logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: TOCOPHEROLS
Liczba odnalezionych rekordów: 92



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/92
Rok: 2019
Autorzy: Paweł Górnaś, Aleksander Siger, Magdalena Rudzińska, Anna Grygier, Sylwia Marszałkiewicz, Qian Ying, Natalia Sobieszczańska, Dalija Seglina
Tytuł: Impact of the extraction technique and genotype on the oil yield and composition of lipophilic compounds in the oil recovered from Japanese quince (Chaenomeles japonica) seeds
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2019, vol. 121, 1, art. no. 1800262, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 stycznia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: Japanese quince seed oil ; tocopherols ; sterols ; squalene ; fatty acids ; extraction technique
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.852
Punktacja MNiSW: 70.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/92
Rok: 2019
Autorzy: E. Rokosik, K. Dwiecki, M. Rudzińska, A. Siger, K. Polewski
Tytuł: Column chromatography as a method for minor components removal from rapeseed oil
Źródło: Grasas Aceites. - 2019, vol. 70, no. 3, e316, il., bibliogr., abstr., res.
p-ISSN: 0017-3495 e-ISSN: 1988-4214
Angielskie słowa kluczowe: association colloids ; column chromatography ; oil autoxidation ; rapeseed oil ; sterols ; tocopherols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.891
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
3/92
Rok: 2019
Autorzy: Paweł Górnaś, Jean-François Picron, Ingus Perkonos, Inga Mišina, Magdalena Rudzińska, Natalia Sobieszczańska, Suryakant Chakradhari, Khageshwar Singh Patel
Tytuł: Profiling of the beneficial and potentially harmful components of Trichodesma indicum seed and seed oil obtained by ultrasound-assisted extraction
Źródło: J. Am. Oil Chem. Soc. - 2019, vol. 96, iss. 3, s. 249-259, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0003-021X e-ISSN: 1558-9331
Angielskie słowa kluczowe: Trichodesma indicum seed oil ; polyunsaturated fatty acids ; tocopherols; ; carotenoids ; phytosterols ; phenolic compounds ; rosmarinic acid ; pyrrolizidine alkaloids
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.720
Punktacja MNiSW: 70.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
4/92
Rok: 2019
Autorzy: Paweł Górnaś, Magdalena Rudzińska, Anna Grygier, Gunārs Lācis
Tytuł: Diversity of oil yield, fatty acids, tocopherols, tocotrienols, and sterols in the seeds of 19 interspecific grapes crosses
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2019, vol. 99, iss. 5, s. 2078-2087, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 października 2019].
Angielskie słowa kluczowe: Vitis spp. ; grape seed oils ; fatty acids ; tocopherols ; tocotrienols ; byproducts
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.422
Punktacja MNiSW: 100.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/92
Rok: 2019
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Maria Różańska, Aleksander Siger, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Changes in chemical composition and oxidative stability of cold-pressed oilsobtained from by-product roasted berry seeds
Źródło: LWT-Food Sci. Technol. - 2019, vol. 111, s. 541-547, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0023-6438
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 maja 2019].
Angielskie słowa kluczowe: berry by-product ; fatty acids ; tocopherols ; phytosterols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.714
Punktacja MNiSW: 100.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/92
Rok: 2019
Autorzy: Monika Fedko, Dominik Kmiecik, Aleksander Siger, Oskar Szczepaniak, Sylwia Marszałkiewicz
Tytuł: Charakterystyka olejów zimnotłoczonych przed i po ogrzewaniu w cienkiej warstwie
Tytuł równoległy: Characteristics of cold pressed oils before and after heating in thin layer
W: Oleje jadalne - od surowca do zdrowia konsumenta : Konferencja naukowa, Poznań, 12-13 czerwca 2019, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2019
Szczegóły: s. 54-55
Polskie słowa kluczowe: ogrzewanie olejów w cienkiej warstwie ; oleje tłoczone na zimno ; profil kwasów tłuszczowych ; tokoferole ; polimery triacylogliceroli
Angielskie słowa kluczowe: thin-layer heating of oils ; cold pressed oil ; fatty acids profile ; tocopherols ; triacylglycerol polymers
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
7/92
Rok: 2019
Autorzy: Paweł Górnaś, Jarosław Czubiński, Magdalena Rudzińska, Anna Grygier, Qian Ying, Suryakant Chakradhari, Kumar Sahu Pravin, Inga Mišina, Elise Urvaka, Khageshwar Singh Patel
Tytuł: Selected uncommon legumes as a source of essential fatty acids, tocopherols, tocotrienols, sterols, carotenoids, and squalene
Źródło: Plant Foods Hum. Nutr. - 2019, vol. 74, 1, s. 91-98, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0921-9668 e-ISSN: 1573-9104
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 października 2019].
Angielskie słowa kluczowe: fabaceae ; seed oils ; fatty acids ; tocopherols ; phytosterols ; carotenoids ; squalene
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.598
Punktacja MNiSW: 70.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/92
Rok: 2019
Autorzy: Paweł Górnaś, Magdalena Rudzińska, Anna Grygier, Qian Ying, Inga Mišina, Elise Urvaka, Dainis Rungis
Tytuł: Sustainable valorization of oak acorns as a potential source of oil rich in bioactive compounds
Źródło: Process Saf. Environ. Protect. - 2019, vol. 128, August, s. 244-250, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0957-5820 e-ISSN: 1744-3598
Angielskie słowa kluczowe: oak acorns ; Quercus robur ; Quercus rubra ; fatty acids ; tocopherols ; phytosterols ; PCA
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.384
Punktacja MNiSW: 100.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
9/92
Rok: 2018
Autorzy: Katarzyna Ratusz, Edyta Symoniuk, Małgorzata Wroniak, Magdalena Rudzinska
Tytuł: Bioactive compounds, nutritional quality and oxidative stability of cold-pressed camelina (Camelina sativa L.) oils
Źródło: Appl. Sci.-Basel. - 2018, vil. 8, iss. 12, art. no. 2606, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2076-3417
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 stycznia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: Camelina sativa oils ; carotenoids ; chlorophyll pigments ; fatty acid composition ; oxidative stability ; phytosterols ; tocopherols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.217
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/92
Rok: 2018
Autorzy: Qian Ying, Paulina Wojciechowska, Aleksander Siger, Anna Kaczmarek, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Phytochemical content, oxidative stability, and nutritional properties of unconventional cold-pressed edible oils
Źródło: J. Food Nutr. Res. (SciEP). - 2018, vol. 6, no. 7, s. 476-485, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2333-1119 e-ISSN: 2333-1240
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 sierpnia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: cold-pressed plant oils ; nutritional values ; fatty acids ; tocopherols ; phytosterols ; oxidative stability
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/92
Rok: 2018
Autorzy: Aleksander Siger, Michał Michalak, Justyna Lembicz, Małgorzata Nogala-Kalucka, Teresa Cegielska-Taras, Laurencja Szała
Tytuł: Genotype-environment interaction on tocochromanol and plastochromanol-8 contents in seeds of doubled haploids obtained from F1 hybrid black × yellow seeds of winter oilseed rape (Brassica napus L.)
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2018, vol. 98, iss. 9, s. 3263-3270, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 czerwca 2018].
Angielskie słowa kluczowe: doubled haploid ; tocopherols ; plastochromanol-8 ; genotype × environment interaction ; heritability ; oilseed rape
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.422
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
12/92
Rok: 2018
Autorzy: Katarzyna Ratusz, Edyta Symoniuk, Małgorzata Wroniak, Magdalena Rudzińska, Aleksander Siger
Tytuł: Ocena wartości żywieniowej i stabilności oksydacyjnej olejów z konopi siewnych (Cannabis sativa L.)
Tytuł równoległy: Evaluation of the nutritional value and oxidative stability of hemp oils (Cannabis sativa L.)
W: Rośliny oleiste - postępy w genetyce, hodowli, technologii i analityce lipidów : XXXIV Konferencja Naukowa, 10-11 kwietnia 2018, Poznań, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Poznaniu], 2018
Szczegóły: s. 112-113
ISBN: 978-83-64246-83-8
Polskie słowa kluczowe: konopie siewne ; Cannabis sativa ; oleje tłoczone na zimno ; stabilność oksydacyjna ; kwasy tłuszczowe ; tokoferole ; sterole
Angielskie słowa kluczowe: Cannabis sativa ; cold press hemp oil ; fatty acids ; oxidative stability ; sterols ; tocopherols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
13/92
Rok: 2017
Autorzy: Aleksander Siger, Marta Józefiak, Paweł Górnaś
Tytuł: Cold-pressed and hot-pressed rapeseed oil: the effects of roasting and seed moisture on the antioxidant activity, canolol, and tocopherol level
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2017, 16 (1), s. 69-81, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 kwietnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; cold-pressed ; hot-pressed ; canolol ; tocopherols ; roasting
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
14/92
Rok: 2017
Autorzy: Marianna Raczyk, Aleksander Siger, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Roasting pumpkin seeds and changes in the composition and oxidative stability of cold-pressed oils
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2017, 16 (3), s. 293-301, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 października 2017].
Polskie słowa kluczowe: olej ; nasiona ; dynia ; prażenie ; sterole ; kwasy tłuszczowe ; tokoferole ; karotenoidy
Angielskie słowa kluczowe: pumpkin seed oil ; roasting ; sterols ; fatty acid ; tocopherols ; carotenoids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
15/92
Rok: 2017
Autorzy: Aleksander Siger, Krzysztof Dwiecki, Wojciech Borzyszkowski, Mieczysław Turski, Magdalena Rudzińska, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Physicochemical characteristics of the cold-pressed oil obtained from seeds of Fagus sylvatica L.
Źródło: Food Chem. - 2017, vol. 225, 15 June, s. 239-245, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 lutego 2017].
Polskie słowa kluczowe: Fagus sylvatica ; oleje tłoczone na zimno ; kwasy tłuszczowe ; kwas gamma-linolenowy ; tokoferole ; fitosterole
Angielskie słowa kluczowe: Fagus sylvatica ; cold pressed oil ; fatty acids ; gamma-linolenic acid ; tocopherols ; phytosterols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.946
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
16/92
Rok: 2017
Autorzy: Agnieszka Rękas, Małgorzata Wroniak, Aleksander Siger, Iwona Ścibisz, Dorota Derewiaka, Andrzej Anders
Tytuł: Mechanical hulling and thermal pre-treatment effects on rapeseed oil antioxidant capacity and related lipophilic and hydrophilic bioactive compounds
Źródło: Int. J. Food Sci. Nutr. - 2017, vol. 68, no. 7, s. 788-799, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0963-7486
Polskie słowa kluczowe: obłuszczanie ; mikrofale ; związki fenolowe ; fitosterale ; aktywność antyoksydacyjna ; olej rzepakowy ; prażenie ; tokoferole
Angielskie słowa kluczowe: hulling ; microwaving ; phenolic compounds ; phytosterols ; radical scavenging activity ; rapeseed oil ; roasting ; tocopherols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.317
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
17/92
Rok: 2017
Autorzy: Aleksander Siger, Marzena Gawrysiak-Witulska, Iwona Bartkowiak-Broda
Tytuł: Antioxidant (tocopherol and canolol) content in rapeseed oil obtained from roasted yellow-seeded Brassica napus
Źródło: J. Am. Oil Chem. Soc. - 2017, vol. 94, iss. 1, s. 37-46, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0003-021X e-ISSN: 1558-9331
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 stycznia 2017].
Polskie słowa kluczowe: oleje tłoczone na zimno ; rzepak żółtonasienny ; liczba nadtlenkowa ; liczba kwasowa ; canolol ; tokoferole
Angielskie słowa kluczowe: cold-pressed oil ; yellow-seeded rapeseed oil ; peroxide value ; acid value ; canolol ; tocopherols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.601
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
18/92
Rok: 2017
Autorzy: Paweł Górnaś, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Inga Mišina, Róża Biegańska-Marecik, Anna Grygier, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Tocopherols, tocotrienols and carotenoids in kernel oils recovered from 15 apricot (Prunus armeniaca L.) genotype
Źródło: J. Am. Oil Chem. Soc. - 2017, vol. 94, iss. 5, s. 693-699, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0003-021X e-ISSN: 1558-9331
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 maja 2017].
Angielskie słowa kluczowe: tocopherols ; tocotrienols ; carotenoids ; apricot cernrl oil ; Prunus armeniaca ; genotype ; lipophilic antioxidants
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.601
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
19/92
Rok: 2017
Autorzy: Sylwia Marszałkiewicz, Aleksander Siger, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Katarzyna Ratusz, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Fizyczno-chemiczne właściwości olejów lniankowych tłoczonych na zimno
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 3, s. 235-244, il., bibliogr., streszcz., abstr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_22.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: fitosterole ; karotenoidy ; kwasy tłuszczowe ; olej lniankowy ; oleje roslinne tłoczone na zimno ; tokoferole
Angielskie słowa kluczowe: phytosterols ; carotenoids ; fatty acid ; camelina oil ; cold-pressed vegetable oils ; tocopherols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
20/92
Rok: 2017
Autorzy: Aleksander Siger, Marzena Gawrysiak-Witulska, Iwona Bartkowiak-Broda
Tytuł: Wpływ temperatury suszenia na zawartość tokoferoli w nasionach gorczycy białej
Tytuł równoległy: The effect of drying temperature on tocopherols content in white mustard seeds
W: XXV Jubileuszowa Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych : Rynia n. Zalewem Zegrzyńskim, 31maja - 02 czerwca 2017.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 81-82
Polskie słowa kluczowe: suszenie wysokotemperaturowe ; tokoferole ; gorczyca biała
Angielskie słowa kluczowe: drying ; tocopherols ; white mustard
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
21/92
Rok: 2016
Autorzy: Adel G. Abdel-Razek, Minar M. M. Hassanein, Magdalena Rudzińska, Katarzyna Ratusz, Aleksander Siger
Tytuł: Enhancement the stability, quality and functional properties of rapeseed oil by mixing with non-conventional oils
Źródło: Am. J. Food Technol. - 2016, vol. 11, iss. 5, s. 228-233, bibliogr.
p-ISSN: 1557-4571 e-ISSN: 1557-458X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 września 2016].
Angielskie słowa kluczowe: phytonutrients ; tocopherols ; tocotrienols ; phytosterols ; oxidative stability ; quality ; functional properties
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
22/92
Rok: 2016
Autorzy: Aleksander Siger, Michał Michalak, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Canolol, tocopherols, plastochromanol-8, and phytosterols content in residual oil extracted from rapeseed expeller cake obtained from roasted seed
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2016, vol. 118, 9, s. 1358-1367, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 września 2016].
Angielskie słowa kluczowe: canolol ; expeller cake ; phytosterols ; rapeseed ; tocopherols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.145
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
23/92
Rok: 2016
Autorzy: Aleksander Siger, Michał Michalak
Tytuł: The long-term storage of cold-pressed oil from roasted rapeseed: Effects on antioxidant activity and levels of canolol and tocopherols
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2016, vol. 118, 7, s. 1030-1041, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 lipca 2016].
Polskie słowa kluczowe: liczba kwasowa ; aktywność antyoksydacyjna ; canolol ; olej rzepakowy tłoczony na zimno ; liczba nadtlenkowa ; tokoferole
Angielskie słowa kluczowe: acid value ; antioxidant activity ; canolol ; cold-pressed rapeseed oil ; peroxide value ; tocopherols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.145
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
24/92
Rok: 2016
Autorzy: Paweł Górnaś, Magdalena Rudzińska, Marianna Raczyk, Inga Mišina, Arianne Soliven, Dalija Segliña
Tytuł: Composition of bioactive compounds in kernel oils recovered from sour cherry (Prunus cerasus L.) by-products: Impact of the cultivar on potential applications
Źródło: Ind. Crop. Prod. - 2016, vol. 82, s. 44-50, il., bibliogr.
p-ISSN: 0926-6690
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 marca 2016].
Polskie słowa kluczowe: olej z pestek wiśni ; tokoferole ; kwasy tłuszczowe ; karotenoidy ; fitosterole
Angielskie słowa kluczowe: Prunus cerasus ; sour cherry kernel oil ; fatty acids ; tocopherols ; phytosterols ; carotenoids
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.181
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
25/92
Rok: 2016
Autorzy: Marzena Gawrysiak-Witulska, Aleksander Siger, Robert Rusinek
Tytuł: Degradation of tocopherols during rapeseed storage in simulated conditions of industrial silos
Źródło: Int. Agrophys. - 2016, vol. 30, no. 1, s. 39-45, il., bibliogr.
p-ISSN: 0236-8722
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2016].
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; postharvest ; storage ; tocopherols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.967
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
26/92
Rok: 2016
Autorzy: Minar M. M. Hassanein, Adel G. Abdel-Razek, Magdalena Rudzinska, M. Hassan El-Mallah
Tytuł: Comprehensive study on the characteristics and authenticity of Egyptian monovarietal coratina virgin olive oil
Źródło: Int. J. ChemTech Res. - 2016, vol. 9, no. 9, s. 86-94, bibliogr.
p-ISSN: 0974-4290 e-ISSN: 2455-9555
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 grudnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: oliwa z oliwek ; tokoferole ; fitosterole ; kwasy tłuszczowe ; zafałszowania żywności
Angielskie słowa kluczowe: olive oil ; tocopherols ; phytosterols ; fatty acids ; adulteration ; authenticity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
Adres url:
27/92
Rok: 2016
Autorzy: Paweł Górnaś, Magdalena Rudzińska, Marianna Raczyk, Inga Mišina, Arianne Soliven, Gunārs Lācis, Dalija Segliña
Tytuł: Impact of species and variety on concentrations of minor lipophilic bioactive compounds in oils recovered from plum kernels
Źródło: J. Agric. Food Chem. - 2016, 64 (4), s. 898-905, bibliogr.
p-ISSN: 0021-8561 e-ISSN: 1520-5118
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 marca 2016].
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; tokotrienol ; fitosterole ; skwalen ; olej z pestek śliwek ; produkty uboczne
Angielskie słowa kluczowe: tocopherols ; tocotrienols ; phytosterols ; squalene ; plum kernel oil ; by-products
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.154
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
28/92
Rok: 2016
Autorzy: Paweł Górnaś, Magdalena Rudzińska, Marianna Raczyk, Inga Mišina, Arianne Soliven, Dalija Segliña
Tytuł: Chemical composition of seed oils recovered from different pear (Pyrus communis L.) cultivars
Źródło: J. Am. Oil Chem. Soc. - 2016, vol. 93, iss. 2, s. 267-274, il., bibliogr.
p-ISSN: 0003-021X e-ISSN: 1558-9331
Uwagi: Publikacja dostepna również online [Dostęp: 21 marca 2016].
Polskie słowa kluczowe: olej z pestek gruszek ; kwasy tłuszczowe ; tokoferole ; karotenoidy ; sterole
Angielskie słowa kluczowe: pear seed oil ; fatty acids ; tocopherols ; carotenoids ; sterols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.421
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
29/92
Rok: 2016
Autorzy: Paweł Górnaś, Magdalena Rudzińska, Marianna Raczyk, Arianne Soliven
Tytuł: Lipophilic bioactive compounds in the oils recovered from cereal by-products
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2016, vol. 96, iss. 9, s. 3256-3265, il., bibliogr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 lipca 2016].
Angielskie słowa kluczowe: tocopherols ; tocotrienols ; fatty acids ; phytosterols ; cereal by-products ; bran oils
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.463
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
30/92
Rok: 2016
Autorzy: Paweł Górnas, Magdalena Rudzińska, Marianna Raczyk, Inga Mišina, Dalija Seglina
Tytuł: Impact of cultivar on profile and concentration of lipophilic bioactive compounds in kernel oils recovered from sweet cherry (Prunus avium L.) by-products
Źródło: Plant Foods Hum. Nutr. - 2016, vol. 71, 2, s. 158-164, il., bibliogr.
p-ISSN: 0921-9668 e-ISSN: 1573-9104
Uwagi: Wersja online artykułu zawiera materiały uzupełniające, które są dostępne dla autoryzowanych użytkowników (The online version of this article contains supplementary material, which is available to authorized users). - Publikacja dostępna online [Dostęp: 14 lipca 2016].
Angielskie słowa kluczowe: sweet cherry ; Prunus avium ; kernel oil ; tocopherols ; squalene ; phytosterols ; carotenoids ; fatty acids
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.368
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
31/92
Rok: 2016
Autorzy: Aleksander Siger, Krzysztof Dwiecki, Wojciech Borzyszkowski, Mieczysław Turski, Magdalena Rudzińska, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Olej bukowy - zapomniane źródło związków bioaktywnych
Tytuł równoległy: Beech oil - the forgotten source of bioactive compounds
W: Rośliny oleiste - postępy w genetyce, hodowli, technologii i analityce lipidów : XXXIII Konferencja Naukowa, 5-6.04.2016, Poznań, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 23-24
Polskie słowa kluczowe: buk zwyczajny ; związki bioaktywne ; tokoferole
Angielskie słowa kluczowe: beech ; bioactive compounds ; tocopherols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
32/92
Rok: 2016
Autorzy: Paweł Górnas, Elga Šnē, Aleksander Siger, Dalija Segliña
Tytuł: Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) vegetative parts as an unconventional source of lipophilic antioxidants
Źródło: Saudi J. Biol. Sci. - 2016, vol. 23, iss. 4, s. 512-516, il., bibliogr.
p-ISSN: 1319-562X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 czerwca 2016].
Angielskie słowa kluczowe: sea buckthorn ; Hipopphaë rhamnoides ; leaves ; shoots ; plant sex ; tocopherols ; plastochromanol-8 ; beta-carotene
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.564
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
33/92
Rok: 2016
Autorzy: Alina Kałużewicz, Jolanta Lisiecka, Monika Gąsecka, Agnieszka Waśkiewicz, Włodzimierz Krzesiński, Tomasz Spiżewski, Barbara Frąszczak
Tytuł: Changes in composition of phenolic compounds and tocopherols in broccoli heads during short-term storage
Tytuł równoległy: Zmiany składu fenoli i tokoferoli w różach brokułu w trakcie krótkotrwałego przechowywania
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2016, R. 23, nr 3 (106), s. 127-139, bibliogr.
p-ISSN: 2451-0769 e-ISSN: 2451-0777
Uwagi: Od numeru 2 (105) 2016 zmiana ISSN [poprzedni ISSN 1425-6959]. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 listopada 2016].
Polskie słowa kluczowe: Brassica oleracea var. italica ; HPLC ; fenole ; tokoferole ; przechowywanie ; temperatura
Angielskie słowa kluczowe: Brassica oleracea var. italica ; HPLC ; phenolics ; tocopherols ; storage ; temperature
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
34/92
Rok: 2015
Autorzy: Aleksander Siger, Aleksandra Kaczmarek, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Antioxidant activity and phytochemical content of cold-pressed rapeseed oil obtained from roasted seeds
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2015, vol. 117, 8, s. 1225-1237, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 sierpnia 2015].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; canolol ; cold-pressed rapeseed oil ; phytosterols ; sinapic acid derivatives ; tocopherols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.953
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
35/92
Rok: 2015
Autorzy: Marzena Gawrysiak-Witulska, Magdalena Rudzinska, Aleksander Siger, Iwona Bartkowiak-Broda
Tytuł: A high drying temperature causes degradation of sterols and tocopherols in yellow-seeded Brassica napus oils
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2015, vol. 117, 4, s. 483-490, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 kwietnia 2015].
Angielskie słowa kluczowe: drying ; phytosterols ; postharvest ; tocopherols ; yellow-seeded rape oil
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.953
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
36/92
Rok: 2015
Autorzy: Paweł Górnaś, Aleksander Siger
Tytuł: Simplified sample preparation and rapid detection by RP-HPLC/FLD of tocopherols and tocotrienols in margarines: Preliminary screening of plant fats-potential quality markers
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2015, vol. 117, 10, s. 1589-1597, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 października 2015].
Angielskie słowa kluczowe: fats ; margarines ; quality markers ; RP-HPLC/FLD ; tocopherols ; tocotrienols ; vitamin E
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.953
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
37/92
Rok: 2015
Autorzy: Dominik Kmiecik, Józef Korczak, Magdalena Rudzińska, Anna Gramza-Michałowska, Marzanna Hęś, Joanna Kobus-Cisowska
Tytuł: Stabilisation of phytosterols by natural and synthetic antioxidants in high temperature conditions
Źródło: Food Chem. - 2015, vol. 173, 15 April, s. 966-971, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: fitosterole ; oksyfitosterole ; ogrzewanie triacyloglicerydów ; przeciwutleniacze fenolowe ; tokoferol
Angielskie słowa kluczowe: phytosterols ; oxyphytosterols ; heating TAGs ; phenolic antioxidants ; tocopherols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.052
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
38/92
Rok: 2015
Autorzy: Aleksander Siger, Michał Michalak, Teresa Cegielska-Taras, Laurencja Szała, Justyna Lembicz, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Genotype and environment effects on tocopherol and plastochromanol-8 contents of winter oilseed rape doubled haploid lines derived from F1 plants of the cross between yellow and black seeds
Źródło: Ind. Crop. Prod. - 2015, vol. 60, s. 134-141, bibliogr.
p-ISSN: 0926-6690
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 stycznia 2015].
Angielskie słowa kluczowe: oilseed rape ; doubled haploids ; tocopherols ; plastochromanol-8 ; genotype ; environmental effects ; heritability ; yellow seed ; black seed
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.449
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
39/92
Rok: 2014
Autorzy: Paweł Górnaś, Aleksander Siger, Krzysztof Polewski, Iveta Pugajeva, Agnieszka Waśkiewicz
Tytuł: Factors affecting tocopherol contents in coffee brews: NP-HPLC/FLD, RP-UPLC-ESI/MSn and spectroscopic study
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2014, vol. 238, iss. 2, s. 259-264, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 marca 2014].
Angielskie słowa kluczowe: coffee brew ; tocopherols ; fluorescence ; Arabica and Robusta ; NP-HPCL ; UPLC-ESI/MSn
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.559
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
40/92
Rok: 2014
Autorzy: Paweł Górnas, Aleksander Siger, Jaroslaw Czubinski, Krzysztof Dwiecki, Dalija Seglina, Malgorzata Nogala-Kalucka
Tytuł: An alternative RP-HPLC method for the separation and determination of tocopherol and tocotrienol homologues as butter authenticity markers: A comparative study between two European countries
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2014, vol. 116, 7, s. 895-903, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 listopada 2014].
Angielskie słowa kluczowe: authentication of butter ; NP-HPLC ; RP-HPLC ; tocopherols ; tocotrienols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.812
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
41/92
Rok: 2014
Autorzy: Minar M. M. Hassanien, Adel G. Abdel-Razek, Magdalena Rudzińska, Aleksander Siger, Katarzyna Ratusz, Roman Przybylski
Tytuł: Phytochemical contents and oxidative stability of oils from non-traditional sources
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2014, vol. 116, 11, s. 1563-1571, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 listopada 2014].
Angielskie słowa kluczowe: fatty acids ; non-traditional oil sources ; oxidative stability ; phytosterols ; tocopherols ; tocotrienols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.812
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
42/92
Rok: 2014
Autorzy: Paweł Górnaś, Elga Šnē, Aleksander Siger, Dalija Seglina
Tytuł: Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) leaves as valuable source of lipophilic antioxidants : The effect of harvest time, sex, drying and extraction methods
Źródło: Ind. Crop. Prod. - 2014, vol. 60, s. 1-7, il., bibliogr.
p-ISSN: 0926-6690
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 listopada 2014].
Angielskie słowa kluczowe: sea buckthorn leaves ; tocopherols ; plastochromanol-8 ; beta-carotene ; drying methods ; antioxidant capacity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.837
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
43/92
Rok: 2014
Autorzy: Paweł Górnas, Aleksander Siger, Iveta Pugajeva, Jaroslaw Czubinski, Agnieszka Waśkiewicz, Krzysztof Polewski
Tytuł: New insights regarding tocopherols in Arabica and Robusta species coffee beans: RP-UPLC-ESI/MSn and NP-HPLC/FLD study
Źródło: J. Food Compos. Anal. - 2014, vol. 36, iss. 1/2, s. 117-123, il., bibliogr.
p-ISSN: 0889-1575
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 listopada 2014].
Angielskie słowa kluczowe: food analysis ; food composition ; tocopherols ; coffee beans ; Arabica ; Robusta ; roasting ; NP-HPLC/FLD ; RP-UPLC-ESI/MSn
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.985
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
44/92
Rok: 2014
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger, Krzysztof Dwiecki, Hanna Wieczorek, Natasza Kubacka
Tytuł: Aromatyzowanie oleju rzepakowego naturalnymi przyprawami - badania chemiczne i sensoryczne
Tytuł równoległy: Rapeseed oil with flavoring spices - chemical and sensory studies
W: Rośliny Oleiste : XXXI Konferencja Naukowa, Poznań, 19-20.05.2014, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, 2014
Szczegóły: s. 109-110
Uwagi: Na okładce błędnie podany numer konferencji.
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; przyprawy ; tokoferole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; spices ; tocopherols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
45/92
Rok: 2013
Autorzy: Paweł Górnaś, Aleksander Siger, Dalija Seglina
Tytuł: Physicochemical characteristics of the cold-pressed Japanese quince seed oil : New promising unconventional bio-oil from by-products for the pharmaceutical and cosmetic industry
Źródło: Ind. Crop. Prod. - 2013, vol. 48, s. 178-182, il., bibliogr.
p-ISSN: 0926-6690
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 24 października 2013].
Angielskie słowa kluczowe: Japanese quince ; seed oil ; fatty acids ; phytosterols ; tocopherols ; phenolic compounds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.208
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
46/92
Rok: 2013
Autorzy: Marzena Gawrysiak-Witulska, Magdalena Rudzińska, Aleksander Siger, Iwona Bartkowiak-Broda
Tytuł: The effect of drying temperature on degradation of sterols and tocopherols in seeds of yellow-seeded rape
W: Oils, Fats and Lipids: New Strategies for a High Quality Future : 11th Euro Fed Lipid Congress and 30th ISF lecture series, 27 - 30 October 2013, Antalya, Turkey, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: [Antalya] : [b.w.], [2013]
Szczegóły: s. 381
Polskie słowa kluczowe: suszenie ; rzepak ; tokoferole ; sterole
Angielskie słowa kluczowe: drying ; rapeseed ; tocopherols ; sterols
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
47/92
Rok: 2012
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Aleksander Siger
Tytuł: Effect of elevated accumulation of iron in ferritin on the antioxidants content in soybean sprouts
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2012, vol. 234, iss. 6, s. 1005-1012, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 marca 2015].
Angielskie słowa kluczowe: biofortification ; soybean sprouts ; ferritin ; tocopherols ; tocotrienols ; phenolic compounds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.436
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
48/92
Rok: 2012
Autorzy: Ozan Nazim Ciftci, Roman Przybylski, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Lipid components of flax, perilla, and chia seeds
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2012, vol. 114, 7, s. 794-800, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 marca 2015].
Angielskie słowa kluczowe: fatty acids ; phytosterols ; specialty oils ; tocopherols ; alpha-linolenic acid
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.266
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
49/92
Rok: 2012
Autorzy: Aleksander Siger, Michał Michalak, Małgorzata Nogala-Kałucka, Teresa Cegielska-Taras, Laura Szała, Krzysztof Dwiecki
Tytuł: Genotype and environment effects on tocopherol and plastochromanol-8 content of winter oilseed rape doubled haploids
W: Fats, Oils and Lipids: from Science and Technology to Health : 10th Euro Fed Lipid Congress, 23-26 September 2012, Cracow, Poland, Book of abstract.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2012
Szczegóły: s. 295
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; plastochromanol-8 ; linie podwojonych haploidów ; rzepak
Angielskie słowa kluczowe: tocopherols ; plastochromanol-8 ; doubled haploid line ; rapeseed
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
50/92
Rok: 2011
Autorzy: Teresa Cegielska-Taras, Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger, Laurencja Szała, Magdalena Rudzińska, Krzysztof Michalski
Tytuł: Genetic variation of bioactive compounds in doubled haploid populations of winter oilseed rape (Brassica napus L.)
W: 13th International Rapeseed Congress : International Consultative Research Group on Rapessed, June 05-09, 2011, Prague Congress Centre, Czech Republic, Abstract book.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2011]
Szczegóły: s. 294
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; podwojone haploidy ; tokoferole ; fitosterole ; związki fenolowe
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; doubled haploids ; tocopherols ; phytosterols ; phenolic compounds
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
51/92
Rok: 2011
Autorzy: M. Gawrysiak-Witulska, A. Siger, M. Nogala-Kalucka, M. Rudzinska
Tytuł: Influence of the near-ambient drying on the tocopherols content in rapeseed
W: 13th International Rapeseed Congress : International Consultative Research Group on Rapessed, June 05-09, 2011, Prague Congress Centre, Czech Republic, Abstract book.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2011]
Szczegóły: s. 517
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; suszenie ; tokoferole
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; drying ; tocopherols
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
52/92
Rok: 2011
Autorzy: Andrzej Wojciechowski, Aldona Jasińska-Stępniak, Błażej Springer, Janetta Niemann
Tytuł: Variability in the content of some seed compounds in wide hybrids within Brassica genus in comparison to initial forms
W: 13th International Rapeseed Congress : International Consultative Research Group on Rapessed, June 05-09.2011, Praque Congress Centre, Czech Republic, Proceedings.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2011]
Szczegóły: s. 883-886, bibliogr.
Uwagi: Publikacja dostępna na płycie CD.
Angielskie słowa kluczowe: vegetable oils ; sinapine ; tocopherols ; fatty acids ; interspecific crosses
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
53/92
Rok: 2011
Autorzy: Dominik Kmiecik, Józef Korczak, Magdalena Rudzińska, Joanna Kobus-Cisowska, Anna Gramza-Michałowska, Marzanna Hęś
Tytuł: Beta-Sitosterol and campesterol stabilisation by natural and synthetic antioxidants during heating
Źródło: Food Chem. - 2011, vol. 128, iss. 4, s. 937-942, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również oline [Dostęp: 26 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: fitosterole ; oksyfitosterole ; triacyloglicerole ; przeciwutleniacze fenolowe ; tokoferole ; proces ogrzewania
Angielskie słowa kluczowe: phytosterols ; oxyphytosterols ; triacylglicerols ; phenolic antioxidants ; tocopherols ; heating process
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.655
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
54/92
Rok: 2011
Autorzy: Ozan Nazim Ciftici, Roman Przybylski, Magdalena Rudzinska, Surya Acharya
Tytuł: Characterization of fenugreek (Trigonella foenum-graecum) seed lipids
Źródło: J. Am. Oil Chem. Soc. - 2011, vol. 88, iss. 10, s. 1603-1610, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0003-021X e-ISSN: 1558-9331
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 grudnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: fenugreek ; Trigonella foenum-graecum ; seed lipids ; fatty acids ; tocopherols ; α-tocopherol ; phytosterols ; triacylglycerols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.773
Punktacja MNiSW: 1.587
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
55/92
Rok: 2011
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger, Krzysztof Dwiecki
Tytuł: Charakterystyka aromatyzowanych oliw extra virgin pod kątem stabilności oksydacyjnej
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2011, t. 92, nr 4, s. 852-854, il., bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 kwietnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: oliwa extra virgin ; tokoferole ; Rancimat
Angielskie słowa kluczowe: virgin olive oil ; tocopherols ; Rancimat
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
56/92
Rok: 2009
Autorzy: A. Siger, M. Gawrysiak-Witulska, M. Nogala-Kałucka
Tytuł: The effect of postharvest processes on tocochromanol contents in rapeseed
W: Advances in research and technology of rapeseed oil : Monograph. Part 2 / Ed.-in-Chief Edward Szłyk.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2009
Szczegóły: s. 67-83, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-231-2452-8
Polskie słowa kluczowe: nasiona oleiste ; rzepak ; suszenie ; tokoferole ; plastochromanol-8
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; drying ; near-ambient drying ; tocopherols ; plastochromanol-8
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
57/92
Rok: 2009
Autorzy: Marzena Gawrysiak-Witulska, Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Degradation of tocopherols during near-ambient rapeseed drying
Źródło: J. Food Lipids. - 2009, vol. 16 16, iss. 4, s. 524-539, il., bibliogr.
p-ISSN: 1065-7258
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 kwietnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; rzepak ; suszenie niskotemperaturowe
Angielskie słowa kluczowe: tocopherols ; rapeseed ; near-ambient drying
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.070
Punktacja MNiSW: 50.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
58/92
Rok: 2009
Autorzy: Piotr Rolewski, Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
Tytuł: Evaluation of antioxidant activity of alpha-tocopherol and quercetin during oxidation of phosphatidylcholine using chemiluminescent detection of lipid hydroperoxides
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2009, vol. 59, no. 2, s. 123-127, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 marca 2014].
Angielskie słowa kluczowe: luminol chemiluminescence ; phosphatidylcholine ; antioxidant activity ; tocopherols ; quercetin
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
59/92
Rok: 2009
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Aleksander Siger
Tytuł: Zawartość tokoferoli w kiełkach sojowych wzrastających w roztworach FeSO4
W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06 - 01.07.2009.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
Szczegóły: s. 49
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; kiełki soi ; stres oksydacyjny
Angielskie słowa kluczowe: tocopherols ; soybean sprouts ; oxidative stress
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
60/92
Rok: 2009
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak, Loretta Karwańska
Tytuł: Wpływ kompozycji tokoferoli na zmiany oksydacyjne prób triacylogliceroli oleju słonecznikowego
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2009, t. 30, z. 2, s. 265-274, bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: Vitapherol T-70 ; tokoferole ; triacyloglicerole ; liczba nadtlenkowa
Angielskie słowa kluczowe: Vitapherol T-70 ; tocopherols ; triacylglicerols ; peroxide number
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
61/92
Rok: 2009
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak
Tytuł: Zmiany zawartości tokoferoli i kwasów tłuszczowych w olejach tłoczonych na zimno z orzechów włoskich, laskowych i migdałów
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2009, t. 30, z. 2, s. 275-288, bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: promieniowanie jonizujące ; liczba nadtlenkowa ; tokoferole ; niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ; współczynnik Harrisa
Angielskie słowa kluczowe: ionizing radiation ; peroxide value ; tocopherols ; essential unsaturated fatty acids ; Harris coefficient
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
62/92
Rok: 2009
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Inga Krzyżostaniak, Aleksander Siger
Tytuł: Natywne antyoksydacyjne biokomponenty preparatów łubinowych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2009, R. 16, nr 4 (65), s. 70-78, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 kwietnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: preparaty łubinowe ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; tokoferole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: lupin preparation ; lactic fermentation ; extrusion ; tocopherols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
63/92
Rok: 2008
Autorzy: A. Siger, M. Nogala-Kałucka
Tytuł: Quantitative changes of minor bioactive constituents in rapeseed oil during refining and hydrogenation
W: Advances in analysis and technology of rapeseed oil : Monograph / Ed.in-Chief Edward Szłyk.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 151-160, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-231-2294-4
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; plastochromanol-8 ; olej rzepakowy ; rafinacja ; uwodornienie
Angielskie słowa kluczowe: tocopherols ; rapeseed oil ; refining ; hydrogenation
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
64/92
Rok: 2008
Autorzy: T. Cegielska-Taras, M. Nogala-Kałucka, I. Bartkowiak-Broda, A. Siger, L. Szała, M. Ogrodowczyk
Tytuł: Tocochromanols and fat content in seeds of winter oilseed rape (Brassica napus L.) doubled haploids
W: Advances in analysis and technology of rapeseed oil : Monograph / Ed.in-Chief Edward Szłyk.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 23-33, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-231-2294-4
Polskie słowa kluczowe: rzepak ozimy ; linie podwojonych haploidów ; nasiona oleiste ; Brassica napus ; zawartość tłuszczu ; tokochromanole ; plastochromanol-8
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; Brassica napus ; doubled haploids ; fat content ; plastochromanol-8 ; tocopherols
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
65/92
Rok: 2008
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Jan Pikul, Aleksander Siger
Tytuł: Zastosowanie chromatografi cieczowej w badaniach autentyczności masła
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2008, R. 15, nr 3 (58), s. 47-56, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" [Dostęp: 19 lutego 2013].
Polskie słowa kluczowe: masło ; oleje roślinne ; chromatografia cieczowa ; tokoferole ; tokotrienol ; analiza żywności ; ocena jakości ; autentyczność ; zafałszowania żywności
Angielskie słowa kluczowe: butter ; tocopherols ; tocotrienol ; HPLC
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
66/92
Rok: 2007
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Paweł Górnaś, Agnieszka Wilk, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
Tytuł: Spectroscopic studies of D-α-tocopherol concentration-induced transformation in egg phosphatidylcholne vesicles
Źródło: Cell. Mol. Biol. Lett. - 2007, vol. 12, iss. 1, s. 51-69, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-8153 e-ISSN: 1689-1392
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Springer
Polskie słowa kluczowe: jaja ; błona lipidowa ; fosfolipidy ; lecytyna ; alfa-tokoferol ; fluorescencja ; metody badań ; mikroskopia optyczna
Angielskie słowa kluczowe: egg phosphatidylcholine ; tocopherols ; fluorescence ; vesicle ; optical microscopy ; dynamic light scattering
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.676
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
67/92
Rok: 2006
Autorzy: Paweł Górnaś, Aleksander Siger, Krzysztof Dwiecki, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
Tytuł: Determination of tocopherols content in sunflower oil during oxidation using fluorescence technique
Tytuł równoległy: Określenie zawartości tokoferoli podczas utleniania oleju słonecznikowego metodami fluorescencji
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2006, 5 (2), s. 157-164, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria"
Polskie słowa kluczowe: olej słonecznikowy ; tokoferole ; utlenianie ; liczba nadtlenkowa ; błona lipidowa ; błona DPPC ; fluorescencja
Angielskie słowa kluczowe: sunflower oil ; tocopherols ; peroxide value ; membrane ; DPPC ; fluorescence
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
68/92
Rok: 2006
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak, Ewa Bartkowiak-Fludra, Marek Gogolewski, Maciej Łyczyński
Tytuł: Wpływ ogrzewania mikrofalowego na wodne emulsje olejów na przykładzie margaryn "Mleczna" i "Na dzień dobry"
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 75-79, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: żywność ; ogrzewanie mikrofalowe ; margaryna "Mleczna" ; margaryna "Na dzień dobry" ; zmiany oksydacyjne ; tokoferole ; liczba nadtlenkowa ; liczba kwasowa
Angielskie słowa kluczowe: microwave ; margarines ; tocopherols ; peroxide value ; acid value
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
69/92
Rok: 2006
Autorzy: Ewa Bartkowiak-Fludra, Aldona Jasińska-Stępniak, Marek Gogolewski, Bogusz Delbowski
Tytuł: Zmiany siły redukującej i zdolności wygaszania wolnych rodników w wybranych olejach tłoczonych na zimno w czasie ich przechowywania
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, nr 2, s. 127-133, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; oleje tłoczone na zimno ; tokoferole ; siła redukująca ; wygaszanie wolnych rodników
Angielskie słowa kluczowe: vegetable oils ; cold pressed oil ; tocopherols ; power reduction ; free radical scavenging
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
70/92
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger, Katarzyna Walczyńska, Henryk Jeleń, Marzena Gawrysiak-Witulska
Tytuł: Influence of drying and storage on lipophilic antioxidants content in rapeseed
Tytuł równoległy: Wpływ suszenia oraz przechowywania na zawartość lipofilnych przeciwutleniaczy w nasionach rzepaku
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2006, t. 27, z. 2, s. 335-343, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: rośliny oleiste ; rzepak ; suszenie ; nasiona ; przeciwutleniacze ; tokoferole ; tokochromanole ; zmiany zawartości ; oznaczanie ; wysokosprawna chromatografia cieczowa
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; drying ; tocopherols ; HPLC
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
71/92
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Kania, Michał Michalak, Marek Gogolewski
Tytuł: Zmiany potencjału antyoksydacyjnego w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno i po jednostkowych procesach rafinacji
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2005, t. 38, nr 1, s. 19-26, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; tokoferole ; wygaszanie wolnych rodników ; DPPH ; oleje tłoczone na zimno ; aktywność przeciwutleniająca ; rafinacja
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; tocopherols ; free radical scavenging ; DPPH ; antyradical efficiency ; refining
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
72/92
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Kania, Michał Michalak, Marek Gogolewski
Tytuł: Effect of biologically active substances on antioxidant activity in rapeseed oil tested in accelerated oxidative process
Tytuł równoległy: Wpływ dodatku wybranych substancji biologicznie czynnych na aktywność antyoksydacyjną oleju rzepakowego poddanego przyspieszonemu procesowi autooksydacji
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2005, t. 26, z. 1, s. 281-291, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; wygaszanie wolnych rodników ; DPPH ; menadion ; koenzym Q10 ; beta-karoten ; kwercetyna ; olej rzepakowy ; autooksydacja
Angielskie słowa kluczowe: tocopherols ; free radical scavenging ; DPPH ; menadione (vit. K3) ; ubiquinon Q10 ; beta-carotene ; quercetin
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
73/92
Rok: 2005
Autorzy: Paweł Górnaś, Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
Tytuł: Porównanie zmian oksydacyjnych i efektywności wiązania wolnych rodników w trakcie przechowywania olejów roślinnych tłoczonych na zimno oraz ich rafinowanych odpowiedników
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2005, R. 12, nr 2 (43) supl., s. 41-51, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; tokoferole ; liczba nadtlenkowa ; efektywność wiązania wolnych rodników
Angielskie słowa kluczowe: plant oils ; tocopherols ; peroxide value ; DPPH
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
74/92
Rok: 2004
Autorzy: Małgorzata Kania, Michał Michalak, Marek Gogolewski, Anna Hoffmann
Tytuł: Antioxidative potential of substances contained in cold pressed soybean oil and after each phase of refining process
Tytuł równoległy: Potencjał antyoksydacyjny substancji zawartych w oleju sojowym tłoczonym na zimno oraz po jednostkowych procesach rafinacji
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2004, 3 (1), s. 113-121, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria"
Polskie słowa kluczowe: oleje tłoczone na zimno ; oleje po jednostkowych procesach rafinacji ; olej sojowy ; tokoferole ; wygaszanie wolnych rodników ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: Soybeans oil ; tocopherols ; free radical scavenging ; antyradical efficiency ; refining
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
75/92
Rok: 2004
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Józef Korczak, Karl-Heinz Wagner, Ibrahim Elmadfa
Tytuł: Tocopherol composition of deodorization distillates and their antioxidative activity
Źródło: Nahr.-Food. - 2004, vol. 48, no. 1, s. 34-37, bibliogr.
p-ISSN: 0027-769X
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; destylaty bezzapachowe ; tokoferole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; deodorization distillate ; tocopherols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.608
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
76/92
Rok: 2004
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Józef Korczak, Katarzyna Pacyńska, Aleksander Siger
Tytuł: Badania efektywności przeciwutleniaczy oraz spadku zawartości tokoferoli w układach modelowych w testach utleniania tłuszczów
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2004, t. 25, z. 1, s. 251-262, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; triacyloglicerole ; utlenianie ; przeciwutleniacze ; tokoferole ; ekstrakt z liści rozmarynu
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; triacylglicerols ; tocopherols ; rosemary leaf extract ; DPPH+
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
77/92
Rok: 2004
Autorzy: Bogumiła Kupczyk, Marek Gogolewski, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Przebieg degradacji natywnych tokoferoli w olejach roślinnych wzbogaconych manadionem (wit. K3) pod wpływem promieniowania gamma
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2004, t. 25, z. 2, s. 549-560, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; olej sojowy ; menadion ; tokoferole ; autooksydacja ; promieniowanie gamma
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; soybean oil ; menadione (vit. K3) ; tocopherols ; autoxidation ; gamma-radiation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
78/92
Rok: 2003
Autorzy: Ewa Bartkowiak-Fludra, Aldona Jasińska-Stępniak, Marek Gogolewski
Tytuł: Zmiany współczynnika Harrisa i liczby nadtlenkowej pod wpływem promieniowania jonizującego w wybranych olejach roślinnych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2003, t. 36, supl., s. 381-386, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; kwasy tłuszczowe ; tokoferole ; analiza żywności ; liczba nadtlenkowa ; współczynnik Harrisa ; promieniowanie jonizujące
Angielskie słowa kluczowe: tocopherols ; fatty acids ; peroxide number ; Harris's coefficient ; ionising irradiation ; vegetable oils
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
79/92
Rok: 2003
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksandra Szulczewska, Bogumiła Kupczyk
Tytuł: Zmiany zawartości tokotrienoli i tokoferoli w czerwonym oleju palmowym i tłuszczach roślinnych produkowanych z jego udziałem
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2003, t. 36, supl., s. 375-380, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: tłuszcz roślinny ; olej palmowy ; tokotrienol ; tokoferole ; oznaczanie ; analiza żywności
Angielskie słowa kluczowe: red palm oil ; tocotrienol ; tocopherols ; refining
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
80/92
Rok: 2003
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Jozef Korczak, Malgorzata Nogala-Kalucka, Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Antioxidant properties of lupin seed products
Źródło: Food Chem. - 2003, vol. 83, iss. 2, s. 279-285, bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Elsevier
Polskie słowa kluczowe: łubin ; nasiona ; tokoferole ; taniny ; właściwości przeciwutleniające ; napromieniowanie
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; tocopherols ; tannins ; antioxidant activity ; irradiation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.204
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
81/92
Rok: 2003
Autorzy: Bogumiła Kupczyk, Marek Gogolewski
Tytuł: Effect of menadione (vitamin K3) addition on lipid oxidation and tocopherols content in plant oils
Źródło: Nahr.-Food. - 2003, vol. 47, no. 1, s. 11-16, il., bibliogr.
p-ISSN: 0027-769X
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; utlenianie ; tokoferole ; tokotrienol
Angielskie słowa kluczowe: autoxidation ; plant oils ; tocopherols ; tocotrienol
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.614
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
82/92
Rok: 2003
Autorzy: Marek Gogolewski, Małgorzata Nogala-Kałucka, Grzegorz Galuba
Tytuł: Studies on dimerisation of tocopherols under the influence of methyl linoleate peroxides
Źródło: Nahr.-Food. - 2003, vol. 47, no. 2, s. 74-78, il., bibliogr.
p-ISSN: 0027-769X
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; dimeryzacja ; utlenianie ; linolenian metylu
Angielskie słowa kluczowe: autoxidation ; dimers ; methyl linoleate ; tocopherols ; peroxide value
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.614
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
83/92
Rok: 2003
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Marek Gogolewski, Eleonora Lampart-Szczapa, Marcin Jaworek, Aleksander Siger, Aleksandra Szulczewska
Tytuł: Determination of vitamin E active compounds as biological antioxidants occuring in rapeseeds of the selected varieties
Tytuł równoległy: Oznaczanie zawartości związków witamino-E aktywnych jako biologicznych antyoksydantów w nasionach wybranych odmian rzepaku
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2003, t. 24, z. 2, s. 577-586, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; odmiany roślin ; nasiona ; tokoferole ; wysokosprawna chromatografia cieczowa ; ekwiwalent alfa-T
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; tocopherols ; HPLC ; alpha-T equivalent
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
84/92
Rok: 2003
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Marek Gogolewski, Marcin Jaworek, Eleonora Lampart-Szczapa, Aleksander Siger, Aleksandra Szulczewska
Tytuł: Oznaczanie zawartości związków witamino-E aktywnych jako biologicznych antyoksydantów antyoksydantów nasionach różnych odmian rzepaku
W: Rośliny oleiste : Jubileuszowa XXV Konferencja Naukowa, Poznań, 1-2 kwietnia 2003 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji], 2003
Szczegóły: s. 90-91
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; tokoferole ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; tocopherols ; antioxidants
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
85/92
Rok: 2003
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Rafał Janczak, Maria Malinowska, Izabela Kossowska
Tytuł: Zmiany jakościowe i ilościowe tokochromanoli w preparatach łubinowych uzyskiwanych na drodze modyfikacji technologicznych
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2003, z. 495, s. 375-382, il., bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Łubin wysokobiałkowa roślina XXI wieku.
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; łubin biały ; łubin wąskolistny ; łubin żółty ; nasiona ; ekstruzja ; fermentacja mlekowa ; tokochromanole ; tokoferole ; zmiany ilościowe ; zmiany jakościowe
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; tocopherols ; fermentation ; extrusion
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
86/92
Rok: 2003
Autorzy: Jolanta Czarnocińska, E. Stankiewicz, R. Świerszcz, Jacek Anioła, Jan Gawęcki, Aldona Stępniak-Jasińska, Marek Gogolewski
Tytuł: Ocena porównawcza aktywności biologicznej A-tokoferolu i 5,7-dimetyloetylotokoferolu
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2003, R. 30, nr 3/4, s. 988-991, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; alfa-tokoferol ; 5,7-dimetyloetylotokoferol ; witamina E ; aktywność biologiczna ; krew ; surowica krwi ; lipidy ; zwierzęta laboratoryjne ; szczury
Angielskie słowa kluczowe: vitamin E ; tocopherols ; biological activity ; blood ; lipids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
87/92
Rok: 2002
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Marek Gogolewski, Czesław Muśnicki
Tytuł: Changes of tocopherol and plastochromanol-8 contents during growth of the spring oilseed rape plant (Brassica napus L.)
Tytuł równoległy: Zmiany zawartości tokoferoli i plastochromanolu-8 podczas wzrostu rzepaku jarego (Brassica napus L.)
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2002, t. 23, z. 1, s. 157-164, bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: rośliny oleiste ; rzepak ; Brassica napus ; rzepak jary ; wzrost roślin ; tokoferole ; plastochromanol-8 ; zmiany zawartości
Angielskie słowa kluczowe: rape ; growth ; tocopherols ; plastochromanol-8 ; Brassica napus
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
88/92
Rok: 2002
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Marek Gogolewski, Marcin Jaworek, Aleksander Siger, Aleksandra Szulczewska
Tytuł: Oznaczanie niektórych składników jako wyróżników jakości nasion rzepaku
W: Rośliny oleiste : XXIV Konferencja Naukowa połączona z obchodami 100-lecia urodzin Profesora Felicjana Cieszkowskiego Dembińskiego, Poznań, 16-17.04.2002 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji], 2002
Szczegóły: s. 65-66
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; kwasy tłuszczowe ; tokoferole
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; fatty acids ; tocopherols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
89/92
Rok: 2001
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak, Marek Gogolewski, Ewa Bartkowiak-Fludra
Tytuł: Effect of ionising radiation on edible oil quality
Źródło: Sci. Pap. Agric. Univ. Pozn., Food Sci. Technol. - 2001, vol. 5, s. 33-20, bibliogr.
p-ISSN: 1505-4217
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; utrwalanie żywności ; promieniowanie jonizujące ; olej z pestek winogron ; olej arachidowy ; liczba nadtlenkowa ; tokoferole ; nienasycone kwasy tłuszczowe
Angielskie słowa kluczowe: ionising irradiation ; oil from grape seeds ; peanut oil ; peroxide number ; tocopherols ; unsaturated fatty acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
90/92
Rok: 1998
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Józef Korczak, Malgorzata Nogala-Kalucka, Bogumila Kupczyk, Tarek A. El-Adawy, Jerzy R. Warchalewski
Tytuł: Influence of irradiation of the lupin flour on its antioxidant activity
W: 3rd European Conference on Grain Legumes : Opportunities for High Quality, Healthy and Added-value Crops to Meet European Demands, November 14-19, 1998, Valladolid, Spain, Proceedings.
Adres wydawniczy: Paris : AEP, 1998
Szczegóły: s. 330-331, il., bibliogr., abstr.
ISBN: 2-9509491-2-6
Angielskie słowa kluczowe: irradiation ; lupin ; antioxidant activity ; tocopherols
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
91/92
Rok: 1997
Autorzy: Maciej Buchowski, Marek Gogolewski
Tytuł: Zmiany fizyczne i chemiczne w oleju rzepakowym niskoerukowym podczas smażenia filetów z dorsza i frytek
Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1997, 21 (298), s. 61-69, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-1762
Angielskie słowa kluczowe: low eruic acid rapeseed oil ; stark ; frying ; protein ; sterols ; phospholipides ; tocopherols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
92/92
Rok: 1997
Autorzy: Mariusz Szeliga, Marek Gogolewski, Dorota Piasecka-Kwiatkowska
Tytuł: Changes in contents and biological value of tocopherols in rapeseed deodorized condensates
Źródło: Sci. Pap. Agric. Univ. Pozn., Food Sci. Technol. - 1997, vol. 1, s. 21-29, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1505-4217
Angielskie słowa kluczowe: tocopherols ; deodorization distillate
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP