logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: ŻYWNOŚĆ PROZDROWOTNA
Liczba odnalezionych rekordów: 12



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/12
Rok: 2018
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Analiza postrzegania żywności bioaktywnej wśród kobiet w ciążyz miasta Poznań
Źródło: Hand. Wewn. - 2018, nr 3 (374), s. 371-379, bibliogr., streszcz., abstr., rez.
p-ISSN: 0438-5403
Polskie słowa kluczowe: żywność prozdrowotna ; kobiety ciężarne ; zachowania konsumentów
Angielskie słowa kluczowe: health-promoting food ; pregnant women ; consumers' behaviours
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/12
Rok: 2018
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Hanna Mikołajczyk, Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Joanna Kobus-Cisowska
Tytuł: Does diagnosis of diabetes affect consumers' attitudes towards pro-health food?
Tytuł równoległy: Czy rozpoznanie cukrzycy zmienia nastawienie konsumentów do żywności prozdrowotnej?
Źródło: Hand. Wewn. - 2018, nr 2 (373), s. 387-398, il., bibliogr., abstr., streszcz., rez.
p-ISSN: 0438-5403
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lipca 2018].
Polskie słowa kluczowe: postawy konsumenckie ; cukrzyca ; żywność prozdrowotna ; składniki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: consumer's attitudes ; diabetes mellitus ; pro-health food ; bioactive compounds
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/12
Rok: 2018
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Małgorzata Piecewicz
Tytuł: Postrzeganie żywności prozdrowotnej przez osoby starsze w świetle badań
Źródło: Hand. Wewn. - 2018, nr 4 (375), t. 1, s. 145-155, il., bibliogr., streszcz., abstr., rez.
p-ISSN: 0438-5403
Polskie słowa kluczowe: osoby starsze ; żywność prozdrowotna ; postawy konsumenckie
Angielskie słowa kluczowe: elderly ; health promotion food ; attitude
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/12
Rok: 2018
Autorzy: Grzegorz Lesnierowski, Jerzy Stangierski
Tytuł: What's new in chicken egg research and technology for human health promotion? - A review
Źródło: Trends Food Sci. Technol. - 2018, vol. 71, January 2018, s. 46-51, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0924-2244
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: jaja kurze ; zdrowie człowieka ; żywność funkcjonalna ; żywność prozdrowotna ; substancje bioaktywne ; promowanie zdrowej żywności
Angielskie słowa kluczowe: chicken egg ; human health ; nutritious food ; bioactive ingredient ; health promoting function
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 6.609
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/12
Rok: 2018
Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Maria Różańska, Agnieszka Makowska, Paweł Jeżowski
Tytuł: Chleb wzbogacony sokiem ziemniaczanym: tekstura, jakość i akceptacja konsumencka
W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie : "Innowacyjność i optymalizacji procesów w produkcji i przetwarzaniu ziemniaka", X Jubileuszowa Konferencja Naukowa, Polanica Zdrój, 8-10 maja 2018 r. / Oprac. red. Hanna Boruczkowska, Tomasz Boruczkowski.
Adres wydawniczy: Polanica Zdrój : Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2018
Szczegóły: s. 70
ISBN: 978-83-923549-1-8
Polskie słowa kluczowe: sok z ziemniaka ; pieczywo pszenne ; tekstura ; ocena konsumencka ; żywność prozdrowotna ; właściwości przeciwutleniające
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/12
Rok: 2017
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Czy łubin może stać się polska soją?
Źródło: Przem. Spoż. - 2017, t. 71, 1, s. 39-41, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: łubin ; soja ; żywność prozdrowotna ; artykuły spożywcze
Angielskie słowa kluczowe: lupine ; soybean ; pro-healthy food ; groceries
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
7/12
Rok: 2016
Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska
Tytuł: Sok ziemniaczany: trucizna czy bioaktywny składnik żywności?
W: Zagospodarowanie ubocznych produktów przemysłu spożywczego [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Danuta Górecka, Edward Pospiech.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 65-72, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-836-0
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: sok ziemniaczany ; żywność prozdrowotna ; nieswoiste zapalenie jelit
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/12
Rok: 2014
Autorzy: Janusz Czapski, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Herbata, kawa, kakao i napoje bezalkoholowe
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 392-403, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,7
Polskie słowa kluczowe: żywność prozdrowotna ; składniki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: pro-health food ; bioactive components
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
9/12
Rok: 2014
Autorzy: Barbara Stachowiak
Tytuł: Oligosacharydy
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 113-124, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: składniki bioaktywne ; żywność ; oligosacharydy ; prebiotyki ; żywność prozdrowotna
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
10/12
Rok: 2014
Autorzy: Maciej Taczanowski
Tytuł: Żywność prozdrowotna w świetle norm prawnych
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 427-439, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,8
Polskie słowa kluczowe: żywność prozdrowotna ; prawo żywnościowe
Angielskie słowa kluczowe: health promotion food ; food law
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
11/12
Rok: 2013
Autorzy: Joanna Skręty, Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor
Tytuł: Możliwości wykorzystania róży pomarszczonej (Rosa rugosa) w żywności prozdrowotnej
Tytuł równoległy: Application of rose (Rosa rugosa) in pro-health food products
W: Nauka o żywieniu człowieka - osiagnięcia i wyzwania : Międzynarodowa Konferencja Jubileuszowa z okazji 35-lecia istnienia Wydziału nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz 60-lecia pracy zawodowej w SGGW prof. dr hab., dr h.c. Stanisława Bergera, Warszawa, 28 czerwca 2013.
Adres wydawniczy: Warszawa : Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, 2013
Szczegóły: s. 96
Polskie słowa kluczowe: owoce róży pomarszczonej ; kwas askorbinowy ; żywność prozdrowotna
Angielskie słowa kluczowe: wrinkled rose fruits ; ascorbic acid ; pro-health food
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
12/12
Rok: 2012
Autorzy: Janusz Czapski
Tytuł: Opracowywanie nowych produktów żywnościowych o charakterze prozdrowotnym. Cz. II
Źródło: Przem. Spoż. - 2012, t. 66, 2, s. 38-41, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: projektowanie żywności ; żywność prozdrowotna ; nowe produkty
Angielskie słowa kluczowe: design food ; pro health food ; new products
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP