logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: AZOTANY
Liczba odnalezionych rekordów: 21



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/21
Rok: 2018
Autorzy: Krzysztof Pilarski, Agnieszka Anna Pilarska
Tytuł: Występowanie azotanów i azotynów w warzywach pochodzących z upraw konwencjonalnych i ekologicznych
W: I Poznański Naukowy Kongres Dietetyki: Żywienie - Trening - Wspomaganie : Poznań, 27-28 kwietnia 2018 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2018
Szczegóły: s. 57
Polskie słowa kluczowe: warzywa ; biowarzywa ; azotany ; azotyny
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/21
Rok: 2017
Autorzy: Remigiusz Łukowiak, Przemysław Barłóg, Witold Grzebisz
Tytuł: Soil mineral nitrogen and the rating of CaCl2 extractable nutrients
Źródło: Plant Soil Environ. - 2017, vol. 63, no. 4, s. 177-183, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1214-1178 e-ISSN: 1805-9368
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 maja 2017].
Polskie słowa kluczowe: amoniak ; analiza skupień ; kukurydza ; azotany ; rzepak ; podglebie
Angielskie słowa kluczowe: ammonium ; cluster analysis ; Zea mays ; nitrate ; Brassica napus ; subsoil
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.421
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/21
Rok: 2016
Autorzy: Krzysztof Dwiecki
Tytuł: Oznaczanie zawartości azotanów (V) i azotanów (III) w produktach spożywczych
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 119-127, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: azotany ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/21
Rok: 2015
Autorzy: Adam Kostecki, Agnieszka Bilska, Bożena Danyluk
Tytuł: Chosen quality parameters of pork sausage produced without curing mixture
Tytuł równoległy: Charakterystyka jakości kiełbas wieprzowych wytwarzanych bez dodatku mieszanki peklującej
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2015, 14 (3), s. 191-198, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 stycznia 2016].
Polskie słowa kluczowe: kiełbasy ; azotany ; azotyny ; preparaty warzywne
Angielskie słowa kluczowe: sausages ; sodium nitrate (V) ; sodium nitrate (III) ; vegetable preparation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/21
Rok: 2015
Autorzy: Agnieszka Makowska, Piotr Kubiak, Wojciech Białas, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Wpływ dodatku mocznika, azotanu sodu i glikolu etylenowego na właściwości reologiczne kleików skrobi kukurydzianej
Źródło: Polimery. - 2015, 60, nr 5, s. 343-350, il., bibliogr.
p-ISSN: 0032-2725
Polskie słowa kluczowe: skrobia kukurydziana ; mocznik ; azotany ; glikol etlenowy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.718
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
6/21
Rok: 2014
Autorzy: Bartosz Markiewicz, Tomasz Kleiber
Tytuł: The effect of Tytanit application on the content of selected microelements and the biological value of tomato fruits
Tytuł równoległy: Wpływ stosowania Tytanitu na zawartość wybranych mikroelementów i wartość biologiczną owoców pomidora
Źródło: J. Elem. - 2014, vol. 19, no. 4, s. 1065-1072, bibliogr.
p-ISSN: 1644-2296
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: tytan ; azotany ; likopen ; części wskaźnikowe ; owoce
Angielskie słowa kluczowe: titanium ; nitrates ; lycopene ; index parts ; fruits
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.690
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/21
Rok: 2014
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Marcin Kidoń
Tytuł: Ocena zmian jakościowych warzyw liściowych i korzeniowych podczas przechowywania
W: VII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Przetwórstwo owoców, warzyw i grzybów - Nauka i Przemysł" : Olsztyn, 9-10 czerwca 2014 r. / Pod red. Eulalii Julitty Borowskiej, Sylwestra Czaplickiego, Justyne Ewy Bojarskiej, Małgorzaty Tańskiej.
Adres wydawniczy: Olszyn : Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2014
Szczegóły: s. 80
Polskie słowa kluczowe: warzywa ; azotany ; azotyny
Angielskie słowa kluczowe: vegetables ; nitrates ; nitrites
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/21
Rok: 2013
Autorzy: Krzysztof Sobieralski, Marek Siwulski, Iwona Sas-Golak
Tytuł: Nutritive and health-promoting value of organic vegetables
Tytuł równoległy: Wartość odżywcza i zdrowotna warzyw pochodzących z upraw ekologicznych
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2013, 12 (1), s. 113-123, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 listopada 2013].
Polskie słowa kluczowe: składniki bioaktywne ; ocena sensoryczna ; azotany ; pestycydy ; bakterie chorobotwórcze
Angielskie słowa kluczowe: bioactive components ; sensory examination ; nitrates ; pesticides ; pathogenic bacteria
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/21
Rok: 2013
Autorzy: Katarzyna Gościnna, Janusz Czapski
Tytuł: Wpływ odmiany na zawartość barwników betalainowych, betainy, azotanów i cechy sensoryczne soków z buraka ćwikłowego
Źródło: Przem. Ferment. Owoc. Warz. - 2013, t. 57, nr 11, s. 9-11, il., bibliogr.
p-ISSN: 0137-2645
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; odmiany roślin ; barwniki betalainowe ; betaina ; azotany ; sok buraczany ; właściwości sensoryczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
10/21
Rok: 2012
Autorzy: Janusz Czapski, Katarzyna Gościnna, Katarzyna Mikołajczyk-Bator, Marcin Kidoń
Tytuł: The contents of betalain pigment, nitrate and antioxidant capacity of betroot juices depending on the cultivars and weight of root
Tytuł równoległy: Zawartość barwników betalainowych, azotanów i zdolność przeciwutleniająca soków z buraka ćwikłowego w zależności od odmiany i wielkości korzenia
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 76-77
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; odmiany roślin ; barwniki betalainowe ; azotany ; zdolność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; cultivars ; betalains ; nitrates ; antioxidant capacity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
11/21
Rok: 2011
Autorzy: Hanna Bandurska, Jolanta Krzyszkowska, Krzysztof Moliński, Małgorzata Zielezińska
Tytuł: A method of early selection of cucumber genotypes insensitive to chilling based on data mining
Tytuł równoległy: Metoda wczesnej selekcji genotypów ogórka (Cucumis sativus L.) niewrażliwych na niską temperaturę na podstawie analizy eksploratywnej danych
Źródło: Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus. - 2011, 10 (2), s. 225-233, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0692
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 kwietnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: analiza skupień ; chlorofil ; liścienie ; azotany ; reduktaza azotanowa ; wartości kwartylowe
Angielskie słowa kluczowe: cluster analysis ; chlorophyll ; cotyledones ; nitrates ; nitrate reductase ; quartile values
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.393
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/21
Rok: 2011
Autorzy: Michał Fiedler
Tytuł: Zawartość azotu mineralnego w wodzie gruntowej mikrozlewni śródpolnego oczka wodnego i w oczku na Pojezierzu Gnieźnieńskim
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2011, t. 5, z. 6, art. 104, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/tom5/zeszyt6/art_104.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Melioracje i Inżynieria Środowiska.
Polskie słowa kluczowe: wody gruntowe ; jakość wód gruntowych ; oczka wodne ; azotany ; jony amonowe
Angielskie słowa kluczowe: groundwaters ; water quality ; pond water ; nitrates ; ammonia
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/21
Rok: 2006
Autorzy: Elżbieta Kozik
Tytuł: Wpływ terminu zbioru oraz nawożenia azotem i potasem na zawartość azotanów w sałacie uprawianej w szklarni
Źródło: Acta Agrophys. - 2006, vol. 7, 3 (134), s. 633-642, bibliogr.
p-ISSN: 1234-4125
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Acta Agrophysica"
Polskie słowa kluczowe: doświadczenia szklarniowe ; uprawa roślin pod osłonami ; nawożenie azotem ; nawożenie potasem ; sałata głowiasta ; terminy zbioru ; azotany ; zawartość azotanów
Angielskie słowa kluczowe: nitrate content ; harvest terms ; nitrogen ; potassium
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/21
Rok: 2006
Autorzy: Wojciech Tyksiński, Elżbieta Kozik, Maciej Bosiacki
Tytuł: Wpływ zróżnicowanego nawożenia fosforem na plon rzodkiewki i zawartość w niej azotanów
Źródło: Acta Agrophys. - 2006, vol. 7, 3 (134), s. 733-740, bibliogr.
p-ISSN: 1234-4125
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Acta Agrophysica"
Polskie słowa kluczowe: doświadczenia wazonowe ; uprawa roślin ; rzodkiewka ; gleby mineralne ; gleby torfowe ; nawożenie fosforem ; plony ; azotany ; zawartość azotanów
Angielskie słowa kluczowe: radish ; nitrates ; cultivars ; phosphorus doses
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/21
Rok: 2006
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Ocena zawartości azotanów (III) i (V) w zakwasach buraczanych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 575-579, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; zakwas buraczany ; azotany
Angielskie słowa kluczowe: leaven ; red beet ; fermentation ; nitrates
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/21
Rok: 2006
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Ocena zawartości azotanów (III) i (V) w zakwasach buraczanych
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 57-58
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; zakwas buraczany ; azotany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/21
Rok: 2005
Autorzy: Wojciech Tyksiński, Maciej Bosiacki, Karol Pech
Tytuł: Yield of fresh mass and nitrate reductase activity in lettuce fertilized by different nitrogen forms
Tytuł równoległy: Plon świeżej masy i aktywność reduktazy azotanowej w sałacie nawożonej różnymi formami azotu
Źródło: Rocz. AR Pozn., Ogrod. - 2005, 39 (370), s. 103-110, il., bibliogr.
p-ISSN: 0137-1738
Polskie słowa kluczowe: warzywa liściowe ; sałata ; nawożenie ; nawożenie azotem ; formy azotu ; plonowanie ; liście ; azotany ; reduktaza azotanowa
Angielskie słowa kluczowe: vegetables ; lettuce ; fertilization ; forms of nitrogen ; nitrates ; nitrate reductase
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
18/21
Rok: 2005
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Stanisław Sionkowski, Ewelina Król, Jolanta Bartela
Tytuł: Ocena jakości warzyw i ziemniaków pochodzących z terenu województwa wielkopolskiego na podstawie zawartości azotanów (V)
Źródło: Towarozn. Probl. Jakości. - 2005, 4 (5), s. 77-83, bibliogr.
p-ISSN: 1733-747X
Polskie słowa kluczowe: warzywa ; ziemniak ; jakość ; ocena jakości ; azotany ; zawartość azotanów ; woj. wielkopolskie
Angielskie słowa kluczowe: quality ; vegetables ; potatoes ; nitrates
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/21
Rok: 2005
Autorzy: Elżbieta Kozik, Tomasz Przybyła
Tytuł: Zawartość azotanów w sałacie w zależności od metody oznaczania
Źródło: Zesz. Nauk. AR Wroc., Rol. - 2005, 86 (515), s. 299-305, bibliogr.
p-ISSN: 0137-1959
Polskie słowa kluczowe: sałata ; azotany ; oznaczanie ; kolorymetria ; metody potencjometryczne
Angielskie słowa kluczowe: nitrates ; lettuce ; colorimetric method ; potentiometric method
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/21
Rok: 2002
Autorzy: Arkadiusz Medyński, Edward Pospiech, Bożena Grześ
Tytuł: Wpływ soli kuchennej w tym mikrokapsułkowanej, azotynu i kwasu mlekowego na wybrane właściwości fizykochemiczne mięsa mrożonego
Źródło: Rocz. Inst. Przem. Mięs. Tłuszcz. - 2002, t. 39, s. 129-137, bibliogr.
p-ISSN: 0138-080X
Polskie słowa kluczowe: zmiany masy ; TBA ; azotyny ; azotany ; kwas mlekowy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
21/21
Rok: 1993
Autorzy: Andrzej Komosa
Tytuł: Azotany i azotyny w roślinach ogrodniczych
W: Kwiaty, warzywa, owoce na giełdę : Poznań, 23-24 marzec 1993.
Adres wydawniczy: Poznań : Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Ogrodnictwa, 1993
Szczegóły: s. 52-56
Polskie słowa kluczowe: warzywa ; ziemniaki ; zanieczyszczenia żywności ; azotany ; azotyny ; dawki dopuszczalne ; dawki toksyczne ; dawki letalne
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP