logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: AKTYWNOŚĆ BIOLOGICZNA
Liczba odnalezionych rekordów: 14



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/14
Rok: 2019
Autorzy: Anna Sip
Tytuł: Bakeriocyny i ich nadal nie w pełni wykorzystany potencjał
W: Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu : XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Łódź, 3-4 lipca 2019 r., Komunikaty / Red. Joanna Oracz, Joanna Grzelczyk, Robert Klewicki, Dorota Żyżylewicz.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019
Szczegóły: s. 14
ISBN: 978-83-66287-13-6
Polskie słowa kluczowe: bakteriocyny ; aktywność biologiczna ; zastosowanie
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/14
Rok: 2018
Autorzy: Zuzanna Sawinska
Tytuł: Aktywność biologiczna zapraw nasiennych opartych na substancjach z grupy inhibitorów dehydrogenazy kwasu bursztynowego (SDHI) w uprawie jęczmienia ozimego
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2018. - 104 s. : il., bibliogr., streszcz., abstr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 501
ISBN: 978-83-7160-904-6
Liczba arkuszy: 9,0
Polskie słowa kluczowe: jęczmień ozimy ; zaprawy nasienne ; aktywność biologiczna ; substancje z grupy inhibitorów dehydrogenazy kwasu bursztynowego ; fluorescencja ; stres suszy
Angielskie słowa kluczowe: winter barley ; seed treatment ; biological activity ; succinate-dehydrogenase-inhibitor ; fluorescence ; drought stress
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 80.000
Praca afiliowana przez UP
3/14
Rok: 2017
Autorzy: Małgorzata Pleszczyńska, Marta K. Lemieszek, Marek Siwulski, Adrian Wiater, Wojciech Rzeski, Janusz Szczodrak
Tytuł: Fomitopsis betulina (formerly Piptoporus betulinus): the Iceman's polypore fungus with modern biotechnological potential
Źródło: World J. Microbiol. Biotechnol. - 2017, vol. 33, art. 83, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0959-3993
Uwagi: Publikacja posiada status online first [Dostęp: 8 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: aktywność biologiczna ; Fomitopsis betulina ; uprawa grzybów ; Piptoporus betulinus
Angielskie słowa kluczowe: biological activity ; cultivation ; Fomitopsis betulina ; phytochemistry ; Piptoporus betulinus
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.100
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/14
Rok: 2015
Autorzy: Adrian Wiater, Roman Paduch, Katarzyna Próchnik, Małgorzata Pleszczyńska, Marek Siwulski, Wojciech Białas, Janusz Szczodrak
Tytuł: Ocena aktywności biologicznej karboksymetylowanych pochodnych alfa-(1-3)-glukanów wyizolowanych z owocników uprawnych gatunków boczniaka (Pleurotus)
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2015, R. 22, nr 1 (98), s. 193-206, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: Pleurotus ; alfa-(1-3)-glukan ; analiza spektralna w podczerwieni ; wodorowy rezonans jądrowy ; karboksymetylacja ; hodowle komórkowe ; aktywność biologiczna
Angielskie słowa kluczowe: Pleurotus ; alfa-(1-3)-glukan ; FTIR ; Hydrogen Magnetic Resonance ; carboxymethylation ; cell cultures ; biological activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/14
Rok: 2014
Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Anna Sip, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Aktywność przeciwdrobnoustrojowa soku ziemniaczanego
Źródło: Postępy Tech. Przetw. Spoż. - 2014, t. 24/45, nr 2, s. 56-61, bibliogr.
p-ISSN: 0867-793X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 listopada 2017].
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwdrobnoustrojowa ; sok ziemniaczany ; hydrolizat soku ziemniaczanego ; frakcja niskocząsteczkowa soku ziemniaczanego ; aktywność biologiczna
Angielskie słowa kluczowe: antimicrobial activity ; potato juice ; bioactivity ; deproteinization of patato juice
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/14
Rok: 2014
Autorzy: Jacek Nowak
Tytuł: Żywność fermentowana
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 404-414, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,73
Polskie słowa kluczowe: żywność fermentowana ; aktywność biologiczna ; bezpieczeństwo
Angielskie słowa kluczowe: fermented food ; biological activity ; safety
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
7/14
Rok: 2011
Autorzy: Agnieszka Piotrowska-Cyplik, Barbara Stachowiak, Paweł Cyplik, Agnieszka Wolna-Maruwka
Tytuł: The application of Bacillus globisporus strain isolated from composts of fat wastes in plant protection
Tytuł równoległy: Zastosowanie szczepu Bacillus globisporus wyizolowanego z kompostów z odpadów tłuszczowych w ochronie roślin
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2011, t. 5, z. 2, art. 8, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_5_8.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Melioracje i Inżynieria Środowiska.
Polskie słowa kluczowe: Bacillus globisporus ; ochrona roślin ; aktywność biologiczna ; patogeny roślinne
Angielskie słowa kluczowe: Bacillus globisporus ; plant protection ; biological activity ; plant pathogens
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/14
Rok: 2007
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Dorota Madaj, Jerzy R. Warchalewski
Tytuł: The biological activity of wheat, rye and triticale varieties harvested in four consecutive years
Tytuł równoległy: Aktywność biologiczna ziarna odmian pszenicy, żyta i pszenżyta pochodzącego z czterech lat zbiorów
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2007, 6 (4), s. 55-65, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria"
Polskie słowa kluczowe: pszenica ; żyto ; pszenżyto ; odmiany roślin ; ziarno ; aktywność biologiczna
Angielskie słowa kluczowe: wheat grain ; rye grain ; triticale grain ; precipitation ; extractable protein ; biological activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/14
Rok: 2006
Autorzy: Justyna Gralik, Jerzy R. Warchalewski
Tytuł: The influence of γ-irradiation on some biological activities and electrophoresis patterns of wheat grain albumin fraction
Źródło: Food Chem. - 2006, vol. 99, iss. 2, s. 289-298, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Elsevier
Polskie słowa kluczowe: pszenica ; ziarno ; promieniowanie gamma ; białka ; albuminy ; aktywność biologiczna ; elektroforeza
Angielskie słowa kluczowe: wheat grain ; gamma-irradiation ; reducing sugars content ; endogenous amylase activity ; inhibitors of exogenous α-amylases and tripsin ; albumin SDS-PAGE electrophoresis
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.433
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/14
Rok: 2006
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Henryk Szymusiak
Tytuł: Biologicznie aktywne związki chromu (III) - aspekty żywieniowe, towaroznawcze i toksykologiczne
Źródło: Towarozn. Probl. Jakości. - 2006, 1 (6), s. 29-47, il., bibliogr.
p-ISSN: 1733-747X
Polskie słowa kluczowe: chrom ; związki chromu ; występowanie ; aktywność biologiczna ; żywienie człowieka ; dieta ; metale ; makroelementy ; mikroelementy ; żywność ; zawartość pierwiastków ; nadmiar pierwiastków ; niedobór pierwiastków ; suplementacja żywności
Angielskie słowa kluczowe: chromium ; supplements ; glucose tolerance ; biomimetic chromium complex ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/14
Rok: 2003
Autorzy: Jerzy R. Warchalewski, Romualda Dolińska, Jan Zabielski, Ewa Klockiewicz-Kamińska
Tytuł: Chemical composition and biological activity of oat seeds new lines in relation to agro-environmental factors in 1997-1999
Tytuł równoległy: Skład chemiczny i aktywności biologiczne ziarna owsa nowych rodów w odniesieniu do warunków glebowo-klimatycznych w latach 1997-1999
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2003, 2 (1), s. 5-20, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria"
Polskie słowa kluczowe: zboża ; uprawa roślin ; warunki glebowe ; warunki klimatyczne ; owies ; rody hodowlane ; ziarno ; skład chemiczny ; białka rozpuszczalne ; aktywność biologiczna
Angielskie słowa kluczowe: oat ; grain ; agro-environmental condition ; chemical composition ; extractable protein ; biological activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/14
Rok: 2003
Autorzy: Jolanta Czarnocińska, E. Stankiewicz, R. Świerszcz, Jacek Anioła, Jan Gawęcki, Aldona Stępniak-Jasińska, Marek Gogolewski
Tytuł: Ocena porównawcza aktywności biologicznej A-tokoferolu i 5,7-dimetyloetylotokoferolu
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2003, R. 30, nr 3/4, s. 988-991, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; alfa-tokoferol ; 5,7-dimetyloetylotokoferol ; witamina E ; aktywność biologiczna ; krew ; surowica krwi ; lipidy ; zwierzęta laboratoryjne ; szczury
Angielskie słowa kluczowe: vitamin E ; tocopherols ; biological activity ; blood ; lipids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
13/14
Rok: 2002
Autorzy: Jan Kryszak, Aleksandra Sawicka, Alicja Niewiadomska
Tytuł: Biological nitrogen fixation activity under clover-grass mixtures
Źródło: Acta Microbiol. Pol. - 2002, vol. 51, no. 2, s. 193-196, bibliogr.
p-ISSN: 0137-1320
Polskie słowa kluczowe: użytki zielone ; mieszanki traw z koniczyną ; gleby ; wiązanie azotu ; aktywność biologiczna
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
14/14
Rok: 2002
Autorzy: Jan Gawęcki
Tytuł: Witaminy jako składnik pożywienia
W: Witaminy / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2002
Szczegóły: s. 7-14, il.
ISBN: 83-7160-261-8
Polskie słowa kluczowe: witaminy ; budowa chemiczna ; aktywność biologiczna ; żywność
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP