logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: DODATKI DO ŻYWNOŚCI
Liczba odnalezionych rekordów: 29



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/29
Rok: 2019
Autorzy: Krzysztof Pilarski, Agnieszka Pilarska
Tytuł: Czym właściwie są dodatki do żywności?
Źródło: Food Forum. - 2019, nr 2 (30), s. 112-114, bibliogr.
p-ISSN: 2299-6346
Polskie słowa kluczowe: związki chemiczne ; dodatki do żywności ; bezpieczeństwo żywności ; żywność wysokoprzetworzona
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/29
Rok: 2017
Autorzy: Kamila Goderska
Tytuł: Lactobionic acid production and application
W: Natural products in food : Prospects and applications / [Ed.] Jayanta Kumar, Petra Shakti, Kanta Rath, Rasu Jayabalan.
Adres wydawniczy: Houston : Studium Press LLC, 2017
Szczegóły: s. 321-330, il., bibliogr., abstr.
ISBN: 1-62699-074-3
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: kwas laktobionowy ; laktoza ; dodatki do żywności ; utlenianie latozy do kwasu laktobionowego ; chemiczna,elektrochemiczne,katalityczne i enzymatyczne utlenianie laktozy do LBA
Angielskie słowa kluczowe: lactobionic acid ; lactose ; food additives ; oxidation of lactose to lactobionic acid ; chemical,electrochemical,catalytic and enzymatic oxidation of lactose
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
3/29
Rok: 2017
Autorzy: Kamila Goderska
Tytuł: Nutritional and health-promoting role of whey and application of whey in food technology
W: Natural products in food : Prospects and applications / [Ed.] Jayanta Kumar, Petra Shakti, Kanta Rath, Rasu Jayabalan.
Adres wydawniczy: Houston : Studium Press LLC, 2017
Szczegóły: s. 158-179, il., bibliogr., abstr.
ISBN: 1-62699-074-3
Liczba arkuszy: 2,25
Polskie słowa kluczowe: serwatka ; laktoza ; dodatki do żywności ; białka serwatkowe ; laktoferyna
Angielskie słowa kluczowe: whey ; lactose ; food additives ; whey proteins ; whey protein concentrates (WPC) ; whey protein isolates (WPI) ; lactoferrin
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
4/29
Rok: 2015
Autorzy: Zuzanna Szczepaniak, Justyna Staninska, Mateusz Sydow
Tytuł: Czy na pewno wiesz co jesz?
Źródło: Eko My. - 2015, nr 1 (221), s. 6-8, il.
p-ISSN: 1232-4531
Polskie słowa kluczowe: żywność ; dodatki do żywności ; świadomość konsumencka
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/29
Rok: 2015
Autorzy: Corinna Markowicz, Marcin T. Schmidt
Tytuł: Zastosowanie egzopolisacharydów produkowanych przez bakterie kwasu mlekowego
Źródło: Przem. Spoż. - 2015, t. 69, 11, s. 18-20, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: egzopolisacharydy ; dodatki do żywności ; bakterie kwasu mlekowego
Angielskie słowa kluczowe: exopolysaccharides ; food additives ; lactic acid bacteria
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
6/29
Rok: 2011
Autorzy: A. Perek, A. Waśkiewicz, R. Kowalski, W. Dolata
Tytuł: Addition of red wine to steaks affects the formation of heterocyclic aromatic amines during grilling
W: Proceedings of the 5th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 19-20 September 2011.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 126
ISBN: 978-83-7717-070-0
Polskie słowa kluczowe: grilowanie ; dodatki do żywności ; wina czerwone ; mięso ; heterocykliczne aminy aromatyczne
Angielskie słowa kluczowe: red wine ; heterocyclic aromatic amines ; meat ; grilling
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
7/29
Rok: 2010
Autorzy: Alicja Kawka, Paulina Rausch, Agnieszka Budna
Tytuł: Startery fermentacji w produkcji pieczywa pszenno-owsianego
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2010, t. 4, z. 2, art. 22, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_4_22.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; dodatki do żywności ; gluten witalny ; otręby owsiane ; startery ; pieczywo pszenno-owsiane ; jakość sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: oat bran ; starters ; vital gluten ; wheat-oat bread ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/29
Rok: 2009
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Romualda Danków, Jan Pikul
Tytuł: Dynamika zmian kwasowości jogurtu z dodatkiem produktów zbożowych podczas chłodniczego przechowywania
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2009, t. 3, z. 4, art. 111, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_3_111.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: jogurty ; dodatki do żywności ; produkty zbożowe ; przechowywanie ; kwasowość ; zmiany kwasowości
Angielskie słowa kluczowe: yoghurt ; acidity ; buckwheat groats ; shelf-life
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/29
Rok: 2009
Autorzy: Jerzy Stangierski
Tytuł: Kształtowanie jakości funkcjonalnej drobiowego preparatu miofibryli z zastosowaniem transglutaminazy
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2009. - 121 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 402
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe ; mięso odkostnione mechaniczne ; preparaty miofibryli ; właściwości funkcjonalne ; poprawa jakości ; dodatki do żywności ; transglutaminaza
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/29
Rok: 2008
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Tajemnicze dodatki do żywności
Źródło: Agrotechnika. - 2008, nr 2, s. 44-45, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: dodatki do żywności ; barwniki spożywcze ; konserwanty ; przeciwutleniacze ; regulatory kwasowości ; emulgatory ; środki zagęszczające ; środki słodzące ; środki spulchniające
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/29
Rok: 2007
Autorzy: Janusz Czapski
Tytuł: Dodatki do żywności poprawiające jej jakość sensoryczną
W: Zmysły a jakość żywności i żywienia / pod red. Jana Gawęckiego i Niny Baryłko-Pikielnej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2007
Szczegóły: s. 97-109
ISBN: 978-83-7160-448-5
Polskie słowa kluczowe: żywność ; jakość sensoryczna ; dodatki do żywności ; poprawa jakości
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/29
Rok: 2006
Autorzy: Alicja Kawka, Tomasz Kroll
Tytuł: Wpływ otrąb owsianych na jakość ciasta i pieczywa pszennego
Źródło: Biul. IHAR. - 2006, nr 239, s. 237-245, bibliogr.
p-ISSN: 0373-7837
Uwagi: III Ogólnopolska Konferencja Naukowa. Owies - hodowla, uprawa i wykorzystanie. Owies źródłem składników funkcjonalnych. Kraków, 29-30 sierpnia 2005, Krynica
Polskie słowa kluczowe: pieczywo pszenne ; pieczywo pszenno-owsiane ; jakość ; dodatki do żywności ; otręby owsiane ; ciasto pszenne ; właściwości fizyczne
Angielskie słowa kluczowe: oat bran ; dough ; physical properties ; wheat-oat bread ; wheat bread ; quality
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
13/29
Rok: 2006
Autorzy: Kamila Goderska, Jacek Nowak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ dodatku prebiotyków na wzrost wybranych bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s.65-66
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: dodatki do żywności ; prebiotyki ; bakterie ; Lactobacillus acidophilus ; Bifidobacterium bifidum ; wzrost mikroorganizmów
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/29
Rok: 2006
Autorzy: Kamila Goderska, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Przeżywalność bakterii probiotycznych w soku marchwiowym z dodatkiem wybranych prebiotyków
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 22
Polskie słowa kluczowe: soki warzywne ; sok marchwiowy ; dodatki do żywności ; prebiotyki ; probiotyki ; bakterie probiotyczne ; Lactobacillus acidophilus ; Bifidobacterium bifidum ; przeżywalność
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/29
Rok: 2006
Autorzy: Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Identyczne z naturalnymi czy nieidentyczne?
Źródło: Przem. Spoż. - 2006, t. 60, 5, s. 18, 20-21
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: przemysł spożywczy ; żywność ; produkcja żywności ; dodatki do żywności ; dodatki funkcjonalne ; zastosowanie ; prawo żywnościowe ; substancje syntetyczne ; chiralność ; racematy ; związki zapachowe ; barwniki spożywcze
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/29
Rok: 2006
Autorzy: Maciej Taczanowski
Tytuł: Nowa ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia - uchwalona
Źródło: Przem. Spoż. - 2006, t. 60, 8, s. 38-41, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: żywność ; żywienie człowieka ; Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia ; bezpieczeństwo żywności ; ustawy ; żywność pochodzenia zwierzęcego ; warunki zdrowotne ; znakowanie żywności ; higiena żywności ; dodatki do żywności ; zanieczyszczenia żywności ; system HACCP ; kontrola urzędowa
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/29
Rok: 2006
Autorzy: Alicja Kawka, Ewa Flaczyk
Tytuł: Pieczywo
W: Towaroznawstwo produktów spożywczych / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 158-183, bibliogr.
ISBN: 83-7160-430-0
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; pieczywo pszenne ; pieczywo mieszane ; pieczywo specjalne ; pieczywo żytnie ; dodatki do żywności ; dodatki technologiczne ; produkcja ; wartość odżywcza ; wymagania jakościowe
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/29
Rok: 2005
Autorzy: Renata Zawirska-Wojtasiak, Włodzimierz Dolata
Tytuł: Substancje aromatyzujące w przemyśle mięsnym
Źródło: Mag. Przem. Mięs. - 2005, nr 8/9, s. 28-29, il.
p-ISSN: 1643-7306
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Magazyn Przemysłu Mięsnego"
Polskie słowa kluczowe: przemysł mięsny ; przetwory mięsne ; smakowitość ; dodatki do żywności ; przyprawy roślinne ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; aromaty spożywcze ; olejki eteryczne ; ekstrakcja nadkrytyczna ; czystość mikrobiologiczna ; substancje sypkie ; aromaty naturalne ; wyciągi roślinne ; przyprawy ; przepisy prawne ; ustawy ; Ustawa o ogólnym bezpieczeństwie produktów
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
19/29
Rok: 2005
Autorzy: Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Naturalne a syntetyczne aromaty, barwniki i konserwanty (stan i perspektywy)
W: Naturalne dodatki do żywności / Praca zbior. pod red. prof. dr Antoniego Rutkowskiego.
Adres wydawniczy: Konin : Polska Izba Dodatków do Żywności, 2005
Szczegóły: s. 39-58, il., bibliogr.
ISBN: 83-921373-1-3
Polskie słowa kluczowe: dodatki do żywności ; aromaty naturalne ; aromaty syntetyczne ; konserwanty ; przeciwutleniacze naturalne ; przeciwutleniacze syntetyczne ; barwniki naturalne ; barwniki sztuczne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/29
Rok: 2005
Autorzy: Włodzimierz Grajek
Tytuł: Rola metod biotechnologicznych w produkcji dodatków do żywności
W: Naturalne dodatki do żywności / Praca zbior. pod red. prof. dr Antoniego Rutkowskiego.
Adres wydawniczy: Konin : Polska Izba Dodatków do Żywności, 2005
Szczegóły: s. 9-26, bibliogr.
ISBN: 83-921373-1-3
Polskie słowa kluczowe: dodatki do żywności ; produkcja ; kwasy organiczne ; preparaty enzymatyczne ; barwniki spożywcze ; konserwanty ; bakteriocyny ; substancje słodzące ; metody biotechnologiczne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/29
Rok: 2005
Autorzy: Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Aromaty, barwniki, konserwanty perspektywy stosowania
Źródło: Przem. Spoż. - 2005, t. 59, 4, s. 2-10
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: przemysł spożywczy ; dodatki do żywności ; aromaty spożywcze ; prawo żywnościowe ; konserwanty ; przeciwutleniacze ; barwniki spożywcze ; dawki dopuszczalne ; zastosowanie ; perspektywy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
22/29
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Kania, Michał Michalak, Marek Gogolewski
Tytuł: Wpływ dodatku wybranych substancji biologicznie czynnych na aktywność antyoksydacyjną oleju rzepakowego poddanego przyspieszonemu procesowi autooksydacji
W: Rośliny oleiste : XXVII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.04.2005, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005
Szczegóły: s. 165-166
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; autooksydacja ; olej rzepakowy ; dodatki do żywności ; substancje biologicznie czynne ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
23/29
Rok: 2005
Autorzy: Alicja Kawka, Agnieszka Liczbańska, Justyna Łapa
Tytuł: Wpływ całoziarnowej mąki jęczmiennej i wybranych dodatków technologicznych na jakość pieczywa pszenno-jęczmiennego
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2005, R. 12, nr 2 (43), s. 33-46
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: piekarstwo ; mąka jęczmienna pełnoziarnista ; dodatki do żywności ; gluten ; lecytyna sojowa ; pieczywo pszenno-jęczmienne ; jakość
Angielskie słowa kluczowe: whole barley flour ; dough making methods ; technological additives ; wheat-barley bread ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
24/29
Rok: 2004
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Znaczenie substancji dodatkowych w produkcji pieczywa. Cz. 1, Substancje utleniające i poprawiające aktywność enzymatyczną
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2004, R. 48, nr 12, s. 2-4, bibliogr.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: piekarstwo ; pieczywo ; technologia produkcji ; dodatki do żywności ; utleniacze ; bromiany ; jodany ; kwas askorbinowy ; enzymy ; enzymy amylolityczne ; enzymy proteolityczne ; oksydoreduktazy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 0.500
Praca afiliowana przez UP
25/29
Rok: 2004
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Substancje dodatkowe w piekarstwie
W: Pszenica : chemia i technologia / pod red. prof. dr hab. Henryka Gąsiorowskiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 2004
Szczegóły: s. 466-478, bibliogr.
ISBN: 83-09-01787-1
Polskie słowa kluczowe: piekarstwo ; dodatki do żywności ; utleniacze ; enzymy ; emulgatory ; regulatory kwasowości ; stabilizatory ; środki zagęszczające ; środki pęczniejące
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
26/29
Rok: 2004
Autorzy: Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Aromaty naturalne i syntetyczne - problem klasyfikacji i kontroli
W: Smak i aromat w żywności i napojach / Praca zbior. pod red. prof. dr Antoniego Rutkowskiego.
Adres wydawniczy: Konin : Polska Izba Dodatków do Żywności, 2004
Szczegóły: s. 47-56, il., bibliogr.
ISBN: 83-921372-0-5
Polskie słowa kluczowe: dodatki do żywności ; aromaty naturalne ; aromaty syntetyczne ; klasyfikacja ; kontrola jakości
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
27/29
Rok: 2004
Autorzy: Hanna M. Baranowska, Ryszard Rezler, Stefan Poliszko, Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrowska, Michał Piątek
Tytuł: Starch as a functional addition in meat batters
W: Starch : from starch containig sources to isolation of starches and their applications / Ed. Vladimir P. Yuryev, Piotr Tomasik and Heiz Ruck.
Adres wydawniczy: New York : Nova Science Publishers, 2004
Szczegóły: s. 115-123, il., bibliogr.
ISBN: 1-59454-014-4
Polskie słowa kluczowe: dodatki do żywności ; dodatki funkcjonalne ; skrobia ; sprężystość ; lepkość ; metody badań ; magnetyczny rezonans jądrowy
Angielskie słowa kluczowe: starch ; NMR ; elasticity modulus ; viscosity
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
28/29
Rok: 2001
Autorzy: Alicja Kawka, Zuzanna Nyk
Tytuł: Wpływ wybranych dodatków technologicznych na cechy ciasta i jakość chleba pszenno-jęczmiennego
Źródło: Prz. Piek. Cukier. - 2001, R. 49, nr 12, s. 8-11, bibliogr.
p-ISSN: 0033-2313
Polskie słowa kluczowe: piekarstwo ; dodatki do żywności ; dodatki technologiczne ; ciasto pszenno-jęczmienne ; chleb pszenno-jęczmienny ; jakość ; gluten ; mąka jęczmienna ; właściwości fizyczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 0.500
Praca afiliowana przez UP
29/29
Rok: 2001
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Marzanna Hęś, Anna Gramza, Józef Korczak
Tytuł: Badania postaw konsumentów wobec obecności przeciwutleniaczy w żywności
W: Technologia żywności a oczekiwania konsumentów [Dokument elektroniczny] / Pr. zbior. pod red. Tadeusza Habera i Heleny Porzucek
Inf. o wydaniu: 1 dysk optyczny (CD-ROM)
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydział Technologii Żywności SGGW; Komitet Technologii i Chemii Żywności PAN, 2001
Lokalizacja: 5 s. [format pdf.], bibliogr.
Numer znormalizowany: ISBN: 83-915774-0-6
Uwagi: Publikacja zawiera zbiór artykułów z XXXII Sesji Naukowej KTiCHŻ PAN, zorganizowanej w Warszawie w dn. 6-7 września 2001 r.
Polskie słowa kluczowe: dodatki do żywności ; przeciwutleniacze ; zachowanie konsumentów
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP