logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
Liczba odnalezionych rekordów: 43



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/43
Rok: 2019
Autorzy: Marek Siwulski, Piotr Rzymski, Anna Budka, Pavel Kalač, Sylwia Budzyńska, Luiza Dawidowicz, Edmund Hajduk, Lidia Kozak, Jolanta Budzyk, Krzysztof Sobieralski, Przemysław Niedzielski
Tytuł: The effect of different substrates on the growth of six cultivated mushroom species and composition of macro and trace elements in their fruiting bodies
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2019, vol. 245, iss. 2, s. 419-431, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja posiada status Online First Articles [Dostęp: 25 października 2018].
Polskie słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności ; grzyby uprawne ; podłoża uprawowe ; akumulacja ; składniki chemiczne
Angielskie słowa kluczowe: food safety ; cultivated mushrooms ; cultivation substrate ; accumulation ; chemical elements
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.919
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/43
Rok: 2019
Autorzy: Krzysztof Pilarski, Agnieszka Pilarska
Tytuł: Dodatki do żywności
Źródło: Food Forum. - 2019, nr 2 (30), s. 112-114, bibliogr.
p-ISSN: 2299-6346
Polskie słowa kluczowe: związki chemiczne ; dodatki do żywności ; bezpieczeństwo żywności ; żywność wysokoprzetworzona
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
3/43
Rok: 2017
Autorzy: Magdalena Kozera-Kowalska
Tytuł: The food security and safety in the case of pork production in Poland
Tytuł równoległy: Bezpieczeństwo żywnościowe i żywności w Polsce na przykładzie produkcji żywca wieprzowego
Źródło: J. Agribus. Rural Dev. - 2017, 1 (43), s. 95-102, bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1899-5241 e-ISSN: 1899-5772
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 sierpnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: samowystarczalność żywnościowa ; łańcuch dostaw trzody chlewnej i wieprzowiny ; bezpieczeństwo żywności ; Polska
Angielskie słowa kluczowe: food self-sufficiency ; food safety ; supply chain of pigs and pork ; Poland
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/43
Rok: 2017
Autorzy: Mirosław Mleczek, Marek Siwulski, Piotr Rzymski, Przemysław Niedzielski, Monika Gąsecka, Agnieszka Jasińska, Sylwia Budzyńska, Anna Budka
Tytuł: Multi-elemental analysis of Lentinula edodes mushrooms available in trade
Źródło: J. Environ. Sci. Health Part B-Pestic. Contam. Agric. Wastes. - 2017, vol. 52, iss. 3, s. 196-205, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0360-1234 e-ISSN: 1532-4109
Polskie słowa kluczowe: Lentinula edodes ; analiza wielopierwiastkowa ; bezpieczeństwo żywności
Angielskie słowa kluczowe: Lentinula edodes ; multi-elemental analyses ; food safety
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.273
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
5/43
Rok: 2017
Autorzy: Piotr Rzymski, Mirosław Mleczek, Marek Siwulski, Agnieszka Jasińska, Anna Budka, Przemysław Niedzielski, Pavel Kalač, Monika Gąsecka, Sylwia Budzyńska
Tytuł: Multielemental analysis of fruit bodies of three cultivated commercial Agaricus species
Źródło: J. Food Compos. Anal. - 2017, vol. 59, s. 170-178, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0889-1575
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 kwietnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: pieczarka ; składniki mineralne ; analiza żywności ; grzyby ; bezpieczeństwo żywności
Angielskie słowa kluczowe: Agaricus ; elements ; minerals ; cultivar differences ; food composition ; food analysis ; mushrooms ; food safety
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.956
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/43
Rok: 2017
Autorzy: Katarzyna Ratajczak, Agnieszka Piotrowska-Cyplik, Kamila Myszka
Tytuł: Badania metapopulacyjne wybranych fermentowanych produktów pochodzenia roślinnego
Źródło: Postępy Nauk. Technol. Przem. Rol.-Spoż. - 2017, t. 72, nr 3, s. 26-38, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 2083-5809
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: żywność fermentowana ; mikroflora ; metapopulacja ; bezpieczeństwo żywności
Angielskie słowa kluczowe: fermented foods ; microflora ; metapopulation ; food safety
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/43
Rok: 2016
Autorzy: Agata Lasik, Tomasz Szablewski, Renata Cegielska-Radziejewska, Łukasz Tomczyk, Jan Zabielski
Tytuł: Zastosowanie mikrobiologii prognostycznnej do oceny bezpieczeństwa żywności
W: Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu żywnościowym [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 41-49, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-833-9
Liczba arkuszy: 0,50
Polskie słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności ; prognozowanie ; mikrobiologia ; żywność
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/43
Rok: 2016
Autorzy: Tomasz Szablewski, Kinga Stuper-Szablewska, Renata Cegielska-Radziejewska, Łukasz Tomczyk, Agata Lasik
Tytuł: Mikroorganizmy i ich metabolity w środowisku kurnika, a jakość i bezpieczeństwo jaj konsumpcyjnych
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 32
Polskie słowa kluczowe: jaja konsumpcyjne ; jakość ; bezpieczeństwo żywności ; mikroorganizmy
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/43
Rok: 2016
Autorzy: Agata Lasik, Tomasz Szablewski, Renata Cegielska-Radziejewska, Łukasz Tomczyk, Jan Zabielski
Tytuł: Wykorzystanie mikrobiologii prognostycznej dla oceny bezpieczeństwa mikrobiologicznego wyrobów mięsnych
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 31
Polskie słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności ; prognozowanie mikrobiologiczne ; wyroby mięsne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/43
Rok: 2016
Autorzy: Izabela Lipińska
Tytuł: Institutional risk in agricultural production in the face of negotiating the Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP)
Tytuł równoległy: Ryzyko instytucjonalne w produkcji rolnej w aspekcie negocjacji Transatlantyckiego Partnerstwa w dziedzinie Handlu i Inwestycji (TTIP)
Źródło: J. Agribus. Rural Dev. - 2016, 4 (42), s. 591-596, bibliogr.
p-ISSN: 1899-5241 e-ISSN: 1899-5772
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 lutego 2017].
Polskie słowa kluczowe: ryzyko produkcyjne, ; bezpieczeństwo żywności ; Wspólna Polityka Rolna ; normy fitosanitarne ; oznaczenia geograficzne ; normy sanitarne
Angielskie słowa kluczowe: production risk ; food security ; Common Agricultural Policy ; phytosanitary standards ; Geographical Indications ; sanitary standards
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/43
Rok: 2015
Autorzy: Marta Cieślik, Katarzyna Ratajczak
Tytuł: Porównanie wybranych metod identyfikacji mikroorganizmów w analizie mikrobiologicznej mięsa
W: VII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2015 Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju : Lublin, 21-22 marca 2015 roku, Abstrakty / Red. Monika Olszówka, Kinga Kropiwiec, Kamil Maciąg.
Adres wydawniczy: Lublin : Sorus, 2015
Szczegóły: s. 119
ISBN: 978-83-63768-62-1
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 listopada 2015].
Polskie słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności ; konsorcjum mikrobiologiczne ; mięso
Angielskie słowa kluczowe: food safety ; microbial consortium ; meat
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/43
Rok: 2014
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Zarządzanie bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym i zakładach gastronomicznych
W: Bezpieczeństwo żywności i żywienia / Pod red. Jana Gawęckiego i Zbigniewa Krejpcio.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: 119-127, il.
ISBN: 978-83-7160-741-7
Liczba arkuszy: 0,45
Polskie słowa kluczowe: HACCP ; bezpieczeństwo żywności
Angielskie słowa kluczowe: HACCP ; food safety
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/43
Rok: 2014
Autorzy: Marcin Schmidt, Agnieszka Olejnik-Schmidt
Tytuł: Żywność genetycznie modyfikowana
W: Bezpieczeństwo żywności i żywienia / Pod red. Jana Gawęckiego i Zbigniewa Krejpcio.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 111-117, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-741-7
Liczba arkuszy: 0,23
Polskie słowa kluczowe: żywność ; bezpieczeństwo żywności ; żywność genetycznie modyfikowana
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/43
Rok: 2014
Autorzy: E. Mroczek, P. Konieczny, T. Kleiber, A. Waśkiewicz
Tytuł: Response of hydroponically grown head lettuce on residual monomer from polyacrylamide
Źródło: Food Addit. Contam. Part A. - 2014, vol. 31, no. 8, s. 1399-1405, bibliogr.
p-ISSN: 1944-0049 e-ISSN: 1944-0057
Polskie słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności ; flokulanty ; monomer akryloamidowy ; hydroponika ; sałata ; wysokosprawna chromatografia cieczowa
Angielskie słowa kluczowe: food safety ; flocculants ; acrylamide monomer ; hydroponic ; lettuce ; HPLC
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.802
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
15/43
Rok: 2014
Autorzy: Agnieszka Bilska, Ryszard Kowalski
Tytuł: Food quality and safety management
Tytuł równoległy: Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności
Źródło: LogForum. - 2014, 10 (3), s. 351-361, bibliogr.
p-ISSN: 1895-2038 e-ISSN: 1734-459X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 listopada 2014].
Polskie słowa kluczowe: żywność ; jakość ; bezpieczeństwo żywności ; GHP ; GMP ; system HACCP ; ISO 22000 ; BRC ; IFS
Angielskie słowa kluczowe: food quality ; food safety ; GHP ; GMP ; system HACCP ; ISO 22000 ; BRC ; IFS
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
Adres url:
16/43
Rok: 2014
Autorzy: Dominik Kmiecik, Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak
Tytuł: Ocena jakości mrożonych ziemniaczanych produktów smażonych dostępnych na polskim rynku
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2014, t. 8, z. 4, art. 58, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_8_58.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mrożone produkty ziemniaczane ; zawartość tłuszczu ; bezpieczeństwo żywności ; proces smażenia
Angielskie słowa kluczowe: frozen potato products ; fat content ; food safety ; frying process
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/43
Rok: 2014
Tytuł: Bezpieczeństwo żywności i żywienia / Pod red. Jana Gawęckiego i Zbigniewa Krejpcio
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014. - 149 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-741-7
Polskie słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności ; zagrożenia chemiczne ; zagrożenia mikrobiologiczne ; zagrożenia fizyczne ; zarządzanie bezpieczeństwem żywności
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/43
Rok: 2014
Autorzy: Dorota Starostka, Agnieszka Olejnik-Schmidt, Marcin Schmidt
Tytuł: Zastosowanie bakteriofagów jako środków ochrony żywności. Cz. 1
Źródło: Przem. Spoż. - 2014, t. 68, 2, s. 30-33, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: bakteriofagi ; bezpieczeństwo żywności ; patogeny
Angielskie słowa kluczowe: bacteriophages ; food safety ; pathogens
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
19/43
Rok: 2014
Autorzy: Dorota Starostka, Agnieszka Olejnik-Schmidt, Marcin Schmidt
Tytuł: Zastosowanie bakteriofagów jako środków ochrony żywności. Cz. 2
Źródło: Przem. Spoż. - 2014, t. 68, 3, s. 16-18
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: bakteriofagi ; bezpieczeństwo żywności ; patogeny
Angielskie słowa kluczowe: bacteriophages ; food safety ; pathogens
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
20/43
Rok: 2014
Autorzy: Izabela Lipińska
Tytuł: Rola integracji poziomej w ograniczaniu występowania ryzyka produkcyjnego w kontekście reformy wspólnej polityki rolnej - aspekty prawne i ekonomiczne
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2014, t. 16, z. 5, s. 139-145, il., bibliogr.
p-ISSN: 1508-3535
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: integracja pozioma ; ryzyko produkcyjne ; prawne instrumenty zarządzania ryzykiem ; Wspólna Polityka Rolna ; bezpieczeństwo żywności ; zarządzanie ryzykiem
Angielskie słowa kluczowe: horizontal integration ; production risk ; legal instruments of risk management ; Common Agricultural Policy ; food security
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 8.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
21/43
Rok: 2014
Autorzy: Katarzyna Leśkiewicz, Izabela Lipińska
Tytuł: Z prawnej problematyki klonowania zwierząt oraz produkcji żywności
Źródło: Stud. Iurid. Agrar. - 2014, t. 12, s. 179-190
p-ISSN: 1642-0438
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności ; klonowanie zwierząt gospodarskich ; ryzyko produkcyjne ; innowacyjna produkcja
Angielskie słowa kluczowe: food safety ; farm animals' cloning ; production risk ; innovative production
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
22/43
Rok: 2014
Autorzy: Noureddin Driouech, Hamid el Bilali, Roberto Capone, Luigi Sisto, Sinisa Berjan, Izabela Hanna Lipińska
Tytuł: Exploring linkages between the common agricultural policy and food security in the mediterranean region
Źródło: Zag. Ekon. Rol. - 2014, 2, s. 79-103, il., bibliogr.
p-ISSN: 0044-1600
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: Wspólna Polityka Rolna ; bezpieczeństwo żywności
Angielskie słowa kluczowe: Common Agricultural Policy ; food security
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 8.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
23/43
Rok: 2013
Autorzy: Mirosław Czechlowski, Magdalena Laskowska
Tytuł: The development and validation of the calibration model for the VIS-NIR spectrometer used dor the evaluation of deoxynivalenol content in wheat grain directly during combine harvest.
Tytuł równoległy: Opracowanie i walidacja modelu kalibracyjnego dla spektrometru VIS-NIR przeznaczonego do oceny zawartości deoksyniwalenolu w ziarnie pszenicy bezpośrednio podczas kombajnowego zbioru.
Źródło: J. Res. Appl. Agric. Eng. - 2013, vol. 58, 3, s. 27-30, il., bibliogr.
p-ISSN: 1642-686X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności ; deoksyniwalenol ; spektrometria VIS-NIR ; model kalibracyjny PLS
Angielskie słowa kluczowe: food safety ; deoxynivalenol ; VIS-NIR spectrometry ; PLS calibration model
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
24/43
Rok: 2013
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Renata Cegielska-Radziejewska, Jacek Kijowski, Robert Borowiak
Tytuł: Badania nad pozyskiwaniem i przeciwbakteryjnym potencjałem różnych form lizozymu z białka jaja kurzego. Część 1, Otrzymywanie i modyfikacje lizozymu
W: Zapewnianie jakości i bezpieczeństwa wyrobów drobiarskich : Seminarium poświęcone pamięci Profesora Adama Niewiarowicza (1918-1993), Poznań, 14.06.2013.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Katedra Zarządzania Jakością Żywności, 2013
Szczegóły: s. 48-50
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; metody otrzymywania ; modyfikacja ; bezpieczeństwo żywności
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
25/43
Rok: 2013
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Jacek Kijowski
Tytuł: Badania nad pozyskiwaniem i przeciwbakteryjnym potencjałem różnych form lizozymu z białka jaja kurzego. Część 2, Ocena aktywności przeciwbakteryjnej lizozymu
W: Zapewnianie jakości i bezpieczeństwa wyrobów drobiarskich : Seminarium poświęcone pamięci Profesora Adama Niewiarowicza (1918-1993), Poznań, 14.06.2013.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Katedra Zarządzania Jakością Żywności, 2013
Szczegóły: s. 51-53
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność hydrolityczna ; aktywność przeciwbakteryjna ; modyfikacja ; bezpieczeństwo żywności
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
26/43
Rok: 2010
Autorzy: Tomasz Szablewski, Renata Cegielska-Radziejewska, Ewa Gornowicz, Jacek Kijowski
Tytuł: Jakość i bezpieczeństwo jaj konsumpcyjnych znakowanych laserowo [*]
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2010, t. 15, nr 1, s. 27-30, bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Polskie słowa kluczowe: jaja kurze ; znakowanie ; bezpieczeństwo żywności
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
27/43
Rok: 2007
Autorzy: Bożena Danyluk
Tytuł: Sterowanie procesem pasteryzacji konserw mięsnych na podstawie nowego modelu wyznaczania stopni letalności
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2007. - 92 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 385
Polskie słowa kluczowe: żywność ; konserwy mięsne ; technologia produkcji ; pasteryzacja ; bezpieczeństwo żywności ; bakterie ; Enterococcus faecium ; przeżywalność
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
28/43
Rok: 2007
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak, Marzanna Hęś, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: HACCP jako skuteczne narzędzie zapewniające bezpieczeństwo i jakość żywności
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1027-1031, il., bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: HACCP ; GHP ; jakość żywności ; bezpieczeństwo żywności ; system kontroli jakości
Angielskie słowa kluczowe: HACCP ; GHP ; GMP ; food quality ; food safety ; quality control system
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
29/43
Rok: 2006
Autorzy: Jan Zabielski, Wiktor Wysłouch, Jacek Kijowski
Tytuł: Analiza czynników istotnych dla skutecznego zarządzania bezpieczeństwem i jakością w wybranych procesach produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego
W: HACCP, ISO 22000 - zagrożenia żywności, funkcjonowanie, auditowanie i certyfikowanie systemu / pod red. Jacka Kijowskiego i Renaty Cegielskiej-Radziejewskiej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 72-90, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-442-3
Polskie słowa kluczowe: żywność ; bezpieczeństwo żywności ; system HACCP ; żywność pochodzenia zwierzęcego ; produkcja żywności ; zagrożenia mikrobiologiczne ; zagrożenia chemiczne ; procesy technologiczne ; kontrola jakości
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
30/43
Rok: 2006
Autorzy: Piotr Konieczny, Jacek Kijowski
Tytuł: Nowe metody nietermicznego utrwalania żywności wobec wymagań jej bezpieczeństwa
W: HACCP, ISO 22000 - zagrożenia żywności, funkcjonowanie, auditowanie i certyfikowanie systemu / pod red. Jacka Kijowskiego i Renaty Cegielskiej-Radziejewskiej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 91-107, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-442-3
Polskie słowa kluczowe: żywność ; żywność pochodzenia zwierzęcego ; utrwalanie żywności ; metody nietermiczne ; metody fizyczne ; technologia płotków ; bezpieczeństwo żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
31/43
Rok: 2006
Autorzy: Jacek Kijowski, Anna Fabisz-Kijowska
Tytuł: Projekt normy ISO/DIS 2005: Identyfikowalność w łańcuchu pasz i żywności
W: HACCP, ISO 22000 - zagrożenia żywności, funkcjonowanie, auditowanie i certyfikowanie systemu / pod red. Jacka Kijowskiego i Renaty Cegielskiej-Radziejewskiej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 119-128
ISBN: 978-83-7160-442-3
Polskie słowa kluczowe: projekty ; norma ISO/DIS 22005 ; bezpieczeństwo żywności ; łańcuch pasz i żywności ; śledzenie produktu ; identyfikowalność
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
32/43
Rok: 2006
Autorzy: Piotr Zielonka, Jan Zabielski
Tytuł: Stan jakości mikrobiologicznej i fizykochemicznej oraz bezpieczeństwa żywności w kraju w świetle badań Państwowej Inspekcji Sanitarnej
W: HACCP, ISO 22000 - zagrożenia żywności, funkcjonowanie, auditowanie i certyfikowanie systemu / pod red. Jacka Kijowskiego i Renaty Cegielskiej-Radziejewskiej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 62-71, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-442-3
Polskie słowa kluczowe: Państwowa Inspekcja Sanitarna ; badania naukowe ; bezpieczeństwo żywności ; żywność ; jakość mikrobiologiczna ; jakość fizyczna ; Polska
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
33/43
Rok: 2006
Autorzy: Anna Fabisz-Kijowska, Jacek Kijowski
Tytuł: Zarządzanie bezpieczeństwem żywności według normy ISO serii 22000:2005
W: HACCP, ISO 22000 - zagrożenia żywności, funkcjonowanie, auditowanie i certyfikowanie systemu / pod red. Jacka Kijowskiego i Renaty Cegielskiej-Radziejewskiej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 110-118, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-442-3
Polskie słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności ; zarządzanie ; norma ISO 22000 ; Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
34/43
Rok: 2006
Autorzy: Maciej Taczanowski
Tytuł: Jakość żywności, produkcja i obrót w definicjach projektu ustawy
Źródło: Przem. Spoż. - 2006, t. 60, 7, s. 2-8, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: ustawy ; projekty ustaw ; żywność ; żywienie człowieka ; bezpieczeństwo żywności ; definicje ; jakość ; produkcja żywności ; obrót towarowy ; zanieczyszczenia żywności ; zafałszowania żywności ; wymagania zdrowotne ; jakość handlowa ; wprowadzanie do obrotu
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
35/43
Rok: 2006
Autorzy: Maciej Taczanowski
Tytuł: Nowa ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia - uchwalona
Źródło: Przem. Spoż. - 2006, t. 60, 8, s. 38-41, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: żywność ; żywienie człowieka ; Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia ; bezpieczeństwo żywności ; ustawy ; żywność pochodzenia zwierzęcego ; warunki zdrowotne ; znakowanie żywności ; higiena żywności ; dodatki do żywności ; zanieczyszczenia żywności ; system HACCP ; kontrola urzędowa
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
36/43
Rok: 2006
Autorzy: Maciej Taczanowski
Tytuł: Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia wchodzi w życie
Źródło: Przem. Spoż. - 2006, t. 60, 10, s. 27, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: Polska ; przemysł spożywczy ; produkcja żywności ; żywność ; bezpieczeństwo żywności ; ustawodawstwo ; Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
37/43
Rok: 2006
Autorzy: Halina Staniek, Zbigniew Krejpcio, Henryk Szymusiak, Ryszard Zieliński
Tytuł: Ocena bezpieczeństwa suplementacji kompleksem chromu(III) z kwasem propionowym
Źródło: Towarozn. Probl. Jakości. - 2006, 4 (9), s. 67-74, bibliogr.
p-ISSN: 1733-747X
Polskie słowa kluczowe: żywność ; suplementacja żywności ; chrom ; kwas propionowy ; metabolizm człowieka ; zapotrzebowanie na składniki mineralne ; dieta ; bezpieczeństwo żywności
Angielskie słowa kluczowe: food safety ; chromium ; propionic acid ; supplementation ; animal model
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
38/43
Rok: 2006
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Joanna Suliburska, Danuta Olejnik, Joanna Jankowska
Tytuł: Urzędowa kontrola bezpieczeństwa i jakości żywności w Polsce
Źródło: Towarozn. Probl. Jakości. - 2006, 3 (8), s. 19-24, il., bibliogr.
p-ISSN: 1733-747X
Polskie słowa kluczowe: Polska ; żywność ; jakość ; bezpieczeństwo żywności ; kontrola urzędowa ; Państwowa Inspekcja Sanitarna ; Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia ; Inspekcja Handlowa
Angielskie słowa kluczowe: safety ; quality ; food
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
39/43
Rok: 2005
Autorzy: Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Adhezja mikroorganizmów do powierzchni stykających się z żywnością
Źródło: Przem. Spoż. - 2005, t. 59, 4, s. 28-31
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: przemysł spożywczy ; żywność ; bezpieczeństwo żywności ; higiena produkcji ; higiena żywności ; mikroorganizmy ; adhezja ; kontakt z żywnością ; zanieczyszczenia żywności ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; psucie się żywności ; zapobieganie
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
40/43
Rok: 2005
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Stanisław Sionkowski, Ewelina Król
Tytuł: Ocena jakości i bezpieczeństwa produktów przeznaczonych dla niemowląt i dzieci na podstawie zawartości metali ciężkich
Źródło: Towarozn. Probl. Jakości. - 2005, 2 (3), s. 86-90, bibliogr.
p-ISSN: 1733-747X
Polskie słowa kluczowe: produkty spożywcze ; jakość ; bezpieczeństwo żywności ; ocena jakości ; metale ciężkie ; zawartość metali ciężkich ; oznaczanie ; spektrometria atomowa absorpcyjna ; zanieczyszczenia żywności ; stężenie pierwiastków ; żywienie człowieka ; dzieci ; niemowlęta
Angielskie słowa kluczowe: atomic absorption spectrometry ; heavy metals ; food ; quality ; products ; children
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
41/43
Rok: 2004
Autorzy: Agnieszka Makowska, Dorota Piasecka-Kwiatkowska
Tytuł: Metody immunochemiczne w analizie zbóż i ich przetworów. cz. 1, Kontrola bezpieczeństwa żywności bezglutenowej
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2004, R. 48, nr 8, s. 10-12, bibliogr.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: przetwory zbożowe ; żywność bezglutenowa ; kontrola jakości ; bezpieczeństwo żywności ; metody analizy ; metody immunochemiczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 0.500
Praca afiliowana przez UP
42/43
Rok: 2004
Autorzy: Joanna Smoluk
Tytuł: Rola państwa w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności w kontekście integracji Polski z Unią Europejską
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2004, t. 6, z. 2, s. 274-279, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1508-3535
Polskie słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności ; zagrożenia zdrowotne żywności ; system HACCP ; prawo żywnościowe
Angielskie słowa kluczowe: food safety ; food safety risks ; HAACCP system ; food law
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 1.000
Praca afiliowana przez UP
43/43
Rok: 1997
Autorzy: Artur Bogusławski, Jacek Kijowski
Tytuł: Systemy kontroli jakości
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 1997, 32, s. 348
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: żywność ; bezpieczeństwo żywności ; zapewnienie bezpieczeństwa ; kontrola jakości ; Dobra Praktyka Produkcyjna ; system HACCP ; system TQM ; normy ISO 9000
Charakt. formalna: PDN
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP