logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: AKTYWNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA
Liczba odnalezionych rekordów: 11



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/11
Rok: 2018
Autorzy: Marta Molska
Tytuł: Zmiany ilości składników odżywczych i związków biologicznie aktywnych w trakcie kiełkowania gryki tatarki (Fagopyrum tataricum L. Gaertin)
W: Dni Doktoranta 2018 : Konferencja Naukowa, Poznań, 13 kwietnia 2018 / Red. Ewelina Janicka, Joanna Jaskuła.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2018
Szczegóły: s. 30
Polskie słowa kluczowe: związki bioaktywne ; wartość odżywcza ; kiełki gryki ; aktywność antyoksydacyjna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/11
Rok: 2017
Autorzy: Agnieszka Rękas, Małgorzata Wroniak, Aleksander Siger, Iwona Ścibisz, Dorota Derewiaka, Andrzej Anders
Tytuł: Mechanical hulling and thermal pre-treatment effects on rapeseed oil antioxidant capacity and related lipophilic and hydrophilic bioactive compounds
Źródło: Int. J. Food Sci. Nutr. - 2017, vol. 68, no. 7, s. 788-799, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0963-7486
Polskie słowa kluczowe: obłuszczanie ; mikrofale ; związki fenolowe ; fitosterale ; aktywność antyoksydacyjna ; olej rzepakowy ; prażenie ; tokoferole
Angielskie słowa kluczowe: hulling ; microwaving ; phenolic compounds ; phytosterols ; radical scavenging activity ; rapeseed oil ; roasting ; tocopherols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.317
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
3/11
Rok: 2017
Autorzy: Kamila Goderska
Tytuł: Badanie wybranych aktywności biologicznych kwasu laktobionowego i jego biosynteza w podłożu zawierającym serwatkę
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2017. - 69 s. : il., bibliogr., streszcz, abstr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 489
ISBN: 978-83-7160-863-6
Liczba arkuszy: 5,7
Polskie słowa kluczowe: kwas laktobionowy ; Pseudomonas taetrolens ; serwatka ; aktywność antyoksydacyjna ; prebiotyk
Angielskie słowa kluczowe: lactobionic acid ; Pseudomonas taetrolens ; whey ; antioxidant activity ; prebiotic
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/11
Rok: 2016
Autorzy: Aleksander Siger, Michał Michalak
Tytuł: The long-term storage of cold-pressed oil from roasted rapeseed: Effects on antioxidant activity and levels of canolol and tocopherols
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2016, vol. 118, 7, s. 1030-1041, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 lipca 2016].
Polskie słowa kluczowe: liczba kwasowa ; aktywność antyoksydacyjna ; canolol ; olej rzepakowy tłoczony na zimno ; liczba nadtlenkowa ; tokoferole
Angielskie słowa kluczowe: acid value ; antioxidant activity ; canolol ; cold-pressed rapeseed oil ; peroxide value ; tocopherols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.145
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/11
Rok: 2016
Autorzy: Marcin Ożarowski, Radosław Kujawski, Przemysław Mikołajczak, Agnieszka Gryszczyńska, Aurelia Pietrowiak, Wojciech Białas, Justyna Baraniak, Małgorzata Górska-Paukszta, Waldemar Buchwald, Bogdan Kędzia, Anna Krajewska-Patan, Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz
Tytuł: Comparison of antioxidant activities of fractionated extracts from seedlings and herb of Chelidonium majus L. using DPPH, ABTS and FRAP methods
Tytuł równoległy: Porównanie działania antyoksydacyjnego frakcjonowanych wyciągów z siewek i ziela Chelidonium majus L. przy użyciu metod DPPH, ABTS i FRAP
Źródło: Herba Pol. - 2016, vol. 62, no. 4, s. 22-38, bibliogr.
p-ISSN: 0018-0599
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 lutego 2017].
Polskie słowa kluczowe: Chelidonium majus ; glistnik jaskółcze ziele ; wyciąg ziołowy ; aktywność antyoksydacyjna ; DPPH ; ABTS ; FRAP ; analiza fitochemiczna ; alkaloidy ; flawonoidy ; analiza statystyczna
Angielskie słowa kluczowe: Chelidonium majus ; greater celandine ; herbal extract ; antioxidant activity ; DPPH ; ABTS ; FRAP ; phytochemical analysis ; alkaloids ; flavonoids ; statistical analysis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 14.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/11
Rok: 2014
Autorzy: S. Mildner-Szkudlarz, A. Makowska, W. Obuchowski, J. Michniewicz
Tytuł: Phytochemicals as functional ingredients: effects on crisp bread and pasta nutritional and physical properties
W: 3rd International ISEKI Food Conference : Food Science and Technology Excellence for a Sustainable Bioeconomy, 21-23 May 2014, Athens, Greece, Book of abstracts / Ed. Rui Costa, Paola Pittia, Cristina L. M. Silva, Eleni Gogou.
Adres wydawniczy: Athens : Cosmosware, 2014
Szczegóły: s. 154
ISBN: 978-960-89789-8-0
Polskie słowa kluczowe: aktywność antyoksydacyjna ; błonnik pokarmowy ; związki fenolowe
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; dietary fibre ; phytochemicals ; sensory analysis
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
7/11
Rok: 2014
Autorzy: Teresa Adamska, Małgorzata Ewertowska, Ewa Ignatowicz, Małgorzata Kujawska, Marcin Kidoń, Arleta Matuszewska, Jan Oszmiański, Hanna Szaefer, Jadwiga Jodynis-Liebert
Tytuł: Effects of long-term administration of freeze-dried chokeberry juice to rats
Źródło: J. Pharm. Nutr. Sci. - 2014, vol. 4, no. 2, s. 154-161, bibliogr.
p-ISSN: 2223-3806 e-ISSN: 1927-5951
Uwagi: Publikacja dostępna równiez online [Dostęp: 5 listopada 2014].
Polskie słowa kluczowe: aronia ; aktywność antyoksydacyjna ; hematologia ; chemia kliniczna
Angielskie słowa kluczowe: chokeberry ; antioxidant activity ; hematology ; clinical chemistry
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
Adres url:
DOI:
8/11
Rok: 2011
Autorzy: Magdalena Człapka-Matyasik, Małgorzata Fejfer, Anna Gramza-Michałowska, Aleksandra Kostrzewa-Tarnowska, Jan Jeszka
Tytuł: Właściwości antyrodnikowe wybranych soków owocowych dostępnych na rynku polskim
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2011, t. 92, nr 4, s. 991-993, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: aktywność antyoksydacyjna ; DPPH ; soki owocowe
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; DPPH ; fruit juices
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/11
Rok: 2009
Autorzy: Joanna Kobus, Ewa Flaczyk, Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Józef Korczak, Ronald B. Pegg
Tytuł: Phenolic compounds and antioxidant activity of extracts of Ginkgo leaves
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2009, vol. 111, 11, s. 1150-1160, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 kwietnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: aktywność antyoksydacyjna ; triacyloglicerole ; Ginkgo biloba
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; triacylglycerols ; Ginkgo biloba
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.831
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/11
Rok: 2008
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ procesów biologicznych na aktywność antyoksydacyjną wybranych nasion roślin strączkowych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2008, t. 41, nr 3, s. 553-557, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: fermentacja mlekowa ; kiełkowanie ; polifenole ; aktywność antyoksydacyjna
Angielskie słowa kluczowe: lactic fermentation ; germination process ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
11/11
Rok: 2003
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Katarzyna Pacyńska, Aleksander Siger
Tytuł: Badania nad efektywnością przeciwutleniającą i rozkładem tokoferoli w układach modelowych w testach utleniania tłuszczów
W: Rośliny oleiste : Jubileuszowa XXV Konferencja Naukowa, Poznań, 1-2 kwietnia 2003 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji], 2003
Szczegóły: s. 80
Polskie słowa kluczowe: triacyloglicerole ; olej rzepakowy ; aktywność antyoksydacyjna
Angielskie słowa kluczowe: triacylglicerols ; rapeseed oil ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP