logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES
Liczba odnalezionych rekordów: 25



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/25
Rok: 2019
Autorzy: Agata Stachowiak-Wencek, Magdalena Zborowska, Małgorzata Walkowiak, Hanna Waliszewska, Bogusława Waliszewska
Tytuł: Utilization of post-fermentation maize waste by thermal conversion
Źródło: Drewno. - 2019, vol. 62, nr 204, [12 s.], il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-3985
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 września 2019].
Angielskie słowa kluczowe: maize waste ; physicochemical properties ; chemical hydrolysis ; mechanical-thermal extrusion
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.857
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/25
Rok: 2019
Autorzy: Łukasz Klapiszewski, Tadeusz J. Szalaty, Adam Kubiak, Andrzej Skrzypczak, Anna Dobrowolska, Katarzyna Czaczyk, Teofil Jesionowski
Tytuł: The controlled oxidation of kraft lignin in mild conditions using ionic liquid as a crucial point in fabrication of antibacterial hybrid materials
Źródło: J. Mol. Liq. - 2019, vol. 274, s. 370-378, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0167-7322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 listopada 2018].
Angielskie słowa kluczowe: lignin ; ionic liquid ; hybrid materials ; physicochemical properties ; morphological properties ; antibacterial activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.561
Punktacja MNiSW: 100.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/25
Rok: 2019
Autorzy: Agnieszka Wolna-Maruwka, Jacek Dach, Rafaela Cáceres, Wojciech Czekała, Alicja Niewiadomska, Damian Janczak, Anna Budka
Tytuł: An effective method of utilizing vegetable waste in the form of carriers for Trichoderma strains with phytosanitary properties
Źródło: Sci. Total Environ. - 2019, vol. 671, s. 795-804, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0048-9697
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 kwietnia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: compost ; physicochemical properties ; fungi survival test
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.589
Punktacja MNiSW: 140.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/25
Rok: 2018
Autorzy: R. Mirski, D. Dziurka, A. Trociński
Tytuł: The influence of chip quality on the physicomechanical properties of particleboards
W: Proceedings of the 14th annual meeting of the Northern European Network for Wood Science and Engineering (WSE2018) : October 2-3, 2018 Tallinn, Estonia / Ed. by Heikko Kallakas.
Adres wydawniczy: Tallinn : Tallinn University of Technology, 2018
Szczegóły: s. 60
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 października 2019].
Angielskie słowa kluczowe: particleboards ; chip quality ; physicochemical properties
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/25
Rok: 2017
Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Paulina Maciejewska, Jacek Lewandowicz, Hanna M. Baranowska
Tytuł: Quality od food emulsions stabilized by resistant starches
W: Current trends in commodity science : 14th IComSC'17, 19th-22nd June 2017, Poznań, Poland, Book of abstracts / Eds. Daniela Gwiazdowska, Urszula Samotyja, Krzysztof Juś.
Adres wydawniczy: Poznań : Faculty of Commodity Science Poznań University of Economics and Business, 2017
Szczegóły: s. 81
ISBN: 978-83-943304-7-7
Uwagi: 14th International Commodity Science Conference - Current Trends in Commodity Science, Faculty of Commodity Science, Poznan University of Economics and Business, 19th-22nd June 2017.
Angielskie słowa kluczowe: resistant starch ; emulsion ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
6/25
Rok: 2017
Autorzy: Jolanta Gawałek, Ewa Domian, Antoni Ryniecki, Sławomir Bakier
Tytuł: Effects of the spray drying conditions of chokeberry (Aronia melanocarpa L.) juice concentrate on the physicochemical properties of powders
Źródło: Int. J. Food Sci. Technol. - 2017, vol. 52, iss. 9, s. 1933-1941, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0950-5423
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 grudnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: carriers ; fruit juices ; physicochemical properties ; polyphenols ; spray drying
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.383
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/25
Rok: 2017
Autorzy: Agnieszka Rękas, Aleksander Siger, Małgorzata Wroniak, Iwona Ścibisz, Dorota Derewiaka, Andrzej Anders
Tytuł: Dehulling and microwave pretreatment effects on the physicochemical composition and antioxidant capacity of virgin rapeseed oil
Źródło: J. Food Sci. Technol. - Mysore. - 2017, vol. 54, iss. 3, s. 627-638, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-1155 e-ISSN: 0975-8402
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 kwietnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: bioactive compounds ; dehulling ; microwave treatment ; physicochemical properties ; radical scavenging activity ; rapeseed oil
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.797
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/25
Rok: 2016
Autorzy: René Herrera, Tomasz Krystofiak, Jalel Labidi, Rodrigo Llano-Ponte
Tytuł: Characterization of thermally modified wood at different industrial conditions
Źródło: Drewno. - 2016, vol. 59, nr 197, s. 151-164, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-3985
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 października 2016].
Angielskie słowa kluczowe: thermal modification ; physicochemical properties ; European ash wood
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.642
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/25
Rok: 2016
Autorzy: Waldemar Spychalski, Andrzej Mocek, Mirosława Gilewska, Wojciech Owczarzak, Krzysztof Otremba
Tytuł: Możliwości rekultywacji i wykorzystania rolniczego gruntów pogórniczych na przykładzie doświadczenia prowadzonego na zwałowisku odkrywki węgla brunatnego Pątnów / Waldemar Spychalski, Andrzej Mocek, Mirosława Gilewska, Wojciech Owczarzak, Krzysztof Otremba
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016. - 136 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-839-1
Liczba arkuszy: 13,8
Polskie słowa kluczowe: rekultywacja rolnicza ; grunty pogórnicze ; właściwości fizykochemiczne ; makroelementy
Angielskie słowa kluczowe: recultivation ; post-mining soils ; physicochemical properties ; macroelements
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
10/25
Rok: 2016
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul, Joanna Teichert, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Charakterystyka podstawowych składników mleka klaczy
Źródło: Prz. Mlecz. - 2016, 2, s. 45-50, il., bibliogr.
p-ISSN: 0478-6599
Polskie słowa kluczowe: mleko klaczy ; mleko krowie ; mleko kobiece ; lipidy ; związki azotowe ; węglowodany ; substancje mineralne ; witaminy ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: mare's milk ; cow's milk ; human's milk ; lipids ; nitrogenous compounds ; carbohydrates ; minerals ; vitamins ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/25
Rok: 2015
Autorzy: Grażyna Czyżak-Runowska, Jacek Wójtowski, Sylwia Bielińska-Nowak, Marian Pietrzak
Tytuł: Cechy fizykochemiczne sera oraz serwatki z mleka owczego
W: Obecne i przyszłościowe wykorzystanie ras owiec wytworzonych w Polsce po II wojnie światowej : Konferencja naukowa: poświęcona pamięci Profesora Zdzisława Śliwy, twórcy nowych ras owiec, w 20. rocznicę śmierci, Poznań, 24-25 czerwca 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2015
Szczegóły: s. 57
Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; sery owcze ; serwatka ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: sheep's milk ; sheep's cheese ; whey ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/25
Rok: 2015
Autorzy: Magdalena Szymańska, Tomasz Sosulski, Ewa Szara, Krzysztof Pilarski
Tytuł: Technologie przetwarzania pofermentu z biogazowni oraz właściwości fizykochemiczne otrzymanych produktów
Tytuł równoległy: Conversion and properties of anaerobic digestates from biogas production
Źródło: Przem. Chem. - 2015, t. 94, nr 8, s. 1419-1423, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-2496
Polskie słowa kluczowe: odpady pofermentacyjne ; biogazownie ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: anaerobic digestates ; biogas plant ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.367
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
13/25
Rok: 2014
Autorzy: Joanna Jordanowska, Monika Jakubus
Tytuł: Evaluation of effectiveness technological process of water purification exemplified on modernized Water Treatment Plant at Otoczna
Tytuł równoległy: Ocena efektywności procesów technologicznych uzdatniania wody na przykładzie zmodernizowanej Stacji w Otocznej
Źródło: Civil Environ. Eng. Rep. - 2014, 13 (2), s. 49-62, il., bibliogr.
p-ISSN: 2080-5187
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 11 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: wody podziemne ; odmanganianie ; usuwanie żelaza ; stacje uzdatniania wody ; woda pitna ; właściwości fizykochemiczne ; właściwości organoleptyczne
Angielskie słowa kluczowe: groundwater ; treated water ; iron removal process ; manganese removal process ; physicochemical properties ; organoleptic properties ; drinking water
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
Adres url:
DOI:
14/25
Rok: 2014
Autorzy: Robert Borowiak, Grzegorz Leśnierowski
Tytuł: Physicochemical properties of lysozyme modified thermally with dextran
W: Food Science Horizon 2014 : 19th Conference of Young Researchers Sections of Polish Society of Food Technologists, 3rd International Conference, 7-9 May 2014, Warsaw, Poland, Book of abstracts / Ed. by Bartosz Kruszewski.
Adres wydawniczy: [Warszawa] : [b.m.], [2014]
Szczegóły: s. 131
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; dextran ; modification ; oligomers ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
15/25
Rok: 2012
Autorzy: Monika Jakubus, Zbigniew Kaczmarek, Agnieszka Wolna-Maruwka
Tytuł: Changes of some selected soil properties incubated with the addition of agar, starch and Effective Microorganism
Tytuł równoległy: Zmiany wybranych właściwości gleby inkubowanej z dodatkiem agaru, skrobi i Efektywnych Mikroorganizmów
Źródło: Ecol. Chem. Eng. A. - 2012, vol. 19, no. 1/2, s. 61-68, bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1898-6188 e-ISSN: 2084-4530
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 czerwca 2019].
Polskie słowa kluczowe: Efektywne Mikroorganizmy ; agar ; skrobia ; gleby ; właściwości fizykochemiczne ; właściwości chemiczne
Angielskie słowa kluczowe: effective microorganisms ; agar ; starch ; soil properties ; physicochemical properties ; chemical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
16/25
Rok: 2012
Autorzy: Irena Małecka, Dorota Swędrzyńska, Andrzej Blecharczyk, Marzena Dytman-Hagedorn
Tytuł: Wpływ systemów uprawy roli pod groch na właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne gleb
Źródło: Fragm. Agron. - 2012, R. 29, nr 4, s. 106-116, il., bibliogr.
p-ISSN: 0860-4088
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 24 października 2013].
Polskie słowa kluczowe: uprawa roli ; systemy uprawy ; gleby ; właściwości fizykochemiczne ; liczebność mikroorganizmów ; aktywność enzymatyczna
Angielskie słowa kluczowe: tillage system ; soil ; physicochemical properties ; microbial population ; enzymatic activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/25
Rok: 2012
Autorzy: Irena Małecka, Andrzej Blecharczyk, Zuzanna Sawinska, Tomasz Dobrzeniecki
Tytuł: The effect of various long-term tillage systems on soil properties and spring barley yield
Źródło: Turk. J. Agric. For. - 2012, vol. 36, iss. 2, s. 217-226, il., bibliogr.
p-ISSN: 1300-011X
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 19 czerwca 2013].
Polskie słowa kluczowe: uprawa roli ; systemy uprawy ; gleby ; właściwości fizykochemiczne ; jęczmień jary ; plony
Angielskie słowa kluczowe: tillage system ; soil properties ; physicochemical properties ; spring barley ; yield
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.731
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
18/25
Rok: 2011
Autorzy: Laura Boluspaeva, Michał Panin, Andrzej Mocek, Waldemar Spychalski
Tytuł: Metale ciężkie w glebach miasta Ust'-Kamienogorska w Republice Kazachstanu
Źródło: Rocz. Glebozn. - 2011, t. 62, nr 2, s. 40-47, il., bibliogr.
p-ISSN: 0080-3642
Polskie słowa kluczowe: metale ciężkie ; gleby ; właściwości fizykochemiczne ; zanieczyszczenia gleb
Angielskie słowa kluczowe: heavy metals ; soils ; soil pollution ; soil properties ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
19/25
Rok: 2010
Autorzy: Jolanta Kanclerz, Sadżide Murat-Błażejewska, Mariusz Sojka, Antoni Przybył
Tytuł: Zmiany jakości wody i struktury ichtiofauny rzeki nizinnej w latach 2000-2009
Źródło: Infrastrukt. Ekol. Teren. Wiej. - 2010, 9, s. 145-155, il., bibliogr.
p-ISSN: 1732-5587
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 sierpnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: rzeki nizinne ; rzeka Mała Wełna ; właściwości fizykochemiczne ; zmiany właściwości ; fauna ; ryby ; skład gatunkowy ; różnorodność gatunkowa
Angielskie słowa kluczowe: rivers ; physicochemical properties ; fish structure ; quality water
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
20/25
Rok: 2009
Autorzy: Irena Małecka, Andrzej Blecharczyk, Tomasz Dobrzeniecki
Tytuł: Produkcyjne i środowiskowe skutki wieloletniego stosowania systemów bezorkowych w uprawie grochu siewnego
Źródło: Fragm. Agron. - 2009, R. 26, nr 3, s. 118-127, bibliogr.
p-ISSN: 0860-4088
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 23 października 2013].
Polskie słowa kluczowe: groch siewny ; uprawa roli ; systemy uprawy ; plony ; gleby ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: field pea ; tillage system ; yield ; soil ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
21/25
Rok: 2008
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Jan Pikul
Tytuł: Physicochemical and sensory characteristics of sheep kefir during storage
Tytuł równoległy: Charakterystyka cech fizykochemicznych i sensorycznych kefiru owczego podczas jego przechowywania
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2008, 7 (2), s. 63-73, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 lutego 2013].
Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; kefir ; właściwości fizykochemiczne ; analiza sensoryczna ; przechowywanie
Angielskie słowa kluczowe: sheep's milk ; physicochemical properties ; sensory analysis ; storage ; kefir ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
22/25
Rok: 2006
Autorzy: Romualda Danków, Jacek Wójtowski, Jan Pikul, Roman Niżnikowski, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Effect of lactation on the hygiene quality and some milk physiochemical traits of the Wielkopolska mares
Źródło: Arch. Tierz.-Arch. Anim. Breed. - 2006, vol. 49, spec. iss., s. 201-206, il., bibliogr.
p-ISSN: 0003-9438
Uwagi: Tytuł zeszytu: International Symposium "The Strategies of Animal Production in the Aspect of Environment Protection", Lublin, Poland, 1st - 2nd June 2006
Polskie słowa kluczowe: klacze ; laktacja ; mleko klaczy ; jakość higieniczna ; liczba komórek somatycznych ; ogólna liczba drobnoustrojów ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: mare ; milk ; somatic cell ; total microorganism count ; physicochemical properties
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.518
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
23/25
Rok: 2006
Autorzy: Jacek Anioła, Jan Gawęcki, Anna Ferens-Świątkowska, Julita Reguła
Tytuł: Wpływ wysokiego stopnia rozdrobnienia na wybrane właściwości nowych preparatów wysokobłonnikowych w badaniach in vitro
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 529-532, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; preparaty wysokobłonnikowe ; preparaty wysokorozdrobnione ; właściwości chemiczne ; właściwości fizykochemiczne ; badania in vitro
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; high-fiber preparations ; micronization ; physicochemical properties ; in vitro study
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
24/25
Rok: 2005
Autorzy: Jacek Anioła, Anna Ladorudzka, Jan Gawęcki, Danuta Górecka
Tytuł: Wpływ wysokiego stopnia rozdrobnienia na wybrane właściwości fizykochemiczne preparatów wysokobłonnikowych
Źródło: Now. Lek. - 2005, 74, 4, s. 358-360, bibliogr.
p-ISSN: 0860-7397
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; preparaty wysokobłonnikowe ; rozdrobnienie ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; high-fiber preparations ; micronization ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
25/25
Rok: 2002
Autorzy: Sylwia Chudy, Jan Pikul, Magdalena Rudzińska, Przemysław Oziemkowski
Tytuł: Właściwości fizykochemiczne i funkcjonalne koncentratów białek serwatkowych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2002, R. 9, nr 3 (32) supl., s. 27-36, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: serwatka ; koncentraty białkowe ; właściwości funkcjonalne ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: whey ; protein concentrates ; functional properties ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP