logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: STEROLS
Liczba odnalezionych rekordów: 17



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/17
Rok: 2019
Autorzy: Paweł Górnaś, Aleksander Siger, Magdalena Rudzińska, Anna Grygier, Sylwia Marszałkiewicz, Qian Ying, Natalia Sobieszczańska, Dalija Seglina
Tytuł: Impact of the extraction technique and genotype on the oil yield and composition of lipophilic compounds in the oil recovered from Japanese quince (Chaenomeles japonica) seeds
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2019, vol. 121, 1, art. no. 1800262, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 stycznia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: Japanese quince seed oil ; tocopherols ; sterols ; squalene ; fatty acids ; extraction technique
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.852
Punktacja MNiSW: 70.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/17
Rok: 2019
Autorzy: E. Rokosik, K. Dwiecki, M. Rudzińska, A. Siger, K. Polewski
Tytuł: Column chromatography as a method for minor components removal from rapeseed oil
Źródło: Grasas Aceites. - 2019, vol. 70, no. 3, e316, il., bibliogr., abstr., res.
p-ISSN: 0017-3495 e-ISSN: 1988-4214
Angielskie słowa kluczowe: association colloids ; column chromatography ; oil autoxidation ; rapeseed oil ; sterols ; tocopherols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.891
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
3/17
Rok: 2018
Autorzy: Agnieszka Bilska, Katarzyna Waszkowiak, Martyna Błaszyk, Magdalena Rudzińska, Ryszard Kowalski
Tytuł: Effect of liver pâté enrichment with flaxseed oil and flaxseed extract on lipid composition and stability
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2018, vol. 98, iss. 11, s. 4112-4120, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 września 2018].
Angielskie słowa kluczowe: liver pâté ; flaxseed oil ; flaxseed extract ; oxidation stability ; fatty acids ; sterols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.422
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/17
Rok: 2018
Autorzy: Katarzyna Ratusz, Edyta Symoniuk, Małgorzata Wroniak, Magdalena Rudzińska, Aleksander Siger
Tytuł: Ocena wartości żywieniowej i stabilności oksydacyjnej olejów z konopi siewnych (Cannabis sativa L.)
Tytuł równoległy: Evaluation of the nutritional value and oxidative stability of hemp oils (Cannabis sativa L.)
W: Rośliny oleiste - postępy w genetyce, hodowli, technologii i analityce lipidów : XXXIV Konferencja Naukowa, 10-11 kwietnia 2018, Poznań, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Poznaniu], 2018
Szczegóły: s. 112-113
ISBN: 978-83-64246-83-8
Polskie słowa kluczowe: konopie siewne ; Cannabis sativa ; oleje tłoczone na zimno ; stabilność oksydacyjna ; kwasy tłuszczowe ; tokoferole ; sterole
Angielskie słowa kluczowe: Cannabis sativa ; cold press hemp oil ; fatty acids ; oxidative stability ; sterols ; tocopherols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
5/17
Rok: 2018
Autorzy: Tomasz Rogozinski, Lidia Szwajkowska-Michałek, Anna Matysiak, Kinga Stuper-Szablewska
Tytuł: The content of bioactive compounds in chips from the wood processing line
Źródło: Tries. Beztries. Obrab. Dreva. - 2018, 11 (1), s. 145-150, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2453-904X e-ISSN: 1339-8350
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 marca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: bark ; sterols ; organic acids ; UPLC analysis ; woodworking
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/17
Rok: 2017
Autorzy: Marianna Raczyk, Aleksander Siger, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Roasting pumpkin seeds and changes in the composition and oxidative stability of cold-pressed oils
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2017, 16 (3), s. 293-301, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 października 2017].
Polskie słowa kluczowe: olej ; nasiona ; dynia ; prażenie ; sterole ; kwasy tłuszczowe ; tokoferole ; karotenoidy
Angielskie słowa kluczowe: pumpkin seed oil ; roasting ; sterols ; fatty acid ; tocopherols ; carotenoids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/17
Rok: 2017
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Paweł Górnaś, Marianna Raczyk, Arianne Soliven
Tytuł: Sterols and squalene in apricot (Prunus armeniaca L.) kernel oils: the variety as a key factor
Źródło: Nat. Prod. Res. - 2017, vol. 31, no. 1, s. 84-88, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1478-6419 e-ISSN: 1478-6427
Polskie słowa kluczowe: sterole ; skwalen ; olej z pestek moreli ; Prunus armeniaca
Angielskie słowa kluczowe: sterols ; squalene ; apricot ; Prunus armeniaca ; kernel oil ; variety
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.928
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
8/17
Rok: 2016
Autorzy: Mariola Kozłowska, Eliza Gruczyńska, Iwona Ścibisz, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Fatty acids and sterols composition, and antioxidant activity of oils extracted from plant seeds
Źródło: Food Chem. - 2016, vol. 213, 15 December, s. 450-456, bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 października 2016].
Polskie słowa kluczowe: nasiona oleiste ; kwasy tłuszczowe ; sterole ; związki fenolowe ; DPPH ; ekstrakcja
Angielskie słowa kluczowe: plant seed soils ; fatty acids ; sterols ; phenolic compounds ; DPPH ; extraction
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.529
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/17
Rok: 2016
Autorzy: Paweł Górnaś, Magdalena Rudzińska, Marianna Raczyk, Inga Mišina, Arianne Soliven, Dalija Segliña
Tytuł: Chemical composition of seed oils recovered from different pear (Pyrus communis L.) cultivars
Źródło: J. Am. Oil Chem. Soc. - 2016, vol. 93, iss. 2, s. 267-274, il., bibliogr.
p-ISSN: 0003-021X e-ISSN: 1558-9331
Uwagi: Publikacja dostepna również online [Dostęp: 21 marca 2016].
Polskie słowa kluczowe: olej z pestek gruszek ; kwasy tłuszczowe ; tokoferole ; karotenoidy ; sterole
Angielskie słowa kluczowe: pear seed oil ; fatty acids ; tocopherols ; carotenoids ; sterols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.421
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/17
Rok: 2013
Autorzy: Marcin Czop, Magdalena Janyszek, Anna Och, Marek Och, Anna Bogucka-Kocka
Tytuł: Sterols and triterpenoids in selected plant species of the family Cyperaceae
Źródło: Curr. Issues Pharm. Med. Sci. - 2013, vol. 26, no. 2, s. 215-220, il., bibliogr.
p-ISSN: 2084-980X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: Scirpus maritimus ; Carex Paradoxa Willd. ; sterole ; GC-MS ; TLC ; CC ; triterpenoidy
Angielskie słowa kluczowe: Scirpus maritimus ; Carex Paradoxa Willd. ; sterols ; GC-MS ; TLC ; Triterpenoids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/17
Rok: 2013
Autorzy: Marzena Gawrysiak-Witulska, Magdalena Rudzińska, Aleksander Siger, Iwona Bartkowiak-Broda
Tytuł: The effect of drying temperature on degradation of sterols and tocopherols in seeds of yellow-seeded rape
W: Oils, Fats and Lipids: New Strategies for a High Quality Future : 11th Euro Fed Lipid Congress and 30th ISF lecture series, 27 - 30 October 2013, Antalya, Turkey, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: [Antalya] : [b.w.], [2013]
Szczegóły: s. 381
Polskie słowa kluczowe: suszenie ; rzepak ; tokoferole ; sterole
Angielskie słowa kluczowe: drying ; rapeseed ; tocopherols ; sterols
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
12/17
Rok: 2011
Autorzy: Teresa Cegielska-Taras, M. Nogala-Kałucka, M. Rudzińska, L. Szała, A. Siger, Z. Kaczmarek, E. Adamska
Tytuł: Study of the comparing of sterols and fat content in populations of doubled haploids of winter oilseed rape (Brassica napus L.)
W: Rapeseed oil in European modern economy : 10th International Conference on Research and Technology, October 5-7. 2011, Toruń, Poland, Abstracts / Ed. by Edward Szłyk, Aneta Jastrzębska, Aleksandra Szydłowska-Czerniak.
Adres wydawniczy: Toruń : [b.w.], 2011
Szczegóły: s. 13-14
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; linie podwojonych haploidów ; sterole ; tłuszcz
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; doubled haploid line ; sterols ; fat
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
13/17
Rok: 2008
Autorzy: Sylwia Chudy, Jan Pikul, Edyta Kowalska
Tytuł: Charakterystyka koncentratu mleczno-jajowego podczas przechowywania
Źródło: Towarozn. Probl. Jakości. - 2008, 4 (17), s. 63-76, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1733-747X
Polskie słowa kluczowe: koncentraty spożywcze ; proszek mleczno-jajowy ; kwasy tłuszczowe ; sterole ; oksysterole
Angielskie słowa kluczowe: food concentrates ; milk and egg powder ; fatty acids ; sterols ; oxysterols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
14/17
Rok: 2006
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Ewa Flaczyk, Joanna Kobus
Tytuł: Zmiany zawartości polifenoli, steroli i skwalenu oraz stabilność oksydacyjna oliwy "extra virgin" po przechowywaniu
W: Rośliny oleiste : XXVIII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.06.2006, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006
Szczegóły: s. 111-112
Polskie słowa kluczowe: oliwa z oliwek ; przechowywanie ; stabilność oksydacyjna ; polifenole ; sterole ; skwalen
Angielskie słowa kluczowe: "extra virgin" olive oil ; oxidative stability ; polyphenols ; sterols ; squalene
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
15/17
Rok: 2004
Autorzy: Erwin Wąsowicz, Anna Gramza, Marzanna Hęś, Henryk H. Jeleń, Józef Korczak, Maria Małecka, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Magdalena Rudzińska, Urszula Samotyja, Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Oxidation of lipids in food
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2004, vol. 13/54, SI 1, s. 87-97, bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: A monograph from the project "The methodological bases of the evaluation of the quality and safety of the generation foods" (PBZ-KBN-020/P06/1999). - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: lipid oxidation ; prooxidants ; antioxidants ; sterols ; vitamins ; sensory properties ; health ; gas chromatography ; electronic nose ; chemometrics ; GC/MS
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/17
Rok: 2000
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kalucka, Józef Korczak, Marzanna Hęś, Anna Jędrusek-Golińska, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Sterole z kondensatu po dezodoryzacji oleju rzepakowego jako inhibitory w procesie autooksydacji lipidów.
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2000, t. 21, z. 1, s. 177-186, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: sterole ; olej rzepakowy ; przeciwutleniacze naturalne ; utlenianie tłuszczu
Angielskie słowa kluczowe: sterols ; rapeseed oil ; natural antioxidants ; lipid oxidation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/17
Rok: 1997
Autorzy: Maciej Buchowski, Marek Gogolewski
Tytuł: Zmiany fizyczne i chemiczne w oleju rzepakowym niskoerukowym podczas smażenia filetów z dorsza i frytek
Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1997, 21 (298), s. 61-69, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-1762
Angielskie słowa kluczowe: low eruic acid rapeseed oil ; stark ; frying ; protein ; sterols ; phospholipides ; tocopherols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP