logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: RAPESEED OIL
Liczba odnalezionych rekordów: 45



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/45
Rok: 2019
Autorzy: Agnieszka Bilska, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Bożena Danyluk, Ryszard Kowalski, Daria Szymanowska, Anna Gramza-Michałowska, Oskar Szczepaniak
Tytuł: Cholinesterase inhibitory activity, antioxidative potential and microbial stability of innovative liver pâté fortified with rosemary extract (Rosmarinus officinalis)
Źródło: Electron. J. Biotechnol. [Dokument elektroniczny]. - 2019, vol. 40, s. 22-29, il., bibliogr., abstr.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0717345819300132
p-ISSN: 0717-3458
Angielskie słowa kluczowe: animal fat ; antioxidants ; cholinesterase ; essential oils ; liver pâté ; peroxide value ; rapeseed oil ; rosemary extract ; Rosmarinus officinalis ; TBARS
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.040
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/45
Rok: 2019
Autorzy: E. Rokosik, K. Dwiecki, M. Rudzińska, A. Siger, K. Polewski
Tytuł: Column chromatography as a method for minor components removal from rapeseed oil
Źródło: Grasas Aceites. - 2019, vol. 70, no. 3, e316, il., bibliogr., abstr., res.
p-ISSN: 0017-3495 e-ISSN: 1988-4214
Angielskie słowa kluczowe: association colloids ; column chromatography ; oil autoxidation ; rapeseed oil ; sterols ; tocopherols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.891
Praca afiliowana przez UP
DOI:
3/45
Rok: 2019
Autorzy: Robert Rusinek, Marzena Gawrysiak-Witulska, Aleksander Siger, Patrycja Nikończuk, Marek Gancarz
Tytuł: Wykorzystanie elektronicznego nosa i technik chromatograficznych do oceny jakości oleju tłoczonego na zimno z nasion rzepaku
Tytuł równoległy: Application of the electronic nose and chrromatographic techniques for evaluation of the quality of cold-pressed rapeseed oil
W: Oleje jadalne - od surowca do zdrowia konsumenta : Konferencja naukowa, Poznań, 12-13 czerwca 2019, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2019
Szczegóły: s. 56-57
Polskie słowa kluczowe: nos elektroniczny ; chromatografia gazowa ; rzepak ; olej rzepakowy
Angielskie słowa kluczowe: electronic nose ; gas chromatography ; rapeseed ; rapeseed oil
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
4/45
Rok: 2018
Autorzy: Dominik Kmiecik, Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak
Tytuł: Anti-polymerization activity of tea and fruits extracts during rapeseed oil heating
Źródło: Food Chem. - 2018, vol. 239, 15 January, s. 858-864, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 lipca 2017].
Angielskie słowa kluczowe: thermal decomposition of oil ; rapeseed oil ; triglyceride polymers ; plant extracts ; phenolic compounds ; size-exclusion HPLC (SE-HPLC)
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.399
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/45
Rok: 2018
Autorzy: A. Rękas, A. Siger, M. Wroniak
Tytuł: The effect of microwave pre-treatment of rapeseed on the degradation kinetics of lipophilic bioactive compounds of the oil during storage
Źródło: Grasas Aceites. - 2018, vol. 69, no. 1, e233, il., bibliogr., abstr., res.
p-ISSN: 0017-3495 e-ISSN: 1988-4214
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 kwietnia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant capacity ; carotenoids ; degradation kinetics ; microwaving ; rapeseed oil ; tocochromanols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.891
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/45
Rok: 2017
Autorzy: Henryk Jeleń, Anna Gracka, Barbara Myśków
Tytuł: Static headspace extraction with compounds trapping for the analysis of volatile lipid oxidation products
Źródło: Food Anal. Meth. - 2017, vol. 10, iss. 8, s. 2729-2734, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1936-9751 e-ISSN: 1936-976X
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 28 września 2018].
Angielskie słowa kluczowe: rancidity ; lipid oxidation products ; volatiles ; aldehydes ; headspace ; tenax ; rapeseed oil
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.245
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/45
Rok: 2017
Autorzy: Agnieszka Rękas, Iwona Ścibisz, Aleksander Siger, Małgorzata Wroniak
Tytuł: The effect of microwave pretreatment of seeds on the stability and degradation kinetics of phenolic compounds in rapeseed oil during long-term storage
Źródło: Food Chem. - 2017, vol. 222, 1 May, s. 43-52, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 grudnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: canolol ; degradation kinetics ; microwave pretreatment ; phenolic compounds ; rapeseed oil ; stability
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.946
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/45
Rok: 2017
Autorzy: A. Rękas, A. Siger, M. Wroniak, I. Ścibisz, D. Derewiaka, A. Anders
Tytuł: Influence of de-hulled rapeseed roasting on the physicochemical composition and oxidative state of oil
Źródło: Grasas Aceites. - 2017, vol. 68, no. 1, e176, bibliogr., abstr., res.
p-ISSN: 0017-3495 e-ISSN: 1988-4214
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 kwietnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: bioactive compounds ; de-hulling ; oxidative stability ; radical scavenging activity ; rapeseed oil ; roasting
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.564
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/45
Rok: 2017
Autorzy: Agnieszka Rękas, Małgorzata Wroniak, Aleksander Siger, Iwona Ścibisz, Dorota Derewiaka, Andrzej Anders
Tytuł: Mechanical hulling and thermal pre-treatment effects on rapeseed oil antioxidant capacity and related lipophilic and hydrophilic bioactive compounds
Źródło: Int. J. Food Sci. Nutr. - 2017, vol. 68, no. 7, s. 788-799, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0963-7486
Polskie słowa kluczowe: obłuszczanie ; mikrofale ; związki fenolowe ; fitosterale ; aktywność antyoksydacyjna ; olej rzepakowy ; prażenie ; tokoferole
Angielskie słowa kluczowe: hulling ; microwaving ; phenolic compounds ; phytosterols ; radical scavenging activity ; rapeseed oil ; roasting ; tocopherols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.317
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
10/45
Rok: 2017
Autorzy: Agnieszka Rękas, Aleksander Siger, Małgorzata Wroniak, Iwona Ścibisz, Dorota Derewiaka, Andrzej Anders
Tytuł: Dehulling and microwave pretreatment effects on the physicochemical composition and antioxidant capacity of virgin rapeseed oil
Źródło: J. Food Sci. Technol. - Mysore. - 2017, vol. 54, iss. 3, s. 627-638, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-1155 e-ISSN: 0975-8402
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 kwietnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: bioactive compounds ; dehulling ; microwave treatment ; physicochemical properties ; radical scavenging activity ; rapeseed oil
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.797
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/45
Rok: 2016
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Łukasz Tomczyk, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
Tytuł: Novel method of propyl gallate determination in rapeseed oil using CdSe/ZnS quantum dots
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2016, vol. 118, 11, s. 1788-1794, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 listopada 2016].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; fluorescence ; propyl gallate ; quantum dots ; rapeseed oil
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.145
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
12/45
Rok: 2016
Autorzy: Lucyna Błażejczyk-Majka, Paweł Boczar
Tytuł: Zastosowanie metod wielowymiarowych w charakterystyce preferencji konsumentów
Źródło: Metody Ilościowe Bad. Ekon. - 2016, vol. 17, no. 3, s. 18-32, il., bibliogr.
p-ISSN: 2082-792X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 stycznia 2017].
Polskie słowa kluczowe: skalowanie wielowymiarowe ; analiza PROFIT ; konsumenci ; olej rzepakowy ; analiza skupień ; biplot
Angielskie słowa kluczowe: multidimensional scaling ; PROperty FITing method ; cluster analysis ; consumer ; rapeseed oil
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/45
Rok: 2016
Autorzy: Karol Durczak, Tomasz Brylewski
Tytuł: A method of optimizing the rapeseed oil transportation costs in biofuel production installations
Tytuł równoległy: Metoda optymalizacji kosztów transportu oleju rzepakowego w instalacjach do produkcji biopaliw
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2016, t. 10, z. 4, art. 56, il., bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_10_56.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Rolnictwo i Bioinżynieria.
Polskie słowa kluczowe: biopaliwa ; olej rzepakowy ; lepkość kinematyczna ; koszty transportu ; koszty podgrzewania ; koszty przepompowywania ; optymalizacja
Angielskie słowa kluczowe: biofuels ; rapeseed oil ; kinematic viscosity ; transportation costs ; eating costs ; umping cost ; optimization
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
14/45
Rok: 2016
Autorzy: Agnieszka Rękas, Małgorzata Wroniak, Aleksander Siger, Iwona Ścibisz
Tytuł: Wpływ ogrzewania mikrofalowego nasion rzepaku na zmiany zawartości związków fenolowych w wytłoczonym oleju
Tytuł równoległy: The effect of rapeseed pretreatment by microwaves on the content of phenolic compounds in the extracted oil
W: Rośliny oleiste - postępy w genetyce, hodowli, technologii i analityce lipidów : XXXIII Konferencja Naukowa, 5-6.04.2016, Poznań, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 132-134
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; związki fenolowe ; ogrzewanie mikrofalowe
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; phenolic compounds ; microwave heating
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
15/45
Rok: 2016
Autorzy: Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Bartosz Kulczyński, Natalia Okińczyc, Józef Korczak
Tytuł: Ocena możliwości zastosowania śruty rzepakowej w procesie smażenia zanurzeniowego w aspekcie zmian jakości medium smażalniczego
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2016, z. 586, s. 33-43, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 czerwca 2017].
Polskie słowa kluczowe: smażenie ; olej rzepakowy ; stabilność tłuszczu ; śruta rzepakowa ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: deep frying ; rapeseed oil ; fat stability ; rapeseed meal ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/45
Rok: 2016
Autorzy: Aleksander Siger, Marzena Gawrysiak-Witulska, Iwona Bartkowiak-Broda
Tytuł: Zawartość związków bioaktywnych w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno uzyskanym z nasion rzepaku zółtonasiennego poddanych uprzednio procesowi prażenia
W: Żywność a innowacje : XII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku", Kraków, 22-23 września 2016 r., Komunikaty / Red. Iwona Dróżdż, Aleksandra Chuda-Chodak, Tomasz Tarko, Dorota Najgebauer-Lejko, Lukasz Byczynski.
Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2016
Szczegóły: s. 99
ISBN: 978-83-937001-7-2
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; canolol ; prażenie
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; canolol ; roasting
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/45
Rok: 2015
Autorzy: Adam Cieślak, Mohamed El-Sherbiny, Joanna Szczechowiak, Dorota Kowalczyk, Emilia Pers-Kamczyc, Magdalena Bryszak, Paulina Szulc, Artur Jóźwik, Małgorzata Szumacher-Strabel
Tytuł: Rapeseed and fish oil mixtures supplied at low dose can modulate milk fatty acid composition without affecting rumen fermentation and productive parameters in dairy cows
Źródło: Anim. Sci. Pap. Rep. - 2015, vol. 33, no. 4, s. 357-371, bibliogr.
p-ISSN: 0860-4037
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 czerwca 2016].
Angielskie słowa kluczowe: conjugated linoleic acid ; fish oil ; milk ; rapeseed oil ; unsaturated fatty acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.623
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
18/45
Rok: 2015
Autorzy: Agnieszka Rękas, Małgorzata Wroniak, Aleksander Siger
Tytuł: A study of the correlation between canolol content and oxidative stability of virgin rapeseed oil as a function of seeds microwave pretreatment
W: Food - Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researchers - IVth International Session, 14-15 of May 2015, Rzeszow, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: Rzeszów : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 101
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; stabilność oksydacyjna
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; oxidative stability
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
19/45
Rok: 2015
Autorzy: Małgorzata Just, Magdalena Śmiglak-Krajewska
Tytuł: Extreme price risk on the market of rapeseeds and processed rapeseed products i Poland
Tytuł równoległy: Ekstremalne ryzyko cenowe na rynku rzepaku i produktów przerobu rzepaku w Polsce
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2015, t. 17, z. 5, s. 91-98, bibliogr.
p-ISSN: 1508-3535
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; śruta rzepakowa ; makuch rzepakowy ; olej rzepakowy ; teoria wartości ekstremalnych ; ekstremalne ryzyko cenowe
Angielskie słowa kluczowe: rapeseeds ; rapeseed meal ; rapeseed oilcake ; rapeseed oil ; extreme values theory ; extreme price risk
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
20/45
Rok: 2014
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger, Krzysztof Dwiecki, Hanna Wieczorek, Natasza Kubacka
Tytuł: Aromatyzowanie oleju rzepakowego naturalnymi przyprawami - badania chemiczne i sensoryczne
Tytuł równoległy: Rapeseed oil with flavoring spices - chemical and sensory studies
W: Rośliny Oleiste : XXXI Konferencja Naukowa, Poznań, 19-20.05.2014, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, 2014
Szczegóły: s. 109-110
Uwagi: Na okładce błędnie podany numer konferencji.
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; przyprawy ; tokoferole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; spices ; tocopherols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
21/45
Rok: 2014
Autorzy: Adel G. Abdel-Razek, Minar M. M. Hassanien, Magdalena Rudzińska, Aleksander Siger, Katarzyna Ratusz
Tytuł: Blending of some vegetable oils for achieving more bioactive phytonutrients components and oxidative stability
W: XXII Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych : Przysiek k/Torunia, 29-30 maja 2014 r.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2014
Szczegóły: s. 35
Angielskie słowa kluczowe: blending of vegetable oils ; tocochromanols ; phytosterols ; phytostanols ; rapeseed oil ; rice bran oil ; black cumin seed oil ; phytonutrients
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
22/45
Rok: 2014
Autorzy: Minar M. M. Hassanien, Adel G. Abdel-Razek, Magdalena Rudzińska, Katarzyna Ratusz, Aleksander Siger
Tytuł: Rapeseed oil blended with wheat germ and apricot kernel oils for achieving both high quality criteria and oxidative stability of their blends
W: XXII Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych : Przysiek k/Torunia, 29-30 maja 2014 r.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2014
Szczegóły: s. 38
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; wheat germ ; apricot kernel oil ; fatty acid composition oxidative stability
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
23/45
Rok: 2011
Autorzy: M. Pieszka, A. Roman, B. Tombarkiewicz, M. Rudzińska, W. Migdał
Tytuł: Immunological and oxidative status and lipid profile of blood serum of rats fed with addition of rapeseed, raspberry seed and strawberry seed oils
W: Proceedings of the 5th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 19-20 September 2011.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 135-136
ISBN: 978-83-7717-070-0
Polskie słowa kluczowe: szczury ; surowica krwi ; profil lipidowy ; status immunologiczny ; enzymy antyoksydacyjne ; aktywność enzymatyczna ; czynniki żywieniowe ; olej rzepakowy ; olej z nasion maliny ; olej z nasion truskawki
Angielskie słowa kluczowe: lipid profile ; anti-oxidative enzymes activity ; immunological answer ; rats ; diet ; rapeseed oil ; raspberry seed oil ; strawberry seed oil
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
24/45
Rok: 2009
Autorzy: Andrzej Potkański, Małgorzata Szumacher-Strabel, Adam Cieślak
Tytuł: Effect of enrichment the summer feeding ration for milking cows with mixture of fish oil and rapeseed oil on selected rumen parametres and milk fatty acid profile
Tytuł równoległy: Wpływ dodatku mieszaniny oleju rzepakowego i rybiego do letniej dawki pokarmowej dla krów dojnych na poziom wybranych wskaźników płynu żwacza oraz koncentrację kwasów tłuszczowych w mleku
Źródło: Anim. Sci. Pap. Rep. - 2009, vol. 27, no. 2, s. 83-93, bibliogr.
p-ISSN: 0860-4037
Polskie słowa kluczowe: krowy mleczne ; żywienie zwierząt ; żwacz ; mleko ; kwasy tłuszczowe ; profil kwasów tłuszczowych ; czynniki żywieniowe ; dodatki paszowe ; olej rzepakowy ; olej rybny
Angielskie słowa kluczowe: cow ; fatty acids ; fish oil ; milk ; rapeseed oil ; rumen
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.349
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
25/45
Rok: 2008
Autorzy: A. Gramza-Michałowska, M. Hęś, J. Korczak
Tytuł: Antioxidative potential of selected spices extracts in rapeseed oil
W: Advances in analysis and technology of rapeseed oil : Monograph / Ed.in-Chief Edward Szłyk.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 47-54, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-231-2294-4
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; stabilność oksydacyjna ; przyprawy ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; spices ; rapeseed oil ; oxidative stability
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
26/45
Rok: 2008
Autorzy: E. Flaczyk, J. Kobus, J. Korczak, S. Korszun
Tytuł: Oxidative stability of rapeseed oil and its triacylglycerols by Ginkgo extracts
W: Advances in analysis and technology of rapeseed oil : Monograph / Ed.in-Chief Edward Szłyk.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 35-45, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-231-2294-4
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; triacyloglicerole ; stabilność oksydacyjna ; przeciwutleniacze ; ekstrakt z miłorzębu
Angielskie słowa kluczowe: Ginkgo extracts ; protection factor ; oxidative stability ; rapeseed oil
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
27/45
Rok: 2008
Autorzy: A. Siger, M. Nogala-Kałucka
Tytuł: Quantitative changes of minor bioactive constituents in rapeseed oil during refining and hydrogenation
W: Advances in analysis and technology of rapeseed oil : Monograph / Ed.in-Chief Edward Szłyk.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 151-160, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-231-2294-4
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; plastochromanol-8 ; olej rzepakowy ; rafinacja ; uwodornienie
Angielskie słowa kluczowe: tocopherols ; rapeseed oil ; refining ; hydrogenation
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
28/45
Rok: 2008
Autorzy: A. Gramza-Michałowska, J. Korczak
Tytuł: Rapeseed oil enriched with tea extracts oxidative stability
W: Advances in analysis and technology of rapeseed oil : Monograph / Ed.in-Chief Edward Szłyk.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 55-61, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-231-2294-4
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; stabilność oksydacyjna ; przeciwutleniacze ; herbata czarna ; herbata zielona ; herbata biała ; herbata żółta ; herbata czerwona ; Yerba mate ; test Rancimat ; test Oxidograph
Angielskie słowa kluczowe: tea ; antioxidants ; rapeseed oil ; Rancimat ; Oxidograph
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
29/45
Rok: 2008
Autorzy: J. Korczak, D. Kmiecik, A. Gramza-Michałowska, M. Hęś, A. Golińska, M. Nogala-Kałucka, J. Kobus, E. Flaczyk
Tytuł: Stabilization of rapeseed oil and its components by natural antioxidants
W: Advances in analysis and technology of rapeseed oil : Monograph / Ed.in-Chief Edward Szłyk.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 71-93, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-231-2294-4
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; stabilizacja ; przeciwutleniacze naturalne
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; rosemary ; sage ; tea ; Ginkgo extracts ; protein hydrolysates
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
30/45
Rok: 2008
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Henryk H. Jeleń, Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: The use of electronic and human nose for monitoring rapeseed oil autoxidation
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2008, vol. 110, 1, s. 61-72, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 czerwca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: electronic nose ; sensory profile analysis ; rapeseed oil ; lipid oxidation ; shelf life
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.354
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
31/45
Rok: 2008
Autorzy: A. Siger, M. Nogala-Kałucka
Tytuł: Quantitative changes of minor bioactive constituents in rapeseed oil during refining and hydrogenation
W: North European Olive Oil - Rapeseed Oil : 9th International Conference on Research and Technology, September 25-27, 2008, Toruń, Poland, Abstracts.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 53
Polskie słowa kluczowe: związki bioaktywne ; olej rzepakowy ; rafinacja
Angielskie słowa kluczowe: bioactive compounds ; rapeseed oil ; refining
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
32/45
Rok: 2008
Autorzy: Aleksander Siger, Dominik Kmiecik, Małgorzata Nogala-Kałucka, Józef Korczak, Joanna Kobus
Tytuł: The influence of heating on the content of native tocopherols in rapeseed oil after various stages of processing
W: Oils, Fats and Lipids in the 3rd Millennium: Challenges, Achievements and Perspectives : 6th Euro Fed Lipid Congress, 07-10 September 2008, Athens, Greece, Book of abstracts, List of participants.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2008
Szczegóły: s. 565
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; ogrzewanie ; rafinacja
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; heating ; refining
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
33/45
Rok: 2008
Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Zmiany zawartości natywnych przeciwutleniaczy w nasionach rzepaku podczas procesu tłoczenia i ekstrakcji oleju
Tytuł równoległy: The changes of native antioxidants content in rapeseed during pressing and oil extraction
W: Rośliny oleiste : XXIX Konferencja Naukowa, Poznań, 11-12.03.2008, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin], 2008
Szczegóły: s. 168-170
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; przeciwutleniacze ; tłoczenie ; ekstrakcja
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; antioxidants ; pressing ; extraction
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
34/45
Rok: 2007
Autorzy: H. H. Jeleń, S. Mildner-Szkudlarz, I. Jasińska, E. Wąsowicz
Tytuł: A headspace-SPME-MS method for monitoring rapeseed oil autoxidation
Źródło: J. Am. Oil Chem. Soc. - 2007, vol. 84, iss. 6, s. 509-517, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0003-021X e-ISSN: 1558-9331
Angielskie słowa kluczowe: autoxidation ; HS-SPME-MS ; rapeseed oil ; volatile compounds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.137
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
35/45
Rok: 2006
Autorzy: Dominik Kmiecik, Józef Korczak, Magdalena Rudzińska, Henryk Jeleń
Tytuł: Wpływ procesu smażenia na zawartość steroli i zmiany jakości częściowo uwodornionego oleju rzepakowego
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2006, t. 27, z. 1, s.119-128, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1233-8273 e-ISSN: 2084-5057
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 czerwca 2018], praca została wykonana w ramach projektu KBN nr PZB-KBN-094/P06/2003.
Polskie słowa kluczowe: smażenie ; fitosterole ; olej rzepakowy ; frytki ; kotlety sojowe
Angielskie słowa kluczowe: frying process ; phytosterols ; rapeseed oil ; potato chips ; soya chops
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
36/45
Rok: 2006
Autorzy: Dominik Kmiecik, Józef Korczak
Tytuł: Wpływ procesu smażenia na zawartość steroli i zmiany jakości częściowo uwodornionego oleju rzepakowego
W: Rośliny oleiste : XXVIII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.06.2006, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006
Szczegóły: s. 101-102
Polskie słowa kluczowe: frytki ; kotlety sojowe ; smażenie ; olej rzepakowy ; fitosterole
Angielskie słowa kluczowe: frying process ; phytosterols ; rapeseed oil ; potato chips ; soya chops
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
37/45
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Kania, Michał Michalak, Marek Gogolewski
Tytuł: Zmiany potencjału antyoksydacyjnego w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno i po jednostkowych procesach rafinacji
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2005, t. 38, nr 1, s. 19-26, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; tokoferole ; wygaszanie wolnych rodników ; DPPH ; oleje tłoczone na zimno ; aktywność przeciwutleniająca ; rafinacja
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; tocopherols ; free radical scavenging ; DPPH ; antyradical efficiency ; refining
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
38/45
Rok: 2005
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Józef Korczak, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Changes in phytosterols and their oxidation products during frying of French fries in rapeseed oil
Tytuł równoległy: Zmiany fitosteroli i ich pochodnych utlenionych zachodzące podczas smażenia frytek
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2005, vol. 14/55, no. 4, s. 381-387, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Polskie słowa kluczowe: frytki ; smażenie ; olej rzepakowy ; fitosterole ; oksyfitosterole
Angielskie słowa kluczowe: phytosterols ; oxyphytosterols ; deep frying ; rapeseed oil ; French fries
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
39/45
Rok: 2004
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Józef Korczak, Katarzyna Pacyńska, Aleksander Siger
Tytuł: Badania efektywności przeciwutleniaczy oraz spadku zawartości tokoferoli w układach modelowych w testach utleniania tłuszczów
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2004, t. 25, z. 1, s. 251-262, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; triacyloglicerole ; utlenianie ; przeciwutleniacze ; tokoferole ; ekstrakt z liści rozmarynu
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; triacylglicerols ; tocopherols ; rosemary leaf extract ; DPPH+
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
40/45
Rok: 2004
Autorzy: Bogumiła Kupczyk, Marek Gogolewski, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Przebieg degradacji natywnych tokoferoli w olejach roślinnych wzbogaconych manadionem (wit. K3) pod wpływem promieniowania gamma
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2004, t. 25, z. 2, s. 549-560, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; olej sojowy ; menadion ; tokoferole ; autooksydacja ; promieniowanie gamma
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; soybean oil ; menadione (vit. K3) ; tocopherols ; autoxidation ; gamma-radiation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
41/45
Rok: 2003
Autorzy: Ewa Flaczyk, Józef Korczak, Danuta Górecka
Tytuł: Stabilizacja oleju rzepakowego za pomocą kolagenowych hydrolizatów białkowych
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2003, t. 24, z. 1, s. 67-76, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1233-8273 e-ISSN: 2084-5057
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 czerwca 2018]
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; utlenianie tłuszczu ; przeciwutleniacze ; hydrolizaty białkowe
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; fat oxidation ; antioxidants ; protein hydrolyzates
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
42/45
Rok: 2003
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Katarzyna Pacyńska, Aleksander Siger
Tytuł: Badania nad efektywnością przeciwutleniającą i rozkładem tokoferoli w układach modelowych w testach utleniania tłuszczów
W: Rośliny oleiste : Jubileuszowa XXV Konferencja Naukowa, Poznań, 1-2 kwietnia 2003 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji], 2003
Szczegóły: s. 80
Polskie słowa kluczowe: triacyloglicerole ; olej rzepakowy ; aktywność antyoksydacyjna
Angielskie słowa kluczowe: triacylglicerols ; rapeseed oil ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
43/45
Rok: 2002
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Józef Korczak, Małgorzata Dratwia, Eleonora Lampart-Szczapa, Aleksander Siger
Tytuł: Ocena aktywności, potencjału przeciwutleniającego i redukującego wybranych przeciwutleniaczy oraz ich synergizmu w triacyloglicerolach oleju rzepakowego w warunkach testów przyspieszonych
W: Rośliny oleiste : XXIV Konferencja Naukowa połączona z obchodami 100-lecia urodzin Profesora Felicjana Cieszkowskiego Dembińskiego, Poznań, 16-17.04.2002 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji], 2002
Szczegóły: s. 73-74
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; przeciwutleniacze ; triacyloglicerole
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; antioxidants ; triacylglicerols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
44/45
Rok: 2001
Autorzy: Marzanna Hęś, Józef Korczak, Małgorzata Nogala-Kałucka, Anna Jędrusek-Golińska, Anna Gramza
Tytuł: Przydatność przyspieszonych metod badania trwałości stabilizowanego oleju rzepakowego
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2001, t. 22, z. 2, s. 517-526, bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; utlenianie ; przeciwutleniacze ; oleje stabilizowane ; trwałość ; testy stabilności
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; lipid oxidation ; antioxidants ; stability tests
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
45/45
Rok: 2000
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kalucka, Józef Korczak, Marzanna Hęś, Anna Jędrusek-Golińska, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Sterole z kondensatu po dezodoryzacji oleju rzepakowego jako inhibitory w procesie autooksydacji lipidów.
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2000, t. 21, z. 1, s. 177-186, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: sterole ; olej rzepakowy ; przeciwutleniacze naturalne ; utlenianie tłuszczu
Angielskie słowa kluczowe: sterols ; rapeseed oil ; natural antioxidants ; lipid oxidation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP