logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: AKTYWNOŚĆ PRZECIWBAKTERYJNA
Liczba odnalezionych rekordów: 9



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/9
Rok: 2015
Autorzy: Wojciech Juzwa, Kamila Myszka, Wojciech Białas, Renata Dobrucka, Piotr Konieczny, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Investigation of the effectiveness of disinfectants against planktonic and biofilm forms of P. aeruginosa and E. faecalis cells using a compilation of cultivation, microscopic and flow cytometric techniques [*]
Źródło: Biofouling. - 2015, vol. 31, iss. 7, s. 587-597, bibliogr.
p-ISSN: 0892-7014 e-ISSN: 1029-2454
Polskie słowa kluczowe: biofilm ; aktywność przeciwbakteryjna ; środki dezynfekcyjne ; cytometria przepływowa ; linie technologiczne
Angielskie słowa kluczowe: biofilm ; germicidal activity ; disinfectants ; flow cytometric analysis ; technological surface
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.000
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
2/9
Rok: 2014
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Tomasz Szablewski
Tytuł: Inhibition of food-borne bacteria by thermo-chemically modified egg white lysozyme
Źródło: Afr. J. Microbiol. Res. - 2014, vol. 8 (6), s. 590-597, il., bibliogr.
e-ISSN: 1996-0808
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwbakteryjna ; lizozym modyfikowany
Angielskie słowa kluczowe: antibacterial activity ; modified lysozyme
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/9
Rok: 2014
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Tomasz Szablewski
Tytuł: Zastosowanie modyfikowanego termiczno-chemicznie lizozymu do przedłużania trwałości żywności
Tytuł równoległy: Use of thermochemically modified lysozyme to extend the shelf-life of food
Źródło: Przem. Chem. - 2014, t. 93, nr 4, s. 542-546, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-2496
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwbakteryjna ; lizozym modyfikowany
Angielskie słowa kluczowe: antibacterial activity ; modified lysozyme
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.399
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
4/9
Rok: 2013
Autorzy: R. Cegielska-Radziejewska, T. Szablewski
Tytuł: Przeciwbakteryjna aktywność modyfikowanego lizozymu izolowanego z białka jaja
Tytuł równoległy: Antimicrobial activity of modified lysozyme isolated from the egg white
W: XXV Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA "Nauka praktyce drobiarskiej - praktyka drobiarska nauce" : Materiały konferencyjne: 02-04.09.2013 r., Zegrze k. Warszawy, Poland.
Adres wydawniczy: [Warszawa] : [ Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego. Wydawnictwo], 2013
Szczegóły: s. 122-123
ISBN: 978-83-7583-488-8
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność przeciwbakteryjna ; mięso wieprzowe
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; antibacterial activity ; pork meat
Charakt. formalna: PKN
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
5/9
Rok: 2013
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Jacek Kijowski
Tytuł: Badania nad pozyskiwaniem i przeciwbakteryjnym potencjałem różnych form lizozymu z białka jaja kurzego. Część 2, Ocena aktywności przeciwbakteryjnej lizozymu
W: Zapewnianie jakości i bezpieczeństwa wyrobów drobiarskich : Seminarium poświęcone pamięci Profesora Adama Niewiarowicza (1918-1993), Poznań, 14.06.2013.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Katedra Zarządzania Jakością Żywności, 2013
Szczegóły: s. 51-53
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność hydrolityczna ; aktywność przeciwbakteryjna ; modyfikacja ; bezpieczeństwo żywności
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/9
Rok: 2012
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Renata Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Potential possibilities of production, modification and practical application of lysozyme
Tytuł równoległy: Możliwości produkcji, modyfikacji i praktycznego wykorzystania lizozymu
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2012, 11 (3), s. 223-230, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność przeciwbakteryjna ; modyfikacja ; monomer ; dimer
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; antybacterial activity ; modification ; monomer ; dimer
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/9
Rok: 2011
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Tomasz Szablewski, Grzegorz Leśnierowski, Jacek Kijowski
Tytuł: Przeciwbakteryjne działanie modyfikowanego lizozymu wobec mikroflory rozdrobnionego mięsa wieprzowego
Źródło: Zesz. Nauk. - Uniw. Ekon. Pozn. - 2011, 205, s. 184-192, il., bibliogr.
p-ISSN: 1689-7374
Uwagi: Tytuł zeszytu: Towaroznawstwo w kształtowaniu jakości i cech prozdrowotnych żywności. - ISBN 978-83-7417-643-9.
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność przeciwbakteryjna ; modyfikacja
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
8/9
Rok: 2010
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski
Tytuł: Antybakteryjna aktywność modyfikowanych preparatów lizozymu w stosunku do bakterii Pseudomonas fluorescens
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2010, z. 553, s. 21-29, il., bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Wybrane aspekty oceny jakości surowców, dodatków i produktów żywnościowych. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność przeciwbakteryjna ; modyfikacja
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; antibacterial activity ; modification enzyme
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/9
Rok: 2008
Autorzy: Małgorzata Lasik, Małgorzata Gumienna, Jacek Nowak
Tytuł: Ocena przeciwbakteryjnych właściwości wodnych ekstraktów z wybranych surowców roślinnych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2008, t. 41, nr 3, s. 540-544, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwbakteryjna ; ekstrakty roślinne ; mikrobiologiczne skażenie ziół
Angielskie słowa kluczowe: antibacterial activity ; plant extracts ; herbs microbial contamination
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP