logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA
Liczba odnalezionych rekordów: 39



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/39
Rok: 2018
Autorzy: Danuta Górecka, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Perspektywy produkcji żywności funkcjonalnej - odpowiedź na potrzeby konsumentów
Źródło: Agro Ind. - 2018, 4, s. 40-47, il.
p-ISSN: 2083-0009
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; rynek żywnościowy ; częstotliwość spożycia
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/39
Rok: 2018
Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Łukasz Masewicz, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Michał Piątek, Piotr Kubiak
Tytuł: Water properties in pâtés enriched with potato juice
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2018, vol. 244, iss. 3, s. 387-393, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; niskopolowy NMR ; sok z ziemniaka ; aktywność wody ; dynamika wody
Angielskie słowa kluczowe: functional food ; low-field NMR ; potato juice ; water activity ; water dynamics
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.056
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/39
Rok: 2018
Autorzy: Iwona Golak-Siwulska, Alina Kałużewicz, Tomasz Spiżewski, Marek Siwulski, Krzysztof Sobieralski
Tytuł: Bioactive compounds and medicinal properties of Oyster mushrooms (Pleurotus sp.)
Źródło: Folia Hortic. - 2018, 30/2, s. 191-201, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0867-1761 e-ISSN: 2083-5965
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 stycznia 2019].
Polskie słowa kluczowe: owocniki ; żywność funkcjonalna ; właściwości prozdrowotne ; boczniaki
Angielskie słowa kluczowe: fruiting bodies ; functional food ; health-promoting activities ; oyster mushrooms
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.244
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/39
Rok: 2018
Autorzy: Grzegorz Lesnierowski, Jerzy Stangierski
Tytuł: What's new in chicken egg research and technology for human health promotion? - A review
Źródło: Trends Food Sci. Technol. - 2018, vol. 71, January 2018, s. 46-51, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0924-2244
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: jaja kurze ; zdrowie człowieka ; żywność funkcjonalna ; żywność prozdrowotna ; substancje bioaktywne ; promowanie zdrowej żywności
Angielskie słowa kluczowe: chicken egg ; human health ; nutritious food ; bioactive ingredient ; health promoting function
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 6.609
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/39
Rok: 2017
Autorzy: Iwona Jasińska-Kuligowska, Maciej Kuligowski, Bingzhu Hou
Tytuł: Changes in bioactive compounds and antioxidative activity during douchi fermentation process
W: Current trends in commodity science : Food safety and analysis of bioactive substances / Ed. Hanna Śmigielska.
Adres wydawniczy: Poznań : University of Economics and Business, Faculty of Commodity Science, 2017
Szczegóły: s. 20-37, il., bibliogr., abstr., streszcz.
ISBN: 978-83-94206-1-9
Polskie słowa kluczowe: Douchi ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; żywność funkcjonalna ; jakość żywności ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: Douchi ; polyphenols ; antioxidative activity ; functional food ; food quality ; fermentation
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
6/39
Rok: 2017
Autorzy: Katarzyna Skrypnik, Damian Skrypnik, Paweł Bogdański
Tytuł: Wykorzystanie żywności funkcjonalnej w regulacji sygnałów głodu i sytości
W: IX Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2017 "Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju" : Lublin, 18-19 marca 2017 r., Abstrakty / Red. Beata A. Nowak, Monika Maciąg, Kamil Maciąg.
Adres wydawniczy: Lublin : Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL, 2017
Szczegóły: s. 120
ISBN: 978-83-65272-51-5
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; głód ; sytość
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/39
Rok: 2017
Autorzy: Luiza Dawidowicz
Tytuł: Mniej znane w Polsce gatunki grzybów uprawnych z rodzaju boczniak (Pleurotus Spp.)
W: Postępy nauk przyrodniczych / Pr. zbior. pod red. Katarzyny Mikołajczak.
Adres wydawniczy: Poznań : Samorząd Studencki Wydziału Rolnictwa i Bioinżynierii UPP, 2017
Szczegóły: s. 107-118, il., bibliogr., streszcz.
ISBN: 978-83-947926-1-9
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 kwietnia 2018].
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: grzyby jadalne ; grzyby lecznicze ; uprawa grzybów ; właściwości odżywcze ; właściwości lecznicze ; boczniak ; żywność funkcjonalna
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/39
Rok: 2017
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska
Tytuł: Wpływ subiektywnej oceny statusu ekonomicznego ludzi starszych na ich nastawienie do żywności funkcjonalnej
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2017, t. 98, nr 3, s. 271-275, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 października 2017].
Polskie słowa kluczowe: osoby starsze ; żywność funkcjonalna ; badania ankietowe
Angielskie słowa kluczowe: elderly people ; functional food ; survey research
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/39
Rok: 2017
Autorzy: Grażyna Lewandowicz, Przemysław Kowalczewski, Magdalena Człapka-Matyasik, Małgorzata Korsar, Jan Jeszka
Tytuł: Produkty prozdrowotne zawierające bioaktywne składniki soku z ziemniaka
Źródło: Przem. Spoż. - 2017, t. 71, 8, s. 76-79, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: sok z ziemniaka ; stany zapalne przewodu pokarmowego ; żywność funkcjonalna
Angielskie słowa kluczowe: potato juice ; inflammatory of gastrointestinal tract ; functional food
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
10/39
Rok: 2017
Autorzy: Katarzyna Skrypnik, Damian Skrypnik, Paweł Bogdański
Tytuł: Żywność funkcjonalna w leczeniu nadmiernej masy ciała - regulacja sygnałów głodu i sytości
W: Technologia żywienia człowieka - wybrane zagadnienia / Red. Edyta Bajek, Jakub Pizoń.
Adres wydawniczy: Lublin : Wydawnictwo Naukowe TYGIEL, 2017
Szczegóły: s. 132-139, bibliogr., streszcz., abstr.
ISBN: 978-83-65598-80-6
Liczba arkuszy: 0,61
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; otyłość ; regulacja głodu i sytości
Angielskie słowa kluczowe: functional food ; obesity ; regulation of hunger and satiety
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/39
Rok: 2017
Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Michał Piątek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Anna Małecka, Wojciech Białas
Tytuł: Wpływ postaci dodatku bioaktywnych składników soku z ziemniaka na jakość pasztetów
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2017, R. 24, nr 3 (112), s. 84-96, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 2451-0769 e-ISSN: 2451-0777
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: sok z ziemniaka ; żywność funkcjonalna ; pasztety ; nieswoiste zapalenie jelit ; jakość
Angielskie słowa kluczowe: potato juice ; functional food, ; pâte ; inflammatory bowel disease ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
12/39
Rok: 2016
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Hanna Mikołajczyk, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Dominik Kmiecik
Tytuł: Postawy studentów uczelni wyższych wobec żywności zawierającej składniki bioaktywnej - badania pilotażowe
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 665-669, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; składniki bioaktywne ; studenci ; postawy konsumenckie
Angielskie słowa kluczowe: functional food ; bioactive compounds ; university students ; consumer attitudes
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/39
Rok: 2016
Autorzy: Kamila Borowiec, Dominik Szwajgier, Anna Olejnik, Katarzyna Kowalska, Zdzisław Targoński
Tytuł: Effects of a bilberry preparation on selected cell lines of the digestive system
Źródło: Czech J. Food Sci. - 2016, vol. 34, no. 4, s. 300-305, il., bibliogr.
p-ISSN: 1212-1800 e-ISSN: 1805-9317
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 października 2016].
Polskie słowa kluczowe: Vaccinium myrtillus ; cytotoksyczność ; żywność funkcjonalna ; genotoksyczność ; mutagenność
Angielskie słowa kluczowe: Vaccinium myrtillus ; cytotoxicity ; functional food ; genotoxicity ; mutagenicity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.787
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
14/39
Rok: 2016
Autorzy: Luiza Dawidowicz
Tytuł: Właściwości prozdrowotne i odżywcze wybranych gatunków grzybów uprawnych
W: Człowiek w zdrowiu i chorobie / pod red. Edyty Barnaś.
Adres wydawniczy: Tarnów : Wydawnictwa Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Tarnowie, 2016
Szczegóły: s. 71-82, bibliogr., streszcz., abstr.
ISBN: 978-83-941202-7-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: grzyby lecznicze ; żywność funkcjonalna ; składniki odżywcze ; substancje bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: edible fungi ; medicinal mushrooms ; functional food ; healthy food
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
15/39
Rok: 2016
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik
Tytuł: Napoje funkcjonalne w opinii konsumentów
W: Innowacyjne rozwiązania w technologii żywności i żywieniu człowieka / Red. Tomasz Tarko, Iwona Drożdż, Dorota Najgebauer-Lejko, Aleksandra Duda-Chodak.
Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2016
Szczegóły: s. 48-60, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-937001-8-9
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 października 2016].
Liczba arkuszy: 0,85
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; napoje energetyzujące ; napoje izotoniczne ; opinie ; wiedza
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/39
Rok: 2016
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Produkty funkcjonalne w żywieniu osób starszych
Źródło: Przem. Spoż. - 2016, t. 70, 5, s. 39-43, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: ludzie starsi ; żywienie człowieka ; żywność funkcjonalna
Angielskie słowa kluczowe: elderly people ; human nutrition ; functional foods
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
17/39
Rok: 2016
Autorzy: Luiza Dawidowicz
Tytuł: Grzyby - żywność dla świadomego konsumenta na przykładzie boczniaka łyżkowatego (Pleurotus pulmonarius (Fr.) Quél.)
W: Żywność dla świadomego konsumenta [Dokument elektroniczny] / Pod red. Krzysztofa Melskiego, Doroty Walkowiak-Tomczak.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 104-111, il., bibliogr., streszcz.
ISBN: 978-83-7160-838-4
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: boczniak łyżkowaty ; Pleurotus pulmonarius ; grzyby lecznicze ; grzyby jadalne ; grzyby uprawne ; żywność funkcjonalna
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
18/39
Rok: 2015
Autorzy: Katarzyna Pawłowska
Tytuł: Opracowanie metod wytwarzania żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego z nasion roślin strączkowych
W: Dni Doktoranta 2015 : Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13 listopada 2015.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2015
Szczegóły: s. 53
ISBN: 978-83-7160-825-4
Polskie słowa kluczowe: fitoestrogeny ; izoflawony ; lignany ; żywność funkcjonalna ; soja
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/39
Rok: 2015
Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Ismena Knoll, Wioletta Błaszczak, Wojciech Białas, Piotr Kubiak
Tytuł: Pasta fortified with potato juice: structure, quality, and consumer acceptance
Źródło: J. Food Sci. - 2015, vol. 80, no. 6, s. 1377-1382, il., bibliogr.
p-ISSN: 0022-1147 e-ISSN: 1750-3841
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; mikrostruktura ; makaron ; sok ziemniaczany
Angielskie słowa kluczowe: functional food ; microstructure ; pasta ; potato juice
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.649
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
20/39
Rok: 2015
Autorzy: Joanna Bajerska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Jarosław Walkowiak
Tytuł: Effects of rye bread enriched with green tea extract on weight maintenance and the characteristics of metabolic syndrome following weight loss: a pilot study.
Źródło: J. Med. Food. - 2015, vol. 18, iss. 6, s. 698-705, bibliogr.
p-ISSN: 1096-620X e-ISSN: 1557-7600
Polskie słowa kluczowe: utrzymanie prawidłowej masy ciała ; żywność funkcjonalna ; ekstrakt z zielonej herbaty ; zespół metaboliczny ; chleb żytni
Angielskie słowa kluczowe: body-weight maintenance ; functional foods ; green tea extract ; metabolic syndrome ; rye bread
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.844
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
21/39
Rok: 2015
Autorzy: Joanna Bajerska, Agata Chmurzyńska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Sławomira Drzymała-Czyż
Tytuł: Effect of rye bread enriched with tomato pomace on fat absorption and lipid metabolism in rats fed a high-fat diet
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2015, vol. 95, iss. 9, s. 1918-1924, il., bibliogr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 3 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: wytłoki pomidorowe ; chleb żytni ; żywność funkcjonalna ; dieta wysotłuszczowa ; szczury
Angielskie słowa kluczowe: tomato pomace ; rye bread ; functional food ; high-fat diet ; rats
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.076
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
22/39
Rok: 2015
Autorzy: Edyta Popis, Katarzyna Ratusz, Agnieszka Bystros, Marianna Raczyk, Krzysztof Krygier
Tytuł: Żywność funkcjonalna w opinii warszawskich konsumentów
W: Nauka dla środowiska przyrodniczego : IV Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców w Poznaniu, 23-25 kwietnia 2015 r., Książka abstraktów.
Inf. o wydaniu: Wydanie na płycie CD.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2015
Szczegóły: s. 96-97
Polskie słowa kluczowe: konsumenci ; żywność funkcjonalna ; żywność wzbogacona ; opinia konsumentów
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
23/39
Rok: 2015
Autorzy: Moumita Sahoo, Banishree Sahoo, Indira Dash, Ajay Dethose, Eldin Jhonson, Jayabalan Rasu, P. Thangaraj, S. Marimuthu, A.P. Sasikumar, Suh Joo-Won, Yang Seung Hwan, Kamila Goderska
Tytuł: Changes in content of tea polyphenols in tea curd (functional food) developed by lactic acid bacteria (LAB) during refrigerated storage
Źródło: Res. J. Pharm. Biol. Chem. Sci. - 2015, vol. 6, iss. 3, s. 406-417, il., bibliogr.
p-ISSN: 0975-8585
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; herbata zielona ; herbata czarna
Angielskie słowa kluczowe: functional food ; green tea ; black tea ; biogenic amines ; probiotics ; tea curd
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
24/39
Rok: 2015
Autorzy: Agnieszka Sękara, Andrzej Kalisz, Aneta Grabowska, Marek Siwulski
Tytuł: Auricularia spp.-mushrooms as novel food and therapeutic agents - a review
Źródło: Sydowia. - 2015, vol. 67, s. 1-10, bibliogr.
p-ISSN: 0082-0598
Polskie słowa kluczowe: grzyby uszakowate ; Auricularia auricula-judae ; Auricularia polytricha ; Auricularia fuscosuccinea ; promocja zdrowia ; żywność funkcjonalna
Angielskie słowa kluczowe: ear mushrooms ; Auricularia auricula-judae ; Auricularia polytricha ; Auricularia fuscosuccinea ; health-promotion ; functional food
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.700
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
25/39
Rok: 2015
Autorzy: Anna Bryła, Wojciech Juzwa, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Bangham method vs membrane technology in the formation of liposomal nanocapsules
Tytuł równoległy: Metoda Banghama vs technologia membranowa w formowaniu nanokapsułek liposomowych
Źródło: Towarozn. Probl. Jakości. - 2015, 4 (45), s. 60-69, il., bibliogr.
p-ISSN: 1733-747X
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; nanokapsułowanie ; liposomy ; cytometria przepływowa ; potencjał ζ
Angielskie słowa kluczowe: functional food ; nanoencapsulation ; liposomes ; flow cytometry ; ζ potential
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
26/39
Rok: 2015
Autorzy: J. Stangierski, G. Lesnierowski
Tytuł: Nutritional and health-promoting aspects of poultry meat and its processed products
Źródło: Worlds Poultry Sci. J. - 2015, vol. 71, iss. 1, s. 71-82, il., bibliogr.
p-ISSN: 0043-9339
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; drób ; modyfikacja
Angielskie słowa kluczowe: functional food ; poultry ; modifiction
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.974
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
27/39
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Łagowska
Tytuł: Czy "light" oznacza zdrowszy?
Źródło: Wych. Fiz. Zdr. - 2015, 4, s. 16-19, il., bibliogr.
p-ISSN: 0860-8075
Polskie słowa kluczowe: dieta odchudzająca ; żywność funkcjonalna
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
28/39
Rok: 2014
Autorzy: H. Staniek, E. Król, J. Suliburska, Z. Krejpcio, M. Gumienna, M. Lasik
Tytuł: Evaluation of the content of essential elements and heavy metals in bioactive snacks
W: 2nd International Congress on Food Technology : November 5-7, 2014, Kusadasi, Turkey, Abstract Book / A. Kadir Halkman, Birce Taban, Fatma Guler, Hilal Selamoglu.
Adres wydawniczy: Ankara : The Association of Food Technology, 2014
Szczegóły: s. 273
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; bioatywne przekąski ; składniki mineralne ; metale ciężkie ; kminek ; inulina
Angielskie słowa kluczowe: functinal novel products ; bioactive snaks ; essential mineral ; heavy metals ; cumin ; inulin
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
29/39
Rok: 2014
Autorzy: Zuzanna Szczepaniak, Justyna Staninska
Tytuł: Żywność funkcjonalna - zdrowo i smacznie
Źródło: Eko My. - 2014, nr 7/8 (216), s. 47-49, il.
p-ISSN: 1232-4531
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; biotechnologia
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
30/39
Rok: 2014
Autorzy: Marianna Raczyk, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Żywność wzbogacona w fitosterole - szansa czy ryzyko?
W: Identyfikacja i ocena żywności o gwarantowanej wysokiej jakości [Dokument elektroniczny] : Poznań, 2014.11.18.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2014
Szczegóły: s. 65
Polskie słowa kluczowe: fitosterole ; żywność funkcjonalna ; stabilność ; oksydacja
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
31/39
Rok: 2014
Autorzy: Marek Siwulski, Krzysztof Sobieralski, Iwona Sas-Golak
Tytuł: Wartość odżywcza i prozdrowotna grzybów
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2014, R. 21, nr 1 (92), s. 16-28, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 kwietnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: grzyby dziko rosnące ; grzyby uprawne ; składniki odżywcze ; substancje bioaktywne ; żywność funkcjonalna
Angielskie słowa kluczowe: wild-growing mushrooms ; cultivated mushrooms ; bioactive substances ; functional food
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
32/39
Rok: 2013
Autorzy: Joanna Bajerska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Małgorzata Tubacka
Tytuł: Ocena wpływu pieczywa żytniego na zakwasie wzbogaconego wytłokami z pomidorów na parametry żywieniowe, profil lipidowy szczurów karmionych dietą wysokotłuszczową
Tytuł równoległy: Effect of rye bread enriched with tomato pomace on nutritional parameters and serum lipid profile in rats fed a high fat diet
W: III Ogólnopolska Konferencja "Zwierzęta w badaniach naukowych" : Warszawa, 9-11 września 2013 r..
Adres wydawniczy: [Warszawa] : [b.w.], 2013
Szczegóły: s. 86-87
Polskie słowa kluczowe: szczury ; wytłoki pomidorowe ; chleb żytni ; żywność funkcjonalna
Angielskie słowa kluczowe: rats ; tomato pomace powder ; rye bread ; functional food
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
33/39
Rok: 2013
Autorzy: Marek Siwulski, Krzysztof Sobieralski, Iwona Sas-Golak
Tytuł: Grzyby jako element żywności funkcjonalnej
Źródło: Pieczarki. Biul. Prod. Pieczarek. - 2013, 1, s. 81-83, il.
p-ISSN: 1231-0778
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; grzyby ; polisacharydy ; triterpenoidy ; prebiotyki
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
34/39
Rok: 2012
Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Agata Olejnik, Wiktor Obuchowski
Tytuł: Charakterystyka ekstrudowanych przekąsek zbożowych zawierających sok z ziemniaka
Źródło: Biul. IHAR. - 2012, nr 266, s. 319-329, il., bibliogr.
p-ISSN: 0373-7837
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 maja 2015].
Polskie słowa kluczowe: chrupki ; nieswoiste zapalenie jelit ; sok ziemniaczany ; żywność funkcjonalna
Angielskie słowa kluczowe: extruded cereal snacks ; functional food ; inflammatory bowel disease ; potato juice
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
35/39
Rok: 2012
Autorzy: Wojciech Białas, Łukasz Michaś, Grażyna Lewandowicz, Tomasz Jankowski
Tytuł: Zastosowanie procesu ultrafiltracji do modyfikacji sensorycznej soku aroniowego
W: Membrany i procesy membranowe w ochronie środowiska. t. 1 / pod red. Krystyny Konieczny, Ireny Korus.
Adres wydawniczy: Gliwice, Lublin : Komitet Inżynierii Środowiska Polskiej Akademii Nauk, 2012
Seria: Monografie Komitetu Inżynierii Środowiska PAN ; vol. 95
Szczegóły: s. 345-354, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-89293-24-4
Liczba arkuszy: 0,7
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; potencjał antyoksydacyjny ; ultrafiltracja ; usuwanie cierpkości
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
36/39
Rok: 2012
Autorzy: Wojciech Białas, Grzegorz Paul, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Zastosowanie próżniowej destylacji mambranowej w procesie zatężania soku z aronii
W: Membrany i procesy membranowe w ochronie środowiska. t. 2 / pod red. Michała Bodzka, Jacka Pelczara.
Adres wydawniczy: Gliwice, Lublin : Komitet Inżynierii Środowiska Polskiej Akademii Nauk, 2012
Seria: Monografie Komitetu Inżynierii Środowiska PAN ; vol. 95
Szczegóły: s. 87-99, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-89293-23-7
Liczba arkuszy: 0,8
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; zatężanie ; wydajność destylacji membranowej ; potencjał antyoksydacyjny
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
37/39
Rok: 2012
Autorzy: Danuta Górecka, Jolanta Czarnocińska, Katarzyna Nowak
Tytuł: Postrzeganie żywności funkcjonalnej przez mieszkańców wybranych krajów Unii Europejskiej
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 149
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; spożycie ; częstotliwość
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
38/39
Rok: 2009
Autorzy: Jolanta Czarnocinska, Danuta Górecka, Hanna Orłowska
Tytuł: Postawy osób dorosłych wobec żywności funkcjonalnej w zależności od poziomu wiedzy żywieniowej
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2009, R. 36, nr 2, s. 375-379, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; dorośli ; wiedza żywieniowa
Angielskie słowa kluczowe: functional foods ; adults ; nutritional knowledge
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
39/39
Rok: 2007
Autorzy: Maciej Kuligowski, Jacek Nowak
Tytuł: Możliwości modelowania cech funkcjonalnych żywności wytworzonej z nasion roślin strączkowych poprzez zastosowanie fermentacji typu tempeh
Źródło: Biotechnologia. - 2007, 4 (79), s. 113-124, il., bibliogr.
p-ISSN: 0860-7796
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; rośliny strączkowe ; nasiona ; fermentacja ; tempeh ; właściwości funkcjonalne
Angielskie słowa kluczowe: tempeh ; microorganisms ; legumes ; functional properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP