logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: ALERGENY
Liczba odnalezionych rekordów: 11



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/11
Rok: 2018
Autorzy: Ewa Sikora, Justyna Górna, Tomasz Szablewski
Tytuł: Rating the relevance of specific areas of allergen control procedures in Polish and British poultry meat processing plants
Tytuł równoległy: Ocena istotności wybranych obszarów nadzorowania alergenów w zakładach przetwórstwa mięsa drobiowego zlokalizowanych w Polsce i Wielkiej Brytanii
Źródło: Intercathedra. - 2018, no. 1 (34), s. 73-78, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1640-3622 e-ISSN: 2545-2045
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 września 2018].
Polskie słowa kluczowe: alergeny ; monitoring ; nadzorowanie alergonów ; ocena istotności
Angielskie słowa kluczowe: allergen monitoring and supervision ; relevance assessment
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/11
Rok: 2018
Autorzy: Marta Burzyńska, Dorota Piasecka-Kwiatkowska
Tytuł: Pyłki roślin wiatropylnych w odmianowych miodach nektarowych zebranych z trzech regionów Polski
W: Surowce pochodzenia zwierzęcego jako źródło składników bioaktywnych.
Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2018
Szczegóły: s. 118-129, il., bibliogr., streszcz.
ISBN: 978-83-946796-2-0
Liczba arkuszy: 1,00
Polskie słowa kluczowe: miód nektarowy ; analiza pyłkowa ; alergeny
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
3/11
Rok: 2018
Autorzy: Marta Burzyńska, Dorota Piasecka-Kwiatkowska
Tytuł: Pyłki roślin wiatropylnych w odmianowych miodach nektarowych zebranych z trzech regionów Polski
W: Żywność a składniki bioaktywne : XIII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" Kraków, 24-25 września 2018 r., Komunikaty / Red. Iwona Drożdż, Tomasz Tarko, Emilia Bernaś, Marta Liszka-Skoczylas, Jacek Słupski.
Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2018
Szczegóły: s. 42
ISBN: 978-83-946796-3-7
Polskie słowa kluczowe: miód nektarowy ; analiza pyłkowa ; alergeny
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/11
Rok: 2017
Autorzy: Monika Henschke
Tytuł: Znaczenie traw w hortiterapii
W: Hortiterapia jako element wspomagający leczenie tradycyjne / Pod red. Agnieszki Krzymińskiej.
Adres wydawniczy: Poznań : Rhytmos, 2017
Szczegóły: s. 9-26, il., bibliogr., streszcz., abstr.
ISBN: 978-83-60593-34-9
Liczba arkuszy: 0,9
Polskie słowa kluczowe: alergeny ; ogród ; trawy ; terapia ogrodnicza ; uprawa roślin ; zmysły
Angielskie słowa kluczowe: allergenic ; cultivation ; garden ; Poaceae ; therapy gardening ; senses
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/11
Rok: 2016
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Paulina Zielińska, Agata Zemleduch-Barylska
Tytuł: Ocena bezpieczeństwa wybranych produktów spożywczych dla osób z alergią pokarmową
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 41
Polskie słowa kluczowe: soja ; alergeny ; ekstrakcja ; detekcja
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/11
Rok: 2016
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Paulina Zielińska, Aneta Graczyk, Magdalena Zielińska-Dawidziak
Tytuł: Wpływ metody ekstrakcji na wyniki oznaczenia antygenowych właściwości wybranych nasion roślin strączkowych
W: Żywność a innowacje : XII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku", Kraków, 22-23 września 2016 r., Komunikaty / Red. Iwona Dróżdż, Aleksandra Chuda-Chodak, Tomasz Tarko, Dorota Najgebauer-Lejko, Lukasz Byczynski.
Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2016
Szczegóły: s. 192, bibliogr.
ISBN: 978-83-937001-7-2
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; alergeny
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/11
Rok: 2015
Autorzy: Małgorzata Jedryczka, Agnieszka Strzelczak, Agnieszka Grinn-Gofron, Malgorzata Nowak, Tomasz Wolski, Marek Siwulski, Krzysztof Sobieralski, Joanna Kaczmarek
Tytuł: Advanced statistical models commonly applied in aerobiology cannot accurately predict the exposure of people to Ganoderma spore-related allergies
Źródło: Agric. For. Meteorol. - 2015, vol. 201, s. 209-217, il., bibliogr.
p-ISSN: 0168-1923
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: Ganoderma ; zarodniki ; alergeny
Angielskie słowa kluczowe: Ganoderma ; spores ; allergens
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.461
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/11
Rok: 2015
Autorzy: Paulina Zielińska
Tytuł: Problemy analityczne w detekcji alergenów w żywności
W: Dni Doktoranta 2015 : Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13 listopada 2015.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2015
Szczegóły: s. 83
ISBN: 978-83-7160-825-4
Polskie słowa kluczowe: alergeny ; ekstrakcja ; ELISA ; PCR
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/11
Rok: 2014
Autorzy: Paulina Górecka, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Agnieszka Frala
Tytuł: Poszukiwanie optymalnej metody wyodrębniania alergenów sojowych z produktów mięsnych
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2014, z. 579, s. 9-15, il., bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: alergeny ; ekstrakcja białek ; farsz parówkowy ; soja
Angielskie słowa kluczowe: allergens ; protein extraction ; stuffing ; soy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/11
Rok: 2013
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Co nazywamy chlebem? [*]. Cz. 4
Źródło: Wieści Obrz. - 2013, nr 10, s. 3-4, 6, 14-15
p-ISSN: 2084-7939
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; jakość żywności ; produkcja żywności ; system zapewnienia jakości ; procesy technologiczne ; zanieczyszczenia żywności ; alergeny ; zanieczyszczenia fizyczne ; zanieczyszczenia chemiczne ; zanieczyszczenia biologiczne ; zanieczyszczenia techniczno-technologiczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/11
Rok: 2006
Autorzy: Justyna Gralik
Tytuł: Analityczne i przemysłowe możliwości oceny zagrożeń alergologicznych
Źródło: Przem. Spoż. - 2006, t. 60, 2, s. 38-41, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: choroby alergiczne ; alergie pokarmowe ; alergeny ; oznaczanie ; programy antyalergiczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP