logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: ŻYWNOŚĆ
Liczba odnalezionych rekordów: 106



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/106
Rok: 2018
Autorzy: Kamila Szudera-Kończal, Ewa Świtała, Katarzyna Leja
Tytuł: Rośliny olejkowe w żywności, lekach i kosmetykach
Źródło: Ekonatura. - 2018, nr 4 (173), s. 19-21, il.
p-ISSN: 1731-6944
Polskie słowa kluczowe: olejki eteryczne ; wykorzystanie ; żywność ; leki ; kosmetyki
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/106
Rok: 2018
Autorzy: Stanisław Minta, Jarosław Uglis
Tytuł: Znaczenie sprzedaży bezpośredniej w rozwoju obszarów wiejskich
Źródło: Intercathedra. - 2018, no. 2 (35), s. 181-187, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1640-3622 e-ISSN: 2545-2045
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 grudnia 2018].
Polskie słowa kluczowe: sprzedaż bezpośrednia ; krótki łańcuch podaży ; dystrybucja ; żywność ; obszary wiejskie
Angielskie słowa kluczowe: direct sale ; short supply chain ; food distribution ; rural areas
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/106
Rok: 2018
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska
Tytuł: Immunomodulujące właściwości składników żywności
W: Żywność a składniki bioaktywne : XIII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" Kraków, 24-25 września 2018 r., Komunikaty / Red. Iwona Drożdż, Tomasz Tarko, Emilia Bernaś, Marta Liszka-Skoczylas, Jacek Słupski.
Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2018
Szczegóły: s. 11
ISBN: 978-83-946796-3-7
Polskie słowa kluczowe: układ immunologiczny ; żywność ; składniki bioaktywne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/106
Rok: 2017
Autorzy: Katarzyna Gajewska, Wojciech Czekała
Tytuł: Wstępna ocena możliwości wprowadzenia selektywnej zbiórki odpadów żywnościowych dla miasta Poznania
W: II Ogólnopolska Konferencja Nowe Horyzonty w Naukach Przyrodniczych BIOT 2017 : Poznań, 26 maja 2017, Książka abstraktów.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 26
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp 24 kwietnia 2018].
Polskie słowa kluczowe: gospodarka odpadami ; odpady ; żywność
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/106
Rok: 2017
Autorzy: Anna Smurzyńska, Wojciech Czekała
Tytuł: Niezdatna do spożycia żywność jako potencjalny substrat dla biogazowni
W: Innowacje w inżynierii kształtowania środowiska i geodezji : II Konferencja Naukowo-Techniczna, Lublin-Białka, 22-24 maja 2017 r. / Red. Krzysztof Jóźwiakowski, Przemysław Leń, Agnieszka Listosz.
Adres wydawniczy: Lublin : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2017
Szczegóły: s. 85
ISBN: 978-83-930973-8-8
Polskie słowa kluczowe: żywność ; fermentacja metanowa ; wydajność biogazowa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/106
Rok: 2016
Autorzy: Agata Lasik, Tomasz Szablewski, Renata Cegielska-Radziejewska, Łukasz Tomczyk, Jan Zabielski
Tytuł: Zastosowanie mikrobiologii prognostycznnej do oceny bezpieczeństwa żywności
W: Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu żywnościowym [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 41-49, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-833-9
Liczba arkuszy: 0,50
Polskie słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności ; prognozowanie ; mikrobiologia ; żywność
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/106
Rok: 2016
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Jarosław Czubiński
Tytuł: Łubin - składnik europejskiej żywności tradycyjnej, wegetariańskiej i specjalnego przeznaczenia
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 76
Polskie słowa kluczowe: łubin ; surowce niekonwencjonalne ; żywność
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/106
Rok: 2016
Autorzy: Anna Bryła, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Technologia liposomowa w przemyśle spożywczym
W: Nowoczesne technologie produkcji żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Hanna Maria Baranowska, Michał Piątek.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 48-60, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-837-7
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: liposom ; nanokapsułowanie ; żywność
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/106
Rok: 2016
Autorzy: Anna Wielicka-Regulska, Elżbieta Goryńska-Goldmann, Michał Gazdecki
Tytuł: Teorie i typologia konfliktu celów w konsumpcji żywności
Źródło: Probl. Zarz. - 2016, vol. 14, nr 1 (58), t. 2, s. 109-124, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-9584
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 grudnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: konflikt celów ; żywność ; zachowania konsumentów ; rozwój i projektowanie nowych produktów
Angielskie słowa kluczowe: goal conflict ; food ; Consumer behaviour ; new product development ; new product design
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 11.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/106
Rok: 2015
Autorzy: Zuzanna Szczepaniak, Justyna Staninska, Mateusz Sydow
Tytuł: Czy na pewno wiesz co jesz?
Źródło: Eko My. - 2015, nr 1 (221), s. 6-8, il.
p-ISSN: 1232-4531
Polskie słowa kluczowe: żywność ; dodatki do żywności ; świadomość konsumencka
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/106
Rok: 2015
Autorzy: Jan Gawęcki, Jolanta Czarnocińska
Tytuł: 20 lat Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
W: Ewolucja na talerzu czyli wczoraj, dziś i jutro żywienia człowieka / pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2015
Szczegóły: s. 129-144, il.
ISBN: 978-83-7160-782-0
Liczba arkuszy: 1,2
Polskie słowa kluczowe: Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności ; żywienie człowieka ; żywność
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
12/106
Rok: 2015
Autorzy: Romana Głowicka-Wołoszyn, Agnieszka Kozera, Joanna Stanisławska
Tytuł: Zjawisko samozaopatrzenia w gospodarstwach domowych według klasy miejscowości zamieszkania w aspekcie zrównoważonej konsumpcji
Źródło: J. Agribus. Rural Dev. - 2015, 3 (37), s. 397-405, il., bibliogr.
p-ISSN: 1899-5241 e-ISSN: 1899-5772
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 stycznia 2016].
Polskie słowa kluczowe: spożycie naturalne ; zrównoważona konsumpcja ; żywność ; gospodarstwa domowe
Angielskie słowa kluczowe: in-kind consumption ; sustainable consumption ; food ; household
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
13/106
Rok: 2015
Autorzy: Izabela Lipińska
Tytuł: Ryzyko innowacyjne w produkcji żywności - aspekty prawne i ekonomiczne
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2015, t. 17, z. 1, s. 129-134, bibliogr.
p-ISSN: 1508-3535
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: ryzyko produkcyjne ; innowacyjność ; klonowanie zwierząt ; żywność ; aspekty prawne ; aspekty ekonomiczne
Angielskie słowa kluczowe: production risk ; innovations ; novel food ; animal cloning
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/106
Rok: 2015
Autorzy: Krystyna Pappelbaum, Jerzy Kasprzak, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Występowanie werotoksycznych Escherichia coli w żywności, ze szczególnym uwzględnienim serotypu O104:H4
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2015, R. 22, nr 5 (102), s. 33-48, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: Escherichia coli ; szczepy werotoksyczne ; żywność ; ogniska zatruć
Angielskie słowa kluczowe: Escherichia coli ; verotoxic species ; food ; poisoning outbreaks
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
15/106
Rok: 2014
Autorzy: Stefan Poliszko, Jerzy Stangierski, Maciej Szczepka, Grzegorz Matusiak, Szymon Murawka, Ireneusz Mizgalski
Tytuł: Metoda korelacyjna sensorycznej i instrumentalnej oceny akustyczno-emisyjnych właściwości produktów spożywczych
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2014, t. 19, nr 1, s. 23-32, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Polskie słowa kluczowe: żywność ; emisja akustyczna ; chrupkość ; ocena instrumentalna ; ocena sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: food ; acoustic emission ; crunchiness ; instrumental evaluation ; sensorial evaluation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
16/106
Rok: 2014
Autorzy: Marcin Schmidt, Agnieszka Olejnik-Schmidt
Tytuł: Żywność genetycznie modyfikowana
W: Bezpieczeństwo żywności i żywienia / Pod red. Jana Gawęckiego i Zbigniewa Krejpcio.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 111-117, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-741-7
Liczba arkuszy: 0,23
Polskie słowa kluczowe: żywność ; bezpieczeństwo żywności ; żywność genetycznie modyfikowana
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/106
Rok: 2014
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Magdalena Człapka-Matyasik
Tytuł: Bioaktywne składniki żywności o działaniu hipotensyjnym w dietoterapii nadciśnienia tętniczego
W: Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego / Pod red. Joanny Gromaszkiej-Ostrowskiej.
Adres wydawniczy: Warszawa : Oficyna Wydawniczo-Poligraficzna ADAM, 2014
Szczegóły: s. 115-132, bibliogr.
ISBN: 978-83-7821-100-6
Liczba arkuszy: 1,43
Polskie słowa kluczowe: nadciśnienie tętnicze ; przeciwutleniacze ; składniki bioaktywne ; żywność
Angielskie słowa kluczowe: hypertension ; antioxidants ; bioactive compounds ; food
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
18/106
Rok: 2014
Autorzy: Agnieszka Bilska, Ryszard Kowalski
Tytuł: Food quality and safety management
Tytuł równoległy: Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności
Źródło: LogForum. - 2014, 10 (3), s. 351-361, bibliogr.
p-ISSN: 1895-2038 e-ISSN: 1734-459X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 listopada 2014].
Polskie słowa kluczowe: żywność ; jakość ; bezpieczeństwo żywności ; GHP ; GMP ; system HACCP ; ISO 22000 ; BRC ; IFS
Angielskie słowa kluczowe: food quality ; food safety ; GHP ; GMP ; system HACCP ; ISO 22000 ; BRC ; IFS
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
Adres url:
19/106
Rok: 2014
Autorzy: Barbara Stachowiak
Tytuł: Oligosacharydy
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 113-124, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: składniki bioaktywne ; żywność ; oligosacharydy ; prebiotyki ; żywność prozdrowotna
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
20/106
Rok: 2013
Autorzy: Kinga Mruczyk, Jan Jeszka
Tytuł: Ocena poziomu zanieczyszczeń mikotoksynami wybranych produktów spożywczych z terenu województwa lubuskiego
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2013, t. 46, nr 1, s. 89-95, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 maja 2015].
Polskie słowa kluczowe: żywność ; zanieczyszczenia żywności ; mikotoksyny ; aflatoksyny ; fumonizyny
Angielskie słowa kluczowe: food ; contamination ; contaminants ; micotoxins ; aflatoxins ; fumonisins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
21/106
Rok: 2013
Autorzy: Damian Skrypnik, Katarzyna Skrypnik, Joanna Suliburska, Paweł Bogdański, Danuta Pupek-Musialik
Tytuł: Interakcje leków z żywnością w chorobach metabolicznych
Źródło: Forum Zaburzeń Metab. - 2013, t. 4, nr 4, s. 192-198, bibliogr.
p-ISSN: 2081-2450 e-ISSN: 2081-531X
Polskie słowa kluczowe: interakcje ; lek ; żywność
Angielskie słowa kluczowe: interactions ; drug ; food
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
22/106
Rok: 2013
Autorzy: Joanna Stanisławska, Agnieszka Kozera
Tytuł: Preferencje konsumpcyjne gospodarstw domowych rolników w zakresie wydatków na żywność i napoje bezalkoholowe
Źródło: Hand. Wewn. - 2013, styczeń-luty, s. 341-350, il., bibliogr.
p-ISSN: 0438-5403
Uwagi: Tytuł zeszytu: Konsumpcja w innowacyjnej gospodarce.
Polskie słowa kluczowe: rolnicy ; wiejskie gospodarstwa domowe ; wydatki ; wydatki na żywność ; samozaopatrzenie ; preferencje konsumpcyjne ; żywność ; napoje bezalkoholowe
Angielskie słowa kluczowe: expenses on food ; expenses on soft drinks ; self-supply ; consumption preferences ; farmers' household
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
23/106
Rok: 2013
Autorzy: Elżbieta Goryńska-Goldmann, Michał Gazdecki
Tytuł: Wykorzystanie nie standardowych promocji na rynku żywnościowym
W: Nauka o żywieniu człowieka : Osiągnięcia i wyzwania / Oprac. red. Dominika Guzek i Dominika Głąbska.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2013
Szczegóły: s. 234-243, bibliogr.
ISBN: 978-83-7583-546-5
Liczba arkuszy: 0,90
Polskie słowa kluczowe: niestandardowe formy promocji ; konsumenci ; żywność
Angielskie słowa kluczowe: non standard promotion ; consumers ; food
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
24/106
Rok: 2013
Tytuł: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013. - 128 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-690-8
Liczba arkuszy: 6,3
Polskie słowa kluczowe: żywność ; analiza żywności ; analiza jakościowa ; analiza ilościowa ; metody analizy ; ćwiczenia laboratoryjne
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
25/106
Rok: 2013
Autorzy: Anna Jęczmyk, Jarosław Uglis, Magdalena Maćkowiak
Tytuł: Food products as an element influencing agritourism farms' attractiveness
Tytuł równoległy: Produkty żywnościowe jako element wpływający na atrakcyjność gospodarstw agroturystycznych
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2013, t. 15, z. 3, s. 136-141, il., bibliogr.
p-ISSN: 1508-3535
Polskie słowa kluczowe: turyści ; potencjalni turyści ; gospodarstwa rolne ; gospodarstwa agroturystyczne ; produkty rolne ; żywność ; produkty regionalne
Angielskie słowa kluczowe: tourists ; potential tourists ; rural farm ; agritourism farm ; products ; food ; regional products
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 8.000
Praca afiliowana przez UP
26/106
Rok: 2012
Autorzy: Joanna Suliburska, Barbara Chiniewicz
Tytuł: Czynniki żywieniowe i pozażywieniowe wpływające na działanie leków
Źródło: Farm. Pol. - 2012, t. 68, nr 1, s. 43-48, bibliogr.
p-ISSN: 0014-8261
Polskie słowa kluczowe: leki ; żywność ; interakcje
Angielskie słowa kluczowe: interaction ; drugs ; food ; food-drug interaction
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
27/106
Rok: 2012
Autorzy: Joanna Stanisławska
Tytuł: Kształtowanie się elastyczności dochodowych popytu na artykuły żywnościowe w gospodarstwach domowych rolników według obszaru użytkowanego gospodarstwa rolnego
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2012, t. 14, z. 1, s. 472-477, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1508-3535
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 kwietnia 2018].
Polskie słowa kluczowe: gospodarstwa domowe rolników ; powierzchnia gospodarstwa rolnego ; elastyczności dochodowe popytu ; żywność
Angielskie słowa kluczowe: farm households ; farm size ; income demand flexibility ; food
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
28/106
Rok: 2012
Autorzy: Anna Fabisiak, Anna Kaźmierczak
Tytuł: Wydatki na żywność w gospodarstwach domowych pracowników i rolników w Polsce w latach 1999-2009
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2012, t. 14, z. 1, s. 130-135, bibliogr.
p-ISSN: 1508-3535
Polskie słowa kluczowe: wydatki ; żywność ; gospodarstwa domowe ; gospodarstwa domowe rolników
Angielskie słowa kluczowe: expenditure ; food products ; households
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
29/106
Rok: 2011
Autorzy: Łukasz Sobotta, Joanna M. Suliburska, Jadwiga Mielcarek
Tytuł: Interakcje lek - żywność
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2011, t. 44, nr 1, s. 95-103, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: interakcja ; leki ; żywność ; interakcje lek-żywność
Angielskie słowa kluczowe: interaction ; drugs ; food ; food-drug interaction
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
30/106
Rok: 2011
Autorzy: Piotr Konieczny, Jan Pikul
Tytuł: Przetwórstwo i dystrybucja żywności w zrównoważonym rozwoju - wybrane zastosowania wskaźnika śladu węglowego
Źródło: Gaz Woda Tech. Sanit. - 2011, nr 7/8, s. 300-303, il., bibliogr.
p-ISSN: 0016-5352
Polskie słowa kluczowe: rolnictwo ; przemysł spożywczy ; produkcja żywności ; żywność ; dystrybucja ; emisja zanieczyszczeń ; dwutlenek węgla ; ocena oddziaływania na środowisko ; cykl życia produktu
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
31/106
Rok: 2011
Autorzy: Jan Gawęcki, Wojciech Roszkowski
Tytuł: Profile żywieniowe jako instrument promocji żywności prozdrowotnej
W: Od norm żywieniowych do marketingu żywności / pod red. Jana Gawęckiego i Wojciecha Roszkowskiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 95-103, il.
ISBN: 978-83-7160-610-6
Polskie słowa kluczowe: żywność ; wartość odżywcza ; promocja ; profile żywieniowe
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
32/106
Rok: 2011
Autorzy: Jacek Anioła
Tytuł: Znakowanie i informacja żywieniowa na opakowaniach żywności
W: Od norm żywieniowych do marketingu żywności / pod red. Jana Gawęckiego i Wojciecha Roszkowskiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 67-80, il.
ISBN: 978-83-7160-610-6
Polskie słowa kluczowe: żywność ; opakowania ; znakowanie żywności ; wartość odżywcza ; wskazane dzienne spożycie ; informacja o produkcie ; informacja o producencie
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
33/106
Rok: 2011
Tytuł: Od norm żywieniowych do marketingu żywności / pod red. Jana Gawęckiego i Wojciecha Roszkowskiego
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011. - 134 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-610-6
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; żywność ; edukacja żywieniowa ; normy żywienia ; higiena żywności ; marketing
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
34/106
Rok: 2011
Autorzy: Antoni Ryniecki, Jolanta Wawrzyniak
Tytuł: Złożony ruch ciepła w stanie nieustalonym w żywności o niejednorodnym składzie
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011. - 19 s. : il., bibliogr. ; 30 cm
ISBN: 978-83-7160-638-0
Polskie słowa kluczowe: żywność ; materiał biologiczny o niejednorodnym składzie ; przepływ ciepła ; zmiany temperatury ; modele matematyczne ; model inercyjny
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
35/106
Rok: 2011
Autorzy: Magdalena Kozera
Tytuł: Ile mięsa "w koszyku"?
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2011, R. 49, nr 11, s. 15-16, 18, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: żywność ; mięso wieprzowe ; spożycie żywności ; konsumenci
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
36/106
Rok: 2010
Autorzy: Joanna Suliburska
Tytuł: Ocena występowania interakcji pomiędzy lekami hipotensyjnymi a składnikami pożywienia i suplementami diety u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2010, t. 43, nr 1, s. 35-40, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: nadciśnienie tętnicze ; leki ; żywność ; interakcja
Angielskie słowa kluczowe: hypertension ; drugs ; food ; interaction
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
37/106
Rok: 2010
Autorzy: Joanna Bajerska, Jan Jeszka
Tytuł: Żywność i napoje dla sportowców
W: Energia w żywnosci i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Jana Jeszki.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 53-59, il.
ISBN: 978-83-7160-577-2
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; sportowcy ; dieta ; żywność ; napoje ; odżywki ; suplementy diety ; zapotrzebowanie na energię
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
38/106
Rok: 2010
Autorzy: Jan Gawęcki
Tytuł: Pokarm jako źródło energii
W: Energia w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Jana Jeszki.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 19-30, il.
ISBN: 978-83-7160-577-2
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; energia chemiczna ; źródła energii ; żywność ; wartość energetyczna ; kaloryczność ; spalanie energii
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
39/106
Rok: 2010
Autorzy: Józef Korczak
Tytuł: Technologie kulinarne a wartość energetyczna potraw
W: Energia w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Jana Jeszki.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 61-71
ISBN: 978-83-7160-577-2
Polskie słowa kluczowe: żywność ; potrawy ; składniki energetyczne ; wartość energetyczna ; obróbka termiczna ; smażenie
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
40/106
Rok: 2010
Autorzy: Elżbieta Goryńska-Goldmann, Przemysław Ratajczak
Tytuł: Świadomość żywieniowa a zachowania żywieniowe konsumentów
Źródło: J. Agribus. Rural Dev. - 2010, 4 (18), s. 41-48, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1899-5241 e-ISSN: 1899-5772
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 kwietnia 2018].
Polskie słowa kluczowe: żywność ; żywienie człowieka ; świadomość żywieniowa ; zachowania żywieniowe
Angielskie słowa kluczowe: food ; nutrition ; nutritional awareness ; eating habits
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
41/106
Rok: 2010
Autorzy: Krystyna Trojanowska
Tytuł: Mikroorganizmy niepożądane w żywności i skutki ich oddziaływania
W: Mikroorganizmy w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Zdzisławy Lubudzisz.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 117-135
ISBN: 978-83-7160-585-7
Polskie słowa kluczowe: żywność ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; mikroorganizmy ; psucie się żywności ; zatrucia pokarmowe
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
42/106
Rok: 2010
Autorzy: Jacek Nowak
Tytuł: Żywność fermentowana w kuchniach różnych narodów
W: Mikroorganizmy w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Zdzisławy Lubudzisz.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 81-91, il.
ISBN: 978-83-7160-585-7
Polskie słowa kluczowe: żywność ; żywność fermentowana ; żywienie człowieka
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
43/106
Rok: 2010
Tytuł: Analiza żywności : Wybrane metody jakościowych i ilościowych oznaczeń składników żywności / Pod red. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010. - 126 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-575-8
Polskie słowa kluczowe: żywność ; analiza żywności ; analiza ilościowa ; analiza jakościowa ; metody analizy ; ćwiczenia laboratoryjne
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
44/106
Rok: 2010
Tytuł: Energia w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Jana Jeszki
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010. - 132 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-577-2
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; źródła energii ; żywność ; wartość energetyczna ; żywność niskokaloryczna ; zapotrzebowanie na energię ; otyłość ; leczenie ; dieta odchudzająca
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
45/106
Rok: 2010
Tytuł: Mikroorganizmy w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Zdzisławy Libudzisz
Inf. o wydaniu: Wyd. 3.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010. - 147 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-585-7
Polskie słowa kluczowe: żywność ; żywienie człowieka ; mikroorganizmy ; mikrobiologia żywności
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
46/106
Rok: 2008
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak
Tytuł: Vegetable products as HACCP system subject in modern gastronomy
Tytuł równoległy: Produkty warzywne w świetle HACCP w nowoczesnej gastronomii
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2008, 7 (3), s. 47-53, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: HACCP ; żywność ; krytyczne punkty kontrolne ; produkty warzywne ; gastronomia
Angielskie słowa kluczowe: HACCP ; food ; critical control point ; vegetable products ; gastronomy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
47/106
Rok: 2008
Autorzy: Maciej Taczanowski
Tytuł: Kodeks postępowania administracyjnego w urzędowej kontroli żywności
Źródło: Przem. Spoż. - 2008, t. 62, 2, s. 46-50, il.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: żywność ; kontrola urzędowa ; Kodeks postępowania administracyjnego
Angielskie słowa kluczowe: official food control ; Administrative Procedure Code
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
48/106
Rok: 2007
Autorzy: Sławomir Kalinowski
Tytuł: Zależność między dochodami i wydatkami na żywność w gospodarstwach domowych na przykładzie woj. wielkopolskiego
Źródło: Hand. Wewn. - 2007, nr 2 (307), s. 38-45
p-ISSN: 0438-5403
Polskie słowa kluczowe: woj. wielkopolskie ; gospodarstwa domowe ; dochody ludności ; żywność ; zakup ; wydatki ; zróżnicowanie
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
49/106
Rok: 2007
Autorzy: Jan Pyrcz, Ryszard Kowalski, Bożena Danyluk
Tytuł: Jakość kutrowanych kiełbas parzonych produkowanych z udziałem tłuszczów roślinnych
Źródło: Med. Weter. - 2007, vol. 63, nr 1, s. 118-122, il., bibliogr.
p-ISSN: 0025-8628
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Medycyna Weterynaryjna"
Polskie słowa kluczowe: żywność ; przetwory mięsne ; kiełbasy kutrowane parzone ; jakość ; tłuszcz roślinny ; olej rzepakowy ; olej słonecznikowy ; margaryna
Angielskie słowa kluczowe: food ; comminuted sausage ; quality ; plant oils
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
50/106
Rok: 2007
Autorzy: Jan Pyrcz, Ryszard Kowalski, Bożena Danyluk
Tytuł: Wpływ obróbki cieplnej na zmiany jakości kutrowanych kiełbas parzonych
Źródło: Med. Weter. - 2007, vol. 63, nr 4, s. 475-480, il., bibliogr.
p-ISSN: 0025-8628
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Medycyna Weterynaryjna" [Dostęp: 2 marca 2010]
Polskie słowa kluczowe: żywność ; wędliny ; kiełbasy kutrowane parzone ; obróbka termiczna ; jakość ; zmiany jakościowe
Angielskie słowa kluczowe: sausages ; scalded homogenized sausages ; pasteurization ; casings ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
51/106
Rok: 2007
Autorzy: Jan Pyrcz, Bożena Danyluk, Ryszard Kowalski
Tytuł: Wpływ rodzaju osłonki i stopnia dogrzania na obraz mikrobiologiczny i zmiany sensoryczne kutrowanej kiełbasy parzonej
Źródło: Med. Weter. - 2007, vol. 63, nr 6, s. 742-745, il., bibliogr.
p-ISSN: 0025-8628
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Medycyna Weterynaryjna" [Dostęp: 2 marca 2010]
Polskie słowa kluczowe: żywność ; wędliny ; kiełbasy kutrowane parzone ; osłonki naturalne ; osłonki sztuczne ; obróbka termiczna ; zmiany mikrobiologiczne ; zmiany sensoryczne
Angielskie słowa kluczowe: scalded homogenized sausages ; casings ; thermal treatment ; microbial changes ; organoleptic changes
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
52/106
Rok: 2007
Autorzy: Karolina Jąder, Julian Wawrzyniak
Tytuł: Produkty regionalnego pochodzenia na rynku artykułów żywnościowych
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2007. - 78 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-488-1
Polskie słowa kluczowe: żywność ; produkty regionalne ; rynek żywnościowy ; Wielkopolska
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
53/106
Rok: 2007
Autorzy: Bożena Danyluk
Tytuł: Sterowanie procesem pasteryzacji konserw mięsnych na podstawie nowego modelu wyznaczania stopni letalności
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2007. - 92 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 385
Polskie słowa kluczowe: żywność ; konserwy mięsne ; technologia produkcji ; pasteryzacja ; bezpieczeństwo żywności ; bakterie ; Enterococcus faecium ; przeżywalność
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
54/106
Rok: 2007
Autorzy: Walenty Poczta, Ewa Michota-Katulska
Tytuł: Zmiany poziomu konsumpcji w gospodarstwach domowych rolników w warunkach gospodarki rynkowej
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2007. - 127 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-470-6
Polskie słowa kluczowe: rolnictwo ; gospodarstwa domowe ; rolnicy ; konsumpcja ; żywność ; wyposażenie gospodarstw domowych ; budżet domowy ; zróżnicowanie regionalne ; Polska
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
55/106
Rok: 2007
Tytuł: Zmysły a jakość żywności i żywienia / pod. red. Jana Gawęckiego i Niny Baryłko-Pikielnej
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2007. - 192 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-448-5
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; żywność ; jakość sensoryczna ; zmysły ; wrażenia zmysłowe ; percepcja
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
56/106
Rok: 2007
Autorzy: Jerzy R. Warchalewski
Tytuł: Żywność i jej zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka
W: Problemy agrofizyczne kształtowania środowiska rolniczego i jakości surowców żywnościowych / pod red. Stanisława Nawrockiego, Stanisława Grundasa, Zofii Sokołowskiej.
Adres wydawniczy: Lublin : Fundacja Rozwoju Nauk Agrofizycznych, 2007
Szczegóły: s. 143-145
ISBN: 978-83-60489-04-8
Polskie słowa kluczowe: żywność ; związki antyżywieniowe ; toksyny ; zagrożenia zdrowia ; człowiek
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
57/106
Rok: 2007
Autorzy: Zbigniew Czarnecki, Małgorzata Gumienna
Tytuł: Metody przechowywania i opakowania redukujące straty przeciwutleniaczy [rozdz. 9.11.]
W: Przeciwutleniacze w żywności : Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne / Pr. zbior. pod red. Włodzimierza Grajka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007
Szczegóły: s. 506-509
ISBN: 978-83-204-3277-0
Polskie słowa kluczowe: żywność ; przeciwutleniacze ; redukcja strat ; opakowania ; przechowywanie
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
58/106
Rok: 2007
Tytuł: Przeciwutleniacze w żywności : Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne / Pr. zbior. pod red. Włodzimierza Grajka
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007. - 582 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-204-3277-0
Polskie słowa kluczowe: żywność ; przeciwutleniacze
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
59/106
Rok: 2007
Autorzy: Magdalena Kozera
Tytuł: Struktura łańcucha żywnościowego oraz zmiany relacji producent-konsument w Polsce i krajach UE
Źródło: Zesz. Nauk. SGGW Wars., Probl. Rol. Świat. - 2007, t. 2 (17), s. 240-246, bibliogr.
p-ISSN: 2081-6960
Uwagi: Publikacja dostępna również online ze strony Wydziału Nauk Ekonomicznych SGGW w Warszawie. - [Dostęp: 9 marca 2012].
Polskie słowa kluczowe: żywność ; mięso wieprzowe ; dystrybucja ; łańcuch marketingowy ; relacje producent-konsument ; Polska ; Unia Europejska
Angielskie słowa kluczowe: agricultural market ; meat market ; market chain ; development of chain retailing ; pig meat
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
60/106
Rok: 2007
Autorzy: Janusz Czapski
Tytuł: Dodatki do żywności poprawiające jej jakość sensoryczną
W: Zmysły a jakość żywności i żywienia / pod red. Jana Gawęckiego i Niny Baryłko-Pikielnej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2007
Szczegóły: s. 97-109
ISBN: 978-83-7160-448-5
Polskie słowa kluczowe: żywność ; jakość sensoryczna ; dodatki do żywności ; poprawa jakości
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
61/106
Rok: 2007
Autorzy: Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Substancje generujące wrażenia zmysłowe
W: Zmysły a jakość żywności i żywienia / pod red. Jana Gawęckiego i Niny Baryłko-Pikielnej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2007
Szczegóły: s. 57-73, il.
ISBN: 978-83-7160-448-5
Polskie słowa kluczowe: człowiek ; wrażenia zmysłowe ; smak ; zapach ; barwa ; substancje generujące wrażenia zmysłowe ; żywność
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
62/106
Rok: 2007
Autorzy: Danuta Górecka
Tytuł: Wpływ przetwarzania i przechowywania żywności na jej cechy sensoryczne
W: Zmysły a jakość żywności i żywienia / pod red. Jana Gawęckiego i Niny Baryłko-Pikielnej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2007
Szczegóły: s. 75-96, il.
ISBN: 978-83-7160-448-5
Polskie słowa kluczowe: żywność ; przetwórstwo żywności ; przechowywanie ; właściwości sensoryczne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
63/106
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Kamila Goderska, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Zastosowanie modelu przewodu pokarmowego "in vitro" w monitorowaniu zmian wybranych składników żywności
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2006, t. 11, nr 2, s. 121-127, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: V seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Poznań, 15-17 listopada 2005 r.
Polskie słowa kluczowe: trawienie ; badania modelowe ; badania in vitro ; związki fenolowe ; azot rozpuszczalny ; węglowodany ; żywność ; zmiany ilościowe
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
64/106
Rok: 2006
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak, Ewa Bartkowiak-Fludra, Marek Gogolewski, Maciej Łyczyński
Tytuł: Wpływ ogrzewania mikrofalowego na wodne emulsje olejów na przykładzie margaryn "Mleczna" i "Na dzień dobry"
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 75-79, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: żywność ; ogrzewanie mikrofalowe ; margaryna "Mleczna" ; margaryna "Na dzień dobry" ; zmiany oksydacyjne ; tokoferole ; liczba nadtlenkowa ; liczba kwasowa
Angielskie słowa kluczowe: microwave ; margarines ; tocopherols ; peroxide value ; acid value
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
65/106
Rok: 2006
Autorzy: Anna Pruska-Kędzior, Zenon Kędzior
Tytuł: Rheological properties of food systems
W: Chemical and functional properties of food components / Ed. by Zdzisław E. Sikorski..
Inf. o wydaniu: 3rd ed.
Adres wydawniczy: Boca Raton : CRC Press, 2006
Szczegóły: s. 209-243, il., bibliogr.
ISBN: 978-0-8493-9675-5
Liczba arkuszy: 2,9
Polskie słowa kluczowe: żywność ; struktura ; reologia ; właściwości lepkosprężyste ; lepkość ; spektrum mechaniczne ; test retardacji ; krzywa płynięcia
Angielskie słowa kluczowe: food ; structure ; rheology ; viscoelastic properties ; viscosity ; mechanical spectrum ; retardation test ; flow curve
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
DOI:
66/106
Rok: 2006
Autorzy: Daniela Gwiazdowska, Krystyna Trojanowska, Izabela Karolczak
Tytuł: Antagonistyczne oddziaływanie bakterii propionowych wobec drobnoustrojów niepożądanych w żywności
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 68
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: żywność ; zanieczyszczenia żywności ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; bakterie ; grzyby pleśniowe ; bakterie propionowe ; Propionibacterium freudenreichii ssp. freudenreichii ; działanie antagonistyczne
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
67/106
Rok: 2006
Autorzy: Jan Zabielski, Wiktor Wysłouch, Jacek Kijowski
Tytuł: Analiza czynników istotnych dla skutecznego zarządzania bezpieczeństwem i jakością w wybranych procesach produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego
W: HACCP, ISO 22000 - zagrożenia żywności, funkcjonowanie, auditowanie i certyfikowanie systemu / pod red. Jacka Kijowskiego i Renaty Cegielskiej-Radziejewskiej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 72-90, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-442-3
Polskie słowa kluczowe: żywność ; bezpieczeństwo żywności ; system HACCP ; żywność pochodzenia zwierzęcego ; produkcja żywności ; zagrożenia mikrobiologiczne ; zagrożenia chemiczne ; procesy technologiczne ; kontrola jakości
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
68/106
Rok: 2006
Autorzy: Piotr Konieczny, Jacek Kijowski
Tytuł: Nowe metody nietermicznego utrwalania żywności wobec wymagań jej bezpieczeństwa
W: HACCP, ISO 22000 - zagrożenia żywności, funkcjonowanie, auditowanie i certyfikowanie systemu / pod red. Jacka Kijowskiego i Renaty Cegielskiej-Radziejewskiej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 91-107, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-442-3
Polskie słowa kluczowe: żywność ; żywność pochodzenia zwierzęcego ; utrwalanie żywności ; metody nietermiczne ; metody fizyczne ; technologia płotków ; bezpieczeństwo żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
69/106
Rok: 2006
Autorzy: Piotr Zielonka, Jan Zabielski
Tytuł: Stan jakości mikrobiologicznej i fizykochemicznej oraz bezpieczeństwa żywności w kraju w świetle badań Państwowej Inspekcji Sanitarnej
W: HACCP, ISO 22000 - zagrożenia żywności, funkcjonowanie, auditowanie i certyfikowanie systemu / pod red. Jacka Kijowskiego i Renaty Cegielskiej-Radziejewskiej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 62-71, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-442-3
Polskie słowa kluczowe: Państwowa Inspekcja Sanitarna ; badania naukowe ; bezpieczeństwo żywności ; żywność ; jakość mikrobiologiczna ; jakość fizyczna ; Polska
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
70/106
Rok: 2006
Autorzy: Elżbieta Goryńska-Goldmann, Beata Moskalik
Tytuł: Sprawozdanie z konferencji naukowej pt. Konsument i konsumpcja żywności - globalna perspektywa
Źródło: Hand. Wewn. - 2006, nr 1 (300), s. 53-55
p-ISSN: 0438-5403
Polskie słowa kluczowe: konferencja ; Poznań konferencja ; żywność ; konsumenci ; spożycie żywności ; styl życia ; nawyki żywieniowe ; zmiany ; poziom spożycia ; zdrowie człowieka ; handel ; przetwórstwo żywności ; rolnictwo ; sprawozdania
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
71/106
Rok: 2006
Autorzy: Krystyna Trojanowska
Tytuł: Mikroorganizmy niepożądane w żywności i skutki ich oddziaływania
W: Mikroorganizmy w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Zdzisławy Lubudzisz.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 117-135, il.
ISBN: 83-7160-421-1
Polskie słowa kluczowe: żywność ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; mikroorganizmy ; psucie się żywności ; zatrucia pokarmowe
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
72/106
Rok: 2006
Autorzy: Jacek Nowak
Tytuł: Żywność fermentowana w kuchniach różnych narodów
W: Mikroorganizmy w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Zdzisławy Lubudzisz.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 81-91, il.
ISBN: 83-7160-421-1
Polskie słowa kluczowe: żywność ; żywność fermentowana ; żywienie człowieka
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
73/106
Rok: 2006
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak, Ewa Bartkowiak-Fludra, Marek Gogolewski, Maciej Łyczyński
Tytuł: Wpływ ogrzewania mikrofalowego na wodne emulsje olejów na przykładzie margaryn "Mleczna" i "Na dzień dobry"
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 111
Polskie słowa kluczowe: żywność ; ogrzewanie mikrofalowe ; margaryna "Mleczna" ; margaryna "Na dzień dobry" ; zmiany oksydacyjne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
74/106
Rok: 2006
Tytuł: HACCP, ISO 22000 - zagrożenia żywności, funkcjonowanie, auditowanie i certyfikowanie systemu / pod red. Jacka Kijowskiego i Renaty Ciegielskiej-Radziejewskiej
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006. - 174 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-442-3
Polskie słowa kluczowe: żywność ; zagrożenia mikrobiologiczne ; zagrożenia chemiczne ; system zapewnienia jakości ; norma ISO 22000 ; system HACCP ; audyt ; certyfikacja
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
75/106
Rok: 2006
Tytuł: Mikroorganizmy w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Zdzisławy Libudzisz
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006. - 147 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 83-7160-421-1
Polskie słowa kluczowe: żywność ; żywienie człowieka ; mikroorganizmy ; mikrobiologia żywności
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
76/106
Rok: 2006
Autorzy: Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Identyczne z naturalnymi czy nieidentyczne?
Źródło: Przem. Spoż. - 2006, t. 60, 5, s. 18, 20-21
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: przemysł spożywczy ; żywność ; produkcja żywności ; dodatki do żywności ; dodatki funkcjonalne ; zastosowanie ; prawo żywnościowe ; substancje syntetyczne ; chiralność ; racematy ; związki zapachowe ; barwniki spożywcze
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
77/106
Rok: 2006
Autorzy: Maciej Taczanowski
Tytuł: Jakość żywności, produkcja i obrót w definicjach projektu ustawy
Źródło: Przem. Spoż. - 2006, t. 60, 7, s. 2-8, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: ustawy ; projekty ustaw ; żywność ; żywienie człowieka ; bezpieczeństwo żywności ; definicje ; jakość ; produkcja żywności ; obrót towarowy ; zanieczyszczenia żywności ; zafałszowania żywności ; wymagania zdrowotne ; jakość handlowa ; wprowadzanie do obrotu
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
78/106
Rok: 2006
Autorzy: Maciej Taczanowski
Tytuł: Nowa ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia - uchwalona
Źródło: Przem. Spoż. - 2006, t. 60, 8, s. 38-41, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: żywność ; żywienie człowieka ; Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia ; bezpieczeństwo żywności ; ustawy ; żywność pochodzenia zwierzęcego ; warunki zdrowotne ; znakowanie żywności ; higiena żywności ; dodatki do żywności ; zanieczyszczenia żywności ; system HACCP ; kontrola urzędowa
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
79/106
Rok: 2006
Autorzy: Maciej Taczanowski
Tytuł: Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia wchodzi w życie
Źródło: Przem. Spoż. - 2006, t. 60, 10, s. 27, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: Polska ; przemysł spożywczy ; produkcja żywności ; żywność ; bezpieczeństwo żywności ; ustawodawstwo ; Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
80/106
Rok: 2006
Autorzy: Katarzyna Czaczyk, Krystyna Trojanowska
Tytuł: Zastosowanie szybkich metod oznaczania i identyfikacji drobnoustrojów
Źródło: Przem. Spoż. - 2006, t. 60, 2, s. 14-21
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: żywność ; mikrobiologia żywności ; analiza żywności ; mikroorganizmy ; identyfikacja ; oznaczanie ; metody analizy ; metoda płytkowa ; technika spiralna ; metoda filtracji ; metoda Droplette ; cytometria przepływowa ; impedymetria ; metody immunologiczne ; sondy genetyczne ; metoda PCR ; metody mikrobiologiczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
81/106
Rok: 2006
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Henryk Szymusiak
Tytuł: Biologicznie aktywne związki chromu (III) - aspekty żywieniowe, towaroznawcze i toksykologiczne
Źródło: Towarozn. Probl. Jakości. - 2006, 1 (6), s. 29-47, il., bibliogr.
p-ISSN: 1733-747X
Polskie słowa kluczowe: chrom ; związki chromu ; występowanie ; aktywność biologiczna ; żywienie człowieka ; dieta ; metale ; makroelementy ; mikroelementy ; żywność ; zawartość pierwiastków ; nadmiar pierwiastków ; niedobór pierwiastków ; suplementacja żywności
Angielskie słowa kluczowe: chromium ; supplements ; glucose tolerance ; biomimetic chromium complex ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
82/106
Rok: 2006
Autorzy: Halina Staniek, Zbigniew Krejpcio, Henryk Szymusiak, Ryszard Zieliński
Tytuł: Ocena bezpieczeństwa suplementacji kompleksem chromu(III) z kwasem propionowym
Źródło: Towarozn. Probl. Jakości. - 2006, 4 (9), s. 67-74, bibliogr.
p-ISSN: 1733-747X
Polskie słowa kluczowe: żywność ; suplementacja żywności ; chrom ; kwas propionowy ; metabolizm człowieka ; zapotrzebowanie na składniki mineralne ; dieta ; bezpieczeństwo żywności
Angielskie słowa kluczowe: food safety ; chromium ; propionic acid ; supplementation ; animal model
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
83/106
Rok: 2006
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Joanna Suliburska, Danuta Olejnik, Joanna Jankowska
Tytuł: Urzędowa kontrola bezpieczeństwa i jakości żywności w Polsce
Źródło: Towarozn. Probl. Jakości. - 2006, 3 (8), s. 19-24, il., bibliogr.
p-ISSN: 1733-747X
Polskie słowa kluczowe: Polska ; żywność ; jakość ; bezpieczeństwo żywności ; kontrola urzędowa ; Państwowa Inspekcja Sanitarna ; Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia ; Inspekcja Handlowa
Angielskie słowa kluczowe: safety ; quality ; food
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
84/106
Rok: 2006
Autorzy: Sławomir Kalinowski
Tytuł: Zróżnicowanie spożycia żywności w zależności od grupy kwintylowej na obszarach wiejskich województwa wielkopolskiego
Źródło: Zesz. Nauk. Wyż. Szk. Handl. Usł. Pozn. - 2006, nr 11, s. 201-212, il., bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: ludność wiejska ; grupy społeczno-ekonomiczne ; gospodarstwa domowe ; dochody ; wydatki ; żywność ; zakup ; spożycie żywności ; obszary wiejskie ; woj. wielkopolskie
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
85/106
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Neumann, Kamila Goderska, Katarzyna Grajek, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Modele przewodu pokarmowego in vitro do badań nad biodostępnością składników odżywczych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2006, R. 13, nr 1 (46), s. 30-45, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; żywność ; zdrowie człowieka ; składniki pokarmowe ; biodostępność ; przewód pokarmowy ; trawienie ; fizjologia człowieka ; badania modelowe
Angielskie słowa kluczowe: gastrointestinal tract ; digestion in vitro ; bioavailability ; models
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
86/106
Rok: 2006
Autorzy: Anna Olejnik, Marcin Schmidt, Katarzyna Wojnarowska, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Wpływ toksycznych metabolitów trawienia na proliferację i uszkodzenia DNA nabłonkowych komórek jelitowych in vitro
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2006, R. 13, nr 1 (46), s. 46-57, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; żywność ; trawienie ; fizjologia człowieka ; metabolity ; amoniak ; fenole ; krezole ; komórki nabłonka jelita ; proliferacja ; uszkodzenia DNA ; DNA ; hodowla in vitro ; linia Caco-2 ; toksyczność
Angielskie słowa kluczowe: Caco-2 ; cytotoxicity ; phenol ; cresol ; ammonia ; comet assay
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
87/106
Rok: 2005
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Waldemar Uchman, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Plant sterols in food technology
Tytuł równoległy: Sterole roślinne w technologii żywności
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2005, 4 (1), s. 147-156, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria"
Polskie słowa kluczowe: fitosterole ; oksyfitosterole ; oleje roślinne ; produkcja ; smażenie ; żywność
Angielskie słowa kluczowe: phytosterols ; oxyphytosterols ; plant oils ; production ; frying process ; food
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
88/106
Rok: 2005
Autorzy: Grzegorz Galiński, Jan Gawęcki, Maria Jeżewska
Tytuł: Wpływ glutaminianu sodu na występowanie zjawiska sytości sensorycznie specyficznej u kobiet i mężczyzn po 60. roku życia
Źródło: Now. Lek. - 2005, 74, 4, s. 389-392, il., bibliogr.
p-ISSN: 0860-7397
Polskie słowa kluczowe: ludzie starsi ; płeć ; sytość sensorycznie specyficzna ; żywność ; intensyfikatory smaku ; glutaminian sodu
Angielskie słowa kluczowe: sensory-specific satiety ; monosodium glutamate ; sex ; elderly
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
89/106
Rok: 2005
Autorzy: Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Adhezja mikroorganizmów do powierzchni stykających się z żywnością
Źródło: Przem. Spoż. - 2005, t. 59, 4, s. 28-31
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: przemysł spożywczy ; żywność ; bezpieczeństwo żywności ; higiena produkcji ; higiena żywności ; mikroorganizmy ; adhezja ; kontakt z żywnością ; zanieczyszczenia żywności ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; psucie się żywności ; zapobieganie
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
90/106
Rok: 2005
Autorzy: Dominik Kmiecik, Joanna Kobus
Tytuł: Badanie postaw konsumentów wobec przeciwutleniaczy
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2005, R. 12, nr 2 (43) supl., s. 308-317, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: żywność ; przeciwutleniacze ; konsumenci ; opinia społeczna ; badania ankietowe
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; food ; consumers ; polling
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
91/106
Rok: 2004
Autorzy: Walenty Poczta, Ewa Kiryluk
Tytuł: Marketing and processing share in food prices (long term comparative analysis)
Tytuł równoległy: Udział przetwórstwa i marketingu w cenie żywności (analiza porównawcza w długim okresie)
Źródło: Rocz. AR Pozn., Ekon. - 2004, 3 (359), s. 137-143, il., bibliogr.
p-ISSN: 1731-0261
Uwagi: Publikacja dostępna również online ze strony Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. - [Dostęp: 28 listopada 2012].
Polskie słowa kluczowe: żywność ; produkty finalne ; ceny ; wartość spożycia żywności ; wartość produkcji rolnej ; surowce ; relacje cenowe
Angielskie słowa kluczowe: final agricultural output value ; foodstuffs consumpion value ; prices relations ; margin of profit
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
92/106
Rok: 2003
Autorzy: Romualda Dolińska, Jerzy R. Warchalewski
Tytuł: Przyszłościowe technologie żywności z udziałem mikrofal i ich wpływ na składniki żywności
Źródło: Przem. Spoż. - 2003, t. 57, 11, s. 2, 4, 6-7, 27, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: przemysł spożywczy ; technologia żywności ; mikrofale ; obróbka termiczna ; kuchenki mikrofalowe ; energochłonność ; opakowania ; żywność ; składniki odżywcze
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
93/106
Rok: 2003
Autorzy: Przemysław Ratajczak
Tytuł: Ekonomiczne i społeczne aspekty zarządzania jakością w gospodarce żywnościowej
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2003, t. 5, z. 1, s. 217-221, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1508-3535
Polskie słowa kluczowe: zarządzanie jakością ; żywność ; ekonomika ; gospodarka żywnościowa
Angielskie słowa kluczowe: quality management ; food ; economics ; agribusiness
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 1.000
Praca afiliowana przez UP
94/106
Rok: 2002
Autorzy: Jan Gawęcki
Tytuł: Witaminy jako składnik pożywienia
W: Witaminy / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2002
Szczegóły: s. 7-14, il.
ISBN: 83-7160-261-8
Polskie słowa kluczowe: witaminy ; budowa chemiczna ; aktywność biologiczna ; żywność
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
95/106
Rok: 2001
Autorzy: Bogumiła Kupczyk, Marek Gogolewski
Tytuł: Effects of menadione (vit. K3) and gamma radiation on dissolution and dimerization of vitamin E in vitamin concentrates, premixes and foodstuff
Źródło: Sci. Pap. Agric. Univ. Pozn., Food Sci. Technol. - 2001, vol. 5, s. 21-29, il., bibliogr.
p-ISSN: 1505-4217
Polskie słowa kluczowe: koncentraty witaminowe ; premiksy ; żywność ; menadion ; promieniowanie gamma ; witamina E ; dimeryzacja ; rozpad
Angielskie słowa kluczowe: vitamin E ; menadione (vit. K3) ; gamma-radiation ; premixes ; vitamin concentrates ; foodstuffs
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
96/106
Rok: 2000
Autorzy: Hanna Piekarska-Boniecka, Paweł Trzciński
Tytuł: Szkodniki produktów żywnościowych naszych mieszkań i przechowalni. (2)
Źródło: Porad. Gospod. - 2000, 1, s. 26, il.
p-ISSN: 0137-6780
Polskie słowa kluczowe: mieszkania ; żywność ; przechowywanie ; szkodniki magazynowe ; karaczan prusak ; karaczan wschodni
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
97/106
Rok: 2000
Autorzy: Hanna Piekarska-Boniecka, Paweł Trzciński
Tytuł: Szkodniki produktów żywnościowych naszych mieszkań i przechowalni. (3)
Źródło: Porad. Gospod. - 2000, 2, s. 15, il.
p-ISSN: 0137-6780
Polskie słowa kluczowe: mieszkania ; żywność ; przechowywanie ; szkodniki magazynowe ; mrówka faraona ; wywilżnia octówka ; plujka burczało
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
98/106
Rok: 2000
Autorzy: Hanna Piekarska-Boniecka, Paweł Trzciński
Tytuł: Szkodniki produktów żywnościowych naszych mieszkań i przechowalni. (4)
Źródło: Porad. Gospod. - 2000, 3, s. 40, il.
p-ISSN: 0137-6780
Polskie słowa kluczowe: mieszkania ; żywność ; przechowywanie ; szkodniki magazynowe ; mól ziarniak ; skośnik zbożowiaczek
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
99/106
Rok: 1999
Autorzy: Jolanta Zdrojewska
Tytuł: Rola higieny w procesie przetwarzania żywności (I)
Źródło: Porad. Gospod. - 1999, 10, s. 22-23
p-ISSN: 0137-6780
Polskie słowa kluczowe: żywność ; zakup ; przechowywanie ; żywienie człowieka ; higiena ; zakłady żywienia zbiorowego
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
100/106
Rok: 1999
Autorzy: Hanna Piekarska-Boniecka, Paweł Trzciński
Tytuł: Szkodniki produktów żywnościowych naszych mieszkań i przechowalni. (1)
Źródło: Porad. Gospod. - 1999, 12, s. 20, il.
p-ISSN: 0137-6780
Polskie słowa kluczowe: mieszkania ; żywność ; przechowywanie ; szkodniki magazynowe ; rozkruszek mączny ; rybik cukrowy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
101/106
Rok: 1999
Autorzy: Jolanta Zdrojewska
Tytuł: Zasady przechowywania produktów spożywczych (II)
Źródło: Porad. Gospod. - 1999, 11, s. 29-30
p-ISSN: 0137-6780
Polskie słowa kluczowe: żywność ; przechowywanie
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
102/106
Rok: 1999
Autorzy: Władysława Łuczka-Bakuła
Tytuł: Rynek a procesy dostosowawcze w sferze produkcji i konsumpcji żywności po 1990 roku
W: Przemiany strukturalne w gospodarce żywnościowej w procesie transformacji : Materiały konferencji naukowej odbytej w dniach 11-13 maja 1999 r. / Red. Stefan Zabrowarny.
Adres wydawniczy: Szczecin : Wydawnictwo Wydziału Ekonomii i Organizacji Gospodarki Żywnościowej Akademii Rolniczej, 1999
Szczegóły: s. 69-78, il., abstr.
ISBN: 83-87278-60-2
Polskie słowa kluczowe: rolnictwo ; dostosowanie ; produkcja ; konsumpcja ; żywność
Angielskie słowa kluczowe: agriculture ; adaptation ; production ; consumption ; food
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
103/106
Rok: 1997
Autorzy: Artur Bogusławski, Jacek Kijowski
Tytuł: Systemy kontroli jakości
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 1997, 32, s. 348
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: żywność ; bezpieczeństwo żywności ; zapewnienie bezpieczeństwa ; kontrola jakości ; Dobra Praktyka Produkcyjna ; system HACCP ; system TQM ; normy ISO 9000
Charakt. formalna: PDN
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
104/106
Rok: 1993
Autorzy: Jerzy R. Warchalewski
Tytuł: Kiedy żywność stanowi zagrożenie dla zdrowia człowieka? : Wykład publiczny wygłoszony w Akademii Rolniczej Poznań na Wydziale Technologii Żywności w dniu 28.10.1993 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Poznański, 1993. - 59 s. : il. ; 23 cm
Seria: Biblioteczka PTŻ. Seria Popularno-Naukowa, ISSN 0867-5384, nr 10
Polskie słowa kluczowe: żywność ; zagrożenia zdrowia ; zdrowie człowieka
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
105/106
Rok: 1992
Autorzy: Włodzimierz Fiszer
Tytuł: Promieniowanie jonizujące szansą trwałej i zdrowej żywności : Wykład publiczny wygłoszony w Akademii Rolniczej Poznań na Wydziale Technologii Żywności w dniu 31.03.1992 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Poznański, 1992. - 32 s. ; 23 cm
Seria: Biblioteczka PTŻ. Seria Popularno-Naukowa, ISSN 0867-5384, nr 5
Polskie słowa kluczowe: żywność ; konserwowanie ; promieniowanie jonizujące ; żywność napromieniona ; trwałość ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
106/106
Rok: 1991
Autorzy: Janusz Czapski
Tytuł: Barwniki i problemy związane z barwieniem żywności czyli w czerwcu pod czerwcem siedzi czerwiec : Wykład publiczny wygłoszony w Akademii Rolniczej Poznań na Wydziale Technologii Żywności w dniu 8.06.1991 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Poznański, 1991. - 35 s. : il., bibliogr. ; 23 cm
Seria: Biblioteczka PTŻ. Seria Popularno-Naukowa, nr 2
Polskie słowa kluczowe: żywność ; barwa ; barwienie ; barwniki spożywcze ; barwniki naturalne ; barwniki sztuczne
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP