logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: BAKTERIE KWASU MLEKOWEGO
Liczba odnalezionych rekordów: 13



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/13
Rok: 2018
Autorzy: Paulina Bierzuńska, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Ocena wzrostu mikroflory charakterystycznej jogurtu o zmienionym układzie białek
W: Dni Doktoranta 2018 : Konferencja Naukowa, Poznań, 13 kwietnia 2018 / Red. Ewelina Janicka, Joanna Jaskuła.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2018
Szczegóły: s. 12
Polskie słowa kluczowe: jogurt ; koncentraty białek serwatkowych ; białka serwatkowe polimeryzowane ; bakterie kwasu mlekowego ; bakterie probiotyczne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/13
Rok: 2017
Autorzy: Katarzyna Ratajczak, Agnieszka Piotrowska-Cyplik
Tytuł: Metabolity bakterii kwasu mlekowego i ich zastosowanie w przemyśle
Źródło: Postępy Mikrobiol. - 2017, t. 56, z. 4, s. 416-421, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0079-4252
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: bakterie kwasu mlekowego ; fermentacja mlekowa ; probiotyki
Angielskie słowa kluczowe: lactic acid bacteria ; lactic fermentation ; probiotics
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.354
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/13
Rok: 2016
Autorzy: Łukasz K. Kaczyński, Paulina Bierzuńska, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Technologiczne uwarunkowania syntezy kwasu 2-hydroksypropanowego w fermentowanym mleku o obniżonej zawartości laktozy
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 109
Polskie słowa kluczowe: kwas 2-hydroksypropanowy ; bakterie kwasu mlekowego ; mleko fermentowane
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/13
Rok: 2016
Autorzy: Łukasz K. Kaczyński, Paulina Bierzuńska, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Technologiczne uwarunkowania syntezy kwasu 2-hydroksypropanowego w fermentowanym mleku o obniżonej zawartości laktozy
W: Nowoczesne technologie produkcji żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Hanna Maria Baranowska, Michał Piątek.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 146-153, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-837-7
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: bakterie kwasu mlekowego ; kwas 2-hydroksypropanowy ; mleko fermentowane
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/13
Rok: 2016
Autorzy: Anna Sip, Joanna Le Thanh-Blicharz, Katarzyna Siergiej, Mariusz Lesiecki, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Odpady przemysłu ziemniaczanego jako podłoże do hodowli bakterii mlekowych
Źródło: Postępy Nauk. Technol. Przem. Rol.-Spoż. - 2016, t. 71, nr 1, s. 65-80, il., bibliogr.
p-ISSN: 2083-5809
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 czerwca 2016].
Polskie słowa kluczowe: wycierka ziemniaczana ; sok z ziemniaka ; hydroliza enzymatyczna ; bakterie kwasu mlekowego
Angielskie słowa kluczowe: potato pulp ; potato juice ; enzymatic hydrolysis ; lactic acid bacteria
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/13
Rok: 2015
Autorzy: Moumita Sahoo, Indira Dash, Ajay Dethose, M.J. Eldin, Kamila Goderska, A.P. Sasikumar, Joo-Won Suh, R. Jayabalan
Tytuł: Potential probiotics from home-made curds of Odisha producing angiotensin converting enzyme (ACE) inhibitory peptides by proteolysis of bovine milk
W: 2nd International Conference on Frontiers in Biological Sciences (InCoFIBS-2015) : Rourkela, Odisha, India, January 22-24, 2015, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: Rourkela : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 186
Polskie słowa kluczowe: probiotyki ; bakterie kwasu mlekowego ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: probiotics ; LAB ; fermentation
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
7/13
Rok: 2015
Autorzy: Katarzyna Ratajczak
Tytuł: Bakterie kwasu mlekowego - w trosce o nasze zdrowie
Źródło: Eko My. - 2015, nr 6 (226), s. 34-36, il.
p-ISSN: 1232-4531
Polskie słowa kluczowe: bakterie kwasu mlekowego ; fermentacja mlekowa ; żywność fermentowana
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/13
Rok: 2015
Autorzy: Corinna Markowicz, Marcin T. Schmidt
Tytuł: Zastosowanie egzopolisacharydów produkowanych przez bakterie kwasu mlekowego
Źródło: Przem. Spoż. - 2015, t. 69, 11, s. 18-20, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: egzopolisacharydy ; dodatki do żywności ; bakterie kwasu mlekowego
Angielskie słowa kluczowe: exopolysaccharides ; food additives ; lactic acid bacteria
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
9/13
Rok: 2012
Autorzy: Anna Sip
Tytuł: Potencjał przeciwlisteryjny bakterii fermentacji mlekowej występujących w serach regionalnych wytwarzanych w okręgu tatrzańskim
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012. - 125 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 442
Polskie słowa kluczowe: okręg tatrzański ; produkty regionalne ; sery podpuszczkowe ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; Listeria monocytogenes ; ser bundz ; ser bryndza ; ser gołka wędzona ; ser oscypek ; bakterie kwasu mlekowego ; potencjał przeciwlisteryjny
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/13
Rok: 2011
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Krzysztof Borski, Małgorzata Lasik
Tytuł: Assessment of suitability of yoghurts produced in Poland for the diet of children and teenagers suffering from hypolactasia
Tytuł równoległy: Ocena przydatności jogurtów produkowanych w Polsce w diecie dzieci i młodzieży z hypolaktazją
Źródło: Zdr. Publ. - 2011, 121 (4), s. 407-411, il., bibliogr.
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Zdrowie Publiczne " [Dostęp 25 lutego 2013].
Polskie słowa kluczowe: choroby człowieka ; hipolaktazja ; dzieci ; młodzież ; żywienie człowieka ; jogurty ; beta-D-galaktozydaza ; bakterie kwasu mlekowego
Angielskie słowa kluczowe: yoghurt ; hypolactasia ; beta-D-galactosidase ; lactic acid bacteria
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/13
Rok: 2009
Autorzy: Katarzyna Leja, Magdalena Broda
Tytuł: The occurrence and identification of microbiological contamination in fuel ethanol production
Tytuł równoległy: Zanieczyszczenia mikrobiologiczne procesu fermentacji etanolowej
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2009, 8 (4), s. 25-31, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: bakterie kwasu mlekowego ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; fermentacja etanolowa ; produkcja biopaliw
Angielskie słowa kluczowe: lactic acid bacteria ; contaminants ; fuel ethanol production
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/13
Rok: 2009
Autorzy: Justyna Sadowska, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Odpowiedź komórkowa bakterii kwasu mlekowego na stresy środowiskowe
Źródło: Biotechnologia. - 2009, 4 (87), s. 115-132, bibliogr.
p-ISSN: 0860-7796
Polskie słowa kluczowe: bakterie kwasu mlekowego ; reakcja na stres ; odpowiedź komórkowa ; stresy ; stres osmotyczny ; stres cieplny ; stres kwasowy ; stres oksydacyjny
Angielskie słowa kluczowe: lactic acid bacteria ; stress response ; oxidative stress ; heat stress ; osmotic stress
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
13/13
Rok: 2006
Autorzy: Ryszard Kowalski, Jan Pyrcz
Tytuł: Kultury startowe : Rola wybranych mikroorganizmów w technologii przetwarzania mięsa
Źródło: Mięso. - 2006, 1, s. 20-21
p-ISSN: 1640-2715
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo mięsa ; technologia mięsa ; mikroorganizmy ; bakterie kwasu mlekowego ; mikrokokki ; drożdże ; grzyby pleśniowe ; zastosowanie ; kultury starterowe ; przetwory mięsne ; mięso ; kiełbasy surowe ; utrwalanie żywności ; kultury ochronne
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP