logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: BARWA
Liczba odnalezionych rekordów: 66



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/66
Rok: 2017
Autorzy: Marcin Kidoń, Lu Wang, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Chokeberry anthocyanin stability during heating
W: 4th North and East European Congress on Food : 10-13 September 2017, Kaunas, Lithuania, Abstract book.
Adres wydawniczy: Kaunas : Department of Food Science and Technology, Kaunas University of Technology, 2017
Szczegóły: s. 77
ISBN: 978-609-02-1373-5
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 stycznia 2018].
Liczba znaków: 1191
Liczba arkuszy: 0,03
Polskie słowa kluczowe: aronia ; antocyjany ; barwa
Angielskie słowa kluczowe: chokeberry ; anthocyanin ; sweeteners ; colour ; degradation kinetics
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
2/66
Rok: 2017
Autorzy: Paulina Bierzuńska, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Mleko nie (zawsze) jest białe
Źródło: Kierun. Spoż. - 2017, 4, s. 36-38, il.
p-ISSN: 2451-1811
Polskie słowa kluczowe: jogurt ; kefir ; barwa ; indeks oddalenia od bieli
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
3/66
Rok: 2017
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Wpływ zabiegów technologicznych i pochodzenia surowca na aktywność przeciwutleniającą i właściwości fizyczno-chemiczne soku z bzu czarnego.
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 4, s. 385-395, il., bibliogr., abstr., streszcz.
https://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_36.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; sok ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany ; barwa
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; juice ; anti-oxidative activity ; polyphenols ; anthocyanins ; colour
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/66
Rok: 2017
Autorzy: Marcin Kidoń, Ma Tianhui
Tytuł: Ocena jakości smoothie przygotowanych na bazie przecierów z marchwi
W: Owoce, warzywa, grzyby - innowacje w surowcach i przetwórstwie : X Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Nieborów 25-26 maja 2017.
Adres wydawniczy: Skierniewice : Instytut Ogrodnictwa, 2017
Szczegóły: s. 14
ISBN: 978-83-89800-91-6
Polskie słowa kluczowe: smoothie ; marchew ; jakość ; polifenole ; antocyjany ; barwa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/66
Rok: 2017
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk, Marcin Kidoń, Izabela Przybylska
Tytuł: Ocena wpływu obróbki wstepnej miazgi owocowej na jakość soku z bzu czarnego
W: Owoce, warzywa, grzyby - innowacje w surowcach i przetwórstwie : X Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Nieborów 25-26 maja 2017.
Adres wydawniczy: Skierniewice : Instytut Ogrodnictwa, 2017
Szczegóły: s. 73
ISBN: 978-83-89800-91-6
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; sok ; ultradźwieki ; polifenole ; antocyjany ; barwa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/66
Rok: 2017
Autorzy: Jolanta Gawałek, Ewa Domian
Tytuł: Ocena zmian barwy suszonych rozpyłowo soków z rabarbaru
W: Owoce, warzywa, grzyby - innowacje w surowcach i przetwórstwie : X Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Nieborów 25-26 maja 2017.
Adres wydawniczy: Skierniewice : Instytut Ogrodnictwa, 2017
Szczegóły: s. 52
ISBN: 978-83-89800-91-6
Polskie słowa kluczowe: suszenie rozpyłowe ; rabarbar ; suszone soki rabarbarowe ; barwa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/66
Rok: 2016
Autorzy: Sylwia Chudy, Urszula Gierałtowska, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek
Tytuł: Pomiar barwy produktów mleczarskich
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 53
Polskie słowa kluczowe: barwa ; CIE Lab ; masło ; ser podpuszczkowy ; liczebność próby
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/66
Rok: 2016
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk, Marcin Kidoń, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Katarzyna Siwińska
Tytuł: Porównanie wybranych właściwości soków i dżemów z owoców bzu czarnego
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 51
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; przetwory owocowe ; antocyjany ; polifenole ; barwa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/66
Rok: 2016
Autorzy: Jolanta Gawałek, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Ocena zmian barwy suszonych rozpyłowo soków aronii czarnoowocowej podczas przechowywania
W: Owoce, Warzywa, Grzyby - Żywność i Technologia : IX Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Lublin 19-20 maja 2016.
Adres wydawniczy: Lublin : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 14
Polskie słowa kluczowe: suszenie rozpyłowe ; aronia ; proszek aronii ; barwa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/66
Rok: 2016
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul, Joanna Teichert, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Wytwarzanie kumysu i jego charakterystyka
Źródło: Prz. Mlecz. - 2016, 4, s. 15-18, il., bibliogr.
p-ISSN: 0478-6599
Polskie słowa kluczowe: kumys ; metody wytwarzania ; barwa ; właściwości
Angielskie słowa kluczowe: koumiss ; methods of production ; color ; properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/66
Rok: 2016
Autorzy: Sylwia Chudy, Urszula Gierałtowska, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek
Tytuł: Pomiar barwy produktów mleczarskich
W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 85-96, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-834-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: CIELab ; liczebność próby ; barwa ; masło ; ser podpuszczkowy dojrzewający
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/66
Rok: 2016
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Katarzyna Siwińska, Marcin Kidoń, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik
Tytuł: Porównanie wybranych właściwości soków i dżemów z owoców bzu czarnego
W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 67-76, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-834-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; antocyjany ; barwa ; bez czarny ; polifenole ; przetwory
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/66
Rok: 2016
Autorzy: Marcin Kidoń, Jerzy Fogiel, Dorota Walkowiak-Tomczak, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Zastosowanie suszonych wytłoków jabłkowych jako dodatku do produkcji wafli
W: Zagospodarowanie ubocznych produktów przemysłu spożywczego [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Danuta Górecka, Edward Pospiech.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 47-55, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-836-0
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: barwa ; właściwości sensoryczne ; tekstura ; wafle ; wytłoki jabłkowe ; polifenole
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/66
Rok: 2015
Autorzy: A. Schroeter-Zakrzewska
Tytuł: Influence of the light colour on the seedling quality of French marigold and Scarlet sage
Źródło: Bulg. J. Agric. Sci. - 2015, vol. 21, no. 5, s. 951-956, il., bibliogr.
p-ISSN: 1310-0351
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 marca 2016].
Polskie słowa kluczowe: kiełkowanie ; lampy LED ; barwa ; nasiona
Angielskie słowa kluczowe: germinated ; LEDs ; light colour ; seeds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/66
Rok: 2015
Autorzy: Łukasz Kaczyński, Paulina Bierzuńska, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Zmiana indeksu oddalenia od bieli mleka otrzymanego na drodze fermentacjii mlekowej i mleko-alkoholowej
W: Dni Doktoranta 2015 : Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13 listopada 2015.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2015
Szczegóły: s. 35
ISBN: 978-83-7160-825-4
Polskie słowa kluczowe: mleko ; fermentacja mlekowa ; barwa ; indeks oddalenia od bieli ; jogurt naturalny ; kefir
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/66
Rok: 2015
Autorzy: Joanna Bykowska
Tytuł: Liście w kolorach
Źródło: Działkowiec. - 2015, nr 11 (783), s. 4-8, il.
p-ISSN: 0137-7930
Polskie słowa kluczowe: krzewy ozdobne ; drzewa ozdobne ; liście ; barwa ; jesień
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/66
Rok: 2015
Autorzy: Joanna Teichert, Romualda Danków, Jan Pikul, Natalia Osten-Sacken
Tytuł: Właściwości napojów fermentowanych wytworzonych z mleka koziego z udziałem kultur zagęszczających
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2015, t. 9, z. 2, art. 28, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_28.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; napoje fermentowane ; barwa ; tekstura
Angielskie słowa kluczowe: goat milk ; fermented beverages ; colour ; texture
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
18/66
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Barwa soków handlowych z owoców bzu czarnego jako wskaźnik ich jakości [*]
W: Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu : VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Poznań, 28-29 maja 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : Mags Production Sp. z o.o., 2015
Szczegóły: s. 55
Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu", Poznań, 28-29 maja 2015 r.
Liczba znaków: 2500
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; soki owocowe ; barwa
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; fruit juice ; colour
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/66
Rok: 2015
Autorzy: Jolanta Gawałek, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Ocena zmian barwy suszonych rozpyłowo soków aronii czarnowocowej [*]
W: Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu : VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Poznań, 28-29 maja 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : Mags Production Sp. z o.o., 2015
Szczegóły: s. 39
Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu", Poznań, 28-29 maja 2015 r.
Liczba znaków: 2300
Polskie słowa kluczowe: aronia ; suszenie rozpyłowe ; barwa
Angielskie słowa kluczowe: chokeberry ; drying ; colour
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/66
Rok: 2015
Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Agnieszka Makowska, Jacek Lewandowicz, Zuzanna Małyszek
Tytuł: Wpływ jonów metali dwuwartościowych na właściwości skrobi porowatych
W: Technologiczne kształtowanie jakości żywności / Pod red. nauk. Karoliny M. Wójciak i Zbigniewa J. Dolatowskiego.
Adres wydawniczy: Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2015
Szczegóły: s. 149-159, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-935421-9-2
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 27 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: skrobia porowata ; barwa ; adsorpcja jonów dwuwartościowych ; reologia
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
21/66
Rok: 2015
Autorzy: Ewa Gornowicz, Tomasz Szwaczkowski, Marian Pietrzak, Magdalena Graczyk
Tytuł: Wpływ masy tuszki na barwę mięsa kaczek typu pekin
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2015, R. 22, nr 4 (101), s. 60-72, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: kaczki ; mięso drobiowe ; barwa ; tuszki drobiowe ; masa ubojowa ; płeć
Angielskie słowa kluczowe: duck ; sex ; carcass weight ; meat ; colour
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
22/66
Rok: 2015
Autorzy: Joanna Le Than-Blicharz, Agnieszka Makowska, Jacek Lewandowicz, Zuzanna Małyszek
Tytuł: Wpływ jonów metali dwuwartościowych na właściwości skrobi porowatych
W: Żywność - Zdrowie - Przyszłość : XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Lublin, 25-26 czerwca 2015, Materiały konferencji naukowej / Red. tech. Anna Jakubczyk.
Adres wydawniczy: Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2015
Szczegóły: s. 217
ISBN: 978-83-9354214-6-1
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 27 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: skrobia porowata ; barwa ; adsorpcja jonów dwuwartościowych ; reologia
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
23/66
Rok: 2014
Autorzy: Anna Dobrzańska, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Ocena przydatności systemów pomiaru barwy do badań preparatów białek mleka i serwatki
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2014, t. 19, nr 3, s. 267-272, bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 czerwca 2015].
Polskie słowa kluczowe: barwa ; jasność barwy ; nasycenie barwy ; trójchromatyczność ; mleko w proszku
Angielskie słowa kluczowe: color ; brightness ; saturation ; trichromaticity ; milk powder
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
24/66
Rok: 2014
Autorzy: Katarzyna Gościnna, Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski
Tytuł: Wpływ warunków ogrzewania roztworów koncentratu soku z buraka ćwikłowego na parametry barwy i zawartość barwników betalainowych
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2014, t. 19, nr 2, s. 71-77, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Liczba arkuszy: 0,46
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; barwa ; koncentrat soku ; barwniki betalainowe ; płaszczyzna odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; colour ; juice concentrate ; betalains ; response surface
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
25/66
Rok: 2014
Autorzy: Pavlo Bekhta, Stanisław Proszyk, Tomasz Krystofiak
Tytuł: Colour in short-term thermo-mechanically densified veneer of various wood species
Źródło: Eur. J. Wood Wood Prod. - 2014, vol. 72, iss. 6, s. 785-797, il., bibliogr.
p-ISSN: 0018-3768 e-ISSN: 1436-736X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 listopada 2014].
Polskie słowa kluczowe: fornir ; modyfikacja termo-mechaniczna ; barwa ; gatunek drewna
Angielskie słowa kluczowe: veneer ; thermo-mechanical modification ; colour ; wood species
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.235
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
26/66
Rok: 2014
Autorzy: Agnieszka Krzymińska
Tytuł: Barwa w hortiterapii
W: Hortiterapia / Pod red. Beaty Płoszaj-Witkowskiej.
Adres wydawniczy: Olsztyn : Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2014
Szczegóły: s. 73-86, bibliogr.
ISBN: 978-83-7299-912-2
Liczba arkuszy: 0,65
Polskie słowa kluczowe: hortiterapia ; barwa
Angielskie słowa kluczowe: hortitherapy ; colour
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
27/66
Rok: 2014
Autorzy: Sylwia Chudy
Tytuł: Development of coffee market and changes in coffee consumption among Poles
Tytuł równoległy: Rozwój rynku kawy i zmiany w jej konsumpcji wśród Polaków
Źródło: J. Agribus. Rural Dev. - 2014, 4 (34), s. 41-51, il., bibliogr.
p-ISSN: 1899-5241 e-ISSN: 1899-5772
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: kawa ; konsumenci ; środki zabielające ; ankieta ; barwa
Angielskie słowa kluczowe: coffee ; consumers ; coffee whiteners ; survey ; colour
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG, POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
28/66
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Muzolf-Panek, Anna Kaczmarek
Tytuł: Application of total phenolic content, the antioxidant activity and colour for the discrimination of red grape cultivars
W: 18th Conference of Young Researchers Section of Polish Society of Food Technologist - 2nd International Session : Quo vadis alimentum?, Poznań, 14th-16th May 2013.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2013
Szczegóły: s. 120
Liczba arkuszy: 0,07
Polskie słowa kluczowe: winogrona czerwone ; aktywność przeciwutleniająca ; zawartość polifenoli ; zawartość antocyjanów ; barwa
Angielskie słowa kluczowe: red grapes ; antioxidant activity ; phenolic content ; anthocyanin content ; colour
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
29/66
Rok: 2013
Autorzy: Sylwia Kierczyńska
Tytuł: Apple consumers' preferences on the example of the Poznań University of Life Sciences students
Tytuł równoległy: Zróżnicowanie preferencji konsumentów jabłek na przykładzie studentów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Źródło: J. Agribus. Rural Dev. - 2013, 4 (30), s. 83-93, il., bibliogr.
p-ISSN: 1899-5241 e-ISSN: 1899-5772
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: owoce ; jabłka ; odmiany roślin ; smak ; barwa ; wielkość owoców ; twardość
Angielskie słowa kluczowe: fruits ; apple ; varieties ; taste ; color ; size ; hardness
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
30/66
Rok: 2013
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul, Joanna Teichert, Natalia Osten-Sacken
Tytuł: Charakterystyka i właściwści kumysu
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2013, t. 7, z. 3, art. 35, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_7_35.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: kumys ; barwa ; tekstura ; ocena sensoryczna ; kwas mlekowy ; alkohol
Angielskie słowa kluczowe: koumiss ; colour ; texture ; sensory examination ; lactic acid ; alcohol
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
31/66
Rok: 2013
Autorzy: Katarzyna Gościnna, Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski
Tytuł: Wpływ warunków ogrzewania roztworów koncentratu soku z buraka ćwikłowego na parametry barwy i zawartość barwników betalainowych
Tytuł równoległy: Effect of heating conditions of solutions of red beet juice concentrated on colour parameters and betalain contents
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 138-141
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; koncentrat soku ; betanina ; barwa ; ogrzewanie ; płaszczyzny odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; juice concentrate ; betalains ; colour ; heating ; response surface
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
32/66
Rok: 2013
Autorzy: Marek Bunalski
Tytuł: Co oznacza ilość kropek na biedronce?
Źródło: Sekrety Nauki. - 2013, 3(13), s. 6, bibliogr.
p-ISSN: 2084-0268
Polskie słowa kluczowe: biedronki ; Coccinellidae ; barwa
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
33/66
Rok: 2012
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski
Tytuł: Instrumentalna i sensoryczna ocena barwy roztworów koncentratu soku z czarnej porzeczki podczas przechowywania
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2012, t. 17, nr 2, s. 53-60, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 listopada 2017].
Polskie słowa kluczowe: porzeczka czarna ; barwa ; antocyjany ; płaszczyzna odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: black currant ; colour ; anthocyanins ; response surface
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
34/66
Rok: 2012
Autorzy: Ryszard Cholewa, Jan Kryszak
Tytuł: Coat colour indices of fur animals
Tytuł równoległy: Wskaźniki barwy okrywy włosowej podstawowych gatunków zwierząt futerkowych
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 156-157
Polskie słowa kluczowe: zwierzęta futerkowe ; okrywa włosowa ; barwa
Angielskie słowa kluczowe: fur animals ; coat ; colour
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
35/66
Rok: 2012
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski
Tytuł: Instrumental and sensory analyses of colour in solutions of black currant juice concentrate during storage
Tytuł równoległy: Instrumentalna i sensoryczna ocena barwy roztworów koncentratu soku z czarnej porzeczki podczas przechowywania
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 24-25
Polskie słowa kluczowe: porzeczka czarna ; barwa ; antocyjany ; płaszczyzna odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: black currant ; colour ; anthocyanins ; response surface
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
36/66
Rok: 2012
Autorzy: S. Nowaczewski, T. Szablewski, R. Cegielska-Radziejewska, H. Kontecka
Tytuł: System utrzymania bażantów i barwa skorupy a podstawowy skład chemiczny jaj
Tytuł równoległy: Housing system and eggshell colour vs. egg chemical composition of pheasant eggs
W: XXIV Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA "Nauka praktycze drobiarskiej - praktyka drobiarska nauce" : 12-14.09.2012 r., Kołobrzeg, Poland, Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Szczecin : [Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny], 2012
Szczegóły: s. 169-170
Polskie słowa kluczowe: bażant ; jaja bażancie ; skorupa jaja ; barwa ; skład chemiczny ; systemy utrzymania
Angielskie słowa kluczowe: pheasant ; pheasant eggs ; egg colour ; egg quality
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
37/66
Rok: 2012
Autorzy: S. Nowaczewski, T. Szablewski, R. Cegielska-Radziejewska, H. Kontecka
Tytuł: Zależność między parametrami barwy skorupy a jej jakością i cechami budowy jaj bażantów
Tytuł równoległy: Relationship between egg morphometry, eggshell quality and its colour parameters in ring-neck pheasants
W: XXIV Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA "Nauka praktycze drobiarskiej - praktyka drobiarska nauce" : 12-14.09.2012 r., Kołobrzeg, Poland, Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Szczecin : [Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny], 2012
Szczegóły: s. 167-168
Polskie słowa kluczowe: bażant ; jaja bażancie ; skorupa jaja ; jakość skorupy ; barwa ; cechy morfologiczne
Angielskie słowa kluczowe: pheasant ; pheasant eggs ; egg colour ; egg quality ; morphological features
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
38/66
Rok: 2011
Autorzy: Tatiana Dejewska, Piotr Boniecki, Artur Jakubek, Maciej Zaborowicz
Tytuł: Barwy jako kryterium w neuronowym rozpoznaniu grzybiczego stanu skóry u zwierząt
Źródło: Tech. Rol. Ogrod. Leś. - 2011, nr 2, s. 13-15, il., bibliogr.
p-ISSN: 1732-1719
Polskie słowa kluczowe: bydło ; choroby skóry ; grzybice ; zmiany chorobowe ; skóra zdrowa ; barwa ; zdjęcia cyfrowe ; komputerowa analiza obrazu ; zbiory danych ; sztuczne sieci neuronowe ; uczenie się ; diagnostyka
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
39/66
Rok: 2011
Autorzy: T. Szablewski, R. Cegielska-Radziejewska, E. Gornowicz, J. Kijowski
Tytuł: Ocena wyróżników jakości skorupy wybranych rodów kur nieśnych
Tytuł równoległy: Study of the quality properties of the eggshell in relation to the breeding strains
W: XXIII Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA "Nauka praktycze drobiarskiej - praktyka drobiarska nauce" : 13-15.09.2011 r., Poznań, Poland, 13-15.09.2011 r., Poznań, Poland.
Adres wydawniczy: Poznań : [Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu], 2011
Szczegóły: s. 204-205
Polskie słowa kluczowe: skorupa jaja ; barwa ; grubość ; liczba porów
Angielskie słowa kluczowe: shell ; colour ; thickness ; pores number
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
40/66
Rok: 2010
Autorzy: Tatiana Dejewska, Piotr Boniecki, Artur Jakubek, Maciej Zaborowicz
Tytuł: Barwy jako kryterium w neuronowym rozpoznaniu stanu grzybiczego skóry u zwierząt
Źródło: Tech. Rol. Ogrod. Leś. - 2010, nr 5, s. 11-12, il., bibliogr.
p-ISSN: 1732-1719
Polskie słowa kluczowe: bydło ; choroby skóry ; grzybice ; zmiany chorobowe ; skóra zdrowa ; barwa ; zdjęcia cyfrowe ; komputerowa analiza obrazu ; zbiory danych ; sztuczne sieci neuronowe ; uczenie się ; diagnostyka
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
41/66
Rok: 2010
Autorzy: Piotr Boniecki, Artur Jakubek, Tomasz Kluza, Krzysztof Nowakowski
Tytuł: Neuronowa identyfikacja dojrzałości wybranych odmian jabłek
Źródło: Tech. Rol. Ogrod. Leś. - 2010, nr 6, s. 7-10, il., bibliogr.
p-ISSN: 1732-1719
Polskie słowa kluczowe: owoce ; jabłka ; dojrzałość owoców ; stopień dojrzałości ; identyfikacja ; barwa ; skala BBCH ; kształt ; współczynnik kształtu ; zbiory danych ; sztuczne sieci neuronowe ; system JabVis 1.1
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
42/66
Rok: 2010
Autorzy: Tomasz Szablewski, Anna Kaczmarek, Renata Cegielska-Radziejewska, Jacek Kijowski
Tytuł: Ocena barwy skorupy i żółtka wybranych rodów kur nieśnych
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2010, z. 553, s. 211-216, il., bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Wybrane aspekty oceny jakości surowców, dodatków i produktów żywnościowych. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: barwa ; skorupa jaja ; żółtko jaja
Angielskie słowa kluczowe: colour ; egg shell ; egg yolk
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
43/66
Rok: 2009
Autorzy: Agnieszka Rosińska, Grzegorz Rosiński, Roman Hołubowicz
Tytuł: Effect of colour and size grading of China aster (Callistephus chinensis Nees) seeds on their germination
Tytuł równoległy: Wpływ sortowania nasion astra chińskiego (Callistephus chinensis Nees) według koloru i wielkości na ich kiełkowanie
Źródło: Acta Agrobot. - 2009, vol. 62, (2), s. 187-191, il., bibliogr.
p-ISSN: 0065-0951 e-ISSN: 2300-357X
Polskie słowa kluczowe: aster chiński ; frakcje ; nasiona ; kiełkowanie ; jakość ; barwa
Angielskie słowa kluczowe: China aster ; seed grading ; seed germination ; seed quality ; seed size ; seed colour
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
44/66
Rok: 2009
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Edyta Kowalska, Jan Pikul
Tytuł: Kształtowanie się wartości aktywności wody sera mozzarella poddanego procesowi wędzenia
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2009, t. 14, nr 3, s. 23-28, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Polskie słowa kluczowe: ser Mozarella naturalny ; ser Mozarella wędzony ; ocena sensoryczna ; barwa ; zawartość wody
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
45/66
Rok: 2009
Autorzy: Tomasz Szablewski, Anna Kaczmarek, Renata Cegielska-Radziejewska, Jacek Kijowski
Tytuł: Ocena barwy skorupy i żółtka wybranych rodów kur nieśnych
W: Kształtowanie jakości żywieniowej w procesach technologicznych : VII Konferencja Naukowa z cyklu Jakość i Bezpieczeństwo Żywności, Warszawa 3-4 grudnia 2009 / [oprac. red. Ewa Jakubczyk].
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, [2009]
Szczegóły: s. 110
ISBN: 978-83-7583-153-5
Polskie słowa kluczowe: barwa ; żółtko jaja ; skorupa jaja
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
46/66
Rok: 2009
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Romualda Danków, Jan Pikul
Tytuł: Stabilność i jakość barwy sera Mozzarella w trakcie przechowywania
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2009, t. 3, z. 4, art. 112, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_3_112.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: ser Mozarella ; barwa ; przechowywanie ; jasność barwy ; nasycenie barwy
Angielskie słowa kluczowe: mozzarella cheese ; colour ; storage ; lightness ; saturation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
47/66
Rok: 2008
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Julita Reguła, Grzegorz Łysiak
Tytuł: Physico-chemical properties and antioxidant activity of selected plum cultivars fruit
Tytuł równoległy: Parametry fizykochemiczne i aktywność przeciwutleniająca owoców wybranych odmian śliwek
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2008, 7 (4), s. 15-22, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 kwietnia 2015].
Liczba znaków: 22300
Polskie słowa kluczowe: śliwki ; aktywność przeciwutleniająca ; barwa ; parametry fizyczne ; parametry jakosciowe
Angielskie słowa kluczowe: plum ; antioxidant activity ; colour ; physical parameters ; quality parameters
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
48/66
Rok: 2008
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Jan Pikul
Tytuł: Ocena jakości jogurtu na podstawie instrumentalnego pomiaru barwy
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2008, t. 13, nr 3, s. 8-18, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Polskie słowa kluczowe: jogurty ; jogurt naturalny ; ocena jakości ; przechowywanie ; okres przechowywania ; barwa
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
49/66
Rok: 2008
Autorzy: Agnieszka Rosińska, Roman Hołubowicz
Tytuł: Effect of pansy (Viola x wittrockiana gams) seeds colour and size on their germination
Źródło: Not. Bot. Horti Agrobot. Cluj-Na. - 2008, vol. 36, no. 2, s. 47-50, bibliogr.
p-ISSN: 0255-965X e-ISSN: 1842-4309
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 stycznia 2014].
Polskie słowa kluczowe: nasiona ; barwa ; jakość ; frakcje ; kiełkowanie
Angielskie słowa kluczowe: seed quality ; seed colour ; seed grading ; seed germination ; seed size
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
50/66
Rok: 2007
Autorzy: Krzysztof Nowakowski
Tytuł: Metody pozyskiwania zbiorów uczących dla modelu neuronowego identyfikującego uszkodzenia ziarniaków
Źródło: Tech. Rol. Ogrod. Leś. - 2007, nr 4, s. 6-7, il., bibliogr.
p-ISSN: 1732-1719
Polskie słowa kluczowe: ziarniaki ; uszkodzenia mechaniczne ; identyfikacja ; sztuczne sieci neuronowe ; uczenie się ; zbiór danych ; barwa ; pole powierzchni ; kształt ; wymiary
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
51/66
Rok: 2007
Autorzy: Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Substancje generujące wrażenia zmysłowe
W: Zmysły a jakość żywności i żywienia / pod red. Jana Gawęckiego i Niny Baryłko-Pikielnej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2007
Szczegóły: s. 57-73, il.
ISBN: 978-83-7160-448-5
Polskie słowa kluczowe: człowiek ; wrażenia zmysłowe ; smak ; zapach ; barwa ; substancje generujące wrażenia zmysłowe ; żywność
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
52/66
Rok: 2006
Autorzy: Ryszard Kowalski, Jan Pyrcz, Bożena Danyluk
Tytuł: Wpływ preparatów inulinowych na wybrane wyróżniki jakości homogenizowanych kiełbas parzonych typu parówkowa
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2006, t. 11, nr 2, s. 94-99, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: V seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Poznań, 15-17 listopada 2005 r.
Polskie słowa kluczowe: kiełbasy parzone ; zamienniki tłuszczu ; preparaty inulinowe ; kiełbasa parówkowa ; jakość ; ubytek masy ; konsystencja ; barwa ; ocena organoleptyczna
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
53/66
Rok: 2006
Autorzy: Wiktor Obuchowski, Aleksandra Chalcarz, Leszek Cieśla, Alicja Bzdęga
Tytuł: Wpływ zabiegów termicznych i hydrotermicznych na aktywność peroksydazy w produktach owsianych
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2006, R. 50, nr 3, s. 26-29, il.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo zbożowe ; przetwory zbożowe ; płatki owsiane ; technologia produkcji ; obróbka termiczna ; obróbka hydrotermiczna ; ocena organoleptyczna ; barwa ; smakowitość ; zapach ; peroksydaza ; aktywność enzymatyczna
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
54/66
Rok: 2005
Autorzy: Agnieszka Krzymińska
Tytuł: Czosnek w roli głównej
Źródło: Działkowiec. - 2005, nr 1 (653), s. 11-14, il.
p-ISSN: 0137-7930
Polskie słowa kluczowe: rośliny ozdobne ; czosnek ; gatunki roślin ; kwiatostany ; barwa ; wysokość roślin ; kwitnienie
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
55/66
Rok: 2005
Autorzy: Ewa Czajka
Tytuł: Paleta z kwiatów. Cz. II
Źródło: Działkowiec. - 2005, nr 2 (654), s. 4-5, il.
p-ISSN: 0137-7930
Polskie słowa kluczowe: rośliny ozdobne ; rośliny jednoroczne ; barwa ; uprawa roślin ; stanowisko ; siew ; terminy siewu ; gatunki roślin ; dobór gatunków
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
56/66
Rok: 2004
Autorzy: Ryszard Cholewa, Kinga Pawliczak-Maj
Tytuł: Kolorymetryczny obraz barwy okrywy włosowej fermowych lisów rosyjskich
Źródło: Pr. Komis. Nauk Rol. Komis. Nauk Leś. - 2004, t. 97, s. 341-346, bibliogr.
p-ISSN: 0079-4708
Uwagi: Tytuł zeszytu: Prace z zakresu nauk rolniczych.
Polskie słowa kluczowe: zwierzęta futerkowe ; lis polarny niebieski ; lis srebrzysty ; okrywa włosowa ; barwa ; kolorymetria
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
57/66
Rok: 2004
Autorzy: Ryszard Cholewa, Kinga Pawliczak-Maj
Tytuł: Wskaźniki barwy okrywy włosowej i jej topograficzne zróżnicowanie u królików castorex
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 2004, 72, 6, s. 57-61, bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: zwierzęta futerkowe ; królik kastoreks ; okrywa włosowa ; barwa ; kolorymetria ; zróżnicowanie barwy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
58/66
Rok: 2003
Autorzy: Ryszard Cholewa, Renata Czerkas, Andrzej Frindt
Tytuł: Porównanie barwy okrywy włosowej dwóch odmian lisa pospolitego (Vulpes vulpes L.) za pomocą kolorymetru Minolta
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2003, t. 8, nr 1, s. 91-94, bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: III seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Zielonka k/Poznania, 29-30 listopada 2002 r.
Polskie słowa kluczowe: zwierzęta futerkowe ; lis srebrzysty ; lis białoszyjny ; okrywa włosowa ; barwa ; analiza porównawcza ; kolorymetria ; kolorymetr Minolta
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
59/66
Rok: 2002
Autorzy: Stanisław Kozłowski, Barbara Golińska, Piotr Goliński
Tytuł: Zawartość chlorofilu jako kryterium oceny barwy trawnika wiechlinowego
Źródło: Pr. Komis. Nauk Rol. Komis. Nauk Leś. - 2002, t. 93, s. 141-147, il., bibliogr.
p-ISSN: 0079-4708
Uwagi: Tytuł zeszytu: Prace z zakresu nauk rolniczych.
Polskie słowa kluczowe: trawniki ; barwa ; trawy ; wiechlina łąkowa ; Poa pratensis ; odmiany roślin ; blaszki liściowe ; zawartość chlorofilu
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
60/66
Rok: 2001
Autorzy: Karolina Strybe, Wiktor Obuchowski
Tytuł: Wpływ warunków obróbki hydrotermicznej ziarna pszenicy na układ białkowo-węglowodanowy wytworzonej z tej pszenicy mąki
Źródło: Inż. Rol. - 2001, R. 5, 10 (30), s. 345-355, il., bibliogr.
p-ISSN: 1429-7264
Polskie słowa kluczowe: pszenica ; ziarno ; obróbka hydrotermiczna ; mąka pszenna ; ciasto makaronowe ; przydatność technologiczna ; węglowodany ; układy białkowe ; barwa ; aktywność enzymatyczna
Angielskie słowa kluczowe: wheat grain ; wheat flour ; noodle dough ; technological usability ; carbohydrates ; protein complex ; colour ; enzymatic activity ; hydro-thermal processing
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
61/66
Rok: 2000
Autorzy: Stanisława Krystianiak, Helena Kontecka, Stanisław Wężyk
Tytuł: Jakość jaj bażantów łownych w zależności od barwy skorupy
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 2000, 49, s. 501
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: bażant ; jaja bażancie ; wartość biologiczna ; jakość ; skorupa jaja ; barwa ; masa skorupy ; grubość ; wytrzymałość
Charakt. formalna: PDN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
62/66
Rok: 1996
Autorzy: Ewa Krupska, Andrzej Bereszyński
Tytuł: Czy kormoran czarny jest naprawdę czarny?
Źródło: Pol. Drobiar. - 1996, R. 5, nr 2, s. 28-29, il.
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: ptaki ; upierzenie ; barwa ; nazewnictwo polskie
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
63/66
Rok: 1996
Autorzy: Andrzej Bereszyński, Ewa Krupska
Tytuł: Czy kormoran czarny jest naprawdę czarny?
Źródło: Przyr. Pol. - 1996, nr 6, s. 6, il.
p-ISSN: 0552-430X
Polskie słowa kluczowe: ptaki ; upierzenie ; barwa ; nazewnictwo polskie
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
64/66
Rok: 1994
Autorzy: Andrzej Bereszyński, Tomasz Ogrodowczyk
Tytuł: Pawie oko
Źródło: Przyr. Pol. - 1994, nr 4, s. 4-5, il.
p-ISSN: 0552-430X
Polskie słowa kluczowe: ptaki ; upierzenie ; barwa
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
65/66
Rok: 1993
Autorzy: Andrzej Bereszyński, Tomasz Ogrodowczyk
Tytuł: Pawie oko
Źródło: Pol. Drobiar. - 1993, R. 2, nr 10, s. 32-33
Polskie słowa kluczowe: ptaki ; upierzenie ; barwa
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
66/66
Rok: 1991
Autorzy: Janusz Czapski
Tytuł: Barwniki i problemy związane z barwieniem żywności czyli w czerwcu pod czerwcem siedzi czerwiec : Wykład publiczny wygłoszony w Akademii Rolniczej Poznań na Wydziale Technologii Żywności w dniu 8.06.1991 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Poznański, 1991. - 35 s. : il., bibliogr. ; 23 cm
Seria: Biblioteczka PTŻ. Seria Popularno-Naukowa, nr 2
Polskie słowa kluczowe: żywność ; barwa ; barwienie ; barwniki spożywcze ; barwniki naturalne ; barwniki sztuczne
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP