logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: ANALIZA ŻYWNOŚCI
Liczba odnalezionych rekordów: 48



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/48
Rok: 2017
Autorzy: Piotr Rzymski, Mirosław Mleczek, Marek Siwulski, Agnieszka Jasińska, Anna Budka, Przemysław Niedzielski, Pavel Kalač, Monika Gąsecka, Sylwia Budzyńska
Tytuł: Multielemental analysis of fruit bodies of three cultivated commercial Agaricus species
Źródło: J. Food Compos. Anal. - 2017, vol. 59, s. 170-178, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0889-1575
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 kwietnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: pieczarka ; składniki mineralne ; analiza żywności ; grzyby ; bezpieczeństwo żywności
Angielskie słowa kluczowe: Agaricus ; elements ; minerals ; cultivar differences ; food composition ; food analysis ; mushrooms ; food safety
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.956
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/48
Rok: 2016
Autorzy: Krzysztof Dwiecki
Tytuł: Oznaczanie aktywności antyrodnikowej produktów spożywczych z wykorzystaniem DPPH (11-difenylo-2-pikrylohydrazylu)
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 151-153, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
3/48
Rok: 2016
Autorzy: Krzysztof Dwiecki
Tytuł: Oznaczanie całkowitej zdolności antyoksydacyjnej produktów spożywczych
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 154-157, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/48
Rok: 2016
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Oznaczanie gęstości roztworów stosowanych w przemyśle spożywczym
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 17-28, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: gęstość ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/48
Rok: 2016
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Oznaczanie kwasowości wybranych surowców i produktów spożywczych
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 37-46, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: kwasowość ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/48
Rok: 2016
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak
Tytuł: Oznaczanie stężenia roztworów związków barwnych metodami spektrofotometrycznymi
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 47-52, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: spektrofotometria ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/48
Rok: 2016
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Oznaczanie wybranych witamin hydrofilnych i lipofilnych metodami chromatograficznymi
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 87-96, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: witaminy ; chromatografia ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/48
Rok: 2016
Autorzy: Krzysztof Dwiecki
Tytuł: Oznaczanie zawartości azotanów (V) i azotanów (III) w produktach spożywczych
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 119-127, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: azotany ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/48
Rok: 2016
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Oznaczanie zawartości białka w surowcach i produktach stosowanych w przemyśle spożywczym
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 61-69, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: białka ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/48
Rok: 2016
Autorzy: Krzysztof Dwiecki
Tytuł: Oznaczanie zawartości błonnika pokarmowego w produktach spożywczych
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 128-134, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/48
Rok: 2016
Autorzy: Aleksander Siger
Tytuł: Oznaczanie zawartości popiołu w produktach spożywczych
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 97-104, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: popiół ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/48
Rok: 2016
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak
Tytuł: Oznaczanie zawartości sacharydów w surowcach i produktach spożywczych
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 77-86, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: cukry ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/48
Rok: 2016
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Oznaczanie zawartości substancji tłuszczowych w surowcach i produktach stosowanych w przemyśle spożywczym
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 70-76, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: tłuszcz ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/48
Rok: 2016
Autorzy: Aleksander Siger
Tytuł: Oznaczanie zawartości tokochromanoli w produktach spożywczych metodą chromatolografii cieczowej (HPLC)
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 144-150, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: tokochromanole ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/48
Rok: 2016
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Oznaczanie zawartości wody i suchej masy w surowcach i produktach w przemyśle spożywczym
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 29-36, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: sucha masa ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/48
Rok: 2016
Autorzy: Aleksander Siger
Tytuł: Oznaczanie zawartości wybranych składników mineralnych w produktach spożywczych
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 105-118, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: składniki mineralne ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/48
Rok: 2016
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak
Tytuł: Oznaczanie zawartości związków flawinowych z ziarnie i produktach zbożowych
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 53-60, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: związki flawinowe ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/48
Rok: 2016
Autorzy: Aleksander Siger
Tytuł: Oznaczenie zawartości związków fenolowych w produktach spożywczych
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 135-143, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: związki fenolowe ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/48
Rok: 2016
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Pobieranie i przygotowanie próbek do analiz laboratoryjnych w przemyśle spożywczym
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 11-16, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: pobieranie próbek ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/48
Rok: 2016
Autorzy: Krzysztof Dwiecki
Tytuł: Zastosowanie spektrofotometrii UV do wykrywania zafałszowań oliwy extra virgin
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 158-160, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: spektrofotometria ; analiza żywności ; oliwa z oliwek
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/48
Rok: 2016
Autorzy: Krzysztof Dwiecki
Tytuł: Zastosowanie widm synchronicznych fluorescencji do analizy olejów roślinnych
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 161-165, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: fluorescencja ; oleje roślinne ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
22/48
Rok: 2014
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
Tytuł: Zastosowanie kropek kwantowych do oznaczania składników i zanieczyszczeń żywności
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2014, R. 21, nr 3 (94), s. 5-13, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: kropki kwantowe ; analiza żywności ; składniki żywności ; zanieczyszczenia żywności
Angielskie słowa kluczowe: quantum dots ; food analysis ; food components ; food contaminants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
23/48
Rok: 2013
Autorzy: Krzysztof Dwiecki
Tytuł: Oznaczanie aktywności antyrodnikowej produktów spożywczych z wykorzystaniem DPPH (11-difenylo-2-pikrylohydrazylu)
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
Szczegóły: s. 114-116, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-690-8
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
24/48
Rok: 2013
Autorzy: Krzysztof Dwiecki
Tytuł: Oznaczanie całkowitej zdolności antyoksydacyjnej produktów spożywczych
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
Szczegóły: s. 117-120, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-690-8
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
25/48
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Oznaczanie gęstości roztworów stosowanych w przemyśle spożywczym
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
Szczegóły: s. 11-22, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-690-8
Polskie słowa kluczowe: gęstość ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
26/48
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Oznaczanie kwasowości wybranych surowców i produktów spożywczych
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
Szczegóły: s. 31-40, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-690-8
Polskie słowa kluczowe: kwasowość ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
27/48
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Oznaczanie wybranych witamin hydrofilnych i lipofilnych metodami chromatograficznymi
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
Szczegóły: s. 81-90, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-690-8
Polskie słowa kluczowe: witaminy ; chromatografia ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
28/48
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Oznaczanie zawartości białka w surowcach i produktach stosowanych w przemyśle spożywczym
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
Szczegóły: s. 55-63, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-690-8
Polskie słowa kluczowe: białka ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
29/48
Rok: 2013
Autorzy: Krzysztof Dwiecki
Tytuł: Oznaczanie zawartości błonnika pokarmowego w produktach spożywczych
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
Szczegóły: s. 91-97, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-690-8
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
30/48
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Oznaczanie zawartości substancji tłuszczowych w surowcach i produktach stosowanych w przemyśle spożywczym
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
Szczegóły: s. 64-70, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-690-8
Polskie słowa kluczowe: tłuszcz ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
31/48
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Oznaczanie zawartości wody i suchej masy w surowcach i produktach w przemyśle spożywczym
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
Szczegóły: s. 23-30, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-690-8
Polskie słowa kluczowe: sucha masa ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
32/48
Rok: 2013
Autorzy: Aleksander Siger
Tytuł: Oznaczenie zawartości tokochromanoli w produktach spożywczych
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2. popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
Szczegóły: s. 107-113
ISBN: 978-83-7160-690-8
Polskie słowa kluczowe: tokochromanole ; chromatografia cieczowa ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
33/48
Rok: 2013
Autorzy: Aleksander Siger
Tytuł: Zastosowanie metod instrumentalnych do analizy związków fenolowych
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2. popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
Szczegóły: s. 98-106
ISBN: 978-83-7160-690-8
Polskie słowa kluczowe: związki fenolowe ; flawonoidy ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
34/48
Rok: 2013
Autorzy: Krzysztof Dwiecki
Tytuł: Zastosowanie spektrofotometrii UV do wykrywania zafałszowań oliwy extra virgin
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
Szczegóły: s. 121-123, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-690-8
Polskie słowa kluczowe: spektrofotometria ; analiza żywności ; oliwa z oliwek
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
35/48
Rok: 2013
Autorzy: Krzysztof Dwiecki
Tytuł: Zastosowanie widm synchronicznych fluorescencji do analizy olejów roślinnych
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
Szczegóły: s. 124-128, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-690-8
Polskie słowa kluczowe: fluorescencja ; oleje roślinne ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
36/48
Rok: 2013
Tytuł: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013. - 128 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-690-8
Liczba arkuszy: 6,3
Polskie słowa kluczowe: żywność ; analiza żywności ; analiza jakościowa ; analiza ilościowa ; metody analizy ; ćwiczenia laboratoryjne
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
37/48
Rok: 2010
Autorzy: Aleksander Siger
Tytuł: Oznaczanie zawartości tokochromanoli w produktach spożywczych metoda chromatologii cieczowej (HPLC)
W: Analiza żywności : Wybrane metody jakościowych i ilościowych oznaczeń składników żywności / Pod red. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 105-111
ISBN: 978-83-7160-575-8
Polskie słowa kluczowe: tokochromanole ; chromatografia cieczowa ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
38/48
Rok: 2010
Autorzy: Aleksander Siger
Tytuł: Zastosowanie metod instrumentalnych do analizy związków fenolowych
W: Analiza żywności : Wybrane metody jakościowych i ilościowych oznaczeń składników żywności / Pod red. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 96-104
ISBN: 978-83-7160-575-8
Polskie słowa kluczowe: związki fenolowe ; flawonoidy ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
39/48
Rok: 2010
Tytuł: Analiza żywności : Wybrane metody jakościowych i ilościowych oznaczeń składników żywności / Pod red. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010. - 126 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-575-8
Polskie słowa kluczowe: żywność ; analiza żywności ; analiza ilościowa ; analiza jakościowa ; metody analizy ; ćwiczenia laboratoryjne
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
40/48
Rok: 2010
Autorzy: Aleksander Siger, Krzysztof Dwiecki, Jarosław Czubiński
Tytuł: Techniki analityczne on-line w procesie produkcji żywności
Źródło: Przem. Spoż. - 2010, t. 64, 2, s. 12-18, il.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: analiza żywności ; techniki analityczne on-line
Angielskie słowa kluczowe: food analysis ; on-line analytical techniques
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
41/48
Rok: 2009
Autorzy: Jan Pikul, Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger
Tytuł: Charakterystyka tokochromanoli w wybranych produktach przemysłu mleczarskiego z dodatkiem olejów roślinnych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2009, R. 16, nr 4 (65), s. 92-99, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" [Dostęp: 19 lutego 2013].
Polskie słowa kluczowe: przetwory mleczne ; sery dojrzewające ; tokochromanole ; oleje roślinne ; analiza żywności ; metody analizy ; oznaczanie ; zafałszowania żywności ; produkty typu ser
Angielskie słowa kluczowe: tocochromanols ; cheeses ; adulteration ; chromatography
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
42/48
Rok: 2008
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Jan Pikul, Aleksander Siger
Tytuł: Zastosowanie chromatografi cieczowej w badaniach autentyczności masła
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2008, R. 15, nr 3 (58), s. 47-56, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" [Dostęp: 19 lutego 2013].
Polskie słowa kluczowe: masło ; oleje roślinne ; chromatografia cieczowa ; tokoferole ; tokotrienol ; analiza żywności ; ocena jakości ; autentyczność ; zafałszowania żywności
Angielskie słowa kluczowe: butter ; tocopherols ; tocotrienol ; HPLC
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
43/48
Rok: 2006
Autorzy: Katarzyna Czaczyk, Krystyna Trojanowska
Tytuł: Zastosowanie szybkich metod oznaczania i identyfikacji drobnoustrojów
Źródło: Przem. Spoż. - 2006, t. 60, 2, s. 14-21
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: żywność ; mikrobiologia żywności ; analiza żywności ; mikroorganizmy ; identyfikacja ; oznaczanie ; metody analizy ; metoda płytkowa ; technika spiralna ; metoda filtracji ; metoda Droplette ; cytometria przepływowa ; impedymetria ; metody immunologiczne ; sondy genetyczne ; metoda PCR ; metody mikrobiologiczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
44/48
Rok: 2004
Autorzy: Jerzy R. Warchalewski
Tytuł: Znaczenie enzymów w analizie żywności
Źródło: Przem. Spoż. - 2004, t. 58, 11, s. 8, 10-14, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: analiza żywności ; enzymy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
45/48
Rok: 2003
Autorzy: Ewa Bartkowiak-Fludra, Aldona Jasińska-Stępniak, Marek Gogolewski
Tytuł: Zmiany współczynnika Harrisa i liczby nadtlenkowej pod wpływem promieniowania jonizującego w wybranych olejach roślinnych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2003, t. 36, supl., s. 381-386, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; kwasy tłuszczowe ; tokoferole ; analiza żywności ; liczba nadtlenkowa ; współczynnik Harrisa ; promieniowanie jonizujące
Angielskie słowa kluczowe: tocopherols ; fatty acids ; peroxide number ; Harris's coefficient ; ionising irradiation ; vegetable oils
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
46/48
Rok: 2003
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksandra Szulczewska, Bogumiła Kupczyk
Tytuł: Zmiany zawartości tokotrienoli i tokoferoli w czerwonym oleju palmowym i tłuszczach roślinnych produkowanych z jego udziałem
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2003, t. 36, supl., s. 375-380, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: tłuszcz roślinny ; olej palmowy ; tokotrienol ; tokoferole ; oznaczanie ; analiza żywności
Angielskie słowa kluczowe: red palm oil ; tocotrienol ; tocopherols ; refining
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
47/48
Rok: 2003
Autorzy: K. Trojanowska, J. Baumgart, Z. Libudzisz, K. Czaczyk, E. Ołtuszak, J. Polak, M. Szczęsna, E. Tomczak, M. Wiewiórkowska, A. Sip, D. Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Zastosowanie szybkich metod mikrobiologicznych i sond genetycznych w analizie żywności
W: Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii / Pod red. Mieczysława Jankiewicza i Zenona Kędziora.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2003
Szczegóły: s. 325-408, il., bibliogr.
ISBN: 83-7160-317-7
Polskie słowa kluczowe: analiza żywności ; metody badań ; metody mikrobiologiczne ; sondy genetyczne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
48/48
Rok: 2001
Autorzy: K. Trojanowska, J. Baumgart, Z. Libudzisz, K. Czaczyk, E. Ołtuszak, J. Polak, M. Szczęsna, E. Tomczak, M. Wiewiórkowska, A. Sip, D. Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Zastosowanie szybkich metod mikrobiologicznych i sond genetycznych w analizie żywności
W: Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii / Pod red. Mieczysława Jankiewicza i Zenona Kędziora.
Adres wydawniczy: Poznań : Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego Wydział Technologii Żywności, 2001
Szczegóły: s. 345-436, il., bibliogr.
ISBN: 83-909277-6-4
Polskie słowa kluczowe: analiza żywności ; metody badań ; metody mikrobiologiczne ; sondy genetyczne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP