logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: LACTOBACILLUS
Liczba odnalezionych rekordów: 11



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/11
Rok: 2018
Autorzy: Alina Pacesz, Anna Sip, Wojciech Białas, Katarzyna Śliżewska
Tytuł: Optymalizacja warunków wzrostu wybranych probiotycznych szczepów Lactobacillus
W: Preparaty synbiotyczne w żywieniu zwierząt / Pr. zbior. pod red. Katarzyny Śliżewskiej.
Adres wydawniczy: Łódź : Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii. Politechnika Łódzka, 2018
Seria: Monografie - Politechnika Łódzka
Szczegóły: s. 57-72, il., bibliogr., streszcz.
ISBN: 978-83-63929-60-2
Polskie słowa kluczowe: probiotyki ; Lactobacillus ; hodowla ; optymalizacja
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/11
Rok: 2018
Autorzy: Mariola Kozłowska, Małgorzata Ziarno, Magdalena Rudzińska, Katarzyna Tarnowska, Ewa Majewska, Dorota Kowalska
Tytuł: Skład chemiczny olejku eterycznego z kolendry i jego wpływ na wzrost wybranych szczepów bakterii kwasu mlekowego
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2018, R. 25, nr 1 (114), s. 97-111, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 2451-0769 e-ISSN: 2451-0777
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 listopada 2018].
Polskie słowa kluczowe: Coriandrum sativum ; olejki eteryczne ; metoda GC/MS ; bakterie kwasu mlekowegoo ; Lactobacillus
Angielskie słowa kluczowe: Coriandrum sativum ; essential oils ; GC/MS method ; lactic acid bacteria ; Lactobacillus
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/11
Rok: 2017
Autorzy: Aleksandra Dunislawska, Anna Slawinska, Katarzyna Stadnicka, Marek Bednarczyk, Piotr Gulewicz, Damian Jozefiak, Maria Siwek
Tytuł: Synbiotics for broiler chickens - in vitro design and evaluation of the influence on host and selected microbiota populations following in ovo delivery
Źródło: PloS One. [Dokument elektroniczny]. - 2017, vol. 12, iss. 1, e0168587, il., bibliogr., abstr.
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0168587
p-ISSN: 1932-6203
Polskie słowa kluczowe: probiotyki ; mikrobiom ; Lactobacillus
Angielskie słowa kluczowe: probiotics ; microbiome ; Lactobacillus
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.766
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/11
Rok: 2016
Autorzy: Adam Perczak, Magdalena Woźniak
Tytuł: Wykorzystanie bakterii fermentacji mlekowej w procesie redukcji mykotoksyn w żywnościach i paszach
W: Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce : Żywność / Red. nauk. Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny.
Adres wydawniczy: Poznań : Młodzi Naukowcy Jędrzej Nyćkowiak, 2016
Seria: Monografie ; 7
Szczegóły: s. 68-71, bibliogr.
ISBN: 978-83-942083-6-3 (całość) ; 978-83-65362-20-9
Polskie słowa kluczowe: mykotoksyny ; właściwości estrogenne ; Fusarium ; Lactobacillus
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/11
Rok: 2015
Autorzy: Corinna Markowicz, Marcin T. Schmidt
Tytuł: Lactobacillus strains belonging to Casei group display various adherence to enterocytes and mucus
Tytuł równoległy: Zróżnicowanie zdolności bakterii z rodzaju Lactobacillus należących do grupy Casei do przylegania do enterocytów i śluzu przewodu pokarmowego
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2015, 14 (3), s. 247-255, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 listopada 2015].
Polskie słowa kluczowe: Lactobacillus ; przyleganie ; enterocyty ; śluz ; adhezyny ; Caco-2
Angielskie słowa kluczowe: Lactobacillus ; adhesion ; enterocytes ; mucus ; Caco-2 ; adhesines
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/11
Rok: 2015
Autorzy: Corinna Markowicz
Tytuł: Adhezja bakterii z rodzaju Lactobacillus do różnych typów nabłonka
W: Dni Doktoranta 2015 : Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13 listopada 2015.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2015
Szczegóły: s. 46
ISBN: 978-83-7160-825-4
Polskie słowa kluczowe: Lactobacillus ; adhezja ; Caco-2 ; HeLa ; nabłonek
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/11
Rok: 2015
Autorzy: Mariola Galbas, Marek Selwet, Andrzej Borkowski, Tomasz Cłapa, Filip Porzucek, Witold Skrzypczak
Tytuł: The antibacterial properties of silage from different varieties of sorghum
Tytuł równoległy: Właściwości antybakteryjne kiszonek z różnych odmian sorgo
Źródło: Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech. - 2015, 322 (36) 4, s. 43-50, il., bibliogr.
p-ISSN: 2081-1284 e-ISSN: 2300-5378
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: Enterobacteriaceae ; Lactobacillus ; sorgo
Angielskie słowa kluczowe: Enterobacteriaceae ; Lactobacillus ; sorghum
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/11
Rok: 2014
Autorzy: Corinna Markowicz, Agnieszka Olejnik-Schmidt, Monika Borkowska, Marcin Schmidt
Tytuł: SpaCBA sequence instability and its relationship to the adhesion efficiency of Lactobacillus casei group isolates to Caco-2 cells
Źródło: Acta Biochim. Pol. - 2014, vol. 61, no. 2, s. 341-347, il., bibliogr.
p-ISSN: 0001-527X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 listopada 2014].
Polskie słowa kluczowe: Lactobacillus ; adhezja ; spaCBA
Angielskie słowa kluczowe: Lactobacillus ; adhesion ; spaCBA
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.153
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/11
Rok: 2013
Autorzy: Marek Selwet, Mariola Galbas, Filip Porzucek, Małgorzata Pociejowska, Tomasz Cłapa
Tytuł: Impact of probiotics on numbers of lactic acid rods producing hydrogen peroxide isolated from mouths of dairy cattle
Tytuł równoległy: Wpływ probiotyków na liczebność pałeczek kwasu mlekowego produkujących nadtlenek wodoru izolowanych z pysków krów mlecznych
Źródło: Acta Sci. Pol., Zootech. - 2013, 12 (3), s. 69-77, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0714
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 15 maja 2014].
Polskie słowa kluczowe: Lactobacillus ; nadtlenek wodoru ; probiotyki
Angielskie słowa kluczowe: hydrogen peroxide ; Lactobacillus ; probiotics
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/11
Rok: 2012
Autorzy: Kamila Goderska, Artur Szwengiel, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Use turbidimeter to evaluate prebiotic properties of lactobionic acid
Tytuł równoległy: Wykorzystanie turbidymetru do oceny prebiotycznych właściwości kwasu laktobionowego
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 158-159
Polskie słowa kluczowe: turbidymetr ; prebiotyki ; kwas laktobionowy ; Lactobacillus ; Lactococcus
Angielskie słowa kluczowe: turbidimeter ; prebiotic ; lactobionic acid ; Lactobacillus ; Lactococcus
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
11/11
Rok: 2006
Autorzy: Piotr Gołek, Monika Lewandowska, Włodzimierz Bednarski
Tytuł: Właściwości adhezyjne szczepów Lactobacillus syntetyzujących biosurfaktanty
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 72
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: bakterie ; Lactobacillus ; Lactobacillus acidophilus ; Lactobacillus casei ; Lactobacillus fermenti ; szczepy bakteryjne ; właściwości adhezyjne
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP