logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: AKTYWNOŚĆ PRZECIWUTLENIAJĄCA
Liczba odnalezionych rekordów: 101



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/101
Rok: 2019
Autorzy: Marzanna Hęś, Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Anna Jędrusek-Golińska, Elżbieta Gujska
Tytuł: Aloe vera Webb.: natural sources of antioxidants - a review
Źródło: Plant Foods Hum. Nutr. - 2019, vol. 74, 3, s. 255-265, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0921-9668 e-ISSN: 1573-9104
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 sierpnia 2019].
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze naturalne ; składniki bioaktywne ; aktywność przeciwutleniająca ; aloes
Angielskie słowa kluczowe: natural antioxidants ; bioactive components ; antioxidative activity ; Aloe vera
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.598
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/101
Rok: 2018
Autorzy: Anna Przybylska, Kinga Stuper-Szablewska, Anna Matysiak, Juliusz Perkowski
Tytuł: Optymalizacja warunków ekstrakcji związków fenolowych ogółem i aktywności przeciwutleniającej z ziarna pszenicy
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2018, t. 23, nr 1, s. 4-12, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1426-9600 e-ISSN: 2392-1765
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 października 2018].
Polskie słowa kluczowe: ekstrakcja ; związki fenolowe ; aktywność przeciwutleniająca ; pszenica
Angielskie słowa kluczowe: extraction ; phenol compounds ; antioxidative activity ; wheat
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/101
Rok: 2018
Autorzy: Paulina Pauter, Szymon Musiał, Maria Tryjanowska, Krzysztof Smarzyński, Maria Różańska
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej na aktywność przeciwutleniającą makaronu z dodatkiem robinii akacjowej
W: Dni Doktoranta 2018 : Konferencja Naukowa, Poznań, 13 kwietnia 2018 / Red. Ewelina Janicka, Joanna Jaskuła.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2018
Szczegóły: s. 32
Polskie słowa kluczowe: robinia akacjowa ; flawonoidy ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/101
Rok: 2018
Autorzy: Anna Przybylska, Kinga Stuper-Szablewska, Anna Matysiak, Juliusz Perkowski
Tytuł: Wpływ ogólnej zawartości polifenoli obecnych w ziarnie kukurydzy i produktach kukurydzianych na ich aktywność przeciwutleniającą
W: Dni Doktoranta 2018 : Konferencja Naukowa, Poznań, 13 kwietnia 2018 / Red. Ewelina Janicka, Joanna Jaskuła.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2018
Szczegóły: s. 34
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; kukurydza
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/101
Rok: 2018
Autorzy: Agnieszka Makowska
Tytuł: Technologiczne i żywieniowe aspekty wykorzystania ziarna krajowych odmian pszenzyta
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2018. - 170 s. : il., bibliogr., streszcz., abstr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 502
ISBN: 978-83-7160-905-3
Liczba arkuszy: 12,7
Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; pieczywo ; pieczywo cukiernicze ; wartość technologiczna mąki ; ekstruzja ; wykorzystanie białka netto ; aktywność przeciwutleniająca ; błonnik pokarmowy ; substancje antyodżywcze
Angielskie słowa kluczowe: triticale ; bread ; pastry ; technological value of flour ; extrusion ; net protein utilization ; antioxidative activity ; dietary fiber ; anti-nutritive substances
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/101
Rok: 2018
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Produkty handlowe z bzu czarnego, ocena właściwości bioaktywnych
Źródło: Przem. Spoż. - 2018, t. 72, 8, s. 70-73, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 0033-250X e-ISSN: 2449-996X
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; antioxidant activity ; polyphenols ; anthocyanins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
DOI:
7/101
Rok: 2018
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Marcin Kidoń
Tytuł: Przetwory z bzu czarnego jako produkty o wysokim potencjale prozdrowotnym
W: XI Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce, warzywa i grzyby - innowacje, bezpieczeństwo, jakość, technologie" : Bydgoszcz, 17-18 maja 2018 r..
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Wydawnictwa Uczelniane Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego, 2018
Szczegóły: s. 52
ISBN: 978-83-65603-43-2
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; antocyjany ; bez czarny ; polifenole ; przetwory
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/101
Rok: 2017
Autorzy: Anna Przybylska, Kinga Stuper-Szablewska, Juliusz Perkowski
Tytuł: Zawartość kwasów fenolowych i aktywność przeciwutleniająca pełnoziarnistych produktów przerobu zbóż pochodzących z systemów konwencjonalnego i ekologicznego
W: Badania naukowe w świetle uwarunkowań turbuletnego otoczenia : Gospodarka - Społeczeństwo - Człowiek / Red. nauk. Joanna Nowakowska-Grunt, Judyta Kabus.
Adres wydawniczy: Katowice : Wydawnictwo Naukowe Sophia, 2017
Szczegóły: s. 87-97, il., bibliogr., streszcz., abstr.
ISBN: 978-83-65929-09-9
Polskie słowa kluczowe: polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; produkty pełnoziarniste
Angielskie słowa kluczowe: polyphenols ; antioxidant activity ; wholemeal
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/101
Rok: 2017
Autorzy: Iwona Jasińska-Kuligowska, Maciej Kuligowski, Bingzhu Hou
Tytuł: Changes in bioactive compounds and antioxidative activity during douchi fermentation process
W: Current trends in commodity science : Food safety and analysis of bioactive substances / Ed. Hanna Śmigielska.
Adres wydawniczy: Poznań : University of Economics and Business, Faculty of Commodity Science, 2017
Szczegóły: s. 20-37, il., bibliogr., abstr., streszcz.
ISBN: 978-83-94206-1-9
Polskie słowa kluczowe: Douchi ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; żywność funkcjonalna ; jakość żywności ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: Douchi ; polyphenols ; antioxidative activity ; functional food ; food quality ; fermentation
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
10/101
Rok: 2017
Autorzy: Maria Różańska, Radosław Dembczyński, Wojciech Białas, Anna Olejnik, Anita Zalewska, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Extraction and purification of anthocyanins of lingonberry fruit
W: Current trends in commodity science : Food safety and analysis of bioactive substances / Ed. Hanna Śmigielska.
Adres wydawniczy: Poznań : University of Economics and Business, Faculty of Commodity Science, 2017
Szczegóły: s. 60-74, il., bibliogr., abstr., streszcz.
ISBN: 978-83-94206-1-9
Polskie słowa kluczowe: ekstrakcja ; antocyjany ; aktywność przeciwutleniająca ; borówka brusznica
Angielskie słowa kluczowe: extraction ; anthocyanins ; antioxidant activity ; lingonberry
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
11/101
Rok: 2017
Autorzy: Kamila Szudera, Katarzyna Leja
Tytuł: Przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające działania szałwii (Salvia officinalis) i tymianku (Thymus vulgaris L.)
Źródło: Ekonatura. - 2017, nr 11 (168), s. 6-7, il.
p-ISSN: 1731-6944
Polskie słowa kluczowe: szałwia ; tymianek ; aktywność przeciwdrobnoustrojowa ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/101
Rok: 2017
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Wpływ zabiegów technologicznych i pochodzenia surowca na aktywność przeciwutleniającą i właściwości fizyczno-chemiczne soku z bzu czarnego.
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 4, s. 385-395, il., bibliogr., abstr., streszcz.
https://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_36.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; sok ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany ; barwa
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; juice ; anti-oxidative activity ; polyphenols ; anthocyanins ; colour
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
13/101
Rok: 2017
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Halina Staniek
Tytuł: Kwiaty i owoce bzu czarnego źródłem związków bioaktywnych i składników mineralnych
W: Ogólnopolska Konferencja Naukowa "NATURALni 2017" : Łódź, 11 marca 2017 r., Materiały konferencyjne, Książka abstraktów / [Red. Kępczak Norbert].
Adres wydawniczy: Łódź : Fundacja Promovendi, 2017
Szczegóły: s. 24
ISBN: 978-83-946991-1-6
Liczba arkuszy: 0,04
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany ; składniki mineralne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/101
Rok: 2017
Autorzy: Anna Przybylska, Kinga Stuper-Szablewska, Danuta Kurasiak-Popowska, Juliusz Perkowski
Tytuł: Zawartość związków fenolowych w niebieskiej kukurydzy
W: Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Nauka, Badania, Rozwój" : Warszawa, 4 listopada 2017 r., Materiały konferencyjne, Książka abstraktów / Red. Kępczak Norbert.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydawnictwo Fundacji Promovendi, [2017]
Szczegóły: s. 83
ISBN: 978-83-949065-1-1
Polskie słowa kluczowe: kukurydza niebieska ; polifenole ; kwasy fenolowe ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/101
Rok: 2017
Autorzy: Anna Przybylska, Kinga Stuper-Szablewska, Danuta Kurasiak-Popowska, Juliusz Perkowski
Tytuł: Zawartość związków fenolowych w niebieskiej kukurydzy
W: Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Nauka, Badania, Rozwój" : 04.11.2017, Warszawa, Książka Artykułów / Red. Solarczyk Paweł.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydawnictwo Fundacji Promovendi, 2017
Szczegóły: s. 143-152, il., bibliogr., streszcz.
ISBN: 978-83-949065-2-8
Polskie słowa kluczowe: kukurydza niebieska ; polifenole ; antocyjany ; kwasy fenolowe ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/101
Rok: 2017
Autorzy: Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Anna Olejnik, Róża Biegańska-Marecik
Tytuł: Charakterystyka związków aktywnych biologicznie oraz cytotoksyczności i genotoksyczności soku z rukoli
W: Owoce, warzywa, grzyby - innowacje w surowcach i przetwórstwie : X Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Nieborów 25-26 maja 2017.
Adres wydawniczy: Skierniewice : Instytut Ogrodnictwa, 2017
Szczegóły: s. 32
ISBN: 978-83-89800-91-6
Polskie słowa kluczowe: glukozynolany ; związki fenolowe ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/101
Rok: 2017
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Wpływ pochodzenia i stopnia dojrzałości owoców bzu czarnego na wybrane właściwości fizykochemiczne
W: Owoce, warzywa, grzyby - innowacje w surowcach i przetwórstwie : X Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Nieborów 25-26 maja 2017.
Adres wydawniczy: Skierniewice : Instytut Ogrodnictwa, 2017
Szczegóły: s. 63
ISBN: 978-83-89800-91-6
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; owoce ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/101
Rok: 2017
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Wpływ sezonu zbiorczego na aktywność biologiczną kwiatów i owoców bzu czarnego
W: Owoce, warzywa, grzyby - innowacje w surowcach i przetwórstwie : X Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Nieborów 25-26 maja 2017.
Adres wydawniczy: Skierniewice : Instytut Ogrodnictwa, 2017
Szczegóły: s. 64
ISBN: 978-83-89800-91-6
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; kwiaty ; owoce ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/101
Rok: 2017
Autorzy: Anna Przybylska, Kinga Stuper-Szablewska, Juliusz Perkowski
Tytuł: System gospodarowania, a zawartość polifenoli ogółem w kaszach
W: Postępy nauk przyrodniczych / Pr. zbior. pod red. Katarzyny Mikołajczak.
Adres wydawniczy: Poznań : Samorząd Studencki Wydziału Rolnictwa i Bioinżynierii UPP, 2017
Szczegóły: s. 168-180, il., bibliogr., streszcz.
ISBN: 978-83-947926-1-9
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 kwietnia 2018].
Polskie słowa kluczowe: polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; rolnictwo ekologiczne ; rolnictwo konwencjonalne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
20/101
Rok: 2017
Autorzy: Anna Przybylska, Kinga Stuper-Szablewska, Juliusz Perkowski
Tytuł: System gospodarowania, a zawartość polifenoli ogółem w kaszach
W: Problemy nauk przyrodniczych / Pr. zbior. pod red. Katarzyny Mikołajczak.
Adres wydawniczy: Poznań : Samorząd Studencki Wydziału Rolnictwa i Bioinżynierii UPP, 2017
Szczegóły: s. 168-180, il., bibliogr., streszcz.
ISBN: 978-83-947926-1-9
Polskie słowa kluczowe: polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; rolnictwo ekologiczne ; rolnictwo konwencjonalne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/101
Rok: 2017
Autorzy: Dorota Klensporf-Pawlik, Małgorzata Majcher, Katarzyna Frąckowiak
Tytuł: Evaluation of the effect of roasted constituents on the antioxidant activity of cereal coffee
Tytuł równoległy: Ocena wpływu prażonych składników na aktywność przeciwutleniającą kawy zbożowej
Źródło: Towarozn. Probl. Jakości. - 2017, 1 (50), s. 128-134, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1733-747X
Polskie słowa kluczowe: substytuty kawy ; aktywność przeciwutleniająca ; FRAP
Angielskie słowa kluczowe: cereal coffee ; antioxidant activity ; FRAP
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
22/101
Rok: 2017
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Bioactive properties of elderflowers (Sambucus nigra L.)
Źródło: World Sci. News. [Dokument elektroniczny]. - 2017, vol. 73, iss. 2, s. 115-119, il., bibliogr., abstr.
http://www.worldscientificnews.com/wp-content/uploads/2017/05/WSN-732-2017-115-119.pdf
e-ISSN: 2392-2192
Polskie słowa kluczowe: kwiat bzu czarnego ; Sambucus nigra ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: elderflower ; Sambucus nigra ; antioxidant activity ; phenolic compounds
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
23/101
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Anna Gramza-Michałowska, Dorota Golczak, Józef Korczak
Tytuł: Antiradical capacity and polyphenol composition of asparagus spears varieties cultivated under different sunlight conditions
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2016, 15 (3), s. 267-279, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 listopada 2016].
Polskie słowa kluczowe: szparagi ; aktywność przeciwutleniająca ; związki bioaktywne ; polifenole ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: asparagus ; antioxidant activity ; bioactive compounds ; polyphenols ; antiradical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
24/101
Rok: 2016
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Bartosz Kulczyński, Yuan Xindi, Małgorzata Gumienna
Tytuł: Research on the effect of culture time on the kombucha tea beverage's antiradical capacity and sensory value
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2016, 15 (4), s. 447-457, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 marca 2017].
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; kombucha ; aktywność przeciwutleniająca ; zmiatanie wolnych rodników ; polifenole ; ocena sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; kombucha ; antioxidant ; radical scavenging activity ; polyphenols ; sensory value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
25/101
Rok: 2016
Autorzy: Krzysztof Dwiecki
Tytuł: Oznaczanie aktywności antyrodnikowej produktów spożywczych z wykorzystaniem DPPH (11-difenylo-2-pikrylohydrazylu)
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 151-153, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
26/101
Rok: 2016
Autorzy: Krzysztof Dwiecki
Tytuł: Oznaczanie całkowitej zdolności antyoksydacyjnej produktów spożywczych
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 154-157, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
27/101
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Magdalena Człapka-Matyasik, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Wartość żywieniowa dyni
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 698-701, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: dynia ; karotenoidy ; właściwości prozdrowotne ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: pumpkin ; carotenoids ; health-promoting properties ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
28/101
Rok: 2016
Autorzy: Anna Olejnik, Mariola Olkowicz, Katarzyna Kowalska, Joanna Rychlik, Radosław Dembczyński, Kamila Myszka, Wojciech Juzwa, Wojciech Białas, Mary Pat Moyer
Tytuł: Gastrointestinal digested Sambucus nigra L. fruit extract protects in vitro cultured human colon cells against oxidative stress
Źródło: Food Chem. - 2016, vol. 197, pt. A, 15 April 2016, s. 648-657, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; komórki okrężnicy ; aktywność przeciwutleniająca ; uszkodzenia DNA ; produkcja ROS ; aktywność przeciwmutagenna
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; colon cells ; antioxidant activity ; DNA damage ; ROS generation ; antimutagenic activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.529
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
29/101
Rok: 2016
Autorzy: Anna Olejnik, Katarzyna Kowalska, Mariola Olkowicz, Wojciech Juzwa, Radosław Dembczyński, Marcin Schmidt
Tytuł: A gastrointestinally digested Ribes nigrum L. fruit extract inhibits in fl ammatory response in a co-culture model of intestinal Caco-2 cells and RAW264.7 macrophages
Źródło: J. Agric. Food Chem. - 2016, 64 (41), s. 7710-7721, il., bibliogr.
p-ISSN: 0021-8561 e-ISSN: 1520-5118
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 listopada 2016].
Polskie słowa kluczowe: porzeczka czarna ; owoce ; trawienie in vitro ; przenikność jelitowa ; aktywność przeciwutleniająca ; działanie przeciwzapalne
Angielskie słowa kluczowe: blackcurrant fruits ; in vitro digestion ; intestinal permeability ; antioxidant activity ; anti-in flammatory effects
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.154
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
30/101
Rok: 2016
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające handlowych soków z owoców bzu czarnego
W: Nauka dla środowiska. t. 2 / Red. nauk. Tomasz Cłapa, Emil Mariusz Szymański.
Adres wydawniczy: Zgorzelec : GSP, 2016
Szczegóły: s. 38-47, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-944317-0-9
Uwagi: IV Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców "Nauka dla środowiska przyrodniczego", Poznań, 23-25 kwietnia 2015 r.
Liczba arkuszy: 0,7
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; soki owocowe ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; juice ; antioxidant activity ; polyphenols ; anthocyanins
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
31/101
Rok: 2016
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk, Klaudia Gutowska
Tytuł: Wpływ przechowywania zamrażalniczego na wybrane właściwości bioaktywne owoców bzu czarnego
W: Owoce, Warzywa, Grzyby - Żywność i Technologia : IX Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Lublin 19-20 maja 2016.
Adres wydawniczy: Lublin : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 54
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; mrożenie ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
32/101
Rok: 2016
Autorzy: M. Muzolf-Panek, A. Kaczmarek, J. Tomaszewska-Gras
Tytuł: Effects of extraction time, temperature and solvent on the antioxidant activity of Nigella sativa
W: Proceedings of the 7th International Conference on the "Quality and safety in food production chain" : Wrocław 23-24 June 2016.
Adres wydawniczy: Wrocław : [Wrocław University of Environmental and Life Sciences], 2016
Szczegóły: s. 69-70
ISBN: 978-83-7717-240-7
Polskie słowa kluczowe: Nigella sativa ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: Nigella sativa ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
33/101
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Cynamon właściwości prozdrowotne
Źródło: Przem. Spoż. - 2016, t. 70, 6, s. 40-43, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: cynamon ; Cinnamomum ; właściwości prozdrowotne ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: cinnamon ; Cinnamomum ; health promoting properties ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
34/101
Rok: 2016
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Katarzyna Siwińska, Marcin Kidoń, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik
Tytuł: Porównanie wybranych właściwości soków i dżemów z owoców bzu czarnego
W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 67-76, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-834-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; antocyjany ; barwa ; bez czarny ; polifenole ; przetwory
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
35/101
Rok: 2016
Autorzy: Kinga Stuper-Szablewska, Anna Ostrowska-Kołodziejczak, Anna Matysiak, Juliusz Perkowski
Tytuł: Profil związków biologicznie czynnych w ziarnie pszenicy różnej wielkości
W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 77-84, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-834-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: kwasy fenolowe ; pszenica ; kwasy tłuszczowe ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
36/101
Rok: 2015
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor, Julita Reguła, Bartosz Kulczyński
Tytuł: PCL assay application in superoxide anion-radical scavenging capacity of tea Camellia sinensis extracts
Tytuł równoległy: Oznaczanie zdolności zmiatania anionorodników ponadtlenkowych przez ekstrakty herbaty Camelia sinensis z wykorzystaniem PCL
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2015, 14 (4), s. 331-341, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; photochemiluminescence ; superoxide radical ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
37/101
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Marcin Kidoń, Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela
Tytuł: Characteristics of bioactive properties of elder flowers
Źródło: Biotechnol. Food Sci. - 2015, vol. 79, no. 1, s. 33, bibliogr.
p-ISSN: 2084-0136 e-ISSN: 2299-6818
Uwagi: Biologicaly active compounds in food: International conference, Łódź, Poland, 15-16 october 2015. Book of abstracts.
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; kwiaty ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; flowers ; antioxidant activity ; polyphenols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
38/101
Rok: 2015
Autorzy: Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Dorota Walkowiak-Tomczak, Marcin Kidoń, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Effect of mash treatment on the biological active compounds content in strawberry juices
Źródło: Biotechnol. Food Sci. - 2015, vol. 79, no. 1, s. 53, bibliogr.
p-ISSN: 2084-0136 e-ISSN: 2299-6818
Uwagi: Biologicaly active compounds in food: International conference, Łódź, Poland, 15-16 october 2015. Book of abstracts.
Polskie słowa kluczowe: sok truskawkowy ; obróbka miazgi ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Angielskie słowa kluczowe: strawberry juice ; mash treatment ; antioxidant activity ; polyphenols ; anthocyanins
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
39/101
Rok: 2015
Autorzy: Monika Przeor
Tytuł: Preparaty z liści morwy białej dostępne na polskim rynku detalicznym
W: Dni Doktoranta 2015 : Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13 listopada 2015.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2015
Szczegóły: s. 55
ISBN: 978-83-7160-825-4
Polskie słowa kluczowe: morwa biała ; liście ; preparaty lecznicze ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
40/101
Rok: 2015
Autorzy: Wiktor Obuchowski, Artur Szwengiel, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Anna Łuczak
Tytuł: Opracowanie technologii produkcji chleba chrupkiego z pszenżyta, jako nośnika substancji bioaktywnych
Źródło: Inż. Przetw. Spoż. - 2015, 2/4 (14), s. 24-30, il., bibliogr.
p-ISSN: 2084-9494 e-ISSN: 2300-2018
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; ekstruzja ; błonnik ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: triticale ; extrusion ; fiber ; polyphenols ; antioxidative activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
41/101
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające oraz ocena sensoryczna handlowych suszy z kwiatów bzu czarnego
W: Nauka dla środowiska przyrodniczego : IV Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców w Poznaniu, 23-25 kwietnia 2015 r., Książka abstraktów.
Inf. o wydaniu: Wydanie na płycie CD.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2015
Szczegóły: s. 81
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; kwiaty ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; ocena sensoryczna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
42/101
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające soków z owoców bzu czarnego
W: Nauka dla środowiska przyrodniczego : IV Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców w Poznaniu, 23-25 kwietnia 2015 r., Książka abstraktów.
Inf. o wydaniu: Wydanie na płycie CD.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2015
Szczegóły: s. 82
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; soki owocowe ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
43/101
Rok: 2015
Autorzy: Jolanta Gawałek, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Bioaktywność suszonych rozpyłowo soków aronii [*]
W: Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu : VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Poznań, 28-29 maja 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : Mags Production Sp. z o.o., 2015
Szczegóły: s. 38
Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu", Poznań, 28-29 maja 2015 r.
Liczba znaków: 2300
Polskie słowa kluczowe: aronia ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: chokeberry ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
44/101
Rok: 2015
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk, Klaudia Gutowska
Tytuł: Warzywa mało znane źródłem związków bioaktywnych [*]
W: Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu : VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Poznań, 28-29 maja 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : Mags Production Sp. z o.o., 2015
Szczegóły: s. 82
Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu", Poznań, 28-29 maja 2015 r.
Liczba znaków: 2300
Polskie słowa kluczowe: warzywa ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: vegetables ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
45/101
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające handlowych suszy z owoców bzu czarnego [*]
W: Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu : VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Poznań, 28-29 maja 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : Mags Production Sp. z o.o., 2015
Szczegóły: s. 15
Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu", Poznań, 28-29 maja 2015 r.
Liczba znaków: 2500
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; polyamines ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
46/101
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające wybranych herbat jaśminowych [*]
W: Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu : VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Poznań, 28-29 maja 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : Mags Production Sp. z o.o., 2015
Szczegóły: s. 56
Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu", Poznań, 28-29 maja 2015 r.
Liczba znaków: 2300
Polskie słowa kluczowe: herbata jaśminowa ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: jasminum tea ; polyclonal antibodies ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
47/101
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Henryk Szymusiak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające wybranych herbat jaśminowych
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2015, z. 581, s. 41-49, il, bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: herbata jaśminowa ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; czas parzenia
Angielskie słowa kluczowe: jasminum tea ; antioxidant activity ; phenolic compounds ; brewing time
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
48/101
Rok: 2015
Autorzy: Marzanna Hęś, Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic, Joanna Kobus-Cisowska, Józef Korczak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające ekstraktów z ziarniaków gryki i produktów otrzymanych w procesie ich przerobu
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2015, R. 22, nr 1 (98), s. 102-115, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: ziarniaki ; łuska ; otręby ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; gryka
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat grains ; hull ; bran ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
49/101
Rok: 2014
Autorzy: Wiktor Obuchowski, Miłosz Łuczak, Izabela Pankiewicz
Tytuł: Makarony wzbogacone w składniki bioaktywne: charakterystyka sensoryczna i żywieniowa
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2014, t. 19, nr 3, s. 237-248, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: składniki bioaktywne ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; makarony
Angielskie słowa kluczowe: bioactive compounds ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
50/101
Rok: 2014
Autorzy: Marzanna Hęś, Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Agnieszka Drożdżyńska, Elżbieta Gujska
Tytuł: Effect of boiling in water of barley and buckwheat groats on the antioxidant properties and dietary fiber composition
Źródło: Plant Foods Hum. Nutr. - 2014, vol. 69, 3, s. 276-282, il., bibliogr.
p-ISSN: 0921-9668 e-ISSN: 1573-9104
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: kasza jęczmienna ; kasza gryczana ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; błonnik pokarmowy
Angielskie słowa kluczowe: barley groats ; buckwheat groats ; polyphenols ; antioxidant activity ; dietary fiber
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.976
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
51/101
Rok: 2014
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk
Tytuł: Porównanie aktywności przeciwutleniającej przypraw ziołowych stosowanych w kuchni polskiej i suszu liści morwy białej
Źródło: Postępy Tech. Przetw. Spoż. - 2014, t. 24/44, nr 1, s. 56-60, il., bibliogr.
p-ISSN: 0867-793X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 listopada 2017].
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; morwa biała ; zioła przyprawowe
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; white mulberry ; spice herbs
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
52/101
Rok: 2014
Autorzy: Wiktor Obuchowski
Tytuł: Niektóre aspekty wzbogacania makaronu w bioaktywne składniki
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2014, R. 58, nr 8, s. 13-14, il.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: makarony ; składniki bioaktywne ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: pasta ; bioactive compouds ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
53/101
Rok: 2014
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger, Krzysztof Dwiecki, Hanna Wieczorek, Natasza Kubacka
Tytuł: Aromatyzowanie oleju rzepakowego naturalnymi przyprawami - badania chemiczne i sensoryczne
Tytuł równoległy: Rapeseed oil with flavoring spices - chemical and sensory studies
W: Rośliny Oleiste : XXXI Konferencja Naukowa, Poznań, 19-20.05.2014, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, 2014
Szczegóły: s. 109-110
Uwagi: Na okładce błędnie podany numer konferencji.
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; przyprawy ; tokoferole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; spices ; tocopherols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
54/101
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Muzolf-Panek, Anna Kaczmarek
Tytuł: Application of total phenolic content, the antioxidant activity and colour for the discrimination of red grape cultivars
W: 18th Conference of Young Researchers Section of Polish Society of Food Technologist - 2nd International Session : Quo vadis alimentum?, Poznań, 14th-16th May 2013.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2013
Szczegóły: s. 120
Liczba arkuszy: 0,07
Polskie słowa kluczowe: winogrona czerwone ; aktywność przeciwutleniająca ; zawartość polifenoli ; zawartość antocyjanów ; barwa
Angielskie słowa kluczowe: red grapes ; antioxidant activity ; phenolic content ; anthocyanin content ; colour
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
55/101
Rok: 2013
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Anna Gramza-Michałowska, Dominik Kmiecik, Ewa Flaczyk, Józef Korczak
Tytuł: Mulberry fruit as an antioxidant component in muesli
Źródło: Agric. Sci. - 2013, vol. 4, no. 5B, s. 130-135, il., bibliogr.
p-ISSN: 2156-8553 e-ISSN: 2156-8561
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: morwa ; aktywność przeciwutleniająca ; Morus alba
Angielskie słowa kluczowe: mulberry ; antioxidant activity ; Morus alba
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
56/101
Rok: 2013
Autorzy: Krzysztof Dwiecki
Tytuł: Oznaczanie aktywności antyrodnikowej produktów spożywczych z wykorzystaniem DPPH (11-difenylo-2-pikrylohydrazylu)
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
Szczegóły: s. 114-116, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-690-8
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
57/101
Rok: 2013
Autorzy: Krzysztof Dwiecki
Tytuł: Oznaczanie całkowitej zdolności antyoksydacyjnej produktów spożywczych
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
Szczegóły: s. 117-120, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-690-8
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
58/101
Rok: 2013
Autorzy: Katarzyna Gościnna, Janusz Czapski, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Zmiany aktywności przeciwutleniającej, zawartości barwników betalainowych i polifenoli w roztworach koncentratu soku z buraka ćwikłowego podczas ogrzewania
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2013, t. 18, nr 4, s. 109-115, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; barwniki betalainowe ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; ogrzewanie ; płaszczyzny odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; betalains ; polyphenols ; antioxidant activity ; heating ; response surface
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
59/101
Rok: 2013
Autorzy: Wiktor Obuchowski, Małgorzata Majcher, Agnieszka Makowska, Piotr Kołodziejczyk, Aleksandra Chalcarz, Hanna Paschke
Tytuł: Makaron jako źródło i nośnik substancji o charakterze bioaktywnym
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2013, t. 46, nr 3, s. 323-330, il., tab., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 września 2014].
Polskie słowa kluczowe: makarony ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; błonnik ; dodatki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: pasta ; antioxidant activity ; polyphenols ; dietary fibre ; bioactive additives
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
60/101
Rok: 2013
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Jarosław Czubiński, Dorota Piasecka-Kwiatkowska
Tytuł: The antioxidant activity of lupin seeds and sprouted lupin seeds obtained from seed growing under oxidative stress
W: EuroFoodChem XVII : May 07-10, 2013 Instanbul, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Hamit Köksel.
Adres wydawniczy: Ankara : Hacettepe University, 2013
Szczegóły: s. 740, bibliogr.
ISBN: 978-605-63935-0-1
Polskie słowa kluczowe: łubin ; kiełki ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; sprouts ; antioxidant activity
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
61/101
Rok: 2013
Autorzy: Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej na jakość płynnych produktów warzywno-owocowych
W: Innowacyjność w nauce o żywności i żywieniu : XLI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN : Materiały Konferencji Naukowej, Kraków, 2-3 lipca 2013 r.
Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2013
Szczegóły: s. 170
ISBN: 978-83-937001-0-3
Polskie słowa kluczowe: napoje owocowo-warzwne ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
62/101
Rok: 2013
Autorzy: Andrzej Sidor, Anna Gramza-Michałowska, Joanna Skręty
Tytuł: Potencjał przeciwutleniajacy soku z owoców aronii czarnoowocowej stabilizowanego ekstraktem goździków
Tytuł równoległy: Antioxidant potential of Black chokeberry juice stabilised with clove extract
W: Nauka o żywieniu człowieka - osiagnięcia i wyzwania : Międzynarodowa Konferencja Jubileuszowa z okazji 35-lecia istnienia Wydziału nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz 60-lecia pracy zawodowej w SGGW prof. dr hab., dr h.c. Stanisława Bergera, Warszawa, 28 czerwca 2013.
Adres wydawniczy: Warszawa : Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, 2013
Szczegóły: s. 94
Polskie słowa kluczowe: sok z aronii ; aktywność przeciwutleniająca ; fotochemiluminescencja
Angielskie słowa kluczowe: black chokeberry juice ; antioxidative activity ; photochemiluminescence
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
63/101
Rok: 2013
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk
Tytuł: Effect of different kinds of water extraction on the antioxidant activity of dried white mulberry leaves
Tytuł równoległy: Wpływ sposobu ekstrakcji wodnej na aktywność przeciwutleniającą suszu z liści morwy białej
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 136-137
Polskie słowa kluczowe: morwa biała ; aktywność przeciwutleniająca ; ekstrakcja ; liście
Angielskie słowa kluczowe: white mulberry ; antioxidant activity ; extraction ; leaves
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
64/101
Rok: 2013
Autorzy: Joanna Skręty, Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor, Józef Korczak
Tytuł: Storage conditions influence on wrinkled rose fruits (Rosa rugosa) antioxidative activity
Tytuł równoległy: Wpływ wybranych warunków przechowywania na aktywność przeciwutleniającą owoców róży pomarszczonej (Rosa rugosa)
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 144-145
Polskie słowa kluczowe: róża pomarszczona ; Rosa rugosa ; związki bioaktywne ; przechowywanie ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: wrinkled rose fruits ; Rosa rugosa ; bioactive compounds ; storage ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
65/101
Rok: 2013
Autorzy: Katarzyna Gościnna, Janusz Czapski, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Zmiany aktywności przeciwutleniającej, zawartości barwników betalainowych i polifenoli w roztworach koncentratu soku z buraka ćwikłowego podczas ogrzewania
Tytuł równoległy: Changes in antioxidant activity, contents of betalains and polyphenols in solutions of red beet concentrate during heating
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 182-185
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; barwniki betalainowe ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; ogrzewanie ; płaszczyzny odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; betalains ; polyphenols ; antioxidant activity ; heating ; response surface
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
66/101
Rok: 2012
Autorzy: Marzanna Hęś, Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic
Tytuł: Antioxidant properties of extracts from buckwheat by-products
Tytuł równoległy: Przeciwutleniające właściwości ekstraktów z ubocznych produktów gryki
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2012, 11 (2), s. 167-174, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: łuska gryczana ; otręby gryczane ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat ; hull ; bran ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
67/101
Rok: 2012
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Artur Szwengiel, Małgorzata Lasik, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Zastosowanie obróbki enzymatyczno-mikrobiologicznej w kształtowaniu zawartości związków biologicznie aktywnych w wybranych nasionach roślin strączkowych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2012, t. 45, nr 3, s. 431-537, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; przeciwutleniacze ; obróbka enzymatyczno-mikrobiologiczna ; rośliny strączkowe
Angielskie słowa kluczowe: poliphenols ; antioxidant activity ; antioxidants ; enzymatic and microbial treatment ; leguminous plants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
68/101
Rok: 2012
Autorzy: Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Jan Michniewicz, Jolanta Ziółkowska, Jacek Anioła
Tytuł: Effect of extrusion-cooking parameters on some pro-health components of triticale extrudates
Tytuł równoległy: Wpływ warunków ekstruzji na wybrane składniki prozdrowotne ekstrudatów pszenżytnich
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 146-147
Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; ekstruzja ; aktywność przeciwutleniająca ; pentozany ; błonnik pokarmowy
Angielskie słowa kluczowe: triticale ; extrusion-cooking ; antioxidant activity ; pentosans ; dietary fiber
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
69/101
Rok: 2012
Autorzy: Andrzej Sidor, Anna Gramza-Michałowska, Joanna Skręty
Tytuł: Using microplate reader in antioxidant potential of plant extracts determination
Tytuł równoległy: Możliwości wykorzystania czytnika mikropłytek do oznaczania potencjału przeciwutleniającego ekstraktów roślinnych
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 36-37
Polskie słowa kluczowe: czytnik mikropłytek ; aktywność przeciwutleniająca ; wolne rodniki
Angielskie słowa kluczowe: microplate reader ; antioxidant activity ; free radicals
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
70/101
Rok: 2012
Autorzy: Anna Gliszczyńska-Świgło, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Aktywność przeciwutleniająca ekstraktów etanolowych z owocu granatu
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 83
Polskie słowa kluczowe: owoc granatu ; aktywność przeciwutleniająca ; ABTS ; DPPH ; FRAP ; polifenole
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
71/101
Rok: 2012
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Artur Szwengiel, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Możliwości zastosowania nasion soczewicy do komponowania produktów o wysokiej zawartości składników bioaktywnych
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 86
Polskie słowa kluczowe: soczewica ; makarony ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; trawienie in vitro
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
72/101
Rok: 2012
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak, Małgorzata Jezierska, Andrzej Sidor, Magdalena Filipczuk, Michał Ostrowski
Tytuł: Stabilność oksydacyjna liposomów z dodatkiem ekstraktów wybranych owoców
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 161
Polskie słowa kluczowe: liposomy ; owoce ; ekstrakty roślinne ; aktywność przeciwutleniająca ; TBARS ; CLA
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
73/101
Rok: 2012
Autorzy: Jacek Nowak, Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ zabiegów technologicznych na możliwości wykorzystania bioaktywnych związków fasoli (Phaseolus vulgatis L.) w komponowaniu produktów o cechach prozdrowotnych
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 133
Polskie słowa kluczowe: fasola ; obróbka technologiczna ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; trawienie in vitro
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
74/101
Rok: 2011
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ obróbki mikrobiologicznej na zawartość związków biologicznie aktywnych w wybranych nasionach roślin strączkowych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2011, t. 44, nr 3, s. 951-956, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; przeciwutleniacze ; fermentacja mlekowa ; rośliny strączkowe
Angielskie słowa kluczowe: poliphenols ; antioxidant activity ; antioxidants ; lactic fermentation ; leguminous plants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
75/101
Rok: 2011
Autorzy: Aleksander Siger, Jarosław Czubiński, Krzysztof Dwiecki, Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: The content of phytochemicals and thier antioxidant activity in seeds of three lupin species (L. albus, L. luteus, L. angustifolius)
W: Lupin crops - an opportunity for today, a promise for the future : 13th International Lupin Conference, 6-10 June 2011, Poznań, Poland, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2011
Szczegóły: s. P49
Polskie słowa kluczowe: łubin ; związki fenolowe ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; phenolic compounds ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
76/101
Rok: 2011
Autorzy: Małgorzata Muzolf-Panek, Anna Gliszczyńska-Świgło, Henryk Szymusiak, Bożena Tyrakowska
Tytuł: Antioxidant activity of gallocatechin gallate and epigallocatechin gallate
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl.1, s. 55, bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; galusan epigalokatechiny ; galusan katechiny ; epimery ; obliczenia z teorii funkcjonału gęstości
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; epigallocatechin gallate ; gallocatechin gallate ; epimers ; DFT calculation
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
77/101
Rok: 2011
Autorzy: K. Stuper, M. Muzolf-Panek, J. Perkowski, J. Nawracała
Tytuł: Comparison of analytical methods of phenolic compounds determined in cereal grains
W: Proceedings of the 5th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 19-20 September 2011.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 177-178
ISBN: 978-83-7717-070-0
Polskie słowa kluczowe: zboża ; ziarno ; kwasy fenolowe ; aktywność przeciwutleniająca ; metody analizy
Angielskie słowa kluczowe: cereal grains ; phenolic acids ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
78/101
Rok: 2011
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Krystyna Olech, Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger
Tytuł: Wpływ fenolowych składników preparatu dymu wędzarniczego na oksydację membran lipidowych
W: Towaroznawstwo w zapewnieniu jakości żywności i bezpieczeństwa konsumenta : Materiały Konferencji Naukowej z okazji 50-lecia Zakładu/Katedry Towaroznawstwa Żywnosci Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań, 17-18 maja 2011 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Ekonomiczny, 2011
Szczegóły: s. 37
Polskie słowa kluczowe: dym wędzarniczy ; liposomy ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
79/101
Rok: 2011
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk
Tytuł: Wpływ temperatury suszenia pędów i liści morwy białej (Morus alba) na aktywność przeciwutleniającą
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2011, z. 569, s. 277-283, il., bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Współczesne trendy w przemysłowej produkcji żywności. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; morwa biała ; pędy ; liście ; polifenole ; temperatura suszenia
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; Morus alba ; shoots ; leaves ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
80/101
Rok: 2010
Autorzy: Jacek Nowak, Filip Żuk, Małgorzata Lasik, Małgorzata Gumienna
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające piw domowych różnych typów i odpowiadających im piw przemysłowych
Źródło: Pamięt. Puł. - 2010, z. 152, s. 175-181, bibliogr.
p-ISSN: 0552-9778
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; słód ; piwo domowe ; piwo przemysłowe
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; polyphenols ; malt ; home made beer ; commercial beer
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
81/101
Rok: 2010
Autorzy: Małgorzata Muzolf-Panek, Bożena Tyrakowska
Tytuł: Influence of green tea catechins biotransformation on their antioxidant activity
Tytuł równoległy: Wpływ biotransformacji na aktywność przeciwutleniającą katechin występujących w herbacie zielonej
Źródło: Zesz. Nauk. - Uniw. Ekon. Pozn. - 2010, 158, s. 61-71, il., bibliogr.
p-ISSN: 1689-7374
Uwagi: Tytuł zeszytu: Current trends in commodity science: food quality; ISBN 978-83-7417-536-4
Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; biotransformacja ; katechiny ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: green tea ; biotransformation ; catechins ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
82/101
Rok: 2009
Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Dwiecki, Krzysztof Polewski
Tytuł: Porównanie aktywności przeciwutleniającej wybranych olejów roślinnych tłoczonych na zimno
W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06 - 01.07.2009.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
Szczegóły: s. 96
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; oleje tłoczone na zimno ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: plant oils ; cold pressed oil ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
83/101
Rok: 2009
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Inga Krzyżostaniak, Aleksander Siger
Tytuł: Natywne antyoksydacyjne biokomponenty preparatów łubinowych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2009, R. 16, nr 4 (65), s. 70-78, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 kwietnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: preparaty łubinowe ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; tokoferole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: lupin preparation ; lactic fermentation ; extrusion ; tocopherols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
84/101
Rok: 2008
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Julita Reguła, Grzegorz Łysiak
Tytuł: Physico-chemical properties and antioxidant activity of selected plum cultivars fruit
Tytuł równoległy: Parametry fizykochemiczne i aktywność przeciwutleniająca owoców wybranych odmian śliwek
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2008, 7 (4), s. 15-22, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 kwietnia 2015].
Liczba znaków: 22300
Polskie słowa kluczowe: śliwki ; aktywność przeciwutleniająca ; barwa ; parametry fizyczne ; parametry jakosciowe
Angielskie słowa kluczowe: plum ; antioxidant activity ; colour ; physical parameters ; quality parameters
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
85/101
Rok: 2008
Autorzy: Jacek Nowak, Mateusz Korzec, Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik
Tytuł: Ocena wpływu technologii produkcji piwa i czasu przechowywania na zawartość polifenoli i właściwości przeciwutleniające piw przemysłowych i domowych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2008, t. 41, nr 3, s. 792-796, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: piwo ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; przechowywanie
Angielskie słowa kluczowe: beer ; polyphenols ; antioxidant activity ; storing
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
86/101
Rok: 2007
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak, Marzanna Hęś
Tytuł: Purification process influence on green tea extracts' polyphenol content and antioxidant activity
Tytuł równoległy: Wpływ procesów oczyszczania na aktywność przeciwutleniającą ekstraktu zielonej herbaty
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2007, 6 (2), s. 41-48, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; ekstrakt etanolowy ; aktywność przeciwutleniająca ; kwas linolowy ; polifenole ; aktywność przeciwrodnikowa ; DPPH ; oczyszczanie
Angielskie słowa kluczowe: green tea ; Camellia sinensis ; ethanolic extract ; antioxidant activity ; linoleic acid emulsion ; polyphenols ; antiradical activity ; DPPH ; purification
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
87/101
Rok: 2007
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Zmiany zawartości wybranych składników żywności w produktach otrzymanych z nasion roślin strączkowych pod wpływem obróbki biotechnologicznej
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2007, R. 14, nr 6 (55), s. 159-169, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: fasola czerwona ; soczewica zielona ; bób ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: red bean ; green lentil ; broad bean ; lactic fermentation ; extrusion ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
88/101
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksandra Szulczewska-Remi, Anna Gramza, Józef Korczak
Tytuł: Badania nad efektywnością przeciwutleniającą homologicznych tokotrienoli w układzie emulsyjnym z kwasem linolowym
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 443-446, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; tokotrienol ; kwas linolowy ; aktywność przeciwutleniająca ; badania modelowe
Angielskie słowa kluczowe: tocotrienol ; linoleic acid ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
89/101
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ warunków przechowywania produktów otrzymanych z nasion roślin strączkowych na zmiany aktywności antyoksydacyjnej
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 183-188, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: groch ; fasola ; nasiona ; produkty fermentowane ; przechowywanie ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: lactic fermentation ; extrusion ; storage ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
90/101
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Zmiany aktywności antyoksydacyjnej wybranych produktów spożywczych w modelu "in vitro" przewodu pokarmowego z udziałem mikroflory jelitowej
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 64
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: produkty spożywcze ; aktywność przeciwutleniająca ; badania in vitro ; mikroflora jelitowa
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
91/101
Rok: 2006
Autorzy: Marzanna Hęś, Józef Korczak, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Przeciwutleniające właściwości ekstraktów z kaszy gryczanej
Źródło: Fragm. Agron. - 2006, R. 23, nr 1 (89), s. 57- 67, tab., bibliogr.
p-ISSN: 0860-4088
Polskie słowa kluczowe: kasza gryczana ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat groats ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
92/101
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksandra Szulczewska-Remi, Anna Gramza, Józef Korczak
Tytuł: Badania nad efektywnością przeciwutleniającą homologicznych tokotrienoli w układzie emulsyjnym z kwasem linolowym
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 81
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; tokotrienol ; aktywność przeciwutleniająca ; badania modelowe
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
93/101
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ warunków przechowywania produktów otrzymanych z nasion roślin strączkowych na zmiany aktywności antyoksydacyjnej
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 76-77
Polskie słowa kluczowe: groch ; fasola ; nasiona ; produkty fermentowane ; przechowywanie ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
94/101
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Kania, Michał Michalak, Marek Gogolewski
Tytuł: Zmiany potencjału antyoksydacyjnego w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno i po jednostkowych procesach rafinacji
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2005, t. 38, nr 1, s. 19-26, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; tokoferole ; wygaszanie wolnych rodników ; DPPH ; oleje tłoczone na zimno ; aktywność przeciwutleniająca ; rafinacja
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; tocopherols ; free radical scavenging ; DPPH ; antyradical efficiency ; refining
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
95/101
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Józef Korczak, Małgorzata Dratwia, Eleonora Lampart-Szczapa, Aleksander Siger, Maciej Buchowski
Tytuł: Changes in antioxidant activity and free radical scavenging potential of rosemary extract and tocopherols in isolated rapeseed oil triacylglycerols during accelerated tests
Źródło: Food Chem. - 2005, vol. 93, iss. 2, s. 227-235, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Elsevier
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; ekstrakt z liści rozmarynu ; aktywność przeciwutleniająca ; triacyloglicerole ; wolne rodniki ; stabilność oksydacyjna ; olej rzepakowy
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.811
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
96/101
Rok: 2005
Autorzy: A. Gramza, K. Pawlak-Lemańska, J. Korczak, E. Wąsowicz, M. Rudzińska
Tytuł: Tea extracts as free radical scavengers
Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2005, vol. 14, no. 6, s. 861-867, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-1485
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum EBSCO (baza Academic Search Complete)
Polskie słowa kluczowe: wolne rodniki ; ABTS+ ; DPPH ; zmiatacze wolnych rodników ; herbata czarna ; herbata zielona ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: free radical ; ABTS+ ; DPPH ; radical scavengers ; green tea extract ; black tee extract ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.352
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
97/101
Rok: 2005
Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Anna Hoffmann
Tytuł: Antioxidant activity of phenolic compounds of selected cold-pressed and refined plant oils
Tytuł równoległy: Aktywność antyoksydacyjna związków fenolowych wybranych olejów roślinnych tłoczonych na zimno i rafinowanych
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2005, t. 26, z. 2, s. 549-559, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; związki fenolowe ; aktywność przeciwutleniająca ; wolne kwasy fenolowe ; rodniki DPPH ; metody badań ; wysokosprawna chromatografia cieczowa ; oleje rafinowane ; oleje tłoczone na zimno
Angielskie słowa kluczowe: phenolic compounds ; free phenolic acids ; SPE ; HPLC ; plant oils ; DPPH
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
98/101
Rok: 2005
Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Anna Hoffmann
Tytuł: Porównanie zawartości związków fenolowych oraz ich aktywności antyoksydacyjnej w wybranych olejach tłoczonych na zimno i rafinowanych
W: Rośliny oleiste : XXVII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.04.2005, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005
Szczegóły: s. 160-161
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; oleje tłoczone na zimno ; oleje rafinowane ; związki fenolowe ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
99/101
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Kania, Michał Michalak, Marek Gogolewski
Tytuł: Wpływ dodatku wybranych substancji biologicznie czynnych na aktywność antyoksydacyjną oleju rzepakowego poddanego przyspieszonemu procesowi autooksydacji
W: Rośliny oleiste : XXVII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.04.2005, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005
Szczegóły: s. 165-166
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; autooksydacja ; olej rzepakowy ; dodatki do żywności ; substancje biologicznie czynne ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
100/101
Rok: 2004
Autorzy: Małgorzata Kania, Michał Michalak, Marek Gogolewski, Anna Hoffmann
Tytuł: Antioxidative potential of substances contained in cold pressed soybean oil and after each phase of refining process
Tytuł równoległy: Potencjał antyoksydacyjny substancji zawartych w oleju sojowym tłoczonym na zimno oraz po jednostkowych procesach rafinacji
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2004, 3 (1), s. 113-121, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria"
Polskie słowa kluczowe: oleje tłoczone na zimno ; oleje po jednostkowych procesach rafinacji ; olej sojowy ; tokoferole ; wygaszanie wolnych rodników ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: Soybeans oil ; tocopherols ; free radical scavenging ; antyradical efficiency ; refining
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
101/101
Rok: 2004
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Józef Korczak, Karl-Heinz Wagner, Ibrahim Elmadfa
Tytuł: Tocopherol composition of deodorization distillates and their antioxidative activity
Źródło: Nahr.-Food. - 2004, vol. 48, no. 1, s. 34-37, bibliogr.
p-ISSN: 0027-769X
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; destylaty bezzapachowe ; tokoferole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; deodorization distillate ; tocopherols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.608
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP