logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: BURAK ĆWIKŁOWY
Liczba odnalezionych rekordów: 17



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/17
Rok: 2014
Autorzy: Katarzyna Gościnna, Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski
Tytuł: Wpływ warunków ogrzewania roztworów koncentratu soku z buraka ćwikłowego na parametry barwy i zawartość barwników betalainowych
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2014, t. 19, nr 2, s. 71-77, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Liczba arkuszy: 0,46
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; barwa ; koncentrat soku ; barwniki betalainowe ; płaszczyzna odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; colour ; juice concentrate ; betalains ; response surface
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
2/17
Rok: 2013
Autorzy: Katarzyna Gościnna, Janusz Czapski, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Zmiany aktywności przeciwutleniającej, zawartości barwników betalainowych i polifenoli w roztworach koncentratu soku z buraka ćwikłowego podczas ogrzewania
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2013, t. 18, nr 4, s. 109-115, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; barwniki betalainowe ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; ogrzewanie ; płaszczyzny odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; betalains ; polyphenols ; antioxidant activity ; heating ; response surface
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/17
Rok: 2013
Autorzy: Katarzyna Gościnna, Janusz Czapski
Tytuł: Wpływ odmiany na zawartość barwników betalainowych, betainy, azotanów i cechy sensoryczne soków z buraka ćwikłowego
Źródło: Przem. Ferment. Owoc. Warz. - 2013, t. 57, nr 11, s. 9-11, il., bibliogr.
p-ISSN: 0137-2645
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; odmiany roślin ; barwniki betalainowe ; betaina ; azotany ; sok buraczany ; właściwości sensoryczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
4/17
Rok: 2013
Autorzy: Katarzyna Gościnna, Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski
Tytuł: Wpływ warunków ogrzewania roztworów koncentratu soku z buraka ćwikłowego na parametry barwy i zawartość barwników betalainowych
Tytuł równoległy: Effect of heating conditions of solutions of red beet juice concentrated on colour parameters and betalain contents
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 138-141
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; koncentrat soku ; betanina ; barwa ; ogrzewanie ; płaszczyzny odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; juice concentrate ; betalains ; colour ; heating ; response surface
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
5/17
Rok: 2013
Autorzy: Katarzyna Gościnna, Janusz Czapski, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Zmiany aktywności przeciwutleniającej, zawartości barwników betalainowych i polifenoli w roztworach koncentratu soku z buraka ćwikłowego podczas ogrzewania
Tytuł równoległy: Changes in antioxidant activity, contents of betalains and polyphenols in solutions of red beet concentrate during heating
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 182-185
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; barwniki betalainowe ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; ogrzewanie ; płaszczyzny odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; betalains ; polyphenols ; antioxidant activity ; heating ; response surface
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
6/17
Rok: 2012
Autorzy: Janusz Czapski, Katarzyna Gościnna, Katarzyna Mikołajczyk-Bator, Marcin Kidoń
Tytuł: The contents of betalain pigment, nitrate and antioxidant capacity of betroot juices depending on the cultivars and weight of root
Tytuł równoległy: Zawartość barwników betalainowych, azotanów i zdolność przeciwutleniająca soków z buraka ćwikłowego w zależności od odmiany i wielkości korzenia
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 76-77
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; odmiany roślin ; barwniki betalainowe ; azotany ; zdolność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; cultivars ; betalains ; nitrates ; antioxidant capacity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
7/17
Rok: 2011
Autorzy: Janusz Czapski, Katarzyna Gościnna, Marcin Kidoń
Tytuł: Sok z buraka ćwikłowego : Wpływ masy i części korzenia buraka na wyróżniki soku
Źródło: Przem. Spoż. - 2011, t. 65, 11, s. 50-52, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; barwniki betalainowe ; azotany (V) ; zdolność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: beetroot ; betalain pigments ; nitrates (V) ; antioxidant capacity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
8/17
Rok: 2010
Autorzy: Henryk Ratajkiewicz, Roman Kierzek, Marek Wachowiak, Dawid Skopiasz
Tytuł: Zróżnicowanie liści buraka ćwikłowego a właściwości cieczy użytkowej na ich powierzchni
Źródło: Prog. Plant Prot. - 2010, vol. 50, no. 4, s. 1637-1642, bibliogr.
p-ISSN: 1427-4337
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; liście buraczane ; ciecz użytkowa
Angielskie słowa kluczowe: pH ; wetability ; surface tension ; retention ; red beet ; fungicide ; adjuvant
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
9/17
Rok: 2006
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Ocena zawartości azotanów (III) i (V) w zakwasach buraczanych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 575-579, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; zakwas buraczany ; azotany
Angielskie słowa kluczowe: leaven ; red beet ; fermentation ; nitrates
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/17
Rok: 2006
Autorzy: Katarzyna Mikołajczyk, Janusz Czapski
Tytuł: Zdolność antyoksydacyjna i zawartość barwników betalainowych w różnych odmianach buraka ćwikłowego
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 437-441, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; odmiany roślin ; barwniki betalainowe ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; betalain pigment ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/17
Rok: 2006
Autorzy: Róża Biegańska-Marecik, Janusz Czapski, Patrycja Błaszczyk
Tytuł: Określenie wpływu odmiany i procesu technologicznego na występowanie smaku gorzkiego w buraku ćwikłowym
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 122
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: warzywa ; burak ćwikłowy ; odmiany roślin ; przetwórstwo warzyw ; smak gorzki ; występowanie
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/17
Rok: 2006
Autorzy: Katarzyna Mikołajczyk, Janusz Czapski
Tytuł: Produkty rozpadu barwników betalainowych a ich zdloności [właśc. zdolności] przeciwutleniające
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 169
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; barwniki betalainowe ; produkty rozpadu ; właściwości przeciwutleniające
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/17
Rok: 2006
Autorzy: Marcin Kidoń, Janusz Czapski
Tytuł: Wpływ blanszowania i suszenia na zdolność antyoksydacyjną buraka ćwikłowego
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 196
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; blanszowanie ; suszenie ; właściwości przeciwutleniające
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/17
Rok: 2006
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Ocena zawartości azotanów (III) i (V) w zakwasach buraczanych
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 57-58
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; zakwas buraczany ; azotany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/17
Rok: 2006
Autorzy: Katarzyna Mikołajczyk, Janusz Czapski
Tytuł: Zdolność antyoksydacyjna i zawartość barwników betalainowych w różnych odmianach buraka ćwikłowego
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 31
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; odmiany roślin ; barwniki betalainowe ; właściwości przeciwutleniające
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/17
Rok: 2006
Autorzy: Henryk Ratajkiewicz, Zenon Woźnica
Tytuł: Wpływ adiuwantów na skuteczność fungicydów w ochronie buraka ćwikłowego przed chwościkiem buraka (Cercospola beticola)
Źródło: Prog. Plant Prot. - 2006, vol. 46, no. 2, s. 605-608, bibliogr.
p-ISSN: 1427-4337
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; fungicydy ; ochrona roślin ; chwościk buraka ; Cercospora beticola
Angielskie słowa kluczowe: adjuvant ; Cercospola beticola
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
17/17
Rok: 2005
Autorzy: M. Dawidziak-Zielińska, K. Grajek, W. Grajek
Tytuł: Transport barwników buraka ćwikłowego przez monowarstwę komórek nabłonka jelitowego in vitro
W: Technologia i Biotechnologia Żywności - teraźniejszość i przyszłość : XXXVI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Szczecin, 13-14 września 2005, Streszczenia referatów i doniesień.
Adres wydawniczy: Szczecin : Akademia Rolnicza, 2005
Szczegóły: s. 137
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; betanina ; transport transnabłonkowy ; komórki nabłonka jelita ; badania in vitro
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP