logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: BIAŁKA
Liczba odnalezionych rekordów: 36



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/36
Rok: 2017
Autorzy: Beata Janowska, Piotr Czuchaj, Magdalena Rybus-Zając
Tytuł: Vase life of Heuchera L. leaves following the application of benzyladenine
Źródło: Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus. - 2017, vol. 16 (1), s. 113-120, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0692
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 kwietnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: zieleń cięta ; opryskiwanie ; trwałość ; białka ; cukry
Angielskie słowa kluczowe: florists' green ; spraying ; longevity ; protein ; saccharides
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.448
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
2/36
Rok: 2016
Autorzy: Beata Janowska, Piotr Czuchaj, Magdalena Rybus-Zając
Tytuł: Post-harvest longevity of xHeucherella L. leaves after the application of benzyladenine sprayed on maternal plants
Źródło: Acta Agrobot. - 2016, vol. 69, (1), s. 16-49, il., bibliogr.
p-ISSN: 0065-0951 e-ISSN: 2300-357X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 marca 2016].
Polskie słowa kluczowe: zieleń cięta ; trwałość ; białka ; cukry
Angielskie słowa kluczowe: florists' green ; longevity ; protein ; saccharides
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 14.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/36
Rok: 2016
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Oznaczanie zawartości białka w surowcach i produktach stosowanych w przemyśle spożywczym
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 61-69, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: białka ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/36
Rok: 2016
Autorzy: Aleksandra Banaszak, Radosław Mirski
Tytuł: Substancje pochodzenia naturalnego jako substytut fenolu
Źródło: Aura. - 2016, nr 7/8, s. 24-25, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-3668 e-ISSN: 2449-9927
Polskie słowa kluczowe: chemia drewna ; związki organiczne ; fenole ; białka ; polimery ; żywica PF ; tworzywa drzewne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
5/36
Rok: 2016
Autorzy: Agnieszka Anna Pilarska, Jolanta Gawałek
Tytuł: Hydrokoloidy - substancje stabilizujące żywność. Cz. 2, Charakterystyka wybranych biopolimerów i zarys problemów badawczych
Źródło: Przem. Spoż. - 2016, t. 70, 4, s. 37-41, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: polisacharydy ; białka ; stabilizatory ; struktura ; właściwości ; synergizm ; nanotechnologia
Angielskie słowa kluczowe: polysaccharides ; proteins ; stabilizers ; structure ; properties ; synergism ; nanotechnology
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
6/36
Rok: 2014
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka, Marzanna Hęś
Tytuł: Effect of ethanolic flax (Linum usitatissimum L.) extracts on lipid oxidation and changes in nutritive value of frozen-stored meat products
Tytuł równoległy: Wpływ ekstraktów etanolowych z nasion lnu (Linum usitatissimum L.) na utlenianie lipidów oraz zmianę wartości odżywczej produktów mięsnych przechowywanych zamrażalniczo
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2014, 13 (2), s. 135-144, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: len zwyczajny ; nasiona ; ekstrakt etanolowy ; utlenianie lipidów ; retencja tiaminy ; białka ; wartość odżywcza
Angielskie słowa kluczowe: flax seed ; ethanolic extract ; lipid oxidation ; thiamine retention ; protein ; nutritive value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/36
Rok: 2014
Autorzy: Beata Janowska
Tytuł: Effect of benzyladenine on flower and leaf yield of Calla Lily (Zantedeschia Spreng.)
Źródło: Bulg. J. Agric. Sci. - 2014, vol. 20, no. 3, s. 633-637, bibliogr.
p-ISSN: 1310-0351
Polskie słowa kluczowe: rośliny ozdobne ; benzyloadenina ; kwitnienie ; indeks zazielenienia liści ; białka
Angielskie słowa kluczowe: ornamental plants ; benzyladenine ; flowering ; index of leaves greenness ; protein
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
8/36
Rok: 2014
Autorzy: Ewa Iwańska, Bożena Grześ, Edward Pospiech, Beata Mikołajczak, Anita Spychaj
Tytuł: Zmiany udziału białek w wycieku wirówkowym z mięsa buhajków różnych ras i w różnym wieku, w czasie dojrzewania wołowiny
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2014, R. 21, nr 3 (94), s. 78-91, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: buhajki ; rasy zwierząt ; czas dojrzewania ; białka ; wyciek wirówkowy ; proteoliza
Angielskie słowa kluczowe: young bulls ; cattle breed ; ageing time ; protein ; centrifugal drip ; proteolysis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/36
Rok: 2014
Autorzy: Danuta Górecka, Ewa Flaczyk
Tytuł: Zamienniki tłuszczu
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 294-305, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,73
Polskie słowa kluczowe: zamienniki tłuszczu ; węglowodany ; białka
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
10/36
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Oznaczanie zawartości białka w surowcach i produktach stosowanych w przemyśle spożywczym
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
Szczegóły: s. 55-63, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-690-8
Polskie słowa kluczowe: białka ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/36
Rok: 2013
Autorzy: Wiktor Obuchowski, Agnieszka Makowska, Miłosz Łuczak
Tytuł: Potencjalne możliwości wykorzystania otrąb pszennych nie tylko na cele paszowe
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2013, R. 57, nr 7, s. 12-13, bibliogr.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: otręby pszenne ; błonnik ; tokoferole ; białka
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/36
Rok: 2013
Autorzy: Maciej Kuligowski, Małgorzata Gumienna, Jacek Nowak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: The use of electrophoretic technics in the estimation of proteins changes as the fermentation process intensity marker
Tytuł równoległy: Zastosowanie technik elektroforetycznych do oceny zmian białek jako wskaźnika intensywności procesów fermentacyjnych
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 170-171
Polskie słowa kluczowe: nasiona strączkowe ; fermentacja ; elektroforeza ; białka
Angielskie słowa kluczowe: leguminous seeds ; fermentation ; electrophoresis ; proteins
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
13/36
Rok: 2010
Autorzy: Anna Piasecka, Kamila Goderska
Tytuł: Mikrokapsułkowanie białek - metody i zastosowanie
Źródło: Biotechnologia. - 2010, 1 (88), s. 34-45, bibliogr.
p-ISSN: 0860-7796
Polskie słowa kluczowe: białka ; mikrokapsułkowanie
Angielskie słowa kluczowe: protein ; microencapsulation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
14/36
Rok: 2008
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Agnieszka Drożdżyńska, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Wpływ procesu otrzymywania kaszy gryczanej prażonej na zawartość wybranych składników odżywczych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2008, R. 15, nr 5 (60), s. 63-70, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 czerwca 2019].
Polskie słowa kluczowe: ziarniaki gryki ; kasza gryczana ; procesy technologiczne ; białka ; tłuszcze ; sacharydy ; kwasy uronowe
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat grains ; buckwheat groats ; technological process ; proteins ; lipids ; saccharides ; uronic acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/36
Rok: 2006
Autorzy: Izabela Kossowska, Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka, Anna Hoffmann, Maria Malinowska
Tytuł: Wpływ fermentacji mlekowej i ekstruzji na jakość białka preparatów otrzymanych z nasion łubinu
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 163-167, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: łubin ; procesy technologiczne ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; nasiona ; białka ; strawność in vitro ; taniny
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; fermentation ; extrusion ; soluble protein ; in vitro protein digestibility ; tannins
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/36
Rok: 2006
Autorzy: Justyna Gralik, Jerzy R. Warchalewski
Tytuł: The influence of γ-irradiation on some biological activities and electrophoresis patterns of wheat grain albumin fraction
Źródło: Food Chem. - 2006, vol. 99, iss. 2, s. 289-298, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Elsevier
Polskie słowa kluczowe: pszenica ; ziarno ; promieniowanie gamma ; białka ; albuminy ; aktywność biologiczna ; elektroforeza
Angielskie słowa kluczowe: wheat grain ; gamma-irradiation ; reducing sugars content ; endogenous amylase activity ; inhibitors of exogenous α-amylases and tripsin ; albumin SDS-PAGE electrophoresis
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.433
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/36
Rok: 2006
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Piotr Konieczny, Małgorzata Nogala-Kałucka, Sylwia Walczak, Izabela Kossowska, Marlena Malinowska
Tytuł: Some functional properties of lupin proteins modified by lactic fermentation and extrusion
Źródło: Food Chem. - 2006, vol. 96, iss. 2, s. 290-296, bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Elsevier
Polskie słowa kluczowe: łubin ; nasiona ; białka ; właściwości funkcjonalne ; modyfikacja ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; seeds ; functional properties ; surface hydrophobicity ; lactic acid fermentation ; extrusion
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.433
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
18/36
Rok: 2006
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, A. Pawlak, P. Grajzer, K. Tomalik, Dorota Madaj
Tytuł: Porównanie układów białkowych laboratoryjnych brzeczek słodowych otrzymanych z różnych partii słodu
W: Jakość a wykorzystanie ziarna zbóż [Dokument elektroniczny] : Druga Ogólnopolska Konferencja Naukowa, Puławy, 18-19.10.2006
Adres wydawniczy: [Puławy] : [Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa], 2006. - 1 dysk optyczny (CD-ROM)
Lokalizacja: s. 77-78, bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: słód jęczmienny ; białka ; układy białkowe
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/36
Rok: 2006
Autorzy: Izabela Kossowska, Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka, Anna Hoffmann, Maria Malinowska
Tytuł: Wpływ fermentacji mlekowej i ekstruzji na jakość białka preparatów otrzymanych z nasion łubinu
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 113-114
Polskie słowa kluczowe: łubin ; procesy technologiczne ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; nasiona ; białka
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/36
Rok: 2006
Autorzy: Ewa Iwańska, Edward Pospiech, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak
Tytuł: Analiza przemian białek wycieku wirówkowego mięsa wieprzowego o zróżnicowanej kruchości za pomocą elektroforezy dwukierunkowej
Źródło: Rocz. Inst. Przem. Mięs. Tłuszcz. - 2009, t. 47, 2, s. 42-56, il., bibliogr.
p-ISSN: 0138-080X
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; kruchość mięsa ; białka ; elektroforeza 2D
Angielskie słowa kluczowe: porcine meat ; tenderness ; proteins ; two-dimensional electrophoresis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
21/36
Rok: 2006
Autorzy: Patrycja Kłos, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Analiza potencjału alergennego białek łubinu wąskolistnego (Lupinus angustifolius, odmiana Baron). Otymalizacja warunków metody immunoblotingu
W: Warsztaty Naukowe "Strategie wykorzystania roślin strączkowych", Zakopane, 25-27 września 2006 : Program i streszczenia prezentacji.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2006]
Szczegóły: s. 96
Polskie słowa kluczowe: łubin wąskolistny ; łubin Baron ; białka ; właściwości alergenne ; immunobloting
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
22/36
Rok: 2005
Autorzy: Helena Kruczyńska
Tytuł: Pasze objętościowe to za mało
Źródło: Hod. Głową, Bydło. - 2005, nr 6 (18), s. 38-41, il.
p-ISSN: 1644-9460
Polskie słowa kluczowe: bydło ; krowy wysokomleczne ; żywienie zwierząt ; pasze treściwe ; zboża ; składniki pokarmowe ; skrobia ; białka ; wartość energetyczna ; składniki mineralne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
23/36
Rok: 2005
Autorzy: Waldemar Kuśnierek, Andrzej Potkański, Sylwia Kuśnierek
Tytuł: Strawność całkowita i jelitowa u świń białka i aminokwasów poekstrakcyjnej śruty rzepakowej przed i po ekstruzji w temperaturach 140 i 160 0C
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2005, t. 26, z. 2, s. 537-548, bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: pasze ; śruta rzepakowa ; ekstruzja ; poekstrakcyjna śruta rzepakowa ; białka ; aminokwasy ; strawność ; strawność całkowita ; strawność jelitowa ; trzoda chlewna ; badania strawnościowe
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed meal ; extrusion ; digestibility ; amino acid ; pig
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
24/36
Rok: 2005
Autorzy: Patrycja Kłos, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Cytometryczna ocena apoptozy na podstawie pomiaru aktywności kaspaz jako metoda analizy oddziaływań białek łubinu wąskolistnego (Lupinus angustifolius, odmiana Baron) na układ immunologiczny człowieka
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2005, R. 12, nr 2 (43) supl., s. 72-79, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: łubin wąskolistny ; Lupinus angustifolius ; białka ; apoptoza ; limfocyty ; kaspazy ; aktywność enzymatyczna ; metody badań ; cytometria przepływowa
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; protein ; apoptosis ; caspase ; lymphocytes ; flow cytometry
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
25/36
Rok: 2005
Autorzy: Mariusz Rosiński, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Jerzy R. Warchalewski
Tytuł: Przegląd metod separacji i oczyszczania białek przydatnych w badaniach i analizie żywności
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2005, R. 12, nr 3 (44), s. 5-22, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: białka ; źródła białka ; separacja ; oczyszczanie białek ; metody chromatograficzne ; przechowywanie
Angielskie słowa kluczowe: source protein ; protein isolation ; chromatographic methods ; storage of proteins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
26/36
Rok: 2004
Autorzy: Andrzej Kalinowski, Małgorzata Klimko, Barbara Wojciechowska
Tytuł: Morfologia oraz białka płaszcza i protoplastu pyłku u amfiploidów Aegilops kotschyi x Secale cereale
W: Genetyka w ulepszaniu roślin użytkowych / Pod red. P. Krajewskiego, Z. Zwierzykowskiego i P. Kachlickiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Genetyki Roślin PAN, 2004
Seria: Rozprawy i Monografie. Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, nr 11, ISSN 1230-0721
Szczegóły: s. 163-169, il., bibliogr.
ISBN: 83-85583-20-3
Polskie słowa kluczowe: Aegilops kotschyi ; żyto ; Secale cereale ; amfiploidy ; białka ; pyłek kwiatowy ; morfologia ; płaszcz pyłku ; protoplast pyłku
Angielskie słowa kluczowe: Aegilops kotschyi ; amphiploids ; pollen coat ; pollen morphology ; pollen protoplast ; protein ; Secale cereale
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
27/36
Rok: 2004
Autorzy: Piotr Gronek, Dariusz Brzeziński, Katarzyna Nuc, Ewa Iwańczyk, Ryszard Słomski
Tytuł: Analiza międzygatunkowej homologii DNA i białka
W: Przykłady analiz DNA / pod red. Ryszarda Słomskiego.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2004
Szczegóły: s. 198-203, il., bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: DNA ; białka ; homologia ; analiza porównawcza
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
28/36
Rok: 2004
Autorzy: Marlena Szalata, Paulina Toboła, Ryszard Słomski
Tytuł: Dwukierunkowa elektroforeza białek
W: Przykłady analiz DNA / pod red. Ryszarda Słomskiego.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2004
Szczegóły: s. 320-325, il., bibliogr.
Liczba arkuszy: 0,44
Polskie słowa kluczowe: białka ; elektroforeza dwukierunkowa
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
29/36
Rok: 2004
Autorzy: Marlena Szalata, Paulina Toboła, Andrzej Pławski, Robert Kalak, Jolanta Jura, Ryszard Słomski
Tytuł: Elektroforeza białek w żelu poliakryloamidowym
W: Przykłady analiz DNA / pod red. Ryszarda Słomskiego.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2004
Szczegóły: s. 313-319, il., bibliogr.
Liczba arkuszy: 0,513
Polskie słowa kluczowe: białka ; elektroforeza ; żel poliakryloamidowy
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
30/36
Rok: 2004
Autorzy: Karolina Szulc, Piotr Kaczmarek, Piotr Luciński
Tytuł: Wykorzystanie różnych źródeł białka w żywieniu tuczników
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2004, R. 42, nr 11, s. 78-81, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: żywienie zwierząt ; trzoda chlewna ; tuczniki ; białka ; źródła białka
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 0.500
Praca afiliowana przez UP
31/36
Rok: 2002
Autorzy: Hanna Bandurska, Monika Kozłowska, Małgorzata Zielezińska
Tytuł: Proline and hydroxyproline containing cell wall proteins of red raspberry (Rubus idaeus L.) cane cortex
Tytuł równoległy: Białka ścian komórkowych bogate w prolinę oraz hydroksyprolinę w korze pierwotnej pędów maliny (Rubus idaeus L.)
Źródło: Acta Agrobot. - 2002, vol. 55, (2), s. 65-74, il., bibliogr.
p-ISSN: 0065-0951
Polskie słowa kluczowe: malina ; Rubus idaeus ; pędy ; kora pierwotna ; ściana komórkowa ; białka ; prolina ; hydroksyprolina
Angielskie słowa kluczowe: raspberry ; biotic stress ; growth ; development ; cell wall ; proline ; hydroxyproline
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
32/36
Rok: 2002
Autorzy: Monika Kozłowska, Hanna Bandurska, Krzysztof Fryder
Tytuł: Effect of Didymella applanata (Niessl/Sacc.) on proline and hydroxyproline containing cell wall proteins of red respberry
Źródło: Acta Physiol. Plant. - 2002, vol. 24, no. 3, s. 229-236, il., bibliogr.
p-ISSN: 0137-5881
Polskie słowa kluczowe: malina ; Rubus idaeus ; infekcja grzybowa ; Didymella applanata ; reakcje roślin ; ściana komórkowa ; białka ; prolina ; hydroksyprolina
Angielskie słowa kluczowe: Didymella applanata ; growth stage ; hydroxyproline ; proline ; red raspberry
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.310
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
33/36
Rok: 2002
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Marek Gogolewski, Marcin Jaworek, Aleksander Siger, Aleksandra Szulczewska
Tytuł: Oznaczanie niektórych składników jako wyróżników jakości nasion rzepaku produkowanych w różnych regionach Polski
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2002, t. 23, z. 2, s. 447-459, bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; nasiona ; skład chemiczny ; białka ; tłuszcz ; kwasy tłuszczowe ; metody badań ; spektrometria NIR
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; NIR spectrometry ; protein ; fat ; fatty acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
34/36
Rok: 2002
Autorzy: Romualda Dolińska, Jerzy R. Warchalewski
Tytuł: Wpływ promieniowania gamma i ogrzewania mikrofalowego zastosowanego przed wysiewem na strawność in vitro białek albuminowych ziarna pszenicy I i II pokolenia
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2002, R. 9, nr 4 (33), s. 102-116, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: zboża ; pszenica ; stymulacja przedsiewna ; promieniowanie gamma ; ogrzewanie mikrofalowe ; ziarno ; białka ; albuminy ; strawność
Angielskie słowa kluczowe: wheat ; gamma-radiation ; microwave heating ; protein ; albumin ; digestibility
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
35/36
Rok: 1997
Autorzy: Anna Cierniewska, Alicja Kawka, Mieczysław Jankiewicz
Tytuł: Wykorzystanie metod histochemicznych do określenia rozmieszczenia związków białkowych, lipidowych i b~-glukanów w ziarniakach wybranych odmian jęczmienia
W: Agrotechnika i wykorzystanie jęczmienia : Seminarium Naukowe, Puławy 23-24 października 1997.
Adres wydawniczy: Puławy : Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, 1997
Seria: K - Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa ; 14
Szczegóły: s. 88
ISBN: 83-85725-73-3
Polskie słowa kluczowe: zboża ; jęczmień ; odmiany roślin ; ziarniaki ; białka ; lipidy ; beta-glukany ; lokalizacja ; metody histochemiczne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
36/36
Rok: 1994
Autorzy: Bożena Stasińska
Tytuł: Chemiczne modyfikacje białek niekonwencjonalnych przeznaczonych do celów żywieniowych : Wykład publiczny wygłoszony w Akademii Rolniczej Poznań na Wydziale Technologii Żywności w dniu 27.01.1994 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Poznański, 1994. - 45 s. : il. ; 23 cm
Seria: Biblioteczka PTŻ. Seria Popularno-Naukowa, ISSN 0867-5384, nr 12
Polskie słowa kluczowe: białka ; modyfikacja chemiczna ; preparaty białkowe
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP