logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: WATER ACTIVITY
Liczba odnalezionych rekordów: 22



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/22
Rok: 2019
Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Adamina Duda, Natalia Poliszko, Maria Barbara Różańska, Paweł Jeżowski, Agnieszka Tomkowiak, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Wheat bread enriched with raspberry and strawberry oilcakes: effects on proximate composition, texture and water properties
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2019, vol. 245, iss. 11, s. 259-2600, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 października 2019].
Angielskie słowa kluczowe: by-products ; defatted seeds ; food enrichment ; low-field NMR ; water activity ; water dynamics
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.056
Punktacja MNiSW: 70.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/22
Rok: 2019
Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Olga Bartczak, Jacek Lewandowicz, Piotr Kubiak, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Gluten-free bread with cricket powder - mechanical properties and molecular water dynamics in dough and ready product
Źródło: Foods. - 2019, vol. 8, iss. 7, art. 240, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2304-8158
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 4 lipca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: gluten-free bread ; edible insects ; protein enrichment ; rheology ; texture ; 1H NMR ; water behavior ; water activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.011
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/22
Rok: 2019
Autorzy: Katarzyna Walkowiak, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Piotr Kubiak, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Effect of cricket powder addition on 1H NMR mobility and texture of pork pâté
Źródło: J. Microbiol. Biotechnol. Food Sci. - 2019, vol. 9, no. 2, s. 191-194, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1338-5178
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 października 2019].
Angielskie słowa kluczowe: novel food ; texture ; low field NMR ; meat products ; water activity ; water dynamics
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Inne bazy podające opis:
  • Web of Science Core Collection - Emerging Sources Citation Index

    Adres url:
    Adres url:
    DOI:
    4/22
    Rok: 2019
    Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Low field NMR studies of wheat bread enriched with potato juice during staling
    Źródło: Open Agric. - 2019, vol. 4, iss. 1, s. 426-430, bibliogr., abstr.
    e-ISSN: 2391-9531
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lipca 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: bread staling ; potato juice ; 1H NMR ; water activity ; water behavior ; water dynamics
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    Inne bazy podające opis:
  • Web of Science Core Collection - Emerging Sources Citation Index

    Adres url:
    DOI:
    5/22
    Rok: 2018
    Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Łukasz Masewicz, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Michał Piątek, Piotr Kubiak
    Tytuł: Water properties in pâtés enriched with potato juice
    Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2018, vol. 244, iss. 3, s. 387-393, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 lutego 2018].
    Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; niskopolowy NMR ; sok z ziemniaka ; aktywność wody ; dynamika wody
    Angielskie słowa kluczowe: functional food ; low-field NMR ; potato juice ; water activity ; water dynamics
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.056
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    6/22
    Rok: 2018
    Autorzy: Iwona Płowaś-Korus, Łukasz Masewicz, Artur Szwengiel, Adam Rachocki, Hanna Maria Baranowska, Wojciech Medycki
    Tytuł: A novel method of recognizing liquefied honey
    Źródło: Food Chem. - 2018, vol. 245, 15 April, s. 885-889, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0308-8146
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 stycznia 2018].
    Polskie słowa kluczowe: płynniony miód ; przewodnictwo elektryczne ; dyspersja relaksacji ; profil NMRD ; aktywność wodna ; protonowa relaksacja spin-sieć
    Angielskie słowa kluczowe: liquefied honey ; electrical conductivity ; relaxation dispersion ; NMRD profile ; water activity ; proton spin-lattice relaxation
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.399
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    7/22
    Rok: 2017
    Autorzy: Anna Michalska, Krzysztof Lech, Adam Figiel, Grzegorz P. Łysiak
    Tytuł: The Influence of selected drying methods on the physical properties of dried apples cv. Jonagold grown in different locations in Europe
    Źródło: Int. J. Food Eng. - 2017, vol. 13, iss. 6, art. no. 20160312, bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 2194-5764 e-ISSN: 1556-3758
    Polskie słowa kluczowe: jabłoń Jonagold ; suszenie konwekcyjne ; suszenie mikrofalowo-próżniowe ; kolor ; aktywność wody
    Angielskie słowa kluczowe: Jonagold ; convective drying ; microwave vacuum drying ; colour ; water activity ; cutting tests
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.923
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    8/22
    Rok: 2017
    Autorzy: Anna Michalska, Aneta Wojdyło, Krzysztof Lech, Grzegorz P. Łysiak, Adam Figiel
    Tytuł: Effect of different drying techniques on physical properties, total polyphenols and antioxidant capacity of blackcurrant pomace powders
    Źródło: LWT-Food Sci. Technol. - 2017, vol. 78, Part C, s. 114-121, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0023-6438
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 marca 2018].
    Polskie słowa kluczowe: porzeczka czarna ; wytłoki ; suszenie ; aktywność wodna
    Angielskie słowa kluczowe: Ribes ; pomace ; drying ; water activity ; functional relation
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.129
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    9/22
    Rok: 2017
    Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Jolanta Tomaszewska-Gras, Dorota Cais-Sokolińska, Paulina Bierzuńska, Łukasz K. Kaczyński
    Tytuł: Water mobility and thermal properties of smoked soft cheese
    Źródło: Mljekarstvo. - 2017, vol. 67, 3, s. 188-196, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0026-704X e-ISSN: 1846-4025
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 lipca 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: cheese ; NMR ; water activity ; differential scanning calorimetry
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.529
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    10/22
    Rok: 2015
    Autorzy: Dorota Kucharczak, Łukasz Masewicz, Joanna Le Thanh-Blicharz, Hanna M. Baranowska
    Tytuł: Właściwości molekularne wody hydratacyjnej w żelach acetylowanej skrobi ziemniaczanej
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2015, R. 22, nr 5 (102), s. 142-151, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 stycznia 2016].
    Polskie słowa kluczowe: hydratacja ; czasy relaksacji ; woda hydratacyjna ; aktywność wody ; skrobia acetylowana
    Angielskie słowa kluczowe: hydration ; relaxation times ; hydration water ; water activity ; acetylated starch
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 13.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    11/22
    Rok: 2014
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Dorota Cais-Sokolińska, Agata Lasik
    Tytuł: Effect of technological factors on water activity of extruded corn product with an addition of whey proteins
    Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2014, 13 (3), s. 243-247, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 października 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: water activity ; extrusion ; stability ; whey proteins ; corn puffs
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 10.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    12/22
    Rok: 2013
    Autorzy: Jerzy Stangierski, Ryszard Rezler, Hanna Maria Baranowska, Stefan Poliszko
    Tytuł: Effect of enzymatic modification on frozen chicken surimi
    Źródło: Czech J. Food Sci. - 2013, vol. 31, no. 2, s. 203-210, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1212-1800 e-ISSN: 1805-9317
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 listopada 2013].
    Angielskie słowa kluczowe: transglutaminase ; texture ; rheological ; NMR ; water activity ; DSC
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.741
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    13/22
    Rok: 2013
    Autorzy: Bożena Danyluk, Jerzy Stangierski, Hanna Gajewska-Szczerbal, Jan Pyrcz
    Tytuł: Impact of environmental water activity on E. faecium thermoresistance and possibility of regeneration of heat-damaged cells in pasteurised canned meat
    Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2013, vol. 235, iss. 6, s. 1041-1047, bibliogr.
    p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 listopada 2013].
    Angielskie słowa kluczowe: thermoresistance ; Enterococcus faecium ; water activity ; pasteurization
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.387
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    14/22
    Rok: 2013
    Autorzy: Jolanta Wawrzyniak, Antoni Ryniecki, Marzena Gawrysiak-Witulska
    Tytuł: Kinetics of mould growth in the stored barley ecosystem contaminated with Aspergillus westerdijkiae, Penicillium viridicatum and Fusarium poae at 23-30 degrees Celsius
    Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2013, vol. 93, iss. 4, s. 895-901, il., bibliogr.
    e-ISSN: 1097-0010
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 grudnia 2013].
    Angielskie słowa kluczowe: barley ; grain ; mould growth ; kinetics ; water activity ; storage
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.879
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    15/22
    Rok: 2013
    Autorzy: Ryszard Rezler, Hanna M. Baranowska
    Tytuł: Właściwości reologiczne i zdolność wiązania wody przez stabilizowane skrobią ziemniaczaną emulsje typu tłuszcz w wodzie
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 20, nr 1(86), s. 81-91, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 listopada 2013].
    Polskie słowa kluczowe: aktywność wody ; emulsja ; NMR ; reologia ; skrobia
    Angielskie słowa kluczowe: water activity ; emulsions ; NMR ; rheology ; starch
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    16/22
    Rok: 2012
    Autorzy: Jerzy Stangierski, Ryszard Rezler, Hanna Maria Baranowska, Stefan Poliszko
    Tytuł: Effect of enzymatic modification on chicken surimi
    Źródło: Czech J. Food Sci. - 2012, vol. 30, no. 5, s. 404-411, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1212-1800 e-ISSN: 1805-9317
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 marca 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: transglutaminase ; texture ; rheology ; NMR ; water activity
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.685
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    17/22
    Rok: 2010
    Autorzy: Hanna Gajewska-Szczerbal, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Water holding properties in pork longissimus dorsi muscle due to two different injection techniques
    Źródło: Fleischwirtsch. Int. - 2010, vol. 25, 3, s. 56-59, il.
    p-ISSN: 0179-2415
    Angielskie słowa kluczowe: muscles ; curing technique ; water ; water activity ; NMR
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    18/22
    Rok: 2009
    Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Romualda Danków, Jan Pikul
    Tytuł: Właściwości sorpcyjne modelowych liofilizatów mleka klaczy
    Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2009, t. 3, z. 4, art. 113, il., bibliogr.
    http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_3_113.pdf
    p-ISSN: 1897-7820
    Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
    Polskie słowa kluczowe: mleko klaczy ; liofilizaty ; właściwości sorpcyjne
    Angielskie słowa kluczowe: mare milk ; lyophilizates ; water activity ; sorption
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    19/22
    Rok: 2007
    Autorzy: Marek Sikora, Hanna M. Baranowska, Stanisław Kowalski
    Tytuł: Properties of potato starch - plant gum gels
    W: Starch progress in basic and applied science / Ed. Piotr Tomasik, Vladimir P. Yuryev, Eric Bertoft.
    Adres wydawniczy: Kraków : Polish Society of Food Technologists. Małopolska Branch, 2007
    Szczegóły: s. 307-317, il., bibliogr., abstr.
    ISBN: 978-8-390269-96-2
    Angielskie słowa kluczowe: binary hydrocalloid gels ; starch gelatinization ; water activity ; water relaxation
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    20/22
    Rok: 2003
    Autorzy: Stefan Poliszko, Ryszard Rezler, Hanna Maria Baranowska, Danuta Klimek-Poliszko
    Tytuł: Rheological and water binding properties of a 'fat in water' emulsion stabilized by starch
    Tytuł równoległy: Właściwości reologiczne i zdolność wiązania wody emulsji typu tłuszcz w wodzie stabilizowanych skrobią
    Źródło: Acta Agrophys. - 2003, vol. 2, 2 (96), s. 397-405, il., bibliogr., abstr., streszcz.
    p-ISSN: 1234-4125
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 czerwca 2017].
    Polskie słowa kluczowe: emulsja typu tłuszcz w wodzie ; DMA ; MRJ ; aktywność wody
    Angielskie słowa kluczowe: fat-in-water-emulsion ; DMA ; NMR ; water activity
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    21/22
    Rok: 1998
    Autorzy: Bożena Danyluk, Waldemar Uchman
    Tytuł: Możliwość zastosowania skrobi ziemniaczanej do obniżenia aktywności wody konserw mięsnych
    Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1998, 22 (306), s. 13-18, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0137-1762
    Angielskie słowa kluczowe: water activity ; canned meat ; sensoric quality ; microbiology
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    22/22
    Rok: 1997
    Autorzy: Bożena Danyluk, Jan Pyrcz, Waldemar Uchman, Ryszard Kowalski
    Tytuł: Próba sterowania aktywnością wody konserwy typu "turystyczna"
    Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1997, 21 (298), s. 11-17, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0137-1762
    Angielskie słowa kluczowe: water activity ; cenned meat ; consumer quality ; microbiology
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP