logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: AKTYWNOŚĆ ANTYBAKTERYJNA
Liczba odnalezionych rekordów: 13



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/13
Rok: 2016
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Renata Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Nowe formy lizozymu - potencjalne możliwości produkcji i wykorzystania
Źródło: Przem. Spoż. - 2016, t. 70, 4, s. 27-29, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; modyfikacje lizozymu ; aktywność antybakteryjna ; monomer ; dimer
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; modifiction of lysozyme ; antibacterial activity ; monomer ; dimer
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
2/13
Rok: 2015
Autorzy: J. Eldin, A. Dethose, S. Satpathi, M. Sahoo, I. Dash, P. Satpathi, S. Mishra, A.P. Sasikumar, J.W. Suh, K. Goderska, R. Jayabalan
Tytuł: Development of bio-therapeutics for improved health and discase prevention
W: 2nd International Conference on Frontiers in Biological Sciences (InCoFIBS-2015) : Rourkela, Odisha, India, January 22-24, 2015, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: Rourkela : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 108
Polskie słowa kluczowe: probiotyki ; aktywność antybakteryjna ; bioterapia
Angielskie słowa kluczowe: probiotics ; antibacterial activity ; bio-therapeutics
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
3/13
Rok: 2015
Autorzy: Łukasz Klapiszewski, Tomasz Rzemieniecki, Magdalena Krawczyk, Dagmara Malina, Małgorzata Norman, Jakub Zdarta, Izabela Majchrzak, Anna Dobrowolska, Katarzyna Czaczyk, Teofil Jesionowski
Tytuł: Kraft lignin/silica-AgNps as a functional material with antibacterial activity
Źródło: Colloid Surf. B-Biointerfaces. - 2015, vol. 134, s. 220-228, il., bibliogr.
p-ISSN: 0927-7765
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: nanosrebro ; aktywność antybakteryjna ; krzemionka ; lignina ; materiały hybrydowe
Angielskie słowa kluczowe: silica/lignin hybrid materials ; kraft lignin ; nanosilver ; antibacterial activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.902
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/13
Rok: 2011
Autorzy: R. Cegielska-Radziejewska, T. Szablewski, G. Leśnierowski, J. Kijowski
Tytuł: The effect of modified lysozyme on microflora of cold-stored comminuted fresh and heat pork meat
W: Proceedings of the 5th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 19-20 September 2011.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 31
ISBN: 978-83-7717-070-0
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; modyfikacja ; aktywność antybakteryjna
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; lysozyme modificates ; antibacterial activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
5/13
Rok: 2010
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Lesnierowski, Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski
Tytuł: Physico-chemical properties and antibacterial activity of modified egg white-lysozyme
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2010, vol. 231, iss. 6, s. 959-964, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; modyfikacja ; aktywność antybakteryjna
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; modification ; antibacterial activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.585
Punktacja MNiSW: 32.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/13
Rok: 2009
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski
Tytuł: Antibacterial acitvity of lysozyme depending on dimer content
W: 4th International Conference on Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 24-25 September 2009.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, [2009]
Szczegóły: s. 30
ISBN: 978-83-60574-65-2
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność antybakteryjna ; modyfikacja
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; antibacterial activity ; modification
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
7/13
Rok: 2009
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski
Tytuł: Antibacterial activity of lisozyme depending on dimer content
W: Food quality and safety / ed. by Grażyna Krasnowska and Anna Pęksa.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2009
Szczegóły: s. 120-124, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-60574-66-9
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: aktywność antybakteryjna ; lizozym ; lizozym modyfikowany
Angielskie słowa kluczowe: antibacterial activity ; lysozyme ; modified lysozyme
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
8/13
Rok: 2009
Autorzy: R. Cegielska-Radziejewska, G. Leśnierowski, T. Szablewski, J. Kijowski
Tytuł: Antybakteryjna aktywność modyfikowanych preparatów lizozymu w stosunku do bakterii Pseudomonas fluorescens
W: Kształtowanie jakości żywieniowej w procesach technologicznych : VII Konferencja Naukowa z cyklu Jakość i Bezpieczeństwo Żywności, Warszawa 3-4 grudnia 2009 / [oprac. red. Ewa Jakubczyk].
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, [2009]
Szczegóły: s. 23
ISBN: 798-83-7583-153-5
Polskie słowa kluczowe: lizozym modyfikowany ; aktywność antybakteryjna ; Pseudomonas fluorescens
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/13
Rok: 2007
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski
Tytuł: Fizykochemiczne metody modyfikacji i pomiaru aktywności lizozymu
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2007. - 103 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 387
Polskie słowa kluczowe: enzymy ; lizozym ; modyfikacja ; metody fizykochemiczne ; aktywność antybakteryjna ; aktywność enzymatyczna ; aktywność hydrolityczna ; pomiary ; dimery
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/13
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Lasik, Jacek Nowak
Tytuł: Zastosowanie pomiaru zmian impedancji elektrycznej do oceny wpływu warunków przechowywania cebuli i czosnku na ich aktywność przeciwbakteryjną
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2006, t. 11, nr 2, s. 114-120, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: V seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Poznań, 15-17 listopada 2005 r.
Polskie słowa kluczowe: czosnek ; cebula ; aktywność antybakteryjna ; metody badań ; oporność pozorna ; warunki przechowywania
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/13
Rok: 2006
Autorzy: Anna Sip, Agnieszka Olejnik-Schmidt, Marcin Schmidt, Justyna Broniarczyk, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Charakterystyka bakterii fermentacji mlekowej aktywnych względem Listeria monocytogenes
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 133
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: bakterie fermentacji mlekowej ; bakteriocyny ; aktywność antybakteryjna ; Listeria monocytogenes
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/13
Rok: 2003
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Aleksander Siger, Krystyna Trojanowska, Małgorzata Nogala-Kałucka, Maria Małecka, Bogdan Pachołek
Tytuł: Chemical composition and antibacterial activities of lupin seeds extracts
Źródło: Nahr.-Food. - 2003, vol. 47, no. 5, s. 286-290, il., bibliogr.
p-ISSN: 0027-769X
Polskie słowa kluczowe: łubin ; nasiona ; skład chemiczny ; fenole ; taniny ; wolne kwasy fenolowe ; aktywność antybakteryjna
Angielskie słowa kluczowe: antibacterial activity ; free phenolic acids ; lupin ; phenols ; tannins
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.614
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
13/13
Rok: 2001
Autorzy: Hanna Frankowska, Jacek Kijowski, Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Dorota Lisiak
Tytuł: Lizozym białka jaja kurzego o zwiększonym zakresie antybakteryjnego działania
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 2001, 57, s. 395-401, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: jaja ; białko jaja ; lizozym ; aktywność antybakteryjna ; modyfikacja chemiczna ; modyfikacja termiczna ; lizozym o zwiększonej aktywności antybakteryjnej
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP