logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: ŁUBIN
Liczba odnalezionych rekordów: 45



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/45
Rok: 2019
Autorzy: Michał Jerzak
Tytuł: Financial efficiency of breeding and trade of lupine seeds in Poland
Tytuł równoległy: Efektywność finansowa hodowli i obrotu materiałem siewnym łubinów w Polsce
Źródło: Ann. Pol. Assoc. Agric. Agribus. Econ. - 2019, t. 21, z. 1, s. 47-54, bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1508-3535 e-ISSN: 2450-7296
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 marca 2019].
Polskie słowa kluczowe: efektywność finansowa ; łubin ; materiał siewny
Angielskie słowa kluczowe: cost efficiency ; lupine ; seed
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/45
Rok: 2018
Autorzy: Dorota Narożna, Krzysztof Pudełko, Joanna Króliczak, Cezary Mądrzak
Tytuł: Analiza molekularna glebowych populacji mikrosymbiontów łubinu
Tytuł równoległy: Molecular analysis of soil populations of lupine mictosimbionts
W: III Ogólnopolskie Sympozjum Mikrobiologiczne "Metagenomy różnych środowisk" : Lublin, 28-29 czerwca 2018, Abstrakty / Red. Anna szafranek-Nakonieczna, Wojciech Berus, Anna Pytlak, Agnieszka Wolińska.
Adres wydawniczy: Lublin : Wydział Biotechnologii i Nauk o Środowisku, Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II, 2018
Szczegóły: s. 44
ISBN: 978-83-948570-1-1
Polskie słowa kluczowe: łubin ; łubin wąskolistny ; mikrosymbionty ; qPCR ; geny symbiotyczne ; DNA z gleby
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
3/45
Rok: 2017
Autorzy: Magdalena Śmiglak-Krajewska, Małgorzata Węgrzyńska
Tytuł: Bioróżnorodność w sprawozdaniu finansowym na przykładzie uprawy łubinu żółtego
Źródło: Ekon. Probl. Usług. - 2017, nr 2 (127), s. 309-319, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1896-382X e-ISSN: 2353-2866
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 października 2017].
Polskie słowa kluczowe: rachunkowość rolna ; uprawy rolne ; ujawnienia sprawozdawcze ; rośliny strączkowe ; łubin
Angielskie słowa kluczowe: agriculture accounting ; cultivation of lupine ; disclosure reporting ; legumes
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 8.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
4/45
Rok: 2017
Autorzy: Anita Zaworska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Andrzej Frankiewicz
Tytuł: Optymalizacja procesu fermentacji nasion łubinu wąskolistnego odm. Neptun w kierunku uzyskania produktu o wyższej wartości pokarmowej
W: Konferencja "Znaczenie łubinu dla bioróżnorodności" : 24-25 kwietnia 2017, Wrocław-Pawłowice, Abstrakty.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 32-35, bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: łubin ; fermentacja ; bakterie ; drożdże ; skład chemiczny
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/45
Rok: 2017
Autorzy: Anita Zaworska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Wpływ diet łubinowo-rzepakowych na wyniki produkcyjne trzody chlewnej
W: Konferencja "Znaczenie łubinu dla bioróżnorodności" : 24-25 kwietnia 2017, Wrocław-Pawłowice, Abstrakty.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 30-31
Polskie słowa kluczowe: łubin ; poekstrakcyjna śruta rzepakowa ; tucz ; trzoda chlewna ; białko roślinne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/45
Rok: 2017
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Czy łubin może stać się polska soją?
Źródło: Przem. Spoż. - 2017, t. 71, 1, s. 39-41, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: łubin ; soja ; żywność prozdrowotna ; artykuły spożywcze
Angielskie słowa kluczowe: lupine ; soybean ; pro-healthy food ; groceries
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
7/45
Rok: 2017
Autorzy: M. Kasprowicz-Potocka, A. Zaworska, A. Rutkowski
Tytuł: Monitoring of variation of the chemical composition of seeds of domestic lupin varieties over the years 2012-2016
Tytuł równoległy: Monitoring zmienności składu chemicznego nasion krajowych odmian łubinu w latach 2012-2016
W: XXIX Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PB WPSA "Nauka praktyce - praktyka nauce" : 18-20.09.2017, Tarnowo Podgórne, Poland, Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: [B.m] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 116-117
Polskie słowa kluczowe: łubin ; skład chemiczny ; odmiany roślin
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
8/45
Rok: 2017
Autorzy: Krzysztof Pudełko, Dorota Narożna, Joanna Króliczak, Dominika Kidaj, Jerzy Wielbo, Anna Skorupska, Cezary Mądrzak
Tytuł: Czynniki Nod jako potencjalne stymulatory procesu brodawkowania łubinu
Źródło: Zesz. Nauk. Uniw. Przyr. Wroc., Rol. - 2017, 123 (nr 626), s. 115-131, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1897-2098
Polskie słowa kluczowe: łubin ; inokulacja ; Bradyrhizobium japonicum ; czynniki Nod ; wiązanie azotu ; brodawki korzeniowe ; brodawkowanie ; symbioza
Angielskie słowa kluczowe: lupine ; inoculation ; Bradyrhizobium japonicum ; Nod factors ; nitrogen fixation ; root nodules ; nodules ; nodulation ; symbiosis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
9/45
Rok: 2016
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Łubin - polska soja - szansa rozwojowa dla rolnictwa i przemysłu spożywczego
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 16
Polskie słowa kluczowe: łubin ; soja ; pasze ; żywność organiczna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/45
Rok: 2016
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Jarosław Czubiński
Tytuł: Łubin - składnik europejskiej żywności tradycyjnej, wegetariańskiej i specjalnego przeznaczenia
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 76
Polskie słowa kluczowe: łubin ; surowce niekonwencjonalne ; żywność
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/45
Rok: 2016
Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Dwiecki, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Variation of tocochromanols and carotenoids content in the seeds of cultivars and new collection breeding lines of Lupinus angustifolius
W: Plants in pharmacy and nutrition : 2nd International Young Scientists Symposium, 15-17 September 2016, Wroclaw, Poland, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wroclaw Medical University, 2016
Szczegóły: s. 128
ISBN: 978-83-7055-591-7
Polskie słowa kluczowe: łubin ; tokochromanole ; karotenoidy
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; tocochromanols ; carotenoids
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
12/45
Rok: 2015
Autorzy: Jarosław Czubiński, Magdalena Montowska, Edward Pospiech, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Diversity of narrow-leafed and yellow lupine seed storage proteins
W: 9th Central and Eastern European Proteomic Conference (CEEPC) : 15-18 June 2015, Poznań, Poland, book of abstracts / [ed. by Magdalena Łuczak, Łukasz Marczak].
Adres wydawniczy: Poznań : Scientific Publishers OWN. Institute of Bioorganic Chemistry Polish Academy of Sciences, 2015
Szczegóły: s. 49
ISBN: 978-83-7712-128-3
Polskie słowa kluczowe: łubin ; gatunki roślin ; białka zapasowe ; proteomika
Angielskie słowa kluczowe: lupin species ; storage proteins ; proteomics
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
13/45
Rok: 2015
Autorzy: Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Anita Zaworska, Andrzej Frankiewicz, Włodzimierz Nowak, Piotr Gulewicz, Zenon Zduńczyk, Jerzy Juśkiewicz
Tytuł: The nutritional value and physiological properties of diets with raw and Candida utilis - fermented lupine seeds in rats
Źródło: Food Technol. Biotechnol. - 2015, vol. 53, no. 3, s. 286-297, bibliogr.
p-ISSN: 1330-9862
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: fermentacja ; łubin ; szczury
Angielskie słowa kluczowe: fermentation ; lupin ; Candida utilis ; digestive tract ; rats
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.179
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
14/45
Rok: 2013
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Jarosław Czubiński, Dorota Piasecka-Kwiatkowska
Tytuł: The antioxidant activity of lupin seeds and sprouted lupin seeds obtained from seed growing under oxidative stress
W: EuroFoodChem XVII : May 07-10, 2013 Instanbul, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Hamit Köksel.
Adres wydawniczy: Ankara : Hacettepe University, 2013
Szczegóły: s. 740, bibliogr.
ISBN: 978-605-63935-0-1
Polskie słowa kluczowe: łubin ; kiełki ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; sprouts ; antioxidant activity
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
15/45
Rok: 2013
Autorzy: K. Chilomer, M. Kasprowicz-Potocka, P. Gulewicz, A. Frankiewicz
Tytuł: The influence of lupin seeds germination on the chemical composition and standardized ileal digestibility of protein and amino acids in pigs
Źródło: J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. - 2013, vol. 97, iss. 4, s. 639-646, bibliogr.
p-ISSN: 0931-2439 e-ISSN: 1439-0396
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: strawność ; kiełkowanie ; łubin ; trzoda chlewna
Angielskie słowa kluczowe: digestibility ; germination ; lupin ; pigs
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.317
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
16/45
Rok: 2012
Autorzy: Jaroslaw Czubinski, Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Eleonora Lampart-Szczapa, Malgorzata Nogala-Kalucka
Tytuł: Interactions between Lupinus angustifolius seeds lipoxygenase and native phenolic compounds in the model system
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2012, vol. 235, iss. 1, s. 67-73, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 kwietnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: łubin ; lipooksygenaza ; flawonoidy
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; lipoxygenase ; flavonoids
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.436
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
17/45
Rok: 2012
Autorzy: Aleksander Siger, Jaroslaw Czubinski, Piotr Kachlicki, Krzysztof Dwiecki, Eleonora Lampart-Szczapa, Malgorzata Nogala-Kalucka
Tytuł: Antioxidant activity and phenolic content in three lupin species
Źródło: J. Food Compos. Anal. - 2012, vol. 25, iss. 2, s. 190-197, il., bibliogr.
p-ISSN: 0889-1575
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 kwietnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: łubin ; związki fenolowe ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; phenolic compounds ; antioxidants
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.088
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
18/45
Rok: 2012
Autorzy: Magdalena Arasimowicz-Jelonek, Jolanta Floryszak-Wieczorek, Joanna Deckert, Renata Rucińska-Sobkowiak, Jarosław Gzyl, Sylwia Pawlak-Sprada, Dariusz Abramowski, Tomasz Jelonek, Edward A. Gwóźdź
Tytuł: Nitric oxide implication in cadmium-induced programmed cell death in roots and signaling response of yellow lupine plants
Źródło: Plant Physiol. Biochem. - 2012, vol. 58, s. 124-134, il., bibliogr.
p-ISSN: 0981-9428
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line [Dostęp 7 lutego 2013].
Polskie słowa kluczowe: kadm ; łubin ; tlenek azotu ; programowana śmierć komórki ; reaktywne formy tlenu ; reaktywne formy azotu ; reakcja na stres
Angielskie słowa kluczowe: cadmium ; lupine ; nitric oxide ; programmed cell death ; reactive oxygen species ; reactive nitrogen species ; stress response
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.775
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
19/45
Rok: 2012
Autorzy: Agnieszka Faligowska, Monika Bartos-Spychała, Katarzyna Panasiewicz
Tytuł: Wpływ okresu przechowywania na wartość siewną i wigor zaprawionych nasion łubinu wąskolistnego
Źródło: Prog. Plant Prot. - 2012, 52, 4, 651-657, il., bibliogr.
p-ISSN: 1427-4337
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 1 sierpnia 2013].
Polskie słowa kluczowe: zaprawy nasienne ; łubin ; zdolność kiełkowania ; wigor
Angielskie słowa kluczowe: seed dressings ; lupin ; germination capacity ; vigour
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
20/45
Rok: 2012
Autorzy: Jarosław Czubiński, Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Oddziaływania pomiędzy lipoksygenazą a związkami fenolowymi nasion łubinu wąskolistnego (L. angustifolius)
W: Strategie wykorzystania roślin strączkowych : X Ogólnopolska Konferencja Polskiego Towarzystwa Łubinowego, II Ogólnopolska Konferencja Roślin Strączkowych : 29 maja - 1 czerwca 2012, Zakopane, Streszczenia.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2012
Szczegóły: s. P46
Polskie słowa kluczowe: łubin ; lipooksygenaza ; związki fenolowe
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/45
Rok: 2011
Autorzy: Aleksander Siger, Jarosław Czubiński, Krzysztof Dwiecki, Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: The content of phytochemicals and thier antioxidant activity in seeds of three lupin species (L. albus, L. luteus, L. angustifolius)
W: Lupin crops - an opportunity for today, a promise for the future : 13th International Lupin Conference, 6-10 June 2011, Poznań, Poland, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2011
Szczegóły: s. P49
Polskie słowa kluczowe: łubin ; związki fenolowe ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; phenolic compounds ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
22/45
Rok: 2010
Autorzy: Krzysztof Pudełko
Tytuł: Diversity among field populations of bacterial strains nodulating lupins in Poland.
Tytuł równoległy: Zróżnicowanie populacji bakterii brodawkujących łubiny w uprawach polowych w Polsce
Źródło: Fragm. Agron. - 2010, R. 27, nr 1, s. 107-116, il., bibliogr.
p-ISSN: 0860-4088
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 kwietnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: łubin ; Rhizobium ; Bradyrhizobium ; brodawkowanie
Angielskie słowa kluczowe: lupine ; Rhizobium ; Bradyrhizobium ; nodulation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
23/45
Rok: 2009
Autorzy: Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Eleonora Lampart-Szczapa, Rafał W. Wójciak
Tytuł: Effect of fermentation and extrusion on the release of selected minerals from lupine grain preparations
Tytuł równoległy: Wpływ fermentacji i ekstruzji na stopień uwolnienia wybranych składników mineralnych z preparatów nasion łubinu
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2009, 8 (3), s. 87-96, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: łubin ; fermentacja ; ekstruzja ; żelazo ; miedź ; cynk
Angielskie słowa kluczowe: lupine ; fermentation ; extrusion ; iron ; copper
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
24/45
Rok: 2009
Autorzy: Agnieszka Faligowska, Jerzy Szukała
Tytuł: Wpływ terminu zbioru na skład chemiczny i plon zielonki z łubinu białego, żółtego i wąskolistnego
Źródło: Fragm. Agron. - 2009, R. 26, nr 2, s. 26-32, bibliogr.
p-ISSN: 0860-4088
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 22 października 2013].
Polskie słowa kluczowe: łubin ; terminy zbioru ; plon zielonki ; plon suchej masy ; plon białka ; skład chemiczny
Angielskie słowa kluczowe: lupine ; harvest terms ; green forage yield ; dry matter yield ; protein yield ; chemical composition
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
25/45
Rok: 2009
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Eleonora Lampart-Szczapa, Joanna Suliburska, Rafał W. Wojciak, Anna Hoffmann
Tytuł: Effect of technological processes on the release of copper, iron and zinc from lupine grain preparations (Lupinus albus Butan var.) in in vitro enzymatic digestion [*]
Źródło: Fresenius Environ. Bull. - 2009, 18, 10a, s. 1923-1926
p-ISSN: 1018-4619
Polskie słowa kluczowe: uwalnianie ; składniki mineralne ; łubin
Angielskie słowa kluczowe: lupine ; fermentation ; extrusion ; iron ; copper ; zinc
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.531
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
26/45
Rok: 2009
Autorzy: Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Eleonora Lampart-Szczapa, Rafał W. Wójciak
Tytuł: Wpływ rodzaju śruty oraz zabiegów technologicznych na stopień uwolnienia wapnia i magnezu z nasion trzech gatunków łubinu (Lupinus albus, Lupinus luteus, Lupinus angustifolius)
Źródło: Towarozn. Probl. Jakości. - 2009, 2 (19), s. 73-81, bibliogr.
p-ISSN: 1733-747X
Polskie słowa kluczowe: łubin ; trawienie enzymatyczne ; magnez ; wapń
Angielskie słowa kluczowe: lupine ; enzymatic digestion ; magnesium ; calcium
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
27/45
Rok: 2008
Autorzy: Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Eleonora Lampart-Szczapa, Rafał W. Wójciak
Tytuł: The effect of technological process on in vitro availability of minerals from lupine grain preparations
Tytuł równoległy: Wpływ procesów technologicznych na stopień uwolnienia składników mineralnych z nasion łubinu w warunkach in vitro
Źródło: Towarozn. Probl. Jakości. - 2008, 4 (17), s. 42-47, bibliogr.
p-ISSN: 1733-747X
Polskie słowa kluczowe: łubin ; trawienie enzymatyczne ; składniki mineralne
Angielskie słowa kluczowe: lupine ; enzymatic digestion ; minerals
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
28/45
Rok: 2007
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Izabela Kossowska, Małgorzata Nogala-Kałucka, Marlena Malinowska, Aleksander Siger
Tytuł: Związki polifenolowe ekstrudowanych preparatów łubinowych
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2007, z. 522, s. 393-397, bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Strategie wykorzystania roślin strączkowych.
Polskie słowa kluczowe: łubin ; ekstruzja ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; extrusion ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
29/45
Rok: 2007
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Jerzy Szukała, Zbigniew Krejpcio, Małgorzata Nogala-Kałucka, Katarzyna Czaczyk, Izabela Kossowska, Anna Hoffmann
Tytuł: Warunki uprawy i przetwarzania łubinu - czynniki modyfikujące zawartość fitynianów i tanin - endogennych inhibitorów biodostępności składników mineralnych
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1274-1280, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: łubin ; uprawa roślin ; nawożenie ; składniki mineralne ; biodostępność ; nasiona ; fermentacja ; ekstruzja ; fityniany ; taniny
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; seeds ; fertilization ; fermentation ; extrusion ; phytate ; tannins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
30/45
Rok: 2007
Autorzy: Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Eleonora Lampart-Szczapa, Rafał W. Wójciak
Tytuł: Wpływ rodzaju śruty oraz zabiegów technologicznych na stopień uwolnienia żelaza, miedzi i cynku z nasion łubinu odmiany Juno
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1269-1273, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: łubin ; trawienie enzymatyczne ; składniki mineralne
Angielskie słowa kluczowe: lupine ; enzymatic digestion ; minerals
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
31/45
Rok: 2006
Autorzy: Izabela Kossowska, Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka, Anna Hoffmann, Maria Malinowska
Tytuł: Wpływ fermentacji mlekowej i ekstruzji na jakość białka preparatów otrzymanych z nasion łubinu
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 163-167, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: łubin ; procesy technologiczne ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; nasiona ; białka ; strawność in vitro ; taniny
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; fermentation ; extrusion ; soluble protein ; in vitro protein digestibility ; tannins
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
32/45
Rok: 2006
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Piotr Konieczny, Małgorzata Nogala-Kałucka, Sylwia Walczak, Izabela Kossowska, Marlena Malinowska
Tytuł: Some functional properties of lupin proteins modified by lactic fermentation and extrusion
Źródło: Food Chem. - 2006, vol. 96, iss. 2, s. 290-296, bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Elsevier
Polskie słowa kluczowe: łubin ; nasiona ; białka ; właściwości funkcjonalne ; modyfikacja ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; seeds ; functional properties ; surface hydrophobicity ; lactic acid fermentation ; extrusion
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.433
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
33/45
Rok: 2006
Autorzy: Izabela Kossowska, Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka, Anna Hoffmann, Maria Malinowska
Tytuł: Wpływ fermentacji mlekowej i ekstruzji na jakość białka preparatów otrzymanych z nasion łubinu
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 113-114
Polskie słowa kluczowe: łubin ; procesy technologiczne ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; nasiona ; białka
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
34/45
Rok: 2006
Autorzy: Z. Krejpcio, E. Lampart-Szczapa, J. Suliburska, R. W. Wójciak, A. Hoffmann
Tytuł: A study on release of selected minerals from lupine seeds in in vitro enzymatic digestion
Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2006, vol. 15, no. 2a, part 1, s. 121-123, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-1485
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum EBSCO (baza Academic Search Complete)
Polskie słowa kluczowe: łubin ; łubin Baron ; łubin Boros ; nasiona ; składniki mineralne ; trawienie ; badania in vitro
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; seeds ; in vitro digestion ; minerals
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.353
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
35/45
Rok: 2006
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Anna Łoza
Tytuł: Funkcjonalne składniki nasion łubinu - korzyści i potencjalne zagrożenia
W: Warsztaty Naukowe "Strategie wykorzystania roślin strączkowych", Zakopane, 25-27 września 2006 : Program i streszczenia prezentacji.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2006]
Szczegóły: s. 15
Polskie słowa kluczowe: łubin ; nasiona ; składniki funkcjonalne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
36/45
Rok: 2006
Autorzy: J. Mazurkiewicz, A. Przybył, B. Wudarczyk, W. Rożek
Tytuł: Przydatność nasion łubinów odmiany Sur i Mirella w ekstrudowanych mieszankach paszowych dla karpi
W: Warsztaty Naukowe "Strategie wykorzystania roślin strączkowych", Zakopane, 25-27 września 2006 : Program i streszczenia prezentacji.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2006]
Szczegóły: s. 89
Polskie słowa kluczowe: mieszanki paszowe ; komponenty ; łubin ; łubin Sur ; łubin Mirella ; nasiona
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
37/45
Rok: 2006
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Eleonora Lampart-Szczapa, Jerzy Szukała, Joanna Suliburska, Rafał Wójciak, Anna Hoffmann
Tytuł: Wpływ rodzaju śruty oraz zabiegów technologicznych na stopień uwolnienia składników mineralnych z nasion łubinu odmiany Boros
W: Warsztaty Naukowe "Strategie wykorzystania roślin strączkowych", Zakopane, 25-27 września 2006 : Program i streszczenia prezentacji.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2006]
Szczegóły: s. 40
Polskie słowa kluczowe: łubin ; łubin Boros ; śruta łubinowa ; zabiegi technologiczne ; składniki mineralne ; wapń ; magnez ; miedź ; cynk
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
38/45
Rok: 2006
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Izabela Kossowska, Małgorzata Nogala-Kałucka, Maria Malinowska, Aleksander Siger
Tytuł: Związki polifenolowe ekstrudowanych preparatów łubinowych
W: Warsztaty Naukowe "Strategie wykorzystania roślin strączkowych", Zakopane, 25-27 września 2006 : Program i streszczenia prezentacji.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2006]
Szczegóły: s. 83
Polskie słowa kluczowe: łubin ; nasiona ; ekstruzja ; polifenole ; preparaty łubinowe
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
39/45
Rok: 2005
Autorzy: Przemysław Barłóg
Tytuł: Alkaloidy łubinowe - agrotechniczne możliwości ograniczania ich zawartości
Źródło: Porad. Gospod. - 2005, 10, s. 28-29, il.
p-ISSN: 0137-6780
Polskie słowa kluczowe: łubin ; uprawa roślin ; wykorzystanie ; nasiona ; substancje antyżywieniowe ; alkaloidy ; ograniczanie występowania ; zabiegi agrotechniczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
40/45
Rok: 2003
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Jozef Korczak, Malgorzata Nogala-Kalucka, Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Antioxidant properties of lupin seed products
Źródło: Food Chem. - 2003, vol. 83, iss. 2, s. 279-285, bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Elsevier
Polskie słowa kluczowe: łubin ; nasiona ; tokoferole ; taniny ; właściwości przeciwutleniające ; napromieniowanie
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; tocopherols ; tannins ; antioxidant activity ; irradiation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.204
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
41/45
Rok: 2003
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Aleksander Siger, Krystyna Trojanowska, Małgorzata Nogala-Kałucka, Maria Małecka, Bogdan Pachołek
Tytuł: Chemical composition and antibacterial activities of lupin seeds extracts
Źródło: Nahr.-Food. - 2003, vol. 47, no. 5, s. 286-290, il., bibliogr.
p-ISSN: 0027-769X
Polskie słowa kluczowe: łubin ; nasiona ; skład chemiczny ; fenole ; taniny ; wolne kwasy fenolowe ; aktywność antybakteryjna
Angielskie słowa kluczowe: antibacterial activity ; free phenolic acids ; lupin ; phenols ; tannins
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.614
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
42/45
Rok: 2001
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Aleksander Siger, Krystyna Trojanowska, Malgorzata Nogala-Kalucka, Bogdan Pacholek, Maria Malecka
Tytuł: Antibacterial properties of lupin seeds components
W: 4th European Conference on Grain Legumes: Towards the sustainable production of healthy food, feed and novel products : 8-12 July, Cracow - Poland, Proceedings.
Adres wydawniczy: Cracow : [b.w.], 2001
Szczegóły: s. 400-401, il., bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: łubin ; związki fenolowe ; właściwości antybakteryjne
Angielskie słowa kluczowe: Lupinus ; phenolic compounds ; antibacterial activity
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
43/45
Rok: 2000
Autorzy: E. Lampart-Szczapa, M. Nogala-Kałucka, A. Siger, M. Małecka, B. Pachołek
Tytuł: Charakterystyka związków fenolowych mąki i łuski uzyskanych z nasion łubinu L. albus, L. luteus, L. angustifolius
W: Żywność w dobie ekspansji naukowej : potencjał, oczekiwania, perspektywy : XXXI Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Poznań, 14-15 września 2000, Streszczenia komunikatów naukowych.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo - Drukarnia PRODRUK, 2000
Szczegóły: s. 21
ISBN: 83-86707-96-8
Polskie słowa kluczowe: łubin ; kwasy fenolowe
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; phenolic acids
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
44/45
Rok: 1997
Autorzy: Wanda Weyman-Kaczmarkowa
Tytuł: Interdependencies in the development of bacteria with different food requirements and fungi in the root region of leguminous plants and cereals
Źródło: Pol. J. Soil Sci. - 1997, vol. 30, no. 1, s. 53-61, il., bibliogr.
p-ISSN: 0079-2985
Polskie słowa kluczowe: rośliny uprawne ; groch ; łubin ; pszenica ; pszenżyto ; gleby ; ryzosfera ; gleby pozaryzosferowe ; mikroorganizmy glebowe ; bakterie ; grzyby ; liczebność ; biomasa ; rozwój mikroorganizmów
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
45/45
Rok: 1993
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Białko łubinu. Problemy technologiczne i żywieniowe : Wykład publiczny wygłoszony w Akademii Rolniczej Poznań na Wydziale Technologii Żywności w dniu 2.12.1993 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Poznański, 1993. - 29 s. ; 23 cm
Seria: Biblioteczka PTŻ. Seria Popularno-Naukowa, ISSN 0867-5384, nr 11
Polskie słowa kluczowe: łubin ; białka roślinne ; preparaty białkowe ; wartość odżywcza ; wykorzystanie
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP