logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: BŁONNIK POKARMOWY
Liczba odnalezionych rekordów: 42



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/42
Rok: 2019
Autorzy: Jacek Anioła
Tytuł: Wpływ mikronizacji błonnika na jego właściwości fizykochemiczne
Źródło: Przem. Spoż. - 2019, t. 73, 5, s. 40-43, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X e-ISSN: 2449-996X
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; preparaty wysokobłonnikowe ; mikronizacja ; właściwości funkcjonalne
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; high-fiber preparations ; micronization ; functional properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
DOI:
2/42
Rok: 2019
Autorzy: Jacek Anioła
Tytuł: Wpływ surowca na właściwości preparatów wysokobłonnikowych
Źródło: Przem. Spoż. - 2019, t. 73, 4, s. 10-13, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X e-ISSN: 2449-996X
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; preparaty wysokobłonnikowe ; źródła błonnika ; właściwości fizjologiczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
DOI:
3/42
Rok: 2018
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Artur Szwengiel, Hanna Sulewska, Ivan Kreft, Elżbieta Gujska, Jarosław Walkowiak
Tytuł: The content of dietary fibre and polyphenols in morphological parts of buckwheat (Fagopyrum tataricum)
Źródło: Plant Foods Hum. Nutr. - 2018, vol. 73, 1, s. 82-88, bibliogr.
p-ISSN: 0921-9668 e-ISSN: 1573-9104
Uwagi: Wersja online artykułu zawiera materiały uzupełniające, które są dostępne dla autoryzowanych użytkowników (The online version of this article contains supplementary material, which is available to authorized users). - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 marca 2018].
Polskie słowa kluczowe: gryka tatarka ; błonnik pokarmowy ; związki fenolowe ; ekstrakt wodny ; ekstrakt metanolowy
Angielskie słowa kluczowe: tartary buckwheat ; dietary fibre ; phenolic substances profile ; water extract ; methanol extract
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.598
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/42
Rok: 2018
Autorzy: Agnieszka Makowska
Tytuł: Technologiczne i żywieniowe aspekty wykorzystania ziarna krajowych odmian pszenzyta
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2018. - 170 s. : il., bibliogr., streszcz., abstr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 502
ISBN: 978-83-7160-905-3
Liczba arkuszy: 12,7
Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; pieczywo ; pieczywo cukiernicze ; wartość technologiczna mąki ; ekstruzja ; wykorzystanie białka netto ; aktywność przeciwutleniająca ; błonnik pokarmowy ; substancje antyodżywcze
Angielskie słowa kluczowe: triticale ; bread ; pastry ; technological value of flour ; extrusion ; net protein utilization ; antioxidative activity ; dietary fiber ; anti-nutritive substances
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 80.000
Praca afiliowana przez UP
5/42
Rok: 2017
Autorzy: Danuta Górecka, Marzanna Hęś, Anna Stachecka, Krzysztof Dziedzic
Tytuł: Produkty zbożowe źródło składników prozdrowotnych
Źródło: Przem. Spoż. - 2017, t. 71, 1, s. 30-33, il.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; błonnik pokarmowy ; fitoestrogeny ; przeciwutleniacze ; spożycie
Angielskie słowa kluczowe: cereal products ; dietary fiber ; phytoestrogens ; antioxidants ; consumption
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
6/42
Rok: 2017
Autorzy: Danuta Górecka, Grażyna Podolska, Krzysztof Dziedzic, Marzanna Hęś
Tytuł: Wpływ sposobu pielęgnacji gryki na skład chemiczny orzeszków
W: XVIII Krajowe Sympozjum Gryczane "Gryka - źródło innowacji" : Wrocław - Pawłowice, 22-23 czerwca 2017.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 30
Polskie słowa kluczowe: gryka ; skład chemiczny ; błonnik pokarmowy ; poplony z żyta ; herbicydy ; Linurex 500 Sc
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/42
Rok: 2017
Autorzy: Grażyna Podolska, Danuta Górecka, Hamman Russel, Krzysztof Dziedzic
Tytuł: Wpływ stresu abiotycznego na wartość odżywczą orzeszków gryki
W: XVIII Krajowe Sympozjum Gryczane "Gryka - źródło innowacji" : Wrocław - Pawłowice, 22-23 czerwca 2017.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 8
Polskie słowa kluczowe: gryka ; skład chemiczny ; błonnik pokarmowy ; herbicydy
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/42
Rok: 2017
Autorzy: Grażyna Podolska, Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic, Marzanna Hęś
Tytuł: Wpływ sposobu pielęgnacji na zawartość wybranych składników orzeszków gryki
Źródło: Zesz. Nauk. Uniw. Przyr. Wroc., Rol. - 2017, 122 (nr 625), s. 77-86, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1897-2098
Polskie słowa kluczowe: gryka ; skład chemiczny ; błonnik pokarmowy ; poplon z zyta ; herbicydy ; Linurex 500 Sc
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat ; chemical composition ; dietary fiber ; active substance ; rye catch crop ; herbicides ; Linurex 500 SC
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
9/42
Rok: 2016
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Krzysztof Dziedzic, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Sensory qualities of pastry products enriched with dietary fiber and polyphenolic substances
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2016, 15 (2), s. 161-170, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 lipca 2016].
Polskie słowa kluczowe: QDA ; akceptacja soryczna ; inulina ; błonnik pokarmowy ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: QDA ; sensory acceptance ; inulin ; dietary fiber ; antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/42
Rok: 2016
Autorzy: Krzysztof Dwiecki
Tytuł: Oznaczanie zawartości błonnika pokarmowego w produktach spożywczych
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 128-134, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/42
Rok: 2015
Autorzy: Agnieszka Makowska, Anna Polcyn, Sylwia Chudy, Jan Michniewicz
Tytuł: Application of oat, wheat and rye bran to modify nutritional properties, physical and sensory characteristics of extruded corn snacks
Tytuł równoległy: Wykorzystanie otrąb owsianych, pszennych i żytnich do kształtowania właściwości dietetycznych, cech fizycznych i sensorycznych ekstrudowanych przekąsek kukurydzianych
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2015, 14 (4), s. 375-386, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: ekstruzja ; otręby ; błonnik pokarmowy ; testy lepkości ; jakość ; temperatura kleikowania
Angielskie słowa kluczowe: extrusion ; bran ; dietary fibre ; critical paste test ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
12/42
Rok: 2015
Autorzy: Piotr Kołodziejczyk, Agnieszka Makowska, Jan Michniewicz
Tytuł: Wysokobłonnikowe produkty żytnie i ich wykorzystanie
W: Parametry oceny jakości ziarna zbóż i mąki do produkcji wyrobów piekarsko-ciastkarskich : XXXVI konferencja w Krynicy Morskiej, 27-30 maja 2015 roku / [Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego].
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2015
Szczegóły: s. 15-17
ISBN: 978-83-933341-6-2
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; żyto
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; rye
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/42
Rok: 2014
Autorzy: S. Mildner-Szkudlarz, A. Makowska, W. Obuchowski, J. Michniewicz
Tytuł: Phytochemicals as functional ingredients: effects on crisp bread and pasta nutritional and physical properties
W: 3rd International ISEKI Food Conference : Food Science and Technology Excellence for a Sustainable Bioeconomy, 21-23 May 2014, Athens, Greece, Book of abstracts / Ed. Rui Costa, Paola Pittia, Cristina L. M. Silva, Eleni Gogou.
Adres wydawniczy: Athens : Cosmosware, 2014
Szczegóły: s. 154
ISBN: 978-960-89789-8-0
Polskie słowa kluczowe: aktywność antyoksydacyjna ; błonnik pokarmowy ; związki fenolowe
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; dietary fibre ; phytochemicals ; sensory analysis
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
14/42
Rok: 2014
Autorzy: Marzanna Hęś, Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Agnieszka Drożdżyńska, Elżbieta Gujska
Tytuł: Effect of boiling in water of barley and buckwheat groats on the antioxidant properties and dietary fiber composition
Źródło: Plant Foods Hum. Nutr. - 2014, vol. 69, 3, s. 276-282, il., bibliogr.
p-ISSN: 0921-9668 e-ISSN: 1573-9104
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: kasza jęczmienna ; kasza gryczana ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; błonnik pokarmowy
Angielskie słowa kluczowe: barley groats ; buckwheat groats ; polyphenols ; antioxidant activity ; dietary fiber
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.976
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
15/42
Rok: 2014
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka, Marta Dudziak
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej marchwi i ziemniaków na zawartość błonnika pokarmowego i jego frakcji
Źródło: Postępy Tech. Przetw. Spoż. - 2014, t. 24/45, nr 2, s. 51-55, bibliogr.
p-ISSN: 0867-793X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 listopada 2017].
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; warzywa ; obróbka termiczna
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/42
Rok: 2014
Autorzy: Jacek Anioła
Tytuł: Badania nad fizykochemicznymi i biologicznymi właściwościami mikronizowanych preparatów wysokobłonnikowych w aspekcie ich zastosowania w leczeniu oraz profilaktyce chorób dietozależnych
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014. - 120 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 476
ISBN: 978-83-7160-763-6
Liczba arkuszy: 9,7
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; wysokie rozdrobnienie ; skład frakcyjny ; właściwości funkcjonalne ; właściwości biologiczne ; szczury ; in vivo
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; fine grinding ; fractional composition ; functional properties ; biological properties ; rats ; in vivo
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
17/42
Rok: 2014
Autorzy: Agata Kurzawska, Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Paulina Smoczyńska
Tytuł: Wiązanie kwasów żółciowych przez pieczywo bezglutenowe z udziałem mączki z kłącza pałki wodnej (Typha latifolia) w warunkach trawienia in vitro
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2014, t. 95, nr 3, s. 709-712, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: mączka ; pałka wodna ; błonnik pokarmowy ; kwasy żółciowe
Angielskie słowa kluczowe: flour ; common cattail ; dietary fiber ; bile acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
18/42
Rok: 2013
Autorzy: Krzysztof Dwiecki
Tytuł: Oznaczanie zawartości błonnika pokarmowego w produktach spożywczych
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
Szczegóły: s. 91-97, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-690-8
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/42
Rok: 2013
Autorzy: Agnieszka Makowska
Tytuł: Wpływ dodatku wytłoków lnianych na wybrane cechy jakościowe wyrobów przekąskowych wytwarzanych metodą ekstruzji
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2013, t. 18, nr 4, s. 309-316, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 listopada 2015].
Polskie słowa kluczowe: wytłoki liniane ; ekstruzja ; błonnik pokarmowy ; jakość ekstrudatów
Angielskie słowa kluczowe: flaxseed by-product ; extrusion-cooking ; dietary fiber ; extrudaes quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
20/42
Rok: 2013
Autorzy: Anna Malinowska
Tytuł: Produkty wspomagające dietę osób z chorobami krążenia
Źródło: Food Forum. - 2013, nr 1, s. 42-47, il., bibliogr.
p-ISSN: 2299-6346
Polskie słowa kluczowe: choroby układu krążenia ; fitosterole ; kwasy tłuszczowe omega 3 ; antyoksydanty ; błonnik pokarmowy ; sód
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/42
Rok: 2013
Autorzy: Anna Malinowska
Tytuł: Wskazania żywieniowe w chorobach układu sercowo-naczyniowego
Źródło: Food Forum. - 2013/2014, nr 3, s. 19-24, il., bibliogr.
p-ISSN: 2299-6346
Polskie słowa kluczowe: choroby układu krążenia ; tablica SCORE ; kwasy tłuszczowe omega 3 ; błonnik pokarmowy ; sód ; fitosterole
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
22/42
Rok: 2012
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka, Marta Dudziak
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej marchwi i ziemniaków na zawartość błonnika pokarmowego
W: 17th Conference of Young Researchers Section of Polish Society of Food Technologists - 1st International Conference : Food Diversity, Krakow, 10-11 May 2012, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: [Krakow] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: [1 s.]
Polskie słowa kluczowe: marchew ; ziemniaki ; błonnik pokarmowy ; obróbka termiczna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
23/42
Rok: 2012
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic
Tytuł: The effect of thermal processing of cruciferous vegetables on their content of dietary fiber and its fractions
Tytuł równoległy: Wpływ obróbki termicznej warzyw kapustnych na zawartość błonnika pokarmowego i jego frakcji
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2012, 11 (4), s. 347-354, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 marca 2015].
Polskie słowa kluczowe: warzywa kapustne ; błonnik pokarmowy ; obróbka termiczna ; celuloza ; hemicelulozy ; lignina
Angielskie słowa kluczowe: cruciferous vegetables ; dietary fiber ; thermal processing ; cellulose ; hemicelluloses ; lignin
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
24/42
Rok: 2012
Autorzy: Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Jan Michniewicz, Jolanta Ziółkowska, Jacek Anioła
Tytuł: Effect of extrusion-cooking parameters on some pro-health components of triticale extrudates
Tytuł równoległy: Wpływ warunków ekstruzji na wybrane składniki prozdrowotne ekstrudatów pszenżytnich
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 146-147
Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; ekstruzja ; aktywność przeciwutleniająca ; pentozany ; błonnik pokarmowy
Angielskie słowa kluczowe: triticale ; extrusion-cooking ; antioxidant activity ; pentosans ; dietary fiber
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
25/42
Rok: 2012
Autorzy: Jan Michniewicz, Piotr Kołodziejczyk, Agnieszka Makowska, Łucja Wardzińska
Tytuł: The effect of micronization of fiber-rich rye product on comopsition of dietary fiber and its components
Tytuł równoległy: Wpływ mikronizacji wysokobłonnikowego produktu żytniego na skład jakościowy błonnika pokarmowego i jego wybranych frakcji
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 142-143
Polskie słowa kluczowe: żyto ; mikronizacja ; błonnik pokarmowy
Angielskie słowa kluczowe: rye ; micronization ; dietary fiber
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
26/42
Rok: 2012
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Krzysztof Dziedzic, Anna Jędrusek-Golińska, Marzanna Hęś, Katarzyna Waszkowiak, Elżbieta Piotrowska
Tytuł: Możliwości wykorzystania inuliny, mączki i łuski gryczanej do produkcji wyrobów ciastkarskich
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 123
Polskie słowa kluczowe: inulina ; mączka gryczana ; łuska gryczana ; błonnik pokarmowy ; ocena sensoryczna ; badania
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
27/42
Rok: 2012
Autorzy: Danuta Górecka, Agata Wawrzyniak, Jadwiga Hamułka, Agata Kurzawska, Robert Owczarzak, Karolina Krzemińska, Patrycja Komolka
Tytuł: Ocena zawartości wybranych substancji biologicznie aktywnych w pomidorach, koncentracie i młócie pomidorowym
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 85
Polskie słowa kluczowe: pomidory ; młóto pomidorowe ; koncentrat pomidorowy ; błonnik pokarmowy ; likopen
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
28/42
Rok: 2012
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej warzyw kapustnych na zawarość błonnika pokarmowego
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2012, R. 19, nr 2 (81), s. 68-76, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 marca 2015].
Polskie słowa kluczowe: warzywa kapustne ; błonnik pokarmowy ; obróbka termiczna
Angielskie słowa kluczowe: brassica vegetables ; dietary fibre ; heat treatment
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.190
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
29/42
Rok: 2009
Autorzy: Jolanta Zdrojewska
Tytuł: Błonnik - na toksyny
Źródło: Top Agrar Pol. - 2009, 5, s. 174, il.
p-ISSN: 1232-6879
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; błonnik pokarmowy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
30/42
Rok: 2008
Autorzy: Alicja Kawka, Danuta Górecka, Agnieszka Budna, Patrycja Duda
Tytuł: Jakość pieczywa pszenno-owsianego otrzymanego na zakwasach owsianych fermentowanych kulturami starterowymi
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2008, t. 41, nr 3, s. 604-609, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: otręby owsiane ; kultury starterowe ; pieczywo ; błonnik pokarmowy
Angielskie słowa kluczowe: oat bran ; starter culture ; bread ; dietary fibre
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
31/42
Rok: 2007
Autorzy: Jacek Anioła, Małgorzata Paczkowska
Tytuł: A comparison of two enzymatic methods for the analysis of dietary fiber in high-fiber preparations
Tytuł równoległy: Porównanie wyników oznaczeń błonnika pokarmowego w preparatach wysokobłonnikowych dwiema metodami enzymatycznymi
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2007, t. 1, z. 2, art. 36, bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_1_36.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: preparaty wysokobłonnikowe ; błonnik pokarmowy ; oznaczanie ; metody ; porównanie
Angielskie słowa kluczowe: high-fiber preparations ; dietary fiber ; determination ; methods ; comparison
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
32/42
Rok: 2007
Autorzy: Danuta Górecka, Józef Korczak, Marzanna Hęś, Krystyna Szymandera-Buszka, Ewa Flaczyk, Grzegorz Czachor
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej ryżu na zawartość i skład błonnika pokarmowego
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1206-1210, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: ryż ; obróbka termiczna ; błonnik pokarmowy ; frakcje
Angielskie słowa kluczowe: rice ; thermal processing ; dietary fibre ; fractions
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
33/42
Rok: 2006
Autorzy: Jan Michniewicz, Piotr Kołodziejczyk, Iwona Jasińska
Tytuł: Możliwości otrzymywania produktów przemiału ziarna żyta o zwiększonej zawartości składników błonnika pokarmowego
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2006, t. 11, nr 1, s. 59-64, bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: V seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Poznań, 15-17 listopada 2005 r.
Polskie słowa kluczowe: żyto ; ziarno ; przemiał ; mąka żytnia ; błonnik pokarmowy
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
34/42
Rok: 2006
Autorzy: Jacek Anioła, Danuta Górecka
Tytuł: Charakterystyka składu nowych mikronizowanych preparatów wysokobłonnikowych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 357-359, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: preparaty wysokobłonnikowe ; preparaty wysokorozdrobnione ; skład chemiczny ; skład frakcyjny ; błonnik pokarmowy
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; fractional composition ; high-fiber preparations
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
35/42
Rok: 2006
Autorzy: Danuta Górecka, Marzanna Hęś, Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Butka, Jacek Anioła, Józef Korczak
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej kaszy jęczmiennej na zawartość i skład błonnika pokarmowego
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 587-590, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: kasza jęczmienna ; obróbka termiczna ; gotowanie ; błonnik pokarmowy ; skład frakcyjny
Angielskie słowa kluczowe: barley groats ; thermal treatment ; dietary fiber ; fractional composition
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
36/42
Rok: 2006
Autorzy: Jacek Anioła, Jan Gawęcki, Anna Ferens-Świątkowska, Julita Reguła
Tytuł: Wpływ wysokiego stopnia rozdrobnienia na wybrane właściwości nowych preparatów wysokobłonnikowych w badaniach in vitro
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 529-532, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; preparaty wysokobłonnikowe ; preparaty wysokorozdrobnione ; właściwości chemiczne ; właściwości fizykochemiczne ; badania in vitro
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; high-fiber preparations ; micronization ; physicochemical properties ; in vitro study
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
37/42
Rok: 2006
Autorzy: Danuta Górecka, Józef Korczak
Tytuł: Wpływ zabiegów technologicznych na skład i właściwości funkcjonalne błonnika pokarmowego nasion roślin strączkowych
W: Warsztaty Naukowe "Strategie wykorzystania roślin strączkowych", Zakopane, 25-27 września 2006 : Program i streszczenia prezentacji.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2006]
Szczegóły: s. 39
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; zabiegi technologiczne ; moczenie ; gotowanie ; nasiona ; błonnik pokarmowy ; właściwości funkcjonalne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
38/42
Rok: 2005
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Jakość i skład chemiczny pieczywa z udziałem wysokobłonnikowego produktu jęczmiennego
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2005, t. 38, supl., s. 147-152, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Żywność, żywienie - nowe wyzwania", Białystok, 23-24 czerwca 2005
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; skład chemiczny ; jakość ; jęczmień ; preparaty wysokobłonnikowe ; błonnik pokarmowy ; wartość energetyczna ; beta-glukany
Angielskie słowa kluczowe: bread ; barley product ; high-fiber preparations ; fiber ; beta-glucan ; energy value
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
39/42
Rok: 2005
Autorzy: Elżbieta Piotrowska, Włodzimierz Dolata, Hanna Maria Baranowska, Ryszard Rezler, Barbara Szczepaniak
Tytuł: Wpływ częściowej wymiany tłuszczu błonnikiem pokarmowym na teksturę i cechy sensoryczne wędlin drobno rozdrobnionych
Źródło: Inż. Rol. - 2005, R. 9, 11 (71), s. 383-392, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1429-7264
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; wędliny drobno rozdrobnione ; właściwości fizykochemiczne ; jakość sensoryczna ; tekstura
Angielskie słowa kluczowe: nutritive cellulose ; minced sausages ; physico-chemical properties ; sensory qualities ; texture
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
40/42
Rok: 2005
Autorzy: Jolanta Czarnocińska, Juliusz Przysławski, Ewa Babicz-Zielińska, Małgorzata Schlegel-Zawadzka, Lidia Wądołowska
Tytuł: Analiza preferencji osób dorosłych w zakresie produktów pochodzenia roślinnego w aspekcie profilaktyki chorób dietozależnych. Badania POFPRES
Źródło: Now. Lek. - 2005, 74, 4, s. 379-383, bibliogr.
p-ISSN: 0860-7397
Polskie słowa kluczowe: ludzie dorośli ; choroby dietozależne ; preferencje żywieniowe ; produkty zbożowe ; warzywa ; owoce ; błonnik pokarmowy ; beta-karoten ; witamina C
Angielskie słowa kluczowe: preferences ; adult ; diet-related diseases ; cereal product ; vegetables ; fruit ; fiber ; carotene ; vitamin C
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
41/42
Rok: 2005
Autorzy: Jacek Anioła, Anna Ladorudzka, Jan Gawęcki, Danuta Górecka
Tytuł: Wpływ wysokiego stopnia rozdrobnienia na wybrane właściwości fizykochemiczne preparatów wysokobłonnikowych
Źródło: Now. Lek. - 2005, 74, 4, s. 358-360, bibliogr.
p-ISSN: 0860-7397
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; preparaty wysokobłonnikowe ; rozdrobnienie ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; high-fiber preparations ; micronization ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
42/42
Rok: 2001
Tytuł: Współczesna wiedza o węglowodanach / Pod red. Jana Gawęckiego
Inf. o wydaniu: Wyd. 2.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2001. - 122 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 83-7160-248-0
Polskie słowa kluczowe: węglowodany ; cukry ; skrobia ; glikogen ; błonnik pokarmowy ; składniki pokarmowe
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP