logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: TEXTURE
Liczba odnalezionych rekordów: 45



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/45
Rok: 2019
Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Maria Różańska, Agnieszka Makowska, Paweł Jeżowski, Piotr Kubiak
Tytuł: Production of wheat bread with spray-dried potato juice: Influence on dough and bread characteristics
Źródło: Food Sci. Technol. Int. - 2019, vol. 25, iss. 3, s. 223-232, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1082-0132 e-ISSN: 1532-1738
Angielskie słowa kluczowe: functional food ; food enrichment ; texture ; fermentation properties ; consumer acceptance
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.221
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
2/45
Rok: 2019
Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Olga Bartczak, Jacek Lewandowicz, Piotr Kubiak, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Gluten-free bread with cricket powder - mechanical properties and molecular water dynamics in dough and ready product
Źródło: Foods. - 2019, vol. 8, iss. 7, art. 240, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2304-8158
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 4 lipca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: gluten-free bread ; edible insects ; protein enrichment ; rheology ; texture ; 1H NMR ; water behavior ; water activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.011
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/45
Rok: 2019
Autorzy: Adamina Duda, Julia Adamczak, Paulina Chełmińska, Justyna Juszkiewicz, Przemysław Kowalczewski
Tytuł: Quality and nutritional/textural properties of durum wheat pasta enriched with cricket powder
Źródło: Foods. - 2019, vol. 8, iss. 2, art. 46, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2304-8158
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 4 lutego 2019].
Angielskie słowa kluczowe: novel food ; insects ; high-protein pasta ; protein enrichment ; texture ; consumer acceptance
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.011
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/45
Rok: 2019
Autorzy: Natalia Poliszko, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Iga Rybicka, Piotr Kubiak, Stefan Poliszko
Tytuł: The effect of pumpkin flour on quality and acoustic properties of extruded corn snacks
Źródło: J. Consum. Protect. Food Saf. - 2019, vol. 14, iss. 2, s. 121-129, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1661-5751 e-ISSN: 1661-5867
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 maja 2019].
Angielskie słowa kluczowe: corn extrudates ; pumpkin ; extrusion ; acoustic emission ; texture ; minerals ; potential renal acid load
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.641
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/45
Rok: 2019
Autorzy: Katarzyna Walkowiak, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Piotr Kubiak, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Effect of cricket powder addition on 1H NMR mobility and texture of pork pâté
Źródło: J. Microbiol. Biotechnol. Food Sci. - 2019, vol. 9, no. 2, s. 191-194, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1338-5178
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 października 2019].
Angielskie słowa kluczowe: novel food ; texture ; low field NMR ; meat products ; water activity ; water dynamics
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
Adres url:
DOI:
6/45
Rok: 2019
Autorzy: Adamina Duda, Paweł Jeżowski, Dominika Radzikowska, Przemysław Łukasz Kowalczewski
Tytuł: Partial wheat flour replacement with gluten-free flours in bread - quality, texture and antioxidant activity
Źródło: J. Microbiol. Biotechnol. Food Sci. - [2019], [vol. 9], [no. 3], il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1338-5178
Uwagi: Publikacja dostępna również online. - Dział: Articles in next issue [Dostęp: 3 czerwca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: texture ; crumb structure ; bread quality ; gluten-free flours addition ; antioxidant properties
Charakt. formalna: PRE
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/45
Rok: 2018
Autorzy: Paulina Pauter, Maria Różańska, Paulina Wiza, Sandra Dworczak, Natalia Grobelna, Paulina Sarbak, Przemysław Ł. Kowalczewski
Tytuł: Effects of the replacement of wheat flour with cricket powder on the characteristics of muffins
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2018, 17 (3), s. 227-233, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 października 2018].
Angielskie słowa kluczowe: muffins ; cricket powder ; protein enrichment ; texture ; consumer acceptance
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Inne bazy podające opis:
  • Web of Science Core Collection - Emerging Sources Citation Index

    Adres url:
    DOI:
    8/45
    Rok: 2018
    Autorzy: D. Cais-Sokolińska, P. Bierzuńska, Ł. K. Kaczyński, H. M. Baranowska, J. Tomaszewska-Gras
    Tytuł: Stability of texture, meltability and water mobility model of pizza-style cheeses from goat's milk
    Źródło: J. Food Eng. - 2018, vol. 222, s. 226-236, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0260-8774
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 listopada 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: goat cheese ; meltability ; baking ; texture ; NMR ; differential scanning calorimetry
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.197
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    9/45
    Rok: 2017
    Autorzy: Agata Biadała
    Tytuł: Wpływ technologii na konsystencję i teksturę mlecznych napojów fermentowanych
    Źródło: Mlecz. Technol. - 2017, 2, s. 30-31
    p-ISSN: 2450-6877
    Polskie słowa kluczowe: napoje mleczne fermentowane ; tekstura
    Angielskie słowa kluczowe: fermented milk ; texture
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    10/45
    Rok: 2017
    Autorzy: Paulina Bierzuńska, Łukasz K. Kaczyński, Dorota Cais-Sokolińska, Bartosz Kulczyński
    Tytuł: Texture profile of kefir and yogurt with modified config uration of proteins
    Tytuł równoległy: Profil tekstury kefiru i jogurtu o zmienionym układzie białek
    Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 1, s. 107-114, bibliogr., abstr., streszcz.
    http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_10.pdf
    p-ISSN: 1897-7820
    Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
    Polskie słowa kluczowe: kefir ; jogurt ; mleko fermentowane ; koncentraty białek serwatkowych ; tekstura
    Angielskie słowa kluczowe: kefir ; yogurt ; fermented milk ; whey protein concentrates ; texture
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 9.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    11/45
    Rok: 2017
    Autorzy: Tomasz Osmałek, Bartłomiej Milanowski, Anna Froelich, Sylwia Górska, Wojciech Białas, Mirosław Szybowicz, Marcin Kapela
    Tytuł: Novel organogels for topical delivery of naproxen: design, physicochemical characteristics and in vitro drug permeation
    Źródło: Pharm. Dev. Technol. - 2017, vol. 22, iss. 4, s. 521-536, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1083-7450 e-ISSN: 1097-9867
    Uwagi: Published online 19 January 2016.
    Angielskie słowa kluczowe: naproxen ; organogel ; rheology ; texture ; skin permeation enhancers
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.945
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    12/45
    Rok: 2017
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Przemysław Kowalczewski, Hanna Paschke
    Tytuł: Wpływ wilgotności mieszanek na właściwości i teksturę eksrudatów kukurydzianych wzbogaconych w wytłoki lniane
    Źródło: Postępy Nauk. Technol. Przem. Rol.-Spoż. - 2017, t. 72, nr 4, s. 14-24, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 2083-5809
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 stycznia 2018].
    Polskie słowa kluczowe: wytłoki liniane ; ekstrudaty kukurydziane ; ekstruzja ; tekstura
    Angielskie słowa kluczowe: flaxseed by-product ; corn extrudates ; extrusion ; texture
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    13/45
    Rok: 2016
    Autorzy: Paulina Bierzuńska, Łukasz K. Kaczyński, Dorota Cais-Sokolińska
    Tytuł: Cohesiveness and firmness of fermented milk with an increased proportion of whey proteins
    Tytuł równoległy: Spoistość i zwięzłość mleka fermentowanego o zwiększonym udziale białek serwatkowych
    Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2016, t. 21, nr 2, s. 106-109, bibliogr.
    p-ISSN: 1426-9600 e-ISSN: 2392-1765
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 października 2016].
    Polskie słowa kluczowe: mleko fermentowane ; koncentraty białek serwatkowych ; tekstura
    Angielskie słowa kluczowe: fermented milk ; whey protein concentrates ; texture
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 10.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    14/45
    Rok: 2016
    Autorzy: K. Przybył, A. Ryniecki, G. Niedbała, W. Mueller, P. Boniecki, M. Zaborowicz, K. Koszela, S. Kujawa, R. J. Kozłowski
    Tytuł: Software supporting definition and extraction of the quality parameters of potatoes by using image analysis
    W: Eighth International Conference on Digital Image Processing (ICDIP 2016) : 20-23 May, 2016, Chengu, China / Ed. Charles M. Falco, Xudong Jiang.
    Adres wydawniczy: Bellingham : SPIE, 2016
    Seria: Proceedings of SPIE, ISSN 0277-786X ; vol. 10033
    Szczegóły: art. no. 100332L, il., bibliogr.
    ISBN: 978-1-5106-0503-9
    Angielskie słowa kluczowe: artificial neural networks ; quality ; image analysis ; potato ; texture ; shape factors ; color
    Charakt. formalna: ZRZ
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Inne bazy podające opis:
  • Web of Science

    DOI:
    15/45
    Rok: 2016
    Autorzy: Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Ryszard Rezler, Hanna Gajewska-Szczerbal
    Tytuł: The influence of meat muscle structural properties on mechanical and texture parameters of canned ham
    Źródło: J. Food Eng. - 2016, vol. 181, s. 1-9, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0260-8774
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 kwietnia 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: connective tissue ; muscle fibres ; rheology ; texture ; canned ham
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.099
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    16/45
    Rok: 2016
    Autorzy: Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Janusz Czapski, Katarzyna Czaczyk, Marcin Kidoń, Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk
    Tytuł: Comparison of vacuum impergantion, dipping and blanching as treatment method maintaining quality of fresh-cut apple
    W: Nowoczesne technologie produkcji żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Hanna Maria Baranowska, Michał Piątek.
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
    Szczegóły: s. 128-145, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-837-7
    Liczba arkuszy: 0,5
    Angielskie słowa kluczowe: fresh-cut apple ; texture ; microbiology ; vacuum impregnation ; enzymatic browning
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    17/45
    Rok: 2016
    Autorzy: Ryszard Rezler
    Tytuł: Właściwości mechaniczno-reologiczne i teksturowe układów skrobiowo-tłuszczowych
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016. - 102 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
    ISBN: 978-83-7160-841-4
    Uwagi: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 484
    Liczba arkuszy: 7,3
    Polskie słowa kluczowe: DMA ; emulsja ; reologia ; skrobia modyfikowana ; tekstura ; tłuszcz zwierzęcy ; żel skrobiowy
    Angielskie słowa kluczowe: animal fat ; DMA ; emulsion ; modified starch ; rheology ; starch gel ; texture
    Charakt. formalna: PM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    18/45
    Rok: 2015
    Autorzy: Wojciech Owczarzak, Ryszard Dębicki, Andrzej Mocek
    Tytuł: Właściwości fizyczne gleb
    W: Gleboznawstwo / Red. nauk. Andrzej Mocek.
    Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2015
    Szczegóły: s. 131-188, il.
    ISBN: 978-83-01-17944-6
    Polskie słowa kluczowe: gleby ; skład granulometryczny ; gęstość gleby ; porowatość
    Angielskie słowa kluczowe: soil ; texture ; bulk density ; porosity
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    19/45
    Rok: 2015
    Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Hanna Maria Baranowska, Wojciech Białas, Magdalena Jeziorna, Piotr Kubiak
    Tytuł: Finely comminuted frankfurters fortified with potato juice - Quality and structure
    Źródło: J. Food Eng. - 2015, vol. 167, s. 183-188, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0260-8774
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 19 sierpnia 2015].
    Angielskie słowa kluczowe: functional food ; texture ; structure ; inflammatory bowel disease ; low-field NMR
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.199
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    20/45
    Rok: 2015
    Autorzy: Joanna Teichert, Romualda Danków, Jan Pikul, Natalia Osten-Sacken
    Tytuł: Właściwości napojów fermentowanych wytworzonych z mleka koziego z udziałem kultur zagęszczających
    Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2015, t. 9, z. 2, art. 28, il., bibliogr.
    http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_28.pdf
    p-ISSN: 1897-7820
    Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
    Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; napoje fermentowane ; barwa ; tekstura
    Angielskie słowa kluczowe: goat milk ; fermented beverages ; colour ; texture
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 9.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    21/45
    Rok: 2015
    Autorzy: Zbigniew Kaczmarek, Piotr Gajewski, Andrzej Mocek, Wojciech Owczarzak, Bartłomiej Glina
    Tytuł: Physical and water properties of selected Polish heavy soils of various origins
    Tytuł równoległy: Właściwości fizyczne i wodne wybranych polskich gleb ciężkich o różnej genezie
    Źródło: Soil Sci. Annual. - 2015, vol. 66, no. 4, s. 191-197, bibliogr.
    p-ISSN: 2300-4967 e-ISSN: 2300-4975
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 lipca 2016].
    Polskie słowa kluczowe: gleby ciężkie ; uziarnienie ; gęstość ; retencja
    Angielskie słowa kluczowe: heavy soils ; texture ; density ; retention
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 14.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    Adres url:
    DOI:
    22/45
    Rok: 2015
    Autorzy: Piotr Gajewski, Zbigniew Kaczmarek, Wojciech Owczarzak, Andrzej Mocek, Bartłomiej Glina
    Tytuł: Selected physical and water properties of soils located in the vicinity of proposed opencast lignite mine "Drzewce" (middle Poland)
    Tytuł równoległy: Wybrane właściwości fizyczne i wodne gleb przyległych do planowanej odkrywki węgla brunatnego "Drzewce" (środkowa Polska)
    Źródło: Soil Sci. Annual. - 2015, vol. 66, no. 2, s. 75-81, bibliogr.
    p-ISSN: 2300-4967 e-ISSN: 2300-4975
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 marca 2016].
    Polskie słowa kluczowe: degradacja gleb ; odwodnienie ; uziarnienie ; gęstość gleby ; retencja wody
    Angielskie słowa kluczowe: soil degradation ; dehydratation ; texture ; density ; retention
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 14.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    Adres url:
    DOI:
    23/45
    Rok: 2014
    Autorzy: Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Marcin Kidoń
    Tytuł: Applicability of vacuum impregnation to modify physico-chemical, sensory and nutritive characteristics of plant origin products : A review
    Źródło: Int. J. Mol. Sci. - 2014, vol. 15, iss. 9, s. 16577-16610, bibliogr.
    p-ISSN: 1661-6596 e-ISSN: 1422-0067
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 listopada 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: texture ; nutrients ; mass transfer ; pro-health compounds
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.862
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    24/45
    Rok: 2014
    Autorzy: Waldemar Spychalski, Andrzej Mocek, Mirosława Gilewska
    Tytuł: Some physical and chemical properties of soils developed on post-mining lands
    Tytuł równoległy: Wybrane właściwości fizyczno-chemiczne gleb rozwijających się z gruntów pogórniczych
    Źródło: J. Res. Appl. Agric. Eng. - 2014, vol. 59, 4, s. 72-76, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1642-686X
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 lutego 2015].
    Polskie słowa kluczowe: tekstura ; grunty pogórnicze ; skład chemiczny ; fosfor ; potas ; formy przyswajalne ; metody badań ; metoda DL ; metoda CAL
    Angielskie słowa kluczowe: texture ; post-mining grounds ; chemical composition ; available forms of phosphorus ; available forms of potassium ; DL method ; CAL method
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    25/45
    Rok: 2013
    Autorzy: Jerzy Stangierski, Ryszard Rezler, Hanna Maria Baranowska, Stefan Poliszko
    Tytuł: Effect of enzymatic modification on frozen chicken surimi
    Źródło: Czech J. Food Sci. - 2013, vol. 31, no. 2, s. 203-210, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1212-1800 e-ISSN: 1805-9317
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 listopada 2013].
    Angielskie słowa kluczowe: transglutaminase ; texture ; rheological ; NMR ; water activity ; DSC
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.741
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    26/45
    Rok: 2013
    Autorzy: Jerzy Stangierski, Anna Kaczmarek
    Tytuł: Effects of transglutaminase modification on tje quality of poultry surimi : Investigations on poultry surimi obtained from mechanically recovered chicken meat
    Źródło: Fleischwirtsch. Int. China - 2013, 1, s. 50-54, il., bibliogr.
    Angielskie słowa kluczowe: mechanically recovered poultry meat ; chicken surimi ; transglutaminase ; texture ; quality
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: CHI
    Praca afiliowana przez UP
    27/45
    Rok: 2013
    Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul, Joanna Teichert, Natalia Osten-Sacken
    Tytuł: Charakterystyka i właściwści kumysu
    Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2013, t. 7, z. 3, art. 35, il., bibliogr.
    http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_7_35.pdf
    p-ISSN: 1897-7820
    Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
    Polskie słowa kluczowe: kumys ; barwa ; tekstura ; ocena sensoryczna ; kwas mlekowy ; alkohol
    Angielskie słowa kluczowe: koumiss ; colour ; texture ; sensory examination ; lactic acid ; alcohol
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    28/45
    Rok: 2013
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Anna Małecka, Wojciech Białas, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: The effect of the addition of potato juice on the structure and quality of paté
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 61
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
    Angielskie słowa kluczowe: pate ; potato juice ; microstructure ; low-field NMR ; texture ; functional food
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    29/45
    Rok: 2013
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Artur Szwengiel, Sylwia Mildner-Szkudlarz
    Tytuł: The influence of raw material and technological factors on physicochemical characteristics and structure of triticale crisp bread
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 51
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
    Angielskie słowa kluczowe: triticale ; extrusion-cooking ; crisp bread structure ; texture ; WSI
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    30/45
    Rok: 2013
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Magdalena Jeziorna, Wojciech Białas, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Quality and structure of finely comminuted sausages with potato juice
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 62
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
    Angielskie słowa kluczowe: sausages ; potato juice ; microstructure ; low-field NMR ; texture ; functional food
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    31/45
    Rok: 2013
    Autorzy: Stefan Poliszko, Jerzy Stangierski, Grzegorz Matusiak, Piotr A. Baranowski, Ireneusz Mizgalski, Maciej Szczepka
    Tytuł: Hybrydowy analizator aktywności akustycznej produktów spożywczych [HAAAPS]
    Tytuł równoległy: The hybrid analyzer of food products acoustic activity [HAAAPS]
    W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
    Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
    Szczegóły: s. 18-21
    Polskie słowa kluczowe: chrupkość ; emisja akustyczna ; tekstura ; produkty spożywcze
    Angielskie słowa kluczowe: crispness ; acoustic emission ; texture ; food products
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    32/45
    Rok: 2012
    Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Jan Pikul, Agata Lasik
    Tytuł: The effect of smoking on changes in functional attributes of Mozzarella cheese
    Źródło: Afr. J. Biotechnol. - 2012, vol. 11 (64), s. 12773-12776, bibliogr.
    p-ISSN: 1684-5315
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 września 2013].
    Polskie słowa kluczowe: ser Mozarella ; wędzenie ; topliwość
    Angielskie słowa kluczowe: mozzarella cheese ; meltability ; texture
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    33/45
    Rok: 2012
    Autorzy: Jerzy Stangierski, Ryszard Rezler, Hanna Maria Baranowska, Stefan Poliszko
    Tytuł: Effect of enzymatic modification on chicken surimi
    Źródło: Czech J. Food Sci. - 2012, vol. 30, no. 5, s. 404-411, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1212-1800 e-ISSN: 1805-9317
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 marca 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: transglutaminase ; texture ; rheology ; NMR ; water activity
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.685
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    34/45
    Rok: 2012
    Autorzy: Jerzy Stangierski, Anna Kaczmarek
    Tytuł: Effects of transglutaminase modification on the quality of poultry surimi : Investigations on poultry surimi obtained from mechanically recovered chicken meat
    Źródło: Fleischwirtsch. Int. - 2012, vol. 27, 6, s. 69-73, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0179-2415
    Angielskie słowa kluczowe: mechanically recovered poultry meat ; chicken surimi ; transglutaminase ; texture ; quality
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    35/45
    Rok: 2010
    Autorzy: Ryszard Rezler
    Tytuł: Effect of Akoroma fats on mechanical and texture properties of comminuted sausages of various water content
    Źródło: Fleischwirtsch. Int. China - 2010, 1, s. 58-61, il.
    Angielskie słowa kluczowe: DMA ; rheology ; plant fat ; texture ; elasticity
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: CHI
    Praca afiliowana przez UP
    36/45
    Rok: 2010
    Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska
    Tytuł: Texture and sensory attributes of curd-ripened fried cheese depending on fat content and storage time
    Tytuł równoległy: Tekstura i cechy sensoryczne sera smażonego na bazie skrzepu dojrzewającego w zależności od zawartości w nim tłuszczu i czasu przechowywania
    Źródło: Towarozn. Probl. Jakości. - 2010, 2 (23), s. 68-75, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1733-747X
    Polskie słowa kluczowe: ser smażony ; właściwości sensoryczne ; zawartość tłuszczu ; przechowywanie ; okres przechowywania
    Angielskie słowa kluczowe: fat reduced ; sensory properties ; fried cheese ; storage ; texture
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    37/45
    Rok: 2009
    Autorzy: Ryszard Rezler
    Tytuł: Effect of Akoroma fats on mechanical and texture properties of comminuted sausages of various water content
    Źródło: Fleischwirtsch. Int. - 2009, vol. 24, 4, s. 44-47, il.
    p-ISSN: 0179-2415
    Angielskie słowa kluczowe: DMA ; rheology ; plant fat ; texture ; elasticity
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    38/45
    Rok: 2009
    Autorzy: Elżbieta Piotrowska, Włodzimierz Dolata, Hanna M. Baranowska, Ryszard Rezler, Daniel Niedbała
    Tytuł: Quality of chopped sausages with additives produced under large-scale production conditions
    Źródło: Fleischwirtsch. Int. - 2009, vol. 24, 3, s. 52-54, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0179-2415
    Angielskie słowa kluczowe: finely comminuted sausages ; wheat fibre ; reduced fat content ; texture ; consumer traits
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    39/45
    Rok: 2009
    Autorzy: Jacek Kijowski, Emilia Kupińska, Anna Kaczmarek, Jerzy Stangierski, Anna Popiół
    Tytuł: Occurrence and characteristics of chicken breast muscles with DPM symptoms
    Tytuł równoległy: Występowanie i charakterystyka mięśni piersiowych kurcząt z objawami DPM
    Źródło: Med. Weter. - 2009, vol. 65, nr 7, s. 466-471, il., bibliogr., abstr., streszcz.
    p-ISSN: 0025-8628
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 marca 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: broiler chickens ; Deep Pectoral Myopathy ; frequency ; colour ; texture ; economic loss
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    40/45
    Rok: 2008
    Autorzy: Jerzy Stangierski, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Analysis of texture and dynamics of water binding in enzymatically modified myofibrillar preparation obtained from washed mechanically recovered poultry meat
    Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2008, vol. 226, iss. 4, s. 857-860, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 kwietnia 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: myofibrillar preparation ; transglutaminase ; texture ; low field NMR
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.622
    Punktacja MNiSW: 24.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    41/45
    Rok: 2007
    Autorzy: P. Konieczny, J. Stangierski, J. Kijowski
    Tytuł: Physical and chemical characteristics and acceptability of home style beef jerky
    Źródło: Meat Sci. - 2007, vol. 76, iss. 2, s. 253-257, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0309-1740
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 kwietnia 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: meat products ; jerky ; texture ; colour
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.006
    Punktacja MNiSW: 24.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    42/45
    Rok: 2005
    Autorzy: Elżbieta Piotrowska, Włodzimierz Dolata, Hanna Maria Baranowska, Ryszard Rezler, Barbara Szczepaniak
    Tytuł: Wpływ częściowej wymiany tłuszczu błonnikiem pokarmowym na teksturę i cechy sensoryczne wędlin drobno rozdrobnionych
    Źródło: Inż. Rol. - 2005, R. 9, 11 (71), s. 383-392, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 1429-7264
    Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; wędliny drobno rozdrobnione ; właściwości fizykochemiczne ; jakość sensoryczna ; tekstura
    Angielskie słowa kluczowe: nutritive cellulose ; minced sausages ; physico-chemical properties ; sensory qualities ; texture
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    43/45
    Rok: 2000
    Autorzy: A. Medyński, E. Pospiech, R. Kniat
    Tytuł: Effect of various concentrations of lactic acid and sodium chloride on selected physico-chemical meat traits
    Źródło: Meat Sci. - 2000, vol. 55, iss. 3, s. 285-290, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0309-1740
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: pork ; beef ; lactic acid ; salt ; water holding capacity ; texture
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.278
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    44/45
    Rok: 1999
    Autorzy: Janusz Kroll, Dorota Cais-Sokolińska, J. Pikul
    Tytuł: Konsystencja wyrobów masłopodobnych z dodatkiem oleju słonecznikowego
    Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1999, 23 (314), s. 31-39, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0137-1762
    Angielskie słowa kluczowe: butter ; sunflower oil ; spredas ; texture
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    45/45
    Rok: 1999
    Autorzy: Wojciech Owczarzak, Andrzej Mocek, Rafał Tabaczyński
    Tytuł: Shrinkage and swelling black earths formed from loam and clay sediments
    Źródło: Sci. Pap. Agric. Univ. Pozn., Agric. - 1999, vol. 1, s. 59-69, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1507-7446
    Angielskie słowa kluczowe: compaction ; shrinkage ; swelling ; texture ; compaction moisture ; Vertisols
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP