logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: WHEY
Liczba odnalezionych rekordów: 10



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/10
Rok: 2017
Autorzy: Kamila Goderska
Tytuł: Nutritional and health-promoting role of whey and application of whey in food technology
W: Natural products in food : Prospects and applications / [Ed.] Jayanta Kumar, Petra Shakti, Kanta Rath, Rasu Jayabalan.
Adres wydawniczy: Houston : Studium Press LLC, 2017
Szczegóły: s. 158-179, il., bibliogr., abstr.
ISBN: 1-62699-074-3
Liczba arkuszy: 2,25
Polskie słowa kluczowe: serwatka ; laktoza ; dodatki do żywności ; białka serwatkowe ; laktoferyna
Angielskie słowa kluczowe: whey ; lactose ; food additives ; whey proteins ; whey protein concentrates (WPC) ; whey protein isolates (WPI) ; lactoferrin
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
2/10
Rok: 2017
Autorzy: Kamila Goderska
Tytuł: Badanie wybranych aktywności biologicznych kwasu laktobionowego i jego biosynteza w podłożu zawierającym serwatkę
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2017. - 69 s. : il., bibliogr., streszcz, abstr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 489
ISBN: 978-83-7160-863-6
Liczba arkuszy: 5,7
Polskie słowa kluczowe: kwas laktobionowy ; Pseudomonas taetrolens ; serwatka ; aktywność antyoksydacyjna ; prebiotyk
Angielskie słowa kluczowe: lactobionic acid ; Pseudomonas taetrolens ; whey ; antioxidant activity ; prebiotic
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
3/10
Rok: 2016
Autorzy: Kamil Kozłowski, Andrzej Lewicki, Piotr Sołowiej, Maciej Neugebauer, Anna Smurzyńska
Tytuł: Usage of waste whey as mono-substrate in continuous fermentation process
W: 16th International Multidisciplinary Scientific GeoConference SGEM 2016 : Recycling, Air Pollution and Climate Change, Modern Energy and Power Sources, 2-5 November, 2016, Extended Scientific Sessions Vienna, Austria. Book 4 - Energy and Clean Technologies, vol. 3, Conference proceedings.
Adres wydawniczy: Sofia : STEF92 Technology Ltd., 2016
Seria: International Multidisciplinary Scientific GeoConference SGEM, ISSN 1314-2704
Szczegóły: s. 345-350, il., bibliogr.
ISBN: 978-619-7105-82-7
Angielskie słowa kluczowe: biogas ; methane fermentation ; continous fermentation ; whey
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Inne bazy podające opis:
  • Web of Science

    DOI:
    4/10
    Rok: 2015
    Autorzy: Grażyna Czyżak-Runowska, Jacek Wójtowski, Sylwia Bielińska-Nowak, Marian Pietrzak
    Tytuł: Cechy fizykochemiczne sera oraz serwatki z mleka owczego
    W: Obecne i przyszłościowe wykorzystanie ras owiec wytworzonych w Polsce po II wojnie światowej : Konferencja naukowa: poświęcona pamięci Profesora Zdzisława Śliwy, twórcy nowych ras owiec, w 20. rocznicę śmierci, Poznań, 24-25 czerwca 2015 r., Materiały konferencyjne.
    Adres wydawniczy: Poznań : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2015
    Szczegóły: s. 57
    Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; sery owcze ; serwatka ; właściwości fizykochemiczne
    Angielskie słowa kluczowe: sheep's milk ; sheep's cheese ; whey ; physicochemical properties
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    5/10
    Rok: 2014
    Autorzy: Kamila Goderska, Artur Szwengiel, Zbigniew Czarnecki
    Tytuł: The utilization of Pseudomonas taetrolens to produce lactobionic acid
    Źródło: Appl. Biochem. Biotechnol. - 2014, vol. 173, iss. 8, s. 2189-2197, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0273-2289 e-ISSN: 1559-0291
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 września 2014].
    Polskie słowa kluczowe: kwas laktobionowy ; laktoza ; serwatka ; Pseudomonas taetrolens
    Angielskie słowa kluczowe: lactobionic acid ; lactose ; whey ; Pseudomonas taetrolens
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.735
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    6/10
    Rok: 2013
    Autorzy: Radosław Dembczynski, Aleksandra M. Dolata, Kinga Bombczyńska, Wojciech Białas, Tomasz Jankowski
    Tytuł: Separacja laktoferyny z serwatki w ekstrakcyjnych układach trójfazowych
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 20, nr 1 (86), s. 119-136, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 stycznia 2014].
    Polskie słowa kluczowe: układ trójfazowy ; laktoferyna ; serwatka ; tert-butanol ; ekstrakcja
    Angielskie słowa kluczowe: three-phase system ; lactoferrin ; whey ; tert-butanol ; extraction
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    7/10
    Rok: 2012
    Autorzy: Anna M. Grabiec, Justyna Klama, Daniel Zawal, Daria Krupa
    Tytuł: Modification of recycled concrete aggregate by calcium carbonate biodeposition
    Źródło: Constr. Build. Mater. - 2012, vol. 34, s. 145-150, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0950-0618
    Angielskie słowa kluczowe: recycled concrete aggregate ; microbial induced calcite deposition ; Sporosarcina pasteurii ; water absorption ; whey
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.293
    Punktacja MNiSW: 35.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    8/10
    Rok: 2012
    Autorzy: K. Goderska, W. Juzwa, A. Szwengiel, Z. Czarnecki
    Tytuł: Výroba kyseliny laktobionové geneticky modifikovanými kmeny
    Tytuł równoległy: Lactobbionic acid production by genetic modified strains
    W: Hygiena a technologie potravin: XLII. Lenfeldovy a Höklovy dny : 17. a 18. řijna 2012, Sborník přednášek a posterů.
    Adres wydawniczy: Brno : Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2012
    Szczegóły: s. 96-99, il., bibliogr., abstr.
    Angielskie słowa kluczowe: lactobionic acid ; whey ; Escherichia coli ; Zymomonas mobilis
    Charakt. formalna: ZRZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    9/10
    Rok: 2009
    Autorzy: Alicja Kośmider, Agnieszka Drożdżyńska, Katarzyna Czaczyk
    Tytuł: Możliwości wykorzystania surowców odpadowych w procesie fermentacji propionowej
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2009, R. 16, nr 6 (67), s. 47-58, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 czerwca 2019].
    Polskie słowa kluczowe: glicerol ; glicerol odpadowy ; serwatka ; fermentacja propionowa
    Angielskie słowa kluczowe: glycerol ; crude glycerol ; whey ; propionic acid fermentation
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    10/10
    Rok: 2002
    Autorzy: Sylwia Chudy, Jan Pikul, Magdalena Rudzińska, Przemysław Oziemkowski
    Tytuł: Właściwości fizykochemiczne i funkcjonalne koncentratów białek serwatkowych
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2002, R. 9, nr 3 (32) supl., s. 27-36, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Polskie słowa kluczowe: serwatka ; koncentraty białkowe ; właściwości funkcjonalne ; właściwości fizykochemiczne
    Angielskie słowa kluczowe: whey ; protein concentrates ; functional properties ; physicochemical properties
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP