższej wartości pokarmowej
Źródło: Zesz. Nauk. Uniw. Przyr. Wroc., Rol. - 2017, 120 (nr 623), s. 71-83, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1897-2098
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: łubin wąskolistny ; fermentacja ; bakterie ; drożdże ; skład chemiczny
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/52
Rok: 2016
Autorzy: Wioleta Adamczak, Mariusz Adamski, Karol Durczak, Ewa Osuch, Andrzej Osuch
Tytuł: Spektrometryczne modele kalibracyjne do oceny zawartości kwasu propionowego w fermentującym substracie
W: Aktualne problemy inżynierii biosystemów / Pod red. Mariana Lipińskiego i Jacka Przybyła.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 272-278, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-827-8
Liczba arkuszy: 0,532
Polskie słowa kluczowe: lotne kwasy tłuszczowe ; detekcja NIR ; kwas propionowy ; fermentacja ; biogaz ; modele kalibracyjne
Angielskie słowa kluczowe: volatile fatty acids ; NIR detection ; propionic acid ; fermentation ; biogas ; calibration models
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
11/52
Rok: 2016
Autorzy: Mariusz Adamski, Wioleta Adamczak, Natalia Mioduszewska, Dawid Wojcieszak, Ewa Osuch, Andrzej Osuch, Zbigniew Dworecki, Waldemar Szaferski, Piotr Mitkowski
Tytuł: Wpływ inicjowania procesu rozkładu materii organicznej substratów roślinnych w komorze i poza komorą fermentacyjną na wydajność biogazową z zastosowaniem preparatu wspomagającego proces mineralizacji
W: Aktualne problemy inżynierii biosystemów / Pod red. Mariana Lipińskiego i Jacka Przybyła.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 259-271, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-827-8
Liczba arkuszy: 1,114
Polskie słowa kluczowe: materia organiczna ; mineralizacja ; fermentacja ; biogaz
Angielskie słowa kluczowe: organic matter ; mineralization ; fermentation ; biogas
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
12/52
Rok: 2016
Autorzy: Ewelina Celińska, Monika Borkowska, Wojciech Białas
Tytuł: Evaluation of a recombinant insect-derived amylase performance in simultaneous saccharification and fermentation process with industrial yeasts
Źródło: Appl. Microbiol. Biotechnol. - 2016, vol. 100, iss. 6, s. 2693-2707, il., bibliogr.
p-ISSN: 0175-7598 e-ISSN: 1432-0614
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 października 2016].
Polskie słowa kluczowe: amylaza ; hydroliza ; fermentacja ; drożdże
Angielskie słowa kluczowe: amylase ; yeast ; heterologous expression ; raw starch ; simultaneous saccharification ; fermentation ; bioethanol
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG, ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.420
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
13/52
Rok: 2016
Autorzy: Mariusz Adamski, Wioleta Adamczak, Mirosław Czechlowski, Tomasz Wojciechowski, Karol Durczak
Tytuł: Calibration model for spectral analysis of dry matter content in fermenting hybrids substrate
Tytuł równoległy: Model kalibracyjny dla analizy widmowej zawartości materii suchej w fermentującej mieszance substratów
Źródło: J. Res. Appl. Agric. Eng. - 2016, vol. 61, 3, s. 12-15, il., bibliogr.
p-ISSN: 1642-686X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 października 2016].
Polskie słowa kluczowe: spektrofotometria ; modele kalibracyjne PLS ; materia sucha ; biogaz ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: spectrophotometry ; PLS calibration models ; dry matter ; biogas ; fermentation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/52
Rok: 2016
Autorzy: Agnieszka Olejnik-Schmidt, Marcin Kuprewicz, Marcin Schmidt
Tytuł: Bakteriofagi - narastający problem w przemysle mleczarskim
Źródło: Prz. Mlecz. - 2016, 3, s. 3-9, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0478-6599
Polskie słowa kluczowe: bakteriofagi ; bakterie mlekowe ; mleczarnie ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: bacteriophages ; lactic acis bacteria ; dairy ; fermentation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/52
Rok: 2016
Autorzy: Agata Lasik, Jan Pikul, Małgorzata Majcher, Małgorzata Lasik-Kurdyś, Piotr Konieczny
Tytuł: Characteristics of fermented ewe's milk product with an increased ratio of natural whey proteins to caseins
Źródło: Small Ruminant Res. - 2016, vol. 144, s. 283-289, il., bibliogr.
p-ISSN: 0921-4488
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 stycznia 2017].
Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; białka serwatkowe ; procesy membranowe ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: ewe's milk ; whey proteins ; membrane processing ; fermentation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.947
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
16/52
Rok: 2016
Autorzy: Iwona Jasińska-Kuligowska, Maciej Kuligowski, Jan Michniewicz
Tytuł: Ocena jakości sensorycznej i wybranych parametrów fizycznych ekstrudatów żytnich o wysokiej zawartości lignanów i błonnika
W: Zagospodarowanie ubocznych produktów przemysłu spożywczego [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Danuta Górecka, Edward Pospiech.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 73-84, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-836-0
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: ekstruzja ; fermentacja ; fitoestrogeny ; lignany ; żyto
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/52
Rok: 2016
Autorzy: Agata Lasik, Łukasz Tomczyk, Jan Pikul, Tomasz Szablewski, Renata Cegielska-Radziejewska
Tytuł: The evaluation of selected quality indicators of fermented milk with addition of lyophilized grape marc
W: Żywność od A do Z = Food from A to Z : XXI Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej, V International Session of Young Scientific Staff, 12-13 maja 2016 Łódź, Polska / Red. i proj. okł. Lidia Mielcarz, Alicja Malik, Michał Kurczewski.
Adres wydawniczy: Łódź : [Politechnika Łódzka], 2016
Szczegóły: s. 89
ISBN: 978-83-912026-8-5
Polskie słowa kluczowe: mleko ; fermentacja ; wytłoki z winogron
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
18/52
Rok: 2015
Autorzy: Moumita Sahoo, Indira Dash, Ajay Dethose, M.J. Eldin, Kamila Goderska, A.P. Sasikumar, Joo-Won Suh, R. Jayabalan
Tytuł: Potential probiotics from home-made curds of Odisha producing angiotensin converting enzyme (ACE) inhibitory peptides by proteolysis of bovine milk
W: 2nd International Conference on Frontiers in Biological Sciences (InCoFIBS-2015) : Rourkela, Odisha, India, January 22-24, 2015, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: Rourkela : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 186
Polskie słowa kluczowe: probiotyki ; bakterie kwasu mlekowego ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: probiotics ; LAB ; fermentation
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
19/52
Rok: 2015
Autorzy: Wioleta Kot, Mariusz Adamski, Mirosław Czechlowski, Tomasz Wojciechowski, Karol Durczak
Tytuł: Charakterystyka widm spektralnych VIS-NIR materiału organicznego poddawanego procesowi rozkładu beztlenowego
W: Aktualne problemy inżynierii biosystemów / Pod red. Mariana Lipińskiego i Jacka Przybyła.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2015
Szczegóły: s. 316-324, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-778-3
Polskie słowa kluczowe: lotne kwasy tłuszczowe ; detekcja NIR ; kwas octowy ; fermentacja ; biogaz
Angielskie słowa kluczowe: volatile fatty acids ; NIR detection ; acetic acid ; fermentation ; biogas
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/52
Rok: 2015
Autorzy: Wioleta Kot, Mariusz Adamski, Karol Durczak
Tytuł: Wpływ zastosowania wysłodków buraczanych na wybrane parametry sterowania procesem wytwarzania biogazu
W: Aktualne problemy inżynierii biosystemów / Pod red. Mariana Lipińskiego i Jacka Przybyła.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2015
Szczegóły: s. 277-283, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-778-3
Polskie słowa kluczowe: biogaz ; wysłodki buraczane ; fermentacja ; wydajność biogazowa ; inhibitory
Angielskie słowa kluczowe: biogas ; sugar beet pulp ; alcohol ; fermentation ; biogas yield inhibitors
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/52
Rok: 2015
Autorzy: Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Anita Zaworska, Andrzej Frankiewicz, Włodzimierz Nowak, Piotr Gulewicz, Zenon Zduńczyk, Jerzy Juśkiewicz
Tytuł: The nutritional value and physiological properties of diets with raw and Candida utilis - fermented lupine seeds in rats
Źródło: Food Technol. Biotechnol. - 2015, vol. 53, no. 3, s. 286-297, bibliogr.
p-ISSN: 1330-9862
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: fermentacja ; łubin ; szczury
Angielskie słowa kluczowe: fermentation ; lupin ; Candida utilis ; digestive tract ; rats
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.179
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
22/52
Rok: 2015
Autorzy: Monika Jakubus
Tytuł: Gospodarka odpadami ulegającymi biodegradacji w świetle obowiązujących polskich i europejskich aktów prawnych
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2015, t. 9, z. 4, art. 52, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_52.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Rolnictwo.
Polskie słowa kluczowe: frakcje odpadów komunalnych ; odpady biodegradowalne ; kompostowanie ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: fractions of municipal wastes ; biodegradable wastes ; composting ; fermentation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
23/52
Rok: 2015
Autorzy: Z. Zduńczyk, J. Jankowski, S. Kaczmarek, J. Juśkiewicz
Tytuł: Determinants and effects of postileal fermentation in broilers and turkeys. Part 1, Gut microbiota composition and its modulation by feed additives
Źródło: Worlds Poultry Sci. J. - 2015, vol. 71, iss. 1, s. 37-48, il., bibliogr.
p-ISSN: 0043-9339 e-ISSN: 1743-4777
Polskie słowa kluczowe: indyki ; kurczęta ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: turkeys ; chickens ; fermentation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.974
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
24/52
Rok: 2015
Autorzy: Z. Zduńczyk, J. Jankowski, S. Kaczmarek, J. Juśkiewicz
Tytuł: Determinants and effects of postileal fermentation in broilers and turkeys. Part 2, Cereal fibre and SBM substitutes
Źródło: Worlds Poultry Sci. J. - 2015, vol. 71, iss. 1, s. 49-58, il., bibliogr.
p-ISSN: 0043-9339 e-ISSN: 1743-4777
Polskie słowa kluczowe: brojlery kurze ; indyki ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: broiler chickens ; turkeys ; fermentation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.974
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
25/52
Rok: 2014
Autorzy: Katarzyna Leja, Kamila Myszka, Agnieszka K. Olejnik-Schmidt, Wojciech Juzwa, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Selection and characterization of Clostridium bifermentans strains from natural environment capable of producing 1,3-propanediol under microaerophilic conditions
Źródło: Afr. J. Microbiol. Res. - 2014, vol. 8 (11), s. 1187-1197, il., bibliogr.
p-ISSN: 1996-0808
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: fermentacja ; Clostridium bifermentans ; izolacja
Angielskie słowa kluczowe: fermentation ; isolation ; aerotolerant ; glycerol ; Clostridium bifermentans
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
26/52
Rok: 2014
Autorzy: Z. Zduńczyk, J. Jankowski, A. Rutkowski, E. Sosnowska, A. Drazbo, P. Zdunczyk, J. Juskiewicz
Tytuł: The composition and enzymatic activity of gut microbiota in laying hens fed diets supplemented with blue lupine seeds
Źródło: Anim. Feed Sci. Tech. - 2014, vol. 191, s. 57-66, bibliogr.
p-ISSN: 0377-8401
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: mikroflora jelita ślepego ; fermentacja ; kury nioski
Angielskie słowa kluczowe: laying hens ; cecal microbiota ; growth ; intestinal ferentation ; blue lupine seeds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.997
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
27/52
Rok: 2014
Autorzy: Pablo Cesar Rodriguez Carmona, Kamil Witaszek, Damian Janczak, Wojciech Czekała, Andrzej Lewicki, Jacek Dach, Krzysztof Pilarski, Robert Mazur
Tytuł: Methane fermentation of the poultry manure as an alternative and environmentally friendly technology of its management
Tytuł równoległy: Fermentacja metanowa pomiotu kurzego jako alternatywa i przyjazna środowisku technologia jego zagospodarowania
Źródło: Arch. Gospod. Odpad. Ochr. Śr. [Dokument elektroniczny]. - 2014, vol. 16, 1, s. 21-26, il., bibliogr.
http://awmep.org/index.php/ago/article/download/310/259
p-ISSN: 1733-4381
Polskie słowa kluczowe: pomiot kurzy ; kiszonka z kukurydzy ; biogaz ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: poultry ; manure ; maize silage ; biogas ; fermentation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
28/52
Rok: 2014
Autorzy: Daria Szymanowska-Powałowska
Tytuł: 1,3-Propanediol production fromcrude glycerol by Clostridium butyricum DSP1 in repeated batch
Źródło: Electron. J. Biotechnol. [Dokument elektroniczny]. - 2014, vol. 17, no. 6, s. 322-328, il., bibliogr.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0717345814001171
p-ISSN: 0717-3458
Polskie słowa kluczowe: stres środowiskowy ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: environmental stresses ; fermentation ; high-performance liquid chromatography
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.681
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
29/52
Rok: 2014
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Magdalena Rudzińska, Małgorzata Majcher, Artur Szwengiel, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Influence of broad beans biotechnological treatment on volatile compounds, sterols and bioactive components in cookies
W: Food Science and Technology Excellence for a Sustainable Bioeconomy : 3rd International Iseki Food Conference, 21-23 May, 2014, Athens, Greece, Book of Abstracts / Ed. Rui Costa, Paola Pittia, Cristina L.M. Silva, Eleni Gogou.
Adres wydawniczy: Athens : Cosmosware, 2014
Szczegóły: s. 140
ISBN: 978-960-89789-8-0
Polskie słowa kluczowe: bób ; ciastka ; fermentacja ; Lactobacillus plantarum
Angielskie słowa kluczowe: broad bean ; cookies ; fermentation ; Lactobacillus plantarum
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
30/52
Rok: 2014
Autorzy: Artur Szwengiel, Małgorzata Gumienna, Jacek Nowak, Barbara Górna, Zbigniew Czarnecki, Wiktor Obuchowski
Tytuł: The use of legumes in the creation of pasta products with high content of nutrients and bioactive components
W: Food Science and Technology Excellence for a Sustainable Bioeconomy : 3rd International Iseki Food Conference, 21-23 May, 2014, Athens, Greece, Book of Abstracts / Ed. Rui Costa, Paola Pittia, Cristina L.M. Silva, Eleni Gogou.
Adres wydawniczy: Athens : Cosmosware, 2014
Szczegóły: s. 116
ISBN: 978-960-89789-8-0
Polskie słowa kluczowe: fermentacja ; strączkowe ; Lactobacillus plantarum ; makaron
Angielskie słowa kluczowe: fermentation ; leguminous ; Lactobacillus plantarum ; pasta
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
31/52
Rok: 2014
Autorzy: Mariusz Adamski, Zbigniew Dworecki, Łukasz Pronobis, Andrzej Fiszer
Tytuł: Analiza wpływu destabilizacji wybranych parametrów pracy komory fermentacyjnej biogazowni rolniczej na efektywność produkcji biogazu
Źródło: Tech. Rol. Ogrod. Leś. - 2014, nr 5/, s. 14-16, il., bibliogr.
p-ISSN: 1732-1719
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: biogaz ; sterowanie procesem ; fermentacja ; destabilizacja
Angielskie słowa kluczowe: biogas ; biogas yield ; control of process ; destabilization
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
32/52
Rok: 2014
Autorzy: Maciej Kuligowski, Agnieszka Gorzan, Iwona Jasińska-Kuligowska, Jacek Nowak
Tytuł: Ocena wpływy obróbki hydrotermicznej i czasu fermentacji na zawartość polifenoli i właściwości antyoksydacyjne produktów tempeh
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2014, z. 577, s. 73-82, il., bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostep: 3 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: tempeh ; fermentacja ; fasola ; właściwości antyoksydacyjne ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: tempeh ; fermentation ; bean ; antioxidative properties ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
33/52
Rok: 2013
Autorzy: Artur Szwengiel, Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik-Kurdyś, Zbigniew Czarnecki, Wiktor Obuchowski
Tytuł: The content of some selected pro-health ingredients in extrudates containing different morphological components of red kidney bean
W: EuroFoodChem XVII : May 07-10, 2013 Istanbul, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Hamit Köksel.
Adres wydawniczy: Ankara : Hacettepe University, 2013
Szczegóły: s. 393
ISBN: 978-605-63935-0-1
Polskie słowa kluczowe: fermentacja ; czerwona fasola ; Lactobacillus plantarum ; chrupki
Angielskie słowa kluczowe: fermentation ; Red Kidney bean ; Lactobacillus plantarum ; crunchy
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
34/52
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik-Kurdyś, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Zbigniew Czarnecki, Jacek Nowak
Tytuł: Influence of biotechnological treatment on bioactive components and nutrients in raw materials and pasta products obtained
W: EuroFoodChem XVII : May 07-10, 2013 Istanbul, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Hamit Köksel.
Adres wydawniczy: Ankara : Hacettepe University, 2013
Szczegóły: s. 395
ISBN: 978-605-63935-0-1
Polskie słowa kluczowe: fermentacja ; bób ; Lactobacillus plantarum ; przekąski
Angielskie słowa kluczowe: fermentation ; broad bean ; Lactobacillus plantarum ; snacks
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
35/52
Rok: 2013
Autorzy: Maciej Kuligowski, Małgorzata Gumienna, Jacek Nowak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ fermentacji na układ białkowy produktów z nasion roślin strączkowych
W: Innowacyjność w nauce o żywności i żywieniu : XLI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN : Materiały Konferencji Naukowej, Kraków, 2-3 lipca 2013 r.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Oddział Małopolski, 2013
Szczegóły: s. 53
ISBN: 978-83-937001-0-3
Polskie słowa kluczowe: fermentacja ; rośliny strączkowe ; rozkład białek
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
36/52
Rok: 2013
Autorzy: Marzanna Hęś, Alicja Kawka
Tytuł: Fermentacja jako przykład spulchniania ciasta
Źródło: Piekarstwo. - 2013, nr 1, s. 28-29, il.
p-ISSN: 2084-9370
Polskie słowa kluczowe: ciasto ; fermentacja ; fazy rozwojowe ; dojrzałość biologiczna
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
37/52
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Artur Szwengiel, Małgorzata Lasik, Katarzyna Szambelan, Kamila Goderska, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Effect of agronomic factors on alkoholic fermantation process yield from non-starch raw material
Tytuł równoległy: Wpływ czynników agrotechnicznych surowca nieskrobiowego na wydajność procesu fermentacji alkoholowej
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 120-121
Polskie słowa kluczowe: alkohol ; burak cukrowy ; destylaty ; fermentacja ; sacharoza
Angielskie słowa kluczowe: alcohol ; sugar beet ; destillate ; fermentation ; sucrose
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
38/52
Rok: 2013
Autorzy: Maciej Kuligowski, Małgorzata Gumienna, Jacek Nowak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: The use of electrophoretic technics in the estimation of proteins changes as the fermentation process intensity marker
Tytuł równoległy: Zastosowanie technik elektroforetycznych do oceny zmian białek jako wskaźnika intensywności procesów fermentacyjnych
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 170-171
Polskie słowa kluczowe: nasiona strączkowe ; fermentacja ; elektroforeza ; białka
Angielskie słowa kluczowe: leguminous seeds ; fermentation ; electrophoresis ; proteins
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
39/52
Rok: 2012
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Projektowanie i ocena jakości funkcjonalnych napojów fermentowanych otrzymanych z mleka wybranych gatunków ssaków
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012. - 126 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 440
Polskie słowa kluczowe: mleko krowie ; mleko kozie ; mleko owcze ; fermentacja ; napoje mleczne fermentowane ; właściwości funkcjonalne
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
40/52
Rok: 2012
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Artur Szwengiel, Małgorzata Lasik, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Influence of selected quality factors of a raw material for non starch ethanol yield
Tytuł równoległy: Wpływ wybranych wyróżników jakościowych surowca nie skrobiowego na wydajność etanolu
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 152-153
Polskie słowa kluczowe: alkohol ; burak cukrowy ; destylaty ; fermentacja ; sacharoza
Angielskie słowa kluczowe: alcohol ; sugar beet ; distillate ; fermentation ; sucrose
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
41/52
Rok: 2012
Autorzy: Krzysztof Koszela, Krzysztof Pilarski, Jacek Dach, Piotr Boniecki, Aleksander Jędruś
Tytuł: Koncepcja wykorzystania sztucznych sieci neuronowych do prognozowania zawartości metanu w substratach
Źródło: Tech. Rol. Ogrod. Leś. - 2012, nr 4, s. 16-18, il., bibliogr.
p-ISSN: 1732-1719
Polskie słowa kluczowe: biogazownie ; substraty roślinne ; odchody zwierzęce ; substraty komunalne ; substraty przemysłowe ; zawartość metanu ; fermentacja ; produkcja biogazu ; prognozowanie ; sztuczne sieci neuronowe
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
42/52
Rok: 2011
Autorzy: Marek Selwet
Tytuł: The effect of bacterial silage inoculant on the fermentation, cell wall contents and aerobic stability of maize silage
Tytuł równoległy: Wpływ inokulanta bakteryjnego na przebieg fermentacji, składniki ściany komórkowej i stabilność tlenową kiszonek z kukurydzy
Źródło: Acta Sci. Pol., Zootech. - 2011, 10 (3), s. 83-91, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0714
Polskie słowa kluczowe: kiszonka z kukurydzy ; stabilność oksydacyjna ; fermentacja ; dodatki kiszonkarskie ; preparaty bakteryjne ; mikotoksyny ; deoksyniwalenol
Angielskie słowa kluczowe: aerobic stability ; deoxynivalenol ; maize silages
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
43/52
Rok: 2011
Autorzy: Daria Szymanowska, Agnieszka Drożdżyńska, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Wycierka ziemniaczana jako surowiec do produkcji bioetanolu
Źródło: Zesz. Nauk. - Uniw. Ekon. Pozn. - 2011, 206, s. 234-242,, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1689-7374
Uwagi: Tytuł zeszytu: Towaroznawstwo żywności w zaspokajaniu potrzeb konsumenta. - ISBN 978-83-7417-649-1.
Polskie słowa kluczowe: wycierka ziemniaczana ; hydroliza ; fermentacja ; bioetanol
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
44/52
Rok: 2010
Autorzy: Zbigniew Czarnecki, Maria Czarnecka
Tytuł: Tradycyjne wykorzystanie mikroorganizmów w produkcji żywności
W: Mikroorganizmy w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Zdzisławy Lubudzisz.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 41-65, il.
ISBN: 978-83-7160-585-7
Polskie słowa kluczowe: produkcja żywności ; mikroorganizmy ; fermentacja ; piwowarstwo ; winiarstwo ; gorzelnictwo ; drożdżownictwo ; utrwalanie żywności ; mleczarstwo ; piekarstwo ; przemysł mięsny
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
45/52
Rok: 2010
Autorzy: Magdalena Broda, Katarzyna Leja
Tytuł: The microbiological situation of distilleries in Poland
Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2010, vol. 19, no. 5, s. 901-906, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-1485
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 25 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: microorganism contamination ; mash ; fermentation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.543
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
46/52
Rok: 2009
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Zbigniew Czarnecki, Katarzyna Szambelan
Tytuł: Applicability of unconventional energy raw materials in ethanol production
Tytuł równoległy: Możliwości wykorzystania niekonwencjonalnych surowców energetycznych do produkcji etanolu
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2009, 8 (4), s. 17-24, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: bioetanol ; burak cukrowy ; fermentacja ; sok gęsty
Angielskie słowa kluczowe: bioethanol ; sugar beets ; fermentation ; thick juice
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
47/52
Rok: 2009
Autorzy: Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Eleonora Lampart-Szczapa, Rafał W. Wójciak
Tytuł: Effect of fermentation and extrusion on the release of selected minerals from lupine grain preparations
Tytuł równoległy: Wpływ fermentacji i ekstruzji na stopień uwolnienia wybranych składników mineralnych z preparatów nasion łubinu
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2009, 8 (3), s. 87-96, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: łubin ; fermentacja ; ekstruzja ; żelazo ; miedź ; cynk
Angielskie słowa kluczowe: lupine ; fermentation ; extrusion ; iron ; copper
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
48/52
Rok: 2009
Autorzy: Katarzyna Leja, Grażyna Lewandowicz, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Produkcja bioetanolu z surowców celulozowych
Źródło: Biotechnologia. - 2009, 4 (87), s. 88-101, il., bibliogr.
p-ISSN: 0860-7796
Polskie słowa kluczowe: bioetanol ; produkcja ; procesy technologiczne ; lignoceluloza ; hydroliza ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: bioethanol ; lignocellulose ; hydrolysis ; fermentation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
49/52
Rok: 2009
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Zbigniew Czarnecki, Katarzyna Szambelan
Tytuł: Racjonalne wykorzystanie wywarów gorzelniczych
W: Jakość a wykorzystanie ziarna zbóż : III Ogólnopolska Konferencja Naukowo - Szkoleniowa, Puławy, 27-28 października 2009.
Adres wydawniczy: Puławy : Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy, 2009
Szczegóły: s. 44-45, bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: biopaliwa ; produkcja ; wywar gorzelniczy ; fermentacja ; recyrkulacja odcieku ; efektywność fermentacji
Charakt. formalna: PDN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
50/52
Rok: 2007
Autorzy: Maciej Kuligowski, Jacek Nowak
Tytuł: Możliwości modelowania cech funkcjonalnych żywności wytworzonej z nasion roślin strączkowych poprzez zastosowanie fermentacji typu tempeh
Źródło: Biotechnologia. - 2007, 4 (79), s. 113-124, il., bibliogr.
p-ISSN: 0860-7796
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; rośliny strączkowe ; nasiona ; fermentacja ; tempeh ; właściwości funkcjonalne
Angielskie słowa kluczowe: tempeh ; microorganisms ; legumes ; functional properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
51/52
Rok: 2007
Autorzy: Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki, Małgorzata Gumienna, Jacek Nowak
Tytuł: Obróbka mikrobiologiczna nasion roślin strączkowych [rozdz. 9.9.]
W: Przeciwutleniacze w żywności : Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne / Pr. zbior. pod red. Włodzimierza Grajka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007
Szczegóły: s. 492-497
ISBN: 978-83-204-3277-0
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; nasiona ; fermentacja ; fermentacja mlekowa ; fermentacja grzybowa ; produkty fermentowane ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
52/52
Rok: 2007
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Jerzy Szukała, Zbigniew Krejpcio, Małgorzata Nogala-Kałucka, Katarzyna Czaczyk, Izabela Kossowska, Anna Hoffmann
Tytuł: Warunki uprawy i przetwarzania łubinu - czynniki modyfikujące zawartość fitynianów i tanin - endogennych inhibitorów biodostępności składników mineralnych
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1274-1280, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: łubin ; uprawa roślin ; nawożenie ; składniki mineralne ; biodostępność ; nasiona ; fermentacja ; ekstruzja ; fityniany ; taniny
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; seeds ; fertilization ; fermentation ; extrusion ; phytate ; tannins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP