logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: BIODOSTĘPNOŚĆ
Liczba odnalezionych rekordów: 14



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/14
Rok: 2016
Autorzy: Justyna Staninska-Pięta, Zuzanna Szczepaniak
Tytuł: Effect of clay fraction in soil on bioavailability and mobility of diesel oil - model studies
Tytuł równoległy: Wpływ frakcji ilastej gleb na biodostępność i mobilność oleju napędowego - badania modelowe
Źródło: J. Res. Appl. Agric. Eng. - 2016, vol. 61, 1, s. 92-95, il., bibliogr.
p-ISSN: 1642-686X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 września 2016].
Polskie słowa kluczowe: frakcja ilasta ; biodostępność ; immobilizacja ; olej napędowy
Angielskie słowa kluczowe: clay fraction ; bioavailability ; immobilization ; diesel oil
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
2/14
Rok: 2015
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Joanna Suliburska, Ewelina Król, Alicja Kawka, Katarzyna Marcinek
Tytuł: Wpływ rodzaju ziarna zboża i stopnia jego przetworzenia na potencjalną biodostępność składników mineralnych w warunkach in vitro
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2015, t. 48, nr 1, s. 74-80, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: składniki mineralne ; biodostępność ; ziarno zbóż ; przetwarzanie
Angielskie słowa kluczowe: minerals ; bioavailability ; cereal grains ; processing
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/14
Rok: 2015
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Joanna Suliburska, Halina Staniek, Ewelina Król, Rafał Wójciak, Katarzyna Marcinek, Agnieszka Grochowicz
Tytuł: Ocena zawartości i potencjalnej biodostępności składników mineralnych z wybranych produktów wysokobłonnikowych
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2015, t. 96, nr 4, s. 812-815, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 wrzesień 2016].
Polskie słowa kluczowe: produkty wysokobłonnikowe ; składniki mineralne ; zawartość ; biodostępność
Angielskie słowa kluczowe: high fiber food products ; minerals ; content ; bioavailability
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
4/14
Rok: 2014
Autorzy: Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: Evaluation of the content and bioaccessibility of iron, zinc, calcium and magnesium from groats, rice, leguminous grains and nuts
Źródło: J. Food Sci. Technol. - Mysore. - 2014, vol. 51, iss. 3, s. 589-594, bibliogr.
p-ISSN: 0022-1155 e-ISSN: 0975-8402
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: biodostępność ; zboża ; składniki mineralne ; orzechy ; rośliny strączkowe ; ryż
Angielskie słowa kluczowe: bioaccessibility ; cereal groats ; minerals ; nuts ; pulses ; rice
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.203
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/14
Rok: 2013
Autorzy: Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Julita Reguła, Agnieszka Grochowicz
Tytuł: Evaluation of the content and the potential bioavailability of minerals from gluten-free products
Tytuł równoległy: Ocena zawartości i potencjalnej biodostępności składników mineralnych z żywności bezglutenowej
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2013, 12 (1), s. 75-79, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 listopada 2013].
Polskie słowa kluczowe: składniki mineralne ; żywność bezglutenowa ; biodostępność
Angielskie słowa kluczowe: minerals ; gluten free ; food ; bioavailability
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/14
Rok: 2013
Autorzy: Joanna Suliburska, Ewelina Król, Zbigniew Krejpcio, Alicja Kawka
Tytuł: Potencjalna biodostępność składników mineralnych z handlowych surowców zbożowych
Tytuł równoległy: Potential bioavailability of the minerals from commercial cereal products
W: Nauka o żywieniu człowieka - osiagnięcia i wyzwania : Międzynarodowa Konferencja Jubileuszowa z okazji 35-lecia istnienia Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz 60-lecia pracy zawodowej w SGGW prof. dr hab., dr h.c. Stanisława Bergera, Warszawa, 28 czerwca 2013.
Adres wydawniczy: Warszawa : Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, 2013
Szczegóły: s. 93
Polskie słowa kluczowe: składniki mineralne ; biodostępność ; produkty zbożowe
Angielskie słowa kluczowe: minerals ; bioavailability ; cereal products
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
7/14
Rok: 2013
Autorzy: Jacek Anioła, Joanna Le Thanh-Blicharz, Grzegorz Galiński, Jan Gawęcki
Tytuł: Wpływ spożycia wybranych preparatów skrobi modyfikowanej fizycznie na biodostępność α-tokoferolu u szczurów
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2013, t. 94, nr 2, s. 328-331, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 14 listopada 2013].
Polskie słowa kluczowe: skrobia oporna ; biodostępność ; alfa-tokoferol ; szczury
Angielskie słowa kluczowe: resistant starch ; bioavailability ; alpha-tocopherol ; rats
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/14
Rok: 2012
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Joanna Suliburska, Andrzej K. Hyżyk, Stanisław Dyba, Agnieszka Grochowicz
Tytuł: Ocena zawartości i potencjalnej biodostępności składników mineralnych z żywności dla diabetyków
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2012, t. 45, nr 3, s. 1105-1109, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: składniki mineralne ; zawartość składników mineralnych ; biodostępność ; produkty dla diabetyków
Angielskie słowa kluczowe: minerals ; content ; bioavailability ; foods for diabetics
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/14
Rok: 2011
Autorzy: Joanna Suliburska, Paweł Bogdański, Barbara Chiniewicz
Tytuł: The influence of selected hypotensive drugs on the bioavailability of minerals from buckwheat groats in vitro enzymatic digestion
Tytuł równoległy: Wpływ wybranych leków hipotensyjnych na biodostępność składników mineralnych z kaszy gryczanej w procesie trawienia in vitro
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2011, 10 (4), s. 507-513, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: interakcje lek-żywność ; składniki mineralne ; biodostępność
Angielskie słowa kluczowe: food-drug interaction ; minerals bioavailability
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/14
Rok: 2007
Autorzy: Włodzimierz Grajek, Anna Olejnik
Tytuł: Modele in vitro do badań nad biodostępnością przeciwutleniaczy [rozdz. 6.1.]
W: Przeciwutleniacze w żywności : Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne / Pr. zbior. pod red. Włodzimierza Grajka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007
Szczegóły: s. 331-347, il.
ISBN: 978-83-204-3277-0
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; biodostępność ; badania in vitro ; badania modelowe
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/14
Rok: 2007
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Jerzy Szukała, Zbigniew Krejpcio, Małgorzata Nogala-Kałucka, Katarzyna Czaczyk, Izabela Kossowska, Anna Hoffmann
Tytuł: Warunki uprawy i przetwarzania łubinu - czynniki modyfikujące zawartość fitynianów i tanin - endogennych inhibitorów biodostępności składników mineralnych
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1274-1280, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: łubin ; uprawa roślin ; nawożenie ; składniki mineralne ; biodostępność ; nasiona ; fermentacja ; ekstruzja ; fityniany ; taniny
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; seeds ; fertilization ; fermentation ; extrusion ; phytate ; tannins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
12/14
Rok: 2006
Autorzy: M. Zielińska-Dawidziak, K. Grajek, Z. Krejpcio, H. Staniek, W. Grajek
Tytuł: Caco-2 cell culture as a model to study transepithelial transport of chromium applicated the biomimetic cation [Cr3O(O2CCH2CH3)6(H2O)3]+
Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2006, vol. 15, no. 2a,, s. 580-585, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-1485
Polskie słowa kluczowe: kultury komórkowe ; badania modelowe ; chrom ; transport ; biodostępność
Angielskie słowa kluczowe: chromium ; Caco-2 ; transport ; bioavailability
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.353
Praca afiliowana przez UP
13/14
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Neumann, Kamila Goderska, Katarzyna Grajek, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Modele przewodu pokarmowego in vitro do badań nad biodostępnością składników odżywczych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2006, R. 13, nr 1 (46), s. 30-45, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; żywność ; zdrowie człowieka ; składniki pokarmowe ; biodostępność ; przewód pokarmowy ; trawienie ; fizjologia człowieka ; badania modelowe
Angielskie słowa kluczowe: gastrointestinal tract ; digestion in vitro ; bioavailability ; models
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/14
Rok: 2005
Autorzy: Halina Staniek, Jacek Anioła, Jolanta Czarnocińska
Tytuł: Wpływ acetylowanego adypinianu diskrobiowego na wybrane wskaźniki żywieniowe szczura
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2005, R. 12, nr 2 (43) supl., s. 203-209, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: skrobia modyfikowana ; szczury ; wykorzystanie diety ; witamina A ; witamina E ; biodostępność
Angielskie słowa kluczowe: modified starch ; rats ; food conversion efficiency ; vitamin A ; vitamin E ; bioavailability
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP