logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: POLYPHENOLS
Liczba odnalezionych rekordów: 104



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/104
Rok: 2019
Autorzy: Maciej Kazimierski, Julita Reguła, Marta Molska
Tytuł: Cornelian cherry (Cornus mas L.) - characteristics, nutritional and pro-health properties
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2019, 18 (1), s. 5-12, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 maja 2019].
Angielskie słowa kluczowe: polyphenols ; anthocyanins ; antioxidant substances ; vitamin C
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Inne bazy podające opis:
  • Web of Science Core Collection - Emerging Sources Citation Index

    Adres url:
    DOI:
    2/104
    Rok: 2019
    Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Daria Szymanowska, Oskar Marek Szczepaniak, Anna Gramza-Michałowska, Dominik Kmiecik, Bartosz Kulczyński, Piotr Szulc, Paweł Górnaś
    Tytuł: Composition of polyphenols of asparagus spears (Asparagus officinalis) and their antioxidant potential
    Źródło: Cienc. Rural. - 2019, vol. 49, iss. 4, art. no. e20180863, il., bibliogr., abstr., res.
    p-ISSN: 0103-8478 e-ISSN: 1678-4596
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 kwietnia 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: asparagus cultivars ; antioxidative activity ; flavonols ; phenolic acids ; polyphenols
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.525
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    3/104
    Rok: 2019
    Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Daria Szymanowska, Paulina Maciejewska, Dominik Kmiecik, Anna Gramza-Michałowska, Bartosz Kulczyński, Judyta Cielecka-Piontek
    Tytuł: In vitro screening for acetylcholinesterase and butyrylcholinesterase inhibition and antimicrobial activity of chia seeds (Salvia hispanica)
    Źródło: Electron. J. Biotechnol. [Dokument elektroniczny]. - 2019, vol. 37, s. 1-10, il., bibliogr., abstr.
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0717345818300411?via%3Dihub
    p-ISSN: 0717-3458
    Angielskie słowa kluczowe: acetylcholinesterase inhibition ; antimicrobial potential ; antioxidative properties ; butyrylcholinesterase inhibition ; chia seeds ; food additives ; phenolic acids and flavonols ; polyphenols ; prohealth ; Salvia hispanica
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.881
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    4/104
    Rok: 2018
    Autorzy: Barbara Poniedziałek, Piotr Rzymski, Małgorzata Pięt, Monika Gąsecka, Anna Stroińska, Przemysław Niedzielski, Mirosław Mleczek, Paweł Rzymski, Maciej Wilczak
    Tytuł: Relation between polyphenols, malondialdehyde, antioxidant capacity, lactate dehydrogenase and toxic elements in human colostrum milk
    Źródło: Chemosphere. - 2018, vol. 191, s. 548-554, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0045-6535
    Uwagi: In Progress. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 31 października 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: human colostrum milk ; polyphenols ; malondialdehyde ; toxic elements ; lipid peroxidation ; breastfeeding
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.427
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    5/104
    Rok: 2018
    Autorzy: Hui Cao, Juanying Ou, Lei Chen, Yanbo Zhang, Tomasz Szkudelski, Dominique Delmas, Maria Daglia, Jianbo Xiao
    Tytuł: Dietary polyphenols and type 2 diabetes: Human study and clinical trials
    Źródło: Crit. Rev. Food Sci. Nutr. - [2018], il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1040-8398 e-ISSN: 1549-7852
    Uwagi: Published online: 11 Jul 2018
    Angielskie słowa kluczowe: type 2 diabetes ; polyphenols ; clinical trials ; human study
    Charakt. formalna: PRE
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    6/104
    Rok: 2018
    Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
    Tytuł: Produkty handlowe z bzu czarnego, ocena właściwości bioaktywnych
    Źródło: Przem. Spoż. - 2018, t. 72, 8, s. 70-73, il., bibliogr., abstr., streszcz.
    p-ISSN: 0033-250X e-ISSN: 2449-996X
    Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
    Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; antioxidant activity ; polyphenols ; anthocyanins
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    7/104
    Rok: 2018
    Autorzy: Iwona Golak-Siwulska, Alina Kałużewicz, Tomasz Spiżewski, Krzysztof Sobieralski
    Tytuł: Zawartość związków biologicznie aktywnych w grzybach jadalnych dziko rosnących
    Źródło: Sylwan. - 2018, R. 162, nr 3, s. 238-247, bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0039-7660
    Angielskie słowa kluczowe: edible mushrooms ; health-promoting substances ; polysaccharides ; antioxidants ; polyphenols
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.623
    Praca afiliowana przez UP
    8/104
    Rok: 2018
    Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Artur Szwengiel
    Tytuł: The content of bioactive compounds and cyanogenic glycosides in elderberry fruit, flower and leaf
    W: XII Copernican International Young Scientists Conference : Nicolaus Copernicus University, 28-29 June, 2018, Toruń, Poland.
    Adres wydawniczy: Toruń : Nicolaus Copernicus University, 2018
    Szczegóły: s. 124, bibliogr.
    Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; antioxidant activity ; polyphenols ; anthocyanins ; sambunigrin
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    9/104
    Rok: 2018
    Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Katarzyna Czaczyk, Anna Dobrowolska
    Tytuł: The effect of pre-treatment of fruit pulp on the bioactive and antybacterial proprties of elderberry juice
    W: XII Copernican International Young Scientists Conference : Nicolaus Copernicus University, 28-29 June, 2018, Toruń, Poland.
    Adres wydawniczy: Toruń : Nicolaus Copernicus University, 2018
    Szczegóły: s. 125, bibliogr.
    Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; antioxidant activity ; polyphenols ; anthocyanins ; antibacterial activity
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    10/104
    Rok: 2017
    Autorzy: Anna Przybylska, Kinga Stuper-Szablewska, Juliusz Perkowski
    Tytuł: Zawartość kwasów fenolowych i aktywność przeciwutleniająca pełnoziarnistych produktów przerobu zbóż pochodzących z systemów konwencjonalnego i ekologicznego
    W: Badania naukowe w świetle uwarunkowań turbuletnego otoczenia : Gospodarka - Społeczeństwo - Człowiek / Red. nauk. Joanna Nowakowska-Grunt, Judyta Kabus.
    Adres wydawniczy: Katowice : Wydawnictwo Naukowe Sophia, 2017
    Szczegóły: s. 87-97, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    ISBN: 978-83-65929-09-9
    Polskie słowa kluczowe: polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; produkty pełnoziarniste
    Angielskie słowa kluczowe: polyphenols ; antioxidant activity ; wholemeal
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    11/104
    Rok: 2017
    Autorzy: Iwona Jasińska-Kuligowska, Maciej Kuligowski, Bingzhu Hou
    Tytuł: Changes in bioactive compounds and antioxidative activity during douchi fermentation process
    W: Current trends in commodity science : Food safety and analysis of bioactive substances / Ed. Hanna Śmigielska.
    Adres wydawniczy: Poznań : University of Economics and Business, Faculty of Commodity Science, 2017
    Szczegóły: s. 20-37, il., bibliogr., abstr., streszcz.
    ISBN: 978-83-94206-1-9
    Polskie słowa kluczowe: Douchi ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; żywność funkcjonalna ; jakość żywności ; fermentacja
    Angielskie słowa kluczowe: Douchi ; polyphenols ; antioxidative activity ; functional food ; food quality ; fermentation
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    12/104
    Rok: 2017
    Autorzy: Jolanta Gawałek, Ewa Domian, Antoni Ryniecki, Sławomir Bakier
    Tytuł: Effects of the spray drying conditions of chokeberry (Aronia melanocarpa L.) juice concentrate on the physicochemical properties of powders
    Źródło: Int. J. Food Sci. Technol. - 2017, vol. 52, iss. 9, s. 1933-1941, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0950-5423
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 grudnia 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: carriers ; fruit juices ; physicochemical properties ; polyphenols ; spray drying
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.383
    Punktacja MNiSW: 25.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    13/104
    Rok: 2017
    Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor, Bartosz Kulczyński
    Tytuł: Berries as a potential anti-influenza factor - A review
    Źródło: J. Funct. Foods. - 2017, vol. 37, s. 116-137, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1756-4646
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 marca 2018].
    Angielskie słowa kluczowe: berry fruits ; polyphenols ; polysaccharides ; antioxidants ; influenza ; immunity
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.470
    Punktacja MNiSW: 45.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    14/104
    Rok: 2017
    Autorzy: Dariusz Nowak, Michał Gośliński, Artur Szwengiel
    Tytuł: Multidimensional comparative analysis of phenolic compounds in organic juices with high antioxidant capacity
    Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2017, vol. 97, iss. 8, s. 2657-2663, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 maja 2017].
    Polskie słowa kluczowe: właściwości przeciwutleniające ; polifenole ; jagody ; soki owocowe
    Angielskie słowa kluczowe: antioxidant capacity ; polyphenols ; berries ; juice
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.379
    Punktacja MNiSW: 35.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    Adres url:
    DOI:
    15/104
    Rok: 2017
    Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Dominik Kmiecik, Anna Gramza-Michałowska, Bartosz Kulczyński, Paweł Juszczak
    Tytuł: Applicability of asparagus (Asparagus officinalis L.) as a component of meatloaf
    Tytuł równoległy: Możliwość zastosowania szparagów (Asparagus officinalis L.) jako składnika pieczeni rzymskiej
    Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 1, s. 87-96, il., bibliogr., abstr., streszcz.
    http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_8.pdf
    p-ISSN: 1897-7820
    Uwagi: Nauki o Żywności i Żywieniu.
    Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; szparagi ; polifenole ; mięso ; pieczeń rzymska ; aktywność chelatująca
    Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; asparagus ; polyphenols ; meat ; meatloaf ; chelating activity
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 9.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    16/104
    Rok: 2017
    Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
    Tytuł: Wpływ zabiegów technologicznych i pochodzenia surowca na aktywność przeciwutleniającą i właściwości fizyczno-chemiczne soku z bzu czarnego.
    Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 4, s. 385-395, il., bibliogr., abstr., streszcz.
    https://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_36.pdf
    p-ISSN: 1897-7820
    Uwagi: Nauki o Żywności i Żywieniu.
    Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; sok ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany ; barwa
    Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; juice ; anti-oxidative activity ; polyphenols ; anthocyanins ; colour
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 9.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    17/104
    Rok: 2016
    Autorzy: Bartosz Kulczyński, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Anna Gramza-Michałowska, Dorota Golczak, Józef Korczak
    Tytuł: Antiradical capacity and polyphenol composition of asparagus spears varieties cultivated under different sunlight conditions
    Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2016, 15 (3), s. 267-279, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 listopada 2016].
    Polskie słowa kluczowe: szparagi ; aktywność przeciwutleniająca ; związki bioaktywne ; polifenole ; właściwości przeciwutleniające
    Angielskie słowa kluczowe: asparagus ; antioxidant activity ; bioactive compounds ; polyphenols ; antiradical properties
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    18/104
    Rok: 2016
    Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Bartosz Kulczyński, Yuan Xindi, Małgorzata Gumienna
    Tytuł: Research on the effect of culture time on the kombucha tea beverage's antiradical capacity and sensory value
    Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2016, 15 (4), s. 447-457, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 marca 2017].
    Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; kombucha ; aktywność przeciwutleniająca ; zmiatanie wolnych rodników ; polifenole ; ocena sensoryczna
    Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; kombucha ; antioxidant ; radical scavenging activity ; polyphenols ; sensory value
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    19/104
    Rok: 2016
    Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Dominik Kmiecik
    Tytuł: Functional aspects of antioxidants in traditional food
    W: Functional properties of traditional foods / Ed. Kristberg Kristbergsson, Semih Ötles.
    Adres wydawniczy: New York : Springer Science+Business Media, 2016
    Seria: Integrating Food Science and Engineering Knowledge Into the Food Chain ; vol.12
    Szczegóły: s. 3-7, bibliogr.
    ISBN: 978-1-4899-7660-4
    Liczba arkuszy: 0,4
    Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; bioactive components ; polyphenols ; food
    Charakt. formalna: ZRM
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    20/104
    Rok: 2016
    Autorzy: Anna Gramza-Michałowska
    Tytuł: Functional aspects of tea Camellia sinensis as traditional beverage
    W: Functional properties of traditional foods / Ed. Kristberg Kristbergsson, Semih Ötles.
    Adres wydawniczy: New York : Springer Science+Business Media, 2016
    Seria: Integrating Food Science and Engineering Knowledge Into the Food Chain ; vol.12
    Szczegóły: s. 353-369, il., bibliogr.
    ISBN: 978-1-4899-7660-4
    Liczba arkuszy: 1,35
    Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; health benefits ; polyphenols ; catechins ; caffeine
    Charakt. formalna: ZRM
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    21/104
    Rok: 2016
    Autorzy: Marcin Kidoń, Jerzy Fogiel, Dorota Walkowiak-Tomczak, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Karolina Młynarczyk
    Tytuł: Zastosowanie suszonych wytłoków jabłkowych jako dodatku do produkcji wafli
    W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", 5 lutego 2016 Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
    Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolski, 2016
    Szczegóły: s. 82
    Polskie słowa kluczowe: wafle suche ; wytłoki jabłkowe ; wzbogacanie ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: dry wafers ; apple pomace ; enrichment ; polyphenols
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    22/104
    Rok: 2016
    Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk
    Tytuł: Antioxidant properties of paratha type flat bread enriched with white mulberry leaf extract
    Źródło: Indian J. Tradit. Knowl. - 2016, vol. 15, no. 2, s. 237-244, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0972-5938 e-ISSN: 0975-1068
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 31 marca 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: antioxidant properties ; traditional plant ; flat bread ; functional food ; polyphenols
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.273
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    23/104
    Rok: 2016
    Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
    Tytuł: Właściwości przeciwutleniające handlowych soków z owoców bzu czarnego
    W: Nauka dla środowiska. t. 2 / Red. nauk. Tomasz Cłapa, Emil Mariusz Szymański.
    Adres wydawniczy: Zgorzelec : GSP, 2016
    Szczegóły: s. 38-47, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-944317-0-9
    Uwagi: IV Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców "Nauka dla środowiska przyrodniczego", Poznań, 23-25 kwietnia 2015 r.
    Liczba arkuszy: 0,7
    Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; soki owocowe ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
    Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; juice ; antioxidant activity ; polyphenols ; anthocyanins
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    24/104
    Rok: 2016
    Autorzy: Małgorzata Kujawska, Małgorzata Ewertowska, Teresa Adamska, Ewa Ignatowicz, Anna Gramza-Michałowska, Jadwiga Jodynis-Liebert
    Tytuł: Protective effect of yellow tea extract on N-nitrosodiethylamine-induced liver carcinogenesis
    Źródło: Pharm. Biol. - 2016, vol. 54, iss. 9, s. 1891-1900, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1388-0209 e-ISSN: 1744-5116
    Uwagi: Published online: 03 Feb 2016.
    Angielskie słowa kluczowe: antioxidant enzymes ; chemoprevention ; histopathology ; lipid peroxidation ; oxidative stress ; paraoxonase 1 ; polyphenols
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.916
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    25/104
    Rok: 2016
    Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
    Tytuł: Goji berry (Lycium barbarum): a composition and health effects - a review
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2016, vol. 66, no. 2, s. 67-75, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: Goji berry ; Lycium barbarum ; bioactive compounds ; antioxidants ; polyphenols ; health benefits
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.276
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    26/104
    Rok: 2016
    Autorzy: Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Bartosz Kulczyński, Natalia Okińczyc, Józef Korczak
    Tytuł: Ocena możliwości zastosowania śruty rzepakowej w procesie smażenia zanurzeniowego w aspekcie zmian jakości medium smażalniczego
    Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2016, z. 586, s. 33-43, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 0084-5477
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 czerwca 2017].
    Polskie słowa kluczowe: smażenie ; olej rzepakowy ; stabilność tłuszczu ; śruta rzepakowa ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: deep frying ; rapeseed oil ; fat stability ; rapeseed meal ; polyphenols
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 13.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    27/104
    Rok: 2015
    Autorzy: Marcin Kidoń, Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela
    Tytuł: Bioactive compounds contents in different parts of purple carrot roots
    Źródło: Biotechnol. Food Sci. - 2015, vol. 79, no. 1, s. 66, bibliogr.
    p-ISSN: 2084-0136 e-ISSN: 2299-6818
    Uwagi: Biologicaly active compounds in food: International conference, Łódź, Poland, 15-16 october 2015. Book of abstracts.
    Polskie słowa kluczowe: marchew purpurowa ; polifenole ; antocyjany
    Angielskie słowa kluczowe: purple carrot ; polyphenols ; anthocyanins
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    28/104
    Rok: 2015
    Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Marcin Kidoń, Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela
    Tytuł: Characteristics of bioactive properties of elder flowers
    Źródło: Biotechnol. Food Sci. - 2015, vol. 79, no. 1, s. 33, bibliogr.
    p-ISSN: 2084-0136 e-ISSN: 2299-6818
    Uwagi: Biologicaly active compounds in food: International conference, Łódź, Poland, 15-16 october 2015. Book of abstracts.
    Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; kwiaty ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; flowers ; antioxidant activity ; polyphenols
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    29/104
    Rok: 2015
    Autorzy: Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Dorota Walkowiak-Tomczak, Marcin Kidoń, Karolina Młynarczyk
    Tytuł: Effect of mash treatment on the biological active compounds content in strawberry juices
    Źródło: Biotechnol. Food Sci. - 2015, vol. 79, no. 1, s. 53, bibliogr.
    p-ISSN: 2084-0136 e-ISSN: 2299-6818
    Uwagi: Biologicaly active compounds in food: International conference, Łódź, Poland, 15-16 october 2015. Book of abstracts.
    Polskie słowa kluczowe: sok truskawkowy ; obróbka miazgi ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
    Angielskie słowa kluczowe: strawberry juice ; mash treatment ; antioxidant activity ; polyphenols ; anthocyanins
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    30/104
    Rok: 2015
    Autorzy: Kinga Stuper-Szablewska, Anna Ostrowska, Tomasz Góral, Anna Matysiak, Juliusz Perkowski
    Tytuł: Porównanie aktywności przeciwutleniającej różnych odmian pszenicy ozimej naturalnie porażonej i inokulowanej grzybami z rodzaju Fusarium
    Źródło: Biul. IHAR. - 2015, nr 276, s. 9-18, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0373-7837
    Uwagi: Praca przedstawiona na konferencji IHAR - PIB, Zakopane, 3 lutego 2015 roku. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 stycznia 2016].
    Polskie słowa kluczowe: polifenole ; pszenica ozima ; właściwości przeciwutleniające
    Angielskie słowa kluczowe: polyphenols ; wheat ; antioxidant capacity
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    31/104
    Rok: 2015
    Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Artur Szwengiel, Anna Olejnik, Joanna Rychlik, Jarosław Walkowiak
    Tytuł: Anticancer effect of in vitro digested buckwheat products (Fagopyrum esculentum Moench) on HT-29 human colon cancer celi line
    W: Buckwheat in Europe - History, Culture, Gastronomy and Nutrition : European Regional IBRA Meeting, 10th - 12th December 2015, National Museum of Natural History Luxembourg, Book of Abstracts / Chrstian Ries, Christian Zewen, Ivan Kreft.
    Adres wydawniczy: Luxembourg : National Museum of Natural History Luxembourg, 2015
    Szczegóły: s. 10
    Angielskie słowa kluczowe: Fagopyrum esculentum ; in vivo digestion ; polyphenols ; flavonoids ; thiamine ; amino acids
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    32/104
    Rok: 2015
    Autorzy: Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic, Artur Szwengiel, Hanna Sulewska, Rafał Sobieszczański, Dominika Radzikowska, Anna Brzozowska
    Tytuł: The content of dietary fiber and polyphenols in buckwheat (Fagopyrum tataricum) depending on the morphological parts of the plant
    W: Buckwheat in Europe - History, Culture, Gastronomy and Nutrition : euro-ibra 2015 - European Regional IBRA Meeting, 10th - 12th December 2015, National Museum of Natural History Luxembourg, Book of abstracts / Coord. of abstr. book Chrstian Ries.
    Adres wydawniczy: Luxembourg : Musée national d'histoire naturelle, 2015
    Szczegóły: s. 52
    Angielskie słowa kluczowe: Fagopyrum tataricum ; polyphenols ; dietary fiber ; morphological parts
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    33/104
    Rok: 2015
    Autorzy: Julia Olechnowicz, Joanna Suliburska
    Tytuł: Możliwości zastosowania gorzkiej czekolady i zawartych w niej flawonoidów w profilaktyce i terapii zespołu metabolicznego
    Źródło: Forum Zaburzeń Metab. - 2015, t. 6, nr 2, s. 49-55, bibliogr.
    p-ISSN: 2081-2450 e-ISSN: 2081-531X
    Polskie słowa kluczowe: zespół metaboliczny ; gorzka czekolada ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: metabolic syndrome ; dark chocolate ; polyphenols
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    34/104
    Rok: 2015
    Autorzy: Wiktor Obuchowski, Artur Szwengiel, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Anna Łuczak
    Tytuł: Opracowanie technologii produkcji chleba chrupkiego z pszenżyta, jako nośnika substancji bioaktywnych
    Źródło: Inż. Przetw. Spoż. - 2015, 2/4 (14), s. 24-30, il., bibliogr.
    p-ISSN: 2084-9494 e-ISSN: 2300-2018
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 lutego 2016].
    Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; ekstruzja ; błonnik ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
    Angielskie słowa kluczowe: triticale ; extrusion ; fiber ; polyphenols ; antioxidative activity
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 3.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    35/104
    Rok: 2015
    Autorzy: R. Bieganska-Marecik, E. Radziejewska-Kubzdela, M. Kidon, D. Walkowiak-Tomczak
    Tytuł: The content of phenolic compounds and glucosinolates in novel beverages with the addition of red curly kale and blackcurrant juice
    Źródło: J. EcoAgriTour. - 2015, spec. iss., s. 191
    p-ISSN: 1844-8577
    Uwagi: NEEFood 3rd North and East European Congress on Food, Global and Local Challenges in Food Science and Technology Brasov, Romania, 20 to 23 may 2015. NEEFood Congress 2015. Book of Abstracts
    Angielskie słowa kluczowe: novel beverages ; kale ; apple juice ; polyphenols ; glucosinolates
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    36/104
    Rok: 2015
    Autorzy: D. Walkowiak-Tomczak, M. Kidon, K. Młynarczyk, R. Bieganska-Marecik, E. Radziejewska-Kubzdela
    Tytuł: The effect of plant additives and spices on sensory and chemical properties of chokeberry sweetened juices and drinks
    Źródło: J. EcoAgriTour. - 2015, spec. iss., s. 196
    p-ISSN: 1844-8577
    Uwagi: NEEFood 3rd North and East European Congress on Food, Global and Local Challenges in Food Science and Technology Brasov, Romania, 20 to 23 may 2015. NEEFood Congress 2015. Book of Abstracts
    Angielskie słowa kluczowe: chokeberry ; juice ; elderberry flowers ; cloves ; anthocyanins ; polyphenols ; antioxidant activity
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    37/104
    Rok: 2015
    Autorzy: Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik
    Tytuł: A comparison of the composition and antioxidant capacity of novel beverages with an addition of red cabbage in the frozen, puree and freeze-dried forms
    Źródło: LWT-Food Sci. Technol. - 2015, vol. 62, iss. 1, part 2, s. 821-829, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0023-6438
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 11 maja 2015].
    Angielskie słowa kluczowe: Brassica oleracea ; polyphenols ; glucosinolates ; apple juice
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.711
    Punktacja MNiSW: 35.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    38/104
    Rok: 2015
    Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Aleksander Siger, Dominik Kmiecik
    Tytuł: Wpływ warunków ekstrakcji na wydajność i skład wybranych ekstraktów z liści zielonych i żółtych miłorzębu dwuklapowego.
    Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2015, t. 9, z. 1, art. 9, il., bibliogr.
    http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_9.pdf
    p-ISSN: 1897-7820
    Uwagi: Dział: Nauki i Żywności i Żywieniu
    Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; miłorząb dwuklapowy ; kwasy fenolowe ; widma ekstraktów ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: antioxidant ; Maidenhair tree ; phenolic acids ; extracts spectra ; polyphenols
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 9.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    39/104
    Rok: 2015
    Autorzy: Jolanta Gawałek, Dorota Walkowiak-Tomczak
    Tytuł: Bioaktywność suszonych rozpyłowo soków aronii [*]
    W: Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu : VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Poznań, 28-29 maja 2015 r., Materiały konferencyjne.
    Adres wydawniczy: Poznań : Mags Production Sp. z o.o., 2015
    Szczegóły: s. 38
    Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu", Poznań, 28-29 maja 2015 r.
    Liczba znaków: 2300
    Polskie słowa kluczowe: aronia ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
    Angielskie słowa kluczowe: chokeberry ; polyphenols ; antioxidant activity
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    40/104
    Rok: 2015
    Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk, Klaudia Gutowska
    Tytuł: Warzywa mało znane źródłem związków bioaktywnych [*]
    W: Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu : VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Poznań, 28-29 maja 2015 r., Materiały konferencyjne.
    Adres wydawniczy: Poznań : Mags Production Sp. z o.o., 2015
    Szczegóły: s. 82
    Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu", Poznań, 28-29 maja 2015 r.
    Liczba znaków: 2300
    Polskie słowa kluczowe: warzywa ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
    Angielskie słowa kluczowe: vegetables ; polyphenols ; antioxidant activity
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    41/104
    Rok: 2015
    Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk
    Tytuł: Obecność polifenoli w diecie w aspekcie profilaktyki i wspomagania leczenia nadciśnienia tętniczego
    Źródło: Postępy Diet. Geriatr. Gerontol. - 2015, nr 1, s. 22-31, bibliogr.
    p-ISSN: 2450-6109 e-ISSN: 2450-6117
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 marca 2016].
    Polskie słowa kluczowe: polifenole ; nadciśnienie tętnicze ; promocja zdrowia ; rośliny lecznicze
    Angielskie słowa kluczowe: polyphenols ; hypertension ; health promotion ; medicinal plants
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    42/104
    Rok: 2015
    Autorzy: Marzanna Hęś, Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic, Joanna Kobus-Cisowska, Józef Korczak
    Tytuł: Właściwości przeciwutleniające ekstraktów z ziarniaków gryki i produktów otrzymanych w procesie ich przerobu
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2015, R. 22, nr 1 (98), s. 102-115, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 sierpnia 2015].
    Polskie słowa kluczowe: ziarniaki ; łuska ; otręby ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; gryka
    Angielskie słowa kluczowe: buckwheat grains ; hull ; bran ; polyphenols ; antioxidant activity
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 13.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    43/104
    Rok: 2014
    Autorzy: Wiktor Obuchowski, Miłosz Łuczak, Izabela Pankiewicz
    Tytuł: Makarony wzbogacone w składniki bioaktywne: charakterystyka sensoryczna i żywieniowa
    Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2014, t. 19, nr 3, s. 237-248, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1426-9600
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 września 2015].
    Polskie słowa kluczowe: składniki bioaktywne ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; makarony
    Angielskie słowa kluczowe: bioactive compounds ; polyphenols ; antioxidant activity
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    44/104
    Rok: 2014
    Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Zbigniew Czarnecki, Jan Michniewicz, Jacek Nowak
    Tytuł: The use of broad beans microbial modification for the creation of healthy properties in the extrudate products
    W: Food Science and Technology Excellence for a Sustainable Bioeconomy : 3rd International ISEKI Food Conference, 21-23 May, 2014, Athens, Greece, Book of Abstracts / Ed. Rui Costa, Paola Pittia, Cristina L.M. Silva, Eleni Gogou.
    Adres wydawniczy: Athens : Cosmosware, 2014
    Szczegóły: s. 155
    ISBN: 978-960-89789-8-0
    Polskie słowa kluczowe: bób ; ekstruzja ; modyfikacja mikrobiologiczna ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: broad beans ; extruded ; microbiological modification ; polyphenols
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    45/104
    Rok: 2014
    Autorzy: Marzanna Hęś, Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Agnieszka Drożdżyńska, Elżbieta Gujska
    Tytuł: Effect of boiling in water of barley and buckwheat groats on the antioxidant properties and dietary fiber composition
    Źródło: Plant Foods Hum. Nutr. - 2014, vol. 69, 3, s. 276-282, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0921-9668 e-ISSN: 1573-9104
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 stycznia 2015].
    Polskie słowa kluczowe: kasza jęczmienna ; kasza gryczana ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; błonnik pokarmowy
    Angielskie słowa kluczowe: barley groats ; buckwheat groats ; polyphenols ; antioxidant activity ; dietary fiber
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.976
    Punktacja MNiSW: 35.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    46/104
    Rok: 2014
    Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Marzanna Hęś, Dominik Kmiecik, Małgorzata Kobus-Moryson, Monika Przeor
    Tytuł: Ocena aktywności przeciwutleniającej prób kakao dostępnego na rynku
    Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2014, t. 95, nr 1, s. 138-142, bibliogr.
    p-ISSN: 1895-4316
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 stycznia 2015].
    Polskie słowa kluczowe: kakao ; przeciwutleniacze ; wolne rodniki ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: cocoa ; antioxidants ; free radicals ; polyphenols
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 7.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    47/104
    Rok: 2014
    Autorzy: Maciej Kuligowski, Agnieszka Gorzan, Iwona Jasińska-Kuligowska, Jacek Nowak
    Tytuł: Ocena wpływy obróbki hydrotermicznej i czasu fermentacji na zawartość polifenoli i właściwości antyoksydacyjne produktów tempeh
    Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2014, z. 577, s. 73-82, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0084-5477
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostep: 3 września 2015].
    Polskie słowa kluczowe: tempeh ; fermentacja ; fasola ; właściwości antyoksydacyjne ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: tempeh ; fermentation ; bean ; antioxidative properties ; polyphenols
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 9.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    48/104
    Rok: 2014
    Autorzy: Anna Michalska, Grzegorz Łysiak
    Tytuł: Przydatność do suszenia owoców śliw uprawianych w Polsce w aspekcie przemian związków bioaktywnych i tworzących się produktów reakcji Maillarda
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2014, R. 21, nr 6 (97), s. 29-38, bibliogr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 marca 2015].
    Liczba znaków: 29000
    Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo owoców ; polifenole ; karmelizacja ; produkty reakcji Maillarda ; śliwki
    Angielskie słowa kluczowe: processing of plums ; polyphenols ; caramelisation ; Maillard reaction products
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    49/104
    Rok: 2013
    Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak
    Tytuł: Oxygen radical absorbance capacity of selected food products
    Tytuł równoległy: Zdolność wiązania rodników tlenowych (ORAC) przez składniki wybranych produktów spożywczych
    Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2013, 12 (2), s. 175-180, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 stycznia 2015].
    Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; zdolność wiązania rodników tlenowych ; owoce ; herbata ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; oxygen radical absorbance capacity ; fruits ; tea ; polyphenols
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 10.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    50/104
    Rok: 2013
    Autorzy: Katarzyna Gościnna, Janusz Czapski, Dorota Walkowiak-Tomczak
    Tytuł: Zmiany aktywności przeciwutleniającej, zawartości barwników betalainowych i polifenoli w roztworach koncentratu soku z buraka ćwikłowego podczas ogrzewania
    Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2013, t. 18, nr 4, s. 109-115, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1426-9600
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 stycznia 2015].
    Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; barwniki betalainowe ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; ogrzewanie ; płaszczyzny odpowiedzi
    Angielskie słowa kluczowe: red beet ; betalains ; polyphenols ; antioxidant activity ; heating ; response surface
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    51/104
    Rok: 2013
    Autorzy: Wiktor Obuchowski, Małgorzata Majcher, Agnieszka Makowska, Piotr Kołodziejczyk, Aleksandra Chalcarz, Hanna Paschke
    Tytuł: Makaron jako źródło i nośnik substancji o charakterze bioaktywnym
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2013, t. 46, nr 3, s. 323-330, il., tab., bibliogr.
    p-ISSN: 0365-9445
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 września 2014].
    Polskie słowa kluczowe: makarony ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; błonnik ; dodatki bioaktywne
    Angielskie słowa kluczowe: pasta ; antioxidant activity ; polyphenols ; dietary fibre ; bioactive additives
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    52/104
    Rok: 2013
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Agnieszka Łuczak, Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka
    Tytuł: The application of CdTe quantum dots for polyphenols determination
    W: EuroFoodChem XVII : May 07-10, 2013 Instanbul, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Hamit Köksel.
    Adres wydawniczy: Ankara : Hacettepe University, 2013
    Szczegóły: s. 739, bibliogr.
    ISBN: 978-605-63935-0-1
    Polskie słowa kluczowe: kropki kwantowe ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: quantum dots ; polyphenols
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    53/104
    Rok: 2013
    Autorzy: Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Michał Słodziński, Marcin Kidoń
    Tytuł: Contents of biological active compounds in juice and pomace produced from white cabbage
    W: EuroFoodChem XVII : May 07-10, 2013 Instanbul, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Hamit Köksel.
    Adres wydawniczy: Ankara : Hacettepe University, 2013
    Szczegóły: s. 386
    ISBN: 978-605-63935-0-1
    Polskie słowa kluczowe: kapusta ; glukozynolany ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: cabbage ; glucosinolates ; polyphenols
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    54/104
    Rok: 2013
    Autorzy: Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Michał Słodziński, Marcin Kidoń
    Tytuł: Polyphenols glucosinolate contents and antioxidant activity in juices and pomaces obtained from broccoli cultivar
    W: EuroFoodChem XVII : May 07-10, 2013 Instanbul, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Hamit Köksel.
    Adres wydawniczy: Ankara : Hacettepe University, 2013
    Szczegóły: s. 385
    ISBN: 978-605-63935-0-1
    Polskie słowa kluczowe: brokuł ; glukozynolany ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: broccoli ; glucosinolates ; polyphenols
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    55/104
    Rok: 2013
    Autorzy: Małgorzata Gumienna, Jacek Nowak, Małgorzata Lasik, Artur Szwengiel, Zbigniew Czarnecki, Wiktor Obuchowski
    Tytuł: The use of modified enzyme in the creation of healthy properties of the pasta products obtained from broad beans
    W: EuroFoodChem XVII : May 07-10, 2013 Istanbul, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Hamit Köksel.
    Adres wydawniczy: Ankara : Hacettepe University, 2013
    Szczegóły: s. 394
    ISBN: 978-605-63935-0-1
    Angielskie słowa kluczowe: broad beans ; enzymatic treatment ; polyphenols ; antioxidant activity ; pasta
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    56/104
    Rok: 2013
    Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Joanna Bajerska
    Tytuł: Protective effect of grape by-product-fortified breads against cholesterol/cholic acid diet-induced hypercholesterolaemia in rats
    Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2013, vol. 93, iss. 13, s. 3271-3278, bibliogr.
    p-ISSN: 0022-5142
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 listopada 2013].
    Angielskie słowa kluczowe: grape by-products ; polyphenols ; hypercholesterolemia ; atherogenic index of plasma ; protein digestion ; lipid peroxidation ; rats
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.879
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    57/104
    Rok: 2013
    Autorzy: Joanna Skręty, Anna Gramza-Michałowska
    Tytuł: Plant carrier influence on bioactive compounds availability
    Tytuł równoległy: Wpływ zastosowanego nośnika na dostępność polifenoli z ekstraktów roślinnych
    W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
    Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
    Szczegóły: s. 146-147
    Polskie słowa kluczowe: związki bioaktywne ; babka płesznik ; beta-glukany ; polifenole ogółem ; ekstrakcja
    Angielskie słowa kluczowe: bioactive compounds ; psyllium ; beta-glucane ; polyphenols ; extraction
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG, POL
    Praca afiliowana przez UP
    58/104
    Rok: 2013
    Autorzy: Katarzyna Gościnna, Janusz Czapski, Dorota Walkowiak-Tomczak
    Tytuł: Zmiany aktywności przeciwutleniającej, zawartości barwników betalainowych i polifenoli w roztworach koncentratu soku z buraka ćwikłowego podczas ogrzewania
    Tytuł równoległy: Changes in antioxidant activity, contents of betalains and polyphenols in solutions of red beet concentrate during heating
    W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
    Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
    Szczegóły: s. 182-185
    Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; barwniki betalainowe ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; ogrzewanie ; płaszczyzny odpowiedzi
    Angielskie słowa kluczowe: red beet ; betalains ; polyphenols ; antioxidant activity ; heating ; response surface
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    59/104
    Rok: 2013
    Autorzy: Michał Słodziński, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Marcin Kidoń
    Tytuł: Comparison of the content of the bioactive compounds in external and internal leaves of white and red cabbage
    Źródło: Scientific Work. UFT Plovdiv. - 2013, vol. 60, no. 1, s. 766
    p-ISSN: 1314-7102
    Uwagi: International Scientific Conference "Food Science, Engineering and Technologies 2013", Plovdiv, 18-19 October 2013.
    Polskie słowa kluczowe: kapusta ; składniki bioaktywne ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: cabbage ; bioactive compounds ; polyphenols
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    60/104
    Rok: 2012
    Autorzy: K. Dziedzic, D. Górecka, A. Olejnik, J. Rychlik
    Tytuł: Effect of "in vitro" digestion of buckwheat products on HT colon cancer cells proliferation
    W: 16th World Congress of Food Science and Technology (IUFoST) : August 05-09, 2012 Foz do Iguacu, Parana-Brazil, Final program and abstracts.
    Adres wydawniczy: [Parana] : [b.w.], [2012]
    Szczegóły: [1 s.]
    Angielskie słowa kluczowe: digestion in vitro ; polyphenols ; HT-29 ; colon cancer cells ; buckwheat groats
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    61/104
    Rok: 2012
    Autorzy: Marzanna Hęś, Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic
    Tytuł: Antioxidant properties of extracts from buckwheat by-products
    Tytuł równoległy: Przeciwutleniające właściwości ekstraktów z ubocznych produktów gryki
    Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2012, 11 (2), s. 167-174, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 stycznia 2015].
    Polskie słowa kluczowe: łuska gryczana ; otręby gryczane ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
    Angielskie słowa kluczowe: buckwheat ; hull ; bran ; polyphenols ; antioxidant activity
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 9.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    62/104
    Rok: 2012
    Autorzy: Maciej Kuligowski, Jacek Nowak
    Tytuł: Wpływ obróbki hydrotermicznej nasion na właściwości fasolowego tempeh
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2012, t. 45, nr 3, s. 881-886, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0365-9445
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lutego 2016].
    Polskie słowa kluczowe: fasolowy tempeh ; obróbka hydrotermiczna ; metody ; właściwości antyoksydacyjne ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: bean tempeh ; hydrothermal treatment methods ; antioxidant activity ; polyphenols
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    63/104
    Rok: 2012
    Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak
    Tytuł: Determination of chemical composition of plums during pre-treatment and drying
    Tytuł równoległy: Oznaczanie składu chemicznego śliwek podczas obróbki wstępnej i procesu suszenia
    Źródło: Ecol. Chem. Eng. S. - 2012, vol. 19, no. 1, s. 89-96, il., bibliogr., abstr., streszcz.
    p-ISSN: 1898-6196 e-ISSN: 2084-4549
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 listopada 2017].
    Polskie słowa kluczowe: śliwki ; suszenie ; odwadnianie osmotyczne ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: plums ; drying ; osmotic dehydration ; polyphenols
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.382
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    64/104
    Rok: 2012
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Jarosław Czubiński, Małgorzata Nogala-Kałucka
    Tytuł: The interactions between rapeseed lipoxygenase and native polyphenolic compounds in a model system
    W: Fats, Oils and Lipids: from Science and Technology to Health : 10th Euro Fed Lipid Congress, 23-26 September 2012, Cracow, Poland, Book of abstract.
    Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2012
    Szczegóły: s. 319
    Polskie słowa kluczowe: rzepak ; lipoksygenaza ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; lipoxygenase ; polyphenols
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    65/104
    Rok: 2012
    Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Magdalena Filipczuk, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Magdalena Człapka-Matyasik, Jozef Korczak
    Tytuł: Selected fruit extracts as lipid oxidation process interrupting agents
    W: Proceedings. Science and Technology Innovation for Healthy Cereals and Oils : 14th ICC Cereal and Bread Congress and Forum on Fats and Oils, August 6-9, 2012, Beijing, China.
    Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2012]
    Szczegóły: s. 293
    Angielskie słowa kluczowe: fruits ; polyphenols ; linoleic acid ; liposomes ; antioxidant activity
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    66/104
    Rok: 2012
    Autorzy: Dominik Kmiecik, Anna Gramza-Michałowska, Magdalena Filipczuk, Magdalena Człapka-Matyasik, Joanna Kobus-Cisowska, Józef Korczak
    Tytuł: Selected fruit extracts as source of potential antioxidants in lipid systems
    W: Proceedings. Science and Technology Innovation for Healthy Cereals and Oils : 14th ICC Cereal and Bread Congress and Forum on Fats and Oils, August 6-9, 2012, Beijing, China.
    Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2012]
    Szczegóły: s. 289
    Angielskie słowa kluczowe: fruits ; polyphenols ; Rancimat ; Oxidograph ; oven test ; antioxidant activity
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    67/104
    Rok: 2012
    Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka
    Tytuł: Rzepak - źródło bioaktywnych związków polifenolowych
    Tytuł równoległy: Rapeseed as a source of bioactive polyphenolic compounds
    W: Rośliny Oleiste : XXXI Konferencja Naukowa, Poznań, 17-18.04.2012, Streszczenia.
    Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2012
    Szczegóły: s. 24-25
    Polskie słowa kluczowe: rzepak ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; polyphenols
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    68/104
    Rok: 2011
    Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Magdalena Człapka-Matyasik
    Tytuł: Evaluation of the antiradical potential of fruit and vegetable snacks
    Tytuł równoległy: Potencjał przeciwrodnikowy przekąsek z owoców i warzyw
    Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2011, 10 (1), s. 61-72, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 sierpnia 2016].
    Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; DPPH ; ABTS+ ; owoce ; polifenole ; rodniki ; przekąski ; warzywa
    Angielskie słowa kluczowe: antioxidant ; DPPH ; ABTS+ ; fruits ; polyphenols ; radicals ; snacks ; vegetables
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 9.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    69/104
    Rok: 2011
    Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Zbigniew Czarnecki
    Tytuł: Bioconversion of grape and chokeberry wine polyphenols during simulated gastrointestinal in vitro digestion
    Źródło: Int. J. Food Sci. Nutr. - 2011, vol. 62, no. 3, s. 226-233, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0963-7486
    Angielskie słowa kluczowe: polyphenols ; grape ; chokeberry ; wine ; gastrointestinal tract model
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.151
    Punktacja MNiSW: 25.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    70/104
    Rok: 2011
    Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Małgorzata Jezierska, Lucyna Wałęsa, Andrzej Sidor
    Tytuł: Antioxidant potential of tea extract Camellia sinensis influenced by Rosaceae and Oxycoccaceae family fruit extracts
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl.1, s. 64
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 października 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: polyphenols ; fruits ; ascorbic acid ; anthocyanins ; DPPH ; ABTS+ ; antioxidant activity
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    71/104
    Rok: 2011
    Autorzy: Małgorzata Jezierska, Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor
    Tytuł: Evaluation of selected fruits extracts from Rutheacae and Punicaceae family influence on tea Camellia sinensis extracts antioxidant potential
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl.1, s. 108
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 października 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: fruits ; polyphenols ; ascorbic acid ; anthocyanins ; free radicals ; DPPH ; ABTS+ ; antioxidant activity
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    72/104
    Rok: 2011
    Autorzy: Magdalena Człapka-Matyasik, Anna Gramza-Michałowska, Małgorzata Fejfer, Jan Jeszka
    Tytuł: Total antioxidant capacity and total polyphenol content of the selected plant products measured by DPPH, ABTS and Folin-Ciocalteu methods
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl.1, s. 65
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 października 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: antioxidant potential ; polyphenols ; plant food ; DPPH ; ABTS ; Folin-Ciocalteu assay
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    73/104
    Rok: 2011
    Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk
    Tytuł: Wpływ temperatury suszenia pędów i liści morwy białej (Morus alba) na aktywność przeciwutleniającą
    Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2011, z. 569, s. 277-283, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0084-5477
    Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Współczesne trendy w przemysłowej produkcji żywności. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 grudnia 2014].
    Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; morwa biała ; pędy ; liście ; polifenole ; temperatura suszenia
    Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; Morus alba ; shoots ; leaves ; polyphenols
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    74/104
    Rok: 2010
    Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Grzegorz Łysiak
    Tytuł: Effect of storage time on contents of polyphenolic compounds in selected cultivars of plum (Prunus domestica L.)
    Tytuł równoległy: Wpływ czasu przechowywania na zawartość związków polifenolowych w wybranych odmianach śliwek (Prunus domestica L.)
    Źródło: Ecol. Chem. Eng. A. - 2010, vol. 17, no. 9, s. 1197-1202, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1898-6188 e-ISSN: 2084-4530
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 kwietnia 2015].
    Liczba znaków: 16400
    Polskie słowa kluczowe: śliwki ; polifenole ; przechowywanie
    Angielskie słowa kluczowe: plum ; polyphenols ; storage
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 9.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    75/104
    Rok: 2010
    Autorzy: Jacek Nowak, Filip Żuk, Małgorzata Lasik, Małgorzata Gumienna
    Tytuł: Właściwości przeciwutleniające piw domowych różnych typów i odpowiadających im piw przemysłowych
    Źródło: Pamięt. Puł. - 2010, z. 152, s. 175-181, bibliogr.
    p-ISSN: 0552-9778
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lutego 2016].
    Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; słód ; piwo domowe ; piwo przemysłowe
    Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; polyphenols ; malt ; home made beer ; commercial beer
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    76/104
    Rok: 2010
    Autorzy: Anna Gramza-Michałowska
    Tytuł: Herbata aromatyczny napój czy superantyoksydant?
    Źródło: Przem. Spoż. - 2010, t. 64, 6, s. 32-36, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0033-250X
    Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; polifenole ; katechiny ; potencjał przeciwutleniający
    Angielskie słowa kluczowe: tea leaves ; Camellia sinensis ; polyphenols ; catechins ; antioxidant potential
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    77/104
    Rok: 2009
    Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Zbigniew Czarnecki
    Tytuł: The influence of the in vitro digestion process conditions on the phenolic compounds of wine
    W: 4th International Conference on Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 24-25 September 2009.
    Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, [2009]
    Szczegóły: s. 74
    ISBN: 978-83-60574-65-2
    Angielskie słowa kluczowe: intestinal microflora ; polyphenols ; antioxidative activity ; wine
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    78/104
    Rok: 2009
    Autorzy: Marcin Kidoń, Janusz Czapski
    Tytuł: Ocena zmian zawartości składników bioaktywnych oraz zdolności antyoksydacyjnej soków z marchwi purpurowej podczas przechowywania
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2009, t. 42, nr 3, s. 848-853, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 0365-9445
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 grudnia 2017].
    Polskie słowa kluczowe: marchew purpurowa ; antocyjany ; polifenole ; zdolność antyoksydacyjna
    Angielskie słowa kluczowe: purple carrot ; anthocyanin ; polyphenols ; antioxidant capacity
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    79/104
    Rok: 2009
    Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Zbigniew Czarnecki
    Tytuł: Influence of plant extracts addition on the antioxidative properties of products obtained from green lentil seeds during in vitro digestion process
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2009, vol. 59, no. 4, s. 295-298, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 maja 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: intestinal microflora ; polyphenols ; antioxidative activity ; green lentil seeds
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    80/104
    Rok: 2008
    Autorzy: Jacek Nowak, Mateusz Korzec, Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik
    Tytuł: Ocena wpływu technologii produkcji piwa i czasu przechowywania na zawartość polifenoli i właściwości przeciwutleniające piw przemysłowych i domowych
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2008, t. 41, nr 3, s. 792-796, bibliogr.
    p-ISSN: 0365-9445
    Polskie słowa kluczowe: piwo ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; przechowywanie
    Angielskie słowa kluczowe: beer ; polyphenols ; antioxidant activity ; storing
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    81/104
    Rok: 2008
    Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
    Tytuł: Wpływ procesów biologicznych na aktywność antyoksydacyjną wybranych nasion roślin strączkowych
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2008, t. 41, nr 3, s. 553-557, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0365-9445
    Polskie słowa kluczowe: fermentacja mlekowa ; kiełkowanie ; polifenole ; aktywność antyoksydacyjna
    Angielskie słowa kluczowe: lactic fermentation ; germination process ; polyphenols ; antioxidant activity
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    82/104
    Rok: 2008
    Autorzy: Kamila Goderska, Małgorzata Gumienna, Zbigniew Czarnecki
    Tytuł: Release of phenolic compounds from bean flour, bean-derived chips and black chokeberry juice and changes in their antioxidant activity during digestion in an in vitro gastrointestinal model
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2008, vol. 58, no. 4, s. 497-501, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 lutego 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: gastrointestinal tract ; digestion in vitro ; polyphenols ; antioxidants
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    83/104
    Rok: 2007
    Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak, Marzanna Hęś
    Tytuł: Purification process influence on green tea extracts' polyphenol content and antioxidant activity
    Tytuł równoległy: Wpływ procesów oczyszczania na aktywność przeciwutleniającą ekstraktu zielonej herbaty
    Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2007, 6 (2), s. 41-48, bibliogr.
    p-ISSN: 1644-0730
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 sierpnia 2016].
    Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; ekstrakt etanolowy ; aktywność przeciwutleniająca ; kwas linolowy ; polifenole ; aktywność przeciwrodnikowa ; DPPH ; oczyszczanie
    Angielskie słowa kluczowe: green tea ; Camellia sinensis ; ethanolic extract ; antioxidant activity ; linoleic acid emulsion ; polyphenols ; antiradical activity ; DPPH ; purification
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    84/104
    Rok: 2007
    Autorzy: Anna Gramza-Michalowska, Jozef Korczak, Julita Regula
    Tytuł: Use of plant extracts in summer and winter season butter oxidative stability improvement
    Źródło: Asia Pac. J. Clin. Nutr. - 2007, vol. 16, suppl. 1, s. 85-88, bibliogr.
    p-ISSN: 0964-7058
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: tea leaves ; Camellia sinensis ; tea extracts ; polyphenols ; butter ; Rancimat ; Oxidograph ; lipid stability
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.180
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    85/104
    Rok: 2007
    Autorzy: Anna Gramza-Michalowska, Julita Regula
    Tytuł: Use of tea extracts (Camelia sinensis) in jelly candies as polyphenols sources in human diet
    Źródło: Asia Pac. J. Clin. Nutr. - 2007, vol. 16, suppl. 1, s. 43-46, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0964-7058
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: tea leaves ; Camellia sinensis ; tea extracts ; polyphenols ; sweet jellies ; sensory analysis ; consumer acceptance
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.180
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    86/104
    Rok: 2007
    Autorzy: A. Gramza-Michalowska, J. Bajerska-Jarzebowska
    Tytuł: Leaves of Camellia sinensis: ordinary brewing plant or super antioxidant source?
    Źródło: Food. - 2007, vol. 1, no. 1, s. 56-64, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1749-7140
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 sierpnia 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; polyphenols ; catechins ; antioxidant activity ; bioavailability
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    87/104
    Rok: 2007
    Autorzy: M. Gumienna, J. Nowak, K. Goderska, Z. Czarnecki
    Tytuł: Changes of natural food antioxidants in the intestinal tract and its influence on human faecal microflora
    Źródło: Microb. Ecol. Health Dis. - 2007, vol. 19, no 1, s. 28-29
    p-ISSN: 0891-060X
    Uwagi: Abstracts of the 2007 Conference on Gastrointestinal Function, Chicago, Illinois, USA. April 16-18th, 2007. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 kwietnia 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: polyphenols ; antioxidant activity ; faecal human microbiota
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    88/104
    Rok: 2007
    Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik-Kurdyś, Zbigniew Czarnecki
    Tytuł: Effect of plant extracts addition on phenolic compounds activity and intestinal microflora increase in the gastrointestinal tract model
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2007, vol. 57, no. 4 (A), s. 219-223, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: intestinal microflora ; polyphenols ; antioxidative activity ; legumes seeds
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    89/104
    Rok: 2007
    Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Izabela Kossowska, Małgorzata Nogala-Kałucka, Marlena Malinowska, Aleksander Siger
    Tytuł: Związki polifenolowe ekstrudowanych preparatów łubinowych
    Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2007, z. 522, s. 393-397, bibliogr.
    p-ISSN: 0084-5477
    Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Strategie wykorzystania roślin strączkowych.
    Polskie słowa kluczowe: łubin ; ekstruzja ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: lupin ; extrusion ; polyphenols
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    90/104
    Rok: 2007
    Autorzy: Joanna Kobus, Ewa Flaczyk
    Tytuł: Optymalizacja procesu acetonowo-wodnej ekstrakcji naturalnych przeciutleniaczy z liści Gingko biloba
    Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1430-1434, lbibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 0209-164X
    Polskie słowa kluczowe: Gingko biloba ; ekstrakcja acetonowo-wodna ; DPPH ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: Gingko biloba ; acethone-water extraction ; DPPH ; polyphenols
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 2.000
    Praca afiliowana przez UP
    91/104
    Rok: 2007
    Autorzy: Joanna Kobus, Ewa Flaczyk
    Tytuł: Porównanie potencjału antyoksydacyjnego ekstraktów wodnych z liści morwy białej oraz z miłorzębu dwuklapowego
    Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1382-1386, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 0209-164X
    Polskie słowa kluczowe: Ginkgo biloba ; Morus alba ; DPPH ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: Ginkgo biloba ; Morus alba ; DPPH ; polyphenols
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 2.000
    Praca afiliowana przez UP
    92/104
    Rok: 2007
    Autorzy: Marzanna Hęś, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Gramza-Michałowska, Anna Jędrusek-Golińska
    Tytuł: Zdolność ekstraktów z kaszy jęczmiennej i gryczanej do chelatowania jonów żelaza (II)
    Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1387-1491, bibliogr.
    p-ISSN: 0209-164X
    Polskie słowa kluczowe: kasza gryczana ; kasza jęczmienna ; polifenole ; aktywność chelatująca
    Angielskie słowa kluczowe: barley groats ; buckwheat groats ; polyphenols ; chelating activity
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 2.000
    Praca afiliowana przez UP
    93/104
    Rok: 2007
    Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
    Tytuł: Zmiany zawartości wybranych składników żywności w produktach otrzymanych z nasion roślin strączkowych pod wpływem obróbki biotechnologicznej
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2007, R. 14, nr 6 (55), s. 159-169, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2016].
    Polskie słowa kluczowe: fasola czerwona ; soczewica zielona ; bób ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
    Angielskie słowa kluczowe: red bean ; green lentil ; broad bean ; lactic fermentation ; extrusion ; polyphenols ; antioxidant activity
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    94/104
    Rok: 2006
    Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
    Tytuł: Wpływ warunków przechowywania produktów otrzymanych z nasion roślin strączkowych na zmiany aktywności antyoksydacyjnej
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 183-188, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0365-9445
    Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
    Polskie słowa kluczowe: groch ; fasola ; nasiona ; produkty fermentowane ; przechowywanie ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
    Angielskie słowa kluczowe: lactic fermentation ; extrusion ; storage ; polyphenols ; antioxidant activity
    Charakt. formalna: PRZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    95/104
    Rok: 2006
    Autorzy: Anna Gramza, Santosh Khokhar, Shihikura Yoko, Anna Gliszczyńska-Swiglo, Marzanna Hes, Jozef Korczak
    Tytuł: Antioxidant activity of tea extracts in lipids and correlation with polyphenol content
    Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2006, vol. 108, 4, s. 351-362, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 sierpnia 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: tea extracts ; polyphenols ; catechins ; antioxidant activity ; lipids ; Rancimat
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.184
    Punktacja MNiSW: 24.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    96/104
    Rok: 2006
    Autorzy: Marzanna Hęś, Józef Korczak, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka
    Tytuł: Przeciwutleniające właściwości ekstraktów z kaszy gryczanej
    Źródło: Fragm. Agron. - 2006, R. 23, nr 1 (89), s. 57- 67, tab., bibliogr.
    p-ISSN: 0860-4088
    Polskie słowa kluczowe: kasza gryczana ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
    Angielskie słowa kluczowe: buckwheat groats ; polyphenols ; antioxidant activity
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    97/104
    Rok: 2006
    Autorzy: Małgorzata Gumienna, Kamila Goderska, Jacek Nowak, Zbigniew Czarnecki
    Tytuł: Changes in the antioxidative activities of bean products and intestinal microflora in the model of the gastrointestinal tract "in vitro"
    Tytuł równoległy: Zmiany aktywności antyoksydacyjnej produktów z fasoli oraz mikroflory jelitowej w modelu przewodu pokarmowego "in vitro"
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2006, vol. 15/56, SI 2, s. 29-32, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: intestinal microflora ; polyphenols ; antioxidative activity
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    98/104
    Rok: 2006
    Autorzy: Magdalena Rudzińska, Ewa Flaczyk, Joanna Kobus
    Tytuł: Zmiany zawartości polifenoli, steroli i skwalenu oraz stabilność oksydacyjna oliwy "extra virgin" po przechowywaniu
    W: Rośliny oleiste : XXVIII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.06.2006, Streszczenia.
    Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006
    Szczegóły: s. 111-112
    Polskie słowa kluczowe: oliwa z oliwek ; przechowywanie ; stabilność oksydacyjna ; polifenole ; sterole ; skwalen
    Angielskie słowa kluczowe: "extra virgin" olive oil ; oxidative stability ; polyphenols ; sterols ; squalene
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    99/104
    Rok: 2005
    Autorzy: Anna Gramza, Rafał W. Wójciak, Józef Korczak, Marzanna Hęś, Julia Wiśniewska, Zbigniew Krejpcio
    Tytuł: Influence of the Fe and Cu presence in tea extracts on antioxidant activity
    Źródło: Electron. J. Pol. Agric. Univ. [Dokument elektroniczny]. - 2005, vol. 8, iss. 4, art. 30, il., bibliogr.
    http://www.ejpau.media.pl/volume8/issue4/art-30.html
    e-ISSN: 1505-0297
    Uwagi: Topic: Food Science and Technology.
    Angielskie słowa kluczowe: tea extracts ; Camellia sinensis ; Cu ; Fe ; polyphenols ; sunflower oil ; Rancimat test
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    100/104
    Rok: 2005
    Autorzy: A. Gramza, K. Pawlak-Lemańska, J. Korczak, E. Wąsowicz, M. Rudzińska
    Tytuł: Tea extracts as free radical scavengers
    Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2005, vol. 14, no. 6, s. 861-867, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1230-1485
    Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum EBSCO (baza Academic Search Complete)
    Polskie słowa kluczowe: wolne rodniki ; ABTS+ ; DPPH ; zmiatacze wolnych rodników ; herbata czarna ; herbata zielona ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
    Angielskie słowa kluczowe: free radical ; ABTS+ ; DPPH ; radical scavengers ; green tea extract ; black tee extract ; polyphenols ; antioxidant activity
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.352
    Punktacja MNiSW: 10.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    101/104
    Rok: 2005
    Autorzy: Anna Gramza, Józef Korczak, Ryszard Amarowicz
    Tytuł: Tea polyphenols - their antioxidant properties and biological activity - a review
    Tytuł równoległy: Polifenole herbaty - ich właściwości przeciwutleniające i aktywność biologiczna - artykuł przeglądowy
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2005, vol. 14/55, no. 3, s. 219-235, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 sierpnia 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; polyphenols ; catechins ; antioxidant activity ; antimicrobial activity ; antimutagenic properties ; anticarcinogenic properties
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    102/104
    Rok: 2005
    Autorzy: Anna Gramza, Julita Reguła, Marek Siwulski, Józef Korczak
    Tytuł: Chelating activity of shiitake and oyster mushrooms
    Tytuł równoległy: Zdolności chelatujące ekstraktów grzybów shiitake oraz boczniaka ostrygowatego
    Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2005, R. 32, supl. 1, cz. 2, s. 1158-1163, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0209-164X
    Polskie słowa kluczowe: grzyby ; ekstrakt grzybowy ; aktywność chelatująca ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: mushroom ; mushroom extracts ; chelating activity ; polyphenols
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    103/104
    Rok: 2005
    Autorzy: Anna Gramza, Józef Korczak, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Dominik Kmiecik
    Tytuł: Fe2+ ions chelating activity of tea infusions
    Tytuł równoległy: Aktywność naparów herbaty w procesie chelatowania jonów Fe2+
    Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2005, R. 32, supl. 1, cz. 2, s. 1140-1144, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0209-164X
    Polskie słowa kluczowe: napary herbaty ; aktywność chelatująca ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: tea infusions ; chelating activity ; polyphenols
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    104/104
    Rok: 2005
    Autorzy: Anna Gramza, Józef Korczak, Rafał Wójciak, Zbigniew Krejpcio, Marzanna Hęś, Anna Jędrusek-Golińska
    Tytuł: Influence of Fe2+ on antioxidant activity of tea extracts
    Tytuł równoległy: Wpływ dodatku Fe2+ na aktywność przeciwutleniającą ekstraktów z herbaty
    Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2005, R. 32, supl. 1, cz. 2, s. 1135-1139, bibliogr.
    p-ISSN: 0209-164X
    Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; wyciągi z herbaty ; herbata czarna ; herbata zielona ; działanie przeciwutleniające ; polifenole ; utlenianie tłuszczu ; Oksydograf
    Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; tea extracts ; black tea ; green tea ; antioxidative activity ; polyphenols ; lipid oxidation ; Oxidograph
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP