logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: BEZ CZARNY
Liczba odnalezionych rekordów: 26



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/26
Rok: 2018
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Produkty handlowe z bzu czarnego, ocena właściwości bioaktywnych
Źródło: Przem. Spoż. - 2018, t. 72, 8, s. 70-73, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 0033-250X e-ISSN: 2449-996X
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; antioxidant activity ; polyphenols ; anthocyanins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
2/26
Rok: 2018
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Marcin Kidoń
Tytuł: Przetwory z bzu czarnego jako produkty o wysokim potencjale prozdrowotnym
W: XI Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce, warzywa i grzyby - innowacje, bezpieczeństwo, jakość, technologie" : Bydgoszcz, 17-18 maja 2018 r..
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Wydawnictwa Uczelniane Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego, 2018
Szczegóły: s. 52
ISBN: 978-83-65603-43-2
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; antocyjany ; bez czarny ; polifenole ; przetwory
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
3/26
Rok: 2017
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Wpływ zabiegów technologicznych i pochodzenia surowca na aktywność przeciwutleniającą i właściwości fizyczno-chemiczne soku z bzu czarnego.
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 4, s. 385-395, il., bibliogr., abstr., streszcz.
https://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_36.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; sok ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany ; barwa
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; juice ; anti-oxidative activity ; polyphenols ; anthocyanins ; colour
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/26
Rok: 2017
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Halina Staniek
Tytuł: Kwiaty i owoce bzu czarnego źródłem związków bioaktywnych i składników mineralnych
W: Ogólnopolska Konferencja Naukowa "NATURALni 2017" : Łódź, 11 marca 2017 r., Materiały konferencyjne, Książka abstraktów / [Red. Kępczak Norbert].
Adres wydawniczy: Łódź : Fundacja Promovendi, 2017
Szczegóły: s. 24
ISBN: 978-83-946991-1-6
Liczba arkuszy: 0,04
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany ; składniki mineralne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/26
Rok: 2017
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk, Marcin Kidoń, Izabela Przybylska
Tytuł: Ocena wpływu obróbki wstepnej miazgi owocowej na jakość soku z bzu czarnego
W: Owoce, warzywa, grzyby - innowacje w surowcach i przetwórstwie : X Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Nieborów 25-26 maja 2017.
Adres wydawniczy: Skierniewice : Instytut Ogrodnictwa, 2017
Szczegóły: s. 73
ISBN: 978-83-89800-91-6
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; sok ; ultradźwieki ; polifenole ; antocyjany ; barwa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/26
Rok: 2017
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Wpływ pochodzenia i stopnia dojrzałości owoców bzu czarnego na wybrane właściwości fizykochemiczne
W: Owoce, warzywa, grzyby - innowacje w surowcach i przetwórstwie : X Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Nieborów 25-26 maja 2017.
Adres wydawniczy: Skierniewice : Instytut Ogrodnictwa, 2017
Szczegóły: s. 63
ISBN: 978-83-89800-91-6
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; owoce ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/26
Rok: 2017
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Wpływ sezonu zbiorczego na aktywność biologiczną kwiatów i owoców bzu czarnego
W: Owoce, warzywa, grzyby - innowacje w surowcach i przetwórstwie : X Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Nieborów 25-26 maja 2017.
Adres wydawniczy: Skierniewice : Instytut Ogrodnictwa, 2017
Szczegóły: s. 64
ISBN: 978-83-89800-91-6
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; kwiaty ; owoce ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/26
Rok: 2016
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Assessment of colour changes during storage of elderberry juice concentrate solutions using the optimization method
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2016, 15 (3), s. 299-309, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 listopada 2016].
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; soki owocowe ; barwa owoców ; antocyjany
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; juice ; colour ; anthocyanins ; response surface
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/26
Rok: 2016
Autorzy: Anna Olejnik, Mariola Olkowicz, Katarzyna Kowalska, Joanna Rychlik, Radosław Dembczyński, Kamila Myszka, Wojciech Juzwa, Wojciech Białas, Mary Pat Moyer
Tytuł: Gastrointestinal digested Sambucus nigra L. fruit extract protects in vitro cultured human colon cells against oxidative stress
Źródło: Food Chem. - 2016, vol. 197, pt. A, 15 April 2016, s. 648-657, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; komórki okrężnicy ; aktywność przeciwutleniająca ; uszkodzenia DNA ; produkcja ROS ; aktywność przeciwmutagenna
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; colon cells ; antioxidant activity ; DNA damage ; ROS generation ; antimutagenic activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.529
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/26
Rok: 2016
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk, Marcin Kidoń, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Katarzyna Siwińska
Tytuł: Porównanie wybranych właściwości soków i dżemów z owoców bzu czarnego
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 51
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; przetwory owocowe ; antocyjany ; polifenole ; barwa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/26
Rok: 2016
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające handlowych soków z owoców bzu czarnego
W: Nauka dla środowiska. t. 2 / Red. nauk. Tomasz Cłapa, Emil Mariusz Szymański.
Adres wydawniczy: Zgorzelec : GSP, 2016
Szczegóły: s. 38-47, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-944317-0-9
Uwagi: IV Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców "Nauka dla środowiska przyrodniczego", Poznań, 23-25 kwietnia 2015 r.
Liczba arkuszy: 0,7
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; soki owocowe ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; juice ; antioxidant activity ; polyphenols ; anthocyanins
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
12/26
Rok: 2016
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk, Klaudia Gutowska
Tytuł: Wpływ przechowywania zamrażalniczego na wybrane właściwości bioaktywne owoców bzu czarnego
W: Owoce, Warzywa, Grzyby - Żywność i Technologia : IX Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Lublin 19-20 maja 2016.
Adres wydawniczy: Lublin : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 54
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; mrożenie ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/26
Rok: 2016
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Katarzyna Siwińska, Marcin Kidoń, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik
Tytuł: Porównanie wybranych właściwości soków i dżemów z owoców bzu czarnego
W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 67-76, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-834-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; antocyjany ; barwa ; bez czarny ; polifenole ; przetwory
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/26
Rok: 2016
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Marcin Kidoń
Tytuł: The content of polyphenols and anthocyanins in elderberry juices
W: Żywność od A do Z = Food from A to Z : XXI Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej, V International Session of Young Scientific Staff, 12-13 maja 2016 Łódź, Polska / Red. i proj. okł. Lidia Mielcarz, Alicja Malik, Michał Kurczewski.
Adres wydawniczy: Łódź : [Politechnika Łódzka], 2016
Szczegóły: s. 84
ISBN: 978-83-912026-8-5
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; soki owocowe ; polifenole ; antocyjany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
15/26
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Marcin Kidoń, Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela
Tytuł: Characteristics of bioactive properties of elder flowers
Źródło: Biotechnol. Food Sci. - 2015, vol. 79, no. 1, s. 33, bibliogr.
p-ISSN: 2084-0136 e-ISSN: 2299-6818
Uwagi: Biologicaly active compounds in food: International conference, Łódź, Poland, 15-16 october 2015. Book of abstracts.
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; kwiaty ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; flowers ; antioxidant activity ; polyphenols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
16/26
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Porównanie soków z owoców bzu czarnego oraz noni (morwa indyjska) pod względem wybranych właściwości prozdrowotnych
W: Chemoprewencyjne i kardioprotekcyjne właściwości warzyw, owoców i soków : II Konferencja Naukowa z cyklu "Nutraceutyki w zdrowiu i chorobie", Kraków, 5.12.2015, Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Kraków : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 57-58
Polskie słowa kluczowe: soki owocowe ; bez czarny ; noni
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/26
Rok: 2015
Autorzy: Anna Olejnik, Katarzyna Kowalska, Mariola Olkowicz, Joanna Rychlik, Wojciech Juzwa, Kamila Myszka, Radosław Dembczyński, Wojciech Białas
Tytuł: Anti-inflammatory effects of gastrointestinal digested Sambucus nigra L. fruit extract analysed in co-cultured intestinal epithelial cells and lipopolysaccharide-stimulated macrophages
Źródło: J. Funct. Foods. - 2015, vol. 19, pt. A, s. 649-660, il., bibliogr.
p-ISSN: 1756-4646
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 10 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; Sambucus nigra ; owoce bzu czarnego ; potencjał przeciwzapalny ; trawienie in vitro
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; Sambucus nigra ; elderberry fruits ; anti-inflammatory potential ; in vitro digestion ; transepithelial transport ; intracellular ROS generation ; proinflammatory genes expression
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.973
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
18/26
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające oraz ocena sensoryczna handlowych suszy z kwiatów bzu czarnego
W: Nauka dla środowiska przyrodniczego : IV Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców w Poznaniu, 23-25 kwietnia 2015 r., Książka abstraktów.
Inf. o wydaniu: Wydanie na płycie CD.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2015
Szczegóły: s. 81
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; kwiaty ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; ocena sensoryczna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/26
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające soków z owoców bzu czarnego
W: Nauka dla środowiska przyrodniczego : IV Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców w Poznaniu, 23-25 kwietnia 2015 r., Książka abstraktów.
Inf. o wydaniu: Wydanie na płycie CD.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2015
Szczegóły: s. 82
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; soki owocowe ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/26
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Barwa soków handlowych z owoców bzu czarnego jako wskaźnik ich jakości [*]
W: Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu : VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Poznań, 28-29 maja 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : Mags Production Sp. z o.o., 2015
Szczegóły: s. 55
Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu", Poznań, 28-29 maja 2015 r.
Liczba znaków: 2500
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; soki owocowe ; barwa
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; fruit juice ; colour
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/26
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające handlowych suszy z owoców bzu czarnego [*]
W: Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu : VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Poznań, 28-29 maja 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : Mags Production Sp. z o.o., 2015
Szczegóły: s. 15
Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu", Poznań, 28-29 maja 2015 r.
Liczba znaków: 2500
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; polyamines ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
22/26
Rok: 2015
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor
Tytuł: Czarny bez Sambucus nigra w dietoterapii chorób cywilizacyjnych
Źródło: Przem. Spoż. - 2015, t. 69, 1, s. 38-41, il.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; Sambucus nigra ; związki bioaktywne ; działanie prozdrowotne ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; Sambucus nigra ; bioactive compounds ; pro-health influence ; antioxidant potential
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
23/26
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Brakuje plantacji bzu
Źródło: Warz. Owoce Miękkie. - 2015, 6, s. 58-61, il.
p-ISSN: 2449-7134
Liczba znaków: 10400
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; warunki uprawy ; wykorzystanie ; przetwórstwo owoców
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; growing conditions ; processing
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
24/26
Rok: 2007
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Dom i zdrowie : Zbierane po przymrozkach
Źródło: Agrotechnika. - 2007, nr 10, s. 42-44, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: rośliny dziko rosnące ; dereń ; berberys ; bez czarny ; jarząb pospolity ; pigwa ; owoce ; wartość odżywcza ; właściwości lecznicze ; zbiór ; przetwórstwo owoców ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
25/26
Rok: 2005
Autorzy: Urszula Braun-Młodecka
Tytuł: Czerwone, żółte, granatowe...
Źródło: Działkowiec. - 2005, nr 11 (663), s. 4-8, il.
p-ISSN: 0137-7930
Polskie słowa kluczowe: rośliny ozdobne ; kolorystyka ; berberys ; cytryniec chiński ; dereń właściwy ; irga ; jabłoń purpurowa ; ognik szkarłatny ; trzmielina ; bez czarny ; ligustr ; dereń biały ; śnieguliczka biała ; owoce ; barwa biała
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
26/26
Rok: 2002
Autorzy: Włodzimierz Prądzyński, Bogusława Waliszewska, Magdalena Cichocka
Tytuł: Porównanie zawartości metali ciężkich w drewnie, liściach i owocach Sambucus nigra L.
W: Reakcje biologiczne drzew na zanieczyszczenia przemysłowe : IV Krajowe Sympozjum Poznań-Kórnik, 29 maja - 1 czerwca 2001: Materiały. t. 2 / Pod red. Ryszarda Siweckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Bogucki Wydawnictwo Naukowe, 2002
Szczegóły: s. 707-713, il., bibliogr.
ISBN: 83-89290-08-1
Polskie słowa kluczowe: krzewy ; bez czarny ; Sambucus nigra ; drewno bzu czarnego ; liście ; owoce ; zawartość metali ciężkich
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP