logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: TEA
Liczba odnalezionych rekordów: 18



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/18
Rok: 2016
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Bartosz Kulczyński, Yuan Xindi, Małgorzata Gumienna
Tytuł: Research on the effect of culture time on the kombucha tea beverage's antiradical capacity and sensory value
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2016, 15 (4), s. 447-457, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 marca 2017].
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; kombucha ; aktywność przeciwutleniająca ; zmiatanie wolnych rodników ; polifenole ; ocena sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; kombucha ; antioxidant ; radical scavenging activity ; polyphenols ; sensory value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/18
Rok: 2016
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Józef Korczak, Barbara Helak, Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka
Tytuł: Antioxidative potential, nutritional value and sensory profiles of confectionery fortified with green and yellow tea leaves (Camellia sinensis)
Źródło: Food Chem. - 2016, vol. 211, 15 November, s. 448-454, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; yellow tea ; green tea ; antioxidants ; fiber ; lipids ; oxidation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.529
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/18
Rok: 2016
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Functional aspects of tea Camellia sinensis as traditional beverage
W: Functional properties of traditional foods / Ed. Kristberg Kristbergsson, Semih Ötles.
Adres wydawniczy: New York : Springer Science+Business Media, 2016
Seria: Integrating Food Science and Engineering Knowledge Into the Food Chain ; vol.12
Szczegóły: s. 353-369, il., bibliogr.
ISBN: 978-1-4899-7660-4
Liczba arkuszy: 1,35
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; health benefits ; polyphenols ; catechins ; caffeine
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
4/18
Rok: 2015
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor, Julita Reguła, Bartosz Kulczyński
Tytuł: PCL assay application in superoxide anion-radical scavenging capacity of tea Camellia sinensis extracts
Tytuł równoległy: Oznaczanie zdolności zmiatania anionorodników ponadtlenkowych przez ekstrakty herbaty Camelia sinensis z wykorzystaniem PCL
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2015, 14 (4), s. 331-341, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; photochemiluminescence ; superoxide radical ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/18
Rok: 2014
Autorzy: A. Gramza-Michałowska
Tytuł: Caffeine in tea Camellia sinensis - content, absorption, benefits and risks of consumption
Źródło: J. Nutr. Health Aging. - 2014, vol. 18, no. 2, s. 143-149, bibliogr.
p-ISSN: 1279-7707 e-ISSN: 1760-4788
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; kofeina ; działanie zdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; caffeine ; health effect
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.996
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/18
Rok: 2013
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak
Tytuł: Oxygen radical absorbance capacity of selected food products
Tytuł równoległy: Zdolność wiązania rodników tlenowych (ORAC) przez składniki wybranych produktów spożywczych
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2013, 12 (2), s. 175-180, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; zdolność wiązania rodników tlenowych ; owoce ; herbata ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; oxygen radical absorbance capacity ; fruits ; tea ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/18
Rok: 2012
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic, Józef Korczak, Barbara Helak, Magdalena Człapka-Matyasik
Tytuł: Novel food products enriched with plant additives
W: 16th World Congress of Food Science and Technology (IUFoST) : August 05-09, 2012 Foz do Iguacu, Parana-Brazil, Final program and abstracts.
Adres wydawniczy: [Parana] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: [1 s.]
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; DPPH ; ABTS ; phenolics ; antiradical activity ; tea ; Camellia sinensis ; bakery products
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
8/18
Rok: 2012
Autorzy: Joanna Suliburska, Karolina Kaczmarek
Tytuł: Herbal infusions as a source of calcium, magnesium, iron, zinc and copper in human nutrition
Źródło: Int. J. Food Sci. Nutr. - 2012, vol. 63, no. 2, s. 194-198, bibliogr.
p-ISSN: 0963-7486
Polskie słowa kluczowe: zioła ; napary ; składniki mineralne ; herbata
Angielskie słowa kluczowe: herbs ; infusion ; minerals ; tea ; extraction
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.257
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
9/18
Rok: 2012
Autorzy: Anna Gramza-Michalowska, Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Jozef Korczak, Barbara Helak, Magdalena Człapka-Matyasik
Tytuł: Novel food products as a source of dietary fiber and phenolic compounds
W: Proceedings. Science and Technology Innovation for Healthy Cereals and Oils : 14th ICC Cereal and Bread Congress and Forum on Fats and Oils, August 6-9, 2012, Beijing, China.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: s. 368
Angielskie słowa kluczowe: phenolic fiber ; buckwheat ; tea ; Camellia sinensis ; bakery products
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
10/18
Rok: 2008
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Marzanna Hęś, Józef Korczak
Tytuł: Tea extracts antioxidative potential in emulsified lipid system
Tytuł równoległy: Ocena aktywności przeciwutleniającej ekstraktów herbat w układach tłuszczu zemulgowanego
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2008, 7 (3), s. 29-34, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; przeciwutleniacze ; emulsja tłuszczowa ; kwas linolowy
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; antioxidants ; lipid emulsion ; linoleic acid
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/18
Rok: 2008
Autorzy: A. Gramza-Michałowska, J. Korczak
Tytuł: Rapeseed oil enriched with tea extracts oxidative stability
W: Advances in analysis and technology of rapeseed oil : Monograph / Ed.in-Chief Edward Szłyk.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 55-61, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-231-2294-4
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; stabilność oksydacyjna ; przeciwutleniacze ; herbata czarna ; herbata zielona ; herbata biała ; herbata żółta ; herbata czerwona ; Yerba mate ; test Rancimat ; test Oxidograph
Angielskie słowa kluczowe: tea ; antioxidants ; rapeseed oil ; Rancimat ; Oxidograph
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
12/18
Rok: 2008
Autorzy: J. Korczak, D. Kmiecik, A. Gramza-Michałowska, M. Hęś, A. Golińska, M. Nogala-Kałucka, J. Kobus, E. Flaczyk
Tytuł: Stabilization of rapeseed oil and its components by natural antioxidants
W: Advances in analysis and technology of rapeseed oil : Monograph / Ed.in-Chief Edward Szłyk.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 71-93, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-231-2294-4
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; stabilizacja ; przeciwutleniacze naturalne
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; rosemary ; sage ; tea ; Ginkgo extracts ; protein hydrolysates
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
13/18
Rok: 2007
Autorzy: A. Gramza-Michalowska, J. Bajerska-Jarzebowska
Tytuł: Leaves of Camellia sinensis: ordinary brewing plant or super antioxidant source?
Źródło: Food. - 2007, vol. 1, no. 1, s. 56-64, il., bibliogr.
p-ISSN: 1749-7140
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; polyphenols ; catechins ; antioxidant activity ; bioavailability
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/18
Rok: 2007
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Antioxidant potential and radical scavenging activity of different fermentation degree tea leaves extracts
Źródło: Int. J. Tea Sci. - 2007, vol 6, no. 4, s. 15-28, il., bibliogr.
p-ISSN: 0972-544X
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; bioactive compounds ; radical's scavenger ; antioxidant
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
15/18
Rok: 2007
Autorzy: Joanna Suliburska, Grażyna Duda, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: Spożycie kawy i herbaty a występowanie pierwotnego nadciśnienia tętniczego u osób dorosłych
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1111-1115, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: kawa ; herbata ; nadciśnienie tętnicze ; osoby dorosłe
Angielskie słowa kluczowe: coffee ; tea ; hypertension ; adult
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
16/18
Rok: 2005
Autorzy: Anna Gramza, Józef Korczak, Ryszard Amarowicz
Tytuł: Tea polyphenols - their antioxidant properties and biological activity - a review
Tytuł równoległy: Polifenole herbaty - ich właściwości przeciwutleniające i aktywność biologiczna - artykuł przeglądowy
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2005, vol. 14/55, no. 3, s. 219-235, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; polyphenols ; catechins ; antioxidant activity ; antimicrobial activity ; antimutagenic properties ; anticarcinogenic properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/18
Rok: 2005
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Gramza, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Frequency of consumption and consumer acceptance of tea among inhabitants of the Wielkopolska region
Tytuł równoległy: Częstotliwość spożycia i akceptacja konsumencka herbaty wśród mieszkańców Wielkopolski
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2005, R. 32, supl. 1, cz. 2, s. 949-954, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: analiza konmsumencka ; preferencje konsumenckie ; akceptacja konsumencka ; herbata
Angielskie słowa kluczowe: consumer analysis ; frequency of consumption ; consumer acceptance ; tea
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
18/18
Rok: 2005
Autorzy: Anna Gramza, Józef Korczak, Rafał Wójciak, Zbigniew Krejpcio, Marzanna Hęś, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Influence of Fe2+ on antioxidant activity of tea extracts
Tytuł równoległy: Wpływ dodatku Fe2+ na aktywność przeciwutleniającą ekstraktów z herbaty
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2005, R. 32, supl. 1, cz. 2, s. 1135-1139, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; wyciągi z herbaty ; herbata czarna ; herbata zielona ; działanie przeciwutleniające ; polifenole ; utlenianie tłuszczu ; Oksydograf
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; tea extracts ; black tea ; green tea ; antioxidative activity ; polyphenols ; lipid oxidation ; Oxidograph
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP