logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: STARCH
Liczba odnalezionych rekordów: 22



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/22
Rok: 2018
Autorzy: Artur Szwengiel, Grażyna Lewandowicz, Adrian R. Górecki, Wioletta Błaszczak
Tytuł: The effect of high hydrostatic pressure treatment on the molecular structure of starches with different amylose content
Źródło: Food Chem. - 2018, vol. 240, 1 February, s. 51-58, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 lipca 2017].
Polskie słowa kluczowe: skrobia ; amylopektyna ; wysokie ciśnienie hydrostatyczne ; struktura molekularna
Angielskie słowa kluczowe: starch ; amylopectin ; high hydrostatic pressure ; molecular structure
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.399
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/22
Rok: 2016
Autorzy: Agnieszka Folentarska, Magdalena Krystyjan, Hanna Maria Baranowska, Wojciech Ciesielski
Tytuł: Surowce odnawialne jako alternatywa do otrzymania biodegradowalnych tworzyw
Źródło: Chem. Environ. Biotechnol. - 2016, vol. 19, s. 121-124, bibliogr.
p-ISSN: 2083-7097
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 stycznia 2017].
Polskie słowa kluczowe: naturalne surowce ; surowce odnawialne ; skrobia ; kompleksy polimerowe ; tworzywa biodegradowalne
Angielskie słowa kluczowe: natural raw materials ; renewable raw materials ; starch ; polymer complexes ; biodegradable materials
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/22
Rok: 2016
Autorzy: Marta Sybis, Emilia Konował
Tytuł: Wpływ dodatku biopolimerów na wybrane właściwości zapraw cementowych
W: Nowoczesne rozwiązania materiałowe i konstrukcyjne oraz problemy eksploatacyjne dotyczące budownictwa ogólnego i hydrotechnicznego : Monografia Jubileuszowa z okazji 70-lecia urodzin prof. dr. hab. inż. Wiesława Buczkowskiego / Red. prof. dr hab. inż. Wiesław Buczkowski, dr inż. Anna Szymczak-Graczyk, Urszula Kwaśna.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo-Drukarnia PRODRUK, 2016
Szczegóły: s. 521-531, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-64246-68-5
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: beton ; dodatki ; skrobia modyfikowana ; wytrzymałość na ściskanie
Angielskie słowa kluczowe: concrete ; starch ; admixture ; modified starch ; compress strength
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
4/22
Rok: 2015
Autorzy: Klaudia Lochocka, Joanna Bajerska, Aleksandra Glapa, Ewa Fidler-Witon, Jan K. Nowak, Tomasz Szczapa, Philip Grebowiec, Aleksandra Lisowska, Jarosław Walkowiak
Tytuł: Green tea extract decreases starch digestion and absorption from a test meal in humans: a randomized, placebo-controlled crossover study
Źródło: Sci. Rep. - 2015, vol. 5, art. no. 12015, bibliogr.
p-ISSN: 2045-2322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; skrobia ; trawienie
Angielskie słowa kluczowe: green tea ; starch ; digestion
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.228
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/22
Rok: 2014
Autorzy: Agnieszka Makowska, Artur Szwengiel, Piotr Kubiak, Jolanta Tomaszewska-Gras
Tytuł: Characteristics and structure of starch isolated from triticale
Źródło: Starch. - 2014, vol. 66, iss. 9/10, s. 895-902, il., bibliogr.
p-ISSN: 0038-9056 e-ISSN: 1521-379X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; skrobia
Angielskie słowa kluczowe: falling number ; triticale ; starch ; variety ; viscosity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.677
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/22
Rok: 2014
Autorzy: Agata Kurzawska, Danuta Górecka, Wioletta Błaszczak, Artur Szwengiel, Dominik Paukszta, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: The molecular and supermolecular structure of common cattail (Typha latifolia) starch
Źródło: Starch. - 2014, vol. 66, iss. 9/10, s. 849-856, il., bibliogr.
p-ISSN: 0038-9056 e-ISSN: 1521-379X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 lutego 2015].
Angielskie słowa kluczowe: common cattail ; starch ; structure
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.677
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/22
Rok: 2013
Autorzy: Dorota Dziurka, Radosław Mirski
Tytuł: pMDI as binding agent in plywood industry
W: Pokroky vo výrobe a použití lepidiel v drevopriemysle (Adhesives in woodworking industry) : 21. sympozium, Zvolen, June 26 - June 28, 2013 / Red. Ján Sedliačik, Mariana Sedliačiková.
Adres wydawniczy: Zvolen : Technická univerzita, 2013
Szczegóły: s. 23-33, bibliogr.
ISBN: 978-80-228-2529-0
Angielskie słowa kluczowe: pMDI ; plywood ; polyols ; starch
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
8/22
Rok: 2013
Autorzy: Agnieszka Makowska, Artur Szwengiel, Jolanta Tomaszewska-Gras, Piotr Kubiak
Tytuł: The characteristics and the structure of starch isolated from the triticale grain
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 64
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
Angielskie słowa kluczowe: starch ; triticale ; RVA ; DSC ; HPSEC analysis
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
9/22
Rok: 2013
Autorzy: A. Kurzawska, D. Górecka, W. Błaszczak, A. Szwengiel, D. Paukszta, G. Lewandowicz
Tytuł: Molecular and supermolecular structure of common cattail (Typha latifolia) starch
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 65
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
Angielskie słowa kluczowe: common cattail ; starch ; structure
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
10/22
Rok: 2013
Autorzy: Ryszard Rezler, Hanna M. Baranowska
Tytuł: Właściwości reologiczne i zdolność wiązania wody przez stabilizowane skrobią ziemniaczaną emulsje typu tłuszcz w wodzie
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 20, nr 1(86), s. 81-91, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 listopada 2013].
Polskie słowa kluczowe: aktywność wody ; emulsja ; NMR ; reologia ; skrobia
Angielskie słowa kluczowe: water activity ; emulsions ; NMR ; rheology ; starch
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/22
Rok: 2012
Autorzy: Mariusz Lesiecki, Wojciech Białas, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Enzymatic hydrolysis of potato pulp
Tytuł równoległy: Hydroliza enzymatyczna wycierki ziemniaczanej
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2012, 11 (1), s. 53-59, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 kwietnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: wycierka ziemniaczana ; hydroliza enzymatyczna ; celuloza ; skrobia ; pektyny
Angielskie słowa kluczowe: potato pulp ; enzymatic hydrolysis ; cellulose ; starch ; pectin
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/22
Rok: 2012
Autorzy: Monika Jakubus, Zbigniew Kaczmarek, Agnieszka Wolna-Maruwka
Tytuł: Changes of some selected soil properties incubated with the addition of agar, starch and Effective Microorganism
Tytuł równoległy: Zmiany wybranych właściwości gleby inkubowanej z dodatkiem agaru, skrobi i Efektywnych Mikroorganizmów
Źródło: Ecol. Chem. Eng. A. - 2012, vol. 19, no. 1/2, s. 61-68, bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1898-6188 e-ISSN: 2084-4530
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 czerwca 2019].
Polskie słowa kluczowe: Efektywne Mikroorganizmy ; agar ; skrobia ; gleby ; właściwości fizykochemiczne ; właściwości chemiczne
Angielskie słowa kluczowe: effective microorganisms ; agar ; starch ; soil properties ; physicochemical properties ; chemical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
13/22
Rok: 2012
Autorzy: Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Danuta Sekretarczyk
Tytuł: Amylase-starch system characteristic of flour obtained from selected triticale varieties
Tytuł równoległy: Charakterystyka układu skrobiowo-amylolitycznego mąki z wybranych odmian pszenżyta
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 90-91
Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; skrobia ; aktywność amylolityczna
Angielskie słowa kluczowe: triticale ; starch ; diastatic activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
14/22
Rok: 2011
Autorzy: Ryszard Rezler
Tytuł: Application of the technique of oscillation rheometry : Investigation on meat raw materials and products
Źródło: Fleischwirtsch. Int. - 2011, vol. 26, 5, s. 66-69, il., bibliogr.
p-ISSN: 0179-2415
Angielskie słowa kluczowe: DMA ; oscillation rheometry ; starch ; ham muscles ; meat batters ; surimi
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
15/22
Rok: 2011
Autorzy: Agata Kurzawska, Danuta Górecka, Artur Szwengiel
Tytuł: The contents of selected carbohydrates in common cattail (Typha latifolia)
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl.1, s. 27
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 marca 2018].
Angielskie słowa kluczowe: common cattail ; glucose ; fructose ; sucrose ; starch
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/22
Rok: 2010
Autorzy: Ryszard Rezler, Stefan Poliszko
Tytuł: Temperature dependence of starch gel rheological properties
Źródło: Food Hydrocolloids. - 2010, vol. 24, iss. 6/7, s. 570-577, il., bibliogr.
p-ISSN: 0268-005X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 marca 2014].
Angielskie słowa kluczowe: coils ; enthalpy ; entropy ; gel ; relaxation ; starch
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.659
Punktacja MNiSW: 32.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
17/22
Rok: 2010
Autorzy: Magdalena Zielinska-Dawidziak, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Tomasz Twardowski
Tytuł: Wpływ jonów Fe+ działających na kiełkujace nasiona soi, lucerny oraz ziarniaki pszenicy na zawartość cukrów redukujacych
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2010, t. 4, z. 2, art. 27, bibliogr., streszcz., abstr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_4_27.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: skrobia ; cukry redukujące ; kiełki ; soja ; pszenica ; lucerna
Angielskie słowa kluczowe: starch ; reducing sugar ; sprouts ; soy bean ; wheat ; alfalfa
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
18/22
Rok: 2009
Autorzy: Hanna M. Baranowska, Ryszard Rezler
Tytuł: Water binding in starch-fat gels investigated by low-field NMR
W: 4th International Conference on Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 24-25 September 2009.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, [2009]
Szczegóły: s. 7
ISBN: 978-83-60574-65-2
Angielskie słowa kluczowe: starch ; fat ; gel
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
19/22
Rok: 2009
Autorzy: Izabela Modzelewska, Grzegorz Cofta, Anna Jaszczur, Maria Jastrzębska
Tytuł: Breaking strength of paper articles containing different proportions of starch additive and resin glue following microfungal attact
Tytuł równoległy: Wytrzymałość na zrywanie wytworów papierniczych z różnym procentowym dodatkiem skrobi oraz kleju żywicznego po ataku mikrogrzybów
Źródło: Ann. Warsaw Univ. Life Sci. - SGGW, For. Wood Technol. - 2009, no. 69, s. 78-82, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1898-5912
Angielskie słowa kluczowe: paper articles ; starch ; resin glue ; microfungi ; breaking strength
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
20/22
Rok: 2004
Autorzy: Romualda Dolińska, Jerzy R. Warchalewski, Justyna Gralik, Tomasz Jankowski
Tytuł: Effect of γ-radiation and microwave heating of wheat grain on some starch properties in irradiated grain as well as in grain of the next generation crops
Źródło: Nahr.-Food. - 2004, vol. 48, no. 3, s. 195-200, il., bibliogr.
p-ISSN: 0027-769X
Polskie słowa kluczowe: pszenica ; ziarno ; napromieniowanie ; promieniowanie gamma ; promieniowanie mikrofalowe ; ziarno napromieniowane ; skrobia ; właściwości
Angielskie słowa kluczowe: gamma-radiation ; microwave heating ; starch ; properties ; wheat grain
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.608
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
21/22
Rok: 2004
Autorzy: Hanna M. Baranowska, Ryszard Rezler, Stefan Poliszko, Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrowska, Michał Piątek
Tytuł: Starch as a functional addition in meat batters
W: Starch : from starch containig sources to isolation of starches and their applications / Ed. Vladimir P. Yuryev, Piotr Tomasik and Heiz Ruck.
Adres wydawniczy: New York : Nova Science Publishers, 2004
Szczegóły: s. 115-123, il., bibliogr.
ISBN: 1-59454-014-4
Polskie słowa kluczowe: dodatki do żywności ; dodatki funkcjonalne ; skrobia ; sprężystość ; lepkość ; metody badań ; magnetyczny rezonans jądrowy
Angielskie słowa kluczowe: starch ; NMR ; elasticity modulus ; viscosity
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
22/22
Rok: 1995
Autorzy: M. Kozłowska
Tytuł: Histopathological response of red raspberry canes to Didymella applanata (Niessl) Sacc. infection
Źródło: Phytopathol. Pol. - 1995, 9, s. 65-71, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0462
Polskie słowa kluczowe: malina ; Rubus idaeus ; infekcja grzybowa ; Didymella applanata ; reakcje roślin ; tkanki roślinne ; lignina ; suberyna ; skrobia ; akumulacja
Angielskie słowa kluczowe: raspberry ; Rubus idaeus ; Didymella applanata ; lignin ; suberin ; starch ; accumulation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP