logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: EKSTRUZJA
Liczba odnalezionych rekordów: 37



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/37
Rok: 2018
Autorzy: Agnieszka Makowska
Tytuł: Technologiczne i żywieniowe aspekty wykorzystania ziarna krajowych odmian pszenzyta
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2018. - 170 s. : il., bibliogr., streszcz., abstr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 502
ISBN: 978-83-7160-905-3
Liczba arkuszy: 12,7
Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; pieczywo ; pieczywo cukiernicze ; wartość technologiczna mąki ; ekstruzja ; wykorzystanie białka netto ; aktywność przeciwutleniająca ; błonnik pokarmowy ; substancje antyodżywcze
Angielskie słowa kluczowe: triticale ; bread ; pastry ; technological value of flour ; extrusion ; net protein utilization ; antioxidative activity ; dietary fiber ; anti-nutritive substances
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/37
Rok: 2018
Autorzy: Maria Różańska, Sylwia Mildner-Szkudlarz
Tytuł: Pieczywo bezglutenowe wyzwania technologiczne
Źródło: Przem. Spoż. - 2018, t. 72, 4, s. 32-35, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: pieczywo bezglutenowe ; technologia HHP ; ekstruzja ; miesienie ultradżwiękowe
Angielskie słowa kluczowe: gluten-free bread ; HHP technology ; extrusion ; ultrasound mixing
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
DOI:
3/37
Rok: 2018
Autorzy: Dariusz Niedzielski, Joanna Pasikowska, Mateusz Hebel, Małgorzata Filistowicz
Tytuł: Diagnostyka i leczenie ekstruzji krążka międzykręgowego w odcinku szyjnym kręgosłupa u psów ras dużych - opis przypadku
Źródło: Weter. Prakt., Dodatek VET Chir. - 2018, Październik, s. 6-13, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1732-1999
Polskie słowa kluczowe: ekstruzja ; tomografia komputerowa ; dekompresja rdzenia ; ventral slot ; stabilizacja kręgosłupa
Angielskie słowa kluczowe: extrusion ; computed tomography ; spinal decompression ; ventral slot ; stabilization ; vertebral disc disease
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/37
Rok: 2017
Autorzy: Agnieszka Makowska, Przemysław Kowalczewski, Hanna Paschke
Tytuł: Wpływ wilgotności mieszanek na właściwości i teksturę eksrudatów kukurydzianych wzbogaconych w wytłoki lniane
Źródło: Postępy Nauk. Technol. Przem. Rol.-Spoż. - 2017, t. 72, nr 4, s. 14-24, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 2083-5809
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: wytłoki liniane ; ekstrudaty kukurydziane ; ekstruzja ; tekstura
Angielskie słowa kluczowe: flaxseed by-product ; corn extrudates ; extrusion ; texture
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/37
Rok: 2016
Autorzy: Agnieszka Makowska, Dorota Cais-Sokolińska, Agnieszka Waśkiewicz, Grzegorz Tokarczyk, Hanna Paschke
Tytuł: Quality and nutritional properties of corn snacks enriched with nanofiltered whey powder
Źródło: Czech J. Food Sci. - 2016, vol. 34, no. 2, s. 154-159, il., bibliogr.
p-ISSN: 1212-1800 e-ISSN: 1805-9317
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 maja 2016].
Polskie słowa kluczowe: akrylamid ; lizyna dostępna ; ekstruzja ; właściwości fizyczne
Angielskie słowa kluczowe: acrylamide ; available lysine ; extrusion-cooking ; physical properties
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.787
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/37
Rok: 2016
Autorzy: Agnieszka Makowska, Przemysław Kowalczewski, Sylwia Chudy, Grzegorz Galiński, Jan Michniewicz
Tytuł: Wartość żywieniowa ekstrudatów pszenżytnich na podstawie badań in vivo
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 102
Polskie słowa kluczowe: badania in vivo ; ekstruzja ; parametry strawnościowe ; pszenżyto
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/37
Rok: 2016
Autorzy: Krzysztof Pilarski, Agnieszka Anna Pilarska, Kamil Witaszek, Zbigniew Dworecki, Tomasz Żelaziński, Adam Ekielski, Agnieszka Makowska, Jan Michniewicz
Tytuł: The impact of extrusion on the biogas and biomethane yield of plant substrates
Źródło: J. Ecol. Eng. - 2016, vol. 17, iss. 4, s. 264-272, il., bibliogr.
p-ISSN: 2299-8993
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 21 września 2016].
Polskie słowa kluczowe: ekstruzja ; biomasa lignocelulozowa ; fermentacja metanowa ; bilans ekonomiczny
Angielskie słowa kluczowe: extrusion ; lignocellulosic biomass ; anaerobic digestion ; biomethane yield ; economic balance
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/37
Rok: 2016
Autorzy: Agnieszka Makowska, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Grzegorz Galiński, Sylwia Chudy, Jan Michniewicz
Tytuł: Wartość żywieniowa ekstrudatów pszenżytnich na podstawie badań in vivo
W: Nowoczesne technologie produkcji żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Hanna Maria Baranowska, Michał Piątek.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 70-79, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-837-7
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: badania in vivo ; ekstruzja ; parametry strawnościowe ; pszenżyto
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/37
Rok: 2016
Autorzy: Iwona Jasińska-Kuligowska, Maciej Kuligowski, Jan Michniewicz
Tytuł: Ocena jakości sensorycznej i wybranych parametrów fizycznych ekstrudatów żytnich o wysokiej zawartości lignanów i błonnika
W: Zagospodarowanie ubocznych produktów przemysłu spożywczego [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Danuta Górecka, Edward Pospiech.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 73-84, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-836-0
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: ekstruzja ; fermentacja ; fitoestrogeny ; lignany ; żyto
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/37
Rok: 2015
Autorzy: W. Obuchowski, A. Makowska, S. Mildner-Szkudlarz, A. Szwengiel, M. Majcher, M. Remiszewski
Tytuł: Effect of triticale grain characteristics, scouring, and extrusion conditions on physico-chemical properties, antioxidant activity, and volatile compounds of flat bread
Źródło: Acta Aliment. - 2015, vol. 44, no. 4, s. 511-519, il., bibliogr.
p-ISSN: 0139-3006 e-ISSN: 1588-2535
Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; ekstruzja
Angielskie słowa kluczowe: triticale ; grain scouring ; extrusion-cooking ; phenolic compounds ; volatile compounds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.333
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
11/37
Rok: 2015
Autorzy: Agnieszka Makowska, Anna Polcyn, Sylwia Chudy, Jan Michniewicz
Tytuł: Application of oat, wheat and rye bran to modify nutritional properties, physical and sensory characteristics of extruded corn snacks
Tytuł równoległy: Wykorzystanie otrąb owsianych, pszennych i żytnich do kształtowania właściwości dietetycznych, cech fizycznych i sensorycznych ekstrudowanych przekąsek kukurydzianych
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2015, 14 (4), s. 375-386, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: ekstruzja ; otręby ; błonnik pokarmowy ; testy lepkości ; jakość ; temperatura kleikowania
Angielskie słowa kluczowe: extrusion ; bran ; dietary fibre ; critical paste test ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
12/37
Rok: 2015
Autorzy: Wiktor Obuchowski, Artur Szwengiel, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Anna Łuczak
Tytuł: Opracowanie technologii produkcji chleba chrupkiego z pszenżyta, jako nośnika substancji bioaktywnych
Źródło: Inż. Przetw. Spoż. - 2015, 2/4 (14), s. 24-30, il., bibliogr.
p-ISSN: 2084-9494 e-ISSN: 2300-2018
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; ekstruzja ; błonnik ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: triticale ; extrusion ; fiber ; polyphenols ; antioxidative activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/37
Rok: 2015
Autorzy: Kamil Witaszek, Zbigniew Dworecki, Krzysztof Pilarski, Agnieszka Pilarska, Tomasz Żelaziński
Tytuł: The impact of extrusion on the biogas and biomethane yield of plant substrates
W: Renewable Energy Sources: engineering, technology, innovations - scientific conference : 2'nd International Conference May 26-29, 2015 - Krynica, Poland, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: [B.m] : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 92
ISBN: 978-83-65180-01-8
Uwagi: Książka zawiera streszczenia prac prezentowanych podczas II Międzynarodowej Konferencji Odnawialne Źródła Energii - techniki, technologie, innowacje.
Polskie słowa kluczowe: biogaz ; fermentacja metanowa ; ekstruzja ; lignocelulozowe substraty
Angielskie słowa kluczowe: biogas ; methane fermentation ; extrusion ; lignocellulose substrates
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
14/37
Rok: 2014
Autorzy: Agnieszka Makowska, Dorota Cais-Sokolińska, Agnieszka Waśkiewicz, Hanna Paschke
Tytuł: Effect of whey protein addition on physical and nutritional properties of extruded corn snacks
W: 3rd International ISEKI Food Conference : Food Science and Technology Excellence for a Sustainable Bioeconomy, 21-23 May 2014, Athens, Greece, Book of abstracts / Editors: Rui Costa, Paola Pittia, Cristina L. M. Silva, Eleni Gogou.
Adres wydawniczy: Athens : Cosmosware, 2014
Szczegóły: s. 310
ISBN: 978-960-89789-8-0
Polskie słowa kluczowe: akrylamid ; ekstruzja
Angielskie słowa kluczowe: acrylamide ; corn grits ; extrudaes properties ; extrusion-cooking ; whey protein
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
15/37
Rok: 2014
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Zbigniew Czarnecki, Jan Michniewicz, Jacek Nowak
Tytuł: The use of broad beans microbial modification for the creation of healthy properties in the extrudate products
W: Food Science and Technology Excellence for a Sustainable Bioeconomy : 3rd International ISEKI Food Conference, 21-23 May, 2014, Athens, Greece, Book of Abstracts / Ed. Rui Costa, Paola Pittia, Cristina L.M. Silva, Eleni Gogou.
Adres wydawniczy: Athens : Cosmosware, 2014
Szczegóły: s. 155
ISBN: 978-960-89789-8-0
Polskie słowa kluczowe: bób ; ekstruzja ; modyfikacja mikrobiologiczna ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: broad beans ; extruded ; microbiological modification ; polyphenols
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
16/37
Rok: 2013
Autorzy: Agnieszka Makowska
Tytuł: Wpływ dodatku wytłoków lnianych na wybrane cechy jakościowe wyrobów przekąskowych wytwarzanych metodą ekstruzji
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2013, t. 18, nr 4, s. 309-316, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 listopada 2015].
Polskie słowa kluczowe: wytłoki liniane ; ekstruzja ; błonnik pokarmowy ; jakość ekstrudatów
Angielskie słowa kluczowe: flaxseed by-product ; extrusion-cooking ; dietary fiber ; extrudaes quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/37
Rok: 2013
Autorzy: Iwona Jasińska-Kuligowska, Maciej Kuligowski, Piotr Kołodziejczyk, Jan Michniewicz
Tytuł: Wpływ procesów fermentacji, ekstruzji i wypieku na zawartość fruktanów w produktach żytnich
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 20, nr 5 (90), s. 129-141, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: fruktany ; żyto ; ekstruzja ; fermentacja mlekowa
Angielskie słowa kluczowe: fructans ; rye ; extrusion ; lactic acid fermentation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
18/37
Rok: 2012
Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Zuzanna Małyszek, Artur Szwengiel, Tomasz Zięba, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Sodium salt of starch octenylsuccinate as an emulsifier in "light" type mayonnaises
Tytuł równoległy: Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego jako emulgator w majonezach typu "light"
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2012, 11 (3), s. 265-271, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 kwietnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: sól sodowa oktenylobursztynianu skrobi ; ekstruzja ; hydroliza enzymatyczna ; majonezy typu light
Angielskie słowa kluczowe: sodium salt of starch octenylsuccinate ; extrusion ; enzymatic hydrolysis ; light mayonnaises
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
19/37
Rok: 2012
Autorzy: Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Jan Michniewicz, Jolanta Ziółkowska, Jacek Anioła
Tytuł: Effect of extrusion-cooking parameters on some pro-health components of triticale extrudates
Tytuł równoległy: Wpływ warunków ekstruzji na wybrane składniki prozdrowotne ekstrudatów pszenżytnich
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 146-147
Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; ekstruzja ; aktywność przeciwutleniająca ; pentozany ; błonnik pokarmowy
Angielskie słowa kluczowe: triticale ; extrusion-cooking ; antioxidant activity ; pentosans ; dietary fiber
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
20/37
Rok: 2010
Autorzy: Anna Barańska, Agata Kurzawska, Eleonora Lampart-Szczapa, Dorota Piasecka-Kwiatkowska
Tytuł: Ekstrudowane preparaty łubinowe - wsteona charakterystyka immunochemiczna
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2010, z. 551, s. 33-41, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Łubin źródłem białka dla Europy. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: alergia na łubin ; immunoblotting ; ekstruzja
Angielskie słowa kluczowe: lupine allergy ; immunoblotting ; extrusion
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
21/37
Rok: 2009
Autorzy: Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Eleonora Lampart-Szczapa, Rafał W. Wójciak
Tytuł: Effect of fermentation and extrusion on the release of selected minerals from lupine grain preparations
Tytuł równoległy: Wpływ fermentacji i ekstruzji na stopień uwolnienia wybranych składników mineralnych z preparatów nasion łubinu
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2009, 8 (3), s. 87-96, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: łubin ; fermentacja ; ekstruzja ; żelazo ; miedź ; cynk
Angielskie słowa kluczowe: lupine ; fermentation ; extrusion ; iron ; copper
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
22/37
Rok: 2009
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Inga Krzyżostaniak, Aleksander Siger
Tytuł: Natywne antyoksydacyjne biokomponenty preparatów łubinowych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2009, R. 16, nr 4 (65), s. 70-78, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 kwietnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: preparaty łubinowe ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; tokoferole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: lupin preparation ; lactic fermentation ; extrusion ; tocopherols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
23/37
Rok: 2009
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Piotr Konieczny, Izabela Kossowska, Małgorzata Nogala-Kałucka, Renata Zawirska-Wojtasiak, Anna Hoffmann
Tytuł: Właściwości sensoryczne a zawartość tanin w fermentowanych i ekstrudowanych preparatów łubinowych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2009, R. 16, nr 4 (65), il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: nasiona łubinu ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; taniny
Angielskie słowa kluczowe: lupin seeds ; lactic acid fermentation, ; extrusion, ; tannins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
24/37
Rok: 2007
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Maria Malinowska, Anna Gramza, Izabela Kossowska
Tytuł: Ocena efektywności przeciwutleniającej preparatów łubinowych w układzie modelowym z kwasem linolowym
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2007, z. 522, s. 405-412, il., bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Strategie wykorzystania roślin strączkowych.
Polskie słowa kluczowe: preparaty łubinowe ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; kwas linolowy ; efektywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: lupin preparations ; lactic acid fermentation ; extrusion ; linoleic acid ; antioxidative effectiveness
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
25/37
Rok: 2007
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Eleonora Lampart-Szczapa, Joanna Suliburska, Rafał W. Wójciak, Małgorzata Nogala-Kałucka, Anna Hoffmann
Tytuł: Wpływ zabiegów technologicznych na stopień uwolnienia składników mineralnych z nasion łubinu białego odmiany Boros
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2007, z. 522, s. 379-386, bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Strategie wykorzystania roślin strączkowych. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: składniki mineralne ; trawienie enzymatyczne in vitro ; śruta łubinowa ; ekstruzja ; fermentacja mlekowa
Angielskie słowa kluczowe: minerals ; enzymatic digestion in vitro ground ; lupin grain ; extrusion ; lactic acid fermentation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
26/37
Rok: 2007
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Izabela Kossowska, Małgorzata Nogala-Kałucka, Marlena Malinowska, Aleksander Siger
Tytuł: Związki polifenolowe ekstrudowanych preparatów łubinowych
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2007, z. 522, s. 393-397, bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Strategie wykorzystania roślin strączkowych.
Polskie słowa kluczowe: łubin ; ekstruzja ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; extrusion ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
27/37
Rok: 2007
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Jerzy Szukała, Zbigniew Krejpcio, Małgorzata Nogala-Kałucka, Katarzyna Czaczyk, Izabela Kossowska, Anna Hoffmann
Tytuł: Warunki uprawy i przetwarzania łubinu - czynniki modyfikujące zawartość fitynianów i tanin - endogennych inhibitorów biodostępności składników mineralnych
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1274-1280, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: łubin ; uprawa roślin ; nawożenie ; składniki mineralne ; biodostępność ; nasiona ; fermentacja ; ekstruzja ; fityniany ; taniny
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; seeds ; fertilization ; fermentation ; extrusion ; phytate ; tannins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
28/37
Rok: 2007
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Zmiany zawartości wybranych składników żywności w produktach otrzymanych z nasion roślin strączkowych pod wpływem obróbki biotechnologicznej
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2007, R. 14, nr 6 (55), s. 159-169, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: fasola czerwona ; soczewica zielona ; bób ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: red bean ; green lentil ; broad bean ; lactic fermentation ; extrusion ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
29/37
Rok: 2006
Autorzy: Izabela Kossowska, Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka, Anna Hoffmann, Maria Malinowska
Tytuł: Wpływ fermentacji mlekowej i ekstruzji na jakość białka preparatów otrzymanych z nasion łubinu
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 163-167, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: łubin ; procesy technologiczne ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; nasiona ; białka ; strawność in vitro ; taniny
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; fermentation ; extrusion ; soluble protein ; in vitro protein digestibility ; tannins
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
30/37
Rok: 2006
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Piotr Konieczny, Małgorzata Nogala-Kałucka, Sylwia Walczak, Izabela Kossowska, Marlena Malinowska
Tytuł: Some functional properties of lupin proteins modified by lactic fermentation and extrusion
Źródło: Food Chem. - 2006, vol. 96, iss. 2, s. 290-296, bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Elsevier
Polskie słowa kluczowe: łubin ; nasiona ; białka ; właściwości funkcjonalne ; modyfikacja ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; seeds ; functional properties ; surface hydrophobicity ; lactic acid fermentation ; extrusion
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.433
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
31/37
Rok: 2006
Autorzy: Izabela Kossowska, Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka, Anna Hoffmann, Maria Malinowska
Tytuł: Wpływ fermentacji mlekowej i ekstruzji na jakość białka preparatów otrzymanych z nasion łubinu
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 113-114
Polskie słowa kluczowe: łubin ; procesy technologiczne ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; nasiona ; białka
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
32/37
Rok: 2006
Autorzy: Henryk Gąsiorowski
Tytuł: Kukurydza. Część 9, Metoda ekstruzji
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2006, R. 50, nr 9, s. 51-52, bibliogr.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo zbożowe ; przetwory zbożowe ; produkty śniadaniowe ; technologia produkcji ; ekstruzja ; asortyment ; zboża ; kukurydza
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
33/37
Rok: 2006
Autorzy: Wiktor Obuchowski, Aleksandra Chalcarz
Tytuł: Wpływ surowca na zawartość substancji rozpuszczalnych oraz kierunek i wielkość przemian sacharydów w procesie ekstruzji
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2006, R. 50, nr 4, s. 16-19, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo zbożowe ; przetwory zbożowe ; piekarstwo ; makarony ; ekstruzja ; surowce roślinne ; węglowodany
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
34/37
Rok: 2006
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Izabela Kossowska, Małgorzata Nogala-Kałucka, Maria Malinowska, Aleksander Siger
Tytuł: Związki polifenolowe ekstrudowanych preparatów łubinowych
W: Warsztaty Naukowe "Strategie wykorzystania roślin strączkowych", Zakopane, 25-27 września 2006 : Program i streszczenia prezentacji.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2006]
Szczegóły: s. 83
Polskie słowa kluczowe: łubin ; nasiona ; ekstruzja ; polifenole ; preparaty łubinowe
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
35/37
Rok: 2005
Autorzy: Waldemar Kuśnierek, Andrzej Potkański, Sylwia Kuśnierek
Tytuł: Strawność całkowita i jelitowa u świń białka i aminokwasów poekstrakcyjnej śruty rzepakowej przed i po ekstruzji w temperaturach 140 i 160 0C
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2005, t. 26, z. 2, s. 537-548, bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: pasze ; śruta rzepakowa ; ekstruzja ; poekstrakcyjna śruta rzepakowa ; białka ; aminokwasy ; strawność ; strawność całkowita ; strawność jelitowa ; trzoda chlewna ; badania strawnościowe
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed meal ; extrusion ; digestibility ; amino acid ; pig
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
36/37
Rok: 2003
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krystyna Trojanowska, Magdalena Miśkiewicz, Katarzyna Czaczyk, Izabela Kossowska, Wiktor Obuchowski, Marlena Malinowska, Jan Kiryluk, Anna Hoffmann
Tytuł: Wpływ procesów technologicznych na profil oligosacharydów w preparatach z nasion łubinu
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2003, z. 495, s. 359-366, bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Łubin wysokobiałkowa roślina XXI wieku.
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; łubin biały ; łubin żółty ; łubin wąskolistny ; nasiona ; ekstruzja ; fermentacja mlekowa ; preparaty łubinowe ; oligosacharydy
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; fermentation ; extrusion ; seeds ; oligosaccharides
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
37/37
Rok: 2003
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Rafał Janczak, Maria Malinowska, Izabela Kossowska
Tytuł: Zmiany jakościowe i ilościowe tokochromanoli w preparatach łubinowych uzyskiwanych na drodze modyfikacji technologicznych
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2003, z. 495, s. 375-382, il., bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Łubin wysokobiałkowa roślina XXI wieku.
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; łubin biały ; łubin wąskolistny ; łubin żółty ; nasiona ; ekstruzja ; fermentacja mlekowa ; tokochromanole ; tokoferole ; zmiany ilościowe ; zmiany jakościowe
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; tocopherols ; fermentation ; extrusion
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP