logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: RHEOLOGY
Liczba odnalezionych rekordów: 18



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/18
Rok: 2019
Autorzy: Jerzy Stangierski, Agata Kawecka
Tytuł: An evaluation of the mechanical and sensory characteristics of selected foodstuffs for senior citizens
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2019, 18 (3), s. 305-315, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 października 2019].
Angielskie słowa kluczowe: foods for seniors ; rheology ; texture ; sensory evaluation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Inne bazy podające opis:
  • Web of Science Core Collection - Emerging Sources Citation Index

    Adres url:
    DOI:
    2/18
    Rok: 2019
    Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Olga Bartczak, Jacek Lewandowicz, Piotr Kubiak, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Gluten-free bread with cricket powder - mechanical properties and molecular water dynamics in dough and ready product
    Źródło: Foods. - 2019, vol. 8, iss. 7, art. 240, bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 2304-8158
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 4 lipca 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: gluten-free bread ; edible insects ; protein enrichment ; rheology ; texture ; 1H NMR ; water behavior ; water activity
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.011
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    3/18
    Rok: 2017
    Autorzy: Anna Froelich, Tomasz Osmałek, Agnieszka Snela, Paweł Kunstman, Barbara Jadach, Marta Olejniczak, Grzegorz Roszak, Wojciech Białas
    Tytuł: Novel microemulsion-based gels for topical delivery of indomethacin: Formulation, physicochemical properties and in vitro drug release studies
    Źródło: J. Colloid Interface Sci. - 2017, vol. 507, s. 323-336, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0021-9797
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [12 stycznia 2018].
    Angielskie słowa kluczowe: microemulsions ; gel ; indomethacin ; rheology ; texture profile analysis ; in vitro drug release
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.091
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    4/18
    Rok: 2017
    Autorzy: Tomasz Osmałek, Bartłomiej Milanowski, Anna Froelich, Sylwia Górska, Wojciech Białas, Mirosław Szybowicz, Marcin Kapela
    Tytuł: Novel organogels for topical delivery of naproxen: design, physicochemical characteristics and in vitro drug permeation
    Źródło: Pharm. Dev. Technol. - 2017, vol. 22, iss. 4, s. 521-536, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1083-7450 e-ISSN: 1097-9867
    Uwagi: Published online 19 January 2016.
    Angielskie słowa kluczowe: naproxen ; organogel ; rheology ; texture ; skin permeation enhancers
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.945
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    5/18
    Rok: 2016
    Autorzy: Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Ryszard Rezler, Hanna Gajewska-Szczerbal
    Tytuł: The influence of meat muscle structural properties on mechanical and texture parameters of canned ham
    Źródło: J. Food Eng. - 2016, vol. 181, s. 1-9, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0260-8774
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 kwietnia 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: connective tissue ; muscle fibres ; rheology ; texture ; canned ham
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.099
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    6/18
    Rok: 2016
    Autorzy: Ryszard Rezler
    Tytuł: Właściwości mechaniczno-reologiczne i teksturowe układów skrobiowo-tłuszczowych
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016. - 102 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
    ISBN: 978-83-7160-841-4
    Uwagi: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 484
    Liczba arkuszy: 7,3
    Polskie słowa kluczowe: DMA ; emulsja ; reologia ; skrobia modyfikowana ; tekstura ; tłuszcz zwierzęcy ; żel skrobiowy
    Angielskie słowa kluczowe: animal fat ; DMA ; emulsion ; modified starch ; rheology ; starch gel ; texture
    Charakt. formalna: PM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    7/18
    Rok: 2015
    Autorzy: Anna Froelich, Tomasz Osmałek, Paweł Kunstman, Rafał Roszak, Wojciech Białas
    Tytuł: Rheological and textural properties of microemulsion-based polymer gels with indomethacin
    Źródło: Drug Dev. Ind. Pharm. - 2015
    p-ISSN: 0363-9045 e-ISSN: 1520-5762
    Polskie słowa kluczowe: leki ; dostawa ; mikroemulsje ; reologia
    Angielskie słowa kluczowe: drug delivery ; microemulsions ; rheology
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.429
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    8/18
    Rok: 2014
    Autorzy: Jerzy Stangierski, Ryszard Rezler, Grzegorz Lesnierowski
    Tytuł: Analysis of the effect of heating on rheological attributes of washed mechanically recovered chicken meat modified with transglutaminase
    Źródło: J. Food Eng. - 2014, vol. 141, s. 13-19, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0260-8774
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 czerwca 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: poultry meat ; mechanically recovered poultry meat ; myofibril preparation ; transglutaminase ; rheology ; dynamic mechanical analysis
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.771
    Punktacja MNiSW: 35.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    9/18
    Rok: 2013
    Autorzy: Ryszard Rezler, Hanna M. Baranowska
    Tytuł: Właściwości reologiczne i zdolność wiązania wody przez stabilizowane skrobią ziemniaczaną emulsje typu tłuszcz w wodzie
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 20, nr 1(86), s. 81-91, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 listopada 2013].
    Polskie słowa kluczowe: aktywność wody ; emulsja ; NMR ; reologia ; skrobia
    Angielskie słowa kluczowe: water activity ; emulsions ; NMR ; rheology ; starch
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    10/18
    Rok: 2012
    Autorzy: Jerzy Stangierski, Ryszard Rezler, Hanna Maria Baranowska, Stefan Poliszko
    Tytuł: Effect of enzymatic modification on chicken surimi
    Źródło: Czech J. Food Sci. - 2012, vol. 30, no. 5, s. 404-411, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1212-1800 e-ISSN: 1805-9317
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 marca 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: transglutaminase ; texture ; rheology ; NMR ; water activity
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.685
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    11/18
    Rok: 2012
    Autorzy: Jolanta Gawałek, Piotr Wesołowski
    Tytuł: Examination of rheological properties of aqueous solutions of sodium caseinate
    Tytuł równoległy: Badanie właściwości reologicznych wodnych roztworów kazeinianu sodu
    Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2012, t. 6, z. 4, art. 80, il., bibliogr., abstr., streszcz.
    http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_6_80.pdf
    p-ISSN: 1897-7820
    Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
    Polskie słowa kluczowe: koncentraty kazeinianu sodu ; reologia ; gęstość ; lepkość
    Angielskie słowa kluczowe: sodium caseinate concentrates ; rheology ; density ; viscosity
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    12/18
    Rok: 2011
    Autorzy: Magdalena Jankowska, Zenon Kędzior, Anna Pruska-Kędzior, Ewelina Chojnacka, Maria Binder
    Tytuł: Porównanie właściwości funkcjonalnych glutenu z pszenicy samopszy i pszenicy zwyczajnej
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2011, R. 18, nr 6 (79), s. 79-90, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2016].
    Polskie słowa kluczowe: pszenica samopsza ; pszenica zwyczajna ; gluten ; reologia ; równania Cole-Cole ; lepkosprężystość ; prolaminy ; gluteniny
    Angielskie słowa kluczowe: einkorn ; common wheat ; gluten ; rheology ; Cole-Cole equations ; viscoelasticity ; prolamins ; glutenins
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.155
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    13/18
    Rok: 2010
    Autorzy: Ryszard Rezler
    Tytuł: Effect of Akoroma fats on mechanical and texture properties of comminuted sausages of various water content
    Źródło: Fleischwirtsch. Int. China - 2010, 1, s. 58-61, il.
    Angielskie słowa kluczowe: DMA ; rheology ; plant fat ; texture ; elasticity
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: CHI
    Praca afiliowana przez UP
    14/18
    Rok: 2009
    Autorzy: Ryszard Rezler
    Tytuł: Effect of Akoroma fats on mechanical and texture properties of comminuted sausages of various water content
    Źródło: Fleischwirtsch. Int. - 2009, vol. 24, 4, s. 44-47, il.
    p-ISSN: 0179-2415
    Angielskie słowa kluczowe: DMA ; rheology ; plant fat ; texture ; elasticity
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    15/18
    Rok: 2009
    Autorzy: Zenon Kędzior, Anna Pruska-Kędzior, Stanisław Lehmann, Agnieszka Makowska, Józef Sadkiewicz
    Tytuł: Comparison of rheological, fermentative and baking properties of gluten-free dough formulations
    W: Proceedings of the 5th International Symposium on Food Rheology and Structure : ISFRS 2009, June 15 - 18, 2009, Zurich, Switzerland / Ed. Peter Fischer, Michael Pollard and Erich J. Windhab.
    Adres wydawniczy: [Zurich] : [ETH Swiss Federal Institute of Technology], [2009]
    Szczegóły: s. 476-477, il., bibliogr.
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2016].
    Polskie słowa kluczowe: ciasto bezglutenowe ; reologia ; metoda Cole-Cole ; zdolność zatrzymywania CO2 ; sigmoida przejścia
    Angielskie słowa kluczowe: gluten-free dough ; rheology ; Cole-Cole method ; CO2 retention ; ransition sigmoid
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    16/18
    Rok: 2008
    Autorzy: Anna Pruska-Kędzior, Zenon Kędzior, Mateusz Gorący, Katarzyna Pietrowska, Anna Przybylska, Karolina Spychalska
    Tytuł: Comparison of rheological, fermentative and baking properties of gluten-free dough formulations
    Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2008, vol. 227, iss. 5, s. 1523-1536, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
    Polskie słowa kluczowe: wpiek próbny ; gryka ; zatrzymywanie CO2 ; ciasto bezglutenowe ; chleb bezglutenowy ; metoda Cole-Cole ; kukurydza ; reologia ; ryż ; fermentacja ciasta
    Angielskie słowa kluczowe: baking test ; buckwheat ; CO2 retention ; gluten-free dough ; gluten-free bread ; Cole-Cole method ; maize ; rheology ; rice ; dough fermentation
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.622
    Punktacja MNiSW: 24.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    17/18
    Rok: 2006
    Autorzy: Anna Pruska-Kędzior, Zenon Kędzior
    Tytuł: Rheological properties of food systems
    W: Chemical and functional properties of food components / Ed. by Zdzisław E. Sikorski..
    Inf. o wydaniu: 3rd ed.
    Adres wydawniczy: Boca Raton : CRC Press, 2006
    Szczegóły: s. 209-243, il., bibliogr.
    ISBN: 978-0-8493-9675-5
    Liczba arkuszy: 2,9
    Polskie słowa kluczowe: żywność ; struktura ; reologia ; właściwości lepkosprężyste ; lepkość ; spektrum mechaniczne ; test retardacji ; krzywa płynięcia
    Angielskie słowa kluczowe: food ; structure ; rheology ; viscoelastic properties ; viscosity ; mechanical spectrum ; retardation test ; flow curve
    Charakt. formalna: ZRM
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    18/18
    Rok: 2003
    Autorzy: Ryszard Rezler, Stefan Poliszko, Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrowska
    Tytuł: Dynamic-mechanical and thermal analysis of the hydro-colloidal phase in model meat emulsions with the addition of pea cellulose
    Tytuł równoległy: Dynamiczno-mechaniczna i termiczna analiza fazy hydrokoloidalnej, w modelowych farszach mięsnych z dodatkiem błonnika grochowego
    Źródło: Acta Agrophys. - 2003, vol. 2, 2 (96), s. 417-424, il., bibliogr., abstr., streszcz.
    p-ISSN: 1234-4125
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 czerwca 2017].
    Polskie słowa kluczowe: reologia ; błonnik grochowy ; hydrokoloidy
    Angielskie słowa kluczowe: rheology ; pea cellulose ; hydrocolloid
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP