logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: CHOLESTEROL
Liczba odnalezionych rekordów: 13



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/13
Rok: 2017
Autorzy: Maciej Kazimierski, Julita Reguła
Tytuł: Ocena skuteczności interwencji żywieniowej opartej na zaleceniach diety DASH u osób z zaburzeniami lipidowymi
Źródło: Forum Zaburzeń Metab. - 2017, t. 8, nr 3, s. 97-102, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 2081-2450 e-ISSN: 2081-531X
Polskie słowa kluczowe: dieta ; frakcja LDL ; cholesterol ; żywienie człowieka
Angielskie słowa kluczowe: diet ; cholesterol ; human nutrition
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
2/13
Rok: 2016
Autorzy: Romualda Danków, Joanna Teichert, Jan Pikul, Natalia Osten-Sacken, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Cholesterol i produkty jego utleniania w liofilizatach mleka klaczy i kumysu
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2016, t. 10, z. 1, art. 11, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_10_11.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: liofilizacja ; mleko klaczy ; kumys ; oksysterole ; cholesterol ; TBA ; indeks bieli
Angielskie słowa kluczowe: freeze-drying ; mare milk ; kumiss ; oxysterols ; cholesterol ; TBA ; white index
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/13
Rok: 2014
Autorzy: Edward Pospiech
Tytuł: Wieprzowina ma mniej tłuszczu! : Sprawdź!
Źródło: infoPOLSUS. - 2014, nr 18, s. 27-27, il.
p-ISSN: 1897-1687
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; skład chemiczny ; zawartość tłuszczu ; cholesterol ; kwasy tłuszczowe
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
4/13
Rok: 2014
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Effect of flaxseed meals and extracts on lipid stability in a stored meat product
Źródło: J. Am. Oil Chem. Soc. - 2014, vol. 91, iss. 6, s. 979-987, il., bibliogr.
p-ISSN: 0003-021X e-ISSN: 1558-9331
Uwagi: Publikacja dostepna również online [Dostęp: 27 listopada 2014].
Polskie słowa kluczowe: stabilność oksydacyjna ; len oleisty ; cholesterol ; utlenianie
Angielskie słowa kluczowe: oxidative stability ; lipid oxidation ; cholesterol oxidation products ; flaxseed extracts ; flaxseed defatted meal ; flaxseed variety
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.541
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/13
Rok: 2014
Autorzy: S. Nowaczewski, T. Szablewski, M. Rudzińska, G. Leśnierowski, R. Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Effect of Japanese quails age on cholesterol and lysozyme content in egg
W: Wrocław Banff Egg Forum : Egg: Bioactive Treausure, Wrocław, 25-27 June 2014 / Ed. by Małgorzata Korzeniowska i Tadeusz Trziszka.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 40
ISBN: 978-83-7714-185-1
Polskie słowa kluczowe: przepiórka japońska ; cholesterol ; lizozym ; jaja
Angielskie słowa kluczowe: japanese quails ; cholesterol ; lysozyme ; eggs
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
6/13
Rok: 2013
Autorzy: Ireneusz Ryszard Antkowiak
Tytuł: Wydajność oraz skład chemiczny, jakość higieniczna i profil lipidowy mleka krów rasy jersey pochodzących po ojcach trzech odmian
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013. - 151 s. : bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 467
ISBN: 978-83-7160-726-4
Liczba arkuszy: 14,6
Polskie słowa kluczowe: bydło jersey ; wydajność mleka ; wydajność dobowa ; mleko ; kwasy tłuszczowe ; cholesterol
Angielskie słowa kluczowe: Jersey cattle ; daily milk yield ; milk ; fatty acids ; cholesterol
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
7/13
Rok: 2011
Autorzy: Maria Markiewicz-Kęszycka, Grażyna Czyżak-Runowska, E. Poławska, Artur Jóźwik, Sylwia Bielińska, Joanna Marchewka, Jacek Wójtowski
Tytuł: Jakość mleka klaczy oraz zmiany wybranych składników chemicznych w zależności od metody przechowywania mleka
W: Genetyczne i środowiskowe możliwości dostosowania wartości rzeźnej i jakości mięsa u zwierząt do wymagań konsumentów : Lublin - Zwierzyniec, 7-9 września 2011.
Adres wydawniczy: [Lublin] : [b.w.], 2011
Szczegóły: s. 19-20
Polskie słowa kluczowe: mleko klaczy ; jakość higieniczna ; skład podstawowy ; witamina C ; cholesterol
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/13
Rok: 2011
Autorzy: Magdalena Rudzińska
Tytuł: Produkty termicznej i oksydacyjnej degradacji steroli w układach modelowych i tłuszczach spożywczych
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011. - 102 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 430
Polskie słowa kluczowe: technologia żywności ; tłuszcz roślinny ; sterole ; margaryna ; tłuszcz zwierzęcy ; smalec ; ogrzewanie ; temperatura ; cholesterol ; utlenianie
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/13
Rok: 2011
Autorzy: Julita Reguła
Tytuł: Wykorzystanie suszu boczniaka ostrygowatego (Pleurotus ostreatus) i wybranych produktów zbożowych z jego dodatkiem w prewencji i terapii zaburzeń gospodarki lipidowej ustroju
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011. - 98 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, 1896-1894, 421
Liczba arkuszy: 6,6
Polskie słowa kluczowe: dieta ; cholesterol ; grzyby
Angielskie słowa kluczowe: diet ; cholesterol ; mushrooms
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
10/13
Rok: 2011
Autorzy: Joanna Suliburska, Paweł Bogdański
Tytuł: Palenie papierosów a skuteczność leczenia pacjentów z nadciśnieniem tętniczym
Źródło: Prz. Lek. - 2011, t. 68, nr 10, s. 724-726, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-2240
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: palenie papierosów ; leczenie hipotensyjne ; nadciśnienie tętnicze ; cholesterol ; glukoza ; ciśnienie tętnicze krwi
Angielskie słowa kluczowe: smoking ; hypotensive therapy ; hypertension ; cholesterol ; glucose ; blood pressure
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/13
Rok: 2009
Autorzy: Agnieszka Bilska, Magdalena Rudzińska, Ryszard Kowalski, Krystyna Krysztofiak
Tytuł: The effect of soy hydrolysates on changes in cholesterol content and its oxidation products in fine - ground model sausages
Tytuł równoległy: Wpływ hydrolizatów sojowych na zmiany zawartości cholesterolu i produktów jego utleniania w kiełbasie modelowej typu parówkowa
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2009, 8 (3), s. 15-22, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 grudnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: hydrolizaty białkowe ; cholesterol ; produkty utleniania cholesterolu ; oksysterole ; liczba nadtlenkowa
Angielskie słowa kluczowe: protein hydrolysates ; cholesterol ; cholesterol oxidation products ; oxisterols ; peroxide value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/13
Rok: 2007
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Ewa Flaczyk, Ryszard Amarowicz, Erwin Wąsowicz, Józef Korczak
Tytuł: Antioxidative effect of crackling hydrolysates during frozen storage of cooked meatballs
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2007, vol. 224, iss. 3, s. 293-299, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Springer
Polskie słowa kluczowe: lipidy ; cholesterol ; utlenianie ; przeciwutleniacze ; hydrolizaty białkowe
Angielskie słowa kluczowe: lipid oxidation ; cholesterol oxidation ; antioxidants ; protein hydrolysates
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.159
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/13
Rok: 2002
Autorzy: Zofia Zaborowska, Waldemar Uchman, Henryk Jeleń, Magdalena Rudzińska, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Cholesterol and cholesterol oxidation products in polish commercial sausages
Źródło: Electron. J. Pol. Agric. Univ. [Dokument elektroniczny]. - 2002, vol. 5, iss. 2, art. 1, il., bibliogr.
http://www.ejpau.media.pl/volume5/issue2/food/art-01.html
e-ISSN: 1505-0297
Uwagi: Topic: Food Science and Technology.
Polskie słowa kluczowe: produkty utleniania cholesterolu ; cholesterol ; wędliny
Angielskie słowa kluczowe: cholesterol oxidation products ; cholesterol ; commercial sausage ; Poland
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP