logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: DROŻDŻE
Liczba odnalezionych rekordów: 19



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/19
Rok: 2017
Autorzy: Anita Zaworska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Andrzej Frankiewicz
Tytuł: Optymalizacja procesu fermentacji nasion łubinu wąskolistnego odm. Neptun w kierunku uzyskania produktu o wyższej wartości pokarmowej
W: Konferencja "Znaczenie łubinu dla bioróżnorodności" : 24-25 kwietnia 2017, Wrocław-Pawłowice, Abstrakty.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 32-35, bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: łubin ; fermentacja ; bakterie ; drożdże ; skład chemiczny
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/19
Rok: 2017
Autorzy: Anita Zaworska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Piotr Gulewicz, Zuzanna Wiśniewska, Andrzej Frankiewicz
Tytuł: Optymalizacja procesu fermentacji nasion łubinu wąskolistnego odm. Neptun w kierunku uzyskania produktu o wyższej wartości pokarmowej
Źródło: Zesz. Nauk. Uniw. Przyr. Wroc., Rol. - 2017, 120 (nr 623), s. 71-83, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1897-2098
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: łubin wąskolistny ; fermentacja ; bakterie ; drożdże ; skład chemiczny
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/19
Rok: 2016
Autorzy: Ewelina Celińska, Monika Borkowska, Wojciech Białas
Tytuł: Evaluation of a recombinant insect-derived amylase performance in simultaneous saccharification and fermentation process with industrial yeasts
Źródło: Appl. Microbiol. Biotechnol. - 2016, vol. 100, iss. 6, s. 2693-2707, il., bibliogr.
p-ISSN: 0175-7598 e-ISSN: 1432-0614
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 października 2016].
Polskie słowa kluczowe: amylaza ; hydroliza ; fermentacja ; drożdże
Angielskie słowa kluczowe: amylase ; yeast ; heterologous expression ; raw starch ; simultaneous saccharification ; fermentation ; bioethanol
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG, ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.420
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/19
Rok: 2015
Autorzy: Adrian Czerniak, Piotr Kubiak, Wojciech Białas, Tomasz Jankowski
Tytuł: Improvement of oxidative stability of menhaden fish oil by microencapsulation within biocapsules formed of yeast cells
Źródło: J. Food Eng. - 2015, vol. 167, pt. A, s. 2-11, il., bibliogr.
p-ISSN: 0260-8774
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: drożdże ; mikrokapsułkowanie ; olej rybny
Angielskie słowa kluczowe: fish oil ; microencapsulation ; Saccharomyces cerevisiae ; encapsulation efficiency ; oxidative stability
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.199
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/19
Rok: 2011
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Katarzyna Szambelan, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Reduction of water consumption in bioethanol production from triticale by recycling the stillage liquid phase
Tytuł równoległy: Redukcja zużycia wody podczas produkcji bioetanolu z pszenżyta poprzez recyrkulację płynnej części wywaru
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2011, 10 (4), s. 467-474, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: bioetanol ; pszenżyto ; płynna część wywaru ; recyrkulacja ; drożdże
Angielskie słowa kluczowe: bioethanol ; triticale ; liquid part of stillage ; recirculation ; yeast
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/19
Rok: 2010
Autorzy: Piotr Przysiecki, Andrzej Filistowicz, Aneta Filistowicz, Bogusław Fuchs, Zbigniew Nawrocki, Vaclav R~11ehout, Anna Rząsa, Sławomir Nowicki
Tytuł: Effect of addition of yeast (Saccharomyces cerevisiae) and herb preparation to feed on selected physiological indicators, growth rate and pelt quality of growing arctic foxes
Źródło: Anim. Sci. Pap. Rep. - 2010, vol. 28, no. 3, s. 261-270, bibliogr.
p-ISSN: 0860-4037
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: lis polarny ; ekstrakty roślinne ; drożdże
Angielskie słowa kluczowe: arctic fox ; plant extracts ; yeast
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.386
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/19
Rok: 2009
Autorzy: Małgorzata Lasik, Małgorzata Gumienna, Jacek Nowak
Tytuł: Charakterystyka metabolizmu glukozy i fruktozy u drożdży Brettanomyces bruxellensis w warunkach modelowych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2009, t. 42, nr 3, s. 356-362, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: drożdże ; Brettanomyces bruxellensis ; kwas octowy
Angielskie słowa kluczowe: yeasts ; Brettanomyces bruxellensis ; acetic acid
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/19
Rok: 2008
Autorzy: Włodzimierz Grajek, Daria Szymanowska
Tytuł: Stresy środowiskowe działające na drożdże Saccharomyces cerevisiae w procesie fermentacji etanolowej
Źródło: Biotechnologia. - 2008, 3 (82), s. 46-63, bibliogr.
p-ISSN: 0860-7796
Polskie słowa kluczowe: drożdże ; Saccharomyces cerevisiae ; fermentacja etanolowa ; stresy ; stres osmotyczny ; stres cieplny ; stres etanolowy ; stres oksydacyjny ; deficyt pokarmu ; stres mechaniczny ; stres wieloczynnikowy
Angielskie słowa kluczowe: yeast ; Saccharomyces cerevisiae ; osmotic stress ; heat stress ; oxidative stress ; ethanol stress ; cell response ; ethanol ; fermentation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
9/19
Rok: 2008
Autorzy: Helena Kruczyńska
Tytuł: Dodatki paszowe dla krów mlecznych
Źródło: Bydło. - 2008, nr 5, s. 8-11, il.
p-ISSN: 1895-2801
Polskie słowa kluczowe: krowy mleczne ; żywienie zwierząt ; dodatki paszowe ; witamina E ; biotyna ; niacyna ; beta-karoten ; glikol propylenowy ; gliceryna ; drożdże ; substancje buforujące ; kwaśny węglan sodu
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/19
Rok: 2006
Autorzy: Barbara Stachowiak, Maciej Kuligowski, Zbigniew Czarnecki, Jacek Nowak
Tytuł: Dobór metody pozyskiwania karotenoidów z komórek drożdży Phaffia rhodozyma
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2006, t. 11, nr 2, s. 135-140, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: V seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Poznań, 15-17 listopada 2005 r.
Polskie słowa kluczowe: drożdże ; Phaffia rhodozyma ; karotenoidy ; metody izolacji
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/19
Rok: 2006
Autorzy: Barbara Stachowiak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ składu podłoża na przebieg hodowli i produkcję astaksantyny przez drożdże Phaffia rhodozyma
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 27-30, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: hodowla grzybów ; podłoża hodowlane ; drożdże ; Phaffia rhodozyma ; astaksantyna ; biosynteza
Angielskie słowa kluczowe: astaxanthin ; Phaffia rhodozyma ; microbial production of carotenoids
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/19
Rok: 2006
Autorzy: Barbara Stachowiak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ wybranych czynników mutagennych na karotenogenezę w komórkach drożdży Phaffia rhodozyma
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 69
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: drożdże ; Phaffia rhodozyma ; karotenoidy ; biosynteza ; czynniki mutagenne ; promieniowanie ultrafioletowe ; mutageny chemiczne
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/19
Rok: 2006
Autorzy: Ryszard Kowalski, Jan Pyrcz
Tytuł: Kultury startowe : Rola wybranych mikroorganizmów w technologii przetwarzania mięsa
Źródło: Mięso. - 2006, 1, s. 20-21
p-ISSN: 1640-2715
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo mięsa ; technologia mięsa ; mikroorganizmy ; bakterie kwasu mlekowego ; mikrokokki ; drożdże ; grzyby pleśniowe ; zastosowanie ; kultury starterowe ; przetwory mięsne ; mięso ; kiełbasy surowe ; utrwalanie żywności ; kultury ochronne
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/19
Rok: 2006
Autorzy: Barbara Stachowiak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ składu podłoża na przebieg hodowli i produkcję astaksantyny przez drożdże Phaffia rhodozyma
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 145
Polskie słowa kluczowe: hodowla grzybów ; podłoża hodowlane ; drożdże ; Phaffia rhodozyma ; astaksantyna ; biosynteza
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/19
Rok: 2006
Autorzy: Barbara Stachowiak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Drożdże Phaffia rhodozyma jako potencjalne źródło naturalnej astaksantyny
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2006, R. 13, nr 2 (47), s. 17-28, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: barwniki naturalne ; karotenoidy ; astaksantyna ; Phaffia rhodozyma ; drożdże ; wykorzystanie
Angielskie słowa kluczowe: Phaffia rhodozyma ; astaxanthin ; microbial production of carotenoids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/19
Rok: 2005
Autorzy: Marek Selwet
Tytuł: Wpływ konserwantów z udziałem kwasu mrówkowego na rozwój drożdży i grzybów pleśniowych w kiszonkach
Źródło: Med. Weter. - 2005, vol. 61, nr 3, s. 349-352, bibliogr.
p-ISSN: 0025-8628
Polskie słowa kluczowe: pasze ; konserwowanie ; kiszonki ; konserwanty ; kwas mrówkowy ; drożdże ; grzyby pleśniowe ; wzrost grzybów ; działanie inhibicyjne
Angielskie słowa kluczowe: silage ; mould fungi ; yeast ; preservation ; formic acid
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.259
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
17/19
Rok: 2005
Autorzy: Danuta Karczewska, Hanna Płuszka, Sylwia Chudy, Jan Pikul
Tytuł: Wpływ atmosfery modyfikowanej na jakość mikrobiologiczną twarogu półtłustego
Źródło: Prz. Mlecz. - 2005, 10, s. 4-6, il.
p-ISSN: 0478-6599
Polskie słowa kluczowe: sery twarogowe ; ser twarogowy półtłusty ; pakowanie w zmodyfikowanej atmosferze ; atmosfera modyfikowana ; przechowywanie ; jakość mikrobiologiczna ; ocena jakości ; bakterie ; grzyby pleśniowe ; drożdże
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/19
Rok: 2004
Autorzy: Katarzyna Szambelan, Jacek Nowak, Krystyna J. Chraplewska
Tytuł: Comparison of bacterial and yeast ethanol fermentation yield from Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) tubers pulp and juices
Tytuł równoległy: Porównanie wydajności etanolu z bulw i soków z bulw topinamburu (Helianthus tuberosus L.) po zastosowaniu bakterii i drożdży
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2004, 3 (1), s. 45-53, bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1644-0730
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 kwietnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: topinambur ; hydroliza inuliny ; bakterie ; drożdże ; wydajność etanolu
Angielskie słowa kluczowe: Jerusalem artichoke ; inulin hydrolysis ; bacterium ; yeasts ; ethanol yield
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
19/19
Rok: 2004
Autorzy: Małgorzata Kania, Bożena Stasińska
Tytuł: Zastosowanie preparatu enzymatycznego Flavourzym do otrzymywania hydrolizatów drożdżowych
Źródło: Biotechnologia. - 2004, 3 (66), s. 260-270, il., bibliogr.
p-ISSN: 0860-7796
Polskie słowa kluczowe: hydrolizaty drożdżowe ; otrzymywanie ; drożdże ; Saccharomyces uvarum ; gęstwa drożdżowa ; autoliza ; hydroliza enzymatyczna ; Flavourzym ; zastosowanie
Angielskie słowa kluczowe: yeast ; autolysis ; yeast hydrolyzates ; Saccharomyces uvarum
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP