logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: PHENOLIC COMPOUNDS
Liczba odnalezionych rekordów: 74



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/74
Rok: 2019
Autorzy: Ewa Rokosik, Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger
Tytuł: The quality of cold-pressed rapeseed oil obtained from seeds of Brassica napus L. with increased moisture content
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2019, 18 (2), s. 205-218, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 lipca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; oil quality ; cold-pressed oil ; tocopherol ; phenolic compounds ; moisture
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Inne bazy podające opis:
  • Web of Science Core Collection - Emerging Sources Citation Index

    Adres url:
    DOI:
    2/74
    Rok: 2019
    Autorzy: Monika Gąsecka, Marek Siwulski, Kinga Drzewiecka, Zuzanna Magdziak, Mirosław Mleczek, Piotr Goliński, Kinga Stuper-Szablewska
    Tytuł: Organic acid profile and phenolic and sugar content in Salix purpurea x viminalis L. cultivated with different spent mushroom substrate and copper additions
    Źródło: Chem. Ecol. - 2019, vol. 35, iss. 2, s. 191-203, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0275-7540 e-ISSN: 1029-0370
    Angielskie słowa kluczowe: organic acids ; low molecular weight organic acid ; phenolic compounds ; Pleurotus ostreatus ; Salix ; sugars ; spent mushroom compost
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.214
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    3/74
    Rok: 2019
    Autorzy: Anna Przybylska-Balcerek, Jakub Frankowski, Kinga Stuper-Szablewska
    Tytuł: Bioactive compounds in sorghum
    Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2019, vol. 245, iss. 5, s. 1075-1080, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 czerwca 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: sorghum ; bioactive compounds ; phenolic compounds
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.056
    Punktacja MNiSW: 70.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    4/74
    Rok: 2019
    Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Maria Różańska, Paulina Piechowska, Agnieszka Waśkiewicz, Renata Zawirska-Wojtasiak
    Tytuł: Effects of polyphenols on volatile profile and acrylamide formation in a model wheat bread system
    Źródło: Food Chem. - 2019, vol. 297, 1 November 2019, 125008, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0308-8146
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 czerwca 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: phenolic compounds ; bread ; acrylamide ; GC-MS ; Maillard reaction ; lipid oxidation
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.399
    Punktacja MNiSW: 140.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    5/74
    Rok: 2019
    Autorzy: Jaroslaw Czubinski, Katarzyna Wroblewska, Mariusz Czyzniejewski, Paweł Górnaś, Piotr Kachlicki, Aleksander Siger
    Tytuł: Bioaccessibility of defatted lupin seed phenolic compounds in a standardized static in vitro digestion system
    Źródło: Food Res. Int. - 2019, vol. 116, February 2019, s. 1126-1134, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0963-9969
    Uwagi: Publikacja dostępna również on-line [Dostęp: 31 stycznia 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: lupin seeds ; phenolic compounds ; flavonoids ; in vitro digestion ; bioaccessibility ; mass spectrometry ; protein digestibility
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.579
    Punktacja MNiSW: 140.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    6/74
    Rok: 2019
    Autorzy: Urszula Złotek, Michał Świeca, Julita Reguła, Anna Jakubczyk, Małgorzata Sikora, Urszula Gawlik-Dziki, Ireneusz Kapusta
    Tytuł: Effects of probiotic L. plantarum 299v on consumer quality, accumulation of phenolics, antioxidant capacity and biochemical changes in legume sprouts
    Źródło: Int. J. Food Sci. Technol. - 2019, vol. 54, iss. 7, s. 2437-2446, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0950-5423
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 sierpnia 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; consumer quality ; Lactobacillus plantarum ; legumes ; nutrients ; phenolic compounds ; polyphenol oxidase
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.281
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    7/74
    Rok: 2019
    Autorzy: Paweł Górnaś, Jean-François Picron, Ingus Perkonos, Inga Mišina, Magdalena Rudzińska, Natalia Sobieszczańska, Suryakant Chakradhari, Khageshwar Singh Patel
    Tytuł: Profiling of the beneficial and potentially harmful components of Trichodesma indicum seed and seed oil obtained by ultrasound-assisted extraction
    Źródło: J. Am. Oil Chem. Soc. - 2019, vol. 96, iss. 3, s. 249-259, bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0003-021X e-ISSN: 1558-9331
    Angielskie słowa kluczowe: Trichodesma indicum seed oil ; polyunsaturated fatty acids ; tocopherols; ; carotenoids ; phytosterols ; phenolic compounds ; rosmarinic acid ; pyrrolizidine alkaloids
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.720
    Punktacja MNiSW: 70.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    8/74
    Rok: 2019
    Autorzy: Roma Durak, Waldemar Bednarski, Magda Formela-Luboińska, Agnieszka Woźniak, Beata Borowiak-Sobkowiak, Tomasz Durak, Radosław Dembczyński, Iwona Morkunas
    Tytuł: Defense responses of Thuja orientalis to infestation of anholocyclic species aphid Cinara tujafilina
    Źródło: J. Plant Physiol. - 2019, vol. 232, January 2019, s. 160-170, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0176-1617
    Uwagi: Publikacja posiada status In progress [Dostęp: 18 grudnia 2018].
    Angielskie słowa kluczowe: Cinara tujafilina ; Thuja orientalis ; free radicals ; manganese ions ; superoxide dismutase ; phenolic compounds
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.825
    Punktacja MNiSW: 100.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    9/74
    Rok: 2019
    Autorzy: Magdalena Woźniak, Lucyna Mrówczyńska, Agnieszka Waśkiewicz, Marta Babicka, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Izabela Ratajczak
    Tytuł: Zawartość związków fenolowych w ekstrakcie z propolisu oraz ocena jego aktywności przeciwutleniającej i cytoochronnej względem erytrocytów ludzkich w warunkach stresu oksydacyjnego in vitro
    Źródło: Postępy Fitoter. - 2019, nr 1, s. 18-24, il., bibliogr., abstr., streszcz.
    p-ISSN: 1509-8699 e-ISSN: 1731-2477
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 czerwca 2019].
    Polskie słowa kluczowe: ekstrakt z propolisu ; związki fenolowe ; flawonoidy ; kwasy fenolowe ; właściwości przeciwutleniające ; ludzkie erytrocyty
    Angielskie słowa kluczowe: propolis extract ; phenolic compounds ; flavonoids ; phenolic acids ; antioxidant properties ; human erythrocytes
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    10/74
    Rok: 2018
    Autorzy: Aleksander Siger, Marzena Gawrysiak-Witulska, Jolanta Wawrzyniak
    Tytuł: Changes in contents of phenolic compounds (sinapic acid derivatives) in seeds of Brassica napus L. under adverse storage conditions
    Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2018, 17 (4), s. 367-375, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 grudnia 2018].
    Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; sinapic acid ; phenolic compounds ; storage ; postharvest
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Inne bazy podające opis:
  • Web of Science Core Collection - Emerging Sources Citation Index

    Adres url:
    DOI:
    11/74
    Rok: 2018
    Autorzy: Magdalena Zielinska-Dawidziak, Krzysztof Dwiecki, Katarzyna Lewko
    Tytuł: Modification of soybean and lupine sprouting conditions: influence on yield, ROS generation, and antioxidative systems
    Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2018, vol. 244, iss. 11, s. 1945-1952, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 stycznia 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: abiotic stress ; flavonoids ; fortified sprouts ; free radicals ; phenolic compounds ; total antioxidant capacity
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.056
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    12/74
    Rok: 2018
    Autorzy: Agnieszka Rękas, Aleksander Siger, Małgorzata Wroniak, Iwona Ścibisz
    Tytuł: Phytochemicals and antioxidant activity degradation kinetics during long-term storage of rapeseed oil pressed from microwave-treated seeds
    Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2018, vol. 120, 2, art. no. 1700283, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 czerwca 2018].
    Polskie słowa kluczowe: karotenoidy ; kinetyka degradacji ; mikrofale ; związki fenolowe ; tokochromanole
    Angielskie słowa kluczowe: carotenoids ; degradation kinetics ; microwaving ; phenolic compounds ; tocochromanols
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.852
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    13/74
    Rok: 2018
    Autorzy: Dominik Kmiecik, Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak
    Tytuł: Anti-polymerization activity of tea and fruits extracts during rapeseed oil heating
    Źródło: Food Chem. - 2018, vol. 239, 15 January, s. 858-864, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0308-8146
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 lipca 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: thermal decomposition of oil ; rapeseed oil ; triglyceride polymers ; plant extracts ; phenolic compounds ; size-exclusion HPLC (SE-HPLC)
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.399
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    14/74
    Rok: 2017
    Autorzy: Agnieszka Rękas, Iwona Ścibisz, Aleksander Siger, Małgorzata Wroniak
    Tytuł: The effect of microwave pretreatment of seeds on the stability and degradation kinetics of phenolic compounds in rapeseed oil during long-term storage
    Źródło: Food Chem. - 2017, vol. 222, 1 May, s. 43-52, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0308-8146
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 grudnia 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: canolol ; degradation kinetics ; microwave pretreatment ; phenolic compounds ; rapeseed oil ; stability
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.946
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    15/74
    Rok: 2017
    Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Aleksander Siger, Artur Szwengiel, Krzysztof Przygoński, Elżbieta Wojtowicz, Renata Zawirska-Wojtasiak
    Tytuł: Phenolic compounds reduce formation of Nε-(carboxymethyl)lysine and pyrazines formed by Maillard reactions in a model bread system
    Źródło: Food Chem. - 2017, vol. 231, 15 September, s. 175-184, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0308-8146
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 kwietnia 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: phenolic compounds ; bread ; Nε-(carboxymethyl)lysine (CML) ; available lysine losses ; pyrazines
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.946
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    16/74
    Rok: 2017
    Autorzy: Agnieszka Rękas, Małgorzata Wroniak, Aleksander Siger, Iwona Ścibisz, Dorota Derewiaka, Andrzej Anders
    Tytuł: Mechanical hulling and thermal pre-treatment effects on rapeseed oil antioxidant capacity and related lipophilic and hydrophilic bioactive compounds
    Źródło: Int. J. Food Sci. Nutr. - 2017, vol. 68, no. 7, s. 788-799, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0963-7486
    Polskie słowa kluczowe: obłuszczanie ; mikrofale ; związki fenolowe ; fitosterale ; aktywność antyoksydacyjna ; olej rzepakowy ; prażenie ; tokoferole
    Angielskie słowa kluczowe: hulling ; microwaving ; phenolic compounds ; phytosterols ; radical scavenging activity ; rapeseed oil ; roasting ; tocopherols
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.317
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    17/74
    Rok: 2017
    Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
    Tytuł: Bioactive properties of elderflowers (Sambucus nigra L.)
    Źródło: World Sci. News. [Dokument elektroniczny]. - 2017, vol. 73, iss. 2, s. 115-119, il., bibliogr., abstr.
    http://www.worldscientificnews.com/wp-content/uploads/2017/05/WSN-732-2017-115-119.pdf
    e-ISSN: 2392-2192
    Polskie słowa kluczowe: kwiat bzu czarnego ; Sambucus nigra ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: elderflower ; Sambucus nigra ; antioxidant activity ; phenolic compounds
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    18/74
    Rok: 2017
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Ewa Rokosik, Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa
    Tytuł: Zawartość związków fenolowych w wybranych liniach hodowlanych i odmianach uprawowych łubinu wąskolistnego
    Tytuł równoległy: Phenolic compounds content in the selected breeding lines and cultivars of blue lupin
    W: XXV Jubileuszowa Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych : Rynia n. Zalewem Zegrzyńskim, 31maja - 02 czerwca 2017.
    Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2017
    Szczegóły: s. 79-80
    Polskie słowa kluczowe: związki fenolowe ; łubin wąskolistny
    Angielskie słowa kluczowe: phenolic compounds ; narrow-leaved lupin
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    19/74
    Rok: 2016
    Autorzy: Aleksander Siger, Marta Jozefiak
    Tytuł: The effects of roasting and seed moisture on the phenolic compound levels in cold-pressed and hot-pressed rapeseed oil
    Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2016, vol. 118, 12, s. 1952-1958, bibliogr.
    p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 grudnia 2016].
    Polskie słowa kluczowe: tłoczenie na gorąco ; tłoczenie na zimno ; związki fenolowe ; rzepak ; prażenie
    Angielskie słowa kluczowe: cold-pressed ; hot-pressed ; phenolic compounds ; rapeseed ; roasting
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.145
    Punktacja MNiSW: 25.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    20/74
    Rok: 2016
    Autorzy: Monika Henschke, Barbara Politycka
    Tytuł: Application of wood chips for soil mulching in the cultivation of ornamental grasses
    Źródło: Folia Hortic. - 2016, 28/2, s. 187-194, bibliogr.
    p-ISSN: 0867-1761 e-ISSN: 2083-5965
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 stycznia 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: birch chips ; perennials ; phenolic compounds ; pine chips ; Poaceae ; soil covering
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.359
    Punktacja MNiSW: 14.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    21/74
    Rok: 2016
    Autorzy: Mariola Kozłowska, Eliza Gruczyńska, Iwona Ścibisz, Magdalena Rudzińska
    Tytuł: Fatty acids and sterols composition, and antioxidant activity of oils extracted from plant seeds
    Źródło: Food Chem. - 2016, vol. 213, 15 December, s. 450-456, bibliogr.
    p-ISSN: 0308-8146
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 października 2016].
    Polskie słowa kluczowe: nasiona oleiste ; kwasy tłuszczowe ; sterole ; związki fenolowe ; DPPH ; ekstrakcja
    Angielskie słowa kluczowe: plant seed soils ; fatty acids ; sterols ; phenolic compounds ; DPPH ; extraction
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.529
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    22/74
    Rok: 2016
    Autorzy: Paulina Mizgier, Alicja Z. Kucharska, Anna Sokół-Łętowska, Joanna Kolniak-Ostek, Marcin Kidoń, Izabela Fecka
    Tytuł: Characterization of phenolic compounds and antioxidant and anti-inflammatory properties of red cabbage and purple carrot extracts
    Źródło: J. Funct. Foods. - 2016, vol. 21, s. 133-146, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1756-4646
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 marca 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: red cabbage ; purple carrot ; anti-inflammatory activity ; anthocyanins ; phenolic compounds
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.144
    Punktacja MNiSW: 45.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    23/74
    Rok: 2016
    Autorzy: Joanna Bajerska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Paweł Górnaś, Dalija Seglina
    Tytuł: The effects of muffins enriched with sour cherry pomace on acceptability, glycemic response, satiety and energy intake: a randomized crossover trial.
    Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2016, vol. 96, iss. 7, s. 2486-2493, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 czerwca 2016].
    Polskie słowa kluczowe: spożycie energii ; mufinki ; związki fenolowe ; glikemia poposiłkowa ; sytość ; analiza sensoryczna ; wytłoki wiśniowe
    Angielskie słowa kluczowe: energy intake ; muffins ; phenolic compounds ; postprandial glucose ; satiety ; sensory analysis ; sour cherry pomace
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.463
    Punktacja MNiSW: 35.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    24/74
    Rok: 2016
    Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Joanna Bajerska, Paweł Górnaś, Dalija Segliña, Agnieszka Pilarska, Teofil Jesionowski
    Tytuł: Physical and bioactive properties of muffins enriched with raspberry and cranberry pomace powder: A promising application of fruit by-products rich in biocompounds
    Źródło: Plant Foods Hum. Nutr. - 2016, vol. 71, 2, s. 165-173, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0921-9668 e-ISSN: 1573-9104
    Uwagi: Wersja online artykułu zawiera materiały uzupełniające, które są dostępne dla autoryzowanych użytkowników (The online version of this article (doi:10.1007/s11130-016-0539-4) contains supplementary material, which is available to authorized users). - Publikacja dostępna online [Dostęp: 5 kwietnia 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: by-products ; muffins ; phenolic compounds ; tocochromanols ; stability ; microstructure
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.368
    Punktacja MNiSW: 35.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    25/74
    Rok: 2016
    Autorzy: Monika Osińska-Jaroszuk, Magdalena Jaszek, Justyna Sulej, Dawid Stefaniuk, Monika Urbaniak, Marek Siwulski, Grzegorz Janusz
    Tytuł: Complex biochemical analysis of fruiting bodies from newly isolated Polish Flammulina velutipes strains
    Źródło: Pol. J. Microbiol. - 2016, vol. 65, no. 3, s. 295-305, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1733-1331
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 marca 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: Flammulina velutipes ; antibacterial activities ; antioxidative activities ; fruiting body ; phenolic compounds
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.746
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    26/74
    Rok: 2016
    Autorzy: Agnieszka Rękas, Małgorzata Wroniak, Aleksander Siger, Iwona Ścibisz
    Tytuł: Wpływ ogrzewania mikrofalowego nasion rzepaku na zmiany zawartości związków fenolowych w wytłoczonym oleju
    Tytuł równoległy: The effect of rapeseed pretreatment by microwaves on the content of phenolic compounds in the extracted oil
    W: Rośliny oleiste - postępy w genetyce, hodowli, technologii i analityce lipidów : XXXIII Konferencja Naukowa, 5-6.04.2016, Poznań, Streszczenia.
    Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2016
    Szczegóły: s. 132-134
    Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; związki fenolowe ; ogrzewanie mikrofalowe
    Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; phenolic compounds ; microwave heating
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    27/74
    Rok: 2016
    Autorzy: Aleksander Siger, Marzena Gawrysiak-Witulska
    Tytuł: Wpływ wilgotności nasion rzepaku na zawartość związków fenolowych w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno
    W: Żywność a innowacje : XII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku", Kraków, 22-23 września 2016 r., Komunikaty / Red. Iwona Dróżdż, Aleksandra Chuda-Chodak, Tomasz Tarko, Dorota Najgebauer-Lejko, Lukasz Byczynski.
    Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2016
    Szczegóły: s. 98
    ISBN: 978-83-937001-7-2
    Polskie słowa kluczowe: rzepak ; związki fenolowe ; wilgotność
    Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; phenolic compounds ; moisture content
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    28/74
    Rok: 2015
    Autorzy: W. Obuchowski, A. Makowska, S. Mildner-Szkudlarz, A. Szwengiel, M. Majcher, M. Remiszewski
    Tytuł: Effect of triticale grain characteristics, scouring, and extrusion conditions on physico-chemical properties, antioxidant activity, and volatile compounds of flat bread
    Źródło: Acta Aliment. - 2015, vol. 44, no. 4, s. 511-519, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0139-3006 e-ISSN: 1588-2535
    Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; ekstruzja
    Angielskie słowa kluczowe: triticale ; grain scouring ; extrusion-cooking ; phenolic compounds ; volatile compounds
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.333
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    29/74
    Rok: 2015
    Autorzy: Klaudia Borowiak, Monika Gąsecka, Mirosław Mleczek, Jędrzej Dąbrowski, Tamara Chadzinikolau, Zuzanna Magdziak, Piotr Goliński, Paweł Rutkowski, Tomisław Kozubik
    Tytuł: Photosynthetic activity in relation to chlorophylls, carbohydrates, phenolics and growth of a hybrid Salix purpurea x triandra x viminalis 2 at various Zn concentrations
    Źródło: Acta Physiol. Plant. - 2015, vol. 37, no. 8, art. 155, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0137-5881 e-ISSN: 1861-1664
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 września 2015].
    Polskie słowa kluczowe: aktywność fotosynteczna ; Salix
    Angielskie słowa kluczowe: willow ; carbohydrates ; chlorophyll ; photosynthesis activity ; phenolic compounds ; carotenoids
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.563
    Punktacja MNiSW: 25.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    30/74
    Rok: 2015
    Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Aleksander Siger, Artur Szwengiel, Joanna Bajerska
    Tytuł: Natural compounds from grape by-products enhance nutritive value and reduce formation of CML in model muffins
    Źródło: Food Chem. - 2015, vol. 172, 1 April, s. 78-85, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0308-8146
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 listopada 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: grape by-products ; phenolic compounds ; muffins ; CML ; advanced glycation end products
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.052
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    31/74
    Rok: 2015
    Autorzy: Paweł Górnaś, Inga Mišina, Anita Olšteine, Inta Krasnova, Iveta Pugajeva, Gunārs Lācis, Aleksander Siger, Michał Michalak, Arianne Soliven, Dalija Segliña
    Tytuł: Phenolic compounds in different fruit parts of crab apple: Dihydrochalcones as promising quality markers of industrial apple pomace by-products
    Źródło: Ind. Crop. Prod. - 2015, vol. 74, s. 607-612, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0926-6690
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 lipca 2015].
    Angielskie słowa kluczowe: industrial apple pomace ; by-products ; phenolic compounds ; poliphenols ; dihydrochalcones ; quality markers
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.449
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    32/74
    Rok: 2015
    Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Anna Gliszczyńska-Świgło, Veronique Barthet, Joanna Skręty
    Tytuł: Effect of extraction method on the phenolic and cyanogenic glucoside profile of flaxseed extracts and their antioxidant capacity
    Źródło: J. Am. Oil Chem. Soc. - 2015, vol. 92, iss. 11/12, s. 1609-1619, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0003-021X e-ISSN: 1558-9331
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 grudnia 2015].
    Angielskie słowa kluczowe: flaxseed ; solvent extraction ; phenolic compounds ; cyanogenic glucoside ; antioxidant activity
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.505
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    33/74
    Rok: 2015
    Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Henryk Szymusiak
    Tytuł: Właściwości przeciwutleniające wybranych herbat jaśminowych
    Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2015, z. 581, s. 41-49, il, bibliogr.
    p-ISSN: 0084-5477
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 grudnia 2015].
    Polskie słowa kluczowe: herbata jaśminowa ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; czas parzenia
    Angielskie słowa kluczowe: jasminum tea ; antioxidant activity ; phenolic compounds ; brewing time
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 13.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    34/74
    Rok: 2014
    Autorzy: Aleksander Siger, Marzena Gawrysiak-Witulska, Jolanta Wawrzyniak
    Tytuł: Niekorzystne warunki przechowywania nasion rzepaku a zawartość związków fenolowych
    Tytuł równoległy: Adverse conditions storage repeseed and content of phenolic compounds
    W: Budowa i eksploatacja maszyn spożywczych - BEMS 2014 : XVI Konferencja naukowo-techniczna, Lublin, 9-12 września 2014.
    Adres wydawniczy: Lublin : Towarzystwo Wydawnictw Naukowych Libropolis, 2014
    Szczegóły: s. 85
    ISBN: 978-83-63761-40-0
    Polskie słowa kluczowe: rzepak ; związki fenolowe ; warunki przechowywania ; warunki pozbiorowe
    Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; phenolic compounds ; postharvest conditions
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    35/74
    Rok: 2014
    Autorzy: Paweł Górnaś, Aleksander Siger, Karina Juhneviča, Gunārs Lācis, Elga Šnē, Dalija Seglina
    Tytuł: Cold-pressed Japanese quince (Chaenomeles japonica (Thunb.) Lindl. ex Spach) seed oil as a rich source of α-tocopherol, carotenoids and phenolics : A comparison of the composition and antioxidant activity with nine other plant oils
    Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2014, vol. 116, 5, s. 563-570, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 lipca 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; beta-carotene ; cold-pressed oils ; Japanese quince seed oil ; phenolic compounds ; tocochromanols
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.812
    Punktacja MNiSW: 25.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    36/74
    Rok: 2014
    Autorzy: Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Janusz Czapski, Katarzyna Czaczyk, Róża Biegańska-Marecik
    Tytuł: The effect of pre-treatment and modified atmosphere packaging on contents of phenolic compounds and sensory and microbiological quality of shredded celeriac
    Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2014, vol. 94, iss. 6, s. 1140-1148, il., bibliogr.
    e-ISSN: 1097-0010
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 listopada 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: celeriac ; phenolic compounds ; furanocoumarins ; PCA ; modified atmosphere packaging
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.714
    Punktacja MNiSW: 35.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    37/74
    Rok: 2013
    Autorzy: Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Klaudia Cychnerska
    Tytuł: The effect of technological process on contents of biological active compounds in red cabbage
    W: Current trends in commodity science : 12th IComSC'13, 16th-19th September 2013, Poznań, Poland, Book of abstracts / Ed. Daniela Gwiazdowska i Katarzyna Kluczyńska.
    Adres wydawniczy: Poznań : Poznań University of Economics. Faculty of Commodity Science, 2013
    Szczegóły: 130
    ISBN: 978-83-911169-3-7
    Uwagi: 12th International Commodity Science Conference. Current Trends in Commodity Science, Poznań University of Economics, 16th-19th September 2013.
    Polskie słowa kluczowe: czerwona kapusta ; glukozynolany ; związki fenolowe
    Angielskie słowa kluczowe: red cabbage ; glucosinolates ; phenolic compounds
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    38/74
    Rok: 2013
    Autorzy: Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Klaudia Cychnerska
    Tytuł: The effect of technological processing on content of biologically active compounds in red cabbage
    W: Current trends in commodity science : Food bioactive compounds / Ed. Daniela Gwiazdowska, Katarzyna Kluczyńska.
    Adres wydawniczy: Poznań : Poznań University of Economics, Faculty of Commodity Science, 2013
    Szczegóły: s. 44-58, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-911169-8-2
    Liczba arkuszy: 0,5
    Angielskie słowa kluczowe: red cabbage ; phenolic compounds ; glucosinolates ; antioxidant capacity
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    39/74
    Rok: 2013
    Autorzy: Gabriela Lorenc-Plucińska, Marta Walentynowicz, Alicja Niewiadomska
    Tytuł: Capabilities of alders (Alnus incana and A. glutinosa) to grow in metal-contaminated soil
    Źródło: Ecol. Eng. - 2013, vol. 58, s. 214-227, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0925-8574
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 stycznia 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: Alnus ; nitrogen fixation ; bacterial populations ; phosphomonoesterases ; phenolic compounds ; phytostabilization
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.041
    Punktacja MNiSW: 35.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    40/74
    Rok: 2013
    Autorzy: Aleksander Siger, Jaroslaw Czubinski, Krzysztof Dwiecki, Piotr Kachlicki, Malgorzata Nogala-Kalucka
    Tytuł: Identification and antioxidant activity of sinapic acid derivatives in Brassica napus L. seed meal extracts
    Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2013, vol. 115, 10, s. 1130-1138, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 24 października 2013].
    Angielskie słowa kluczowe: phenolic compounds ; rapeseed ; sinapic acid derivatives ; TRAP
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.033
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    41/74
    Rok: 2013
    Autorzy: Paweł Górnaś, Aleksander Siger, Dalija Seglina
    Tytuł: Physicochemical characteristics of the cold-pressed Japanese quince seed oil : New promising unconventional bio-oil from by-products for the pharmaceutical and cosmetic industry
    Źródło: Ind. Crop. Prod. - 2013, vol. 48, s. 178-182, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0926-6690
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 24 października 2013].
    Angielskie słowa kluczowe: Japanese quince ; seed oil ; fatty acids ; phytosterols ; tocopherols ; phenolic compounds
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.208
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    42/74
    Rok: 2013
    Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Joanna Bajerska, Renata Zawirska, Danuta Górecka
    Tytuł: White grape pomace as a source of dietary fibre and polyphenols and its effect on physical and nutraceutical characteristics of wheat biscuits
    Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2013, vol. 93, iss. 2, s. 389-395, bibliogr.
    p-ISSN: 0022-5142
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 listopada 2013].
    Angielskie słowa kluczowe: white grape pomace ; wheat biscuits ; farinograph ; phenolic compounds ; dietary fibre ; texture analysis ; antioxidants ; sensory
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.879
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    43/74
    Rok: 2013
    Autorzy: Weronika Jóźwiak, Marek Podsiedlik, Barbara Politycka
    Tytuł: Wstępna ocena właściwości allelopatycznych Avenula planiculmis (Poaceae)
    Źródło: Słup. Pr. Biol. - 2013, nr 10, s. 83-92, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1734-0926
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 lipca 2015].
    Polskie słowa kluczowe: allelopatia ; Avenula planiculmis ; związki fenolowe ; Poaceae
    Angielskie słowa kluczowe: allelopathy ; Avenula planiculmis ; phenolic compounds ; Poaceae
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 1.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    44/74
    Rok: 2012
    Autorzy: Aleksander Siger, Piotr Kachlicki, Jarosław Czubiński, Krzysztof Dwiecki, Małgorzata Nogala-Kałucka, Sylwia Mildner-Szkudlarz
    Tytuł: Rapeseed - a source of biologically active polyphenols
    W: 6th World Congress on Polyphenols Applications: Clinical Evidences, Polyphenols and Waste Valorisation : 7-8 June 2012, Paris, France, Abstracts.
    Adres wydawniczy: Paris : International Society of Antioxidants in Nutrition and Health, 2012
    Szczegóły: s. 78
    ISBN: 978-2-35609-062-1
    Polskie słowa kluczowe: rzepak ; związki fenolowe ; pochodne kwasu sinapowego
    Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; phenolic compounds ; sinapic acid derivatives
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    45/74
    Rok: 2012
    Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Aleksander Siger
    Tytuł: Effect of elevated accumulation of iron in ferritin on the antioxidants content in soybean sprouts
    Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2012, vol. 234, iss. 6, s. 1005-1012, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 marca 2015].
    Angielskie słowa kluczowe: biofortification ; soybean sprouts ; ferritin ; tocopherols ; tocotrienols ; phenolic compounds
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.436
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    46/74
    Rok: 2012
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Jarosław Czubiński, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa
    Tytuł: The interactions between rapeseed lipoxygenase and native polyphenolic compounds in a model system
    Źródło: J. Am. Oil Chem. Soc. - 2012, vol. 89, iss. 3, s. 379-387, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0003-021X e-ISSN: 1558-9331
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 kwietnia 2016].
    Polskie słowa kluczowe: rzepak ; lipooksygenaza ; związki fenolowe
    Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; lipoxygenases ; phenolic compounds
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.592
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    47/74
    Rok: 2012
    Autorzy: Aleksander Siger, Jaroslaw Czubinski, Piotr Kachlicki, Krzysztof Dwiecki, Eleonora Lampart-Szczapa, Malgorzata Nogala-Kalucka
    Tytuł: Antioxidant activity and phenolic content in three lupin species
    Źródło: J. Food Compos. Anal. - 2012, vol. 25, iss. 2, s. 190-197, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0889-1575
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 kwietnia 2016].
    Polskie słowa kluczowe: łubin ; związki fenolowe ; przeciwutleniacze
    Angielskie słowa kluczowe: lupin ; phenolic compounds ; antioxidants
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.088
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    48/74
    Rok: 2011
    Autorzy: Teresa Cegielska-Taras, Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger, Laurencja Szała, Magdalena Rudzińska, Krzysztof Michalski
    Tytuł: Genetic variation of bioactive compounds in doubled haploid populations of winter oilseed rape (Brassica napus L.)
    W: 13th International Rapeseed Congress : International Consultative Research Group on Rapessed, June 05-09, 2011, Prague Congress Centre, Czech Republic, Abstract book.
    Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2011]
    Szczegóły: s. 294
    Polskie słowa kluczowe: rzepak ; podwojone haploidy ; tokoferole ; fitosterole ; związki fenolowe
    Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; doubled haploids ; tocopherols ; phytosterols ; phenolic compounds
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    49/74
    Rok: 2011
    Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger
    Tytuł: Free radicals in biological and food systems
    W: Frying of food : Oxidation, nutrient and non-nutrient antioxidants, biologically active compounds and high temperatures / Ed. by Dimitrios Boskou, Ibrahim Elmadfa.
    Adres wydawniczy: Boca Raton : CRC Press, cop. 2011
    Szczegóły: s. 49-69, bibliogr.
    ISBN: 978-1-4398-0682-1
    Polskie słowa kluczowe: wolne rodniki ; tokochromanole ; karotenoidy ; związki fenolowe
    Angielskie słowa kluczowe: free radicals ; tocochromanols ; carotenoids ; phenolic compounds
    Charakt. formalna: ZRM
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    50/74
    Rok: 2011
    Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Renata Zawirska-Wojtasiak, Artur Szwengiel, Mariusz Pacyński
    Tytuł: Use of grape by-product as a source of dietary fibre and phenolic compounds in sourdough mixed rye bread
    Źródło: Int. J. Food Sci. Technol. - 2011, vol. 6, iss. 7, s. 1485-1493, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0950-5423
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: dietary fibre ; grape by-products ; phenolic compounds ; sourdough mixed rye bread ; texture analysis ; volatile compounds
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.259
    Punktacja MNiSW: 25.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    51/74
    Rok: 2011
    Autorzy: Aleksander Siger, Jarosław Czubiński, Krzysztof Dwiecki, Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka
    Tytuł: The content of phytochemicals and thier antioxidant activity in seeds of three lupin species (L. albus, L. luteus, L. angustifolius)
    W: Lupin crops - an opportunity for today, a promise for the future : 13th International Lupin Conference, 6-10 June 2011, Poznań, Poland, Book of abstracts.
    Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2011
    Szczegóły: s. P49
    Polskie słowa kluczowe: łubin ; związki fenolowe ; aktywność przeciwutleniająca
    Angielskie słowa kluczowe: lupin ; phenolic compounds ; antioxidant activity
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    52/74
    Rok: 2011
    Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Joanna Bajerska, Elżbieta Piotrowska
    Tytuł: Nutritional and sensory evaluation of breads supplemented with grape by-product
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl.1, s. 39
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 listopada 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: sourdough mixed rye bread ; grape by-product ; dietary fibre ; phenolic compounds
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    53/74
    Rok: 2011
    Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Joanna Bajerska, Renata Zawirska-Wojtasiak
    Tytuł: Use of white grape pomace as a source of dietary fibre and polyphenols in biscuits
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl.1, s. 103
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 listopada 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: biscuits ; phenolic compounds ; dietary fibre ; sensory analysis ; texture analysis
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    54/74
    Rok: 2011
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Krystyna Olech, Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger
    Tytuł: Wpływ fenolowych składników preparatu dymu wędzarniczego na oksydację membran lipidowych
    Źródło: Zesz. Nauk. - Uniw. Ekon. Pozn. - 2011, 205, s. 167-175, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1689-7374
    Uwagi: Tytuł zeszytu: Towaroznawstwo w kształtowaniu jakości i cech prozdrowotnych żywności. - ISBN 978-83-7417-643-9.
    Polskie słowa kluczowe: liposomy ; wędzenie ; związki fenolowe
    Angielskie słowa kluczowe: liposomes ; smoke ; phenolic compounds
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    55/74
    Rok: 2010
    Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka
    Tytuł: The apple of diol-solid chase extraction of phenolic compounds from argan, avocado and mustard oils
    W: ExTech 2010 : International Symposium on Advances in Extraction Technologies, September 20-22, 2010, Poznań, Poland, Book of abstracts.
    Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2010
    Szczegóły: s. P72-P73
    Polskie słowa kluczowe: związki fenolowe ; oleje roślinne
    Angielskie słowa kluczowe: phenolic compounds ; plant oils ; SPE
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    56/74
    Rok: 2010
    Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Renata Zawirska-Wojtasiak, Michał Gośliński
    Tytuł: Phenolic compounds from winemaking waste and its antioxidant activity towards oxidation of rapeseed oil
    Źródło: Int. J. Food Sci. Technol. - 2010, vol. 45, iss. 11, s. 2272-2280, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0950-5423
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 czerwca 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; grape marc ; lipid oxidation ; phenolic compounds ; volatile compounds
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.223
    Punktacja MNiSW: 27.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    57/74
    Rok: 2010
    Autorzy: Malgorzata Nogala-Kalucka, Aleksander Siger
    Tytuł: Changes of phenolic content in rapeseed during preliminary drying
    Źródło: J. Oilseed Brassica. - 2010, vol. 1, iss. 1, s. 33-38, il., bibliogr.
    e-ISSN: 2230-7753
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 kwietnia 2016].
    Polskie słowa kluczowe: rzepak ; związki fenolowe ; suszenie
    Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; phenolic compounds ; drying
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    58/74
    Rok: 2010
    Autorzy: Aleksander Siger, Malgorzata Nogala-Kalucka
    Tytuł: Studies on influence of rapeseed vegetation stages on level of phenolic compounds
    Źródło: J. Oilseed Brassica. - 2010, vol. 1, iss. 1, s. 12-18, il., bibliogr.
    e-ISSN: 2230-7753
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 kwietnia 2016].
    Polskie słowa kluczowe: rzepak ; związki fenolowe ; SPE-HPLC
    Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; phenolic compounds ; SPE-HPLC
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    59/74
    Rok: 2009
    Autorzy: M. Nogala-Kałucka, A. Siger, T. Cegielska-Taras, L. Szała, J. Urbańska
    Tytuł: Determination of total phenolic compounds in doubled haploid lines of winter oilseed rape (Brassica napus L.)
    W: Advances in research and technology of rapeseed oil : Monograph. Part 2 / Ed.-in-Chief Edward Szłyk.
    Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2009
    Szczegóły: s. 55-65, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-231-2452-8
    Polskie słowa kluczowe: rzepak ozimy ; linie podwojonych haploidów ; nasiona oleiste ; związki fenolowe ; Brassica napus
    Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; doubled haploid line ; seeds ; phenolic compounds ; total phenolic compounds ; Brassica napus
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    60/74
    Rok: 2009
    Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka
    Tytuł: Changes of the phytochemicals content in anatomical plant parts in the rapessed's vegetation stages
    W: GCIRC 2009 : Rapeseed/Mustard Technical Meeting, February 2-4, 2009, The Heritage Village, Manesar, India,, Abstracts.
    Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2009
    Szczegóły: s. P15
    Polskie słowa kluczowe: rzepak ; tokochromanole ; związki fenolowe
    Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; tocochromanols ; phenolic compounds
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    61/74
    Rok: 2009
    Autorzy: Barbara Politycka, Katarzyna Seidler-Łożykowska
    Tytuł: Phytotoxicity and phenolic compounds content in soil during long-term cultivation of lemon balm (Melissa officinalis L.) and its effect on herb yield and essential oil content
    Źródło: Herba Pol. - 2009, vol. 55, no. 3, s. 133-139, il., bibliogr., abstr., sreszcz.
    p-ISSN: 0018-0599
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 czerwca 2018].
    Polskie słowa kluczowe: melisa lekarska ; uprawa roślin ; fitotoksyczność ; gleby ; związki fenolowe ; olejki eteryczne ; plony
    Angielskie słowa kluczowe: lemon balm ; long-term cultivation ; soil phytotoxicity ; phenolic compounds ; herb yield ; essential oil
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    62/74
    Rok: 2009
    Autorzy: Barbara Politycka, Dorota Adamska
    Tytuł: Związki fenolowe występujące w resztkach korzeniowych jabłoni i ich fitotoksyczność
    Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2009, z. 539, s. 593-599, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 0084-5477
    Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Ogrodnictwo jutra - wyzwania i zagrożenia. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 czerwca 2018].
    Polskie słowa kluczowe: fitotoksyczność ; korzenie ; Malus domestica ; związki fenolowe
    Angielskie słowa kluczowe: Malus domestica ; phenolic compounds ; roots ; phytotoxicity
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    63/74
    Rok: 2008
    Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa
    Tytuł: The content and antioxidant activity of phenolic compounds in cold-pressed plant oils
    Źródło: J. Food Lipids. - 2008, vol. 15, iss. 2, s. 137-149, bibliogr.
    p-ISSN: 1065-7258
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 kwietnia 2016].
    Polskie słowa kluczowe: związki fenolowe ; oleje tłoczone na zimno
    Angielskie słowa kluczowe: phenolic compounds ; cold pressed oil
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.662
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    64/74
    Rok: 2008
    Autorzy: Ewa Flaczyk, Joanna Kobus, Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka
    Tytuł: Composition of flavonols and phenolic acids in ethanol extracts from Gingko biloba L. leaves with focus on vegetation period by SPE-HPLC methods
    W: Oils, Fats and Lipids in the 3rd Millennium: Challenges, Achievements and Perspectives : 6th Euro Fed Lipid Congress, 07-10 September 2008, Athens, Greece, Book of abstracts, List of participants.
    Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2008
    Szczegóły: s. 446
    Polskie słowa kluczowe: SPE-HPLC ; związki fenolowe ; Ginkgo biloba
    Angielskie słowa kluczowe: SPE-HPLC ; phenolic compounds ; Ginkgo biloba
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    65/74
    Rok: 2008
    Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa
    Tytuł: Badania nad wpływem etapów wegetacji rzepaku na zawartość związków fenolowych w anatomicznych częściach rośliny
    Tytuł równoległy: Studies on the influence of rapeseed's vegetation stages on polyphenolic compounds content in anatomical plant parts
    W: Rośliny oleiste : XXIX Konferencja Naukowa, Poznań, 11-12.03.2008, Streszczenia.
    Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin], 2008
    Szczegóły: s. 170-172
    Polskie słowa kluczowe: rzepak ; związki fenolowe ; anatomiczne części roślin
    Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; phenolic compounds ; anatomical plant parts
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    66/74
    Rok: 2007
    Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa
    Tytuł: Wykorzystanie techniki SPE-HPLC do oznaczania zawartości związków fenolowych w wybranych olejach roślinnych tłoczonych na zimno
    W: Nowoczesne metody analityczne w zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa żywności : VI Konferencja Naukowa z cyklu: Jakość i bezpieczeństwo żywności, Warszawa, 6-7 grudnia 2007.
    Adres wydawniczy: Warszawa : [b.w.], 2007
    Szczegóły: s. 121-122
    Polskie słowa kluczowe: oleje tłoczone na zimno ; związki fenolowe ; SPE
    Angielskie słowa kluczowe: cold pressed oil ; phenolic compounds ; SPE
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    67/74
    Rok: 2007
    Autorzy: A. M. Jagodziński, W. Antkowiak, A. M. Jagodziński, W. Bylka, E. Witkowska-Banaszczak
    Tytuł: Chemical composition and morphology of basal leaves of Trollius europaeus L. and T. altissimus Crantz [Ranunculaceae]
    Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2007, vol. 16, no. 4, s. 595-605, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1230-1485
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 kwietnia 2018].
    Angielskie słowa kluczowe: Trollius europaeus ; Trollius altissimus ; phenolic compounds ; flavonoids ; leaf morphology
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.627
    Punktacja MNiSW: 10.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    68/74
    Rok: 2007
    Autorzy: M. Kozłowska, E. Brzezińska, M. Stobiecki
    Tytuł: Sensitivity differences and accumulation of screening compounds in three conifer plants under enhanced UV-B radiation
    Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2007, vol. 16, no. 6, s. 823-830, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1230-1485
    Uwagi: Publikacja dostępna również on-line [Dostęp: 25 lutego 2013].
    Polskie słowa kluczowe: promieniowanie ultrafioletowe ; oddziaływanie na rośliny ; związki fenolowe ; cis pośredni ; Taxus x media ; żywotnik zachodni ; Thuja occidentalis ; jałowiec pospolity ; Juniperus communis
    Angielskie słowa kluczowe: UV-B radiation ; phenolic compounds ; American arborvitae ; common yew ; juniper ; Thuja occidentalis ; Taxus x media ; Juniperus communis
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.627
    Punktacja MNiSW: 10.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    69/74
    Rok: 2005
    Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Anna Hoffmann
    Tytuł: Antioxidant activity of phenolic compounds of selected cold-pressed and refined plant oils
    Tytuł równoległy: Aktywność antyoksydacyjna związków fenolowych wybranych olejów roślinnych tłoczonych na zimno i rafinowanych
    Źródło: Rośl. Oleiste. - 2005, t. 26, z. 2, s. 549-559, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1233-8273
    Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; związki fenolowe ; aktywność przeciwutleniająca ; wolne kwasy fenolowe ; rodniki DPPH ; metody badań ; wysokosprawna chromatografia cieczowa ; oleje rafinowane ; oleje tłoczone na zimno
    Angielskie słowa kluczowe: phenolic compounds ; free phenolic acids ; SPE ; HPLC ; plant oils ; DPPH
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    70/74
    Rok: 2004
    Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Anna Hoffmann
    Tytuł: Zawartość związków fenolowych w nowych odmianach rzepaku
    Źródło: Rośl. Oleiste. - 2004, t. 25, z. 1, s. 263-274, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1233-8273
    Polskie słowa kluczowe: rzepak ; odmiany roślin ; nowe odmiany ; związki fenolowe ; wolne kwasy fenolowe
    Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; phenolic compounds ; free phenolic acids ; SPE ; HPLC ; derivative sinapic acid
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    71/74
    Rok: 2003
    Autorzy: B. Politycka, D. Adamska
    Tytuł: Release of phenolic compounds from apple residues decomposing in soil and influence of temperature on their degradation
    Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2003, vol. 12, no. 1, s. 95-98, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1230-1485
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 września 2018].
    Angielskie słowa kluczowe: apple residues ; Malus domestica ; decomposition ; temperature ; phenolic compounds
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.461
    Punktacja MNiSW: 10.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    72/74
    Rok: 2002
    Autorzy: M. Rybus-Zając, M. Kozłowska, J. Kubiś
    Tytuł: Polyamines and phenolic compounds in lupin response to Pleiochaeta setosa
    Tytuł równoległy: Poliaminy i związki fenolowe w reakcji łubinu na Pleiochaeta setosa
    Źródło: Phytopathol. Pol. - 2002, 23, s. 53-64, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1230-0462
    Polskie słowa kluczowe: poliaminy ; związki fenolowe ; łubin biały ; łubin wąskolistny ; reakcje roślin ; infekcja grzybowa ; Pleiochaeta setosa
    Angielskie słowa kluczowe: polyamines ; phenolic compounds ; lupin ; Pleiochaeta setosa
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    73/74
    Rok: 2001
    Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Aleksander Siger, Krystyna Trojanowska, Malgorzata Nogala-Kalucka, Bogdan Pacholek, Maria Malecka
    Tytuł: Antibacterial properties of lupin seeds components
    W: 4th European Conference on Grain Legumes: Towards the sustainable production of healthy food, feed and novel products : 8-12 July, Cracow - Poland, Proceedings.
    Adres wydawniczy: Cracow : [b.w.], 2001
    Szczegóły: s. 400-401, il., bibliogr.
    Polskie słowa kluczowe: łubin ; związki fenolowe ; właściwości antybakteryjne
    Angielskie słowa kluczowe: Lupinus ; phenolic compounds ; antibacterial activity
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    74/74
    Rok: 1990
    Autorzy: D. Wójcik-Wojtkowiak, B. Politycka, M. Schneider, J. Perkowski
    Tytuł: Phenolic substances as allelopathic agents arising during the degradation of rye (Secale cereale) tissues
    Źródło: Plant Soil. - 1990, vol. 124, iss. 1, s. 143-147, bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0032-079X e-ISSN: 1573-5036
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 września 2018].
    Angielskie słowa kluczowe: allelopathy ; decomposition ; phenolic compounds ; rye ; Secale cereale
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP