logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: AKTYWNOŚĆ WODY
Liczba odnalezionych rekordów: 13



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/13
Rok: 2019
Autorzy: Łukasz Masewicz, Zuzanna Małyszek, Katarzyna Walkowiak, Joanna Le Thanh-Blicharz, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Modelowanie parametrów transportu wody w emulsjach
W: Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu : XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Łódź, 3-4 lipca 2019 r., Komunikaty / Red. Joanna Oracz, Joanna Grzelczyk, Robert Klewicki, Dorota Żyżylewicz.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019
Szczegóły: s. 48, bibliogr.
ISBN: 978-83-66287-13-6
Polskie słowa kluczowe: emulsje skrobiowe ; aktywność wody ; metoda LF NMR
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/13
Rok: 2018
Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Łukasz Masewicz, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Michał Piątek, Piotr Kubiak
Tytuł: Water properties in pâtés enriched with potato juice
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2018, vol. 244, iss. 3, s. 387-393, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; niskopolowy NMR ; sok z ziemniaka ; aktywność wody ; dynamika wody
Angielskie słowa kluczowe: functional food ; low-field NMR ; potato juice ; water activity ; water dynamics
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.056
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/13
Rok: 2017
Autorzy: Anna Michalska, Krzysztof Lech, Adam Figiel, Grzegorz P. Łysiak
Tytuł: The Influence of selected drying methods on the physical properties of dried apples cv. Jonagold grown in different locations in Europe
Źródło: Int. J. Food Eng. - 2017, vol. 13, iss. 6, art. no. 20160312, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2194-5764 e-ISSN: 1556-3758
Polskie słowa kluczowe: jabłoń Jonagold ; suszenie konwekcyjne ; suszenie mikrofalowo-próżniowe ; kolor ; aktywność wody
Angielskie słowa kluczowe: Jonagold ; convective drying ; microwave vacuum drying ; colour ; water activity ; cutting tests
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.923
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
4/13
Rok: 2016
Autorzy: Łukasz Masewicz, Halina Makała, Katarzyna Pers, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Ocena zdolności wiązania wody w modelowych układach mięsno-tłuszczowych zawierających olej roślinny
W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 118-126, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-834-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: aktywność wody ; czasy relaksacji ; produkt modelowy ; olej roślinny ; tłuszcz zwierzęcy
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/13
Rok: 2016
Autorzy: Michał Piątek, Łukasz Masewicz, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Katarzyna Pers, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Analiza jakości pasztetów mięsnych z udziałem suszonych skwarek wieprzowych
W: Zagospodarowanie ubocznych produktów przemysłu spożywczego [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Danuta Górecka, Edward Pospiech.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 94-104, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-836-0
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: aktywność wody ; czas relaksacji ; suszone skwarki wieprzowe ; tekstura ; wędliny podrobowe
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/13
Rok: 2016
Autorzy: Katarzyna Pers, Michał Piątek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Łukasz Masewicz, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Wpływ dodatku suszonych skwarek wieprzowych na parametry tekstury i wiązanie wody w wędlinach
W: Zagospodarowanie ubocznych produktów przemysłu spożywczego [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Danuta Górecka, Edward Pospiech.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 105-114, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-836-0
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: aktywność wody ; czas relaksacji ; suszone skwarki wieprzowe ; tekstura ; wędliny drobno rozdrobnione
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/13
Rok: 2016
Autorzy: Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Ryszard Rezler, Dominika Olejniczak, Katarzyna Pers, Łukasz Masewicz
Tytuł: Wpływ substytucji mięsa suszonymi skwarkami wieprzowymi na właściwości reologiczne i zdolność wiązania wody farszów mięsnych do produkcji pasztetów
W: Zagospodarowanie ubocznych produktów przemysłu spożywczego [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Danuta Górecka, Edward Pospiech.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 115-126, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-836-0
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: aktywność wody ; czas relaksacji ; reologia ; suszone skwarki wieprzowe ; wędliny podrobowe
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/13
Rok: 2015
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Jakość. Trwałość. Aktywność
Źródło: Agro Przem. - 2015, 3, s. 60-62, bibliogr.
p-ISSN: 1734-7971
Polskie słowa kluczowe: sery ; mleczarstwo ; aktywność wody
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/13
Rok: 2015
Autorzy: Dorota Kucharczak, Łukasz Masewicz, Joanna Le Thanh-Blicharz, Hanna M. Baranowska
Tytuł: Właściwości molekularne wody hydratacyjnej w żelach acetylowanej skrobi ziemniaczanej
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2015, R. 22, nr 5 (102), s. 142-151, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 stycznia 2016].
Polskie słowa kluczowe: hydratacja ; czasy relaksacji ; woda hydratacyjna ; aktywność wody ; skrobia acetylowana
Angielskie słowa kluczowe: hydration ; relaxation times ; hydration water ; water activity ; acetylated starch
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/13
Rok: 2014
Autorzy: Jolanta Wawrzyniak, Marzena Gawrysiak-Witulska
Tytuł: Wpływ warunków przechowania nasion rzepaku na intensywność procesów oksydacyjnych
W: Budowa i eksploatacja maszyn spożywczych - BEMS 2014 : XVI Konferencja naukowo-techniczna, Lublin, 9-12 września 2014.
Adres wydawniczy: Lublin : Towarzystwo Wydawnictw Naukowych Libropolis, 2014
Szczegóły: s. 92
ISBN: 978-83-63761-40-0
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; nasiona ; aktywność wody ; liczba kwasowa ; składowanie
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
11/13
Rok: 2013
Autorzy: Ryszard Rezler, Hanna M. Baranowska
Tytuł: Właściwości reologiczne i zdolność wiązania wody przez stabilizowane skrobią ziemniaczaną emulsje typu tłuszcz w wodzie
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 20, nr 1(86), s. 81-91, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 listopada 2013].
Polskie słowa kluczowe: aktywność wody ; emulsja ; NMR ; reologia ; skrobia
Angielskie słowa kluczowe: water activity ; emulsions ; NMR ; rheology ; starch
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/13
Rok: 2009
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Romualda Danków, Jan Pikul
Tytuł: Właściwości sorpcyjne modelowych liofilizatów mleka klaczy
W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06-01.07.2009.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
Szczegóły: s. 123
Polskie słowa kluczowe: mleko klaczy ; liofilizaty ; sorpcja ; aktywność wody
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/13
Rok: 2003
Autorzy: Stefan Poliszko, Ryszard Rezler, Hanna Maria Baranowska, Danuta Klimek-Poliszko
Tytuł: Rheological and water binding properties of a 'fat in water' emulsion stabilized by starch
Tytuł równoległy: Właściwości reologiczne i zdolność wiązania wody emulsji typu tłuszcz w wodzie stabilizowanych skrobią
Źródło: Acta Agrophys. - 2003, vol. 2, 2 (96), s. 397-405, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1234-4125
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 czerwca 2017].
Polskie słowa kluczowe: emulsja typu tłuszcz w wodzie ; DMA ; MRJ ; aktywność wody
Angielskie słowa kluczowe: fat-in-water-emulsion ; DMA ; NMR ; water activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP